„Scripturile şi puterea lui Dumnezeu” pseudoraport de activitate

Disclaimer: acesta nu este un raport de activitate. Nu fac nici Adunare Generală şi nici Congres pe blog. Textul de faţă reprezintă o meditaţie şi … o încercare de a strînge altfel amintirile.

Matei 22:29  Drept răspuns, Isus le-a zis: „Vă rătăciţi! Pentru că nu cunoaşteţi nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.

Astăzi îmi închei dublul mandat (8 ani) în Comitetul Executiv al Comunităţii Bisericilor Creştine Baptiste de Oradea şi Satu-Mare. Ce-a însemnat acest lucru? 50.000 de km pe an? Nu numai atît. Am încercat în ambele mandate să încerc să îi motivez pe bihoreni să se uite şi în alte zone.Unii dintre ei nu fuseseră niciodată în Oltenia, dar ştiau bancuri bune cu olteni şi îi dispreţuiau pe moldoveni.

Am considerat că Bihorul este extrem de binecuvîntat ca loc cu o prezenţă evanghelică de necomparat cu restul ţării. În zona Aleşdului sîntem undeva peste 10% evanghelici, poate chiar mai mult. Viziunea mea a fost „să trecem spre Macedonia”, „paharul nostru este plin, să dea peste el”.

Scopul meu, ca venetic între bihoreni, singurul moldovean născut la Ploieşti, cu soţie olteancă, cu antecedente turceşti…. a fost să îi determin pe colegi, studenţi, enoriaşi … să se uite şi dincolo de Carpaţi şi dincolo de graniţe.

Cred că am reuşit şi cred că s-a pornit un mecanism care acum merge singur.Misiunile dincolo de Carpaţi şi peste graniţe vor continua şi fără să le mai împing eu de la spate. Cei implicaţi, foşti studenţi, actualmente pastori sau lucrători laici în biserică, fac pe cont propriu strîngere de fonduri, îşi iau libere şi pleacă.

Duminica trecută am avut la Aleşd grupa care pleacă în Bulgaria în misiune. Vor pleca din nou în Republica Moldova, în Turcia, în Albania, iar în vară … Dobrogea, Caraşul, Valea şi Munţii Cernei, Oltenia, Scorniceştiul. Echipa misionară din Bulgaria este condusă de Cristian Alb, membru în biserica din Aleşd, şoferul este Victor Marcu, misionar care lucrează în bisericile noastre sub autoritatea pastorului Alex Stroe.

Nu mai este nevoie de mine, ucenicii care au trecut prin Countryside sînt acum presăraţi peste tot şi îşi adună singuri oştirile.

Cred că acum trebuie să ne îndreptăm spre altceva. Spre nordul comunităţii. Avem o Oltenie a noastră aici. De aceea, chiar de acum 10 ani, m-am încăpăţînat, în ciuda ştampilelor diferite, să propun şi să folosim numele comunităţii drept Comunitatea de Oradea „şi Satu Mare”.

La ultimele consultări cu pastorii am renunţat la a mai candida la postul de vicepreşedinte cu misiunea în favoarea pastorului Mihai Micula, îndemîndu-i pe colegi să nu îi contrapună un alt candidat. Cred că este rîndul lui, ca unul care vine din zona aceea, să ne cheme, să ne mobilizeze spre poporul acela însetat de Dumnezeu. Îl sprijin cu toată energia. Deja pe aprilie mi-am făcut drumuri în zonă. La fel şi în iunie.

De ce am citat versetul din Matei? Am încercat în aceşti ani de lucrare, chiar înainte de a fi ordinat ca pastor să cunosc adînc Scripturile, Cuvîntul lui Dumnezeu. Mi-am dat seama că între dicţionare şi gramatici pot deveni un cărturar care cunoaşte Cuvîntul, dar nu mai cunoaşte puterea lui Dumnezeu în viaţă şi în biserici.

Acesta a fost motivul pentru care am intrat în pastorală şi apoi .. în misiune. Din 1998 fac misiune în mod organizat, singur, cu ucenici, într-o intreprindere peripatetică, pentru a experimenta puterea lui Dumnezeu.

Am văzut-o în aşa măsură încît nu-mi trebuie străjereală. Poate din această cauză am fost şi atît de sceptic şi imun la microb.

Puterea lui Dumnezeu de schimbare a oamenilor se manifestă prin Cuvîntul Scripturilor, iar Cuvîntul nu poate fi studiat fără întîlnirea cu omul.

