Vă puteţi imagina o lumea a bărbaţilor fără cravată? Fără multitudinea de dungi şi culori, picăţele şi pătrăţele, carouri şi imprimeuri. Cravate cu desene, cu steaguri, tematice, presidenţiale cu dungi în diagonale, din mătase, din cîrpă, de înnodat, cu elastic, cu noduri mari şi noduri mici, în trei, în patru, chiar în şapte îndoituri, late şi înguste, lungi şi scurte, ţipătoare şi discrete, cu insemne de club, de armă, militare şi civile…
...............................................
Inutil accesoriu bărbătesc, leneş şerpuitor pe burţile greu de ascuns, “gîtlegău” atîrnător prin mîncare, este singura pată de culoare ca pana la papagal în cenuşiul-negriul-alburiul costumelor noastre, între pantofii cremuiţi şi chelia lăcuită. Folos? Cît globurile pe pomul de Crăciun sau cît rama la fotografie? Cît ghiveciul pentru floare sau cît coperta pentru carte? Dacă orice accesoriu ar avea vreo funcţie, care ar fi funcţia practică a cravatei? Acoperitoare pentru nasturii de la cămăşi? Intermezzo între părţile sacoului? Platformă vişinie pentru acul de cravată din aur? Mijloc de încriptare a unui mesaj către comunitate? Cîte una sau toate la un loc.
De la ososul zurbagiu cochet pînă la patronul hipertensiv şi supraponderal toţi ne încrăvăţim! De ce?
...............................................
Vă puteţi imagina starea “fără cravată”, starea de priveghere-preaveghere la orice amănunt, de suspiciune faţă de orice-i “moft”, privirea ascuţit-acră faţă de tot ce-i inutil şi despre care nu ştii de unde vine? E starea bunicilor noştri “fără cravată”.
...............................................
Ei măcar ştiau, aşa naiv cum îşi explicau ei… ei ştiau de ce NU, noi, generaţie gîtuită şi cu glasul stins în faţa oamenilor cumsecade, nu ştim de ce DA, aşa cum nu ştim de ce facem brad, cozonaci de paşti, ouă roşii, de ce tăiem porc la sărbătoare de prunc, aşa cum ştim de ce tăiem miel la moarte de Dumnezeu.
...............................................
Starea “fără cravată” nu este o stare de relaxare, aşa cum au venit politicenii noştri la primele negocieri, este stare de trezie, stare de strajă, aşa cum repeta Marcu Nichifor (tot fără cravată) “să fim cu maaare bagare de samă!!!”-
...............................................
Starea de "fără cravată" este starea în care lăsăm starea socială la o parte, "doftoricirile", funcţiile, lozincile, formulele, prefixele şi cărţile de vizită.
...............................................
Suspiciunea, fariseismul, legalismul şi circumspecţia inutilă sînt învecinate cu acestă stare. Sigur! Dar nu aşa este tot creştinismul? Nu imediat ne bate pe umăr păcatul din dreapta? Binefacerea care devine diabolic act.
...............................................
Poate că ne-ar trebui o generaţie descrăvăţită, o generaţie care să refuze a purta ornamentul în favoarea unei declaraţii vestimentare, cu “moft” profetic, că este în starea de nelinişte care precede răspunsul la întrebarea DE CE?
...............................................
https://mariuscruceru.ro/2009/01/05/fara-cravata/
Marius, imi poti spune ceva despre teologia mesianica? M-am uitat un pic pe studiul lor despre sabat dar n-am avut rabdare sa-l parcurg tot. Din ce-mi dau seama, ca teologie stau cam la fel cu advenitistii. Nu crezi?
draga Nicu, ca creştin sînt jignit de un asemenea site, ca evreu aş fi şi mai jignit., Chestia pe care o vezi este un fel de struţo-cămilă care nu are nimic a face cu mişcarea evreilor creştini. Prefer un Steinhardt şi un Wurmbrand unor românaşi care se dau evrei decît în măsura în care şi Adam a fost cumva evreu.
Nu stiu cum se face dar hoti se tin de dv.
-hotii- … scuze
aşa este!
Multumim pentru carte..
am reusit sa citesc doua capitole… urmeaza si restul..
buna si de folos..
sînt curios ce părere ai!
