Am mai scris despre piratare AICI şi AICI. Să se facă, dar să ştim şi noi! Eu unul am dat liber la piratare la Cd-ul meu, dar EU am dat acest drept, cu bună ştiinţă şi avînd în vedere valoare scăzută a muzicii şi mai ales faptul că autorul nu este mort. După moarte va creşte valoarea oricărei producţii care îmi aparţine 🙂 . BTW, versurile sînt de mare valoare. La CD mă refer!
Ei, lucrurile s-au complicat. Cei de la Torent (NE)Creştin nu numai că piratează fără ruşine şi sfială, dar au şi un tupeu măsurabil şi comparabil cu Burj Dubai.
sursa imaginii Alin Haiduc.
Un prieten, Iosif Mureşan, ne-a relatat întîmplările, că dialog nu putem să îl numim, pe care le-a avut cu administratorii site-ului. Ceva de genul: „daţi-ne în judecată, dacă vă ţin bojocii!”.
S-ar putea ca acest articol să producă exact inversul efectului scontat: curiozitate faţă de torent creştin şi downloadare la greu. Da, este o posibilă consecinţă, dar cred că mă adresez unui public matur, unora care pot face deosebirea între stînga şi dreapta, greşit şi corect, păcat şi trăire în bine.
Am cerut permisiunea lui Iosif pentru reluarea articolului pe care l-a scris cu ceva vreme în urmă. De asemenea, recomand articolul lui Alin Haiduc, care se referă la aceeaşi întîmplare.
Si ce dacă nu există în România o lege impotriva serviciului p2p? Faptul că există sau nu o lege mă poate face pe mine să renunţ la principiile Bibliei? Dacă peste un an o să existe şi în România o lege care să permită căsătoria între homosexuali, o să acceptăm asta din cauza unei legi ?! O lege dată sau nu de oameni nu poate sa schimbe principiile lui Dumnezeu! Dacă ti-ai însuşit un lucru care nu e al tău, înseamnă că ai furat! Chiar daca e vorba de un produs virtual şi nu de unul fizic (CD).
Biblia spune că e vai de cei prin care vine ispita! Domnul administrator de la Torent crestin este unul din aceștia … insă nici cei care au cont acolo nu sunt nevinovați. Cu siguranță sunt printre ei si misionari, profesori, medici, pastori, lideri de închinare, … si mulți alții. Asta nu înseamnă ca furtul nu mai este păcat. Asta înseamnă că sunt și mulți misionari, profesori, pastori, medici, etc. care trăiesc în pacat. Nu e nimic nou sub soare! Furatul muzicii și a programelor de pe internet nici nu este probabil singurul lor păcat.
Iată articolul lui Iosif Mureşan:
Muzica crestina romaneasca in pericol! Traim intr-o societate in care suntem incurajati sa avem totul la intensitate maxima si pe moment. Ne plac supa instant, cuptorul cu microunde, Yahoo Messenger si orice ne ajuta sa accesam informatia in cel mai scurt timp. Asa e si mp-3-ul. E comprimat si se incarca repede, suna destul de bine (?), il putem lua si da foarte usor. Nu trebuie sa ne deplasam la magazin pentru a obtine muzica preferata si ce e si mai “cool” e ca nu trebuie sa o cumperi. Nici artistul si nici producatorul nu te pot opri sa beneficiezi gratuit de munca lor. E mai ceva ca si CARITASUL, unde trebuia totusi sa depui ceva.
Care sunt insa consecintele ce apar in urma copierii muzicii crestine si cine vor fi cei afectati de ele?
Inainte de a raspunde acestor intrebari, va invitam in culisele realizarii unui album cu muzica crestina de calitate. Este nevoie de luni sau ani de munca de creatie (muzica si text) pana sa ai un minim de 10 piese. Incepi sa lucrezi la orchestratia lor, folosind un aranjor sau daca-ti permiti sa investesti, inregistrezi instrumente autentice (e o diferenta). Zile sau saptamani de lucru in studio, deplasari, bani, neuroni, munca, pasiune si speranta. Proiect grafic, coperte, punerea in legalitate a albumului, CD-uri, casete, reclama. Din nou costuri si iar costuri, dar in sfarsit ai obtinut produsul finit si-l pui pe piata, la dispozitia celor din jur, asteptand recolta dupa atata munca si investitie.
Daca albumul se adreseaza generatiei a doua sau a treia, se va vinde, iar artistul si cei care au investit in album isi vor recupera banii si vor fi incurajati sa mearga mai departe.Daca albumul se adreseaza generatiei tinere, se vor vinde la inceput cateva exemplare, care apoi vor fi copiate in lant, transmise de la unii la altii, puse pe diverse situri, iar cei care au investit in el vor fi dezamagiti. Nici autorii si nici producatorii nu vor mai investi serios in ceea ce nu se vinde, chiar daca este vorba de albume de foarte buna calitate. Paradoxul e ca aceste albume au fost copiate de cei ce le apreciaza, dar care refuza sa plateasca pretul lor.
Probabil diferenta dintre cele doua categorii de consumatori de muzica consta in faptul ca cei mai in varsta au in primul rand teama de Dumnezeu si respect fata de cel pe care-l asculta cantand, iar cei ce copiaza muzica sunt neobisnuiti sa munceasca pentru a obtine ce doresc – considerand ca totul li se cuvine –, lipsiti de moralitate si in mod direct sau indirect, lipsiti si de respect fata de cel a carui muzica o asculta. Poate ca ne-am obisnuit sa primim totul de-a gata, dar in fata lui Dumnezeu aceasta nu este o scuza.
Legea Copyright-ului nu a fost inventata de crestini, dar ei ar trebui s-o respecte in primul rand. Este de prisos sa discutam in continuare aspectul moral al problemei, desi este esential, si asta pentru ca fiecare din noi stim ce e bine si ce nu. Cine este credincios in lucrurile mici, este si in cele mari.
Artistii si producatorii crestini nu ar fi deranjati daca muzica lor ar fi copiata si ascultata de cei ce nu-L cunosc pe Dumnezeu, in speranta ca in mesajul din cantece pot sa-L descopere. Din pacate nu cei din lume fura muzica crestina, ci „crestinii”.Exista in mod sigur niste consecinte ale acestui fenomen, pe care am vrea sa le semnalam. Din nou trecem peste consecintele spirituale si ne vom referi doar la viitorul muzicii crestine romanesti. In mainile cui se afla acest viitor? In mana lui Dumnezeu, in mana artistului sau producatorului, ori in a consumatorului de rand ? Ar fi prea comod sa plasam asta doar in dreptul lui Dumnezeu sau al artistului, incercand sa fugim de responsabilitate. Dumnezeu respecta deciziile noastre si nu ne absolva de consecintele acestora.
In concluzie, daca mentalitatile nu se schimba, muzica crestina romaneasca buna va disparea incet, iar cei mai afectati vor fi tinerii. Ei, neavand alternativa, se vor hrani din ce in ce mai mult cu muzica lumii. Piata va fi dominata de o muzica crestina simplista cu tenta populara, care ne va reprezenta la un moment dat pe toti. (Nu ne referim aici la muzica din cadrul programelor bisericilor).
Se mai poate face ceva?
“Schimbarea in bine incepe cu tine”.
Daca cel care consuma muzica constientizeaza acest pericol si este dispus sa plateasca in continuare pretul acesteia, lucrurile se pot schimba. Daca vom astepta ca ceilalti sa faca primul pas, nu se va schimba nimic. Lucrurile isi vor urma cursul si vom avea in curand muzica pe care o meritam.
update: la cererea doamnei Popescu, vezi comentariul, a fost schimbat titlul articolului.
Mda… pentru unii, problmea asta cu pirateria… nu e o problema. Dar pentru toţi ceilalţi, recomand demersul lui Vasile Tomoioaga – Piraţii Mării Negre: dramă electronică în trei acte – http://tomoiaga.ro/piratii/
Mulţumesc!
Problema este dificila si spun doar experienta mea: nu as fi cumparat CD-urile pe care le am daca mai inainte nu as fi ascultat ce se gaseste pe ele…
Pingback: Campanie împotriva torentului pirateriei « România Evanghelică
Pingback: Campanie împotriva torentului pirateriei « Oradea Evanghelică
Pingback: Campanie împotriva torentului pirateriei « Bihorul Evanghelic
Preturile Cd-urilor sunt si asa foarte mari raportat la nivelul salariului celor mai multi din ro. Vai de cei prin care vine prilejul de pacatuire. Cred ca studiourile ar putea invata ceva din asta.
poftim????.. cauta un pretext mai bun cu care sa justifici copiera .. te rog.Pretextul asta e cam slabut!.. Daca stai bine sa te gandesti acei 15 roni fie 20 de roni ii stici numa pe cola ,pepsi, sau stiu eu….. deci, mai gandestete .. fi serios!
Eu am trait vremuri in care nu imi permiateam sa dau 10 sau 15 lei pe un cd. Din fericire Amy si Crista mi-au facut pe vremea aia cadou ultimul lor album aparut.
Ovi, daca nu ai bani nu il cumperi. Nu scrie nicaieri ca daca acel produs exista trebuie sa il ai si tu. Asta e o scuza slaba rau.
Prea ne-am invatat ca ne apartine noua totul si atunci „bang – un click” si il avem. Dar, cu mici sacrificii se poate totul (un fel de nimic nu este peste puteri pt cel ce munceste).
Eu ii intreb pe cei care vand CD-urile la preturile pe care le vand cati au calculatoare cu programe software de procesare audio licentiate? Cred ca ar trebui sa ne uitam si la cealalta fateta.
@Nicu: nu te poti justifica, pentru furt, in fata judecatorului, prin faptul ca si altii au furat… Ai sa fii surprins, dar multi dintre cei vizati de intrebarea ta AU TOATE SOFTURILE CU LICENTA! Eu stiu cativa, nu multi, ce e drept.
Nu e vorba de ma justifica. Cred ca vina este si de o parte si de alta. In ce masura insa nu stiu…
Vroiam sa spun mai mult ca daca vrei sa nu fii furat atunci nu fura tu intai.
Absolut!
de acord cu tine. totusi fiecare isi va purta propria vina. am eu, asa, un feeling ca asa va fi…
Dar un articol de lege sti? Adica da e cam clar ca e furt,dar legea ce zice? si nu doresc un raspund : ” ca e furt” ci un articol de lege sau articole. (Personal nu prea folosesc torrnet,desi unele lucruri,gen programe try,parca au optine de download pe torrnet)
CAtalin, mai încearcă o dată. Ai sărit peste litere şi nu prea se înţelege ce vrei să spui.
Dar un articol de lege stiti? Adica da, e cam clar ca e furt,dar legea ce zice? si nu doresc un raspuns : ” este furt”, ci un articol de lege sau articole. (Personal nu prea folosesc torrnet,desi unele programe try,trial,parca au optine de download pe torrnet) Iertati-ma ca am sarit litere:)
Un articol de lege stiti? Adica da, e cam clar ca e furt,dar legea ce zice? si nu doresc un raspuns : ” este furt”, ci un articol de lege sau articole. (Personal nu prea folosesc torrnet,desi unele programe try,trial,parca au optine de download pe torrnet) Iertati-ma ca am sarit litere:)
Scuze,nu am fost atent! Ideea era ca,as dori sa vad niste articole de lege,adica da,inteleg ca e furt pe undeva…eu personal nu prea folosesc torrent. Acu la noi legea poate fi interpretata…dar cate tot am auzit ” ca e furt” ” ca e pacat” si etc…dar un articol de lege ceva…?
da, să ne uităm, de ce nu?
pe mine m-a durut sufletul cînd a trebuit să îmi fac curăţenie în computer. Au fost zile triste de tot, dar … asta este.
cel mai bine mă simt acum pe Mac, nu prea ai ce pirata in termeni de software, trebuie sa cumperi tot.
La muzică.?
M-a durut buzunarul să dau 17 euro plus taxe pe un Cd-u cu muzică barocă la harfă şi laută, dar … asta este.. nu e pîine.
Mă obligă cineva să iau?
Nu!
Dar ştii că ascult altfel acest fel de CD-uri. Parcă preţuiesc mai mult muzica şi munca celor care au investit sute de ore de studio.
@Marius
Try Linux, its free!!
Si la urma urmei Mac-urile au tot niste kernele de Linux la baza. De aia sunt asa stabile.
Acum scriu pe Mac, încîntat!
Daca scrii pe Mac inseamna ca si esti dintre putinii din RO care-si permit sa-si licentieze softurile si sa plateasca taxa de 20 de RON pentru un CD cu muzica crestina. Nu am pus problema calitatii.
La noi e insa si o chestie de mentalitate. De ce sa platesc cand pot sa fentez?
Exemplu la doamna din Buc care i-a fost lene sa cumpere o vigneta de 7,60 Euro in Austria dar a fost prinsa cu 200 km si bineinteles ca austriacul i-a spus ori platesti amenda de cateva sute ori iti luam masina si te poti duce acasa PER PEDES. Doamna nu a mai putut negocia ca si acasa cu politaiul de la colt.
da, este adevărat, am un salariu decent, nu mare, dar mulţumitor, statutul social îmi permite să cheltuiesc banii pe „prostii” 🙂 softuri, cd-uri, instrumente muzical, chiar şi cărţi, dacă nu le primesc cadou, mac şi big mac 🙂
foarte bun exemplul cu românoaica „descurcăreaţă”,
Ti-as da Like pentru comentariul asta :))
Oricum, pe Linux e cam greu sa gasesti ceva care nu e free (jk).
mă gîndesc serios să încerc un Linux, cele mai mari probleme le am cu programele profesionale.
Acum un an și jumătate am făcut curățenie totală în calculator și în colecția de CD-uri și DVD-uri. Am aruncat aproape 100 de bucăți. Am trecut pe Linux și ulterior pe Windows 7 (care este încă free)! La doar o lună de la aceste schimbări majore „m-am bucurat” să am parte de un o întâmplare „fericită”: dimineaţa nu mi-am mai găsit Dacia în faţa blocului! Am înţeles atunci ce înseamnă să fii furat şi să nu poţi face nimic ca să-ţi recuperezi lucrul sustras.
da, am trăit și eu astfel de experiențe…. știu cum este!
Domnul nu lovește cu bîta și are un simț al umorului…
EU personal am incercat sa cumpar muzica producatorilor romani pentru ca ii repsect si pe unii am ajuns sa ii cunosc personal si inteleg ce eforturi financiare se fac pentru producerea unei muzici de calitate. Inca muzica romaneasca costa putin. Dar pentru cea straina nu imi permit sa dau in jur de 20 de dolari pe un cd. Sigur nu este o scuza pentru furt. Oricum totusi dintre cd-urile crestine romanesti cate au timbru?
am auzit ca in spania exista o taxa care acopera cumva pirateria. si ai voie sa daunloadezi filme sau muzica atata timp cat asculti doar acasa si nu vinzi. cumva nustiucum producatorii sunt acoperiti pt asta iau banii de la tine printr-o taxa. mi s-ar pare ok asa. de multe ori nu gasesc un cd pe care il doresc la magazine sau nu am timp. sau cu posta romana trebuie sa ai adresa din buletin la locul unde vrei sa primesti coletul etc.
Spania este tara care se confrunta cu cel mai mare procent de piraterie din Europa. Vanzarile au scazut cu 65% tocmai din cauza acesteia. Se discuta adoptarea unor legi care deja sunt in vigoare in Franta sau Anglia si Suedia. Fara un suport legislativ lupta impotriva pirateriei nu are niciun rost pentru ca e ca si cum te-ai bate cu morile de vant.
da si la noi in tara este aceasta lege poti sa scoti numai pt uz „personal” dar sa intamplat cand sau facut copi ale lor au fost czul in care autoritatile au intervenit.GBU.
Pentru început doresc sa fac foarte clar faptul că sunt 100% împotriva pirateriei, iar de (trista) existență lui torentecrestin nici nu am știut până acum. Cu toate acestea, din textele citate mai sus țin sa fac următoarele observații:
„Furatul muzicii și a programelor de pe internet nici nu este probabil singurul lor păcat.” – mi se pare o speculație și un argument în afara discuției. Sigur că suntem căzuți cu totii în păcat si ca asta ne macină pe toate palierele existenței, dar daca problema în discutie este pirateria, de ce să extrapolăm?
„… cei mai in varsta au in primul rand teama de Dumnezeu si respect fata de cel pe care-l asculta cantand, iar cei ce copiaza muzica sunt neobisnuiti sa munceasca pentru a obtine ce doresc…” îmi pare rău dar aceasta este din nou o observație care arată cu degetul „pe cei tineri, (indirect) fără teamă de Dumnezeu și lipsiti de moralitate in mod direct sau indirect”. e un argument inductiv bazat pe generalități și nu în ultimul rând, preconcepții.
Nu în ultimul rând: „Artistii si producatorii crestini nu ar fi deranjati daca muzica lor ar fi copiata si ascultata de cei ce nu-L cunosc pe Dumnezeu, in speranta ca in mesajul din cantece pot sa-L descopere. Din pacate nu cei din lume fura muzica crestina, ci „crestinii”.
Până la urmă problema este pirateria sau cine ascultă produsele piratate? Discuția se mută din nou de la problemă la subiecții implicați? Dacă eu descarc ilegal muzică pentru a o da unui „necreștin”, sunt disculpată?
Îmi dau seama că pirateria este o problemă gravă a lumii și nu doar a creștinilor, dar mi se pre foarte important ca atunci când încercăm să tragem un semnal de alarmă, să o facem fără să arătăm cu degetul și fără să deviem la de problema propriu-zisă, judecând asupru și cu cuvinte grele pe cei vinovați.
da, M.E., cred că sesizezi două probleme importante.
aha… stai sa inteleg bine ce spui. Spui ca e rau ca crestinii au acces la aceasta muzica crestina de pe torentcrestin dar desigur aceasta nu ar fii o problema daca ar fii vorba de necrestini?
Singura problema este ca tot ceea ce se intampla pe torentcrestin este LEGAL. Exista chiar de foarte multi ani si au trecut multe legi peste el dar s-a constatat ca acest site nu incalca nici o lege. Va credeti voi mai in stare decat un om al legii sa le ziceti lor ca aveti mai multa dreptate? Mi-as pune semne de intrebare asupra crestinitatii dumneavoastra.
Din moment ce incepi sa arati cu degetu Isus nu mai e acolo. Nu stiu daca ati observat sau nu, Isus cat a fost in calitate de Om pe Pamant a adus de fiecare data argumente la lucrurile pe care le combatea. De fiecare data zicea: Oare nu a zis Tatal Meu?
LEgal??? În ce fel?
Restul argumentelor nici măcar nu pot fi discutate. Sînteți într-o eroare de judecată, Sunshine!
interesant. din moment ce acest site există și autoritățile nu pot face nimic atunci e legal să ii folosesti functiile atata timp cat exista. Daca cineva ar furniza ziare pe gratis ar trebui sa ma intreb ca acel om incalca legea ? Cei fraudati fac asta. Asa ca ei ar trebui sa-si ceara drepturile in instanta. Pentru ca despre dreptatea in societate dpdv al justitiei pamantesti vorbim. Parerea mea.
Mihai, dragule, Mihai…
ma refer la rationamentul tau
„interesant. din moment ce acest site există și autoritățile nu pot face nimic atunci e legal să ii folosesti functiile atata timp cat exista.”
mai citeste o data si vezi daca functioneaza rationamentul..
unii ar colectiona astfel de spuse!
Deci, dacă un cabinet de ginecologie există şi autorităţile nu-l închid, dacă se pot face avorturi în el şi autorităţile nu au scos în afara legii avortul, atuci este legatl să faci avort într-un cabinet de ginecologie atît timp cît el există, pentru că e. Spor!
Stai putin, pana la rationamentul lui Mihai mai este rationamentul dumneavoastra. Care e aluzia cu cabinetul ginecologic?
Discutia cu normele legale de la dumneavoastra a plecat… ca ajungeti in instanta … bla-bla-bla. Schimbam subiectul asa brusc doar pentru ca ceea ce se spune nu e in concordanta cu ceea ce credem?
Comparam un tracker de materiale crestine cu avortul… scuza-ma, dar un pastor ar trebui sa stie mai bine.
Poate alta e problema aici… nu degeaba se spune ca pietrele vor vorbi… pune-ti intrebarea … oare torentcrestin sa fie o piatra pentru ca eu tac?!
Sunt convins ca o sa iti aplici „autoritatea” aici, dar si eu la randul meu am facut teologia.. si imi pun intrebari.
se vede că nu ai răbdare să citești, dar ai doreință de dezbatere.
E avortul legal? DA!
E moral? NU
Asta era argumentul cu Torent CĂ E LEGAL!
Iartă-mă nu mai pot să țip, sînt răgușit!
Sper că acum ai înțeles! 🙂
Unde ai făcut teologia, Rază de soare! Sper că nu la noi! Cu logica asta nu te-aș fi trecut clasa!
Scuză-mi abordarea așa directa și fără anestezie!
N-ai fi trecut la hermenutică, pentru că nu citești ca să înțelegi un text simplu, nici la exegeză, nici la patristică, unde trebuie să folosești deducți logice.
Ultimul paragraf chiar m-a şocat: nu credeam că în ţara noastră există universităţi cu studenţi care nu trec, odată ce au reuşit să intre. Aveţi o statistică cu absolvenţii comparativ cu admişii?
@agnusstick
Daca pe tine te-a socat ca ar putea sa existe universitati cu studenti care nu trec daca intra. imagineaza-ti ca situatia e si mai „superba”, sunt universitati in care reusesc sa treaca mai multi decat intra.:))
Domnule Baciu, ce spuneţi dumneavoastră este „mai normal” la noi, de aceea m-a şocat anormalul.
da,
exista studenti cdare nu trec, exista studenti care nu reusesc sa termine…..facultatea este facultativa…
Sunshine, ai apărut din nou! E bine …. cu ploile astea!
Se pare că te descurci destul de bine… cu ironiile proaste. Păstrează-le pentru tine!
Ai fi avut şansa să înveţi despre ironiile cristice şi cele biblice.
Cu bine!
Bach a compus asa pentru ca a fost crestin. Si geniul lui a deshis portile pentru sute de ani de muzica dupa el.
Cat despre nemerniciti, un astfel de nemernicit a fost si Mozart, dar cred ca Dumnezeu l-a iubit foarte mult caci e singurul din toata istoria muzicii pe care L-a luat in palma Sa, cu toate pacatele si defectele lui…
Cred că s-a întîmplat ceva cu Mozart la Recviem. Acela nu este Mozart-ul obişnuit. Chiar aşa îl şi numesc .. mozartul de dinainte de recviem şi Mozartul Recviemului. Cred că Milos Forman a priceput chestia asta foarte bine. Dintr-o dată ultima parte a filmului devine foarte sobră.
copilul Mozart se maturizează în faţa morţii şi scoate tot ce-i mai bun din el… nu numai din note.
Iată..
Requiem-ul lui Mozart, desi pentru unii poate fi egal cu un cantec de leagan („muzica clasica ma adoarme”), este o capodopera a muzicii, Lacrimosa (ultima parte) nu a fost compusa de el, se presupune ca ar fi fost terminata de un elev. Filmul „Amadeus” este foarte aproape de realitate.
Daca nici aceasta muzica nu este crestina, atunci chiar nu stiu care ar putea fi…
Lacrimosa este una dintre preferatele mele. Am avut-o pe computer vreo trei ani cînd scriam la doctorat 🙂
O puneam din cînd în cînd .. com-patimind..
Am scris doctoratul ăla ascultînd Recviemul aproape obsesiv.
Marius, propun o noua postare pentru temele dezbatute mai sus. Am ametit printre comentarii :).
bună propunere… Deja s-au bătut recordurile.. Peste 700 de comentarii… stăi să bată gongul..
A batut! 🙂
Care recorduri s-au bătut? Cele de pe blogul acesta?
Păi tot postarea asta deținea recordul!
Dacă e vorba de blogosfera evanghelică, atunci recordul de peste 1.000 de comentarii îl deține:
http://tomisthecat.wordpress.com/2010/05/11/acdc-–-atac-fara-precedent-al-diavolului-asupra-poporului-roman
da, postarea asta şi-a bătut propriul record. Bravo ei!
Atingerea unor recorduri (și depășirea lor) are și revers: (printre altele) oamenii vor avea așteptări exagerate.
Și, desigur, cu cît recordul ACESTEI postări va fi mai mare, cu atît va fi mai incomodă întrebarea: De ce atîtea ALTE postări au sub 10 comentarii?
Nu-s importante recordurile, este important cine şi ce discută şi dacă se discută civilizat.
eu nu scriu ca să bat recorduri la comentarii, Doamne fereşte, dar comentariile sînt importante.
De ce alte postări sînt sub 10 comentarii?
Am un răspuns în manualul de blogging la care lucrez pentru o şcoală de vară poate în anii viitori, cînd nu va mai fi la modă bloggingul.
Întrebarea se poate pune şi în dreptul blogurilor.
De ce unele au comentarii şi altele nu? Este o întrebare bună, nu?
Marius David, din păcate iar ai deviat de la chestiunile în discuție.
1. Dacă nu-s importante recordurile, ce importanță are afirmația ta: „Postarea asta şi-a bătut propriul record. Bravo ei!”?
De ce să spunem Bravo! pentru ceva care nu e important?
De ce ai amintit de cele 600 de comentarii (de la postarea aceasta), în interviul la Radio Cireșarii, dacă „nu-s importante recordurile”?
Discuția despre „recorduri” e veche de cîțiva ani la tine și nu ai reușit să îți definitivezi un punct de vedere convingător. Nici față de semnificația recordurilor pentru omenire, nici față de așa-zisa detașare a ta față de recorduri.
După părerea mea, ai rămas tot la stadiul reiterării întrebărilor în cadrul binecunoscutei vorbiri cu voce tare. Pătrățoasă rău!
2. Spui: „Eu nu scriu ca să bat recorduri la comentarii.”
Pe mine oricum nu mă convingi cu astfel de „dez-mințiri”. Dar, desigur, poți încerca… Cu alții… Pătrățoși au fost, pătrățoși vor fi cît fi-va neamul românesc…
3. Spui: „Comentariile sînt importante.”
a. Dacă comentariile sînt importante, atunci s-ar putea, pentru tine cel puțin, ca și recordurile la comentarii să fie importante!
b. Totuși, DE CE sînt importante? Întrebarea asta e FOARTE importantă! Mai ales pentru tine, nu-i așa? Nu e nici prima dată nici ultima cînd te bazezi pe comentarii ca și criteriu principal de evaluare a unui blog.
Ceea ce e, evident, o eroare!
Cel puțin pentru faptul că blogurile sînt, de vreun „veac” încoace, de mai multe feluri.
c. UNELE comentarii sînt mai importante decît altele, nu-i așa?
Hm… Păi atunci s-ar putea ca 1 comentariu să facă cît alte 100!
Dar cine mai stă să mai facă distincția asta?
S-ar putea ca, din cele peste 900 de comentarii de la această postare, vreo 9 să fie, de fapt, IMPORTANTE!
La fel cum s-ar putea ca 100 să fie importante!
4. Spui: „De ce alte postări sînt sub 10 comentarii? Am un răspuns în manualul de blogging la care lucrez pentru o şcoală de vară poate în anii viitori, cînd nu va mai fi la modă bloggingul.”
a. Ah, ce păcat! Te-ai pripit să afirmi că ai un răspuns… DEJA ai afirmat în cîteva cazuri că NU cunoști de ce unele postări, precum un simplu anunț, îi fac pe cititori să participe cu comentarii muuulte.
b. Faptul că încerci să dai un răspuns ar fi lăudabil, dacă nu ai fi afirma DEJA că nu prea intri pe bloguri! Așadar, iar învîrtirea în jurul propriului buric…
c. „Manualul de blogging”? Iară? „Blogging”? DEJA ai afirmat că nu faci… blogging.
d. Oricum, de vei apărea în public cu un astfel de „manual”, va fi rezbel… Știi asta, nu? Mi-am trimis DEJA buzduganele înainte…
5. Spui: „Întrebarea se poate pune şi în dreptul blogurilor. De ce unele au comentarii şi altele nu? Este o întrebare bună, nu?”
Păi de ce să o pui TU în dreptul blogurilor, din moment ce ai declarat că nu ai decît vreo 10 bloguri în Google Reader și că nu prea intri pe bloguri?
Păi numai blogosfera evanghelică are vreo 1.000 de bloguri…
D-apoi dacă mai e vorba și de cea ortodoxă, că și despre asta te-ai apucat să-ți dai cu părerea…
Hei, domnule nombrilist, nu toți comentatorii blogului tău sîntem adormiți de hapurile pe care le ni le îndeși pe gît. Unii ne-am dezvoltat un sistem imunitar care să ne țină în legătură cu realitatea, cum o fi ea, nu cu lumea pătrățoasă pe care ai creat-o în ultimii ani ȘI în spațiul virtual.
Totuși, despre care bloguri e vorba, în dreptul cărora vrei să pui întrebarea „De ce unele au comentarii și altele nu?” Blogurile mele? Blogurile de informații, precum Știri Creștine și Creștin Total (care nu își propun să aibă comentarii, ci vizitatori)? Blogurile pastorilor? Fotoblogurile?
Păi e de ajuns să nu le mai numim bloguri, ci site-uri, ca să nu mai fim așa de interesați de chestiunea comentariilor.
Iar dacă intrăm pe site-urilor ziarelor, sîntem pur și simplu jenați de jegul unor comentarii.
Contează comentariile? Depinde de mai mulți factori.
Nu mă aștept să fii atent la mai mulți factori. Evaluările nu le-am considerat niciodată a fi punctul tău forte. Spiritul tău deschis (atît cît e, în contextul ideologizat în care îți desfășori activitatea confesional-profesională ), da. Sau, mai bine zis, ineditul aparițiilor publice. La cîtă mediocritate există în ghetoul confesional, nu e de mirare că astfel de apariții atrag atenția. Și creează aparența unui standard.
Da, jocul tău cu cuvintele e fascinant. (Dar și periculos deseori!) Da, ai o inimă mare. Fost-am și eu primit pentru o vreme pe-acolo…
Dar la evaluări stai prost… Cîteodată o iei razna rău de tot…
Nu te îngrijora, aici sînt, cît o să-mi îngăduie Domnul…
De ce mă întrebi: „Este o întrebare bună?” Chiar vrei răspunsul meu?
Sau, de fapt, vrei răspunsul meu DOAR dacă e pe placul tău?
Mi-ai povestit destule din viața ta ca să știu cît de greu înghiți răspunsurile altora…
Dar, în cele din urmă, le înghiți…
De aceea, pentru mine vei rămînea Inimă Mare.
Nu Pătrățosu…
Inimă Mare… În cele din urmă rotunjită, dar ascuțită într-un colț, de sîngerezi și tu și eu, și pătrățoșii tăi, și oricare pe care îl primești, fie și pentru o vreme, pe-acolo…
„ati”
Multuuumeesc!!!!
Multuumeesc ca mati corectat !
Naomi,
ce spui de propunerea „700 s”?
De ce ma povocati? 🙂 Stiti ca sunt sub lupa !
Nu-i rea ideea numai ca nu cred ca suntem toti oameni ai rugaciunii, cel putin nu asa de … „banal” Este regula pentru anumiti frati care nu se roaga numai la biserica. Si apoi nu-i blogul nostru … intaaam la moodeelaree!
Naomi draga,
realizezi ce spui?
sa spui ca nu e rea ideea in conditiile in care adunarile sunt pline cu membrii
care-l ” leaga fedeles pe Domnul cu propria dragoste” pentru a-si manifesta razvratirea si a nu se supune Voii Sale explicite mentionata in Legea lui Dumnezeu , atata timp cat mor pe capete in jurul nostru sortiti pieirii oameni fara de Dumnezeu, atata timp cat tara geme de pacate si blesteme, sa spui deci ca nu e rea ideea ..e aproape o blasfemie.
– apoi cum poti spune ca „esti sub lupa”? ai un sentiment de teama fata de un pastor? nu ti se pare anormal sa te temi de un om?
– intram la moderare pentru o propunere de rugaciune facuta pe blogul unui pastor ? realizezi oare daca ar fi asa ca am fi mai atei decat ateii am fi de fapt anti-tei?
iti dai seama ce spui? adica un om al lui Dumnezeu sa se opuna unei porunci a Lui Dumnezeu?
moderarea adevarata vine din cer pentru oricine, cateodata se numeste mustrare alteori moarte,
cei care s-au opus trezirilor spirituale
nu au sfarsit-o bine niciodata, niciodata
buna sa spuna cineva despre propunere ca e ..si tot nu e bine
excelenta daca ar fi catalogata ar fi prea putin
asta pentru ca
e de fapt urgenta, e de viata si de moarte.
Naomi draga,
realizezi ce spui?
– cum adica esti sub lupa ? ti-e frica de un om? un om al lui Dumnezeu? nu e anormal acest lucru?
– cum adica nu e rea propunerea? acum cand bisericile sunt pline de membrii care-l leaga pe Domnul fedeles cu Insasi dragostea Sa justificandu-si astfel egoismul, lenea, razvratirea, cand tara geme de pacate si blesteme, cand oamenii acestei tari sunt condamnati legal la infometare, nesiguranta, teama, lipsuri, deznadejde, acum deci in aceste circumstante sa spui ca nu e rea propunerea e aproape o blasfemie
– buna dac ar zice cineva ca e si tot ar fi rau
– daca ar numi-o cineva excelenta si nu ar fi deajuns
asta pentru ca e
urgenta si de viata si de moarte.
– cum adica intram la moderare? realizezi ce spui? sa intri la moderare pentru o propunere de rugaciune pe blogul unui pastor ?
Unde suntem? spre ce ne indreptam? ori poate mai corect ar fi cine (mai) suntem noi, asa numitii copii ai Lui Dumnezeu..?
moderarea adevarata se face din cer.
uneori se numeste mustrare alteori moarte
cei care s-au opus trezirilor spirituale nu au sfarsit bine
niciodata, niciodata.
Şi cum vă veţi ruga, stimate domn Mihai Sorin, după ce l-aţi pus cu spatele la zid pe Marius David? Ăsta ar fi spiritul unei rugăciuni după sfatul Mântuitorului? Continuaţi să faceţi destule ca să vadă toată lumea că pastorul ăsta, cu greşelile şi păcatele lui, este un obstacol în faţa Marii Treziri Spirituale iniţiată de Duhul prin Mihai Sorin… Aşa ar trebui să înceapă Trezirea, cu călcarea în picioare a unui pastor nevrednic, şi anume tocmai a lui Marius David Cruceru? Poate veţi fi fiind profet, n-am cum să ştiu sigur, dar până una-alta semnele sunt cam tulburi. Ar fi mult mai simplu să vă faceţi un blog, ar dura cinci minute, aici vă cunoaşte lumea şi v-ar urma în rugăciune, poate. Dar poate găsiţi alt duşman al credinţei de zdrobit în calea Trezirii. Sau poate nu.
@Agnusstick
Felicitari! Excelent raspuns. Deja intuim care va fi replica. Va incepe ori cu apelativul dublat si puncte de suspensie (parca si vezi clatinarea nemultumita a capului…) sau direct cu „asculta!” (unde iti poti imagina degetul ridicat amenintator). Foarte buna ideea cu blogul. Dupa cum se vede pe aici, ar avea cativa adepti.
@Agnusstick
Nici nu mi s-a parut ceva de ras. E chiar ingrijorator. Cred ca astfel de voci au un oarecare impact, la fel ca muzica nepotrivita…Nu ma simt in postura de a da verdicte, dimpotriva, incerc sa inteleg. Dar ceea ce inteleg nu duce la concluzii fericite.
dedicatie: Ioanei, cu cumpatata moderare.
Daca oamenii ar stii, unde ajung de nu sunt vii
atunci cu teama si respect
n-ar lepada ce este drept
Si cu-adevarat intelept
poate ca multi inca nu stiu, ca Domnu-i
adevarul viu
nici nu inteleg prin harul sfant..ca..
iubirea nu-i doar un cuvant, ea
arde in om ce-i necurat
rapune ce e intinat
demasca raul necurmat.
@Mihai Sorin
Multumesc pentru dedicatie.
sa fie spre folosul tau Ioana, spre folosul tau.
sper sa nu ma urasti ..intelegand-o
„Daca oamenii ar stii, unde ajung de nu sunt vii”
În conjugarea verbului „a şti” apar doi de „i” numai la persoana a II-a singular, la indicativ prezent şi la conjunctiv prezent (cel puţin aşa am învăţat eu la cursul de ‘Rezistenţa materialelor’ din Politehnică). La condiţional prezent se spune „oamenii ar şti”. Aţi multiplicat vocala „i” ca să vă iasă rima?
Restul nu mai comentez, sunt alţii mai pricepuţi. Oricum, de atâtea cuvinte terminate în „at” am inceput deja să vorbesc sacadAT! Păcat, abia acum am realizat!
Să înţelegem că ne-aţi dat (şi) un exemplu de poezie creştină?!
Deja m-aţi inspirat cu dedicaţia dvs. pentru doamna Ioana (să sperăm că şi dânsa a înţeles sensurile absconse ale poemului) , aşa că nu mă pot abţine…
„Dacă oamenii ar ŞTI
că nu sunt obligaţi să scrie poezii
atunci, din spirit cumpătat,
s-ar ţine doar de predicat!”
🙂 Marturisesc ca nu am ajuns la o asemenea profunzime ca gandirii care sa-mi permita sa inteleg sensurile adanci ale poemului. Asadar, desi dumnealui a plecat de la premisa ca l-as putea uri intelegand mesajul, se poate concluziona ca nu ii port aceste sentimente rele…
M-am gandit ca ar fi interesant de pus pe muzica (nedesavarsita, evident) poemul…
Draga Adrian joci la miza mica..
corectia ta e inutila
in toate comentariile mele gasesc greseli de Tastare ..
probabil o intelegere a comunicarii subliminale te-ar fi scutit de inoportuna ta interventie (ca si pe moderator dealtfel)
intelegi procedeul „cal troian” nu?
unii il aplica la monitorizari online avand in vedere o miza josnica
altii il transfera in artele literare cand e vorba de suflete, de viata sau moarte..
ambalajul respectiv (poezia) contine mai mult decat iti imaginezi
contine o afirmatie, o intrebare, o avertizare, un indemn, o..istorie de fapt
sa fii sanatos.
Draga Mihai,
Ne vei ierta pe toti cei de pe aici pentru micimea mizelor noastre…
Corectia este foarte utila, asta si in cazul fericit in care cel corectat invata ceva sau accepta invatatura…
Greseli de tASTARE…ni se intampla tuturor…greseli de testare (testul pe care il faci cu rabdarea unora se cam apropie de sfarsit) mai putin…
Ne vei ierta de asemenea ca nu suntem capabili sa intelegem mesajele subliminale prezente in exercitiile tale literare…
Il vei ierta si pe moderator ca si-a permis neobrazarea de a interveni pe blogul sau…
Ne vei ierta ca nu intelegem aceste noi tehnici literare pe care cu o viziune atat de artistica le propui…
Ma vei ierta si pe mine, o pacatoasa care nu ia in seama vorbele, dojanele, avertismentele, intrebarile, sfaturile si profetiile dumitale…Ce sa ma fac, pentru mine conteaza si ambalajul, joc la miza mica…atata pot!
Bine Ioana,
joaca la miza mica (la 30 % – unul aduce rod 30, altul 60 altul 100) dar fa sa fie miza cea buna.
Doar atat si tot e bine.
Sa fii sanatoasa.
practic asta inseamna :
(ca din 10 zile de rugaciune a cate 700 de secunde, sa participi la 3 )
nu e rau poti veni chiar si cu indemnuri subiecte.
e mai bun un crestin blagoslovit decat unul blogarit nu?