Rătăcirea apare atunci cînd nu cunoaştem nici Scripturile şi atunci poporul moare din lipsă de cunoştinţă…. (Osea 4:6  Poporul Meu piere din lipsă de cunoştinţă), nici puterea lui Dumnezeu manifestată în viaţa eclesială lăuntrică sau în viaţa acesteia în afară.

Patologic este şi atunci cînd cunoaştem numai Scripturile, fără să încercăm să vedem cum anume tranformă acestea omul.

Patologic este şi atunci cînd dorim să probăm numai puterea lui Dumnezeu fără a-I cerceta Cuvîntul.

Cunoaşterea fără experienţă rezultă în uscăciune de smochină, experienţa fără cercetare rezultă în extaz smintit.

Sper ca noua echipă care va fi aleasă astăzi să păstreze în echilibru cele două aspecte ale vieţii creştine, cunoaşterea adevărurilor biblice, contemplarea Adevărului şi trăirea creştină în acţiune caritabilă şi misiune împărătească.

Fie voia Domnului!

 

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Biserica Baptista, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la „Scripturile şi puterea lui Dumnezeu” pseudoraport de activitate

 1. naomi zice:

  Felicitari si Domnul sa va sprijineasca in continuare in campul Evangheliei. Sa nu osteniti niciodata si sa intineriti ca vulturul. Domnul sa va binecuvinteze.

 2. wes zice:

  Slava Domnului ca te-a ocrotit in drumurile tale si pt disponibilitatea ta de a merge in lucrare pretutindeni ! Ma rog cu bucurie pt tine si nu e gluma 🙂

  • Marius David zice:

   Mulţumesc, Wes, a fost greu de tot. Nu ştii ce eliberat mă simt.
   Mihai Micula este un om bun şi comitetul ales este unul în care au fost presăraţi tineri şi oameni de nădejde.
   Slavă Domnului pentru toate!

 3. ACIDUZZU zice:

  Cand ai si alte preocupari si activitati organizatorice sau administrative, inseamna ca poti, inseamna ca mai ai si alti talanti de pus in negot !
  Totusi exista si un pericol, un risc chiar. Toate celelalte care au fost incununate de succes, au pus poate nu de putine ori pe locul doi, chemarea la care ai fost chemat si pe care ai jurat s-o duci la bun sfarsit pana in clipa in care poti spune ca apostolul Pavel: „m-am luptat lupta cea buna…” (dar numai ca pastor, ca administratorul „pasunii verzi” si a „apelor de odihna” pentru turma mica data-n grija de Marele Pastor al Oilor !
  Caci, „cine este chemat la o slujba…sa se tina de slujba lui…”
  A fost o vreme, doua vremi…(si poate jumatatea unei vremi…) cand ati implinit frate Marius sfatul Domnului Isus: „Si pe acestea sa le faceti dar pe celelalte sa nu le lasati nefacute…” Numai dumneavoastra stiti ce a ramas restanta in timpul celor doua mandate…
  Domnul Isus Hristos, Marele Pastor al Oilor va va rasplati toate ostenelile care le-ati incununat cu succes pentru El, fie intr-un fel fie intr-altul…!

 4. viorelmihai zice:

  Buna seara,
  Am si eu o intrebare scurta: cum vine asta cu evanghelizarea in Romania? Aici a adus evanghelia Sf. Apostol Andrei acum 2000 de ani, in tara asta se respira crestineste de peste 2000 de ani! Cum vedeti dvs evanghelizarea Romaniei in 2011? In Timisoara s-a murit la Revolutie pe treptele catedralei si pentru ca dvs sa aveti dreptul sa „evanghelizati” astazi. Ce anume credeti ca a omis Sf. Apostol Andrei sa spuna cand a crestinat primii locuitori ai acestei tari?

  Daca doriti sa evanghelizati cu adevarat, va propun sa cumparati bilete pentru orientul mijlociu si indepartat. Acolo este interzisa evanghelizarea, acolon puteti discuta despre „misiune”. In Romania nu veti gasi nici macar un sat fara o biserica, nu numai ortodoxa, poate si catolica, dar aici toata lumea a auzit de Hristos, deci evanghelizarea dvs nu se poate incadra la breaking news.
  Suucese nebanuite in misiunile dvs
  PS: v-am ramas dator cu un raspuns la un comentariu acum cateva luni, o sa revin, daca nu ma veti trece la spam.