„cine a furat sa nu mai fure, ci mai degraba sa se
osteneasca lucrind cinstit cu miinile sale( sau cu mintea. 🙂
ca sa aiba sa dea celui care are nevoie”
nici mitraliera cu versete, nici alergia la ele . 🙂
Versetul este valabil si in cazul predicilor:
vrei sa dai, da, dar nu de la altii;
nu facind o jertfa care sa nu te coste nimic.
Trebuie sa multumiti lui Dumnezeu ca au avut ce fura. La mine au intrat hotii in casa si… mi-au lasat un leu[probabil de mila].
Poate nu au fost hoti.
Draga Marius,
Mi-aduc aminte de un examen la una din materiile predate de Dr. Bunaciu sr. Eram „boboc” si, ca de obicei, am cautat sa ma feresc de ispita de a trage cu ochiul prin cursuri in timpul examenului, numai ca m-am pomenit inconjurat de colegi cu grade de libertate individuala mult mai extinse… Asta ca sa ma exprim finut.
La un moment dat, profu’ il vede pe unul dintre ei care se „servea” nestingherit dintr-o carte si turna in lucrare fara sfiala. S-a suparat foc, l-a dat afara din examen… In fine, mi-a ramas in minte replica seniorului la insistentele vinovatului, care ii tot dadea cu „frate”… cu „mila”… Deh… „Mai, voi confundati fratia cu tigania…”. Ma tem ca prea adesea se intampla lucrul acesta in spatiul evanghelic. Parca prea usor ajungem sa confundam „fratia cu tigania”, bunatatea cu prostia si harul cu libertatea de a face absolut tot ce vrem, fara a tine cont de nici o regula. Nici macar cea a bunului simt.
Multumim pentru carte, eu acum am descoperit-o, si regrete pentru incident. Sincer, ma tem ca nu se va rezolva cu vorba buna, dar merita incercat. Macar sa stie ca nu este ok.
In virtutea dreptului la replica, am dat un reply succint, dar n-a fost postat. Ati avea curajul sa postati macar aceasta replica?…
Am răspuns. Cred că nu avem multe alte lucruri de lămurit!
draga Addsalu, aici este altceva. mă tem că mult mai grav, oricum nu este nici mesianism, nici evreism, este altceva.
imi aduc si eu aminte de vorbele de duh de la cursuri. fratia cu tigania sau nu ne tiganim, tiganeala etc. plecam capul de rusine pentru ca aveam in grupa studenti romi. nu este nici o legatura intre lipsa de regula/bun simt si o natie/etnie. cei care trisau la cursuri nu erau romi dar se „tiganeau”… interesanta concluzia
Mda. Ma tem ca ti-a scapat esentialul, daca asta e tot ce ai inteles din ce am zis. Ca sa fie tacamul complet, ramane sa imi zici ca sunt si rasist… Cine a pomenit ceva de etnie?
Nu-mi spune… Ti-a crapat cumva obrazul de rusine (pardon, plecai capul de rusine) si la orele de limba si literatura romana, cand ai studiat Tiganiada lui Budai-Deleanu? Sau atunci nu erau si colegi romi prin clasa?
Regret, dar chiar n-ai inteles nimic. In fine, leaga-te in continuare de detalii si lasa esentialul pentru altii. Si sa nu cumva sa il citesti pe Budai-Deleanu…
mi-e teama ca dumneata nu ai inteles nimic nici din Budai-Deleanu si nici din ceea ce se intampla azi pe plaiurile noastre.
Mai grav, mi-e teama ca nu faceti distinctia dintre folosirea jignitoare a unui cuvant si o opera literara (ca sa nu mai mai vorbesc de contextul in care a fost scrisa – alte vremuri, alte moravuri).
Mai ramane sa ne pomeniti si de „Mica tiganiada” cantata de Phoenix. Desigur, profesorul in cauza cand a facut acea afirmatie avea in minte numai Budai-Deleanu si Phoenix.
Dupa ce echivalati cuvantul „tiganie” cu „prostie” si „hotie”, deveniti, brusc!, pasionat de originile literaturii romane, cadeti in „delicateturi” culturale ca sa justificati o expresie jignitoare.