Domnule Mihai Sorin,
Incep sa cred ca dumitale iti face placere sa rastalmacesti ( nu e de mirare, inteleg ca te crezi profet) dar deja exagerezi cu toate verdictele pe care le pui asupra multora. In ceea ce ma priveste, NU!, nu ma rog 700 de secunde! Ma rog 750, sau 1000, sau 690, depinde cum e setat ceasul intern! Este o lipsa de bun simt sa intri in casa unui om si sa incepi sa stabilesti tu regulile. S-a tot incercat sa ti se explice in diverse forme ca distorzionezi absolut tot ce se scrie, si mai grav decat atat, in intelegerea mea, interpretezi dupa bunul plac Scriptura.
Mi-a placut formularea aceasta a lui Marius, asadar cu permisiunea lui il voi parafraza: nu vrem sa fim „oile eclesiale” care sa te urmeze in marea Trezire! Suntem mai rai ca dumneata. Ne place o muzica nedesavarsita, ii admiram pe Bach, pe Mozart (niste baieti care si-au pierdut timpul compunand aiurea o muzica „imperfecta”), ne mai place si sa citim si folosim corect semnele de punctuatie…
Ioana.
Acum ai inteles mesajul poeziei. In sfarsit.
dar totusi nu ai inteles mesajul propunerii, nu era vorba de a cere cuiva socoteala cat se roaga ci de a ne ruga impreuna (cei de pe blog) ca o rascumparare inteleapta a vremii, ca raspuns la „harul dansat” al tinerilor la care face referire postarea de azi ca trista realitate spirituala in expansiune, ca manifestare a unitatii Trupului, si nu numai atat.
in alta ordine de idei mai degraba am prezentat Scriptura decat am interpretat-o si nicidecum nu am incercat sa justific cu ea neadesavarsirea.
despre muzica? si mie imi place Mozart, Berlioz, altii..am mai scris
insa asta nu are de-a face cu tot ce am scris despre muzica,
si anume ca exista
– muzica de la Dumnezeu (venita de sus in jos, din cer spre pamant),
– muzica pentru Dumnezeu (urcata de jos in sus, de pe pamant spre cer) si
– Muzica Lui Dumnezeu pe care o vezi, o auzi, o simti, si care Il Exprima desavarsit pe Dumnezeu, aceasta e muzica desavarsita.
In primele doua cazuri calitatea muzicii e data intr-un strict raport de proportionalitate directa de gradul de rezonanta al realitatiilor spirituale interne ale omului respectiv (foarte, putin, mult, foarte mult etc) iar in cel de al treilea caz e vorba de a simti muzica desavarsita in „Completitudinea” ei.
Bine zici despre semnele de punctuatie
„ne mai place si sa citim si folosim corect semnele de punctuatie” aici esti in acord total cu Adevarul, asa spune si Scriptura
ca in vremurile din urma oamenii vor umbla dupa poftele lor (2Petru 3:3) si vor umbala dupa placerile lor, neputand sa sufere invatatura sanatoasa.
Admir curajul de a spune un nu hotarat chiar daca nu-l agreez.
In ce te priveste lucrurile sunt incheiate privitor la propunerea „700s”
ai luat o pozitie de opozitie.
Sa-ti spun ca e dreptul tau ar fi un truism.
Oricum bine macar ca esti curajoasa iti asumi un raspuns clar in dreptul fiintei tale.
Felicitari (nu glumesc deloc cred ca sti intuitiv ca nu fac glume spirituale)
E oricum mai bine sa fi rece. (Apocalipsa. 3:15)
Domnule Mihai Sorin,
Dumneata ai idei putine, dar fixe! In ce ma priveste, te-as ruga respectuos sa nu mai faci nicio referire la persoana mea, nu esti in masura sa hotarasti ce am inteles sau cand am inteles, nici sa ma pui la zid cu asemenea lipsa de educatie de care ai dat dovada in repetate randuri. Acestea fiind scrise, iti doresc numai bine! Nu mai astepta vreun raspuns la orice ineptie vei fi fiind pe cale sa debitezi pentru ca nu voi mai raspunde.
Pariu?
Cînd am scris „Pariu?”, era o replică la ce a scris cineva: „nu voi mai răspunde”.
Am impresia că ultimele comentarii au apărut în cele mai neașteptate locuri.
Tacerea e mai buna decat palavrageala.
Acum vad ca se pomeneste de calul troian, mesaje subliminale in poezii de clasa a IV-a si, mai nou, de poetica matematica. Profesorul Solomon Marcus s-ar bucura sa vada atata interes pentru asa ceva. 🙂
In curand vom ajunge la ostrogoti, la sudarea fontei, la productia de mazare la hectar, din care vom deduce o semiotica a furtului care nu este furt.
Profeti guralivi care tipa ca Botezatorul, fara sa fi gustat lacustele, avem peste tot.
Reamintesc titlul acestei postari: torent crestin cu furaciuni!
Pentru ca unii vor sa justifice nejustificabilul, am ajuns sa vorbim despre poetica matematica si altele. Cine se simte cu musca pe caciula cauta justificari si se incurca in „serpentine” sofistice.
Totusi, aberatia cea mai mare auzita in ultima vreme este asta: impolitetea justificata cu Biblia!
Adrian (a)
Lacustele nu-s obligatorii in meniu.
mierea si smantana da.
Nici infatuarea si nici tupeul nu sunt obligatorii in comentarii. Politetea si bunul simt da.
Cu „Adrian(a)” cred ca treceti anumite limite, domnule profet.
Sa inteleg ca aveti si alt gen de probleme in afara celor deja evidente?!
@Mihai Sorin. am si eu o intrebare. ce va indeamna sa jigniti si sa stresati oameni care nu vor sa mai vorbeasca cu dumneavoastra? reply ul dumneavoastra la comment ul lui Adrian este de prost/gust, este genul de gluma stupida pe care o fac copiii rautaciosi cand nu mai au ce spune despre „adversar”.
nu e reactia unui copil. este un fel de a raspunde cand simti ca esti atacat din mai multe parti. exista doar doua optiuni. fie recunosti ca ai gresit, fie continui sa iti sustii propriul adevar. intre atitudinea lui si a „dansatoarei” excentrice pe muzica lui Niculita M. exista multe similitudini…
Motto: „Duhul Sfânt trimis din cer şi în care chiar îngerii doresc să privească.”
cine l-a vazut,
l-a atins,
l-a ascultat
pe fratele Niculita Moldoveanu
cine s-a rugat impreuna cu dansul,
cine a primit invatatura de la el si
„o parte din sine” un portativ cu scrisul lui, cu note, cu cea mai
noua (la acea data) cantare crestina a lui compusa in zorii zile si terminata pe la orele 10 dimineata.
Cine a fost invatat personal cantari (unele necunoscute de nimeni) chiar de sfant fratele Nicolae Moldoveanu care cu doua trei cuvinte din Scripturi spuse cu un glas bland linistit dar extrem de ferm te facea sa te rusinezi pentru cele mai „nebagate in seama pacate”
acela cunoaste bine Duhul inchinarii prin care a scris fratele Nicolae ..cantarile si prin care si-a trait viata..
Asta e adevarul Nicolae Moldveanu si-a trait viata in Duhul inchinarii..
frumoasa viata..frumos Duh..
atat de frumos incat si ingerii doresc sa priveasca.
E clar, Nicolae Moldoveanu nu face parte din mișcarea evanghelică… care e adesea încruntată, încrîncenată, ideologizată.
corect.. mai ales îmi place cum vorbeşti de „încruntată, încrîncenată” 🙂
Nu m-am mai mirat demult ca în seara asta cum îţi predici singur şi te înlănţui în propriile cuvinte.
ultimele doua ”strofe” nu le inteleg.
„Haideti frati sa ne dam mana
Sa nu ne mai vorbim de rau
Daca vreti toti impreuna
sa fim in raiul lui Dumnezeu
Au fost atatea lucruri care ne-au unit
De ce sa ne amintim acum doar de ce ne-a despartit
Acei care vreti toti cerul lasati arma jos
Sa luam cu toti exemplu Domnului Isus Hristos.
Astea-s strofele? 🙂
nu, ma refeream la comentariul lui mihai sorin.
De fapt, voiam sa spun „versuri” dar am scris „strofe”. Sorry.
”frumoasa viata..frumos Duh..
atat de frumos incat si ingerii doresc sa priveasca.”
Astea doua nu le inteleg.
guitar,
adrian nu e un adversar
cat despre jignire..
oare stii ce inseamna?
a te simti jignit (lezat in demnitate) e una, a fi jignit in adevaratul sens (intentia rautacioasa) e cu totul altceva.
si homoscarbosii se simt jigniti daca le spui adevarul despre ei
protituatele la fel,
politicienii si mai si
una e sa te simti jignit alta sa fii.
nu intra intr-o lupta care te depaseste, totusi.
aici miza e alta.
Exista o impotrivire draceasca fata de o manifestare duhovniceasca absolut de viata si de moarte, urgenta la nivel maxim pentru romani, Romania, crestinii romani, culmea chiar din partea unora care isi spun crestini deci pentru care rugaciunea de mijlocire ar trebui sa fie ceva obsnuit ba chiar din partea unui pastor, fapt inacceptabil spiritual.
Acest blog este urmarit special de SRI tocmai pentru potentialul pericol pe care il are in ceea ce priveste o miscare de masa antiguvernametala.
DE asta e vorba de ridicarea poporului Domnului la rugaciune impotriva tuturor celor corupti in Guvern vinovati de starea actuala de blestem si lipsuri a Romaniei si impotriva celor corupti din conducerea bisericilor, si pentru ajutorarea prin rugaciune a vaduvei, orfanului, saracului,celui lipsit, celui necajit, celui drept si nedreptatit.
Rugaciunea ca mijloc de lupta impotriva raului nu poate fi condamnata de nici o lege umana, cu atat mai putin de cea divina.
Ea se manifesta pasnic in plan social, fara violenta si fara viclenie.
Iar raspunsul vine de la Domnul.
Amin si amin
draga Mihai Sorin,
dacă vei continua cu aceste fel de ton şi retorică, voi pune IP-ul la filtru,
consideră o ultima avertizare.
Deci.. tonul şi retorica… politeţea, relaţionarea etc.
totusi, nu am inteles foarte clar care este parerea domnului Mihai Sorin despre subiectul postarii (torentul cu furaciuni)?
O, nu, vă rog nu-l ispitiți pe Mihai Sorin…
E în stare să ne țină prelegeri și despre… torente.
Torente despre torente…
Pai asa batem recordul…
E de ajuns o mica intreabare si domnul Mihai Sorin, pac!, inca 10 comentarii!
🙂
@ Mihai Sorin. „nu intra intr-o lupta care te depaseste, totusi.” atacati, atacati… e posibil sa ma depaseasca, nu le am cu profetiile de tip Osho deci problemele ridicate de dumneavoastra ma depasesc.
„adrian nu e un adversar” hmm e clar ca nu va este adversar, il cunosc personal pe Adrian de ceva vreme si cred ca v as fi facut un compliment daca l as fi numit adversarul dumneavoastra, dar nu e cazul. in comment ul de mai sus am facut o ANALOGIE, mai cititi odata.
de jignit ati facut asta, ma mir ca nu va dati seama iar acum continuati sa faceti comparatii si analogii (vad ca intelegeti totusi ce inseamna) foarte urate. „si homoscarbosii se simt jigniti daca le spui adevarul despre ei
protituatele la fel,
politicienii si mai si”
cat despre SRI, profetii si alte fenomene parapsihologice si para/supranaturale asa cum va spuneam mai sus nu ma intereseaza. aceste discutii sunt pentru mine pierdere de vreme. nu ma intereseaza ce credeti sau nu credeti ci faptul ca aveti un limbaj neadecvat fata de oameni pe care nu ii cunoasteti.
topicul acestei postari este altul decat etalarea descoperirilor personale.
@Guitar
Nu te-ai obisnuit cu stilul domnului Mihai Sorin?!
Pe mine m-a enervat la inceput, asa cum ma enervau pe vremuri filmele nord-coreene. Ulterior au inceput sa ma amuze.
Se intelege ca nu sunt adversarul domnului MIhai Sorin.
Poate doar la sah… 🙂
„Acest blog este urmarit special de SRI tocmai pentru potentialul pericol pe care il are in ceea ce priveste o miscare de masa antiguvernametala.”
Probabil ca este (le uram lectura placuta). 🙂
Cat despre miscarea antiguvernamentala, iar exagerati (dar incepem sa ne obisnuim cu stilul dvs.). Nu dati conotatii politice discutiilor de aici.
aici, din păcate, Mihai Sorin are dreptate.
din păcate sau din fericire.
Da, am confirmarea că sînt monitorizat strîns de forţele de informaţii.
Salut, băieţi! Servici uşor! 🙂 Servim Patria!
de doua ori raspunsul de aici a aparut aiurea…mai sus.
prea multe comentarii, wordpress-ul nu a fost creat pentru peste o mie de comentarii. 🙂
Guitarschizo,
daca un/o individ/a care se numeste crestin invoca faptul ca a fost jignit de fapt afirma sunt ateu (fara Dumnezeu).
nici un crestin nu poate fi jignit intrucat sentimentul respectiv este o reactie a eu-lui, a firii pamnatesti,
doar cine si-a lepadat eul este deasupra de orice jignire caci, aceasta (jignirea) desi are continut nu mai are totusi destinatar eu-l fiind rastignit, inlocuit cu El-ul.
in concluzie, jignirea invocata de cineva e unul dintre cei mai buni markeri ai nerastignirii firii, a eului, ca atare anuland pretinsa calitate de crestin.
este o discuţie legată de lăcuste şi locusta, insecte sau o plantă. Sper să găsesc articolul pe undeva. Dacă găseşte cineva înaintea mea, să ne dea un semnal.
Eu stiu ca lacusta vine da la latinul – locusta si ca adevarata traducere este gulucusta, daca bine imi amintesc.
Da, locusta este o planta erbacee anuala,se mai numeste fetica ( Valerianella locusta), poate atinge inaltimi de 25 cm. Frunzele alungit- invers-ovate, sensile, sunt dispuse rosular, cele de pe tulpina fiind opuse sunt comestibile. Este bogata in vitamina A si C.
Salatele din frunza de fetica sunt sunt un deliciu.
Aşa, din ce în ce mai bine, Naomi, chiar mă gîndesc să te scot de la filtru. 🙂
Corectezi şi ortografia şi gramatica, te şi informezi, ajuţi, slujeşti.
Se pare că discuţiile astea te ajută şi ne ajută.
Şi la mai mare! 🙂
ai papat tu d`alea frunze? ca tare bine le stii.
Da sunt bune sa corecteze ortografia si gramatica si dau si un iz de bun simt.
Va recomand o portie buna daca aveti lipsa 🙂 🙂 🙂
@” este o discuţie legată de lăcuste şi locusta, insecte sau o plantă”
Nu neaparat,
in Israel traiesc 2-3 tipuri de lacuste comestibile.
Intrebarea cu lacustele are caracter oarecum profetic
nutritionistii de seama ai Planetei au luat deja in discutie la congrese posibilitatea de a se obtine necesarul proteic al organismului din insecte.
Nu e nimic neobisnuit in consumul insectelor, mai ales in zona Asiatica
In Tailanda de pilda, anul trecut era la moda, la unele terase mai pretentioase, sa se serveasca un bol cu greieri prajiti si sarati (in loc de alune) alaturi de bere.
Insectele sunt dealtfel foarte nutritive si sunt alimente curate si curente la multe populatii din zone considerate „necivilizate”
Orcum e mult mai sanatos un kg de insecte (lacuste greieri) care se hranesc cu iarba de pe camp decat 1 kg de carne de porc care mananca si alte lucruri din jurul lui (a-ti fost vreodata la o ferma de porci sa vedeti ce se intampla)?
La aceasta se mai adauga si colorantii alimentari si alti aditivi.
draga Adrian, iti multumim ca ne-ai adus aminte din nou directia discutiei.
aşa cum cineva justifică furtul cu argumente biblice, de ce nu s-ar justifica impolitetea cu versete?
pt D-na Ioana .Brava ! cind trebuie …trebuie ! (sa raspunzi clar si raspicat 🙂 )
cu respect
@gigi l
Va rog sa ma credeti ca as fi preferat sa nu trebuiasca…dar cred ca s-a depasit o limita a bunului simt de ceva timp incoace. Domnul cu pricina este profet, psihanalist, profesor, critic de arta, scriitor, poet, liber cugetator, compozitor, etc…Chiar nu cred ca e posibil sa le stii pe toate si sa dojenesti sau sa pui la zid pe toata lumea cu o atitudine de superioritate. Revin la cel am spus la inceput, as fi preferat sa nu se ajunga aici…
@Mihai Sorin
Toti facem greseli de tastare, dar nu toti ne dam drept „vocea care striga in pustie”.
E drept, uitasem de calul troian. Fie si asa, dar tot nu va inteleg tactica. Daca tot pomeniti de ‘procedee subtile’, mie mi se pare ca ce ati facut dvs. nu are treaba cu calul troian, ci mai curand cu gloaba data la taiere.
Nu joc jocuri cu miza. Daca pentru dvs. ce discutam pe aici este un fel de poker sau alba-neagra, pentru mine nu este.
Sunteti prea subtil cu ‘subliminalele’ dvs., subtil pana la a deveni ridicol.
Mai putin subtil sunteti cu poezia. Sunt sigur ca puteti mai mult. Am incercat sa o citesc si invers, doar-doar voi descoperi un mesaj ‘subliminal’ incifrat. Nu mi-a iesit, se vede ca nu ma pricep…
Sa mai pomenesc si eu de nepolitetea de a da dedicatii unei doamne pe care nu o cunoasteti? Dar se poarta chestia asta pe la unii crestini, care stiu sa vorbesca in numele Domnului dar nu stiu sa fie politicosi cu o… doamna (iar cand nu sunt, sa-si ceara scuze, nu sa accepte scuze!).
Dvs. le stiti pe toate, aveti tolba prea plina de raspunsuri (aveti grija sa nu pierdeti din ele).
Se vede ca nu prea avem ce discuta, eu am prea multe intrebari… Ignoranta mea nu se pliaza pe prea multa dvs. cunoastere.
In rest, sa fiti sanatos!
Nota: dupa cum sper ca ati observat, eu scriu „sa fiti sanatos”, ca nu ne tutuim ca la sapa – puteti sa va tutuiti cu copii si/sau cu ucenicii dvs.!
adresarea la a II-a plural
e intru totul nepotrivita
atata vreme cat pe Cel mai presus de orice vrednicie si slava il numim: Tu.
ar putea insemna si o referire la o patologie spirituala (dubla personalitate)
deasemenea e intru totul nepotrivita folosirea apelativului „domnule”
(spin Cuvant de Scriptura e interzis acest lucru) am scris despre acest subiect deja.
Nu ma deranjeaza deloc adresarea simpla, crestina, la a intaia singular.
In alta ordine de idei,
„poetica matematica” e utila la multe, ca dealtfel si gandirea in termeni matematici, in special geometrici.
tu cum i Te adresezi lui Dumnezeu? Cu Dumneavoastra?
Mihai,
tu cum I te adresezi lui Dumnezeu? Cu „Dumneavoastra”? Sau in loc de pronume pui intotdeauna numele lui Dumnezeu?
Simut,
ma adresez cu „Tu” Domnului,
asa am vazut in Biblie (nu pot decat sa imit, nu pot aduce o inchinare originala..raman la cea originara)
de aceea si consider ca este nu o impolitete ci o inaltare a eu-lui contra El-ului
(El-Sadai, El -Roi, El-Elion..) acordarea apelativului „domnule” unui om cat si adresarea la a doua plural.
(Biblia interzice chiar numirea „tata” si „invatator” cu atat mai mult domn)
Crestinii ortodocsi il numesc pe Daniel „Preafericit” acordandu-i astfel un statut mai mare decat Lui Dumnezeu insusi intrucat Scriptura afirma doar o singura data „Fericitul Dumnezeu” si niciodata preafericitul)
Deci cum ar putea fi un om fi prefericit atat timp cat Insusi creatorul fericirii este doar Fericit?
de obicei nu stau dimineata pe blog, dar cineva mi-a sesizat dedicatiunea.
1. E de prost gust sa se faca astfel de dedicatii on line unei doamne in principiu
2. Proezia este proasta. Insalvabila din punct de vedere literar. Deci jignirea este cu atit mai mare fata de doamna Ioana.
3. Cred ca niste scuze ar mai inveseli atmosfera.
moderatorul.
Multumesc.
proasta, proasta da utila.
desigur nu e la fel ca poezia „La noi e putred marul” ..a lui Hasdeu
Da, accept scuzele.
nu înţeleg despre ce vorbiţi!
Făcând abstracţie de faptul că este un pasaj controversat de critica textuală, cum putem încadra în poezia asta Evanghelia? Mă refer la scena cu femeia adulteră. Cauterizarea răului de care vorbiţi o şi aplicaţi, în cazul Ioanei, prin poezie – şi anume prin ultimul vers? Sincer, deja lucrurile evoluează bine din punctul meu de vedere, pentru că demascarea nu trebuie să rămână singură, fără dragoste. A spune adevărul în dragoste este un ideal de care văd că totuşi doriţi să vă apropiaţi. Aşa ceva nu am cum să resping, numai să rămâneţi consecvent. Acum ar urma să ne arătaţi atâta dragoste cât lipseşte ca să vă urmăm.
Şi ar mai fi o întrebare, după ultimul vers: Păi şi cum mai ştim că am intrat în Împărăţie, dacă toată ziua demascăm răul? Să fie aşa de mult rău acolo? Vedeţi dumneavoastră, versurile sunt eliptice de Subiect. Şi e corect cred eu, dacă înţelegem că nu e un singur subiect. Iubirea face, iubirea drege, dar a cui şi pentru Cine? Şi a Cui şi pentru cine. Şi neapărat a cui şi pentru cine.
referitor la iubire, Agnus,
Ce spui daca-ti raspund ca a sotului pentru sotie?
a Mirelui pentru Mireasa?
Mireasa vine singură şi de bunăvoie la altar, şi dacă nu e aşa unirea nu se face. Căsătoria cea bună se ia cu năvală, nu în silă, nu de ruşine sau de gura lumii. Apartenenţa la o petrecere de nuntă se face din toată inima, altfel nuntaşii se gândesc mai mult cât îi costă tacâmul. Şi mă gândesc că uneori Maestrul de Ceremonii e foarte important, pentru că poate alunga doritorii sau îi poate atrage.
Agnus,
nu era vorba de unire ci de dez-unire.
raspunsul pentru tine e, in 5 cuvinte din Cartea Maleahi.
Şi nu numai acolo, desigur. Dar chiar la orice întrebare? Sau răspunsul acela le desfiinţează pe toate?
O altă întrebare ar fi dacă adevărul poate fi cercetat, visat sau rostit de către oricine, chiar şi de către păcătoşi. Sau dacă sfinţenia cuiva se întăreşte prin păcatul altuia. Dacă ai răspuns deja, Mihai, poate nu ai auzit chiar toate întrebările.
Nu, Agnus
sfintenia nu se intareste prin pacatul altuia
dar sfintenia se intareste prin sfintirea altuia.
e vorba de „Trup” nu ? de Biserica. Un madular bolnav face tot trupul sa sufere (inutil)
un madular bolnav s-ar putea sa se bucure de propria boala?
sau sa o accepte la „nesfarsit”? (caci pana la urma va fi un sfarsit, ce nu taie bituriul, arde focul. Grozav foc. Foc vesnic. Aprig. Infiorator (partea negativa)
Evitabil (partea pozitiva, singura dealtfel).
sau cel sanatos de faptul ca altul e bolnav? nicidecum, caci apartin aceluiasi Trup, avand o existenta interconditionata.
oare nu castiga el insusi prin vindecare?
Este aşa, fără îndoială. Dar nu toţi suntem în biserică, cel puţin deocamdată. Deci, cine răspunde la comenzile Capului, o face. Cine nu, nu. Ce câştigi, sau se poate câştiga ceva dacă insişti pe anumite persoane? Nu cumva se poate pierde mai mult? Aştepţi adeziune publică aici, pe acest blog? Ai observat că ai obţinut mai degrabă câteva scrâşnete despre cei care nu sunt oameni ai rugăciunii? Ăsta e rezultatul dorit de Duhul?
Neputintele Lui Dumnezeu
Cuvantul intotdeauna a ridicat impotrivitori si implinitori.
Rezultatul dorit (cu privire la propunerea 700 s ) de Duhul Sfant este acord total si participare deplina.
rezultatul partial si temporar manifestat prin reticenta (inca nu am vazut pe nimeni sa spuna ca e ne-buna propunerea, ne-avenita, ne-utila, ne-intelapta)
nu atesta sau infirma autenticitatea propunerii.
Ajungem asadar, pe
cel mai de neinteles domeniu spiritual si anume cel al neputintelor Lui Dumnezeu.
e un domeniu vast, Dumnezeu are multe si prea multe neputinte. Iata cateva doar:
1. Dumnezeu nu poate sa-si inceteze existenta
2. Dumnezeu nu poate sa nu fie drept
3. Dumnezeu nu poate sa treaca peste Cuvantul Sau (e expresia Fiintei Sale)
4. Dumnezeu nu poate sa nu judece si condamne pacatosii si pacatul
5. Dumnezeu poate sa nu iubeasca
6. Dumnezeu nu poate sa nu urasca
7. Dumnezeu nu poate sa mantuiasca neconditionat (mantuirea a fost conditionata de o jertfa si existenta si acordul Unuia care sa faca ispasire pentru pacatosi -Iata-ma vin sa fac voia Ta Dumnezeule)
Dintre toate fiintele inzestrate cu ratiune, Dumnezeu a inregistrat (si inregistreaza) cele mai multe falimente, mult, mult, mult mai multe decat falimentele fiintelor inferioare, cele ale oamenilor de exemplu) si o va mai face.
(raportat la parametru scop propus scop ajuns)
Iata, de pilda, voia Lui (Tatal, Fiul, Duhul Sfant) este mantuirea tuturor oamenilor
(ca nici unul sa nu piara ci toti sa vina la viata vesnica)
cu toate astea nici macar 10 % din oamenii tuturor timpurilor (de pana acum) nu au ajuns in Imparatia Sa, asta ar fi insemnat ca unul din 10 sa implineasca Legile Sale sa aleaga consecvent binele fapt infirmat de generatiile trecute si de cele actuale)
ba mai mult inca, El Insusi spune ca multi sunt cei ce merg pe calea pierzarii alegand poarta larga si drumul lat.
deci Voia Lui in acest caz nu se implineste nici pe departe la nivelul dorintei Sale.
Putem spune asadar anticipat bazati pe Scripturi ca Dumnezeu a falimentat intr-un mod urias, caci majoritatea oamenilor vor petrece (termenul e impropriu caci acolo nu e petrecere ca in povestea cu Ivan Turbinca nici guleaiu si alte cele, ci o vesnica scrasnire a dintilor si o maxima deznadejde, acolo nemaifiind nimic de nadajduit niciodata, si un chin atroce)
Si cu toate astea a biruit si ramane atotputernic.
Ca atare sa evaluezi nazuinta Duhului (doar) prin efectele (reactiile) fata de lucrarile Sale (in sens absolut ) nu e util, nici intelept. Impotrivirea si/sau refuzul nu atesta validitatea initiativelor venite de la El ci doar reflecta gradul de rezonanta spirituala raportat la realitatile interioare a celor carora li se adreseaza.
Ei, dacă aşa se pune problema, mă gândesc că aş putea să-I dau o mână prietenească de ajutor limitat, temporar şi condiţionat, şi să cedez parţial. Fixează data şi ora (era grozav dacă fixai şi un multiplu de 60 ca durată, nu toată lumea are calculator sau mobil) şi am să-I fac pe plac. De data asta… În legătură cu condiţiile, cred că una dintre ele ar fi să nu cadă termenul când sunt în vreo şedinţă la serviciu.
Eii asa da Agnus.
sa fie in seara asta (ora 23 ora Romaniei).
asteptam confirmari de participare si din partea altora.
Elisa, Naomi, Bass player, Ascultareacredintei, altii ce spuneti?
Multa binecuvantare.
NU!
draga Mihai Sorin, chiar nu te-ai gîndit serios la un blog pe care să culegi astfel de adeziuni. Aici nu-i locul potrivit….
Chemările la rugăciune diferă de aceste „înscrieri”.
Poate nu stie sa-si faca si (ii) este deranjant lucrul acesta. Imi dau si eu cu presupusul…
draga Agnusstick,
Era părintele Galeriu în faţa studenţilor:
La un moment dat, aşteptînd întrebările spune:
„Spuneţi, copii, spuneţi, n-aveţi voi întrebări cîte răspunsuri am eu… „.
Oare de ce mi-a venit în minte scena asta?
Pentru că ţi-l imaginezi pe Mihai Sorin cu barbă mare?
QED. Aşa cum au mai spus-o şi alţii, numai că domnul Mihai Sorin a demonstrat-o din plin: nu sînt destul de spiritual să pornesc o iniţiativă de rugăciune publică de 700 de secunde pe bloage.
Vă salut cu Matei 6:5.
Nici nu se cere spiritualitate ci doar solidaritate ( e mult ?)
caci
initiativa a fost manifestata deja.
@Agnus,
Spiritul unei rugaciuni dupa sfatul Mantuitorului este intotdeauna adevarul
(cine se inchina Domnului trebuie sa o faca in Duh si in Adevar, nu asta zice Scriptura?)
Rugaciunea e unul din modurile in care se manifesta inchinarea.
pe de alta parte de ce ar fi neaparat rau acest „spate la zid”?
nu inseamna oare ca daca intr-adevar e un zid puternic in spate, ai spatele asigurat?
cu spatele asigurat lupti mai bine, mai sigur nu esti surprins de atacuri viclene
oare nu spune Scriptura ca o mustrare pe fata e mai buna decat o prietenie ascunsa?(Proverbe 27:5)
nu e mai degraba o colaborare decat o contracarare?
Colaborare cu forţa nu se face. Dacă vezi că stârneşti adversitate şi reacţie negativă, a continua rugăciunea pe acest fond ar putea dăuna unei închinări adevărate, pentru că îţi duci darul certat cu cineva care nu a căutat ceartă. Sigur, veţi spune, şi nu contest că poate fi adevărat, că nu aveţi sentimente negative faţă de Marius, iar Mântuitorul nu ne cere în primul rând să nu supărăm pe nimeni, mai ales dacă adevărul şi binele sunt de partea noastră. Dar parcă nu închinare cereaţi în această etapă a Trezirii – n-are rost să echivalăm rugăciunea cu închinarea în acest caz concret, foarte uşor putem echivala respiraţia cu închinarea şi atunci toţi suntem deja treji. Nu sunteţi singurul, primul sau ultimul care-l mustră pe Marius, poate pe bună dreptate, dar el e doar om până la proba contrarie, are propria lui încredinţare, poate de ordin inferior celei pe care o aveţi momentan dumneavoastră – totuşi mi se părea că Trezirea poate avea primul val şi în alte părţi. Ce face Marius nu e bine, pentru că nu e ceea ce trebuie. Dar chiar e nevoie să vă asiguraţi că, dacă nu e cu dumneavoastră măcar să fie făţiş împotrivă, ca să ştie lumea cine e de fapt Marius David Cruceru – pastorul care s-a opus Trezirii? Din toate direcţiile pe care le puteţi desprinde din Evanghelie, aţi ales una care să înceapă confruntarea cu păcatul prin demolarea tuturor care cer şi ei sfinţire, sunt şi ei radicali (ba chiar sunt cunoscuţi ca pătrăţos de radicali), dar parcă-parcă nu o fac prea bine, adică exact aşa cum ştiţi şi vreţi dumneavoastră? Toată lumea a înţeles ce doriţi pe partea pozitivă. Eu nu înţeleg ce doriţi pe cea negativă: umilirea lui Marius, la el pe blog, în faţa întregii suflări creştine şi atee care-l citeşte? Marius nu a vibrat cum aţi dorit. Când o să vă opriţi în ceea ce-l priveşte, că doar nu e el mai important decât Trezirea?
Motto: „Dumnezeu e un profesionist” Rafael Noica
Agnus,
admir ortodocsii care au taria sa se tina de o religie care, in cele din urma, la intrebarea capitala: esti sigur de apartenenta la Imparatie? pusa sub diferitele ei forme, le garanteaza in mod cert o mare incertitudine raspunzand invariabil la fel ca si preotii lor: Nu stiu!
In ce-l priveste pe Marius stiu prea bine
ca poate cate vrea (in sens de e capabil in orice domeniu daca isi pune mintea si vointa) dar nu vrea cate poate..
asta ca o reformulare a maximei ortodoxe:
„Dumnezeu poate cate vrea dar nu vrea cate poate”
Insa a sti si a nu face,
a intelege si a te opune,
a fi solicitat(in ajutor) si a refuza
in conditiile actuale ale Tarii si Bisericii, in ceea ce priveste propunerea respectiva adica aprinderea unor focuri puternice ale rugaciunii in tara, e similara cu o condamnare a celor care nu-l cunosc pe Domnul, dar si a celor care il cunosc intelectual dar nu intern (neavandu-l in ei pe Duhul Sau caci cine nu are Duhul nu este al Lui).
Daca ai inteles pozitivismul intentiei, dupa cum afirmi,
negresit ai inteles si faptul ca scopul nu a fost cel mentionat in sfarsitul postarii tale.
ca si crestini,
profesia noastra e sa fim profesionisti
intrucat ni se cere desarvarsire la imperativ (Fiti desavarsiti)
ni se cere biruinta (biruieste raul prin bine)
oare nu la asta am indemnat eu?
Mihai, dacă îmi permiţi să mă adresez aşa: ce cred, spun, şi invers (cu excepţia ironiilor şi a glumelor, dar nu a fost cazul în acel comentariu). Ce nu înţeleg, recunosc şi ce înţeleg nu prea ascund. Sigur, astfel de declaraţii au mai mult valoare de ţel, nu pot fi luate drept normă. Eu nu susţin că ai plecat la drum cu ideea de a-l submina pe Marius, dar mă deranjează că un obiectiv atât de important cum este al tău poate fi pătat de nişte lucruri absolut evitabile, după părerea mea. Insistenţa în ele mă fac circumspect nu faţă de intenţiile tale, ci faţă de mijloace. Iar ele ar trebui să fie fără pată. Ai să-mi spui că tot ce faci vine de la Duhul. Îmi pare rău, nu m-ai convins deocamdată. Dar ce importanţă are ce cred eu? Are, dacă şi spun ce cred, pentru că aud şi alţii – şi asta chiar nu ştiu de unde vine. Îţi doresc să reuşeşti în tot ce vrea Duhul să reuşeşti.
Imi doresc acelasi lucru Agnus.
totusi de unde crezi ca poate veni o mica propunere (doar 700 secunde) de a da (scopul rugaciunii de mijlocire) celor care nu au, sau carora li s-a luat dreptul la viata la fericire ?
daca am gresit in ceva a fost micimea propunerii mele.
1.gradul de demonizare al populatiei Romaniei
2.gradul de inselare a ei de catre politicieni
3.gradul de alienare a celor ce cunosc Cuvantul de Cuvantul insusi
4.gradul de lipsuri care sunt si care se vor inmulti
5.gradul de disperare al celor care nu au siguranta existentei in calitate de fii ai lui Dumnezeu
6.gradul de intunecare al mintilor celor mai multi care cred inca intr-o redresare prin alta cale decat cea spirituala si de la fii dracilor si nu ai Domnului
7.gradul de umilire la care a ajuns acest popor
toate acestea (observi dar, nu doar manifestarea lor cat mai ales nivelul acestora) vorbesc deslusit despre Sursa acestei propuneri
daca am pentru ce sa-mi fac mea culpa e pentru micimea propunerii raportata la marimea problemelor.
Nu am ce spune aici, decât că poate restul acţiunii ar mai fi de cercetat. Dacă nu ştiai de la început care va fi reacţia aici, acum ştii. Ce vrea Duhul acum, aici, de la cei care citesc blogul lui Marius şi de la el? Ce vrea acum de la tine? Probabil că te-ai rugat mai mult de 700 de secunde ca să afli asta. Care este răspunsul?
Aş putea pujne un poll din ăla cu votarea, ce spuneţi? cine-i face adeziune pentru… DA şi NU.
Asta cu votarea e buna.
Asa si trebuie.
Trebuie data ocazia (libertatea) fiecaruia sa-si exprime adeziunea sau opusul ei fata de propunerea „700 s”.
deja cred că sîntem în plin cîmp, nu credeţi?
Frate Mihai, nu imi este frica de nimeni inafara de Dumnezeu, sper ca s-a vazut din postarile mele. Tot ce am postat pe acest blog, aproape tot, este doar o sarada, un fel de a ma relaxa . Am lasat simplitatea si „ratatea” din mine sa se reverse. Ce a fost serios doar indemnurile biblice, nu-mi permit sa fac glume cu Domnul. Stiu ca am lasat o proasta impresie dar nu ma cunoaste nimeni iar Domnului i-am cerut iertare. EDITAT.
Rugaciunea pentru mine este suflarea sufletului asa ca nu ma poate opri nici un moderator de pe pamant numai inima mea rea – pe care am inceput sa mi-o fac de cand am intrat pe acest blog
Eu ma pocaiesc si ies de pe el, va propun acelasi lucru.
Daca vreti sa moderati frate sunteti liber dar sa stiti ca Dumnezeu va vrea altfel, in alta lucrare.
Naomi, nu trebuie sa suferi de sindromul persecutiei.
te moderez pentru că eşti un exemplu rău în privinţa încăpăţînării de a ignora sfaturile îndreptătoare.
Restul este altă istorie.
Stai aici Naomi,
e mai nevoie de „crestini cu inima” decat de
„crestini cu informatii”
E nevoie şi de creştini care gândesc cu inima pe baza informaţiilor. Şi simţirea e informaţie, invers nu neapărat.
şi ce fel de creştin este acela cu inimă şi fără informaţie..
Oare cum vine credinţa? Nu în urma auzirii? N-am auzi să vină prin perfuzii?
se vede ca nu a fost inteleasa nici chestia cu a cumpara un cd !!!
daca vrei sa il ai il platesti !
daca vrei sa stai in casa la mine, ma cunosti , te ,,moderezi,, !
daca nu te moderez eu !
esti pe blogul altcuiva , te modereaza acesta !
mi se pare simplu !
te poate modera si Dumnezeu in multe feluri ;este mai presus de toate , dar deocamdata esti pe un blog, iar moderatorul …modereaza …
dragostea si prin faptul ca accepti moderarea , dar nu este necesar sa ti-o manifestezi (dragostea) !
cind scriu aceste lucruri zimbesc ….
Atunci probabil esti cinic daca zambesti cand imi spui ca la tine acasa trebuie sa nu ma simt bine venita doar pentru ca nu gandesc ca tine.
Naomi, daca era pt mine (gigi l ) raspunsul tau , iata cum gindesc eu .(iar daca nu era pt mine ami cer iertare pt ceea ce voi spune).
vorbeam despre faptul ca cineva spunea ceva de genul : cum ? te temi de moderator ?
eu nu spun ca nu este chestia de teama , ci de respect , pot spune ca daca intru in casa ta , te respect , si ati dau dreptul sa ma moderezi daca eu nu sint moderat .Casa ta regulile tale .
Nu e chestie de a te respecta eu , mai mult sau mai putin pt ce gindesti tu .
In casa ta daca vin ,nu fac ceea ce vreau eu ca sa fiu bine venit .
Ma comport intrun anumit fel ca sa fiu binevenit !
Mai ales ca aici ne autoinvitam…
Poate ca de asta zimbesc pt ca pare asa de greu de inteles.
Oare daca sintem pe blog , totul este permis ?
Ce are asta de a face cu cinismul meu sau cu ideile tale ?
cu respect,
unde ai vazut tu bolovan pe post de pompa??
Naomi, ti-am mai sters un comentariu in care foloseşti epitete la adresa lui Alin Cristea.
Incearcă să te abţii.
Imi permiti o „poezie”?
„Foaie verde trei migdale
Blogu’ asta-i cel mai tare!”
