Oradea – Auschwitz pe bicicletă, In memoriam Eva Heyman. A PATRA ZI – Cerveny Klastor, Pltnik – Oswiecim

Continuare de AICI

A patra zi? Cea mai grea încercare! Ploaia măruntă mocănească ne-a vizitat de cu noapte. M-am uitat pe fereastră, m-am îmbrăcat bine, m-am culcat la loc și am încercat să mă încarc de căldură. Spre deosebire de majoritate, știam ce mă așteaptă. Mai fusesem pe astfel de ploi și știam că urmează coborîri după udătură. Am încercat să îmi pregătesc echipa, dar cuvintele nu pot înlocui experiența directă. Acesta este un alt motiv pentru care fac astfel de lucruri cu studenții mei și nu numai.

sursa Ben Boingeanu

sursa Ben Boingeanu

sursa Ben Boingeanu

sursa Ben Boingeanu

Mărturisesc că m-am rugat pentru o asemenea experiență. Aventura nu ar fi fost desăvîrșită și anumite orgolii și încrederi în sine nu ar fi fost zdrobite.

Urcușul spre Nowy Targ ne-a învins aproape pe toți. Unii dintre noi rîdeau, dar nu era rîsul lor. Dan Surducan, care venea deja scăldat de ploile reci din Brașov, maratonist montan, era cel mai bine pregătit pentru ceea ce ni se întîmpla. Alții au luat plasă cu așa numitele geci water-proof, o minciunică chinezească. Erau cu 3 litri mai grei la urcare. Cele mai eficiente s-au dovedit pelerinele așezate peste ghidon și sub șa. Scad din viteză, trebuie să ai grijă atunci cînd te bate vîntul din lateral, dar scapi mai puțin udat. Ploaia intră pe dedesubt, dacă nu ai apărători, din bălți, dar bălțile erau calde …

Iată, și de asta se numește PELERInaj, pentru că ai nevoie de pelerină.

Sursa Aurelian Petruț Țion

Sursa Aurelian Petruț Țion

Eram chitiți să facem totul dintr-o dată, toți cei 137 de km, care, din pricina unei erori minore s-au transformat în 145. Știam că urmează să urcăm aproape 1500 de metri. Așa a fost, după 7 ore și jumătate de mișcare, 11 ore de călătorie totală, după ce am consumat 5300 de calorii, înlocuite parțial cu batoane și geluri, am văzut și placa pe care scria Oswiecim.

sursa Ben Boingeanu

sursa Ben Boingeanu

 

A fost greu. După 39 de km de urcare spre Nowy Targ, cu toate pelerinele pe care le-am avut, eram cu toții uzi learcă, încărcați cu apă, reci (la sol erau 13 grade, în aer erau 8 grade celsius) și tocmai urmau coborîrile cele mai agresive. Cîteva persoane au fost aproape de șocul hipotermic. Atunci mi-a părut rău că m-am rugat pentru ploaie. Cînd am văzut că au cu toții cu ce să se schimbe, nu mi-a mai părut rău 🙂

sursa participant pelerinaj

sursa participant pelerinaj

. Pe la Jordanow deja începuse să ne zîmbească soarele. Prea tîrziu pentru mine. Rănile din tinerețe ies la iveală. Genunchiul lovit pe tatami acum suferea cumplit. Ultima 100 de km am pedalat într-un picior și în felul acesta mi-am suprasolicitat ligamentele aductoare care realizau compensarea. Am luat un calmant și am mers mai departe. Înainte cu 50 de km de destinație durerile erau din ce în ce mai acute. Pedalam cu gîndurile în altă parte. Mi-au trecut prin cap tot felul de lucruri, mai ales că era înainte de ziua mea de cugetări, vinerea.

sursa Aurelian Petruț Țion

sursa Aurelian Petruț Țion

Colegul meu de suferință, mai tînărul Cezar Derevlean îmi stătea în spate. Amîndoi învățam tehnici noi de pedalat într-un picior fără ratrape sau SPD-uri.

Au fost momente de bucurie și părtășie la masă, glume, spirite, calambururi, jocuri de cuvinte, dărnicie și o cafea extrem de proastă în hanul care se vede în spate. Extrem de proastă și extrem de scumpă. Martori îmi sînt Nosu Mihuț și Dan Surducan, din echipa noastră de seniori.

sursa Ben Boingeanu

sursa Ben Boingeanu

Dar cele mai frumoase momente și cele mai puține, din nefericire, din pricina lipsei mele de experiență în programare și pentru că efortul a durat mai mult decît anticipam, n-am reușit să citim împreună tot jurnalul Evei și toată Epistola 1 a lui Ioan, așa cum ne propuseserăm.

sursa Ben Boingeanu

sursa Ben Boingeanu

Dar tot am spicuit ceva și am discutat vîrtos despre viitor, căsătorie, ascultîndu-i pe seniori și juniori, învățînd unii de la alții, așa împlinind principalul scop al acestei călătorii, ucenicia peripatetică.

sursa Ben Boingeanu

sursa Ben Boingeanu

Nu voi uita niciodată lecturile în mijlocul drumului! Va fi una dintre părțile frumoase ale concediului meu din acest an. Citind din cărți la margine de șosea, discutînd pe bicicletă din 1 Ioan, argumentînd în tren despre căsătorie și scopul ei, făcînd teologie la un espresso tare la început de urcare în Tatra.

sursa Ben Boingeanu

sursa Ben Boingeanu

Am ajuns cu greu în Oswiecim – Auschwitz. Cracovia și Auschwitz vor veni în postări separate.

Parcă ultimii kilometri au fost cei mai grei. Nu se mai termina.

Tot grupul, deși puteau trage mai tare decît mine, m-au lăsat politicoși și protocolar înainte să ajung primul. Emoționantă atitudine. Aproape că îmi dădeau lacrimile în timp ce pedalam și din pricina durerii din genunchi, dar și din pricina dulceții părtășiei cu cei din echipă. Au fost unele dintre cele mai frumoase momente din viața mea de călăreț.

Am făcut ultima poză în fața plăcuței de intrare în Oswiecim. Nu se poate prinde entuziasmul general, sentimentele trăite la sosire, bucuria că toți am ajuns cu bine și sîntem întregi.

Seara a venit cu un apus care încheia ziua și călătoria noastră de peste 540 de kilometri, pelerinaj în care ne-am chinuit puțin trupurile ca omagiu celor care au fost chinuiți în vagoane, transportați ca vitele, morți de căldură și deshidratare, zdrobiți, schinguiți.

sursa Corneliu Jitareanu

sursa Corneliu Jitareanu

****

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Biciclete, cugetări de pe bicicletă, Fabrica de barbati, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Oradea – Auschwitz pe bicicletă, In memoriam Eva Heyman. A PATRA ZI – Cerveny Klastor, Pltnik – Oswiecim

  1. Pingback: Din nou despre tensiunea arterială sau despre regimul RAR | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.