Vă puteţi imagina o lumea a bărbaţilor fără cravată? Fără multitudinea de dungi şi culori, picăţele şi pătrăţele, carouri şi imprimeuri. Cravate cu desene, cu steaguri, tematice, presidenţiale cu dungi în diagonale, din mătase, din cîrpă, de înnodat, cu elastic, cu noduri mari şi noduri mici, în trei, în patru, chiar în şapte îndoituri, late şi înguste, lungi şi scurte, ţipătoare şi discrete, cu insemne de club, de armă, militare şi civile…
...............................................
Inutil accesoriu bărbătesc, leneş şerpuitor pe burţile greu de ascuns, “gîtlegău” atîrnător prin mîncare, este singura pată de culoare ca pana la papagal în cenuşiul-negriul-alburiul costumelor noastre, între pantofii cremuiţi şi chelia lăcuită. Folos? Cît globurile pe pomul de Crăciun sau cît rama la fotografie? Cît ghiveciul pentru floare sau cît coperta pentru carte? Dacă orice accesoriu ar avea vreo funcţie, care ar fi funcţia practică a cravatei? Acoperitoare pentru nasturii de la cămăşi? Intermezzo între părţile sacoului? Platformă vişinie pentru acul de cravată din aur? Mijloc de încriptare a unui mesaj către comunitate? Cîte una sau toate la un loc.
De la ososul zurbagiu cochet pînă la patronul hipertensiv şi supraponderal toţi ne încrăvăţim! De ce?
...............................................
Vă puteţi imagina starea “fără cravată”, starea de priveghere-preaveghere la orice amănunt, de suspiciune faţă de orice-i “moft”, privirea ascuţit-acră faţă de tot ce-i inutil şi despre care nu ştii de unde vine? E starea bunicilor noştri “fără cravată”.
...............................................
Ei măcar ştiau, aşa naiv cum îşi explicau ei… ei ştiau de ce NU, noi, generaţie gîtuită şi cu glasul stins în faţa oamenilor cumsecade, nu ştim de ce DA, aşa cum nu ştim de ce facem brad, cozonaci de paşti, ouă roşii, de ce tăiem porc la sărbătoare de prunc, aşa cum ştim de ce tăiem miel la moarte de Dumnezeu.
...............................................
Starea “fără cravată” nu este o stare de relaxare, aşa cum au venit politicenii noştri la primele negocieri, este stare de trezie, stare de strajă, aşa cum repeta Marcu Nichifor (tot fără cravată) “să fim cu maaare bagare de samă!!!”-
...............................................
Starea de "fără cravată" este starea în care lăsăm starea socială la o parte, "doftoricirile", funcţiile, lozincile, formulele, prefixele şi cărţile de vizită.
...............................................
Suspiciunea, fariseismul, legalismul şi circumspecţia inutilă sînt învecinate cu acestă stare. Sigur! Dar nu aşa este tot creştinismul? Nu imediat ne bate pe umăr păcatul din dreapta? Binefacerea care devine diabolic act.
...............................................
Poate că ne-ar trebui o generaţie descrăvăţită, o generaţie care să refuze a purta ornamentul în favoarea unei declaraţii vestimentare, cu “moft” profetic, că este în starea de nelinişte care precede răspunsul la întrebarea DE CE?
...............................................
https://mariuscruceru.ro/2009/01/05/fara-cravata/
Duminica dimineata? Va fi live?
seara…
Multumim Marius! 🙂
Cu drag, să îmi spui cum a fost!
Stiti cumva cum putem lua legatura cu acest frate? Simt ca cei de dincolo de munti, cum ar fi Suceava, suntem privati de atitea „bucate tare” si tare bine ar mai prinde si la noi cineva care sa ne mai intareasca. Frate Marius au trecut 2 ani de cind ati fost la Suceava, cred ca indata se fac 3, si tare frumos a mai fost intilnirea cu dumneavoastra si sotia. suntem citeva familii tinere care tanjim dupa intilniri cu consistenta. Si mare adevar spuneti ca tara e plina de masculi si nu de barbati, de orice alt statut dar nu de patriarhi. Ma rog ca Domnul sa ne dea intelepciune sa stim sa traim frumos pentru EL.
Se poate reedita oricînd, Simona. Da, se poate lua legătura cu Daniel Darie. Tocmai am avut o altă sesiune de genul acesta lîngă Veneţia cu un grup de familii extraordinare dintr-o biserică de nota 10.
Domnule profesor, de ce nu se pot casatori, un ortodox cu un baptist?
Este porunca dumnezeiasca? Daca da, va rog sa-mi dati referire biblica.
Sau este un sfat omenesc pentru a fi fericit si a trai fara griji in viata familiara?
Versetul: „Nu vă înjugaţi la un jug nepotrivit cu cei necredincioşi…. ” are legatura cu casatoria? Daca da, va intreb, ortodocsi sunt necredinciosi?
Oare menirea noastra nu este sa conducem la mantuire pe cei nemantuiti si gresim atunci cand ne casatorim intre noi doar ca sa fim fericiti?
Sunt numai o parte din miile de intrebari ce imi striga in constiinta, daca sunteti bun sa-mi raspundeti va multumesc.
Ups, întrebarea asta este delicată, dificilă şi merită un răspuns separat.
Cred că intuieşti deja o parte din răspuns.
Viaţa noastră este structurată în jurul a cinci straturi (voi dezvolta ideea)
Voi începe de jos
1. principii,
2. valori,
3. priorităţi,
4. reguli
5. obiceiuri
Primele trei nu sevăd, este principiul icebergului. Ultimele două sînt observabile de către cei din jur.
Aveţi aceleaşi principii, valori, priorităţi, reguli de viaţă şi obiceiuri de trai? Atunci… go for it!
Mă tem că graniţele confesionale nu vor permite în cele mai multe cazuri suprapunerea.
Asta înseamnă jug nepotrivit.
Mi-ati raspuns exact cum nu am vrut 🙂 adica tot ce stiu si eu. Si va asigur ca nu doresc sa aud ce as dori sa aud (nu ati vrea sa stiti ce-mi doresc) ci ceva sa ma convinga.
Multumesc totusi.
Markos, eu nu am probleme cu chestiile pe care nu le ştiu, am probleme cu acelea pe care le ştiu foarte bine, la fel ca şi tine, pe care le înţeleg, dar îmi este greu să le aplic.
Da, uneori nu este altă învăţătură decît cea pe care o ştim prea bine.
S-o aplicăm este mai greu.
Pingback: “Nu sîntem profesionişti!”, Rolul bărbatului, Biserica emergentă « La patratosu