🙂
🙂 🙂
Seamănă cu unele dintre poeziile spuse prin biserici 🙂
La poezie stam la fel de bine ca si la muzica? E grav.
Mai rău, să vezi cum stăm la beletristică! Nimic!
@Ioana,
poti mentiona efectele Requiem-ului dupa ce il asculti? Concret.
Da, pot. De fiecare data cand il ascult nu pot decat sa spun : IARTA-MA, DOAMNE! Imi este greu sa formulez alta rugaciune. Sunt prea mica, prea plina de pacate, prea nesemnificativa, prea rea, prea plina de greseli. Nu pot decat sa-I cer iertare. Nu ma pot nici macar confesa, aceasta muzica nu imi permite altceva decat sa cer iertare. Dumnezeu stie pentru ce.
Muzica te poate aduce in stari greu de descris in cuvinte. Se deschid toti porii mintii si o lasi sa intre nestingherita. Ascultata, te poarta in niste unghere ale sinelui in care nu poti intra doar cu vointa mintii. Interpretata, te „dezbraca” in fata auditoriului, te prezinta exact asa cum esti, cu bunele si cu relele, nu te poti ascunde, nu poti minti, nu poti disimula. Canti asa cum esti.
Cu riscul de repeta, cred ca pe Mozart l-a iubit Dumnezeu. L-a ales. L-a tinut in palma Sa. L-a luat la El mai repede tocmai pentru ca muzica lui atinsese perfectiunea. Nu mai era loc de mai mult.
Requiem-ul este dovada.
draga Mihai, de ce nu încerci pe propria piele?
dar ia un Cd bun, ca să auzi fiecare sunet. Ar fi interesant să discutăm o astfel de bucată muzicală.
pun aceeasi intrebare, schimband numele ( Marius), dar referitoare la Muzica Lui Dumnezeu .
Nu sînt de acord cu expresia Muzica lui Dumnezeu!
Nici eu! Am tot cerut o descriere, un exemplu, ceva….Degeaba. Am primit predici. Si concluzii pripite cu privire la starea mea (?¿).
Eu da.
– exista muzica Lui Dumnezeu
– muzica de la Dumnezeu
– muzica pentru Dumnezeu
– prima e desavarsita in mod absolut refelectandu-l deplin (se poate cunoaste doar in conditiile din 2 Corinteni 12: 1-5);
– ce-a de-a doua e desavarsita prin efecte (indreptate spre om, caci orice dar bun si desavarsit vine de la Dumnezeu)
– ce-a de-a treia e desavarsita prin intentie, scop si manifestare (indreptata spre Dumnezeu) cum este cea cantata de Ingeri sau
– doar prin intentie si scop cea cantata de om (in calitate de fiinta nedesavarsita pe pamant) spre slava Lui Dumnezeu, avand limitarile aferente trupului, mintii, sufletului neeliberat deplin (captiv in trup de carne).
Doar Muzica Lui Dumnezeu e desavarsita in mod absolut.
@Mihai > Un compozitor nu are scopuri asa cum apar ele teoretizate in textul dvs. Singurul scop e sa spuna ce are de spus. Arta inseamna exteriorizarea unor trairi intime si NU propaganda.
Da, cunosc presiunea bisericilor asupra muzicienilor si, in general, asupra artistilor. E ceva ce NU poate fi interpretat ca fiind „dumnezeiesc” si cu atat mai putin ca fiind „firesc”. Am fost creati liberi si va trebui sa ne respectam libertatile.
Corect.
@R
ai un coment mai sus, l-am postat gresit.
Aici?
Incorect.
a respecta nu inseamna a recunoaste.
respectul poate fi manifestat doar pentru Alb, Adevar, Autentic (adica fata de pozitiv, viata)
si nu pentru Intuneric, Minciuna, Falsitate (adica negativ, moarte)
ca recunosti libertatea cuiva de opinie, de credinta, exprimare, de comportament e cu totul altceva decat a o respecta. (Mihai Sorin)
Am vrut sa spun corect la ce ai scris tu in acest post: Mihai Sorin says:
iunie 16, 2010 la 2:20 pm, dar am incurcat borcanele si asa s-a inteles ca l-as fi aprobat pe Bass Player.
@R
Aha.
Am inteles.
Draga Mihai Sorin, am impresia eu că în ultimele două zile te-ai transformat în moderator sau este o impresie falsă?
Cand pisica nu-i acasa … ce fac soarecii pe masa?
Am sosit! 🙂
Am sosit! 🙂
Acum amuşin 🙂
Matematica Imparatiei si moderarea (Im)partiala
7+7+ (3X7) INTREBARI pentru tine, pentru mine, pentru ei, pentru noi.
1. de ce m-as transforma in moderator ?
2. de unde concluzia asta?
3. daca exprim exact ce cred asa cum cred fata de diversele postari manifestandu-mi astfel un drept constitutional divin si uman acela la libera exprimare in vederea promovarii Lui Cristos a intereselor Sale si atat, rau fac oare?
4. daca permit orice atac la persoana (chiar injurios daca nu ar fi moderat)
dar nu la Persoana, rau fac oare?
5. daca ceea ce spun e bine intemeiat pe Scripturi si acoperit, rau fac ca spun?
6. daca ceea ce spun conduce spre mijlocul Caii Domnului si nu urmareste lmitele exterioare, siguranta mantuirii si certitudinea deplina indepartand complet frica mortii, rau fac?
7. daca am propus timpul de 700 de secunde pentru rugaciune cu cei online
neconstrans decat de marile nevoi ale tarii si sarmanei ei populatii cu crestini cu tot, cu crestini carora li se pare normal furtul (subiectul acestei postari), aberanta ascultarea in Adevar de Domnul, in tot Adevarul, ascunzandu-si patimile, lenile spirituale sub „atotjustificabila dragoste a Lui Dumnezeu neconditionata” inspre vindecarea tarii, rau am propus?
Judeca tu insuti.
1. Oare nu noi suntem vinovati de starea tarii?
2. Oare nu ar fi o rascumparare a timpului cum spune Scriptura?
3. Oare e mai importanta o postare despre un eveniment cultural e mai utila decat rugaciunea ?
4. Oarenu va cere Domul socoteala si de lucrurile pe care nu trebuia sa le lasam nefacute?
5. Oare am propus eu, bal, circ, distractie, glume cu doua sensuri, ori altceva de felul acesta si nu am propus o solutie la criza (spirituala, morala, sociala economica)?
6. Oare acum cand altii au rupt-o, au jefuit-o, au intinat-o, au vandut-o, au condamnat-o, au damnat-o, noi (care stim cum si ce sa facem sa fie vindecata ) sa o lasam?
7. Oare tara se vindeca fara aceasta conditionare?:
„dacă poporul Meu peste care este chemat Numele Meu se va smeri, se va ruga, şi va căuta Faţa Mea, şi se va abate de la căile lui rele, – îl voi asculta din ceruri, îi voi ierta păcatul, şi-i voi tămădui ţara. ” 2 Cronici 7:14
Care e raspunsul tau Marius David, moderator, pastor si supravegetor de suflete, cu privire la Rugaciunea de 700 secunde?
1. dezacord total?
2. dezacord partial?
3. acord neinteresat ?( prin permiterea ei fara participare personala?)
4. acord interesat ? intelegand ca nevoia cea mai mare a crestinului Rugaciunea nu poate fi suplinita de blogging (excluzand isihasmul) si participand, oragnizand propunerea?
5. acord conditionat (si de opiniile celorlati, asa ar fi corect nu? in principiul slujirii aproapelui) ?
6. acord conditionat de starea de spirit, de sanatate, de timp (e vorba de 700 de secunde de fapt, macar de 3 -4 ori pe saptamana) ?
7. acord conditionat de structurile Sri care monitorizeaza tot traficul ?
1. E ceva inutil?
2. E ceva prea greu?
3. E foarte mult?
4. E irealizabil?
5. E mai buna temperarea(exterioara) moderatorului decat temperarea(interioara) obtinuta prin Duhul prin rugaciune?
6. E nebenefic?
7. E neobisnuita rugaciunea in unitate pentru crestini?
1. De ce nu ar fi utile rugaciuni pentru copii care se nasc de pilda in ziua/noaptea respectiva (in cele 24 de ore) spre a-i incredinta Domnului ca la vremea potrivita sa auda Evanghelia sa se intoarca la Domnul si astfel sa traiasca?
2. De ce nu ar fi utile si rugaciuni pentru mamele lor ca sa nasca fara cezariana, cat mai usor, fara complicatii, fara hemoragii mari si ca sa fie binecuvantate sa pastreze copii nu sa-i instraineze caselor de copii, sa nu-i abandoneze, sa nu-i exploateze, sa aiba cu ce-i creste, sa aiba de haine, de incaltaminte, de viata?
3. De ce nu ar fi utile rugaciuni spre curatarea patimilor ascunse ale Acanilor bisericii, oare nu sufera tot trupul din cauza lor?
4. De ce nu ar fi utile rugaciuni pentru conducatori drepti, poate chiar provenind din mediul crestin, sa lasam nexploatat si neexplorat potentialul rugaciunii, acceptand un jug inutil, damnat?
5. De ce nu ar fi utile rugaciuni pentru tinerii care isi vand ficatii, rinichii, plamanii prin ziare la rubrica „vanzari-cumparari” sau pe cai ascunse ori care-si vand virginitatea, trupul prostituandu-se din cauza lipsurilor?
6. De ce nu ar fi utile rugaciuni pentru nevoile celor ce intervin pe blog (ma exclud) nu au ei familii, nu au ei probleme, boli nevoi?
7. De ce nu ar fi utile macar desi e cel mai Inalt lucru rugaciuni de lauda slava onoare la adresa Domnului Dumnezeu, macar el, in cele 700 de secunde?
draga Mihai Sorin,
te rog să îţi scurtezi comentariile,
încearcă să-ţi exprimi ideile în mai puţine cuvinte.
De milă pentru timpul pierdut la scris nu am moderat acest comentariu.
Buna mila.
Crestina!
A utilizat și timp la scrierea comentariului?
De cind a ajuns Dumnezeu determinat de timp sau constrins de o formula magica de 700 de secunde ?
Si de ce 700 si nu 777? sau de ce nu 800 sau 888 sau 333? Sau de ce nu 666 sau 616 secunde (ptiu ….) ? Mai, chiar sa fie numerologia determinanta ontologica pt Dumnezeu ? Oricum, deliciul e stilul ‘smuls’, sau bagat pe git …
Desi unele din intrebarile dvs sint pertinente, si dvs si dl Iach, nu doar ca pareti odihniti, dar aveti si un simt al realitatii beteag, rupt de context DACA va asteptati ca asemenea contributii lungi si obositoare sa fie citite si mai ales dezbatute intre cele peste 850 de alte comentarii…
Va rog nu va obositi sa-mi raspundeti !
Data viitoare cind ma mai desprind de GoogleReader ca sa citesc comentarii pe acest blog va fi peste un rastimp de 7776000 de secunde …
Motto:
„Apoi a venit la ucenici, i -a găsit dormind, şi a zis lui Petru: ,,Ce, un ceas n’aţi putut să vegheaţi împreună cu Mine” Matei 26:40
” „Vegheaţi şi rugaţi-vă, ca să nu cădeţi în ispită;”Marcu 14.38
Antizeciuala mijlocirii si analiza motivatiilor..
xfinger,
am scris de ce 700 s dar repet:
1. intrucat mi-a venit ideea cand cineva sesizase ca postarea e aproape de 700 comentarii;
2. intrucat nu e un timp extins (700 de secunde trec ca un sunet, asa trec si anii vietii );
3. intrucat e un timp suficient, chiar daca e spre minim, pentru 1-3 motive de rugaciune sau macar ar putea fi folosit pentru lauda celor trei Persoane din Trinitate, ori macar inspre multumire pentru binefacerile uitate – nu ni se cere sa nu uitam nici una din binefacerile Lui?;
4. pentru ca e macar o antizeciuiala adica de circa 10 ori mai mic fata de limita pentru care Domnul ii certase pe ucenici,” ce un ceas nu ati putut veghea ?” analiza mustrarii arata ca un ceas e un timp minim ( nici macar un ceas? asta e ideea);
5. pentru ca e ceva net mai util sub orice forma decat chattingul pe blog, e o rascumparare valoroasa a vremii rugaciune de mijlocire;
6. pentru ca nu ar fi fost foarte incomoda nici chiar pentru cei care deobicei nu se roaga nici a suta parte din cat sporovaiesc;
7. pentru ca dracii si capeteniile de draci se tem de 10 min de rugaciune mai mult decat de 100 de min de predica, iar in ce priveste efectele spirituale eficienta e la fel de disproportionata , mai mult faci cu 10 min de rugaciune decat cu 100 min de predica (cine nu e supra saturat de predici? nu ne ramane in sarcina neexecutata paractica mereu? ).
Ps.
sa nu nteleaga cineva ca dispretuiesc Cuvantul predicat, dimpotriva chiar El este acela care te face om al rugaciunii, insa nu avem voie sa ne prefacem ca,
spiritual vorbind Biserica , azi, in ce priveste raportul dintre predicare si practicare a rugaciunii, e mult disproportionata facand-o astfel diforma,
poate fi asemanata cu un culturist cu picioare extrem de bine dezvoltate chiar cu definire mediana (lucru rarisim) cum a fost Yusup Wilcotz dar cu umeri (deltoizi) nedezvoltati, neantrenati ori invers cu tren superior bine dezvoltat sprijinit pe niste picioare subtirele..
oare nu se sprijina toate cele spirituale pe rugaciune?
De acord!
Numai sa venim la tine acasa, in fiecare zi.
700 secunde zilnic. De acord?
Mihai Sorin, nu e locul potrivit. Plus ca n-ai avea cu cine. Ori s-ar plictisi repede.
Numesti casa ta un loc nepotrivit ?
Rugaciunea propusa e rugaciunea in casele fiecaruia, in odaita.
Secretul e in marirea efectului rugaciunii prin sinergia data de unitatea in jurul aceluiasi scop, vizand aceeasi tinta.
Ce mare luru e ca pentru 700 secunde sa ne dezlipim de blog si la o ora anuntata
sa ne rugam toti cei care dorim binele Lui, al Romaniei, al nostru in final?
nu tot ce lumea numeste „rugaciune” e chiar „rugaciune”. generalizarile sunt inutile.
Eu cred ca tinteste spre cu totul alta transformare, mult mai inalta…
E o impresie falsa.
: ))))))))
Norocul lui torentcrestin este ca cineva nu are timp sau chef sa il desfiinteze. Dupa un mic survol pe legi, sunt 99% convins ca exista suficienta legislatie in Romania ca acesta (si nu numai) sa fie scos in afara legii. E nevoie doar de putin timp sa se constituie niste probe (flagrante) si niste aprobari de la institutiile statului pentru niste interceptari (hacker-eli), in rest, totul e floare la ureche.
Frate Iosif Muresan, toate softurile care le folositi in cadrul studioului dvs au licenta?
Tu ce crezi, One?
Probabil ca softurile din studioul domnului Iosif Muresan detin licenta, cele de acasa insa, probabil ca nu.
Nu inteleg insa de ce se simte furat dl. Iosif Muresan – multe din albumele produse de Studio Mesaj sunt facute de mantuiala. Eu personal muncesc si intr-un timp o anumita parte din salar o investeam in muzica cu gandul ca intr-o zi sa am acasa doar muzica originala. Am ramas dezamagit cand am observat ca colet, dupa colet are minusurile sale. Atunci, de ce sa investesc bani cand pot avea albumul free? Domnule Iosif Muresan, e chiar asa de greu sa treceti anul aparitie pe album?!, e chiar asa de greu sa folositi doar carcase de calitate?!
Dvs. doriti bani in schimbul albumului! Eu doresc calitatea albumului in schimbul banilor!
Sfatul meu pentru dl. Iosif Muresan si celelate studiouri care produc muzica crestina in Romania e sa produca calitatea la un nivel atat de inalt incat omul sa nu reziste fara albumul original in casa!!! Si atunci se vor opri din „furat” tinerii – ei, acest „a fura” ce usor il folositi in dreptul unora…
Unde mai pui ca sunt artisti de talie internationala care sunt aproape inacesibili de cumparat in Romania. Trebuie tinut cont si de asta…
de ce presupui tu că cele de acasa nu au licenţă.
de unde ştii?
Deci… tu îl furi pe Iosif pentru că nu face lucruri de calitate?
nu cumpăra, cumpără din altă parte
hai sa fiu mai indulgent si sa inlocuiesc „presupun” cu „ma indoiesc”.
decat sa dau un ban pe un lucru fara calitate mai bine il iau gratis si apoi il arunc.
dvs. cum ati actiona?
sa nu spun ca tocmai acum am primit un mail referitor la un video-clip produs de Studio Mesaj care ma anunta ca versurile nu sunt compuse de cel care era anuntat in video-clip ci de un altul.
pai, cand pe un album produs de Studio Mesaj, autorul textului cantarii „Mai presus de orice” e trecut altcineva decat Costache Ioanid atunci…
cu toate acestea ei vor bani – si nu 12 lei cum spuneati dvs. ci 20!!! – e diferenta. cumperi cu CD la 22 de lei lejer dintr-un magazin crestin. povestea nu e atat de simpla.
regret ca am fost putin prea direct cu pritenul dvs. Iosif Muresan – nu vorbim de el ca persoana aici ci de studioul condus de el.
nu înţeleg care este întrebarea
One, nu sunt fratele Iosif Muresan, dar ţin să am ceva de spus vizavi de întrebarea ta (pe care a pus-o indirect şi Nicu D, mai sus). Oamenii se plâng că Cd-urile originale sunt scumpe, după care întreabă cu seriozitate: „Voi aveti toate softurile cu licenâţă?” Poate unul din motivele pentru care CD-urile sunt mai scumpe este tocmai pentru că studiourile dau bani grei pe aceste softuri…
În plus, aşa cum s-a precizat deja, cred şi eu că întrebarea este irelevantă, până la urmă. Fiecare va fi judecat „pe barba lui”, nu pe baza deciziilor altora.
La final o scurtă întâmplare, care deşi puţin off-topic, cred că e relevantă în discuţie. Anul trecut am fost implicat în organizarea unui concert de muzică creştină. Preţul pe care l-am stabilit pentru bileteul de intrare a fost puţin mai mare decât „se practica”. Am primit mesaje de la oameni extrem de indignaţ: „De ce e biletul aşa e scump??”. După care tot ei comentau: „Pun pariu că nu veţi avea sunet şi lumini de calitate la concert”…
Nu putem aştepta să avem muzică, literatura, concerte, softuri de calitate, iar noi să continuăm să downlodăm, să intrăm pe uşa din spate, să xeroxăm, să…
Pot sa intreb ce marja de profit a adus concertul respectiv?
Da, cum să nu. Am avut o pierdere de aproape 5000 de euro… şi sala de concert a fost aproape plină. Povestea e lungă. Nu intru în detalii acum. A fost un eveniment reuşit, feedback foarte pozitiv. Dar cel puţin pe mine m-a descurajat de la astfel de iniţiative, pe viitor.
P.S. Ca să nu vă imaginaţi cine ştie ce, preţul biletului a fost cam de 10 euro. Deloc mult pentru „talia” artistului care a concertat (cu 4 premii grammy la activ şi milioane de discuri vândute în întraega carieră).
Domnule Fly,
Nu va fie rusine sa puneti linkul cu evenimentul…:-b
http://www.johnschlitt.ro/
Foarte bine că ai relatat acestaă întîmplare!
A se vedea si DC++ ori alte softuri similare, tapate cu „hub-uri crestine”…
Marea majoritate a crestinilor evanghelici pe care ii cunosc nu are nimic impotriva copierii de pe aceste platforme.
din ignoranţă, din nepăsare, din lipsă de informare, din cauza faptului că este convenabil? Din ce cauză crezi că majoritatea nu are nimic împotrivă? Ar fi interesant de analizat cauzele!
mc
nu am un raspuns. ma tem ca fugim de propria constiinta, de adevar, de teama ca adevarul ne va elibera… cu un pret! 🙂
CAre-i prețul… uite că avem probleme de gîndire, Integrule!
probleme de gandire sau de estimare… 😦
inteleg,sunt pentru dreptul de autor in principiu..dar cu privire la crestinism, Domnul Isus, spune ca ce am primit in dar in dar sa dam..a cinta nu mai este un dar.!daca am facut pregatirea teologica la privat acum ar trebuie sa iau bani pentru predicii ..!viata si tot ce avem le avem pentru Domnul ! daca am primit aparatura in Numele Domnului sau le-am cumparat ca Domnul a ingaduit sa le avem ..altii nu au asa ceva.. putem vinde CD-uri..!In biserica primara cifra de afaceri pe predici si cintari era mult mai mica ..banuiesc ca spre zero..!si..Evanghelia patrundea , pe atunci predicile erau invatate pe de rost si nu se acuzau de palgiat, si banuiesc ca nici nu le scoteau la vinzare ! !Sunt un neinitiat in ale informaticii.nu doresc sa provoc pe nimeni dar sunt curios sa aflu parerile dumneavoastra !
draga Libiu, tocmai am răspuns în alte comentarii, nu mai repet argumentele.
Scriptura spune și să nu legi gura boului cînd treieră…
recunosc, am fost un bou să cred că acest subiect poate fi discutat rațional și cu o mare majoritate de partea spiritului Evanghelic.
Nu-mi legați gura, va rog, și data viitoare cînd vin prin zona dumneavoastră, aruncați în mine cu niște bani de motorină…. măcar 🙂
de restul… sandwich/uri pe drum.. se vor ocupa corbii, Isus va preschimba apa de canal în apă bună de băut și așa vom trăi numai prin credință… că frații mei consideră că nu se merită să faci parte și celui ce te învață din bunurile tale, cum Scriptura spune.
Da aveti dreptate,..!..va asteptam..eu nu am gindit la toate acestea..cu privire la acest subiect !
de ce sunt asa scumpe cd-urile?, se face comert cu muzica crestina?, Domnul sa ierte toti cei care au intentia sa faca asta
Cît sînt de scumpe, Ray?
Dar cît plătești abonamentul la telefonul tău mobil?
Dar la pizza cu prietenii?
DAr la înghețată?
nemernicii ăia de producători de suc și înghețată și pizza cum de își permit să ceară atît pe munca lor?
dă-le în cap, frate, ia toată înghețata de pe stoc și dă-o generos la tot cartierul, nesimțiții ăștia de capitaliști… să le fie rușine.
Se face comerț cu pizza?
Doar ne este foame!
Solutia ar fi ca cineva sa deschidda un magazin de inghetata tot la fel de buna dar la un pret mai ieftin. Asa se poate sa le dai in cap de tot 😉
Așa…. se face comerț cu biblii?
Ultima biblie pe care ai luat-o ai primit-o gratis?
de ce dai atîta amar de bani pe o biblie legată în piele?
pentru că băieții ăia răi de la magazin o păzesc, da?
Să le fie rușine că fac comerț cu Cuvîntul Domnului.
E vorba de respect pentru muncă, oameni buni! Treziți-vă. Am impresia că sîntem într-o horă a lipsei de rațiune, ce să mai vorbim de faptul că imaturiteata biblică și lipsa noastră de consistență în gîndirea creștină se arată tocmai în jurul unor astfel de subiecte.
@ray
Ce ne facem atunci cu miliardele care s-au incasat de pe urma vanzarii muzicii lui Bach? Pe cine mai trebuie sa ierte Dumnezeu pentru asta? Ganditi gresit, cu parere de rau v-o spun…
In Vest se poate cumpara muzica clasica si la 2-3 Euro/CD-ul. Am facut-o eu! Bineinteles ca aceste preturi sunt preturi promotionale.
Nimeni nu te obliga sa cumperi CD-uri la preturi mai scumpe.
Cu privire la muzica lui Bach. Muzica asta a fost vanduta peste secole. A avut timp sa se stranga banii dar romanul vrea sa se imbogateasca repede. Cum e oare cu lacomia de avere?
@nicu, nu stiu daca e problema de gust, dar muzica buna (ma refer la ceea ce cunoscatorii numesc a fi culta) e chiar mai ieftina acolo decat duzinariile comerciale, care expira dupa ce trece vara…
@ray… lumea noastra o ia razna tot mai mult.
ok, vrei sa iti vinzi masina. eu vreau sa o cumpar. de ce? pentru ca imi place! te intreb pretul si tu spui o suma. eu stau, ma gandesc bine si aleg sa zic doua lucruri:
1. de ce pune asta un pret asa de mare pe masina? rusine! mai bine i-o fur… sau
2. de ce face asta specula? poate ca nu e crestin. Domnul sa-l ierte.
reveniti-va, oameni buni, genul asta de gandire nu va face cinste! nu ma refer numai la „crestini”, pentru ca stiu oameni care nu se autointituleaza astfel dar care traiesc bazat pe principii sanatoase!
apropo, stii care este investitia intr-un cd? probabil ca nu stii, sau doar faci pe habarnistul… cata munca, repetitii, batai pe la usi, finante, etc?
Domnilor si Doamnelor, stimati blogari!
Problema este in felul urmator. Imi cumpar un CD cu muzica si fac ce vreau cu el. Adica pot sa il pun si pe torent sa il aiba si altii, il fac cadou online. Daca as fura un CD atunci ar fi furt, dar din moment ce il cumpar din magazin nu vad ce m-ar impiedica sa il pun shi pe torent sau sa fac o copie sa am si in mashina sau pe iPod.
Greșit!
Mai trebuie să argumentez de ce?
Cu ce drept pui tu cd/ul ca să îl aibă și alții? Cine te-a delegat să faci asta?
Ai dat 12 roni pe un Cd si asta te-a indreptatit să devii MAica Tereza a amatorilor de muzică free.
Da ce, dacă nu ascultă Cduțul tău piratat mor de foame sărmanii?
Fraților, ajutați-mă, m-am scrîntit eu sau … nu mai înțeleg nimic.
Cum puteți gîndi așa, tovarăși?
Cum e cu treaba in dar ati primit in dar sa dati?
Sincer nu sunt foarte incantat de atitudinea asta de a nu putea imprumuta un CD la un prieten, de fapt nici NU o accept. Aici e vorba si de o experienta care o cunosc bine.
Cineva a inceput sa caute pe Dumnezeu si a ajuns sa dea biletele la popa la biserica si sa se roage asa cum stia. Intr-o zi Dumnezeu ii scoate in cale un copil al Lui. Aceast cineva care nu stia cum se procedeaza la pocaiti ii da biletel si vrea sa dea si bani (era pe vremea comunismului) pentru a se ruga pentru ea si a primi rezolvare. Iar raspunsul a fost simplu: „Cuvantul lui Dumnezeu nu se cumpara cu bani”. Aici e principiul: in dar ati primit si in dar sa dati.
eu cred ca se poate imprumuta, dar sa îl dea inapoi dupa ce il ascultă, fără să îl copie, la fel ca şi în cazul cărţilor
PT. Nicu D.
Sunt o sotie de „de artist crestin”- din acesta perspectiva vad lucrurile altfel decat o vezi tu. Pt. ca sotul meu sa ajunga la un produs finit petrece zile , luni sau chiar mai mult in sala de repetitii, studiouri etc…in tot acest timp eu si copiii nostri ne lipsim de perzenta lui, si de posibilitatea lui de a ” produce ” cele necesre intretinerii noastre, avand statut de cap al familiei, si implicit de intretinator al ei. Ei daca pt. ca produsul lui sa fie ascultat si mai apoi piratat mai trebuie sa duca si bani de acasa pt. a plati orele de studio, promovare , editare etc…………. si astfel eu si copii mei ajungem sa ne cersim panea. Ti se pare ca acesta a fost planul lui Dumnezeu atunci cand l-a binecuvantat cu un imens talent muzical? Eu cred ca nu.
Sotul meu in situatia din Ro are de ales:
1- isi ” ingroapa talantul” si face altceva pt. asi putea intretine familia sa si astfel se achita de responsabilitatile lasate de Dumnezeu in ceea ce priveste familia lui.
2- isi ofera talantul celor care sunt dispusi sa-l plateasca ,( si asta pt. a putea pune paine pe masa copiilor) adica v-a canta muzica necrestina
3- continua sa-i deserveasca pe ‘fartii crestini” care astfel il obliga sa-si neglijeze familia si tot ce decurge din aceasta.
Inrebarea mea este tu pe care din cele trei variante le-ai alege?
Pe nici una dar argumentatia mea se baza pe faptul ca prea mult ajunge la STUDIO si nu la artist.
In rest pot sa inteleg. As fi curios de comisionul practicat de studio la un album. Partea studioului din toata treaba asta.
Aia ma supara pe mine.
DRAGA SOTIE DE CRESTIN ARTIST, Daca sotul, fratele petrece atata timp pentru un produs finit, oare le face pentru el, pentru voi?! iar familia e lispsita de prezenta lui, de acord, dar nu e suplinita oare lipsa lui de prezenta Domnului???
1.Daca are un talant si lucreza cu el, astepta rasplata de la mine, de la crestini de la familie, sau cine i-l va rasplati????
2.La punctul 2 nici nu vreau sa ma gandesc, si spus un lucru demn de un adevarat crestin, sa te ierte Domnul.
3.Daca ai o secunda impresia ca deserveste fratii dupa cum te pronunti,insemna ca va trebui sa va pocaiti inca mult, sa-l deserviti pe Christos nu oamenii.
Si ca sa nu uit, te rog sa citesti Psalmul 37:25. iarta-ma pentru modul diret in care ti-am spus aceste adevaruri, dar am socotit de cuviinta sa afli de la un frate cine e in eroare, tu sau ceilalti.sa fiti bineuvantati!Roaga-te daca iti lipseste ceva, si Domnul te va asculta, daca e gasita voia Lui in tot ce faceti.
draga Ioan, cu o asemenea argumentatie spiritualizantă nu pot intra in con-vorbire. Imi pare rau. Ma las pagubas. Sa fie ars gratia artis. adică prescurtat GRATIS!
@M.C.
vezi Marius, si din acest motiv te iubesc eu,sincer(sincer e un mod de a spune pt ca nu stiu nici nu vreau sa fiu altfel, decat sincer)pt ca ai intelepciune si nu te cobori la nivelul unora ca mine de ex., chiar si atunci cand tacerea ta parca imi tzipa in urechi.:)
şi eu te iubesc intru Domnul, Ioan,
Multumesc pentru asigurarea ta, pana si sotia mi-o iubes mai intai in Domnul, asa ca nu poate fi vorba de o altefel de iubire.Fii binecuvantat !
Ce ne-am face fără îngerii noştri păzitori, care ne iubesc cu tot cu blog 🙂
draga Sotie de artist, iti multumim pentru marturia si transparenta ta.
Doamna, sotie de artist… am o intrebare: daca dvs. nu sunteti de acord ca sotul dvs. sa va lipseasca asa de mult timp nu inteleg de ce o face?!… sa produca muzica „buna” pentru ceilalti… acesta muzica nu va fi buna niciodata!!! 🙂
hmm… eu inca nu am o parere clara in subiectul asta, insa as pune o intrebare: un predicator care isi „neglijeaza” familia ca sa studieze, merge la „serviciu” pentru a se intretine, ISI CUMPARA CARTI pentru a se lumina, ISI PLATESTE ABONAMENTUL LA INTERNET pentru a avea acces la resurse, SE OBOSESTE duminica si luni la servici ii VARZA, si nu primeste nimic pentru MUNCA SA ce spunem de el? Sa nu mai faca pentru ca fratii ii „downloadeaza” duminica predica? O folosesc fara sa plateasca PENTRU TOATA MUNCA DEPUSA! Si mie mi-ar place sa pot sta ore, zile, luni in „studio” sa creez predici bune si sa fiu platit pentru asta, insa biserica mea e prea mica pentru a isi permite DEOCAMDATA asta. Ce sa fac? Sa ma apuc de prelegeri laice, adica pot face training profesional, pot tine conferinte de marketing, etc, pot sa imi ingrop talentul sau … sa ii las pe frati sa se bucure GRATIS de darul Lui Dumnezeu care este in mine si sa astept ca EL VA PURTA DE GRIJA!! Deci asta era asa pentru meditatie… si chiar astept un raspuns!
In dar primesti inspiratie, versuri, melodie. Dar munca de a canta cu vocea, cu chitara, de a inregistra digital, de a procesa, de a face reclama aceea E MUNCA! Munca TREBUIE platita!
Vrei muzica gratis? Ia-ti versurile si canta-le cum vrei tu: asta e gratis!
Corect, sau învaţă la un instrument ca să îţi cînţi singur! 🙂
ar fi interesant de făcut asta în timp de conducem maşinile!
Inca un aspect. Sunt destui in Romania asta care nu-si pot permite sa cumpere nici CD-ul ala amarat de 20 de RON. Si atunci ce sa fac? Sa le tai capul? Sa-i judec ca au pus mana de la mana ca sa imparta un CD intre ei? S-au ca unul cumpara un CD si celalalt alt CD si il imprumuta intre ei?
Si acum ca m-am infierbantat putin. In RO daca vrei sa cumperi un CD platesti 20 RON (cca. 5 Euro) acelasi CD il gasesti la intrarile bisericilor din Vest cu 10 Euro.
Acum eu ii intreb pe cei care fac chestia asta cum justifica ei pretul CD-ului? Cum se formeaza pretul acestui produs? (Un economist pricepe mai bine). Tare as vrea sa vad o analiza de pret pe chestia asta.
Sincer cateodata m-as bucura sa vina Isus si sa mai ia un bici de streanguri si sa mai dea cu el in mesele celor care schimba bani in templu ( a se intelege in mesele celor care vand CD-uri)
Daca vrei sa vinzi CD-ul cu muzica crestina ca pe un produs atunci du-te si vinde-l in librarie crestina sau in loc amenajat pentru asa ceva.
nicutzule, stiu cativa autori crestini care asteapta o donatie de la tine. tot ce vor primi in dar, iti garantez ca in dar vor da mai departe!… 🙂
vorbesti in necunostinta de cauza, sa nu zic dodii. si eu stiu hoti care fura de foame… iti garantez ca doar din motivul asta, pentru ca traiesc adevarate drame personale. ce sa fac, sa le spun ca e ok, daca nu au bani, pot sa ia cu japca? incerc sa ii ajut sa se schimbe de multi ani, iar saracia este mereu un argument pentru ei. esti dragut sa le dai adresa ta, numai asa, ca sa iti sustii punctul de vedere?
vei spune ca e diferit. well, nu e. furtul e pacat indiferent de metoda si de valoare.
In primul rand ai deviat de la subiect. M-ai luat peste picior si iti spun ca vorbesc in cunostinta de cauza pentru ca eu insumi platesc pentru CD-uri.
2. Nu am zis ca vreau sa ma transform in birou de binefacere. Iar TU nu ai nici un drept sa-mi spui ce sa fac cu banii mei. SCURT!!!
3. Da-mi o solutie care sa vanda muzica crestina la pretul corect. Nu incerc sa-i justific nici pe cei care fura dar nici pe cei care incurajeaza furtul practicand preturile pe care le practica.
4. Ma numesc Nicu D. pe acest blog!
Cu respect Nicu D.
Iar tot eu stiu autori crestini care atunci cand au auzit ca vin din vest incercau sa scoata cat mai mult pe CD!
Sunt si de un fel si de altul!!!
şi ce dacă! E treaba lor!
treaba mea este dacă îmi place sau nu.
daca îmi place iau muzica lor şi susţin şi studioul şi artistul.
dacă nu… îi las să moară… dar pentru că nu îmi place.
Nu vreau să îi las să moară pentru că îmi place şi mie şi altora, la iau muzica pe gratis şi în felul acesta îmi dau cu stîngul în dreptul, am omorît un artist de care tocmai îmi plăcea!
nu te supara, mai citeste o data si intelege ce am spus de fapt. peace!
Depinde, eu am luat din germania un Cd cu 17 euro. De ce? pentru că este muzica rara, este ceruta etc.
Ce să fac acum? Să îi înjur că nu îl dau mai ieftin? Nu! mi-a convenit, l-am cumpărat şi nu mă simt păcălit.
nicu D., incearca sa mergi doar pana in austria, nu mai departe, cu aceleasi cheltuieli pe care le ai la un drum Oradea-Arad si-ai sa intelegi care e miscarea cu cd-urile in diaspora.
Sami alias Andrei, nu te semna cu doua nume diferite!
nicu, incearca sa mergi numai pana in austria la o biserica, nu mai departe, cu aceleasi cheltuieli pe care le ai la un drum de oradea-arad si ai sa intelegi si miscarea cu cd-urile in diaspora. ia-ti libertatea sa faci toate calculele necesare si ais a gasesti si justificarea
Ca si la software, atunci cand cumepri Windows XP, Vista sau Windows 7, nu cumperi produsul in sine, ci doar licenta de folosire pe un singur PC.
Atunci cand cumperi un CD cu muzica, de fapt cumperi dreptul sa asculti muzica preferata si s-o iei cu tine pe unde doresti, insa nu ai fost autorizat s-o redistribui gratis.
Aici depinde pe cine intrebi.
Eu unul sunt de-a dreptul enervat sa dau bani pe un produc, carte, CD sau caseta si sa descopar o inscriptie de genul: „interzis de a o imprumuta mai departe!”
Producatorul poate scrie ce vrea el, dar legea spune altceva.
Deci, dupa care lege ne orientam?
Virgil, după lege avortul este legal!
După care lege te orientezi?
vrei sa zici ca e un drept de autor pentru a-si proteja piatza? deci e un business. Sa imi spuneti voi un business al vreunui crestin evanghelic care nu fura statul. Chiar Domnul Isus a spus ca ce e al cezarului sa fie al cezarului… Insa sa nu incep sa dau nume de bishnitari care isi vand CD-ul si/sau CARTEA la poarta bisericii fara sa plateasca TVA-ul, acestia unde se incadreaza frate Cruceru?
Sunt pentru muzica buna, ea merita banii, insa manelele de duzina….
Am o povestioara pentru voi. Am avut ceva romani invitati la mine si i-am dus la ceav bai termale… La intrare ti se da un cip cu care poti merge la bazine. Ce s-au gandit romanii: cum facem sa avem shi noi un cip?, cum facem sa nu mai platim data viitoare cand venim?
Romanul daca nu fura nu se simte bine! Este un sindrom in sange. Comunismul i-a inductrinat in halul asta si greu se mai indeparteaza lipsa de civilizatie.
De aia exista FREE SOFTWARE! It’s free!! Si nu e o cutie neagra pe care nu o poti descifra in caz ca se intampla ceva.
Free Sofware vine cu tot felul de incomodităţi.
Corect, bine pusă problema!
De asta TEofil nu poate fi atît de generos!
Marius,
Tu scrii: „Fraților, ajutați-mă, m-am scrîntit eu sau … nu mai înțeleg nimic. Cum puteți gîndi așa, tovarăși?” (am ras cu pofta de disperarea ta)
Tocmai aici este problema. Este problema „tovarasilor”.
Intelegi un tanar care nu stie ce este „piraterie”, dar care, dupa ce afla se lasa de ea.
Aici avem de-a face cu oamenii care gandesc, stiu sa argumenteze, uni fac „apologetica”, dar au ramas tot „tovarasi”.
Cred ca fosti tovarasi au creat noi „tovarasi”!
„Dragii tovarasi, furtul nu este furt” noi pactizam pentru „bunastarea tuturor”
Aplauze indelungte…
Tov. se aseaza…
Tov. isi ia Ipodul si asculta materiale piratate.
Tov. = este omul nou, produsul unei lumi multilateral dezvoltate prin piraterie de orice natura.
De aceea propun Ucenicizarea Tovarasilor. Asta este solutia…
Ce să spun, Cornel, am şi eu uneori, cînd văd unele argumente, senzaţia pe care o avea balena cu Iona…
Daca o societate comerciala emite o factura fara acoperire catre Studio Mesaj [= furt], se ajunge la proces. In acest caz, cei care ofera o platforma tehnica pentru descarcare ilegala, se incadreaza in aceeasi categorie.