Vai, cat rafinament!
Adrian lasa l pe domnul addslau ca nu a inteles mesajul. tocmai asta e grav, ca nu a inteles cat de jignitor este expresia.
domnule addslanu nu am afirmat ca sunteti rasist, daca e sa revenim la „vechile moravuri” si expresii de ce sa nu folosim limbajul inceputului de sec XX cu trimitere la evrei – jidani, treburi jidanesti, etc. nu se poate din fericire (decat in anumite cercuri nationaliste) acest tip de limbaj/ gandire care era natural in acele vremuri a disparut. oamenii au invatat ca este urata asocierea acestei natii cu o actiune sau tip de gandire.
cat despre colegii mei… in clas I – VIII am fost doi romani intr un colectiv de 20 elevi (restul romi) si nu mi a crapat obrazul de rusine pentru ca am avut profesori cu bun simt si limbaj deosebit. in clas IX – XII nici nu se punea problema acestui tip de expresii deoarece corpul didactic includea profesori de etnie roma (oameni deosebiti si in plan profesional).
e ca si cum cineva ti-ar spune „esti prost!” si apoi s-ar justifica cu apelul la cronicarul care spune despre Petru cel Mare ca era prost (cu sensul de „simplu”).
Daca, prin „cronicarul…” va referiti cumva la Ion Neculce, atunci trebuie sa stiti ca in Letopiset nu afirma nicaieri ca ar fi fost prost… Ba dimpotriva, isi exprima surprinderea ca umbla pe gios, CA un om prost. In fine, „dumneata” esti cel care l-a inteles perfect si pe Budai-Deleanu, si ce se intampla pe plaiurile noastre, si care stie exact si ce scrie „cronicarul”.
Imi cer scuze daca am ofensat pe cineva, neintentionat, si imi exprim mahnirea pentru felul malitios in care mi-au fost interpretate spusele. Daca vreti scandal, faceti-l voi singuri-singurei. Eu nu am de gand sa il intretin si, in plus, nu am nici timpul, nici energia pentru asa ceva.
@addslau. nimeni nu doreste scandal. reusiti din nou sa va pierdeti de subiect. in primul mesaj nu am comentat vorbele dumneavoastra si nu v am atacat in nici un fel (nu acelasi lucru pot sa spun despre reply urile dvs). am comentat o idee – sau am atacat o idee daca vreti – iar dumneavoastra ati sarit la jugulara, dupa care va suparati. nu inteleg de ce. dar let’s call it quits ca nu „functioneaza” discutia si nu cred ca are cum.
da, ca un om SIMPLU, vroia sa spuna „cronicarul”, nu are legatura cu sensul modern al acestui cuvant. Asta e ideea pe care vroiam sa o subliniez si care, din pacate, inca va scapa.
Nu am pretins ca l-am inteles perfect pe Budai-Deleanu. Doar ca eu nu apelez la Budai-Deleanu ca sa justific injuraturile „crestine”.
Nu inteleg de ce puneti „dumneata” in ghilimele.
Sa inteleg ca, desi trecut prin scoala de pastori, sunteti „pastor”?!
Eu as vrea sa nu uitam ca cel putin in principiu, pornim ca oameni egali pe blog cel putin.
Si pentru ca ca stiu (din citite despre unii, si din ascultate despre altii) ca toti cei trei din aceatsa falsa disputa sunt oameni valorosi, voi spune urmatoarele:
Multe cuvinte s-au scos din context si le se atribuie valente neintentionate si pe care nu se justifica, dar sunt perpetuate. Dau ca exemplu cuvantul „ţăran”, cu ce a pornit a fi si cu ce a ajuns azi sa insemne. Nu sunt de acord cu aceasta demonetizare a unor cuvinte.
Bun, acum astea spuse, am cateva precizari:
Adi (addsalu), am inteles ce vrei sa spui, dar totusi cred ca domnul profesor facea o greseala utilizand acea expresie. Poate era doar o obisnuinta in vocabularul dansului, dar reflecta unele culori urate si o generalizare pe care nu le pot sustine. Poti fi de acord ca desi tu ai un atasament fata de aceste amintiri, stigmatizarea asta nu e buna, nu?