  • Marius David zice:

   Stimate Viorel Mihai,
   sigur, am auzit o teorie conform căreia noi eram creştini înainte de Cristos, un fel de protocreştini pentru că am intuit cumva sacrificiul dîndu-ne copiii în ţepe lui Zamolxe.
   Cum văd evanghelizarea României?Tu te uiţi la ştiri?
   Asta este popor creştin? Ai auzit cumva de avorturile din România?
   Am impăresia că trăim în ţări diferite cînd te aud vorbind.
   Fost şi acolo unde spui tu.
   După cum vezi nu te-am trecut la spam şi ţi-am răspuns boiereşte faţă de articolul de pe blogul tău care foloseşte epitete. De argumente n-ai auzit?

 5. ACIDUZZU zice:

  @viorel mihai,
  1. „…in tara asta se respira crestineste de peste 2000 de ani!”

  Ma surprinde emfaza asta nemeritata si aproape gratuita, cu pretentii de hiperbola ce tine loc de…fabulatie: „de peste…”. Mai taiati stimate domn, mai taiati…

  2. „Daca doriti sa evanghelizati cu adevarat, va propun sa cumparati bilete pentru orientul mijlociu si indepartat. Acolo este interzisa evanghelizarea, acolon puteti discuta despre “misiune”. In Romania nu veti gasi nici macar un sat fara o biserica, nu numai ortodoxa, poate si catolica, dar aici toata lumea a auzit de Hristos, deci evanghelizarea dvs nu se poate incadra la breaking news.”

  Constat cu durere ca, pe fratii dumneavoastra de neam si de sange romanesc, increstinati de apostolul Andrei, ii trimiteti in „orientul mijlociu si indepartat” (probabil ca sa aveti loc mai mult sub crucea de la Golgota, pentru o singura pocainta autentica si poruncita de Mantuitorul Iisus Cristos si sa puteti marturisi cu bucuria mantuirii: Eu sunt oaia cea pierduta care acum am aflat calea prin pocainta; miluieste-ma pe mine, Dumnezeule !” Nu numai „eu pup poala popii…”
  Ca o precizare, istoria ne confera dreptul de a fi trimisi si in orientul mijlociu (este o porunca, doar); am fost trimisi si la Bug, si in Baragan, si la Canal si, daca este nevoie, vom mai merge ! dar dumneavoastra, unde ati fi dispus sa mergeti ?
  Spuneati: „In Romania nu veti gasi nici macar un sat fara o biserica, nu numai ortodoxa, poate si catolica…” Sunteti sigur ? Ce faceti daca nu aveti dreptate ? Unde va gasiti confratii cei fara biserica-n sat ? Oricum birturi si bodegi sunt mai multe-ntr-un sat decat biserici…Aici trebuie sa lucrati dumneavoastra cu ravna… Apropos, noi pe unde mergem nu cladim birturi si apoi il rugam pe taica popa sa vina sa le sfinteasca…Nici nu cerem in sedintele de Parlament legalizarea caselor de toleranta si prostitutia…

  3. „Ce anume credeti ca a omis Sf. Apostol Andrei sa spuna cand a crestinat primii locuitori ai acestei tari?”
  N-a omis absolut nimic ! El a predicat pocainta si dragostea frateasca.
  DUMNEAVOASTRA ATI OMIS, OMITETI CU…PREMEDITARE SI NONSALANTA SI VETI OMITE SI IN CONTINUARE, DACA NU VA POCAITI CU ADEVARAT (si in niciun caz doar „sa treceti” la noi !).
  Un sfat pentru dumneavoastra:
  Apropie-te mai degraba sa asculti decat sa aduci jertfa celui fara minte !” (Eclesiastul 5:1-2).

  • viorelmihai zice:

   @aciduzzu: daca as incerca sa iti raspund punctual, ne-am pierde intr-o discutie interminabila care nu ar produce nimic concret si in care nu sunt dispus sa imi investesc resursele. Te rog sa ma ierti pentru deranjul creat. Viorel

   • Marius David zice:

    Viorel Mihai, Nicio problema, şi cu altă ocazie!
    Chestiunea este să te gîndeşti de două ori înainte de a da drumu la un comentariu de acest gen.
    Scuzele sînt acceptate!
    Te aştept la o discuţie despr maşini. Mai relaxaţi amîndoi!

 6. elisa zice:

  Fr Marius e frumos ca faceti ucenici cu care apoi si misiune;
  puterea lui Dumnezeu este cea care lipseste, nu stiu dac adin cauza ca avem prea multi carturari, sau prea putina ascultare.
  fr Mihaita de la Marga zicea azi la evanghelizare, ca aceasta nu mai da roade din pricina nepocaintei si nesmeririi noastre; carora ne e teama sa ne stricam imaginea;
  daca am marturisi adevarata noastra fata, strincindu-ne-o s-ar naste puterea in adunare.
  Ce parere aveti despre acest lucru?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.