Ce-i de facut? Foarte simplu: trebuie intentat un proces. Studio Mesaj este obligat [in primul rand, moral] s-o faca pentru ca este unul dintre cele mai importante studiouri crestine din tara si este reprezentantul unui numar important de artisti crestini.
Nu-i loc de prea multe discutii si de citate biblice, trebuie actionat. Urgent!
1 Corinteni 6:6 Dar un frate se duce la judecată cu alt frate, şi încă înaintea necredincioşilor!
1 Corinteni 6:7 Chiar faptul că aveţi judecăţi între voi, este un cusur pe care-l aveţi. Pentru ce nu suferiţi mai bine să fiţi nedreptăţiţi? De ce nu răbdaţi mai bine paguba?
Din moment ce sunt furat in mod sustinut, nu mai poate fi vorba despre „frate” sau „intre voi”…
draga Bass player, bine ai venit aici. am vazut blogul tau. Interesant.
De acord in parte cu argumentul…. nu mai este vorba de frați, ci de simpli hoți. Simplu!
Pe de altă parte trebuie să vedem fenomenul. Ce este in mintea acestora în momentul cnd fac astfel de lucruri.
TRebuie să mărturisesc că anumite argumente m-au lăsat în stare de perplexitate încă o dată.
Nu pot înțelege cum avem pretenția să discutăm argumente teologice dintr/un spațiu foarte aerat cînd în chestiuni așa de simple dăm cu bîta în baltă.
Va multumesc! Da, ar fi important sa vedem limpede lucrurile simple, sa nu „super-spiritualizam” orice (contra)argument si sa fim uniti, mai ales in astfel de cazuri.
Absolut de acord!
Muțlțumesc pentru intervenții.
Mărturisesc că sînt absolut uimit de felul de gîndire al confraților mei.
Și eu crare credeam că am văzut cam totul. 🙂
Ehehe, și pentru asta a meritat să îmi fac blog.
sunt de acord. si nu sunt de acord! sunt consternat de micimea gandirii si a principiilor de masa. eu stiam ca nu am vazut totul, dar uneori cred ca vad prea multe. nu simteam nevoia.
daca astfel am fi cu totii, indraznesc sa spun ca nu avem dreptul sa mai criticam hotia din politica. nici din alte domenii. avem ce meritam. sau, cum ar zice o poezie de Paunescu (si imi cer scuze de limbaj pentru cei ce stiu si continuareaa) „hotii cica ne ajuta”…
Argumentatia ta Marius era ca un om are dreptul sa traiasca de pe urma miilor de ore de studiu etc. Corect!
Acum ma uit pe site-ul studiourilor MESAJ si SPERANTA. Pret standard SPERANTA 20 RON, pret standard MESAJ 18 RON.
Cat din acesti bani ajung la artist? Cati bani face studioul? (De aceea vroiam o analiza de pret)
Intr-o discutie cu un amic, cantaret care a scos si el cateva CD-uri il intreb cat il costa sa mai comande o sarja de 1000 de CD-uri. Atentie masterul e deja facut(deci munca de prelucrare(aranjament) a pieselor e deja platita – alta mancare de peste). Raspunsul: studiourile cer 2 EURO/CD (pentru simpla multiplicare).
2 EURO/CD.
De curiozitate caut pe net sa vad unde pot imprima CD-uri in Germania. Comand exemplu de minim 500 de bucati: 0,76 EURO/CD adica 38 LA SUTA din pretul cerut de studioul din ROMANIA. (Pretul de 0,76 EURO/CD era compus din: CD propriu-zis, carcasa SLIM cu spate NEGRU (exista si carcasa cu spate transparent), coperta + o anexa cu versurile care de obicei este coperta indoita intr-un fel sau altul). In acest caz studioul a facut un profit de CEL putin 1,28 EURO/CD cu costuri minime de materiale si energie. Atentie firma germana care a reusit sa-l vanda la 0,76 EURO/CD nici ea nu a iesit in pierdere sigur. Deci profitul e pe masura.
Ei bine intrebarea mea este cine traieste din chestia asta? ARTISTUL sau STUDIOUL?
Nu stiu de ce am impresia ca am reusit sa mi-l fac prieten pe Iosif Muresan. 😉
Nicu D.: „intrebarea mea este cine traieste din chestia asta? ARTISTUL sau STUDIOUL?”
Amandoi.
Fara sa tin „parte ursului”, care – e limpede! – are cheltuieli mai mari ca sa se intretina si care isi si trage „partea leului” (nu stiu de ce e lasata lumea asta cu dobitoace de tot soiul: lei si lupi rapitori, miei si vrabiute neajutorate) intreb si eu: ce impiedica artistul sa isi faca el singur un studio al lui, personal, si sa dea pe GRATIS tot ce produce?
Imi imaginez ca ai gasit deja raspunsul! – daca, desigur, te-ai pus in situatia artistului.
Fa si tu la fel! – fa-te artist sau fa-te studio! Esti liber! (sau nu?)
Nu ma fac artist pentru ca nu asta imi e menirea dar cunosc tendinta ca artistii sa-si faca studio. Dar pentru unul minimal iti trebuie bani: orga, boxe, calculator, microfon, soft + spatiul in care sa se desfasoare studioul.
Acolo trebuie cateva mii de euro. Iar daca esti un artist sarac te duci sa faci o comanda de 500 Euro pentru X CD-uri si gata ai scos albumul. 😉
Un studio minimal pentru uz casnic este destul de ieftin, dar promovarea, vînzarea? reclama?
La asta nu se gîndesc cei care spun… că studiourile cîştigă prea mult.
As fi curios sa putem discuta pe doua trei exemple concrete. Adica urmarirea costurilor pentru albume deja realizate( toate cheltuielile – de la procesare pana la promovare vanzare distributie etc/ALBUM).
Nu stiu de ce dar am impresia ca studiourile castiga mult prea mult in RO.
Am dat exemplu clar cu diferenta de pret ceruta de un studio din RO pentru multiplicarea unui album deja facut. Acolo se fac bani nu gluma. Pentru mine un pret incorect este tot un furt chiar daca legal. Scuza-mi exprimarea directa.
Nu stiu de ce dar am impresia ca studiourile nu castiga sau mai bine zis nu au castigat putin, ci din contra.
Probabil ca ar trebui si ele sa invete ceva din chestia asta si sa practice pretul corect.
Si ca sa mai dau un exemplu paralel…am vazut carti traduse in romaneste care costa la librariile crestine de 2-3 echivalentul lor in Euro mai mult decat originalele care se pot cumpara pe amazon sau alte librarii online. Ce pot sa cred de aici?
draga Nicu, totul este legat de o intelegere, un contract.
daca mie imi convine sa ma inregistrez cu ei, daca tie iti convine sa cumperi?
Piata regleaza.
Stii de ce sint mai scumpe cartile in romania? pentru că se citesşte… ÎNCĂ…
Da OK totu-i o intelegere. Atunci din punctul asta de vedere ce-i ce semneaza o asemenea intelegere pot sa se pregateasca si pentru efectele colaterale a acestor intelgeri ( de ex rata mare a pirateriei).
Vrei sa-mi spui ca se citeste sau ca nu se citeste? Eu cred ca este vorba de acea lipsa de volum a produsului vandut de care spunea Calin. Totusi pentru mine asta nu reprezinta o consolare. Cultura ar trebui sa fie accesibila maselor…asa se poate civiliza un popor. Nu cred ca ar trebui sa te poti duce la un concert numai daca ai bani. Cred insa ca nu poti sa te duci la toate concertele daca nu ai bani. Cred ca ar trebui sa existe o posibilitate de a merge la un concert pentru o suma mica de bani sau pe baza de donatie. Daca vrei da daca nu ba…
@ Nicu: nu mi vine sa cred ce zici, „Cultura trebuie sa fie accesibila maselor”. Pai niciodata cultura nu a fost mai accesibila maselor decit acum. Intrebarea e: ce „face” masele cu aceasta cultura? Nimic. Prin natura jobului citesc sute sau poate chiar si peste o mie de cv-uri pe an si lumea nu stie scrie corect in romaneste, asa cum se vede de altfel si pe acest blog. Masele (ca itotdeauna) prefera mediocritatea si trag stacheta in jos. Elitele sunt cele care dau tonul.
Insa vad ca din pacate elitelor le place sa pirateze si ii fac analiza financiara lui Iosif Muresan mai abitir ca o banca.
Si inca ceva: te afli intr o grava eroare judecindu l pe Iosif. Sunt convins ca daca am avea ocazai sa intram in bucataria pretului unui CD, vei tacea asa cum ai tacut si dupa ce ti-am demonstrat cit de NESIMTIT este profitul pe care il fac eu cu o amarita de balama.
Vezi ca ti-am raspuns mai sus la argumentele tale. Nu am tacut. Dar nu a fost inserat raspunsul la pozitia potrivita. Am justificat si eu partea de profit a Mercedesului.
O solutie ar fi ca tu sa nu mai cumperi balamaua de mobila ci sa o produci singur si sa o vinzi.
Chiar nu ma incanta argumente de genul. Si nu cred in eroarea mea pentru ca nu vad argumentele care mi se aduc impotriva parerii ca fiind valabile.
Poti sa pui egal intre o balama si Cuvantul lui Dumnezeu pus intr-o cantare??!! Pana unde vom ajunge Doamne??!! O balama o construieste cineva sa o vanda pentru a-si hrani trupul, cantarea o canti pentru a slavi si onora Numele Celui vesnic Sfant, unde gasesti oare puncte comune???????????!!!!Ma rog pentru voi !
păi, asta ziceam şi eu… dacă nu vrei.. nu dai, dar nici nu iei cu sila.
draga Marius, ce imi spui tu e un paradox pe care eu nu il inteleg. Cartea fiind scumpa va fi mai puti accesibila….un numar mai mic de oameni pot cumpare si implicit citi aceasta carte. Deci eu nu vad logica afirmatiei tale.
cei care produc carti cauta sa scoata cit mai mult… trag de limite in sus cit se poate… pentru că încă se cumpără carţi… dacă văd că nu se cumpără , le ieftinesc, simplu!
nu intereseaza pe nimeni sa faca culturalizare in masa, ii interseaza sa scoata cheltuielile
v-ati gindit un pic la ce inseamna sa ai o firma pe care o jupoaie statul in Romania?
vad ca asta nu spune nimieni,
despre impozitele si jaful pe care il practica statul roman … nimic
cum sa rezisti cu o firma legala, sa faci si afaceri cinstite intr-o situatie in care din profit iti ramine atit de putin,
Nicu.D, de asta sint asa de scumpe cd-urile, cartile, etc-urile produse in rromînika
@ Marius
Am pus eu mai sus o mica analiza a alcatuirii pretului la un produs la care adaosul comercial de 70% si mi s a spus ca e adaos NESIMTIT. E asa usor sa judeci si sa condamni din afara….
da, e uşor să dscuţi despre muzică şi dacă n-ai cîntat niciodată la un instrument… se pare că avem o grămadaă de comentatori care ştiu exact cum se produce actul artistic, deşi nu l-au încercat niciodată 🙂
Dragă Marius,
Desigur că unora le este foarte uşor să vorbească despre muzicieni. Această meserie pare un „dolce far niente” continuu. „Zdranga, zdranga” e ceva uşor de făcut. Şi mai avem tupeul să ne plângem că unii copiază muzica şi o împrăştie gratis. Ceea ce nu ştiu aceşti oameni sunt următoarele:
– În şcoala primară, de la 8 la 12 dimineaţa, ore de clasă. De la 14 la 18 (când alţi copii se jucau sau se odihneau) studiu la instrument. Seara, lecţii…
– Gimnaziu: cam acelaşi program cu diferenţa că orele de studiu la instrument se prelungeau până la 20 şi lecţiile începeau mai târziu.
– Liceu: orele la şcoala erau după amiaza şi începeau la 13. De la 8 la 12, studiu la instrument, de la 13 la 17,18 ore la şcoală. Seara, de la 19 la 21 încă doua ore de studiu la instrument (la şcoală mai săream peste orele de sport sau dirigenţie şi profitam de ocazie pentru a studia la instrument). Seara de la 21 pănâ când nu mai puteam invăţam pentru celelalte materii. În clasa a 12.a lucrurile s-au complicat, foarte multe de făcut: pregătirea pentru bacalaureat, pregătirea pentru examenele de intrat la conservator (pe vremea aceea erau 7 examene la admiterea în conservator) plus pregătirea pentru concursurile la care participam în fiecare an.
– Facultate: programul era simplu, de la 8 dimineaţa până la 8 seara stăteam în conservator. Când nu aveam cursuri sau repetiţii la orchestră, studiam la instrument. Nu plecam de acolo pentru ca pierdeam sala de studiu, de multe ori trebuia să ajung mai devreme pentru a fi sigură că „prind” o sală liberă. În anul patru eram angajată şi într-o orchestră. În anul cinci, în două. Orchestre simfonice profesioniste, asta înseamnă repetiţii în fiecare zi, şi dacă ne gândim că una dintre ele era Opera Română, adăugăm două ore în plus de repetiţii.
Acum mi-aş dori ca o zi să aibe 40 de ore pentru a putea face tot ce mi-aş dori: serviciu, casă, copil,studiu la instrument(e), timp pentru lectură, repetiţii, pregătirea cursurilor, doctorat, etc…
„Zdraga, zdranga” nu este uşor, domnilor şi doamnelor. Presupune un efort continuu şi o renunţare la multe alte activităţi încă din primii ani de viaţă. Nu credeţi oare că această „lipsă” a copilăriei, a adolescenţei şi a tinereţii merită răsplătită printr-un minim gest de la plăti 2, 20 sau 50 de euro pentru un CD? Aşa cum unora le este mai uşor să „downloadeze” un cântecel de pe internet şi unui muzician i-ar fi fost mult mai uşor să se joace când era copil sau să stea cu prietenii în adolescenţă…
draga Ioana, mai nou toată lumea se pricepe şi la greacă şi la ebraică. Propensiunea românilor pentru prostul amatorism, pentru diletantism este incredibilă.
Ne pricepem la fotbal, muzică, politică, agricultură şi … greacă.
Tocmai am rămas perplexizat şi oripilat de o nouă trădare în limba română.
Imaginează-ţi următoarea fază.
că toţi elevii tăi, după 6 luni de flaut se apucă de una dintre cele mai grele bucăţi scrise de Arvo Part şi o servesc în concert public…
Se fac de rîs? Sigur!
Dar îl fac de rîs şi pe Arvo Part?
Nu toti dintre cei care fac chestia asta intra in categoria celor pe care ii descrieti dumneavoastra.
Stiu ca va fi o intrebare destul de indiscreta. Dumneavoastra cat castigati lunar la ora actuala de pe urma muncii depuse atatia ani (cursuri, concerte, salariul de doctorand etc)? Nu trebuie sa-mi raspundeti bineinteles. Presupun ca destul de putin raportat la volumul de munca descris mai sus.
Eu personal am fost intrebat de parinti in clasa 8-a daca vreau sa fac muzica in continuare si practic sa traiesc din asta. Raspunsul a fost NU. Prea multa munca si stres. A fost alegerea mea. Alegerea dumneavoastra este alta si o respect. Insa fiecare alegere are consecintele ei.
Sunt unii care NU au muncit atata si vor bani cu nemiluita pentru o lalaiala. Si muzica asta costa 18 sau 20 RON sau 10 E inafara. Ei bine si e destula lalaiala in muzica asta de 18-20 RON.
O intreb pe maica-mea daca i-ar fi usor sa dea din salariu 20 RON pentru un CD cu muzica, Dupa ce isi plateste intretinerea si mancarea si raspunsul este NU. Bine mama e destul de inaintata in varsta si nici nu practica pirateria.
Aici e vorba nu de muzica de calitate ci de un business in masa care se simte amenintat si incepe sa comenteze. Poate a venit vorba ca si calitatea sa aibe un pret si asta sa se reflecte in pretul produsului comercializat sa se vada o diferentiere.
Momentan totul costa 18-20 RON dupa cum am spus. Nu vad logica.
SI de aici apar efectele advers, genul pirateriei. Daca Iosif Muresan inchide cumva torentcrestin apare un altul a doua zi la ora actuala. Este ilegal dar face parte din normalitatea generata tocmai de cei care se plang acum
Cred ca muzica de CALITATE va gasi o strategie sa fie platita. Uitati-va la Adi Gliga de ex. Crescut in orfelinat…nu a studiat muzica in sensul de a merge la scoli de muzica ci a invatat-o prin faptul ca o avea in sange. Cred ca este piratat intr-o oarecare masura dar in acelasi timp cred ca CD-urile lui sunt cumparate.
Eu personal am 2-3 de ale lui toate cumparate la niste seri de evanghelizare in Nuernberg.
Eu vad perioada asta de criza a studiourilor o modalitate ca ele sa face ceva. Reorganizare, eventual artisti taiati de pe lista etc. E treaba lor si trebuie sa se descurce. Probabil ca unii vor disparea…ca in imobiliare.
E bine asa…pentru viitor si pentru calitatea muzicii pe care o vom asculta in viitor cat si pentru PRETUL ei.
Nu numai ca nu ii e frica de piratare, dar pune el insusi clipuri pe youtube.
Apropo, e corect sa faci download de pe youtube?
Youtube este de discutat separat!
E treaba lor, a studiourilor, chestiunea pirateriei?
Hm, nicidecum a lor în primul rînd.
Chestiunea etică e treaba noastră, a tuturor. A societății, din care fac parte evrei, musulmani, creștini, artiști, afoni, bunici, nepoți…
Din perspectiva eticii creștine, cu atît mai mult. Păi cine e sarea pămîntului?
Ce sărăm? Doar amvoanele? Doar fanfarele? Doar poezioarele și cîntecelele?
Și alea sînt deseori nesărate de-a binelea…
E treaba tuturor, în măsuri diferite, desigur, să înțelegem care e rostul muzicii creștine și ce greu e să aibă muzica creștină un ROST!
Bisericile evanghelice sînt invadate de ani buni de muzica americănoasă!
De parcă nu ar fi muzică creștină și în Europa, în Asia, în Africa.
În discuție nu e „calitatea muzicii” și „prețul” ei, ci ROSTUL ei.
Și aici, ca să-l citez pe Pătrățos, nu toți ne pricepem la toate.
Nu toți ne pricepem la fel de bine la ROSTUL muzicii (în biserică și mai ales în afara programelor cultural-artistice impuse de dictatura tinerismului).
De fapt, în această discuție referitoare la pirateria pe Internet, ar fi trebuit să auzim voci consistente ale pastorilor evanghelici.
În discuție nu e prețul CD-ului sau politica producătorilor, ci prețul pe care îl plătim atunci cînd cei ce ar trebui să vorbească… tac.
Ca să nu mai amintim de prețul pe care îl plătim cînd cei care ar trebui să tacă… vorbesc!
@ Ioana
Jos palaria pentru comentariul tau, poate asa o sa ne dam seama cita munca sa ascunde in spatele unui artist.
Sincer, la ce gen de postari am vazut, astept cu frica in sin ca cineva sa intrebe: si cine l-o pus dom’le sa studieze atita? Ce, l-am obligat eu?
@Calin
Dragule Calin,
Cu toata dragostea te-as asculta, si Domnul ar face la fel, numai sa canti din toata inima ta si daca n-ai vazut in viata ta instrument si nici hartie cu nota muzicala.Daca ai studiat pentru Domnul ai studiat ce va tot faliti atata cat ati studiat si pe unde, de parca pe cineva ar interesa ca eu mi-am facut studiile la cea mai prestigiasa universitate in United Kingdom.
Ioana ai pus punctul pe „i”. Mersi!
Acum pricep…inteleg cum merg unele lucruri acum!!
Da, acesta este contextul!
@ sotie de artist
Trist doamna, daca soarta sotului, a d-voastra si a familiei d-voastra atarna de simpli consumatori de muzica. Daca Dumnezeu i-a dat cu adevarat un talant ii va deschide si oportunitati spre a se folosi de acest talant si va purta de grija nevoilor sale. Ca Dumnezeu nu-i om, sa dea cu o mana si sa ia cu doua.
O problema pe care eu o sesisez este ca, nu toti cei care canta astazi sunt chemati sa faca asta. Si cand pleci la lupta bazat pe resursele tale sa nu fii surprins ca Dumnezeu nu iti ” finanteaza proiectul” .
Nu ma refer la sotul d-voastra. Nu il cunosc si nu ma pot pronunta.
Numai bine,
„…Dumnezeu nu-i om, sa dea cu o mana si sa ia cu doua.”
Exact. NU cu Dumnezeu avem probleme ci cu oamenii. Multi dintre ei pretind multe, dar NU au decenta de a onora munca artistului.
Asa este Cristina L, dar uneori in aceata lupta poti fi si ranit………….. si crede-ma nu e totuna ce varsta ai atunci cand esti ranit.
Cu cat ai primit mai mult cu atat lupta este mai aspra.SI in astfel de momente, pentru ca artistul este si el doar un om, iti vine sa-ti pui „talantul in cui” si sa te reorientezi spre alte domenii.
Crede-ma nu e usor sa vezi fata unui copil de 7 ani inlacrimat atunci cand e nevoit sa-si lase prietenii sau obiectul de joaca pt. ca a venit ora de studiu.
Atunci cand copilul isi prinde degetele le usa , sau se juleste sari repede sa-i alini durerea pansan-ul, si-i spui- lasa ca trece-.Dar situatia e alta atunci cand degetel copilului sunt pline de besicute, sau alte rani de la orele petrecute in fata sau cu instrumentul in mana- si tu ca mama nu-i poti spune – lasa ca trece- penrtu ca sti ca a adoua zi trebuie sa continue lupta, si ca besicile vor disparea dupa un timp indelungat,sau degetele nu vor mai durea dacat muuuuuuuuuult mai tarziu.
Iar in ceea ce priveste situatia noastra nu e una disperata, drept dovada imi incurajez copii sa-si urmeze tatal facand si ei muzica………… dar nici nu pot sa nu-mi exprim parerea ca si o persoana direct impilcata in aceasta problema. Eu una cred in versetul ” vrednic este lucratorul de plata lui ” idiferent daca acesta este pastor, usier, cel care intretine ordinea si curatenia ,cel care intetina patrea tehnica a unei biserici sau cel care canta.
Este drept ca erau vremuri in care pastorii isi castigau existenta avand si alte joburi,dar in acele vremuri pretentiile nu erau asa de ” sofisticate”, acum daca predica nu este foarte bine pregatita ne lamentam, daca muzica nu e la un nivel occidental la fel.
Nu putem sa pretindem slujiri la superlativ oferind conditiile din trecut.
Un invatator gen Beni Fragau sau muuuulti altii au nevoie de timp pentru asi pregatii slujirea, nu o pot face dupa orele de serviciu pentru ca randamentul nu e acelasi. La fel sta situatia si in cazul unui muzician- daca munceste 8-10 ore pe zi intr-un alt domeniu ii ramane putin timp de repetitii, creatie etc.Si astfel nivelul muzicii crestine din tara noastra este sub nivelul celor din occident de exemplu. Eu una nu cred ca Dumnezeu a decis ca celor din Australia sa le dea un sac mai mare de „talanti” astfel nascandu-se Hillsong,ci conditiile oferite de „societaea crestina di Australia” daca pot o pot numi asa face posibila existenta unui astfel de nivel in muzica crestina.
Responsabilitatea ridicarii nivelului lucrarii crestine in Romania ne revine fiecaruia in parte, nu doar celor care sunt in fata si slujesc ci si a noastra care beneficiem de aceasta slujire.
Eu una sincer am nevoie de calauzire in studiul Cuvantului lui Dumnezeu, daca nu asi beneficia de predicile pastorilor nostri asi bajbai.
NU vreu sa supar pe nimeni este doar punctul meu de vedere, care poate sa fie gresita, dar eu asa vad lucrurile….
Eu nu am zis ca nu poti fi ranit. Din contra, orice lucrare pe care o facem pentru Dumnezeu are un pret. Pentru unii mai mare, pentru altii mai mic…dupa cum avem harul.
Stiu si ce inseamna „gata joaca, acum studiul…”, degete „pline de basicute”… – asadar, inteleg ce spuneti. Desi nu imi castig existenta din muzica, iubesc muzica si slujesc prin muzica – la o scara mai mica evident. 🙂
Atitudinea d-voastra din postul cu pricina mi s-a parut a nu fi tocmai „crestineasca”. Pentru ca, adevaratul credincios, nu se teme de ceea ce-i rezerva viitorul, atata vreme cat e constient ca, dupa „perdeaua” tuturor lucrurilor ce par sa fie intamplari, se afla Dumnezeu. Dar nu am vrut nici eu sa va supar. Sa ma iertati, daca totusi am reusit.
Fiti binecuvantata ! 🙂
frate marius,uite ca o fac si pe asta! chiar am vrut sa ma tin departe de polemica de aici dar ati reusit sa ma provocati cu intrebarea referitoare la firmele jupuite de stat. asa este firmele (si nu numai ele ci orice cetatean onest) sunt asa cum ziceti, si totusi supravetuiesc iar patronii nu sunt nicidecum dintre cei mai de plans oameni. acum daca tot m-am pornit o sa zic eu cum se vad lucrurile din interiorul firmei. stiu pe cineva caruia Domnul i-a deschis o usa sa inceapa pe cont propriu un cabinet de contabilitate. cand i s-a oferit aceasta sansa a luat-o din partea Domnului si a promis ca nu va face nici cel mai mic lucru ilegal. a reusit sa supravetuiasca un an si jumatate dupa care a fost nevoit sa inchida. s-a angajat la un frate care are firma pentru un salariu de mizerie, dar a ramas credincios Domnului, chiar daca fratele profita de el fara jena il considera tot frate si invata sa fie smerit asa cum ne indeamna Cuvantul. nu o duce de loc staralucit, mai mult se zbate sa supravetuiasca, cu toate acestea ajuta atat cat poate un seminarist care provine dintr-o familie numeroasa. fratele angajator (cel jumulit de stat) invata si el cum sa „fenteze” la randul lui statul. elementul cel mai picant este ca dupa ce angajatul nu este platit corespunzator nici nu este trecut pe statul de plata salarul real ci unul mai mic, ca sa nu plateasca fratele patron (cel pagubit de stat) impozite prea mari pe salar. din pacate nu este un caz singular, lucrez printre asa zisi „oameni de afaceri crestini” si de multe ori sunt aproape sa devin depresiva, multumesc ca Domnul este mereu aproape si ma intareste. va spun ca ceia ce vad stand pe langa astfel de frati ma face sa cred ca intre afacere si crestinism nu este nici o legatura pentru ca in conditiile actuale nu poti face o afacere fara sa incalci principiile crestine. mai spun ceva apoi o sa tac. am vrut si eu sa ajut un copil al unui frate prezbiter din moldova care are o familie mare. acest tanar avea nevoie urgenta de o interventie chirurgicala deoarece avea o infectie la ureche care recidivase si risca sa atinga creierul. am o gramada de „prieteni” patroni si alti „prieteni” plecati din tara, care o duc bine. am argumentat cazul si i-am rugat in numele Domnului sa faca ceva pentru copilul asta. sunteti curios de rezultat? zero.nici macar unul nu s-a implicat. Domnul a fost acela care a intervenit in chip miraculos in multe privinte, apoi s-a implicat comitetul biserici alocand din fondul biserici o suma frumusica avand in vedere ca nu era un membru al biserici, apoi m-au ajutat cativa frati si surori din cei care lucreaza la acei patroni pe niste salarii derizorii. tanarul a fost salvat.
de aceia va spuneam eu intr-un comentariu ca ar fi bine ca fratii pastori sa fie angajati, pe cat se poate la un frate om de afaceri. ar avea multe de invatat si un izvor nesecat pentru predici.
va spun cinstit ca cel mai mult imi place la Dumnezeu ca vorbeste si nu tace. imi place ca mereu imi vorbeste si ma invata cum sa ma raportez la tot ce se intampla.un lucru pe care inca il invat si trebuie sa-l repet zilnic este ca Dumnezeu nu a scapat niciodata nimic de sub control, slavit sa fie numele Lui, si daca Ii pasa si de un fir de par sunt sigura ca El stie toate necazurile si bucuriile noastre si le foloseste pe toate pentru binele nostru. va indemn dar sa nu va ingrijorati de nimic si sa aduceti toate problemele inaintea Lui in rugaciune si veti avea experiente minunate. va rog sa ma iertati daca am suparat pe cineva cu acest comentariu. Domnul sa ma ierte ca nu m-am putut abtine.multa pace va doresc la toti!
„in conditiile actuale nu poti face o afacere fara sa incalci principiile crestine”
Dori, nu-i chiar asa. Am un mic business de mai mult de 3 ani, in fiecare trimestru am de platit catre stat o suma considerabila si iata-ma cu toate taxele achitate.
Sunt unul dintre cei care spun: se poate. Da, ca sa pot functiona, am avut si am nevoie de harul lui Dumnezeu…
Draga Dori, eu sînt partizanul ideii că se poate face şi cinstit vreo afacere prin Romania.
Multujmesc pentru marturia ta.
Si ca tot sunt eu impotriva acestei modalitati de a face contracte. Daca ei au facut contracte asa cum le-au facut atunci poate isi permit sa suporte si cheltuielile de combatere a pirateriei cu tot ce inseamna asta. Lacomie trebuie sa aibe si un revers…
Sa fie sanatosi….cei care lucreaza dupa motto-ul o mana spala pe alte si amandoua fata.
Numai o orga Yamaha de ex profesionala costa peste 2000 de Euro. Daca mai pun un calculator bun mai aduc 700-1000 + plus un microfon de calitate + alte cele. Daca si asta e destul de ieftin atunci ar trebui sa definim ieftin. Oricum la ora asta toate lucrurile sunt scumpe in RO mult mai scumpe decat in alte tari. Cineva castiga din asta!! Si se castiga nu gluma.
@Nicu D
Revin obsedant la modelul de business si in legatura cu orga Yamaha: sa zicem ca cel care o vinde are un adaos de 400 de Euro pe ea. Daca o cumpara de la furnizor si o vinde a doua zi sa zicem ca a cistigat binisor. Daca o cumpara sa o tina pe stoc si o vinde peste 1 luna sau 2, intermediarul pierde deja pt ca cheltuielile cu stocul sunt mai mari decit marja lui. Repet, Romania fiind o piata de volume mici, problema majora e ca aduci marfa pe stoc si nu stii cind vinzi si atunci esti obligat sa ai marje mari daca vrei sa ai profit.
Cit despre Iosif de la Studio Mesaj, pot sa spun cu mina pe inima ca face parte din categoria de oameni care a ajutat fffffff mult artistii crestini atunci cind acestia au avut nevoie. Si mai pot sa spun despre el ca sigur nu s a imbogatit de pe spatele artistilor si nici din muzuca crestina.
Nu vreau sa te contrazic cu privire la Iosif Muresan. Nu-l cunosc asa ca nu pot sa am o parere fie ea pozitiva sau negativa.
Cu articolul de mai sus poate mai reusesti sa mai scoti ce stiu eu un 10% din zona neagra a muzicii sau poate mai mult. Dar ca sa iti atingi telul trebuie ca Studio sa faci ceva…nu stiu ce…dar fa ceva inafara de a striga hotii.
In Germania preturile la alimente s-au ieftinit in aceasta vara pe fondul recesiunii. Companiile si-au dat seama ca daca vrei sa supravietuiesti atunci trebuie sa faci ceva. A striga HOTII intarata spiritule sau te trezesti cu chestii de genul: „Da-ne in judecata daca te tin bojocii” si as zice eu pe o oarecare dreptate. Nu stiu cat de mare e dreptatea asta dar eu am impresia ca e.
Si revin si la un alt punct. Probabil ca unii artisti ar trebui sa faca altceva. Sunt destule muzici crestine lalaite care au mai putin de a face cu crestinismul si mai mult cu maneaua sau altceva ieftin.
E si ceva bun in criza asta. Omul sa invete din ea!!
Cu respect,
Nicu D.
Chestiunea principală nu are de a face cu cît costă un CD (nici cu diverse aspecte aduse, creativ sau mai puțin creativ, în discuție de către comentatori).
Chestiunea principală concretă este: celor care compun, cîntă, colaborează cu alții și reușesc să ajungă la un produs final (CD-ul pe care îl așteaptă publicul larg) li se folosește muzica (adică proprietatea lor) fără acordul lor.
Chestiunea principală generală este: respectul față de proprietate.
Recitirea Deuteronomului ne dă ocazia să găsim acolo atît legi specifice de respect a proprietății, de recompensare a celui păgubit în vreun fel, cît și reguli de respect a demnității umane în cadrul procesului de respect a proprietății.
Chestiunea e că proprietatea a fost respectată: eu am cumpărat CD-ul. Odată al meu, pot face cam ce doresc cu el. Îl dau la 20 de amici să-l asculte. E imoral?
Dar sunt extrem de darnic: îl mai dau și la 100 de necunoscuți să-l asculte. Cred că aici undeva ar trebui să intervină clarificarea: care e diferența dintre a pune un CD la dispoziția amicilor și a-l lăsa la liber. Mai degrabă acest raționament ar trebui disecat, nu problema proprietății, care, în ambele cazuri, e într-un fel încălcată.
Sunt similare cazurile? Prin ce diferă?
Sau să pun altfel problema: până unde se întinde proprietatea? De ce odată ce devin proprietarul unui CD nu am libertatea să dispun de el cum doresc? Fiindcă (voi zice ca să mă apăr), nu comercializez, nu profit de pe urma muncii altuia. Nu piratez CD-ul ca să-l vând mai departe. Ba dimpotrivă, sunt generos: împart cu alții ceea ce am.
Sunt de acord cu tine, în esență, că există o chestiune principală în această discuție, dar nuanțele astea trebuie introduse. Proprietatea trebuie definită, fiindcă există deja 2 proprietari ale căror interese intră, se pare, în conflict.
O altă chestiune: de ce acordul proprietarilor nu mai e necesar după 80 de ani? Dacă încetează atunci, de ce nu poate înceta după 30 sau după 2? Înseamnă că totul e doar o convenție, nu? Iar atunci, de ce să justificăm biblic o convenție cu termen de valabilitate variabil? N-ar fi mai simplu să invocăm principiul: respectă legile țării în care te afli?
Tot ce vreau să scot în evidență e că argumentele cu care se justifică această chestiune trebuie fixate pe o temelie foarte serioasă, realistă și onestă.
Spui, de exemplu, că nu e vorba de cât costă un CD și invoci Deuteronomul. Nu merg, nu se potrivesc. Iată de ce: în Legea lui Israel era mereu vorba de săraci. Și existau legi specifice în folosul lor. Proprietatarii bogați trebuiau să dovedească permisivitate față de săraci, tocmai pentru ca ei să nu fie nevoiți să fure! Or în contextul discuției de față nu văd unde intervine precopuparea pentru cei săraci (care sunt o realitate cumplit de evidentă, dar mereu ignorată). Dacă tot e să discutăm pe argumentele mozaice, atunci hai s-o ducem până la capăt. Să vorbim și de chestiunile „colaterale”.
Teofil,
Deocamdată vreau doar să reiau chestiunea cu Deuteronomul (cea mai importantă), pentru că mi-ai scris: „Spui, de exemplu, că nu e vorba de cât costă un CD și invoci Deuteronomul. Nu merg, nu se potrivesc.”
Din ce am scris cred că se înțelege că eu consider că acolo e cheia, în Biblie, nu în actele juridice, dacă păstrăm discuția în cadrul perimetrului evanghelic:
Recitirea Deuteronomului ne dă ocazia să găsim acolo atît legi specifice de respect a proprietății, de recompensare a celui păgubit în vreun fel, cît și reguli de respect a demnității umane în cadrul procesului de respect a proprietății.
Parametrul important pe care l-am introdus în discuție este respectul demnității umane.
Nu pentru că respect proprietatea ajung să respect demnitatea ființei umane, ci pentru că respect demnitatea ființei umane sînt obligat să respect proprietatea.
Respectul demnității umane implică respectul proprietății.
Nu scrie despre CD în Deuteronom, dar principul enunțat mai sus mă obligă să respect ființa umană respectîndu-i proprietatea.
Nu voi vorbi despre chestiunile colaterale decît după stabilim „temelia foarte serioasă, realistă și onestă”.
Aceasta înseamnă, în cazul de față, să luăm ÎN PRIMUL RÎND în discuție principiile serioase din Deuteronom, să le aplicăm contextului real în care pirateria cauzează daune (nu doar materiale) celor cu care unii ne-am solidarizat și, mai ales, să rămînem la subiect (asta ar indica onestitate).
Aline,
Dacă respectul proprietății decurge din respectul demnității, atunci e foarte bine. Înseamnă că vom găsi soluții ca lucrurile scumpe să ajungă și la cei fără posibilități materiale. Înseamnă că vom inventa o bibliotecă de unde ei să se poată informa. Iar fiindcă sunt fără posibilități financiare, le vom garanta accesul gratuit la această bibliotecă.
Pe mine mă interesează în primul rând această categorie din cauză că pe celelalte le protejează legile. Și din cauză că o consider destul de semnificativă ca să trebuiască luată în discuție. Între clienții torentelor sunt destui adolescenți care nu primesc bani de la părinți să-i dea pe „prostii”. Ci doar de mâncare și pentru chestii utile.
Dacă de mâine torentele devin astfel de biblioteci, cum se pune problema demnității și proprietății? Întreb, n-am un răspuns.
Teofil, dragule, să nu confundăm chestiunile.
Demnitatea umană este una, proprietatea este una. Toţi avem demnitate prin faptul că sîntem creaţi după chipul lui Dumnezeu, nu toţi avem proprietăţi. Cu toate astea este drept şi aşa.
Fiecare are necesitatea de mînca, bea, respira. Nu toată lumea are nevoia şi putinţa de a citi. Aş face o cantină a săracilor, o bibliotecă a săracilor trebuie constituită pe alte coordonate.
Sînt nevoi fundamentale şi nevoi secundare. Îmi pare rău că ofensez un anticar, dar cititul este o nevoie secundară, ca şi ascultatul muzicii, vizionatul unui film, cîntatul la un instrumnent.
Sînt destui adolescenţi cărora părinţii le dau bnai pentru nevoile fundamentale. Sandwich, spre exemplu. Eu sînt un astfel de părinte. Nu le dau copiilor bani pentru „prostii!” 🙂
Le cumpăr eu! 🙂
Deci… să nu confundăm!
O solutie ca lucrurile scumpe sa ajunga la cei fara posibilitati ar fi ca cineva sa le cumpere si apoi sa le distribuie gratuit. Se ofera cineva???!!!!
Adolescentilor ar putea sa le cumpere parintii niste cd-uri cu muzica daca le pasa de ce asculta copii lor.
Cineva spunea „muzica e un lux” nu oricine si-l permite.
Asta e .. traim intr-o tara saraca. Nu oricine are bani sa-si cumpere muzica. Atunci sa asculte numa muzica ce se da gratis, sau sa asculte radio (sunt destule radio-uri crestine). Faptul ca esti sarac nu iti da dreptul sa furi!
ehehe, şi cîte radiouri de toate felurile sînt on line!!!!
da, chiar mă interesează cum diseci raţionamentul dărniciei către tot cartierul cu Cd-ul cumpărat.
chiar ai?
Tocmai asta este problema că melodiile sînt în gîtul autorului, nu-s ale tale, sînt ale cui gît s-a sforţat ca să iasă melodiile alea. E proprietatea lui intelectuală şi gîtoasă.
Nu poţi fi generos cu ce nu-i al tău. Un CD este ca un bilet de intrare într-o sală de spectacol. Dacă te ţin umerii, te duci la Avatar şi pe acelaşi bilet intri cu 20 de prieteni pe care îi cari în spate şi îi ţii tot filmul în spate, unul peste altul, că tu eşti generos?
Duc spre absurd raţionamentul pentru a evidenţia chestiunea generoziţăţii cu lucruri care nu ne aparţin.
De ce nu mai este necesar după 80 de ani? pentru că cel care trăia din Cd-ul respectiv cu gîtul lui cu tot … va fi murit. Simplu!