@ adrian si guitarschizofrenic, e aici cateodata o anumita „muzica” neplacuta a comentatorilor, care ma face sa ma tin deoparte. nu adaugati si voi la ea, mereu va citesc cu placere ca pe doi intelectuali. nu imi stricati bucuria. se poate?
nu cred ca reactia lui addsalu merge interpretata in cheia de malitiozitate si/sau rautate in care ati interpretat-o voi.
sa ne citim de bine.
cu stima,
alaxandra
Marius
Mi se pare mie sau mesianicii aia sunt cam „fake”?
Dupa textul asta de pe prima pagina am inteles ca n-are rost sa pierd prea mult timp pe acolo:
Textul în limba ebraică din colţul drept sus este Deuteronom 6:4, care, ad-litteram, se traduce: „Ascultă, Yisrael: YHWH, Dumnezeii noştri, YHWH este unul”
P.S. Multumesc pentru carte 🙂
Right! Nu mă pricep la ebraică, dar am alte motive pentru care confirm faptul că … ar trebui căutate în altă parte legăturile dintre creştinism şi evreii creştini, nu pe site-ul respectiv.
WOW! Nu exista penalizari in Romania pentru plagiarisme? Sau copy right? Ar trebui sa aveti un avocat! Astia rezolva totul, ca traiesc din asa ceva! :)) Imi pare rau, e destul de stresant sa-ti vezi lucrarile minjite de altii care se injosesc asa de mult. In alta lumina insa, ti-e mila de dumnealor, ca realul lor e mai mizerabil decit faptul in sine al furatului. So in alte cuvinte, the highlight of their life is to copy someone else… 😦 –
Draga Pivoinepage,
problema nu este că mi-a fost distribuită cartea gratuit şi de pe alt site.
Nu am dorit să fiu asociat cu mişcarea respectivă, şi acum că am aflat şi cine este propritarul… cu atît mai mult vreau să iau distanţă.
Sper că vor face la fel şi ceialalţi autori „contaminaţi”.
Stimabile Roman Mircea Sever,
1. n-am dat public răspunsul dvs. pentru a vă scuti de încă o umilinţă publică.
2. Nu aveţi ce „drept la replică” să daţi, pentru că nu există situaţie care ar necesita un asemenea răspujns. Nici măcar nu ştiam cine stă în spatele acelui site.
Acum că am aflat încep să se lămurească tot mai multe lucruri, mai ales că am deja confirmarea că aţi făcut acelaşi lucru şi cu producţiile altora.
3. Mă bucur că aţi retras cartea mea de acolo. Sper să faceţi aşa şi cu celelalte cărţi ale altor autori aflaţi în aceeaşi situaţie cu mine.
4. Confruntare biblică? Matei 18???? Adică dvs. faceţi în public chestii de genul asta şi aveţi pretenţii la tratament privat???
5. Credeţi că un eseu uitat din studenţie vă îndreptăţeşte atitudinea? Stimabile, sper că aţi glumit!
Doriţi să intrăm şi în alte amănunte?
Sper că nu!
Iar despre joaca cu numele unora şi altora, am destulă creativitate pe care o pot folosi mai bine.
@alaxandra. multumesc pentru cuvinte (for the record: eu nu sunt intelectual). asa cum incercam mai sus un raspuns domnului addslau nu am intentionat sa l atac prin comment urile mele ( la fel si Adrian). nu am incercat sa atac nici profesorul de care aminteste. nu despre acest om vb cand am amintit de anumite expresii auzite pe la cursuri. cum spuneam mai sus nu vad unde am atacat persoana domnului addslau. cred ca limbajul folosit a fost cu bun simt. nu l am tutuit sau luat „la mishto” (mishto ul contrar etimologiei este o inventie romaneasca nu tiganeasca) nu i am vb de sus (a se vedea reply urile dumnealui). imi pare rau ca s a suparat, nu am intentionat un „razboi” cu dumnealui (dar din cate am inteles nu l a afectat prea tare asa ca e oche).
Pingback: “Nu sîntem profesionişti!”, Rolul bărbatului, Biserica emergentă « La patratosu