Oamenii trăiesc din numărul ascultătorilor lor.
Dacă tu eşti aşa de generos numărul prin care se realizează suportul lor vital se reduce dramatic, atunci faci un bine de 45 de minute prietenilor tăi, oferindu-le luxul ascultării şi îl trimiţi pe chitaristul de care ţi-am spus… din studio în Germania la adus maşni second hand ca să poată trăi… S-a dus pe apa sîmbetei arta lui din cauza generoziţăţii tale.
Şi cu săraciii … Lumea este nedreaptă. Unii nu au CD-uri şi nici nu trebuie să le asculte. De ce? pntru că lumea este nedreaptă! Şi aşa va rămîne!
Am ieşit un pic din comunism… ne-a mai rămas coada!
Asta este treaba lor, semnează contracte, se pare că se creează win-win situation.
Dacă artistului nu i-ar conveni nu s-ar duce la acel studio,
de ce să mă bag eu în viaţa lor contractuală.
Ce mă interesează cît bagă unul în buzunar şi cît bagă altul? De ce să facem analize de preţ????
Sînt tot felul de cazuri şi cazuri şi necazuri. Tot felul de studiorui,
Nu asta este esenţial.
Şi dacă studioul sau artistul bagă totul în buzunar este PROPRIETATEA LOR!
dA, şi dacă trăiesşte şi studioul? Ce să fac? Să merg să le iau boxele că au exploatat artiştii în devenire?
să le iau maşina din parcare?
Daca dezamagesc artiştii vor fi ocoliţi, atunci vor fi în cădere pe piaţă şi vor fi pe cale de dispariţie, cum s-a întîmplat cu multe studiouri.
Dacă mă duc acum la Electrocord băieţii de aoclo iau totul,, mîna greblă se făcu… dar este convenabil, pentrucă este o casă mare de discuri, îmi fac reclamă.. distribuţie etc.
Atunci studiourile si artistii sa faca contractele astfel incat CD-urile sa se vanda. Sa fac promotia ATAT de BUNA incat sa ma faca sa cumpar CD-ul si nu sa-l copii.
Nu sa ma faca hot. Punct!!! Din punct de vedere legal atata timp cat Studio-ul nu poate dovedi ca eu am piratat muzica intr-un fel sau altul nu poate avea castig de cauza.
Sunt multe chestii aiurea aici iar studiourile se plang ca ailalti fura. Sa faca preturi la care sa nu se fure. Eu nu sunt obligat sa le cumpar muzica.
@Nicu D.
Daca nu sunteti obligat sa cumparati muzica unui anumit producator, la fel nu sunteti obligat sa o ascultati.
Daca va place o anumita muzica si doriti sa o ascultati sunteti insa obligat sa o cumparati daca nu va imprumuta cineva cd.ul sau nu este free.
Eram in Elvetia acum 7,8 ani si mergeam in magazinele de muzica unde stateam ore in sir si ma uitam la cd.uri asa cum se uita copiii la rafturile cu dulciuri. Pentru a achizitiona toate inregistrarile unui instrumentist anume a trebuit sa muncesc trei luni dupa care am reusit sa le cumpar pe toate (pretul unui cd cu James Galway se ridica la 30, 40 de franci elvetieni, foarte scumpe!
@Ioana
Da sigur aveti dreptate. Insa CD-urile lui James Galway au un alt gen de public si deci un alt pret.
Punctul in care vroiam sa ajung eu este:
1. Studiourile crestine de azi produc CD-uri cu muzica de mai mult sau de mai putin buna destinata maselor din biserici. Aici nu vorbim de un public care in medie are un grad ridicat de cultura muzicala.
2. Studiourile au inceput sa strige hotii.
3. INAINTE de a striga hotii atunci ar TREBUI ajustate preturile pe masura posibilitatilor maselor, zonei de CLIENTELA caruia ii este adresat produsul.
4. Nu vreau sa-i justific pe cei care folosesc muzica ilegal ci vreau ca si studiourile sa inteleaga ca modalitatea de a produce si a vinde trebuie sa se schimbe inainte de a avea pretentii ca publicul sa se schimbe. Investiti in campanii de promovare si educare a publicului si apoi spuneti HOTII.
5. Ca sa spun ce am pe inima cred ca HOTUL al mai MARE sunt studiourile.
E daca vreti ca si o masina care poate si Dacie sau Mercedes.
Literatura de specialitate pentru profesia mea incepe de la Aprox 30 Euro/carte si poate ajunge si la 100 de Euro. Asa e si cu CD-urile lui James Galaway. Multi dintre cei care citesc acest blog aud probabil prima data de el. Dar acestea sunt produse destinate unui public interesat de ceva mai mult care este dispus sa plateasca pentru ceva mai mult.
Cu respect,
Nicu D.
@ Ioana
Apropo de James Galaway. Cel mai ieftin bilet la un concert de al lui in Mannheim este aproape 50 de Euro.
Stiu. Am avut privilegiul de a vorbi si studia personal cu dumnealui. Este o incantare, pe cat de mare artist este, pe atat de modest si agreabil. De asemenea, foarte darnic cu oricine ii cere ajutorul sau sfatul.
Atunci cred ca intelegi mai bine ca mine acest lucru. Eu il pricep de la distanta dar dumneavoastra sunteti acolo implicata.
@Nicu D.
Nu putem stabili genul de public pentru un anumit gen de muzica sau pentru un interpret. Veti fi probabil surprins sa constatati ca si casele mari de productie scot pe piata foarte multa muzica „de duzina”. In zilele noastre cine are bani sau un producator poate inregistra la Sony Music fara probleme. Casa de discuri (fie ea de renume sau nu) nu ofera prin numele sau garantia unei muzici de calitate. Singura diferenta este in calitatea inregistrarii si a procesarii.
Oare James Galway nu oate fi piratat? Ioana nu ar fi putut avea acesta optiune ?
Iar in legatura cu mini studiourile pe care un artist ar putea sa si-l faca, pt. a sari peste studiouri:
Sunt convinsa ca James si-a imprimat munca intr-unul professional astfel incat persoana ca Ioana sa munceasca cateva luni pt. a putea plati pe cd-yrile lui? Ce zici?
Comparam munca si produsele astistilor straini cu cele ale compatriotilor nostrii atunci cand le criticam calitatea! Romanul vrea mercedes la pret de dacie.
Dacia nu va avea aceeasi calitate cu mercedesul, se va intampla doar atunci cand se vor respecta toate crieriile de productie.
Respectand regula: romanul v-a canta ca J. Galway atunci cand pe langa talent i se va pune la dispozitie si celelalte conditii de munca.
Promit ca daca veniti la noi in biserica, indiferent cati membri are familia din care faci parte si indiferent cat de profesionist sau neprofesionist cantati, daca laudati pe Domnul va asigur masa gratuit si ceva banuti de drum,de cate ori veniti.Daca e interesanta oferta mea, dati-mi un semn va rog.Multumesc si Domnul sa va binecuvanteze!
Mulutmesc sincer pentru generozitate, si nu e exclus sa fi fost deja.
Doar ca din pacate traim in sec. 21 in care existenta nu se reduce la a avea ce manca . Si slavit sa fie Domnul eu si familia mea avem mai mult decat am fi visat vre-o data .Insa eu vorbeam doar de principii…….. a fi professionist inseamna ca traiesti din ceea ce faci , adica sa ai un venit in urma muncii pe care o perstezi.
Nu stiu cati crestini” adevarati” merg zilnic la serviciu fara a se astepta ca la sfarsitul lunii sa primeasca salariul. O fi existand , eu una nu prea cunosc……….si nu ma refer la voluntari. Voluntarul presteaza un serviciu coordonat de un profesionist. Eu nu cunosc nici un ONG care sa lucreze doar cu voluntari, exista intodeauna un coordonator, un director………..care isi asuma profesionalismul munci prin contract.
De cate ori mai trebuie sa moara Isus sa ne dam seama ca cei care slujesc in biserica Sa nu sunt meseriasi,nici persoane fizice autorizate, a lauda pe Domnul prin cantare, a fi pastor, nu sunt profesii, desi din pacate imi confirmati ca asta e. Ma bucur ca aveti mai mult decat ati visat, v-ati intrebat oare ca multi din cei care au dat un banut pe cd-ul sau pt bucuria de a va avea in biserica lor la un moment dat, au daruit dintr-o pensie de CAP de 120 de lei/luna?! Ei au investit in cer din putinul sau pre-plinul lor,dar cantarea voastra cantata pentru ca trebuie sa aveti un loc de munca, nu cred ca a trecut de acoperisul bisericii.
Draga Ioan nimic din ce avem nu e rezultatul nici a cantarilor din biserici si nici a cd-urilor vandute. in 20 de ani de cand imi cunosc sotul putin au fost momentele cand o deplasare pt. o cantare fie ea in Romania sau in afara ei nu a trebuit sa duca bani de acasa pentru aacoperii caheltuielile, si crde=ma au fost sute de astfel de deplasari ( uneori cahiar de 2-3x pe saptamana). Dar a venit la un moment dat timpul o data cu nasterea copiilor cand am spus ca nu ne mai permitem sa continuam asa……..deci nu am pe constiinta nici un banut al vreunei sore in Domnul invarsta care a daruit din pensia sa de 120 de Ron. Cred ca acesta judecata ar trebui sa o lasi in seama Domnului „adevarat crestin ” cum esti. Ca doar a Lui sunt si pensia de 120 de ron si capacitatea artistilor de a creea si a oamenilor de afacere sa faca bani, si intelepciunea predicatorilor pentru a predica ………… si acelor din IT samd. Deci pana la urma morala este tot ce e sub soare exista prin harul Sau, si repet TOT , nu doar aptitudinea artistului ci si deprindrea mea sau a ta de a rationa, relationa , simnte, de a ma misca …..- asa cum zice o cantare ” daca am harul sa cuget, este ca, asa ai vrut Tu”!!!!!!!!!
Daca v-ati simtit ofensata de comentariul meu, imi pare sincer rau, denota fara tagada din articolul d-voastra ca inconstient v-ati inclus in categoria inclusa de mine, desi in cea mai mare parte a comentariilor mele am incercat mai degraba sa provoc(a nu se citi ispitesc)la reactii decat sa ma invart in jurul subiectului.Ma intreb, poate in nesimtirea mea de „adevarat crestin” cum imi spuneti cu toata ironia, fara sa judec, desi sunt judecat,oare de unde sa vina banii sa tot pun de la mine in fiecare loc unde ma deplasez daca nu primesc in schimb de nicaieri.Am citit undeva „a fi professionist inseamna ca traiesti din ceea ce faci , adica sa ai un venit in urma muncii pe care o prestezi” cu alte cuvinte sa ai un venit sub forma de salariu sau ceva de genul care sa iti asigure suficient incat sa canti peste tot si in tara si in stainatate fara sa ti-se decondeteze nimic si sa mai ramana bani sa ai cat nici nu ai visat, cu adevarat aici numai mila Domnului poate fi.Incercati sa rezolvati pentru linistea d-voastra, contradictia din urmatorii termeni „din pacate in secolul 21 nu se reduce la a avea ce manca” in contrast cu fraza „avem mai mult decat am fi visat vre-o data”, pai daca e din pacate nu poate fi din fericire, cu alte cuvinte mie imi spuneti ca „aveti din pacate”. Va rog sa ma iertati daca am gresit si Domnul sa ma ierte si El pt ca probabil fara sa constientizez am facut o judecata sau am fost prea asupru.
Era sa uit, va multumesc pt ca v-ati adresat cu „Draga Ioan” ceea ce denota ca un sambure de dragoste frateasca mai poate exista, asa ca in spiritul acesteia, pana nu se evapora si aceasta samantza, convin la o conciliere in virtutea careia renunt sa mai raspund la vre-un comentariu care mi-se adreseaza.Multa pace !
Si de ce ar trebui sa treaca de acoperisul bisericii ? Ca nu l-a legat nimeni pe Dumnezeu sus pe acoperis si nici dincolo de el.
simt eu un pic de atitudine de superioritate aici, Ioan? Poate că este numai o impresie!
Nicu, pentru ca sunt in alt business, in afara cd urilor cu muzica, pot sa ti spun ca de cele mai multe ori pretul mai mare in Romania al multor produse (nealimentare) este justificat prin lipsa volumelor in vinzari. Ca si studio de exemplu, daca tragi o tura de 2000 de cd uri iese mai ieftin, dar nu e fezabil sa stai pe stoc cu 1500 de buc o perioada lunga de timp. (si in Romania stai cu ele pe stoc pt ca in multe domenii volumele sunt mici din cauza lipsei puterii de cumparare). Inmulteste chestia asta la 30 de albume si vezi citi bani tre sa dai doar pe materie prima.
Da probabil ca ar trebui o mai buna planificare a stocurilor. In loc sa fac 2000 si sa stau cu 1500 pe stoc mai bine produc numai 700 si ajung sa stau cu 200 pe stoc si apoi sa produc altele.
Apoi alte chestii sunt de detalii. Intr-un magazin in care ai nevoie de o vanzatoare sunt 3. Ineficienta etc. Alea nu stau pe degeaba…trebuiesc si ele platite.
Din nefericire constat cu ingrijorare ca se face un soi de comercializare a Cuvantului lui Dumnezeu indiferent de forma de exprimare, fie predica, fie cantare.Oare cine a pus darul in tine sa poti propovadui, cine ti-adat harul sa poti canta, oare nu Dumnezeu?! Daca nu El, atunci nu am nevoie nici de cantare nici de predica nici de rugaciunea ta, am nevoie de El. Daca esti de acord ca sunt ale Lui toate astea, cine iti da dreptul sa le vinzi???? Nu cumva ai facut din asta o profesie si ca din orice profesie doresti si un castig??!Domnul te-a uns sa fii a Lui cu predica si cantarea ta pentru slava si onoarea Sa, tu te-ai pus pe castigat bani, ori ti-e teama ca vei ramane fara bani de curent in studio, fara bani pentru intretinut familia??!! Unde ti-e credinta fratele meu????!!!! Nu te increzi ca Domnul iti va purta de grija??!TE-AI INTREBAT CA ACEL CUVANT DACA ESTE AL DOMNULUI DIN MANA IN MANA, DIN GURA IN GURA, VA AJUNGE SA SALVEZE SUFLETE DIN IAD??!!! NU ESTE ASTA O INVESTITIE PENTRU TINE SUFICIENTA INCAT SA TE MOTIVEZE SA CANTI SA PREDICI FARA SA CERI BANI??!! Eu ma pot considera snopul unui frate care nu a cerut drept de autor pentru predica lui, am luat-o de pe net, abia ca am auzit despre el, am pus-o pe un CD si am ascultat in drum spre Franta, si Duhul Domnului m-a cercetat in acea imprejurare. Nu pot eu sa fiu multumitor pentru asta??!! Nu as fi ajuns sa nu-l cunosc pe Domnul asa cum il cunosc azi daca acea predica inspirata de Duhul lui Dumnezeu nu mi-ar fi schimbat existenta. Fiti plini de Duh fratilor in tot ce faceti si spuneti, inclusiv aici, nu restrictionati si nu limitati ce nu e al vostru. Sa spun doua cazuri de care am auzit recent, cineva l-a sunat pe fratele N.Moldoveanu din America si i-a promis o gramada de dolari pentru a inregistra lucrarile sale sub protectie de autor, ai putea sa intuiesti raspunsul fratelui Moldoveanu???Un al gaz pe care l-am auzit f recent de la cativa pastori, ca e un pastor care le-a cerut membrilor din Biserica sa plateasca cu 300 de lei fiecare predica, deoarece nu s-au inteles la renta pe care urma sa o incaseze lunar, ce parere ai, sper ca te ingrijoreaza la fel cat ma intristeaza pe mine. O sa spui ca nu prea au de a face cu dreptul de autor, etc. urmareste profund ce am spus, in Lumina Scripturii.Domnul sa toarne Duh de intelepciune peste noi. Amin.
„Nu critica pe cineva pana nu i-ai demonstrat intai ca-l iubesti”.
Ps. iarta-ma poate am fost cam rece, in loc sa incerc mai intai cu duhul blandetii.
Draga Ioan,
cred că generalizezi, iei un exemplu si îl transpui ..
cine face comercializare cu Cuvîntul lui Dumnezeu? În ce fel? Încearcă să devii mai precis.
Cred că sînt excepţii regretabile cazurile î ncare oamenii cîntă sau vestesc Evanghelia NUMAI pentru bani.
Unii dintre artiştii creştini ar fi putut face carieră oriunde în altă parte şi pe orice scenă.
Nu am generalizat draga Marius, ci m-am dat chiar pe mine ca exemplu,adica eu ma pot considera un convertit la adevarata credinta dupa ce am ocolit dreptul de autor, am gresit??? E oare normal ca o cantare ce presupunem ca este inspiratia Duhului lui Dumnezeu sa nu o pot asculta decat daca am parale,(nu e vorba de mine personal neaparat) o predica la fel, o carte crestina in aceasi masura???Daca pot, daca am de unde, si mai ales daca am unde, pot sa fac o donatie pentru a sustine lucrari in via Domnului, inclusiv studiouri, ce ar fi fost daca apostolii ar pus taxa pe evenghelii?????E atat de greu sa intelegem ca e o diferenta enorma intre a fi artisti si a fi in slujba Domnului??!! Nu exista artist crestin decat dupa propriul nostru nomenclator de meserii, ori eu inca mai sper ca al nostru nomenclator e dat de Christos, altfel inteleg Scriptura matematic nu prin Lumina dulce a Lui.Imi doresc ca predicile, interpretarile tale muzicale sa evanghelizeze „free” si peste o suta de ani fara drept de autor si sa aduca cat mai multe suflete la Isus.astept raspuns, daca vrei sa-l oferi, poate ma edific si eu, sa mai spulber din „infantilitatea intelectuala” in care parca ma vad aruncat, daca nu lasa-ma sa „mor prost”.
frate Ioan, daca ar mai fi trait fratele Moldoveanu ar fi trebuit sa il intrebati de ce a permis sa ii fie vindute volumele de cintari si cele de meditatii?
Baciule, votez cu tine si cu alt Baci mai Mare care n-a vandut nimic, s-a dat pe sine pe gratis ca sa ne cumpere pe noi.
Am, avut un angajat care dupa doua saptamani de munca s-a retras ca cica-si face formatie(acum are una, are CD-uri, e bazat). L-am intrebat:
-Ceea ce canti e de la Dumnezeu?… e inspirat de Dumnezeu?
Raspunsul nedumerit a fost un ezitant DA.
-Atunci de ce vinzi? Nu-i al tau. N-ai voie nici macar sa te lauzi cu ce ai, darmite sa vinzi!
Daca ar fi raspuns:”e de la mine”, l-as fi intrebat de ce canta, pentru ca tot ceea ce vorbim ar trebui sa fie „oracolele lui Dumnezeu”. Eu raman in lumea harului, a gratisului, a lucrurilor „moca”.
Nu platesc popi, nu dau zeciuiala, nu ma asez nici in fata, nici Doamne fereste in spatele vre-unui amvon. Am facut un legamant de indepartare de acel loc al pierzaniei cand nu am fost lasat sa urc fara cravata si haina(erau +25 de grade), nici nu am mai urcat niciodata si nici nu voi urca. Imi risipesc painea pe alte ape.
Calea Domnului e altfel. Cateodata e un har sa mori prost in ce priveste raul.
Numai Har!
Vestea bună, încă o dată am o veste rea pentru tine: logica ta şi argumentaţia ta dau greş. Retorica ieftină utilizata în dialogul cu fostul tau angajat este dezamagitoare.
Dacă vrei să faci o casă de rugăciune pentru Domnul… cumperi materialele? Nu? Păi nu tot pămîntul este al Domnului cu tot ce este pe el?
Dar pietrele? Cărămizile? DA-le în cap proprietarilor de fabrici şi spune-le că tu faci pentru Domnul şi rău fac ei că nu se supun voinţei cereşti…
Draga Veste, chiar şi cînd faci ceva pentru Domnul … produsul finit are nişte componente care costă şi pe care trebuie să le cumperi în vederea realizării unui lucru cît mai bun
Ce anume te-a făcut să spui că amvonul este loc de pierzare totuşi? Mi se pare mie că aud undeva în spate… „strugurii sînt acri”
… Cel mai adesea nu este deloc un har să mori prost… nici măcar în ce priveşte răul…
O eroare acceptata devine justificare pentru una evidenta.
Constructia de temple este o scadere nu o virtute. Nu cumpar caramizi pentru Domnul, eu sunt caramida, El m-a cumparat pe mine.
Amvonul este un loc de pierzare pentru ca este un scaun inalt in sinagoga, loc de care Domnul Isus ne-a invatat sa ne ferim.
+de ocupantii lor.
Strugurii nu sunt acri, sunt stricati.
eşti gata să răspunzi înaintea Domnlui pentru acestă afirmaţie?
Absolut.
Dar inainte de asta s-ar putea sa ma rastigneasca „slujitorii lui”.
„Feriti-va de carturari carora le plac salutarile in piete, scaunele dintai in sinagogi si locurile dintai la ospete.” citat din memorie.
Problema sunt scaunele dintai in sinagogi. Domnul ne-a invatat ca „toti suntem frati”. „Eu Ioan fratele vostru…” etc.
„voi sa nu va numiti rabi….voi toti sunteti frati…” ce frumos si adevarat suna.
„Fiecare sa priveasca pe fratele sau mai presus…”
In cate locuri nu scrie? De peste 100 de ori in NT „unii pe altii…”. Toti cei nascuti din Dumnezeu sunt fratietate, nu ierarhie, partasie, nu institutie, „dragoste crestina” nu programe seci.
Ce mult mi-as dori sa vedeti toti asa, dar sistemul va tine robi.
Vino şi nu te răstigneşte nimeni! …
aşa cum spuneam… „sîntem mitraliere de versete… asta nu înseamnă că şi gîndim biblic”…. asta nu înseamă că şi GÎNDIM. punct.
VErsetarismul este un refugiu aşa de bun pentru lipsa gîndirii…ehehe! Am mai văzut din astea!
cred si eu ca spuneti un mare adevar cu versetarismul asta ca si un refugiu pentru lipsa gandirii. ce ma amareste pe mine ii ca multi nici nu realizeaza lucrul asta
Luci, cînd nu gîndeşti nu ai cum să realizezi că nu gîndeşti.. pentru că nu te gîndeşti că nu te gîndeşti! Cam asta-i explicaţiunea la ce spui tu!
:)) m-ati facut sa rad, dar aveti dreptate si de data asta.
vadca s-au mai linistit apele. s-a ajuns la vreo concluzie? recunosc ca n-am avut timp sa tin evolutia discutiilor. totusi, as vrea sa stiu ce urmari/rezultat a avut o astfel de discutie. s-a gandit cineva sa faca o evaluare? am tras niste concluzii, din care sa construim principii de preluat in viata noastra?
cu respect,
Luci F
da, ce vreau sa fac, uite că tocmai am ajuns la 500. record! 🙂
Ce vreau să fac?
Aştept să se epuizeze discuţia, după care vreau să închid comentariile.
După care voi ruga vreo doi prieteni să facă nişte sinteze asupra acestor comentarii
dacă dînsii nu vor dori să se apuce de aceste chestiuni … va trebui să mă apuc tot eu… să trag confuziile! 🙂
Cu principiile nu avem probleme! Le ştim! Problema este să facem cît mai multe comentarii ca să le ocolim artistic. Cu alte cuvinte: cînd calea cea dreaptă este evidentă, atunci este musai să batem cîmpii cu graţie, dacă vrem neapărat să o luăm pe arătură.
S-au adunat atît de multe comentarii pentru că unii, în viaţa lor personală de pe hard disc, au hotărît deja să o ia pe arătură.
Problema este să legitimăm cît mai rafinat acest lucru. Cam asta a fost problema!
Cauza atîtor comentarii? multe muşte! Multe căciuli! şi multe s-au întîlnit unele cu altele! 🙂
Vrei un alt post cu comentarii record? Pornografia? Sexul premarital?
draga ioan,
1. dacă un frate nu este sensibil la nicio formă de dialog, dacă continuă să te fure… îl mai poți numi frate, mai ales atunci cînd manifestă un tupeu incredibil? Comportamentul acestuia dovedește că nu este frate în Cristos
2. sigur… nedreptățiți… să răbdăm mai bine paguba.. te/ai gîndit cumva că în felul acesta încurajezi nemernicia?
Dumnezeu ne-a dat bunul și dreptul cîntar pentru a evalua atunci cînd merită să suferi nedreptate și atunci cînd îi faci mai mare bine aceluia pe care îl ataci pentru a-l opri.
Punctul 1 este inconsistent ca teologie și practică creștină.
Ba aș spune că da… Matei 18. Și dacă nu… argumentează.
Devine un vameș și un păgîn… deci… materie primă pentru evanghelizare.
cu acești oameni s-a încercat dialogul pe privat. Chestiunea este mai complexă, epntru că sînt mult mai multe lucruri implicate decît o comunitate eclesială, o biserică locală etc.
tocmai de aceea problema a devenit publică.
trebuiau ghilimele în dreptul lui frate. Pe mac le găsesc mai greu.
După cum vezi, tocmai îl aplic!
La punctul 1 mă refer!
Nu iti inteleg strategia Marius! Iar il lasi pe Alin Nu vezi ca numai de tulburare se tine?
Oricum tipul este de un tupeu nemasurat dupa toate cele ce ti-a facut sa mai vina inca pe aici.
Ce să faci, sînt imposibil de corectat! Fără scăpare. Tot am speranţe în ciuda oricărei nădejdi! Poate că de la inima de păstor mi se trage.
Interesant în Scripturi este că atunci cînd ajungi la ultima fază de conflict cu cineva, acela devine pentru tine ca un vameş şi ca un păcătos.
După ce a terminat de spus acestă vorbă, Domnul Isus s-a dus la masă cu ei. Ca să-i evanghelizeze!
Alin trebuie evanghelizat!
Evanghelia are în ea ceva boieresc, cum spunea Steinhardt, ceva aristocratic… pe care îl poate adăuga şi Alin vieţii lui, nu are nimic cu ciuda, spaimele competiţiei, cu invidia şi dîca.
De ce îl las? Vrei un alt motiv?
pentru că îmi permit!
El… nu!
Dragul meu Marius, iarta-ma pentru comentariul meu, chiar daca-l consider adevarat, e putin cam dur, nu te supara pe mine.Multumesc!
No problema!
Draga „frate” nu inteleg la care aspect din punctul 2 te refrei ?Te referi oare la dorinta unui sot si tata de a-si intretina familia?
Am doar o scurta intrebare cat din timpul tau il petreci folosind „talantul tau deservind” pe Domnul si nu pe fratii tai ( din punctul meu de vedere nu e nici o diferenta)….. avand ca efect intoarcerea celor pierduti?
Daca acesta e mai putin decat orele petrecute la slujba ta, unde esti desigur platit, atunci …….. ?
Daca ai un ” talant” si nu-l pui in negot vei fi tras la raspundere de Cel care ti la dat . In cazul muzicienilor acest negot inseamna mii de ore de studiu, renuntari … etc incepand de la varste la care altii se joaca cu masinute sau papusi.
Si spun asta si din perspectiva unei mame a carei copii de la varste de 4-5 ani sunt foarte femiliarizati cu termenii de solfegii,partituri, ORA DE STUDIU, arpegii etc.
Daca crezi ca un copil de 7 ani intelege de ce trebuie sa renunte la desene, joaca cu papusile , la iesit afara , la mers in parc si alte privilegii ale copilariei ……in favoarea instrumentului si a partiturilor, am sa te rog fierbinte sa le spui si fetelor mele … pentru ca desi sunt pshiopedagog de pregatire sunt momente in care fetitele mele ( de 4 si 8 ani) nu executa la comanda verbala –-” talantul” tre pus in negot–– si protesteaza atunci cand dupa 8 ore de scoala trebuie sa mergem la 2ore de teorie + una de instrument. Si asa se face ora 8 seara pa cand ajungem in sfarsit acasa.
Deci acel „produs finit” cand vine vorba de arta cere tribut ffffff mare si cu mult inainte ca artistul sa aiba pretentia ca din munca lui sa poata macar pune pe masa celor dragi cele necesare traiului.
Pot fi judecata de prea mult subiectivism ! Dar mi se pare ca e mult mai usor sa emiti judecati atunci cand ” nu te arde”!
E simplu sa emiti judecati!
E adevarat ca e vorba de multa munca, dar
macar sa ajunga copiii tai sa cante pe
bani muzica lumeasca, ca laudele Domnului
nu se canta pe bani. Am ajuns sa facem
afaceri pe Dumnezeu, Domnu sa ne ierte pe
toti.
Trebuie formată o asociație a artiștilor piratați. Aceștia, astfel organizați, trebuie să intenteze procesul.
Dar cu dovezi beton, cu tot ce trebuie.
Trebuie salvate capturi de ecran, tot tacîmul, cu specialiști cu tot.
și un avocat bun.
plus… multă rugăciune.
Nu sunt de ajuns capturi si salvari pentru ca astfel de pot fi salvate. Trebuie ca politia in colaborare cu providerul sa adune date, eventual sa-i ia prin surprindere si sa le confiste hdd-ul. Ma refer la cei care fac share. Celor de la torentcrestin nu au ce sa le faca (deocamdata). Am fost solicitat ca expert tehnic in niste procese si am vazut cum stau lucrurile. Trebuie probe solide, altfel e timp pierdut. Fara ajutorul unei anchete politienesti, nu sunt sanse. In civil, procesul se pierde de catre cel „furat”.
erata la prima fraza: „Nu sunt de ajuns capturi si salvari pentru ca astfel de date pot fi falsificate.”
Scuze, am scris comentariul de pe iPod. 🙂
Am înţeles! Deci… nicio şansă!
Ei, eu tot mai sper în bunul simţ, în faptul că se vor ruşina, că Domnul îi va mustra, că va fi solidaritate, că lumea va lupta împreună… chestii din astea.
S-ar putea să fiu foarte naiv!
Dumeavoastra domnule Pastor, ati fi in stare
sa scoateti un cd sau dvd cu predicilie dvs.
si sa le puneti in vanzare? Ati fi capabil
sa vindeti cuvantul lui Dumnezeu pe bani?
Nu l-a blestemat Petru pe Simon vrajitorul
ca a vrut sa cumpere pe bani darul Duhului
Sfant?
Doamne ai mila de noi, mustra-ne si
cerceteaza-ne pe toti!
am fost in stare!
sa scot fara bani,
cind s-au dat bani i/am donat scolii pe care o slujesc
nu am facut niciun ban personal din predicile mele.
daca insa imi ia cineva produsul inteledctual si face bani cu el… il dau in judecata.. oamenilor!
scurt!
Eu cred ca voi nu faceti bine diferenta dintre site si userii unui site.
Sunt multe site-uri care au caracter de tracker. Ei bine, site-ul in sine nu are nici o legatura cu ce au userii in calculatoarele lor. Site-ul este foarte legal. Daca trebiue sa va legati de cineva, legati-va de userii unui site. Cand voi puneti in vizor site-uri ca TC, BTW, CT, SM… nu faceti altceva decat sa aruncati problema in carca altuia. Desigur, site-ul e de vina. GRESIT! Este vorba de useri, nicidecum de un anume site.
Problema poate fi transata foarte simplu, in instanta.
Daca cei care intenteaza procesul il vor pierde, vom intelege cu totii ca nu se mai poate sustine un business care se ocupa de productie muzicala [+ comercializare] si… gata.
Pana atunci, insa, mai este si legea este de partea studiourilor.
Corect, merită făcută încercarea. Acest fel de tupeiști ar merita o lecție amară.
PRecedente există.
Chiar am căzut pe spate, Sunshine!!! 🙂
Am ferit capul de lîngă calorifer și am scăpat!
Cum poți gîndi așa?
Deci:
Eu înființez un bordel! Corect?
Nu aduc fetițele. Vin singure. Corect?
Clienții? Vin singuri! Vina lor! Corect?
buuuuun .
Atunci nu sînt vinovat. Eu doar întrețin coșcorobetea.
Fraților, salvați-ne rațiunea!!!!
Să aplicăm același raționament la un site porno?
PE site/ul respectiv nici măcar nu pun eu pozele, le p pun userii, eu doar le dau domeniul.
Cam asta era raționamentul tipului, că frate nu pot să îi spun, care stă de vorba cu Iosif Mureșan.
Think, sunshine, think!
My God! What?
Cum poti macar rationa la chestia cu bordele sau cu site-uri porno. Spune ca ai biblii intr-un magazin si vanzatorii vin si ti le rup.
WAKE UP! Aducem problema in instanta? Acum ma faci tu sa rad 🙂 Tu crezi ca ai fii primul care descopera functionalitatea unui tracker? Trackerele exista pentru ca au trecut normele legale. Au fost si altii care au incercat sa mearga in fata instantei cu un astfel de caz… guess what?! S-au intors inapoi cu mai putin decat au plecat. Te asigr ca daca un singur caz ar fii fost castigat aceasi lege s-ar fii aplicat la tot restul trackerelor. Cred ca stii cat de usor e sa gasesti un tracker in ziua de azi. Ele exista pentru ca au acest drept.
Nu speriati chiar pe nimeni cand mentionati cuvantul LEGE sau INSTANTA. Te asigur ca cei care detin un tracker stiu destul de bine legile, altfel nu au fii administratori.
draga Sunshine, am dus problema spre absurd ca sa demonstrez puncul de vedere.
Dacă te uiti la celelalte cometnarii… n-as mai repeta rationamentul.
Si cabilenetele în care se fac avorturi există pentru că au acest drept legal, asta nu inseamna ca sint si acceptabile moral, din punctul MEU de vedere.
din cate stiu eu, site-ul avertizeaza sa nu se puna pe torent decat materiale asupra carora ai copyright… Youtube e la fel… cati din voi ascultati MUZICA pe youtube? Userii sunt de vina in cea mai mare parte. Acum, si proprietarii siteurilor de acest gen ar trebui LA CERERE sa dea jos materiale cand detinatorii de copyright o cer. Ei nu pot verifica fiecare fisier uploadat. Insa pot da jos la cerere!! Au incercat oare studiourile sa faca o intelegere cu ei? In vreun fel anume? Nu putem da cu versete in el si gata. Maine se vor uploada fisiere cu muzica crestina pe miile de site-uri „laice” de acest fel, in cazul cand torentcrestin se inchide. Si ce s-a rezolvat? Se vor gasi „nepocaiti” care sa puna fisierele astea pe net si destui pocaiti care sa le descarce. Si inca o problema… muzica crestina romaneasca, cu mici exceptii nu isi merita banii. Facuta pe calculator, versuri de mantuiala, aranjamete pe fuga. NU ISI MERITA BANII! De descarcat nu ma costa nimic sa il descarc si sa il ascult odata, ma conving de el si il sterg. Pentru ca nu pot eu finanta cariera de muzician a unora, adica hai sa le cumparam albumele astea super slabe si maine, din banii pe care ii face acum pe albumele astea va sta si va scoate albume de sta matza in coada! Nici asa nu ii corect. Si sa dea, frate concerte! Sa ii vedem live si sa platim bilet, ca muzica facuta pe computer, cu voci aranjate tot de computer isi merita banii doar partial. Am mai spus-o si alta data, nu de-aia nu castiga artistul ca nu se vinde la Mesaj, ci pentru ca sta acasa si se tot uita daca o mai cumparat cineva un CD si striga pe aia de la torentcrestin in loc sa umble prin tara sa cante. Aa… e greu! Sa faca muzica de calitate, sa dea concerte si sa se increada in Dumnezeu. Nu are rost toata retorica asta pe net…
Ionut, am raspns deja la chesiune. Stiu ca sint multe comentarii… cineva va face o sinteza.
daca ai rabdare gasesti si singur..
dar deja s-a dus spre 550 de muste…
@sunshine – sa inteleg ca e ilegal sa downloadezi torrente ?
Nu stiu de unde ai rezumat asta din cele spuse de mine…
am inteles, cu toate ca nu am folosit acest site, acum aud pt prima data, am scris si eu un articol despre aceasta problema:
http://m1ha1.blogspot.com/2010/01/campanie-impotriva-furtului.html
one was saved… 😀
ţine tu socoteala scalpurilor, integru! 🙂
problema era pusă greșit 😉
Pingback: Tweets that mention Torentul cu furăciuni creştineşti « Marius Cruceru -- Topsy.com
Apostolii, după lungi ore de mers pe jos au cerut oare banii de benzină ?
M1ha1, deci… cum să numim fraza asta?
Bîtă în baltă?
Chiar ți se pare că funcționează ca un argument?
M-am uitat pe blogul tău și se pare că acolo ți-ai pus la contribuție toți neuronii 🙂
Încearcă încă o dată, te rog!
Ți se pare comparabilă situația?
Pînă și apostolii trăiau din donațiile bisericilor, dacă tot vrei să o iei pe partea asta.
Da, și chiar cred că azi ar fi primit bani pe benzină… fără să îi fi cerut.
aveam in minte imaginea primei trimiteri cand Biserica catolica de atunci nu ajuta ereticii iar Biserica primara era compusa doar din apostoli.
DECI: Eu daca as fi in locul vostru, ma refer la : Alin Haiduc, Alex Călbăjos, Ami și Crista, Dani Ilie, Marius Cruceru (adica artisti NO NAME FRATE care incearca sa faca bani din asta ca nu le place sa mearga la servici) as tacea din gura si m-as bucura ca ma asculta si pe mine cineva, chiar prin intermediul PIRATARII :)) . Nu vreau sa fiu rautacios dar mie mi-ar fi rusine cu asemenea calitate scazuta la muzica. Si mai vreti si „torente” de bani pe ea. Mai ganditi-va. Ar trebui sa fie gratis muzica voastra si sa va bucurati ca „de bine de rau” cum zice Pavel „Evanghelia este vestita”.
draga Bogdan,
1. în primul rînd … bine ai venit! dacă ai venit cu gînduri bune. Cu limbajul si modul de adresare nu prea sînt de acord și cu tupeul.
2. Deci… la ce tragi confuziile 🙂
3. da, poate că eu sînt un no name în muzică, dar nu cred că este cazul celorlalți.
4. eu merg la servici.
5. nu vrei să fii răutăcios? Dar reușești foarte bine. Îți iese de minune.
6. adică.. dacă tu spui că muzica este proastă… să ne bucurăm că Evanghelia este vestită prost?
Ia imaginează-ți că oamenii aceștia chiar ar putea trăi din muzică dacă tu nu ai mai fura, și atunci s-ar ridica și calitate producțiilor lor.
cu simpatie..
mc
@Bogdan
Care sunt criteriile dupa care judecati dvs. calitatea unei muzici? „Scazuta” sau „crescuta”? M-ar interesa, nu de alta, dar fiind de partea cealalta a cortinei as vrea sa stiu care sunt exigentele publicului actual. Multumesc.
Îți spun eu, Ioana, după propriul gust…. Adesea needucat.
Am încercat într-o zi un exercițiu de imaginație … uitîndu=mă la stilul unor comentatori am încercat să îmi imaginez ce fel de muzică preferă, ce fel de muzică ascultă, ce autori.
Este un exercițiu extrem de intens.
Îți trebuie exercițiu la stilistică literară, dar și o bună cunoaștere a genurilr muzicale… apoi alipirea stilului cu persoana care scrie.
🙂 Daca luam in considerare (si nu in „consideratie”) si greselile gramaticale am putea face si o analiza a „urechii muzicale”. Interesanta idee!
Profesorul meu de flaut spunea: „Omul cum este, asa si canta! Eu pot cunoaste un om fara sa vorbesc niciodata cu el, daca aud muzica pe care o produce.” Muzica ne „dezbraca” in fata auditoriului. Cine stie sa asculte, ne cunoaste pana in „omul ascuns al inimii” sarind peste toate etapele convetionale si sociale.
Cîtă dreptate…!!!!
Așa este!
Apropos de propriul gust. Aici nu mai tine explicatia „imi place pentru ca imi place”, ca nu discutam de ciorbita cu perisoare (desi chiar si despre aceasta s-ar putea face un studiu comparativ 🙂 ). In momentul in care cineva face afirmatia „muzica voastra are o calitate scazuta” (incorecta exprimare, dar asupra acestui aspect vom reveni alta data) trebuie sa argumenteze!
Ioana, îți supraapreciezi interlocutorul.
Modul în care scrie Bogdan nu trădează faptul că în spate poate sta un aparat argumentativ. Îmi pare rău să te dezamăgesc. Eu însumi am fost foarte dezamăgit în acestă seară de argumentele propiratare ale coreligionarilor mei.
Asadar,
e frumos ce e frumos, sau e frumos ce-mi place mie?… 🙂
Nene Bogdane,
Iti spune ceva cuvantul „principii”? Ai declinat vreodata substantivul asta?
Legea e lege, indiferent ca esti un Bach sau ultimul si cel mai afon cantaret din lume.
Cred ca mata esti intr-adevar no name. In materie de morala.
Sper ca nu esti crestin.
Eu sper să devină!
din ciclul microbist „lasa-ne, lasa-ne!”, care inca se mai perpetueaza printre cei mici (nu la varsta, ci la cap): nu ai cum sa fii rautacios… nu poti! 😀
sînt de acord cu ce spui, ca să spui răutăţi trebuie o anumită formă de inteligenţă… unii oameni pur şi simplu nu pot fi răi.
Daca problemele de acest gen nu vor fi rezolvate, nu vor exista nici macar sanse minime pentru cresterea calitatii productiilor…
corect!
Deci cu cat mai multa apa curge pe Dunare, cu atat e mai buna?! Cu cat mai multa muzica face Speranta, cu atat e mai de calitate? Ce-i impiedica cu adevarat sa faca muzica fara anomalii gramaticale, de exprimare, rima, etc?
Nu dorinta reala de a-L lauda pe Domnul ii framanta pe unii artisti, ci odata pomeniti angrenati in industria muzicala, pun la olalta verzi si uscate doar pentru a scoate un nou album.
Unde mai punem inspiratia Duhului Lui Dumnezeu? S-ar cunoaste la prima auditie o astfel de lucrare.
Cat despre mine, desi cumpar CD-uri, o fac cu oarecare dezamagire, pentru ca stiu ca nu voi gasi mai mult de o piesa sau doua care merita sa fie ascultate pe fiecare album. In rest…munca in zadar. Bineanteles, sponsorizata si de mine.
Florentin. Eşti artist? Atunci de unde ştii tu ce-i frămîntă pe artişti?
Eu sînt artist şi ştiu!
Dacă aşa preţuieşti tu un album… verzi şi uscate… lasă-le în plata domnului acestui veac nedoanladate de pe torenturi şi necumpărate, dar nu comenta fără să te fi gîndit un pic înainte.
Un sfat special pentru tine: nu mai cumpăra CD-uri. Piratează-le! tu chiar meriţi să piratezi, Florentin!
Vei deveni mai fericit! Mai împlinit. Nu vei mai sponsoriza goz.
„Bineînţeles” se scrie aşa!
Piratin Torentovici Uscatov
De cate ori vreau sa citesc o carte prefer sa o cumpar noua, pentru ca nu vreau sa fie atinsa de nimeni inainte.
Cat despre muzica si filme, eu zic sa arunce primul cu piatra cel fara de pacat. Cineva spunea ca nu poti sa te justifici prin faptul ca si celalalt fura, insa Domnul chiar asta a facut in cazul femeii prinse in preacurvie.
Nu sunt de acord cu pirateria, ma limitez foarte mult in a da jos torente ce cuprinde muzica, chiar m-am abonat la un post de radio din afara pentru ca prefer sa ascult muzica la o calitate superioara.
Dar, fratilor, daca Domnul tot v-a dat un dar, de ce puneti pret pe el? Daca sunt melodii ce aduc lauda la adresa lui Dumnezeu, de ce trebuie sa se adauge o suma pentru a asculta aceasta lauda?
Nu sunt de acord cu formatiile crestine ce-si vand talantul. PUNCT
fragmentul cu femeia prinsă în preacurvie din Ioan este discutabil din multe puncte de vedere.
nu cred că se potrivește aici.
De ce trebuie o sumă? pentru că unii, cum este Adi Gliga, spre exemplu, numai din asta trăiesc. eu am alt servici, trăiesc din altceva, îmi pot permite să dau producțiile gratis, nici nu au prea mare valoare… dar alții?
ca să poată cînta muzică de calitate, trebuie să trăiască din asta.
fiecare cu darul lui.
tu cum încurajezi darul lui dacă îi furi muzica? întrebarea este retorică.
nu ți se adresează ție, ci celorlalți care au argumente pro piratare.
Imi cer scuze pentru erorile gramaticale. – cuprind
draga Steve, ironia ta este ieftina si se apropie de batjocură,
de aceea nu am lăsat comentariul tău on line.
Daca tot faci acuzatii de felul acesta, semnează-te cu numele adevărat, ca să ți se răspundă pe măsură.
Pînă una alta Sfîntul Iosif, cum îl ironizezi tu.. s-a semnat. Este Iosif Mureșan.
Ce inseamna a fura muzica? Ce-i al tau de fapt? Nu cumva totul e primit din cer? Evanghelia fratilor nu se vinde ci se da celui ce intinde mana. Cei care traiesc din asta poate ca ar fi trebuit sa stie ca nu se traieste din Evanghelie. Mai stiti pe acel vraci din Faptele Apostolilor cand a cerut si el Duh Sfant de la Apostoli cu gandul „sa-L valorifice” ulterior?
Nici aceasta intamplare s-ar putea sa nu se potriveasca, insa eu stiu ca chiar si Pavel facea corturi. Stiti ca o cantare este considerata a fi o rugaciune, o lauda? Ce vindem noi atunci?
Măi oameni buni, Good Gospel, cînți la vreun instrument?
Știi tuce însemnaă să îți cadă din cer cîteva mii de ore de studiu la instrument, transpirația, chinul, degetele tocite aproape lipsite de nerv la capăt, ligamentele făcute praf, faptul că în acel timp poți face altceva?
Cunosc un chitarist foarte bun, faorte talentat, un fost chitarist de muzică rock, care a trebuit să trăiască ani de zile din adus de mașini din afară pentru că nu se poate trăi din muzică creștină.
A plătit prețul convertirii pentru că frați ca voi cred că ce face el ar trebui să le cadă din cer.
Evanghelia este gratis, dar muzica creștină, nu. Faceți distincția între lucruri, dragii mei prieteni.
Eu vestesc Evanghelia din 1986. Cînd cam tot de pe atunci .Este foarte diferit să faci un lucrufață de celălalt.
Nu vorbiți despre ce nu știți.
Și apoi… de Evanghelie ai nevoie ca să ți se salveze viața… să ai viață veșnică…
dar nu-i așa că fără muzică poți trăi bine merci?
Atunci trăiește, fratele meu, fără muzica aia furată și păstrează numai Evanghelia care ți se dă gratis.
Ajutați-mă, vă rog, fraților, că simt ca o grămadă de rugby deasupra mea cu astfel de argumente…. căzute din văzduh… dar nu din cer.
Poate ca m-am aprins putin si e posibil sa gresesc. Vorbind acum si cu sotia mea, cred ca aveti dreptate. Sunt orbit de anumite exemple negative pe care le cunosc. Nu vreau sa fiu categoric si-mi cer iertare pentru cei care stiu exact ce inseamna acest lucru. Am incercat sa invat pianul la o varsta destul de avansata. Foarte greu. Sa canti intr-un mod profesionist, necesita multa truda si cred ca acestia merita sa traiasca din asta. Nu-ti convine, nu cumperi. Gresit este sa crezi ca daca nu-ti convine, poti fura.
Apreciez noul tău punct de vedere. Iată că există speranță…
Mulțumesc,you made my evening…
Frate Marius sunt de acord cu punctul dvs de vedere mai ales cu ultimul comentariu. Dar NU uitati va rog ca banii care ii dam pe cd-uri merg la studiouri. Daca ar merge la cei care interpreteaza cred ca as fi mult mai deschis sa cumpar acele cd-uri. Dar, in 90 % din cazuri, interpretilor li se „inchide gura” cu un teanc de 100 de cd-uri (care bineinteles ca ei, cu mult bun simt le ofera in mare parte gratis celor din familie sau apropiatilor) iar grosul merge in buzunarele studioului. Eu sunt de acord ca munca studioului trebuie rasplatita, dar nu chiar cu un procent atat de mare.
Nu-i chiar aşa şi nu este politica oricărui studio aşa.
Slavă Domnului pentru concurenţă!
Există atît de multe studiori … că nu am teamă că vor exploata cîntăreţul..
Este şi o invazie de muzică creştină… proastă, de proastă calitate.
Piaţa va regla şi studiorile şi autorii.
şi de asta terbuie să plătim, ca, prin acestă chestie CAPITALISTĂ, să se selecteze calitatea.
aş aprecia dacă prietenii noştri hipersppirituali ar lăsa-o mai moale cu vestirea Evangheliei pe gratis… de obicei nu asta se face pe un Cd cu muzică creştină…
VEstirea Evangheliei pe gratis după cum am primit-o este un pic altceva.
să nu amestecăm borcanele.
Ai scris „Evanghelia este gratis dar muzica crestina nu”.
Da si Nu!
Si pentru vestirea Evangheliei ai nevoie de sute sau mii de ore de pregatire, nu? Iar daca scrii o carte cu tematica crestina si o publici ai un beneficiu de pe urma ei…
Muzica crestina poate fi si gratis, vezi exemplul lui Keith Green.
Nu sustin piratarea sau ca cei ce produc muzica sa nu traiasca prin ceea ce fac. Am aratat doar o alta fata a lucrurilor.
Marius, si io il stiu pe chitaristul ala. Si mai stiu ca a renuntat la o oferta de la Holograf cica, si amu, vorba ta, dupa mii de ore de studiu, a incercat sa-si puna talantii de aur in valoare in fata unor oameni carora le plac doar tinichelele.
Pacat!
Sunt de acord cu pretul / cd sau predica sau orice, dar acest pret sa acopere doar costuri si atat.
și oamenii aceia care și-au dedicat viața muzicii, că asta știu să facă, cum este Alexandru Anastasiu, Ioana, Dorin și alții.
A propos, unde sînteți acum, dragi profesioniști?
Aici suntem. Scuze de intarziere…
Sustin aceasta cauza! De la distanta, fara prea multa influenta (cred), si sunt de acord cu bassplayer. Trebuie actionat RAPID.
Mulțumesc, Finalmente!!!
Good Gospel, esti rupt de realitate. Sorry!
Inteleg, trec prin mintea mea ceea ce spuneti voi aici si cred ca am deturnat putin discutia. Era vorba desrpe torentcrestin, despre care cred si eu ca e o greseala mare din partea administratorilor si a userilor in aceeasi masura, inclusiv a mea, greseala pe care eu o voi incerca sa o indrept.
Despre cei care isi dedica viata muzicii: Ei ar trebui sa stie ca lauda, rugaciunea nu sunt lucruri ce se vand.
Muzica instrumentala, muzica de opera, muzica de orice altfel, consider ca poate fi vanduta cu adaosuri de pana 900%. Eu incercam sa vorbesc strict despre termenul crestin. Imi vine greu sa mi-l imaginez pe Pavel punand pret pe Evangheliile scrise de el, sau sa-l vad pe David scriind texte pentru mai marii cantareti pe bani.
Este posibil sa ma insel si asa cum pastorii traiesc din Evanghelie, in acelasi fel sa poata sa o faca si un om ce canta despre Dumnezeu.
Inchei comentariul spunand incaodata: Torentii chiar daca nu incalca legea, incalca morala.
„…asa cum pastorii traiesc din Evanghelie, in acelasi fel sa poata sa o faca si un om ce canta despre Dumnezeu.”
Pastorii sunt platiti. Daca n-ar fi… ar avea o problema.
Păi nu de asta discutăm despre plata de la stat? Că enoriașii nu vor să plătească nimic. Nici muzica, nici predica. 🙂
Marius, ti-am zis ca romanii sunt rai rai de tot, hoti, mincinosi, …. sti mai bine ca mine, cu acesta fel de materie, ‘lut’ te ocupi.
foarte bine spus… nici avortul nu este împotriva legii statului, nu-i așa? dar este împotrvia moralei creștine.
Numim o femeie care face avort… criminală.
De ce nu i-am numi pe torenți…. hoți?
Argumente!
Marius, stiu ca il supraapreciez pe respectivul. Mi-am dat seama dupa primele „masuri”. Mai ales ca a inceput cu „bara dubla cu semne de repetitie”: DECI. Si asta fara intentia de a citi partitura invers.
La dumnealui e totul gresit, de la tonalitatea aleasa, trecand printr-o masura complet gresita (compusa, probabil sase optimi), si terminand cu o cadenta „plagala” nepotrivita armoniei aplicate cantecelului sau din frunza de filodendron (nu stiu daca se scrie asa dar chiar nu mai conteaza 🙂 ).
Draga Ioana ai reusit sa ma faci sa rad serios 😀 😀 😀 .
@Pomisor
Cel mai „serios” se rade in si major ca are multi diezi la cheie. Il lasam pe Bogdan sa descopere din ce cauza…:)
si io care credeam ca-i mai hazliu fa diez sau do diez major 🙂 …
solutii antifurt:
Nu va strangeti comori pe pamant, unde le mananca moliile si rugina si unde le sapa si le fura hotii; (Mat.6:19)
ci strangeti-va comori in cer, unde nu le mananca moliile si rugina si unde hotii nu le sapa, nici nu le fura. (Mat.6:20)
…hoti au fost tot timpu’
pe hoţi îi vom av(er)ea întotdeauna cu noi…
Ma deranjeaza un singur lucru ca multe facem doar pentru bani nu pentru Domnul……daca ati vinde un CD la un pret de productie fara celalte adaosuri….cred ca ar scadea piraterie….
Acum hai sa fim seriosi care dintre voi ascultati doar muzica cumparata….poate cei care va permiteti eu nu imi permit asta…..dar ascult…Dumnezeu ne-a dat totul in dar si noi sa cerem bani?
Mie scarba cand aud pe multi care spun ca fac pt Domnul si o fac pt bani….rusine..pacat ca sa ajuns o industrie si cu muzica crestina….dar fiecare raspunde de ce face
eu va doresc intelepciune la toti….
piatra ai ridicat-o, cu scarba si indignare, dupa cum singur ne transmiti, acid si de sus. tu esti fara greseala? sau ai un exemplu bun de oferit din propria viata? ipocrizie n-avem nevoie, nici pacate, despre alea pot sa dau eu lectii, din nefericire stiu cum se fac!… 😦
cui ai răspuns, Integru, ai răspuns unui om sau unui fariseu..? 🙂
intr-o mai mica sau mai mare masura suntem cu totii farisei, la fel… oameni. tare ma tem ca i-am raspuns doar pietrei! 😦
Un citat interesant… „fariseul este acea persoana care….. dar care nu este fariseu? ” 🙂
vezi că n-ai ţinut numărătoarea la mîinile ridicate a convertire la muzica cumpărată! Au mai fost vreo doi!
1. si pe mine mă deranjează că îţi permiţi ce îţi permiţi. Nu este obligatoriu să asculţi muzică. Este necesar să te rogi, să citeşti Biblia, dar nu să asculţi muzică. Acela nu este un drept, nu este o necesitate, este parte din lucrurile secunde ale vieţii.
2. da, este o idee bună, preţuri mai iefine, sigur, dar asta înseamna ca tu să nu mai ipiratezi ca să se poată produce CD-uri mai ieftine.
3. uite eu ascult muzică cumpărată şi dată gratuit de autori, cu acceptul autorilor pe internet. Este o gramdă de muzică din asta.
4. Dumnezeu ne-a dat în dar florile, copacii, munţii, mergi afară şi miroase florile, bucură-te de copaci şi urcă munţii. Nici măcar alea nu mai sînt chiar aşa de gratis, că la teleferic plăteşti taxă.
şi eu îţi doresc înţelepciune.
DAcă reciteşti comentariile de pe aici, s-ar putea să îţi mai schimbi opiniile.
În sfârşit teologul a atins problema pe care voiam sa o pun in discutie. Toti vorbesc,chiar se cearta despre ASCULTATUL MUZICII CRESTINE. Va rog sa ma corectati dar cred ca nu gresesc daca observ ca DUMNEZEU doreste sa ÎI CÂNTĂM nu să ÎI ASCULTĂM. Stiu despre închinarea cântată, nicidecum despre închinarea prin auzire. Subiectul intregii controverse este destul de teoretic si puţin creştin. Dumnezeu ne îndeamnă pe aproape fiecare pagina a Psalmilor şi în foarte multe alte locuri să Îi CÂNTĂM, asta Îi face lui plăcere. Iar noi ne hârjonim cum să ajungem mai lesne la a asculta cum Îi cântă alţii-
Ce ar fi să ne apucăm să Îi rîsîpundem provocării de a-I cânta? Evident că nu va ieşi un mega show nici măcar unul mai mic, dar dacă Ceauşescu şi-a imaginat că tot omul poate să participe la ceva ce a fost denumit CÂNTAREA ROMÂNIEI de ce nu ne-am imagina participarea la Cântarea pentru Domnul ? DEspre plata cântăreţilor există menţiuni şi în Ezra şi în Neemia. Când şi-au primit părţile cuvenite aceştia au revenit la Ierusalim, la Templu de prin satele învecinate unde-şi duceau traiul.
Restul este discuţie despre furtrul intelectual, un concept cu totul nou. Despre proprietatea intelectuală nu prea am citit, ca atare, în Biblie. Învăţăturile Domnului, nici chiar profeţiile propriuzise, dar nu transpunerea lor pe suport material şi multiplicarea, nu erau protejate de copy right. Sau nu am fost eu atent.
@ Un om:
propun un alt model de business: cum ar fi sa platim cd urile la pretul pe care-l cere Studio Mesaj si sa-l lasam pe Iosif Muresan sa dea din profitul lui cui doreste. E moral sa-i fur anticipat profiturile lui Iosif Muresan si sa le dau pe pizza sau pepsi?
„un om”… tu spui ca CD-urile sa fie vandute la pretul de productie si atat, dar hai sa analizam ce inseamna asta cu adevarat. (daca fratele Marius sau care a cerut parerea unui economist).
In primul rand: ce inseamna costul de productie? Costul de productie insumeaza toate cheltuielile efectuate pentru obtinerea produsului finit. Printre aceste cheltuieli se includ si cheltuielile salariale ale acelor specialisti in acustica, prelucrare tehnologica, intreaga echipa care ajuta la realizarea produsului finit. Astfel, se ridica intrebarea: ti se pare corect sa platesti salariile tuturor celor implicati in „ajutarea” producerii operei dar nu vrei sa-l platesti pe maestrul care a compus-o?
Daca ne’am ruga atat timp cat ne chinuim sa barfim … a vorbi in absenta persoanei… respectiv administratorul TorentCrestin este barfa … asa o numeste scriptura nu eu … poate ca ar fi alte rezultate … poate daca am avea mai multa credinta ca Dumnezeu poate rezolva problema si nu noi trebuie sa facem procese si sa ne facem noi dreptate … poate toate ar fi altfel …
Poate veti zice : Da … dar furtul e tot furt … si batjocura e tot batjocura … deci Isus ar fi trebuit sa ii dea in judecata pentru vatamare corporala… dar e ceva cidat la mijloc… el nu a deschis gura !?!?! Dar de ce ? … Si noi suntem chemati sa fim ca el ? Sa rasplatim raul prin bine ? … Ce chestie … Ce ar fi daca in loc sa barfim le’am trimite noi melodiile … fratele administrator de la TC are un account de yahoo … prin care o sa’i trimitem toate melodiile care o sa le scoatem noi sa le publice pe site fara nici un ban … sa le dam si licenta fara nici un ban … Dar firea spune : NU ! ILOGIC ! IRATIONAL ! PROSTIE ! … Stiti ce ar spune Isus : Tot ce e pe pamant ramane pe pamant … muzica are ca scop aducerea oamenilor mai aproape de Dumnezeu … nu o sa duci partitura cu tine in cer … laso pe pamant … dao la cat mai multi … asa cum am dat si Eu tot ce am avut … pana si viata … Si stati linistiti … pacatul este pedepsit … furtul este pedepsit… dar voi nu sunteti chemati sa fiti judecatori … voi sunteti chemati sa fiti lumini si sa rasplatiti raul prin bine …
Pace si Dumnezeu sa va Binecuvinteze !
Draga „Pacatos”-ule
este drept ce spui:
1. nu e nimic sa nu fi primit – suntem administratori ale lucrurilor al caror adevarat si ultim Proprietar este Domnul
2. ca atare toate lucrurile si energiile noastre, timpul si cate ori mai fi, trebuie folosite ca sa ii atragem pe alti confrati spre Domnul
3. si, da, toate le lasam aici, pe pamant…
Deci, cum ar fi sa folosesti spre a atrage pe semenii tai pierduri JUMATATE din tot ce ai tu la ora asta – haine, mobila, telefoane mobile, bani etc. – ca tot NU sunt ale tale, ca tot le-ai primit de Sus, ca tot NU le iei cu tine in cer, si ca tot NU iti apartin in ultima analiza.
Am zis JUMATATE, ca si Ioan Botezatorul, care, daca vrei, ridica „zeciuiala” (desi nu de ea e vorba, ci de IUBIREA de semeni) la 50%: „cine are doua, sa dea una celui ce n-are!”
Sunt convins ca macar din batiste, sapunuri si tricouri vei putea darui cate unul, sau chiar doua… daca nu din pantofi!
„Du-te si fa si tu la fel!” – foloseste-ti pe GRATIS talentele, timpul, energia si lucrurile pentru Domnul. Cine te tine?!
foarte bun răspuns!
Corect, dacă tot am primit atîtea daruri din partea Domnului de ce nu mergem să slujim societatea, semenii, să mergem la servici degeaba, fără salar, că Domnul va purta de grijă… să slujim voluntar la strung, la Vagoane Arad, este sănătatea primită de la El, timpul primimt de la El, muşchii de la El şi strungurile lor!
să mergem acolo şi să fim mărturie în lume! Sare şi lumină!
Portari, sculeri-matriţeri, şoferi de cursă lungă etc.
ei, pacatosule, tu chiar crezi ca adminstratorii torentului nu stiu ce se petrece pe aici?
sint cu ochii aici!
Asa ca nu este birfa!
Pentru cineva care – macar pentru 2, 3, 5 ani – nu a cantat intr-un cor, intr-o formatie, la un instrument… e foarte usor sa spuna: sa se dea la pret de cost! Dar dincolo de costurile de productie a unui CD/DVD – cum evaluam sutele sau miile de ore petrecute in efortul de pregatire? Din pacate acestea nu reprezinta un cost pentru cei care cred ca citirea unei game in cheia sol e un „talant de la Domnul”, iar ei ca ne-posesori ai acestui talant, dar frati cu posesorii, au dreptul sa il primeasca la „pret de cost”… ca de… suntem in familie, nu?
Pe de alta parte, vorba aceea din batrani: „Ce nu te-a costat nimic nu are valoare” este adevarata si in acest caz. Daca nu te-a costat nimic sa o iei de pe un torrent, nu are nici o valoare si o pui si tu mai departe pe acelasi torrent sau pe mai multe.
Solutia nu e luarea unei hotarari de a renunta la piraterie… am incercat-o si eu si nu tine prea mult.
Solutia e la Dumnezeu si solutia e Dumnezeu. Duhul Lui daca il lasam sa lucreze pe deplin la „metanoia” noastra, va pune in noi acea dorinta mistuitoare de a aduce rob ascultarii de Hristos orice aspect al vietii noastre, si doar astfel, eliberati de El, vom putea impreuna cu El sa facem curatenia definitiva.
Altfel, sunt simple zbateri ale firii… minuni de 3 zile…
de obicei sînt pro piratare cei care nu au experimentat nici efortul vestirii Evangheliei nici efortul de a produce orice produs artistic.
Nu pretuim, asa cum spui, lucrurile care nu costa.
Un exemplu: Imi spune un prieten ca are un album vechi si frumos al unui solist oarecare…Cum fac sa am si eu acel album atat timp cat el nu se mai gaseste pe piata? Si pe torentcrestin il gasesc…ce pot sa fac sa nu il downloadez de pe tc?
dar să iei legătura cu autorul, dacă este în viaţă?*
M-ați făcut curios și am „venit” să văd despre ce e vorba.
Spinoasă problemă. Nenorocite vremi!
Întâi, felicitări d-lui Iosif Mureșan că a renunțat la discursul moralizator cu inserții biblice. E nasol să fii în situația în care să te aperi singur și să te îmbraci în citate din Scriptură. E mai ok cum a scris acum. Părerea mea.
Ce mi se pare grotesc e că am ajuns să ne punem problema plății pentru cântare și predicare, că acestea figurează la capitolul „furnizare de servicii”. E adevărat că Biblia spune ca omul să și trăiască din Evanghelie, dar nu era vorba explicit de bani (putea fi răsplătit în alt fel, în acea vreme). De altă parte, nimeni nu-și poate plăti facturile cu slănină, brânză, lapte, ouă. Deci ar fi cu totul anacronic să invoc „plata în natură”. Dar asta nu diminuează totuși din stranietatea situație.
Mă gândesc apoi că e foarte greu și pentru omul care predică, compune, interpretează să facă o delimitare certă: asta mi-e vocația, cânt/predic pentru Dumnezeu. Dar vreau (am nevoie) să fiu plătit. Dacă nu sunt, nu mai cânt/predic? Se stinge vocația? Depinde ea de bani? Se merge mai departe prin credință? Cumplită dilemă…
Ideal ar fi ca enoriașii să poarte de grijă celor care le îngrijesc sufletele, iar cei din față să se preocupe de mântuirea și edificarea spirituală a celor din bănci. Cât despre „bogățiile nedrepte” care ar trebui să treacă de la unii la alții, să se tacă. Să nu ajungă scopuri în sine. Fiindcă au fost menite ca mijloace.
Torentul respectiv e un… simptom. Dar care sunt cauzele? Eu asta mă întreb. Pe de o parte o fi ceva legat de starea sufletească a celor care-l frecventează. Dar s-ar putea să fie și ceva legat de cei care produc muzica, de prețurile lor, de politicile lor…
Mai e apoi și altă chestie, de gust, de educație. Mai sunt și problemele financiare ale unora dornici să afle, dar săraci lipiți.
Aș mai adăuga și inaccesibilitatea fizică a unor filme/piese muzicale. Cum și unde vedem Crucișătorul Potemkin, dar Frații Karamazov (cel rusesc), dar Ivan cel Groaznic, La Strada, Il generale Della Rovere etc. etc.? Cultura a devenit, ca și sănătatea, un lux exclusiv al celor cu bani? Spiritualitatea ia același drum?
Știu că sunt puțin cam drastic, dar cred că și așa pot fi privite lucrurile.
Personal, înțeleg măcar în parte haiducia internetului. D-aia apreciez enorm softurile de tip open-source (d-aia folosesc mozzila pe cat posibil). Unii își arată în acest fel protestul față de concerne monopoliste și cu comportament discreționar. Iar obsesia de a face bani din absolut tot ce e pe lumea asta… clar că nu e sănătoasă, însă dacă ești prea virtuos riști să mori de foame. D-aia cred că e greu să fii sfânt în vremea noastră.
Despre problemele financiare ai dreptate… dar cat priveste partea cu inaccesibilitatea fizica, nu prea ai dreptate… nu am vrut sa fac reclama aici introducand link-uri, dar fiecare film mentionat de tine este de vanzare pe amazon.com in mai multe variante (nou sau folosit)
Deci cultura(lizarea) rămâne o chestie de bani: cine are noroc are!
Exact! Lumea este nedreaptă. Eu am şapte chitări în casă, deşi sînt un nevrednic de amator şi un profesionist nu are cu ce cînta.
Cine are bani se duce la Filarmonică, la teatru, îşi cumpără cărţi, muzică etc.
asta este!
Iartă-mi tonul foarte „capitalist” 🙂
Teofil S: „…înțeleg măcar în parte haiducia internetului. ”
Si eu o inteleg. Ba chiar in intregime. Ba chiar am mai si practicat-o, uneori.
Dar macar NU gasesc justificari penibile.
Domle! – FUR pentru ca vreau sa am ceea ce, de fapt, nu vreau sa cumpar in mod cinstit! Sa fie clar.
E primul pas catre SCHIMBARE.
Si am inceput-o.
Nu chiar de ieri.
E drept, mai am de lucru. Dar macar – slava Domnului! – sa nu ajungem sa spunem „binelui, rau, si raului, bine”!…
Nu cred că lucrurile sunt atât de albe și negre. Ar fi tare bine să fie așa.
Consider că unii, fără să conștientizeze prea mult, protestează în felul acesta împotriva supremației absolute a banului. Ceva în genul hippioților din ani ’60-’70. Admirabil! Păcat că modalitatea aleasă e una nasoală. Păcat că la un viciu se răspunde cu un altul…
Ei, parcă sînt un pic mai relaxat de acest răspuns… poate că într-adevăr onestitatea este primul pas spre schimbare…
fariseismul se manifestă prin încercarea de a ne găsi tot felul de motivaţii spirituale şi biblice pentru lenea şi zgîrcenia noastră.
repet: sîntem oripilaţi de ucigaşii şi tîlharii din HAiti, care fură pîinea şi medicamentele, pentru a-şi satisface nevoile urgente, fundamentale, primare, mînaţi de instinctul de supravieţuire
dar n-avem niciun fel de probleme să construim un aparat foarte complex de motivare pentru a ne face rost de chestiuni care ţin deja de un anumit lux al minţii, filme, Cd-uri, etc.
draga Teofil, aşa este cum spui.. nenorocite vremi, dar problema nu este spinoasă. este negîndită.
unii încep să se lumineze.
Nu cred că putem pune astea la furnizare de servicii… aşa cum spui.
Nu, cînd este chestie de vocaţie trebuie să separăm lucrurile, vorbim despre vocaţie, talent, alt lucru diferit, vorbim despre cum trăieşte lucrătorul din plata muncii lui.
ast este o altă problemă.
Există oare vocaţia de sculer matriţer? Am putea imagina un entuziast al sculeriei, care are vocaţia şi se duce şi munceşte în fiecare zi pe gratis? da? Atunci din ce trăieşte? Din donaţii?
Am mai discutat asta mai sus, nu vreau să mă repet. Pun problema strîmb ca să încercăm să vedem ce mai rămîne drept.
Aici este într-adevăr o problema spinoasă… problema pe care o pui la sfîrşit. Filmele rare. Da, ast a este de discutat într-un alt context.
Şi eu scriu de pe Firefox si incurajez openurile.
Dragilor, vorba multa saracia omului. Piraterie = furt.Si Biblia zice ” sa nu furi”. Daca furi, tot Biblia zice ca e pacat. Daca nu te pocaiesti ( nu te lasi de furat) tre sa platesti. Cine te pune la plata? Dregatorii ( Judecatoria, CSJ/ul) pusi de Dumnezeu sa restabileasca ordinea. E simplu. La carcera baieti! ( vorbesc de cei ce nu inteleg ce-i acela drept de autor).
hai sa fim un pic mai atenti la ceea ce spunem. De ce nu faceti diferenta intre termenii folositi? Ce legatura are PIRATERIA cu torentcrestin despre care vorbim aici?
Pirateria este altceva. Presupune obţinerea necinstită şi comercializarea materialului respectiv. Este normal să fie condamnată şi pedepsită, ca orice furt. Prin file sharing însă împrumuţi un film cuiva sau de la cineva, nu l-ai furat şi nici nu obţii vreun profit. Este ca şi cum ai împrumuta o carte. Doar că nu mai e ca pe vremuri, să o dai unei singure persoane. O poate lua cine vrea, când vrea şi de câte ori vrea, că de asta e bun Internetul.
BUN, spui… CĂ TORENT ÎMPRUMUTĂ…
după ce ţi-l împrumută li-l dai înapoi? CD-ul?
Ca la bilbliotecă?
Să fim serioşi! Rar mi-a fsot dat să văd de ce perversiuni ale gîndului sîntem în stare ca să apărăm comoditatea noastră şi zgîrcenia.
Dacă este de împrumut… atunci împrumută Cd-ul şi DĂ-L ÎNAPOI ŞI GATA.!
cu toate cele… asta nu iti da dreptul sa folosesti cuvinte ca… piraterie.
BA DA! deci… din nou PIRATERIE!
Lui Adam i s-a dat slujba să numească lumea corect
asta a făcut!
Era înainte de cădere!
Răscumpărații Domnului asta trebui să facă. Să nu umble cu fofîrlica și să numească lumea corect PIRATERI ȘI HOȚIE la internetu mare.
Cred ca exista muzica crestina destula de calitate indoielnica. Pentru a putea face ceva cred ca STUDIOURILE ar trebui sa promoveze preturi diferite pentru muzica de calitate diferita. La noi totu-i la gramada. Toti o apa si-un pamant adica 18 RON sau 20 RON.
Intrebarea mea e: pe ce criterii se evalueaza muzica crestina de calitate?
Inca ceva….poate ar fi bine ca unii dintre cantareti sa se apuce de altceva. Iar studiourile sa-si cearna colaboratorii.
Exista site-uri de pe care se poate descarca muzica crestina buna gratuit.
Muzica este pusa la dispozitie in mod gratuit si legal. Prin acest mod autorul isi da acordul ca muzica lui sa fie ascultata si de cei multi.
http://www.catalinsiramona.com
Cu respect,
Nicu D.
Da, uite că se poate!
Modul in care consumam media se transforma sub ochii nostri. Nu doar muzica, dar si filmele si stirile sunt sub spectrul noului mediu de acces: Internetul.
Unde vom ajunge, nimeni nu stie cu siguranta.
Ziarele incearca conturi platite online.
Casele de film incearca colaborari cu Youtube si Hulu.
Personal ascult radio online, dar daca ar fi sa cumpar un CD romanesc, as cumpara de la Adi Gliga, pentru ca are inima de slujire si isi pune melodii gratis la download: http://www.adigliga.ro
Aşa să faci! În acelaşi timp te-aş încuraja să cumperi şi Cd-urile. Adi din asta trăieşte!
Draga Marius, sunt curios sa vad ce ai tu la sectiunea de download sau carti. Sunt carti sau material exclusiv creat de tine? Daca nu.. ce cauta acolo si daca da… ce cauta acolo?
Faptul ca este sub o parola nu prea spune nimic pentru ca si pe un tracker intri pe baza de invitatie si apoi cu un username si parola.
Deci prin asta sa inteleg ca defapt tu sustii downloadul de pe internet dar cand vine vorba de altcineva…
da, susţin downloadul pe internet pentru că ESTE PROPRIETATEA MEA şi DAU GRATIS CE ESTE AL MEU
am CD-UL DAT, una dintre carţi dată
EU SÎNT PENTRU PUNEREA PE INTERNET A TUTURROR RESURSELOR UTILE, dar să fie cu acordul producătorului.
Eu trăiesc din altceva, nu din scris, nu din muzică… aşa că dau gratis.
Predicile … la fel!
toate donatiile pe predicile mele s-au dus către studenţii de la Universitatea Emanuel.
Pingback: 100 de comentarii la problema piratării « România Evanghelică
ok, spui că asta nu este dezbatere?
Văd că şi tu participi la ea.
Dacă asta nu este dezbatere autentică, arată-ne, te rugăm, pe oricare dintre blogurile tale o dezbatere autentică. Să învăţăm cum se face!
Cred că tocmai am asistat săptămîna asta la două dezbateri autentice şi foarte decente pe acest blog.
Poate că sîntem într-o şcoală şi învăţăm.
Nici nu îmi imaginam că este atît de jos nivelul de înţelegere a dreptului de proprietate intelectuală în mediul protestant. Mărturisesc supriza neplăcută.
Bine ar fi dacă am conștientiza nivelul de înțelegere și a altor chestiuni în mediul evanghelic.
Pentru asta avem nevoie de analize (nu de conversații în doi peri), așadar avem nevoie de criterii, parametri, (echilibru în) declarații.
Avem nevoie DISPERATĂ de lucruri nesenzaționale, tabele, liste de tot felul, dicționare, ca să putem stabili necesarele conexiuni de comunicare autentică între diverse noduri reprezentative ale rețelei evanghelice.
Nu mai am energie să mai continui cu această chestiune, gîndindu-mă ce nevoie disperată avem de o mentalitate negregaționistă.
Da, cred că surprizele nu vor înceta să apară.
Eu unul, încă de pe vremea regretatului Pătrăţos, am început să fac inventarierea şi taxonomia chestiunilor urgente din mediul emvanghelic.
Tocmai scriu un material ddespre „De ce nu sînt baptiştii uniţi!”.
Conversaţiile în doi peri se nasc din atacuri la firul de păr despicabil în prea multe chestiuni neesenţiale.
Da, uite acum avem nevoie de o listă împotriva publicării acestei monstruozităţi numită Fidela. Cine o va face?
Mentalitate negregaţionistă? Este nebibilică.. pentru că sîntem grex Domini, adică turma Domnului.
de asta nu vom scăpa şi nici nu trebuie!
Am vrut să scriu: nesegregaționistă
asta este altceva!
„Sa nu furi!” Porunca lui Dumnezeu. El nu spune ca ai voie sa furi ceva si nu ai voie sa furi altceva.
Orice argument am aduce pentru a justifica furtul de orice fel, fie el din proprietatea privata sau din cea a statului (prin neplata impozitelor si taxelor, prin munca la negru sau la gri, etc)nu serveste decat de proba impotriva noastra in ziua judecatii.
In plus, atazi nu mai e ca acum 10 ani. Oricine ar putea avea acasa un calculator cu tot ce ar avea nevoie un „home user” fara a fi nevoit sa fure macar un program. Poate gasi tot ce-i trebuie gratis. Sa folosesti soft piratat azi e ori ignoranta ori impietrire in ce priveste intelegerea PORUNCII.
Cu muzica e la fel, gasesti destula muzica gratis pe paginile oficiale ale interpretilor si pe youtube.
Am o neclaritate: ma fac partas la furt daca ma uit la fimulete pe youtube, daca le downloadez sau tot ce e pe youtube are caracter public si poate fi utilizat?
Am răspuns la problema youtube.
De obicei filmuletele dispar, dacă se încalcă dreptul de autor.
În rest ai mare dreptate.
inca odata se demonstreaza faptul ca … cei care vorbesc despre un tracker nu stiu prea multe.
Ok, youtube e ok.. ca filmuletele se sterg daca incalca dreptul de autor…
Afla ca fiecare tracker are un blacklist. Asta inseamna ca daca un anumit artist nu doreste sa isi aiba muzica acolo, e destul sa trimita un mail si muzica sau materialele vor fii interzise pe acel tracker.
PAriezi?
Citește întîi toată istoria din spate, Rază de soare, și luminează-te!
proprietarii au inițiat aceste demersuri, îți repet.
Răspunsul? Dați-ne în judecată, dacă vă permiteți!
Este doar tupeul golănesc de sorginte mioritică sau doar o greșeală de comunicare?
Să fim serioși!
Uite, eu stau strîmb acum într-un aeroport, dar încerc să judec drept!
Încearcă să stai și tu un pic într-o parte!
http://www.filipac.net/2010-01-28/datorita-cui-nu-mai-am-eu-cont-pe-youtube.html
Marius,
Ai putea sa imi spui parerea ta despre accesarea si download-ul fisierelor de pe youtube (Mircea a mai intrebat asta si nu am vazut raspunsul).
Asa e Nicu D… iti trebuie bani. Tocmai am inregistrat 1 piesa (o singura piesa) si m-a costat 150 euro. Asta pentru ca am ales sa fac un lucru de calitate. Am facut un calcul si aparatele ce le-am folosit la inregistrare + instrumentele (inchiriate) depasesc cu mult 20 000 euro. Deci … e scump!
Ca si artist, daca mai pui la calcul anii de studiu, bani cheltuiti pe scoala, repetitii, etc., cred ca un CD ar trebui sa coste mai mult :))
E ok si 18 – 20 de lei …
P.S. in curand piesa asta pentru care am investit atata o sa o dau in DAR. Sa beneficieze si hotul si cel cinstit … poate se pocaieste hotul… 😀
http://www.trupaforte.com
Mulţumim de relatare!
Marius,
Poti sa imi spui parerea ta despre download-ul fisierelor de pe youtube. Intra in aceeasi categorie.
Multumesc
este cu totul altceva Youtubul, alt concept, altă paradigmă.
Eu nu downloadez de pe Youtube că nu am timp,
dacă este un canal al unui autor care vrea să îşi facă reclamă, nu am nimic împotrivă
E interesant ce a spus xfinger pe blog-ul Romania Evanghelica. Am sa redau mai jos o parte din ce a zis:
,,In consecinta mi se pare total deplasata campania de fata, cind ea ar trebui sa fie facuta eventual impotriva utilizatorilor sau mai degraba a ‘donatorilor’, dupa cum ii numeste EULA de pe [torentcrestin].
Dar asta pare o agenda mult prea mare si aproape imposibil de realizat. Asa ca e mai usor sa tragi in cine vezi: [torentcrestin].
Sau mi se pare mie ca aceasta campanie a fost pornita mai curind atunci cind fenomenul piratarii a inceput sa-i coste si pe artistii crestini romani, sau cel putin cind acestia au inceput sa simta ca-i costa.
Si ar mai fi interesant de vazut citi dintre sutele de blogosloveti au semnat de fapt o asemenea intelegere (EULA) cu [torentcrestin].
Evident, oricare ar fi motivatia unei asemenea campanii, ce ar trebui sa ingrijoreze este fenomenul piratarii si nu existenta site-urilor cu torente, oricit de ciudata mi s-ar parea mie asocierea torent+crestin.
Dar mai pagubos mi se pare faptul ca o asemenea campanie rateaza adevarata dezbatere. Ea ar trebui sa aiba o alta tinta, mult mai importanta: ce sint drepturile de autor si cu ce se maninca astea …
Care sint legile in vigoare / cine face legile, cind si de ce in ultima vreme incep sa favorizeze pe marile companii din industria de entertainment in defavoarea unor principii mai importante cum ar fi drepturile cetateanului; cine sint cei dintre ‘alesi’ care favorizeaza drepturile industriei de entertainment in defavoarea drepturilor individului si invers.
Dar daca asta e o agenda de un deceniu potrivita mai curind unei institutii pentru informarea opiniei publice, consider ca ar trebui sa existe si o ‘institutie’ pentru opinia evanghelicului. Sa fie o ‘institutie’ / ‘agenda’ sau orice alta forma eficienta de informare, care sa ‘toace marunt’ concepte si practici din rindul evanghelicilor.
O idee ar fi sa inceapa de la concertele artistilor crestini care ‘nu stiu’ ca trebuie sa plateasca pentru cintecele traduse pe care le cinta prin concerte si evanghelizari, poate cu o motivatie de genul:
—
Sper ca nu am incalcat vre-un drept de autor, desi, aceste cantari, cred ca au fost compuse si prelucrate cu ajutorul Domnul si prin Duhul Sau.
—- (sic !)
Apoi ar trebui sa continue cu bisericile care ar trebui sa plateasca drepturile de autor pentru fiecare cintare folosita in serviciile publice. A, si sa mai reamintesc ca nu stiu sa existe in Romania o carte de cintari / culegere de imnuri crestine care sa aiba specificate corect toti compozitorii si textierii dar si sa fie OBTINUTE / PLATITE drepturile de autor, cu exceptia culegerii Jubilate.
In biserica in care sint acum, la fiecare sfirsit de an se face lista cu toate cintarile folosite in serviciile publice si este trimisa catre CCLI – Christian Copyright Licensing International (vezi http://www.ccli.co.uk/ ) pentru plata anuala a copyright-ului, si asta pe linga faptul ca pe fiecare ultim cadru de proiectie la sfirsit de cintare este o nota mica specificind numarul licentei, compozitorul si textierul.
Si da, cind cele doua premise de mai sus sint indeplinite, trebuie sa existe informare in rindul credinciosilor / enoriasilor cu privire la legile in vigoare, ce este si ce nu este piratare.”
da, interesant comentariul!
ar fi trebuit să îi ceri voie să îl pui aici 🙂
1. 🙂 da, ar fi trebuit sa ceara permisiunea pt ca citeaza 520 de cuvinte (mai mult decit orice fair use policy), citeaza masiv (520 din 1795 de cuvinte) si nici nu indica sursa prin link 🙂 …
2. citatul ‘prejudiciaza’ argumentatia (ilustra :D) expusa in paragrafele anterioare si plonjeaza abrupt expunind partea mai ‘contondenta’, desi nu asta a fost intentia.
3. nu am comentat eu aici pe blog pt ca nu era greu sa-mi imaginez cit de jos este „nivelul de înţelegere a dreptului de proprietate intelectuală în mediul protestant” ca sa realizez tot soiul de comentarii pe care le poate aduna un asemenea subiect (din care imi imaginez ca cele de joasa speta au fost moderate).
4. nu m-am asteptat ca sa-mi apara comentariul pe romaniaevanghelica, intrucit opinia mea a fost pe alocuri contondenta, considerind ca initiatorii si sustinatorii (si deci inclusiv Alin Cristea) s-au pripit in campania de fata, ratind dezbaterea si utilizind munitie pe o tinta falsa (torentcrestin).
Nu poti sa schimbi mentalitati incepind sa ‘predici’ impotriva unui site numit ‘torentcrestin’. Audienta de citeva mii / poate zeci de mii se suprapune in mica masura cu utilizatorii unui asemenea serviciu. Impactul va fi si mai mic: citeva sute dintre utilizatori o vor lasa mai moale pentru luni in sir, si poate citeva zeci vor fi ‘lecuiti’ pe bune.
Ca sa argumentez afirmatia de ‘pripeala’ facuta mai sus ar trebui sa redau integral comentariul meu. Dar mai curind as intreba:
Ce soi de campanie, cite resurse ar trebui investite si cite generatii trebuie sa se perinde ca sa se schimbe mentalitatea bisericilor si acestea sa recunoasca proprietatea intelectuala, dar si sa plateasca drepturile de autor pentru compozitori / textieri cind este cazul ?
Pina atunci insa, ne vom zbate in mentalitati de genul: nesimtitii de Pavel, Solomon, David si toti proorocii dupa ei ! Cum au avut ei tupeul sa-si puna numele pe ceva ce au primit gratis!?!
Da, ai dreptate cele mai de joasă speţă au fost moderate. Inclusiv înjurăturile şi cele de mamă şi cele creştineşti.
Tinta mea nu este TC, tinta mea este tocmai ce se intimpla aici, adica cei care comentam aici, o comunitate in care cred ca se pot schimba mentalitatile. Unii deja au inceput sa dea semne de vindecare.
Eu nu sint specialist in campanii. Nu ma ocup cu asta. Nu cred ca am pronunat cuvintul campanie in postarea mea. S-au l-am scris? Nu tin minte! Altii au facut din asta o campanie. eu am incercat o discutie in care sa ne dumirim.
Marturisesc ca mi-a fost utila. este un bun termometru in privinta a ceea ce se intimpla in capusorul nostru pretins biblicizat.
Sintem mitraliere de versete, asta nu inseamna ca si gindim biblic.
1. 🙂 da, ar fi trebuit sa ceara permisiunea intrucit depaseste fair-use policy. citeaza masiv – 520 de cuvinte din 1795 🙂 si nici nu include link catre comentariul integral.
2. citatul ‘prejudiciaza’ argumentatia (ilustra :D) anterioara paragrafelor folosite si plonjeaza direct in partea mai contondenta a comentariului meu, contrar intentiilor mele.
3. nu am comentat eu aici intrucit nu mi-a fost greu sa-mi imaginez cit de jos este ” nivelul de întelegere a dreptului de proprietate intelectuala în mediul protestant” si ce soi de comentarii poate atrage subiectul (din care banuiesc ca cele mai ‘soioase’ au fost moderate).
4. nu m-am asteptat ca sa-mi fie aprobat comentariul meu pe RomaniaEvanghelica, intrucit opiniile exprimate au fost usor ‘contondente’ considerind campania de fata prin actiunea sustinatorilor ei (incluzindu-l deci si pe Alin Cristea) ca o pripeala si utilizind munitie pe o tinta falsa [torentcrestin] (chiar daca numele de torent crestin imi repugna – e ca si cum ai spune imi cumpar un Nokia crestin sau broadband budist). Nu poti schimba mentalitati in felul acesta. Audienta unei asemenea campanii, fie ea de citeva mii sau zeci de mii, se suprapune in prea mica masura cu utilizatorii site-ului incriminat. Sa zicem ca doar citeva sute o vor lasa mai moale pentru citeva luni la rind si doar citeva zeci vor fi ‘lecuiti’ de-a binelea.
Ca sa-mi sustin afirmatia de ‘pripeala’ facuta mai sus ar trebui sa includ tot comentariul meu. In schimb prefer sa intreb:
– ce soi de campanie, ce resurse si cite generatii trebuie sa treaca pina cind bisericile evanghelice din Romania vor recunoaste proprietatea intelectuala si vor plati drepturile de autor pentru compozitor / textier acolo unde este cazul ?
Pina atunci insa, ne vom bate cu mentalitati de genul: nesimtitii de Pavel, Solomon, David si toti proorocii dupa ei ! Cum au avut ei tupeul sa-si puna numele pe ceva ce au primit in dar !
Apropo de carti… Un episod jenant, petrucut prin ’93. M-am dus la o librarir ortodoxa, sa vad daca era adevarat faptul ca vindeau donatiile de carte primite de la bisericile baptiste din State, pentru a fi distribuite gratuit studentilor de la teologie. Asa era. Ambele editii eline ale NT, Septuaginta, vocabularul critic al NT, Biblia Hebraica, Vulgata erau de vanzare (preturile rezonabile, nu chiar modice, aveau legatura cu marketing-ul, banuiesc, intrucat tineretul ortodox nu se remarca prin grija fata de Cuvant – daca le puneau mai scumpe, nu le cumpara nimeni). Am intrebat de ce le vand, daca erau cadou de daruit. Am primit o cautatura piezisa si inevitabila intrebare: „esti sectant?”…
Cu muzica e mai greu. Ingrijorarea nu e legata numai de Romania saraca – si bogatii din Vest fura la fel. Implicatiile sunt mari. Fara bani, nu se face muzica, in ziua de azi. Iar pestii mari ii inghit pe cei mici. Cu vanzari reduse la o treime, mai toti traiesc acum epuizant, din turnee lungi, cu logistica scumpa si bilete scumpe. Daca n-ai nume consacrat sau logistica de scena, greu razbati. Apoi greu de stopatul fenomen mp3, mp4, flak – sunt mult mai confortabile (pui un CD bine construit si te tine in masina de la Bucuresti pana la Paris, daca il lasi sa curga pe-ndelete).
Desteapta chestia cu Mac-ul, care nu te lasa la orice. Inseamna ca se poate.
da, dar poţi să îţi pui pe Mp3 Cd-urile cumpărate
Da’ de conceptul de „pia frauda” n-auzişi, crăvăţosule ?!
pardon, descrăvăţit, nu crăvăţos… dar merge şi aşa… descrăvăţos ca un amestec dintre descrăvăţit şi păstrăţos.
deci: care-i întrebarea?
Ce preferaţi : torente porno sau creştine ?
Şi, pe urmă, materialele creştineşti ar trebui să fie, pe cât se poate, gratuite !
Ştiţi vorba lu’ Creangă : dar din dar se face Raiul.
Chiar sărăceşte cineva atât de tare fiindcă câţiva sărăntoci preferă să descarce CD-urile, dacă au ocazia, în loc să le cumpere ?
Şi cât de creştină mai poate o fi o persoană cu asemenea temeri paranoice de sărăcire ?!
@ANAMORF
Mare adevar ai grait, sa fii binecuvantat, de ce suntem atat de putini care sustinem asta, nu se intreaba nimeni???!
Sigur, înseamnă că Torent este un fel de Maica Tereza a internetului! Să ne trăiască!
O simpla precizare (am observat-o din ultimii 3 ani de experienta pe un site crestin): romanilor, le place ce e MULT si GRATIS. (atat din punct de vedere material cat si spiritual, din pacate).
Cînd e mult şi gratis de obicei e PROST!
Cîţi bani dai atîta face!
PS: Comentariul meu era o replică la cel al lui Alin Cristea.
Chiar daca forumul la care voi face referire e „mort” de ceva vreme, cred ca mesajele de acolo cu privire la acest subiect merita citite.
Link aici: http://forum.speranta.net/index.php/topic,33.0.html
Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti cu intelepciune si cu putere de a transforma teoria in practica!
Mulţumim, nu ştiam de acest forum!
draga Cristi, imi place site-ul vostru, dar nu fac schimb de link-uri!
Domnul sa va ajute si sa va binecuvinteze!
Sunt artist. Am muzica care se pirateaza si cred ca principala vina pentru toata situatia asta o au casele de productie muzicala.
Ne place sau nu, exista o generatie de oameni la care downloadul de pe internet nu e sinonim cu furtul – e clar ca e rau dar oricat ai argumenta o faci degeaba – nu cred ca argumentele Scripturale atarna suficient de greu pentru tinerii nostri creescuti in biserici – trist dar adevarat. Dupa parerea mea insa, nu asta e adevarata problema.
Studiourile, casele de productie, fac o mare gresala – ca-s de la noi, ca-s de pe dincolo – cel putin, cei de dincolo s-au mai destupat la minte – si anume, in loc sa se adapteze unei societati in care informatiile circula repede si de cele mai multe ori gratuit, se apuca sa faca tot felul de incercari disperate de a limita acest tip de activitati.
Caz 1 – Youtube si pirateria
Solutia in final a fost ca pe materialele „piratate” sa se aplice reclama – banii din reclama se impart intre Youtube si detiinatorii drepturilor de autor
Caz 2 – iTunes
La inceput radea lumea de ei ca or sa dea faliment – citeam anul trecut pe undeva ca in SUA downloadurile legale (itunes in principal) au depasit ca si volum pe cele ilegale.
Cazul nostru – O alta abordare
1) As incerca sa colaborez cu acest tip de site-uri – de ce nu, sa-mi fac reclama pe TorrentCrestin.net la serviciul meu de dowload de muzica legala
2) As construi o alternativa adevarata la dowloadurile ilegale – cu iTunes e cel mai simplu cu muzica – alegi muzica, login, download – instantaneu ai muzica pe computer. Nu poate concura torrentul cu asta si nici cu pretul – e aproape pe gratis – cand Studio Mesaj sau alte case de discuri sunt dispuse sa faca asta, cred ca torrentul de orice fel e in mare pericol.
Ultimul caz – Vama – Bed for love
Mi-am downloadat albumul de la ei de pe site, aproape instantaneu si am platit prin mobil. Era mult mai complicat sa caut pe torrent.
Concluzie:
Daca as fi un Studio as face urmatoarele chestiuni:
1) Mi-as face reclama pe internet in special pe sites de torrente
2) As dezvolta o solutie reala si simplu de utilizat – de ex, la Studio Mesaj dureaza pana intr-o zi ca sa primesc link-ul de download pentru piesele platite – nu poti concura torrentul cu asa ceva
3) As pune un pret „corect” pentru muzica – daca in US avem $0.99, in Eruopa undeva la 0.99 Euro, de ce nu un 0.99 Lei / piesa? Costurile pentru distributiile digitale sunt extrem de reduse.
Propunerea de la punctul 3 mi se pare cea mai de bun simt. Asa studiourile ar urm asa castige de pe urma volumului de piese vandute la preturi mici.
Cred ca daca o piesa ar costa 0.99 Lei la download (pret impartit intre studio si autor) atunci mult mai multi au sa renunte la furt.
Ai o chestie legala la un pret „corec”.
Sînt pentru!
Stiti de ce nu vor face studiourile download online cu pret de 0.99 ron/melodie? Pentru ca marile profituri se fac din CD-uri. Cumperi CD cu 50 bani bucata, mai cumperi o carcasa cu 15 bani, costul de multiplicare e, sa presupunem, de 2 lei / CD. Costul de publicitate cred ca e infim (n-am primit in viata mea fluturasi/bannere de la vreun studio crestin), poate o reclama la TV crestin, la radio crestin (negociate la sange, ca, deh, suntem frati), site-ul studio-ului nu poate fi vazut ca promovare a albumelor din moment ce se promoveaza pe ei ca studio in primul rand.
Deci, costurile de multiplicare si promovare sa fie 2,5 lei/CD. Ce facem cu restul de pana la 20 lei/CD? Bun, sunt taxe, sunt angajati, etc. Dar, totusi, adaos comercial de cat? 1000%? Vi se pare normal? Si, apoi, cine te obliga sa faci CD-uri? Poti vinde albumul online, fara costuri de multiplicare, fara probleme de logistica, etc.
Cine ii opreste sa dea 1-2-3 melodii gratuite de pe fiecare album? Teama de a pierde bani?
Mentalitatea adoptata din vest, aceea de a scoate bani din piatra seaca, si adaptata la stilul romanesc de a nu pierde niciodata nimic a dat nastere unor monstruozitati… asta e valabil in general in societatea romaneasca, si din pacate muzica crestina nu face rabat.
Sa va spun cum se face reclama eficienta pe Internet: doneaza melodii din fiecare album pe site-urile masiv frecventate pentru download (ca e torentcrestin, ca e tanar crestin sau resurse crestine) contra link spre pagina de cumparare a albumului. Cu siguranta oamenii vor aprecia gestul si vor fi indemnati sa cumpere produsele online (poate doar o melodie, poate tot albumul). De ce ne complicam cu CD-uri si cand nu este cazul? Majoritatea cumpara CD-ul si il transforma in mp3 sa-l poata asculta oriunde. Nimeni nu mai poarta dupa el CD playere, toata lumea are mp3 playere…
@Veghe
Aseara am aflat cit e costul de productie la un CD in studiourile crestine, dar nu o sa-l spui ca cine stie ce monstruozitati o sa se mai scrie pe aici.
Din ce vad ca ai scris, nu cred ai toate uneltele la indemina sa faci o analiza de rentabilitate/profitabilitate a unui studio de muzica crestina, de aceea mai corect ar fi sa te abtii.
In partea a doua a mesajului tau ai dreptate, cind spui ca trebuie regindit masiv sistemul. Nu in ultimul rind e nevoie si de o revolutie in mintea noastra referitor la download-ul oricum si de pe ordiunde.
Absolut de acord cu tot ce a spus Radu. Modelul de business trebuie reformat!
Este interesant ce spune Radu, dar naiv, după părerea mea!
draga Radu, bine ai venit!
Interesante ideile tale, deşi mi se pare uşor naivă partea de soluţii.
Absolut de acord cu 0,99 ron piesa.
REclama pe internet la site-uri de torente? Asta mi se pare naiv.
De acord cu celelelete chestii
nu-mi vine sa cred lunga a ajuns pagina asta de discutii, in doar cca 24 de ore. nici nu am reusit sa aung decat pe la jumtatea ei, dar fiindca de ieri am vazut tema, si pentru ca ne framantam si la un grup de studiu cu aceasta tema, a pirateriei, am vrut sa notez si eu cateva randuri.
dar inainte de asta, vreau sa va impartasesc o experienta, chiar din aceasta dimineata. eram in timpul de partasie, si imi vine in minte o melodie: „din zgmotul lumii, din praf si ispita”. dupa ce ma ridic, deschis netu si caut melodia, imediat imi vine in minte tema pirateriei .. ce sa fac?!?
parerea mea ii ca, acum la confluenta de lumi diferite, cea veche si cea noua, problema trebuie privita altcumva.
ce ziceti de un site „ww,muzica-crestina,ro” unde intri, cauti o melodie, motorul sa o gaseasca si sa iti apara in cateva sec o pagina cu un banner frumos si modest sus, melodia putin mai jos, si un pret in dreptul ei, 1 RON/mel, clic si cu o completare scurta ale datelor cardului tau, mai dai un clic, si melodia ii in cateva sec pe compu tau, si o poti asculta in liniste … sufleteasca?
cred ca oameni ca si Iosif M, ar trebui sa gandeasca o noua politica, un nou sistem de comercializare, adecvat pentru lumea care se naste chiar acum. acel RON, poate face minuni, daca crestinii de azi si de maine mai ales, ar intelege bannerul de care ziceam: „aceasta resursa, vine in ajutorul celor care doresc sa ramana integri intr-o lume unde e imposibil sa fii integru”. si sa aiba un link, unde cei care vor, pot sa citeasca mai mult despre framantarile, dorintele, inima unei categorii de crestini care doresc sa nu fure nici pe lumea interetului. bineteles, toate astea pot fi facute, intr-un mod profesionist, pus la punct, si eficient. si eu cred ca Iosif ii persoana capabila de asa ceva impreuna cu echipa lui.
multumesc
foarte itneresant exemplul tău!
Excelent!
Iată că se poate!
Un astfel de proiect este inceput de curand de MediaPro in domeniul filmelor, pe muvix.ro. Deocamdata nu au decat 42 de filme, dar se pot face sugestii pentru filme noi, si pretul pentru vizionare este intre 1 si 3 EUR/film/24 ore.
Acest proiect poate fi o sursa de inspiratie si pentru evanghelici.
Cred ca studiourile inainte de a se plange ca le este piratata muzica si a incepe sa vaneze iepuri pe care oricum nu-i pot prinde ar trebui sa se gandeasca la strategii de convinge oamenii (nu de a da cu bata facandu-i hoti) sa asculte muzica crestina.
Cred ca e o chestiune legata de bani. Omul care are 1000 de lei salariu si din care ii ramane ce ii ramane dupa chirie(rata la banca) intretinere si altele se uita la aia 20 de lei.
De ceva mai multa creativitate domnule Iosif Muresan e nevoie altfel eu am impresia ca o sa ramaneti numai cu articolul de mai sus fara a avea problema de fond rezolvata si eu am impresia ca rezolvarea este in mana dumneavoastra si a celor aflati pe pozitii ca cea detinuta de dumneavoastra.
Romanul o fi el hot dar nu e prost.
Cu respect,
Nicu D.
Românul o fi el hoţ, dar e şi şmecher!
Da, votez pentru creativitate!
Care este scopul ptr care se fac cd uri cu muzica crestina ?
1.Daca ele se fac pentru a face profit si ca o sursa de existenta ptr autor atunci „artistul” este indreptatit sa dea in judecata
pe cei care pirateaza muzica lui. Indreptatit in felul lumii si al legilor lumii acesteia nu al legilor crestinesti.
2.Daca cd ul se face cu scopul de a lauda numele Domnului si de a-l face auzit de cati mai multi oameni ptr mantuirea lor,
atunci cei care vor sa dea in judecata pe cei care pirateaza muzica lor nu mai au nici o motivatie.
Nu putem vorbi de piraterie a muzicii crestine atat timp cat cuvantului Domnului trebuie vestit gratis,
cat bibliile se ofera gratis, cat pliantele crestine se ofera gratis pe strazi, cat misionarii isi risca viata iar altii mor ca martiri in tarile musulmane,
toate acestea cu scopul de a inlesni raspandirea cuvantului lui Dumnezeu.
Eu cred ca cei care s-au „aprins” aici si au facut hoti pe cei care au luat muzica crestina de pe torente s-au cam lasat dusi de val,
ca sa nu spun ca nu au fost calauziti de Duhul lui Dumnezeu . Hoti sunt cei care fura slava lui Dumnezeu
si o folosesc ptr a se imbogati. Hoti sunt cei care vand Cuvantul lui Dumnezeu si il folosesc ptr castigul lor personal.
As vrea sa vad si eu un cantaret de muzica crestina care a pagubit si a pierdut bani pentru-ca ca muzica lui a fost piratata.
As vrea sa aud pe unul spunand ca a cantat Domnului spre slava Lui, ca facut cd uri ptr slava Domnului si Dumnezeu nu l-a binecuvantat si a ajuns sarac. Unul macar.
Sa nu confundam muzica crestina cu cea lumeasca.
Pirateria muzicii crestine e un nonsens in viziunea evangheliei.
draga Ionel, eu am produs un astfel de CD,
l-am dat si am incurajat pirtarea lui.
nu cred ca trebuie sa confundam lucrurile, hotia este asumarea unei proprietati care nu iti apartine, unde vezi tu dusul de val.
limbajul dur a fost folosit de unii tocmai ca sa se trezeasca constiinta adormita de atita muzica downloadata moca
In rest… nu cred ca mai merita sa iti contrazic ultima fraza. Am consumat destui neuroni aseara ca sa combat un asemena mod de gindire… prost!
Cineva a tras de pe net niste muzica crestina. A pus-o pe un cd si a dat-o unui prieten necrestin sa o asculte. Ascultand acea muzica prietenul necrestin a fost atat de cercetat de mesaj incat a hotarat sa se pocaiasca. Daca acel crestin nu „fura” muzica de pe net si nu o dadea amicului lui, prietenul lui poate era si astazi departe de Dumnezeu. Sunt situatii cand scopul scuza mijloacele. Eu cred ca am inversat prioritatile. Punem pe primul loc businessul si pe locul doi evanghelizarea. Frate Marius, problema copierii MUZICII CRESTINE de pe net nu e asa de grava cum se incearca aici. Ma repet, vreau sa spuna cineva aici ca din cauza piratarii muzicii lui a ramas sarac si nebinecuvantat. Dumnezeu stie sa poarte de grija slujitorilor Lui intr-un mod in care noi nici nu putem gandi. Eu am intalnit multi cantareti crestini care nu au nici o suparare ca muzica lor e copiata de pe net. Dimpotriva ei se bucura ca asa cat mai multa lume ii pot asculta. Vreau sa mai spun ca am intalnit cantareti care castiga de pe urma cantatului de cateva ori mai mult ca mine in conditiile in care eu muncesc in fiecare zi, si nu pot sa spun ca castig putin, iar ei canta doar duminica si la ocazii. Si nu ma plang de asta ci ma bucur ptr ei ca il lauda pe Domnul. Nu trebuie sa ne tulburam mintea cu ganduri de genul ca „romanii sunt hoti si vor totul de-a moaca”. Au fost evanghelizari cand s-au vandut toate cd urile iar multa lume a ramas cu banii in mana ptr-ca nu au putut cumpara un cd. Nu trebuie sa dam apa la moara celor care vor sa faca o industrie din muzica crestina. Cei care au facut cd uri cu muzica crestina vor fi afectati de piraterie in sensul ca nu vor putea sa faca avere. Inchipuiti-va ca cele cateva sute de mii de crestini evanghelici din tara fara sa-i pun la socoteala pe cei din afara tarii, ar vrea sa cumpere un cd cu muzica unui anume artist. Pai acel artist la cati crestini evanghelici sunt ar deveni foarte bogat. Atunci ce urmarim noi, sa imbogatim artistii sau sa promovam muzica lor in scop evanghelistic. Dar ce e mai josnic e ca multi din cei care arunca cu piatra pe acest forum in cei care „fura” muzica crestina de pe net, folosesc softuri piratate in calculatorul lor, ceea ce e mult mai grav fata de ceea ce condamna ei.
şi asta este grija ta… să nu ajungă ăla foarte bogat?
Deci … să-l furăm pe Adi Gliga ca nu cumva să-şi schimbe maşina şi să i se urce la cap.
Ne-a pus pe noi Dumnezeu responsabili şi veghetori asupra cecurilor şi conturilor şi buzunarelor cîntăreţilor şi evangheliştilor din lume?
Dacă ăla dă la copiii din orfelinate între care a crescut?
DAcă evanghlelistul trimite în Haiti? Cîştigă trei milioane de dolari şi,dcă este creştin autentic, va şti unde să se oprească.
‘Oricum, nu este treaba ta şi dacă se îmbogăţeşte şi este corupt.
E a doua oara cand il pomenesti pe Adi Gliga ca mare pagubit. Din cate stiu eu Adi Gliga a tratat direct cu administratorii TorentCrestin, la fel ca si trupa Decean. Nu vei gasi nimic cantat de ei pe acel site.
Adi Gliga este piratat prin alte părţi, nu de TC, tocmai ce spui tu este o dovadă că aşa trebuie procedat.
dacă eu vreau să fiu piratat spujn CLAR, dau în scris şi gata. le dau dreptul celor de la TC să ia ce vor muşchiuleţii lor
Vă rog atenţie la titlul articolului! Firma mea se numeşte TORENT şi azi n-am făcut altceva decât să le răspund oamenilor că NU, NU M-AM APUCAT SĂ FUR MUZICA NIMĂNUI! Vă rog să corectaţi titlul articolului în formă TORENTCREŞTIN fiindcă firma mea este din 4 aprilie 1994 şi nu are legătură cu furăciunile de pe internet. După ce a trebuit să lămuresc lumea că nu sunt acea doctoriţă DOINA POPESCU sunt altă DOINA POPESCU, acum o iau de la capăt cu această confuzie.
Done!
Am absolvit Facultatea de Calculatoare si pot sa zic ca stiu destul de bine ce inseamna proprietate electronica.
Proprietarul unui continut digital este cel care l-a creat si cel caruia ii acorda acesta dreptul de a-l copia si/sau distribui.
Copierea si distribuirea de materiale in format digital fara a avea dreptul acordat de catre autor este pacat inaintea lui Dumnezeu, se numeste FURT.
Eu folosesc doar programe licentiate si muzica obtinuta doar corect, mare parte de pe http://www.resursecrestine.ro unde destui cantareti si-au expus muzica pentru download.
De altfel, fratilor si surorilor si toti romanii crestini, avem zeci de radio-uri crestine ce emit muzica non-stop si sunt pe toate gusturile.
De altfel, problema apare si din alt punct de vedere: Biblia ne invata sa cantam mult si noi ascultam multa muzica? Ce arata aceasta despre noi? Traim cu adevarat sau ne-am conectat la perfuzii muzicale?
Bravo!
Despre ce fel de proprietate vorbim??Ne punem proprietari pe calculator sau pe Cuvantul lui Dumnezeu??Daca in acea cantare sau melodie crestina, ce o fi, e Cuvantul Sfant, ma bucur din toata inima sa pot fura cat mai mult si sa-i pot ajuta pe cat mai multi sa il poata multiplica, indiferent ca ar fi cantareti sau predicatori.
Oameni buni, nu va doare capul de atata ciomageala? cum ar fi fost ca in loc de cearta asta de vorbe v-ati fi rugat ca Cel ce paote sa faca ceva sa faca. Draga frate Marius…stiu, nu aveti nici o vina…doar ati aruncat stirea si ceilallti sunt raii care comenteaza acid. Chiar nu aveti ceva mai demn de facut decat sa scormoniti in toate gunoaile…in numele relevantei?
Spiritualule, cînd îţi va fi atacată fiica sau soţia pe stradă, să te tragi la o parte şi să te rogi ca Cel ce poate să facă ceva să facă.
A făcut! Ţi-a dat gură, mîini, telefon mobil cu 112.
Mie mi-a dat blog! A făcut deja!
Iar cearta asta de vorbe, cum o numeşti tu, deja foloseşte. Se mai trezeşte lumea. Pînă ieri nici nu mi-am imaginat că în lumea evanghelică se gîndeşte în acest hal vis a vis de dreptul creatorului de valoare intelectuală.
Care relevanţă, Spectatorule?
Da, gunoaie există. Torente de gunoaie!
Corect. Sa scoatem armele atunci. Sa ne improscam cu noroi. Sa ne impuscam cu acuze. Sigur Lui Dumnezeu ii place stilul. Ma bucur ca d-voastra vi-a dat blog…dar cred totusi ca rolul trambitei ar fi altul. In fine balaciti-va da sa nu va mirati cind predicati duminica ca se goleste biserica pentru ca trebuie sa stiti daca nu ati aflat inca, atunci cind vorbiti transmiteti duh nu vorbe, iar daca duhul va este prins de desertaciunea asta …nu o sa fie bine. Nu vreau sa acceptati mesajul asta dar as vrea sa va ganditi la el in timpul in care v-ati gasi cuvintele pentru lovitura de rever! Fiti intelept!
draga Spectator, se pare ca nu ai inteles ce se discuta si de ce se discuta.
multumesc pentru sfaturi…
pina acum Dumnezeu a umplut si biserica, nu eu sau retorica mea.
Sa fim intelepti este o urare care merita definita mai bine: CU ÎNELEPCIUNEA DE SUS!
Chair nu e treaba mea. Aveti dreptate. Sigur nu am inteles ce se discuta si de ce se discuta. Imi cer iertare d-voastra si celorlalti pentru putina intelepciune de a ma baga in seama. Imi cer iertare pentru orice remarci care v-au lovit.
scuzele sînt primite!
@M.C.
Raman foarte uimit de limbajul pe care-l folosesti, Marius, sa fie oare intelepciunea de SUS ?!
da, uneori vorbirea mea este aspră. în 1000 de postări işi un an de zile n-ai întîlnit-o prea des, nu-i aşa?
înseamnă că este ceva grav.
Chiar nu va dati seama ca inima vi se face mai rea, deveniti mai smecher in argumentari, mai pe faza in rever…nu e asta o desertaciune fara margini?
Atunci şi Apostolul Pavel avea inima mai rea cînd îi mustra pe unii şi pe alţii. Ce „răutate” are Domnul în MAtei 23!!!
Citeşte!
Poate că tocmai asta este vina ta cea mai mare, Spectatorule, că eşti spectator!
Ma vad silit sa te intreb,pentru ca esti un om de la care fara ironie spus, am mari pretentii, e corect sa ne ne adresam in acest fel celor care nu sunt de acord cu noi??!! Te rog sa revezi cele scrise unor comentatori si sper sa iti dai seama ca blandetea si mangaierea ar fost mult mai pe placul Domnului, vreau sa cred ca indiferent cat ai fi de bloger, ramai un om al lui Dumnezeu.(poti sa nu dai acest comentariu, dar reflecta).
draga Ioan, unii dintre fratii nostri trebuie treziti cu o vorba mai aspra. Daca este prea aspra imi vor spune ,pntru ca aici sint fara cravata.
asa cum faci si tu.
Atata timp cat comentariu a fost facut pe un spatiu public, pot cita pe cine vreau daca spun si cine e autorul si nu imi asum eu dreptul pe gandurile altuia.
Asa ca nu aveam nevoie de aprobare. 🙂
dragilor, nu mai trimiteti link-uri de reclama pe blogul meu. Nu le dau drumu!
Stiu ca v-ati facut blog. Felicitari!
Puneti continut! Gindire! Muncă! Succes!
apoi.. nu fac schimb de link-uri….
nu mai pastati link-uri
Domnul cu voi!
Un lucru e sigur şi foarte, foarte trist. Faptul că întindem un pomelnic lung de opinii din cele mai nuanţate pe un subiect cât se poate de clar cu privire la FURT denotă jalnica noastră raportare la Scriptură ca şi întreg, noi cei ce suntem în Biserica Domnului. Ortodocşii au dreptate când afirmă că Sola Scriptura nu a adus limpezime în gândirea creştina ci a încurcat-o iremediabil.
Cred ca Beni Fărăgău era cel ce spunea odată, şi chiar a făcut un exerciţiu demonstrativ, ca poţi dovedi cu Scriptura cam tot ce-ţi doreşte inimioara.
Dacă inimioarele noastre tânjesc după muzică, soft şi filme pe gratis … se va găsi un mod de justificare şi gratulare „biblică” a a cestor dorinţe.
În ce priveşte mărturisirea Evangheliei către o lume în suferinţă … putem fraţilor să uităm de asta – ne-am dat cu stângul în dreptul şi poate ar trebui să ne reprofilăm pe alte slujbe.
cîtă dreptate ai, Dyo, da, oricînd se va ivi cineva care va putea argumenta cu Scriptura sau cu binele şi bunele intenţii ORICE.
eSTE INTERESNT CUM NE APĂRĂM PERVERSIUNILE.
chiar a meritat postarea asta.
Va intra în manualele de blogging creştin! Te asigur”!
Marius – problema cu „arsul” fisierelor audio in mp3-uri are o hiba maricica: daca as fi cumparat CD-rile licentiate ar fi insemnat ca am bani si de casa… Presupunand ca le gaseam pe toate. Inainte sa reformatez HDD-ul (eroare – nu salvasem inainte…) aveam 22-23 GB numai mp3-uri, cu truda adunate de pe DC++… Am si CD-uri originale, dar nu sar de 15-20 bucati.
şi care-i propunerea ta?
se pare ca e de mare interes subiectul:D
ştii de ce? Penttru că sînt multe muşte şi foarte multe căciuli!
hei, vad ca va ocupati cu fleacurile…
2Ti 2:14 Adu-le aminte de aceste lucruri, si roaga-i fierbinte inaintea lui Dumnezeu, sa se fereasca de certurile de cuvinte, care nu duc la alt folos decat la pieirea celor ce le asculta…
Fraţilor, ne faceţi de ruşine în faţa celor din jur. Fiţi înţelepţi şi nu neînţelepţi. Nu susţin şi nici nu condamn. Dumnezeu este Cel care judecă. Nu judecaţi voi, căci nu aveţi dreptul. Daţi dovadă de creştinism. Nu doriţi, nu vă folosiţi, dar nici nu ponigriţi pe alţii făcând un nume rău creştinilor!
Sigur că da, luminează-ne, MAranata, tu cel care te ocupi de lucrurile FOARTE IMPORTANTE.
Îţi spune ceva versetul „cine este credioncios în lucrurile mici este credincios şi în cele mari”? Am parafrazat.
Strecurăm misiunile şi înghiţim CD-urile!
Nume rău creştinilor? Nu-ţi fă griji! Au muncit singuri pentru acest nume!
cred ca romanii ar trebui sa treaca la o noua etapa de gandire…
america de nord isi cauta mana de lucru ieftina – studiouri si nu numai – in afara granitelor, iar piata e plina de produse cu proprietati intelectuale – nu neaparat muzica – ieftine, la care are acces tot muritoru’ … si traieste si intelectualu’ si saracu’… ce daca scrie pe ele made in china?
Abia am razbit sa citesc comentariile, mai ales refrenul cu „tre sa fie gratis ca nu am primit Evanghelia pe bani, ia neamule”.
In primul rand, torentul este o notiune care desemneaza o tehnologie anume de filesharing. Saiturile care centralizeaza torente sunt legale. A fost o vreme cand nu au fost in legalitate, dar au intrat, pentru ca, e vorba de o tehnologie si nu de o actiune (oarecare, ex: furt, imprumut etc). In acest sens anume, nu este vorba despre nimic altceva decat realizarea unei platforme prin care sa se puna in comun fisiere.
Alta este discutia cu privire la motivatie. Alta este discutia cu privire la continut. Alta este discutia cu privire la drepturile de autor. S.a.m.d.
Si, alta este discutia cu privire la proprietate si cumpararea/furtul ei.
Cred ca nu e bine sa le amestecam. Eu sunt informatician de profesie si pana acum am si lucrat in acest domeniu. Nu putem sa blamam conceptul de torent, pentru ca, pur si simplu, nu are de-a face cu furtul sau cumparatul etc. Este un concept de file sharing. Deci, in acest sens, poate exista notiunea de „torent crestin” fara nicio problema.
Acum, principiul integritatii ramane si pe WWW, oricat de larg ar fi (de la Wide), dupa cum raman si restul principiilor si valorilor. Daca fur cu mana sau cu torentul e furt, prin definitie. Nu mijlocul cu care fur determina daca e furt, dupa cum nici mobilul crimei nu determina notiunea de crima (daca e crima). Daca se pun torente fara drept de autor e gresit, daca cineva ia astfel de torente e gresit, biblic vorbind. Iar aici nu vorbim de pareri. E cat se poate de clar si simplu.
Ce propun eu:
– sa existe saituri de genul torent crestin, dar;
– sa se accepte doar acele torente (pentru cei care fac upload) care au drept de autor pentru toti (cele date la liber, cele cu licenta gratuita etc);
– sa se faca ordine pe saiturile cu pricina, care-si spun restine (nu e somatie, ci o idee buna), sa se stearga tot ce e piratat (vor ramane multe);
– sa se urmareasca de catre uploaderi primirea acceptului de la autori pentru anumite resurse digitale (un autor poate da chiar un album pentru a fi pus la share, pentru o luna, doua etc);
– sa se urmareasca upload-ul de informatie de calitate;
– sa se puna la share piese cu acceptul autorilor;
– etc (ati inteles ideea, cred).
Alte observatii:
– nu cred ca e gresit sa ai cont pe torentcrestin, daca nu iei ceea ce este piratat (sunt multe fisiere gratuite, destinate de autori spatiului public);
– in anumite conditii, chiar daca nu iei ce-i piratat, impune parasirea unui astfel de sait (ex: torent crestin); aici lucrurile tin si de intelepciune si ce vrei sa spui prin asta; dar, nu inseamna ca daca unii cumparat soft pentru a-l pirata si vinde in multe exemplare, eu sa nu cumpar soft pentru a-l folosi pentru mine…;
– cred ca articole ca acesta trebuie sa existe si ma bucur ca exista;
– cred ca la ora actuala administratorii acestor saituri nu au intentia sa faca ordine, dar ar trebui sa se faca (iata un caz in care am putea parasi orice cont de torent, prin renuntare explicita si sa spunem si de ce o facem), dar ma tem ca sunt prea putini care ar face asta si tot ei ar avea de suferit (le vor lipsi resursele gratuite de acolo).
Se pot initializa proiecte curate, unde sa fie pusa informatie cu drept de autor. Si trebuie si incurajate.
Mulţumi pentru analiză şi propuneri.
Da,este un subiect foarte interesant si de actualitate.Cred ca este mare nevoie de discutii pentru clarificare.
Din nefericire, multi folosesc furtul si din nefericire, si crestinii.De multe ori crestinii sunt cei care vor totul in Numele Domnului si prin har.Ar trebui sa invatam mai mult sa pretuim munca altora si sa fim dispusi sa platim pretul cerut!
Marius
Eu de tine am auzit de pe torentcrestin…ascultand albumul cu psalmi. Apoi am gasit si blogul si am aflat mai multe (Emanuel, etc). Nu vreau sa te simti jignit cu ceva, chiar nu auzisem de tine…si nici de muzica ta…si nici nu cred ca as fi aflat altfel.
Nu vreau sa discut acum despre piraterie…vreau doar sa spun ca, pana si „pirateria” cu evanghelia serveste evangheliei. Evident ca sunt si bani in joc, nu esti primul predicator (sau muzician) care crede ca nu isi mai vinde productia datorita pirateriei.
Daca o sa ajung vreodata in Oradea o sa cumpar cd-ul tau:), mi-a placut genul promovat acolo..dar sa multumesti celor de la torentcrestin, ti-au facut reclama buna.
Fii binecuvantat.
Draga Ianis,
1. eu nu sint un artist. Nu in sensul clasic al cuvintuli
2. nu imi pasa de cum si unde este distribuita muzica mea
3. nu traiesc din asta.
4. as fi apreciat totusi daca cei dela TC mi-ar fi cerut voie. Altii au facut-o cu predicile mele si le-am dat voie fara niciun fel de problema.
5. nu era niciun pacat daca nu auzeai de mine.
6. Nu cred ca cei de la TC mi-au facut mie un seriviciu daca au facut atita rau altor frati ai mei. Nu sint incintat deloc. Iar popularitatea nu ma intereseaza.
7. Cd-ul meu este epuizat si apoi nici nu a ofst niciodata de vinzare. Toate donatiile strinse pe acele CD-uri au plecat spre biserica din _Scornicesti.
nu am niciun fel de multumire catre cei de la Torent crestin, scopul nu scuza mijloacele.
inca o data si foarte hotarit: SA LE FIE RUSINE!
Stimate Doamne, Domnisoare si Domni, Dragi Ficiori,
dupa ce am stat mai bine de 30 de min sa citesc ceea ce s-a scris am ceva de zis si de linkuit. Deci:
Mesaj pt Iosif Muresan: Sue the basterds! Adica da-i in judecata pe ticalosi. (citat dintr un biznismen britanic care l-a sfatuit pe Richard Branson – apropritat Virgin Airlines – sa-i dea in judecat pe British Airways si sa nu se teama ca n o sa cistige. Branson a cistigat pina la urma.
Un model interesant de vindere a cd-urilor se gaseste aici: http://sivers.org/livecd
Se vede de la o posta ca 90% din cei ce au postat habar nu au cum arata un studio si cite ore se consuma doar pentru a mixa o piesa. Ce sa i zica Iosif la omul ala? Vino si mixeaza piesa in Numele Domnului si apoi dupa ce ai stat zeci de ore la mixat un album ne vom ruga sa ai paine maine.
Cuvîntul hoţ ajunge, ticălos e prea tare. Să nu exagerăm!
Pingback: Declarația zilei – 21 ianuarie 2010 « România Evanghelică
Mărturisesc că nu mai înțeleg mare lucru din această poveste. Dar fac niște observații de om nedumerit, poate labil moral, ziceți cum doriți.
1. Dacă am o carte sau un CD, acestea nu sunt mai mult decât niște „bilete” care îmi facilitează accesul pe proprietatea altcuiva. Deci devin culpabil (imoral) în momentul în care înlesnesc altcuiva – nu contează numărul persoanelor – accesul la respectivul bun cultural. Altfel spus, dacă îl împrumut unui prieten, nu dovedesc bunătate umană, ci dimpotrivă cruzime față de viața și bunăstarea autorului.
Dacă raționamentul meu este corect, atunci înseamnă că fie principiul are ceva inuman în el, fie sursa acestui principiu e de vină. Și atunci ajung la următorul punct.
2. E straniu că toate valorile lumii în care trăim le considerăm ca fiind contestabile, dar când vine vorba de bani dovedim o neașteptată subordonare la moda zilei. Legea dreptului de autor ne pare bună, cea a avortului nu. Întreb: nu există vreo șansă ca legea dreptului de autor să fie la origine o eroare? Sau ca existența ei să fie simptomul unei boli ascunse.
3. Legea dreptului de autor există de puțină vreme. Înainte se scria și se cânta fără roialități. Vocațiile s-au comercializat masiv abia în ultimele sute de ani. Homer n-a primit drepturi de autor. Nici Roman Melodul. Nici mulți alții. Nici măcar prietenul nostru Calvin.
4. Exista pe vremuri mecenatul. Asta pentru că societatea avea încă niște indivizi care sesizau că lucrurile care țin de spirit sunt deosebit de importante. Și făceau în mod voluntar acest gest de bunăvoință. Sau erau pur și simplu iubitori de artă. Faptul că acest model a dispărut aproape cu desăvârșire dovedește hidoșenia societății în care existăm. Din cauza modelului social existent suntem nevoiți să stoarcem bani din vocații.
5. Ceea ce fac astăzi contemporanii creștini, nu făceau nici anticii păgâni: să-și vândă creația. Aceasta era considerată deasupra preocupărilor mundane ale lumii. Lucrurile spiritului erau dintre cele gratuite, cu care oamenii se ocupau uneori în pofida oricăror situații potrivnice. Știu că există și contraexemple. Mereu e așa, dar îmi păstrez punctul de vedere ca ipoteză de lucru.
6. Vreme de secole, toți autorii și compozitorii creștini au scris de dragul lui Cristos și al Bisericii Sale, fără să aștepte vreo răsplată lumească. Aveau un mare avantaj: erau călugări mulți dintre ei. Dar probabil că atunci când s-ar fi pus problema plății s-ar fi gândit aproape imediat la simonie.
7. E imposibil azi pentru un artist/scriitor să nu-și pună problema banilor. Înseamnă că ceva s-a schimbat fundamental în rău în societate. Iar faptul că trebuie să se gândească la bani un om care ar trebui să se gândească la vocația sa, e un compromis la care îl obligă vremurile. Faptul că între creștini nu se găsesc Mecena (ăsta era păgân și a lăsat o „instituție” a generozității în urmă) e cu atât mai grav cu cât toată lumea ar trebui să fie conștientă de necesitatea cântărilor în închinare (lucru care nu ține de nevoi estetice secundare, ci de cele spirituale absolut fundamentale).
8. Soluția pe care aș vedea-o la modul aproape ideal ar fi ca bisericile locale să-și plătească oamenii talentați ca să stea și să compună/scrie. Iar apoi aceștia să nu fie nevoiți să vândă, ci să poată oferi totul ca gest de închinare. Un fel de leviți ai vremurilor noastre. Dar pentru asta ar trebui recunoscuți și apreciați ca atare. Ar mai fi și soluția ca cei care-și permit (cărora le-a dat Dumnezeu mai mult) să își îndrepte atenția către astfel de oameni și să-i susțină constant și necondiționat. Dar cine sunt eu să spun altora ce să facă cu banii lor?
9. Dacă astfel de soluții sunt imposibile (sau prea „comuniste”), atunci n-ar fi oare un bun început să recunoaștem că valorile comtemporaneității ne obligă la un dureros compromis: ei să ne vândă ceea ce au scos din sufletul lor, iar noi că suntem dispuși să ni le însușim contracost? Un principiu biblic atât de absolut cum e să nu furi, cred că ar trebui ancorat într-un altul, superior, care ne atrage atenția asupra faptului că trăim într-o vreme cu valori complet inversate.
Am un fix: cred că dacă vorbim de valori spirituale (iar nu culturale) toată lumea care le dorește ar trebui să aibă cumva acces la ele. În momentul în care facem confuzia între „cântările Domnului” și concertul Holograf, lucrurile nu au cum să fie mai limpezi, ci doar mai tulburi.
Zic că e absolut nedrept ca un om care nu-și permite să ia Biblia (ce afacere înfloritoare e și asta) pe bani din nu știu care librărie creștină să nu-și poată permite s-o citească! Eu nu asta înțeleg din ceea ce scrie în Scripturi!
Trebuie poate să decidem foarte clar care ne sunt valorile spirituale indispensabile și care ne sunt mofturile culturale care, într-o lume profund nedreaptă, sunt rezervate numai „elitelor financiare”.
Frumos argumentat
Si expunerea ta mi-a dat de gandit. Romania e o tara grea,dificila. Totu-i tulbure,probabil, interpretabil, discutabil aici. Nu putem sti inca ce-i adevarat si drept in tara asta.
Teofil,
n-ar strica pt ‘deconfuzare’ ca inainte de a te angaja in discutii sa citesti legile (si modelele de aplicare) din diferite tari pt ca in felul acesta condeiul tau ar face o mare diferenta in discutiile astea. Da, spui bine ca legea dreptului de autor exista de putina vreme, dar ramii confuz datorita opiniilor altora si nu a legilor.
1. Ti-am citit citeva din comentariile de aici.
Si DA, daca ai cumparat un CD cu muzica si vrei sa il imprumuti unui prieten sau la 20 de prieteni, nu gresesti cu nimic. Daca in schimbi stii ca unul din prietenii tai va face o copie a CD-ului si tu nu ii soliciti sa nu copieze CD-ului atunci partea ta de ‘vina’ este ca nu i-ai solicitat asta – pt ca interdictia multiplicarii ilegale este imprimata pe produs si poate fi vizualizata si de prietenul tau inainte de a face copia.
Tu, in calitate de detinator de drept al CD-ului (prin achizitionare, mostenire, schimb, etc …) ai dreptul legal de a-ti face back-up pe un alt suport magnetic, de a-l converti in MP3, FLAC sau ce mai vrei tu. Nu ai insa dreptul in conditiile legii actuale sa imparti altceva decit mediul original (te rog insa sa verifici legea ca io nu am mai citit-o de ani buni si alte riuri de informatii trecute pe sub ochi si mai putin prin minte :D). In alte tari insa exista si posibilitatea strict limitata de a imparti si mediul de backup.
Daca insa vrei sa reproduci public o piesa de pe CD-ul respectiv, iti trebuie acordul sau licentierea activitatii respective.
2. Legea are precedenta asupra conditiilor inscrise pe produse.
3. cazul cd-urilor cu muzica si a dvd-urilor cu filme este aproape similar cu al cartilor. poti sa faci schimb cu ele, poti sa le imprumuti, poti sa le donezi, sa le vinzi, etc … Evident, conditia este ca vinzarea sa se faca corect, odata cu instrainarea prin vinzare a produsului trebuie sa fie distruse si copia de backup sau copia digitala compresata / necompresata, etc …
4. cazul cd/dvd-urilor este diferit de cel al programelor, asa ca nu permite amestecul palierelor de discutie daca nu e cazul. Programele se supun unor reguli diferite. Programele se impart in mediu/suport si licenta. Programele aduc cu sine necesitatea semnarii unui acord de utilizare (EULA). Programele apartin cuiva si nu utilizatorului. Utilizatorul detine DOAR licenta/dreptul de folosire.
De pilda ai un DVD cu Windows 7. Poti sa-ti faci si un backup la el. Mai poti sa-l pui si pe HDD in format ISO ca sa fii si mai sigur ca ai o copie de siguranta.
Ai un prieten caruia i s-a stricat laptop-ul nou nout si trebuie reinstalat. Iti cere un Windows 7 ca si al tau. Sa zicem Ultimate x64. I-l dai ca sa nu si-l comande el si-l scuteste de 20 de euro costul DVD-ului. N-ai gresit cu nimic. Nici tu nici el.
Daca insa ii dai si LICENTA ta, atunci ai gresit. Poti sa-i dai SI licenta ta doar definitiv, daca stergi orice instalare si orice copie de siguranta. Daca licenta ta este insa OEM, nu poti sa i-o dai decit impreuna cu produsul care valideaza licenta OEM si in conditiile stipulate mai sus si daca licenta nu este nominala (cazul licentelor de volum si inchirierilor soft). Pt asta insa trebuie consultat termenii fiecarei licente …
Asa ca nu dispera, efortul de ‘culturalizare’ al prietenilor, rudelor si cunostintelor nu are impedimentele de care crezi ca te-ai lovit.
Dar si respectarea legilor presupune efortul minim de cunoastere si aplicare.
Cu respect,
xfinger,
Am citit legea (deși m-a interesat partea care se aplică mai ales cărților) din mai multe țări. Nu asta e problema pentru mine, ci felul în care s-a pus aici problema. Oricum împrumut destul de puțin și de rar (mai ales muzică).
Precizările tale sunt însă binevenite. Limpezesc mai multe lucruri.
Ce am vrut să subliniez cu acest comentariu e că legea asta este generată de un anumit context socio-cultural, care, în sine, nu e sănătos și virtuos. Și că cei care se declară creștini ar trebui să se opună și curentului care limitează totul la bani, nu doar să lupte pentru aplicarea legii. Cele două ar trebui să fie preocupări simultane și îngemănate.
# Teofil S
Marea majoritate a legilor unui stat sunt generate de un anumit context socio-cultural care nu este nici sanatos, nici virtuos. ( Ca sa vezi, nici Legea lui Moise nu face exceptie …)
De aceea da, cred ca ai dreptate, trebuie sa privim putin dincolo de lege, la esenta ei, poate sa vedem care putregaiuri din lumea noastra au condus la ea. Principiul general este ca, in afara cazurilor de conflict cu decizia noastra a ne inchina si sluji numai lui Dumnezeu, suntem datori sa respectam legile unei tari, fie ca ne plac fie ca nu. Daca legea numeste furt copierea de muzica de pe net atunci, ne place sau nu, trebuie sa ne conformam.
De cealalta parte, si eu cred ca ideea de scoate bani din muzica crestina nu este ceea ce Domnul si-a dorit pentru copii Sai. Acesta este drumul pe care s-a aliniat, impreuna cu lumea, si Biserica ultimelor 4-5 sute de ani, al mercantilismului ieftin.
Ajunsi aici, mi-e teama ca nu mai putem „reseta” lucrurile; diversitatea de opinii, argumente si flotari logice imi arata ca lupta aceasta este pierduta a priori pe ambele directii de care ai pomenit.
Solutia ar fi atunci?
Poate ar fi mai bine să adaug un PS la 7: Consider că e un compromis bilateral ceea ce se întâmplă datorită faptului că lucrurile spirituale sunt accesibile doar mediate de zeul versatil al banului. Ar fi mai simplu cu plata „în natură”, că acolo e deja alt palier. Dar banul poartă chipul lui Mamona…
Consider însă acest compromis aproape inevitabil (în condițiile actuale). Dar fără să devină un titlu de glorie sau o virtute deosebită.
cand ai cumparat ceva esti proprietar pe ce ai cumparat sau nu?
am cumparat o masina: pot s-o imprumut?
am cumparat o carte: pot s-o imprumut?
am cumparat un cd: pot s-a imprumut?
masina are drepturi de autor?
cartea are drepturi de autor?
cd are drepturi de autor
prin ce difera?
@mAricel
Masina este in proprietatea celui care o cumpara. Daca cel care o cumpara iese cu ea in piata si striga in gura mare ca o da in fiecare zi altcuiva spre folosinta sau chiar numai pentru a o testa, cu siguranta compania fabricanta se va sesiza.
O carte de asemenea se afla in proprietatea celui care o cumpara. Dar daca cel care o cumpara o fotocopiaza si o imprastie liber (fara a intreba in prealabil editura si autorul daca are voie sa faca asta) iarasi nu e ok si cineva se va sesiza.
da, poţi să împrumuţi tot ce ai cumpărat… dar cel care împrumută maşina de la tine poate să facă o copie identică a maşinii pe care să o folosească după ce ţi-a dat ţie maşina şi cheile înapoi? Nu!
Se duce la fabrică şi ia una la fel, dacă îi place.
atunci muncitorii trăiesc. Chiar şi cei de la Renault! Proaste maşini!
@xfinger – foarte bine punctat, m-ai scutit de un argument lung. bravo!
@ Nicu D: sa zicem ca-ti place un Mercedes si vrei sa l cumperi dar e prea scump si nu ai bani. Ce faci? Daca ar fi sa ma iau dupa ce zici tu, ma duc in alt loc si-l fur de acolo pentru ca, astia de la Mercedes sunt nesimtiti si nu stiu sa-si gestioneze afacerea de produc masini asa de scumpe.
Inca o intrebare: cine ne da dreptul noua, ca si mega „crestini”, sa-i judecam afacerea lui Iosif si sa-i spunem ca vinde la suprapret? Daca nu ne convine nu cumparam si gata. Daca laptele e scump pe raft, il furam, pentru ca aia sunt nesimtiti de au pretul asa de mare?
Nu ma gindeam nici in cele mai negre vise ca se poate gindi atit de josnic in ceea ce priveste dreptul de autor, sincer. Cred ca ar trebui ca toti (si aici sunt primul pe lista) sa ne facem un calcul cite albume piratate avem in casa si sa mergem la Iosif sau Studio Speranta sau altele sa le dam macar o mica parte din banii pe care ar fi trebuit sa i dam pe albumele respective.
Problema e ca Mercedesul nu e Mercedes in cazul asta. Uita-te la pretul CD-urilor. NU EXISTA diferenta aproape (18 sau 20 RON)!! Iar eu cred ca CD-urile in marea lor majoritate sunt DACII vandute la pret nu de mercedes ci de VW. Aici am eu impresia ca e furtul!!
Numai ca studiourile incep acum sa tipe pentru ca e criza si s-a subtiat slanina. Cand a fost criza VW a dat 20 % reducere la masini noi.
Chestia asta e ca si cu bananele la piata. Ele se strica dar nu se ieftinesc. Vanzatorul in loc sa lase din pret si posibil sa vand chiar putin in pierdere prefera sa piarda tot. Sau sa inteleg eu ca din pretul practicat inainte se pot acoperi si pierderile actuale?
Sa fie asa si cazul studiourilor. Ma tem ca da!
Ca si client am dreptul sa-mi formez idee despre ceea ce se ofera/cere si sa-mi formez o impresie asupra pretului.
A fi crestin nu inseamna ca nu ai voie sa cercetezi lucrurile si nu inseamna ca atunci cand cineva iti propune un targ in care mainile se intalnesc deasupra mesei sa te lasi tras peste masa doar pentru ca unul doreste asa. Romanul inca nu s-a obisnuit sa opuna rezistenta la anumite chestii.
Mie nu imi place sa fiu tras peste masa? Tie iti place?
Prefer sa fiu BARBAT!! Adica DEAL is DEAL si pentru mine si pentru tine. Dupa logica ta as putea spune si eu CINE il indreptateste pe IOSIF MURESAN sa ne judece pe noi si sa ne faca hoti. Adica cine e OMUL Iosif Muresan? Un OM. Si asa putem discuta mai departe.
Am facut un sumar mai jos cu privire la opinia mea reala: adica HOTIA este si de o parte si de alta. Sincer inca am muzica pe calc ilegala de pe vremea in care nu puteam sa-mi permit sa cumpar muzica dar de o vreme incoace am cumparat si CD-uri. Il inteleg si pe ala sarac care nu poate altfel. Pur si simplu nu poate altfel la momentul respectiv. Si daca nu poate altfel atunci ar trebui sa fie pusa la dispozitie o posibilitate ca si el sa aibe acces la un minim.
OK?
Nicu: De exemplu, eu cumpar o balama de mobila cu 1 Euro si vind cu 1,7 Euro. Ti se pare hotie?
Costul de productie la un Mercedes este de exemplu 40.000 de Euro si Mercedes cere pe el 80.000 de Euro? Ti pare hotie?
Evident, orice producator sau comerciant poate cere oricit, eu ca si consumator pot sa l sanctionez atunci cind decid sa NU cumpar. Dar noi, in domeniul muzicii crestine, noi furam pentru ca spunem ca studioul cere prea mult. Mai corect ar fi sa nu cumparam, sau daca piratam sa recunoastem ca piratam.
Semneaza un pirat.
Exemplul 1
Cumperi ceva cu 1 Euro si vinzi cu 1,70. Profit 70 % ( Dar tu numai ai cumparat si ai vandut) Poate mai ai si alte costuri cu salarii etc.
Exemplul 2
Mercedes are costuri de productie de 40 000 si vinde cu 80 000. Deci profit 100%. Aici insa tu nu ai luat in calcul si costurile de distributie etc.
Dar hai sa tinem lucrurile simple. Tu ai cumparat si ai vandut si ai obtinut profit de 70 % iar Mercedes a produs si a vandut cu profit 100 % deci eu cred ca profitul tau e NESIMTIT in comparatie cu al Mercedesului.
Cred ca acolo ar trebui sa se schimbe ceva in modul in care facem afacerile. Unde e punctul de hotie trebuie fiecare sa decida El si cu Dumnezeu.
O zi buna,
Nicu D.
Nicu: ce ma bucur ca mi ai raspuns, avem o baza obiectiva de discutii.
Deci, sa vedem cum sta treaba:
– la pretul de 1 euro se mai adauga costul cu transportul care este de aprox. 15% din pretul de achizitie. La mine in curte produsul ajunge cu 1,15 Euro. Profitul brut este de 0,55 Euro. De aici mai scad chiriile, salariile, costul cu depozitarea (daca tin marfa mai mult de 2 luni pe stoc pt ca nu se vinde deja sunt pe pierdere) costul cu livrarea la client. Daca nu deranjeaza pe cineva, mai fac si putin de profit, dupa care vine statul si mai ia inca 16% din ce mai ramine. Daca clientul plateste la timp, ramin cu un profit net de aprox. 3-5%. Mai e NESIMTIT acest profit?
Vezi tu Nicu, e usor sa judeci din afara niste lucruri de care nu ai habar cum functioneaza, si de aia eu il inteleg pe Iosif si il incurajez sa i dea in judecata pe cei cu torrentul. Daca Iosif citeste aceste rinduri il rog sa ma contecteze si-i recomand o casa de avocatura din Cluj care a cistigat in fata statului Roman cazul referitor taxa radio olbigatorie si pt cei care nu au radio. Deci pe astia cu torrentul o sa i manince la micul dejun.
Calin,
1. „Inca o intrebare: cine ne da dreptul noua, ca si mega “crestini”, sa-i judecam afacerea lui Iosif si sa-i spunem ca vinde la suprapret?”
In ultimii ani, pe plan mondial, pretul CD-urilor a scazut considerabil. Nu-i vorba despre nicio judecare ci despre nevoia de adaptare la realitatile din 2010.
2. „Nu ma gindeam nici in cele mai negre vise ca se poate gindi atit de josnic in ceea ce priveste dreptul de autor, sincer. Cred ca ar trebui ca toti (si aici sunt primul pe lista) sa ne facem un calcul cite albume piratate avem in casa si sa mergem la Iosif sau Studio Speranta sau altele sa le dam macar o mica parte din banii pe care ar fi trebuit sa i dam pe albumele respective.”
Afirmatia ta nu dovedeste altceva decat necunostinta de cauza. Daca te-ai informa ai intelege despre ce-i vorba legat de drepturile de autor.
Pe de alta parte, e jignitor sa presupui ca fiecare dintre noi avem acasa muzica piratata!
Bass player:
Nu am vrut sa jignesc pe nimeni si nu vreau sa i bag pe toti in aceeasi oala. Imi cer scuze daca asa s a inteles. Ma refeream la noi (adica si eu) care avem muzica piratata.
Daca Studio Mesaj nu poate/doreste sa scada preturile e problema lor, dar asta nu inseamna ca tre sa ne gasim scuze sa piratam.
Am terminat facultatea de drept, si am facut 6 luni un curs pe drepturi de autor. Deci cred ca inteleg fenomenul. In general un artist renunta la dreptul sau patrimonial si personal in favoarea studioului si studioul ii apara interesele.Pot fi si cazuri mai iesite din norma in care in care cesiunea sau renuntarea la dreptul de autor sa se faca mai diferit. Ceea ce este legal si moral, e ca orice autor (artist) are un drept personal de autor care trebuie respectat si recunoscut. Noi, atunci cind downloadam un cintec free fara sa avem acceptul artistului, pe romanieste spus, ne cam bagam picoarele in dreptul de autor ale artistului si asta nu mi se pare ok. Si asa cum ziceam, si eu sunt vinovat de asta.
Sper ca n-ai inteles, cumva, ca eu as fi de partea piratarii! Din contra…
In schimb, trebuie sa intelegem ca modelul de business se schimba, impreuna cu intreaga industrie muzicala. Pe termen lung, download-ul LEGAL este una dintre solutii, DAR trebuie implementata in functie de specificul local. Daca majoritatea tinerilor din Romania nu au carduri, pui la dispozitia lor un sistem de plata prin SMS s.a.m.d.
Despre promovare nici nu mai vorbesc. Cand si care dintre studiourile crestine a promovat vreun CD sau artist/formatie?! Nu poti avea pretentia sa vinzi fara sa faci cunoscut produsul.
Ar mai fi multe de spus…
Bass player, stii mai bine ca mine cit poate sa coste o promovare. De ce sa faci promovare si la primul event se vind citeva cd uri care dupa citeva ore apar pe net gratuit?
Cit despre plata cu sms uri, pt moment ce pot sa spun ca, comisionul perceptu de acestia este de minim 30 de centi/tranzactie. Mi se pare mult.
Daca investesti in promovare [prezenta media, concerte s.a.m.d.] poti vinde. Formatia Decean e un bun exemplu in acest sens.
@Calin
Nici la Mercedes nu au fost luate in calcul alte costuri decat cele de productie. Am omis calculele de transport, costurile cu personalul din show-room, reclama etc. Sigur si la ei apar alte costuri conexe decat cele de productie.
Intentionat am spus hai sa tinem lucrurile SIMPLE si nu am luat in calcul costuri care mai apar.
Acum iti spun insa ce STIU…cei del BMW au facut un calcul cu profitul pe masina VANDUTA si acesta nu depasea 5% (acu vreo 2-3 ani).
Decizia de a da sau nu in judecata pe cei cu torentcrestin ii apartine lui Iosif Muresan. La fel si decizia de a reforma afacerea pe care o face.
Sincer… mi-a dat de gandit dezbaterea. Imi propun sa renunt o data la doua saptamani la o pizza pentru a cumpara un cd de calitate. Cred ca problema romanilor e asta: „nu apreciaza muzica pentru ca nu ii costa nimic”. Un lucru sau un domeniu care te va costa, il vei si aprecia. Domnul sa ne ajute. Multumesc pentru articol.
Iată încă un cîştigat!
Integru, unde eşti!
Vezi că se poate?
Si eu ma gindesc sa trec pe Open Office…ca si prim pas
Iată încă un convertit:)
Avem voie sa dam cu plata,ceea ce am primit fara plata?
Inteleg sa adaug ceea ce revine pentru cheltuielile de productie,dar cat?
Domnul a dat talente sau talanturi fara plata,de ce luati atunci bani?
Eu nu inteleg.
Deci nu am voie sa dau imprumut cartile pe care „ma chinui” sa le cumpar?astea s-au imprumutat de cand lumea,cand oamenii nu erau atat de inebuniti dupa profit..sa fie cat mai mare..” a da” este mai ferice decat a lua,nu?”daruind vei dobandi”
Frate Marius,
de ce mi-ati dat CDurile cu predici fara plata..?ziceati ca nu vindeti ceea ce ati primit de la Domnul.
Nici pe net nu mai avem voie sa ascultam ,sa vedem nimic in cazul asta.
Ce urata este lumea asta a banului.
Fiecare cu plata lui. Imi aduc aminte cum copil fiind in biserica toti aveau alte slujbe si faceau lucrare. Pastori, predicatori, cantareti…si o faceau cu placere…si era har.
Daca ar fi la un pret corect…si daca ar exista si diferente de preturi intre CD-uri care sa fie corelate cu calitatea lor atunci as intelege.
Dar se incearca ce se incearca…iar jocul asta nu-l pot juca.
Elisa, sunt multe chestii pe net care sunt gratis si nu incalca drepturi de autor. E ok sa le citesti pe alea.
Iar, faptul ca un album de muzica pe cd ajunge pe net, chestia aia se face cu plata. Artistul a platit studioul, studioul a platit pt echipamentul muzical, studioul plateste oamenii care lucreaza in el, samd. Deci, daca merg pe argumentatia ta, nu ai cum sa primesti un cd fara plata pentru ca acel cd a ajuns la artistul lui cu plata.
draga Elisa, le-am dat pentru CĂ AŞA AM VRUT…
dar imaginaţi-vă că sîănt şi oameni care nu doresc să vă dea pe gratis,
ce fac? Le iau din mînă cu forţa?
Ce trebuie sa inteleaga lumea e ca nu muzica in sine se plateste. Si nici talentul. La limita, talent da Domnul, iar muzica este expresia acestui talent. Ceea ce se plateste este munca. Deopotriva a talentatilor autori, dar si acelor daruiti cu alte abilitati, care constituie industria orizontala. De la cei care fac instrumente, microfoane, PA-uri, procesoare se sunete, mixere, benzi magnetice sau CD-uri, carcase de plastic, booklets, redactori de text pentru acestea, graficieni etc. etc. Multi au impresia ca zdranga-zdranga, un magnetofon si iese ce se aude… Vai lor! Sa citeasca o caseta tehnica a unui CD. Seamana cu scroll-ul de final al unui film. Nu e doar Bruce Willis, Chatherine Zeta Jones sau Steven Spielberg. Zeci, sute de oameni scrisi cu litere mici muncesc pentru acel produs. Alte mii muncesc ca sa il cumperi tu de la doi pasi. Se numeste munca. Iar munca se plateste si ras-plateste.
IPBaciu,
ai dreptate frate..numai ca Hristos acum se vinde. 😦
Ne-a dat Mantuirea fara plata,noi stoarcem bani,pentru ca nu suntem mantuiti,doar ne amagim.
Nu ma refer la dreptul de proprietate, pe care nu Hristos l-a scos pentru talanturile lasate de El,de ce nu-L paltiti dragi frati ca v-a dat talantul?
A,e bun ca l-ati capatat DEGEABA<
Apoi,da,in Biblia mea nu sunt ARTISTI(intotdeauna m-a deranjat cand am intrat la resurse crestine si citeam acest cuvant.)Acesta este amestecul cu lumea
("nevizibil")
Elisa, daca cineva a primit [de exemplu] talent didactic* si este platit pentru el, inseamna ca „se amageste” privind mantuirea sa?
Directia ta e profund gresita si lipsita de orice fundament!
*este profesor
Draga elisa
Raman consternat de cometariile care abunda pe tema asta, se fac analize pe costuri/unitate de profit, au inceput sa imparta cat castiga unii, cat castiga ceilalti, cat au pierdut unii cat au castigat ceilalti. Nici unul nu are curajul sa-mi raspunda cat castiga Christos, desi El n-are nici un castig cand noi urarim sa castigam, sigur ca vor sari toti sa spuna ca nu face parte din subiectul in cauza, DE AIA se simt FURATI DE AIA se ZBAT IN COMENTARII CARE SUNT MAI HOTI DECAT ALTII, PT CA L-AU SCOS PE ISUS DIN SUBIECT. Inca nu am citit un comentariu pe acest subiect din care sa reiasa ca renunt la acest nemernic „EU” sa-l pot inalta pe El.Mi-e amar sufletul de tristete cand citesc comentariile unor capi de biserica care se pun pe ei in fata Domnului, EU STIU, EU CRED, EU POT, EU AM, EU N-AM, EU, EU , EU, EU la nesfarsit, dar asteptam sa se umple Bisericile de crestini.HAIDE-TI SA NE TREZIM !
Domnule Baciu, despre faptul ca pastorii sunt remunerati ce parere aveti? Aceeasta evidenta cum poate fi tolerata, avand in vedere ca „El* n-a avut niciun castig”, asa cum ati afirmat?
*Cristos
Bassistule, asta se va rezolva curînd şi frumos! Vor lua plata de la stat! Curată piraterie! 🙂
@ M.C.
Curat, murdar.
fără virgulă între ele
@Bass player
Draga Bass player, despre pastori platiti am in general cam aceasi impresie pe cat o am despre ortodocsi care i-au bani la orice serviciu pe care il fac in biserica sau in afara ei.In scurt timp vom ajunge acolo, ma astept sa se prezinte o lista cu tarife.Sunt de acord ca trebuie sa fie remunerati dar nu salariati, ca trebuie sa traiasca, sa nu duca lipsa, dar asta prin grija fratilor nu prin negocieri ca la piata.Multi nu vad asa si e dreptul lor sa priveasca cum vor, nu condamn si nu judec pe nimeni, dar am ajuns intr-o goana dupa membri in biserci nu pentru a aduce cat mai multe suflete la Domnul ci pentru a avea cati mai multi membri cotizanti.Am stat de vorba cu pastori si am sesizat de fiecare data,cand era vorba,cat de greu le este sa accepte ca un membru se muta de la o biserica la alta,de parca i-ar pierde Domnul.Lanurile sunt albe, nu-i vad mergand din casa in casa sa le spuna ca ii asteapta iadul cel vesnic, ca doar nu suntem noi martorii lui Iehova, desi metoda celor din urma e buna chiar daca scopul il condamn. .Eu ca si crestin dau zeciuiala, ajut cu ce pot, daca ceilalti nu fac la fel nu e problema mea, insemna trebui ca intr-o oarecare masura pastorul sa-si asume o parte din vina, sa se implice si sa-i implice mai mult, sa se roage mai mult cu o inima curata si neimpartita.Ca concluzie, tolerez, dar nu sunt de acord, sunt oameni care din pricini diferite nu pot sau nu vor sa de-a bani pentru plata pastorului,e o suma fixata, multi dintre ei nu vin la biserica dupa aia de rusine si se racesc mai mult, apoi nu te mai intalnesti cu ei decat la inmormantare lor poate.E corect oare ca banul sa puna o asa stapanire pe inima noastra???Am uitat oare ca Domnul v-a purta de grija?? Noi luam locul Domnului, si incercam sa ne purtam singuri de grija, ca doar avem delegare din partea Lui, de aia ne-a dat minte, da asa o fi, dar sa o folosim prin Duhul Sau.
NU STINGETI DUHUL
NU INTRISTATI DUHUL
UMBLATI IN DUHUL
RUGATI-VA PRIN DUHUL
FITI PLINI DE DUH.
Amin.
@ Ioan Popa Baciu
Subiectul acestei „dezbateri” nu este setea de bani, „raul care pune stapanire” pe unul sau pe celalat. Subiectul este lipsa de onoare [da, inclusiv materiala] fata de munca artistilor.
Presupun ca ati ascultat formatii precum Hillsong, Delirious?, Mercy Me [si altele]. Aceste grupuri NU ar exista si nu ne-ar putea binecuvanta prin tot ceea ce fac daca n-ar trai din muzica.
Faptula ca arta lor le asigura si o paine pe masa, inseamna ca sunt mai putini credibili, fara de har?
Nu cred. Prin astfel de formatii Dumnezeu atinge inimi si transforma vieti peste tot in lumea larga.
Avem nevoie de schimbarea mentalitatilor!
Pingback: 300 de comentarii la problema piratării « România Evanghelică
uff. inexact! 2009! 🙂 atenţie la neatenţie!
Marius, îţi propun să instalezi un detector de minciuni la intrarea în biserici, şi cine spune că n-a piratat dar minte, îl dai afară. Aşa scapi şi de fetele cu buricul gol şi de multe alte obsesive păcate 🙂
Iubitul nostru conducător i-a mulţumit, acum cîţiva ani, lui Bill Gates că a inventat „spasmele” de operare, că au putut pirata bieţii români săraci şi au ajuns operatori de soft la el, în State. S-a învineţit Billy la faza aia… Mă întreb, el lider maximo ce-o fi piratat, ca marinar vorbind?… 🙂
Dădusem o spinare de parale pe cdurile cu lecţiile lui Iosif Ţon, despre viaţa spirituală. Într-o duminică, vine ţiganul meu favorit la mine şi-mi cere să-i copiez şi lui cîteva discuri. Pe vremea aia nu erau „la liber”, pe net. Mi-a spus că-mi dă el „Integrala Puştan”…
Tu ce crezi că am făcut? 🙂
Draga Rasvan, apreciez ironia, dar te abati de la subiect sau abati subiectul dupa parerea mea.
Stii clar despre ce vorbesc.
Sper ca fratelui rrom i-ai dat ce aveai pe gratis fara sa faci schimbul cu el.
Marius, am fost beneficiarii unei culturi care se poate numi a „furtului de stat”.
Aproape toate cărţile tipărite în timpul comuniştilor nu respectau dreptul de autor. De aceea, erau ieftine şi poporul citea. Cartea nu era un lux. Acum este.
Pe net există biblioteci întregi care pot fi copiate de copiii săraci, fără respectarea drepturilor de autor.
Dacă nu se piratau sistemele de operare, ţara asta ar fi fost într-un dezastru al înapoierii. Băsescu avea dreptate.
Furtul este un păcat: că e vorba de muzică, filme sau mai ştiu eu ce programe de soft. În revista de calculatoare CHIP, au fost numere întregi care au dezbătut problema pe care o ridici tu aici.
România, ca şi alte ţări sărace, mai are nevoie de timp pînă cînd actul de cultură să presupună şi cumpărarea unei integrale Karajan, pe bani grei.
Pentru unii cititul sau muzica sunt mai vitale decît pîinea, sunt pîinea lor. Şi Jean Valjean a furat o pîine, apoi a luat şi argintul de la preot.
Ştii ce a spus omul bisericii, nu? I-a dat şi argintăria şi a minţit pentru el, pentru hoţ, salvîndu-i sufletul!
Dacă un copil sărac se bucură de un disc de muzică bisericească, piratîndu-l de pe net, e un păcat, dar un om cu inimă întoarce capul şi îl roagă pe Dumnezeu să-l ierte pe copil.
Scrii relativ explicit despre acceptarea inegalităţii sociale, despre asumarea sărăciei- dacă nu ai bani, nu asculţi muzica aia, sau nu citeşti cartea sau nu vezi filmul, de care copiii tăi au parte, pentru că au un tată cu bani, pentru că aş