„Un Homme Et Une Femme” – Un bărbat şi o femeie…

Nu, nu este vorba de celebrul film. Peste exact o săptămînă, la Biserica din Iris începem o nouă serie, aşa cum am mai anunţat: Şi cei doi vor fi un singur trup..

În prima sesiune, Un bărbat şi o femeie… vom pune cîteva întrebări primelor cinci capitole din Geneza:

Ce este bărbatul, ce este femeia? Ce înseamnă a fi OM?

În ultimul timp a apărut foarte multă literatură referitoare la sexualitate scrisă de diverşi autori. Fiecare dintre texte pare să se concentreze tot mai mult asupra diferenţelor dintre sexe şi prea puţin asupra faptului că feminitatea şi masculinitatea sînt secundare umanităţii.

Cărţi precum „Bărbaţii sînt de pe Marte şi femeile sînt de pe Venus” de John Gray, cu mult umor, este adevărat, cu observaţii probabile empiric, lansează o perspectivă care este totuşi departe de perspectiva biblică.

Problemele care apar în comunicare dintre sexe nu derivă din diferenţele dintre noi, ci tocmai din ceea ce avem în comun, din faptul că împărtăşim aceeaşi natură păcătoasă. Rezolvarea problemelor dintre noi poate fi găsită tot în fondul comun, faptul că sîntem creaţi să oglindim împreună acelaşi Chip, împărtăşim aceeaşi Asemănare.

Un bărbat nu este o femeie care are ceva în plus, nici femeia un bărbat care are ceva în minus, aşa cum tind unii autori să definească cele două sexe. Perspectiva firească, lumească ne-a pătruns gîndirea în aşa măsură încît bărbaţii îşi definesc identitatea în jurul puterii sociale şi potenţei sexuale. Pe de altă parte, femeile, stricate fiind de aceleaşi mecanisme de pervertire, îşi definesc identitatea prin puterea de a atrage (orice bărbat) şi prin puterea de manipulare socială.

A dispărut un element fundamental în căutarea de sine atît pentru bărbat cît şi pentru femeie: relaţia cu Dumnezeu şi relaţia unul cu celălalt.

Cum oare vom putea să ne recuperăm bărbăţia, sufocaţi fiind de atîta masculinitate prost înţeleasă, cum anume vom recupera feminitatea autentică, sufocaţi fiind de agresivitatea femeii care se mai înţelege pe sine doar ca o jalnică femelă.

Iată unul dintre textele la care vom face referire:

Geneza 1:26 Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ.” 27 Dumnezeu l-a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut. 28 Dumnezeu i-a binecuvântat şi Dumnezeu le-a zis: „Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul şi supuneţi-l; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pământ.”

Iată că nu ne putem înţelege ca bărbaţi în absenţa relaţiilor fundamentale. Puterea unui mascul nu poate fi definită în funcţie de proprietăţile pe care le deţine şi influenţa politică pe care o are. Un bărbat poate fi ceea ce trebuie să fie doar crucificat între două relaţii fundamentale: relaţia cu Dumnezeu, Cristosul fiindu-i Cap, şi relaţia din familie.

Dacă înţelegem astfel lucrurile, femeia nu este o derivaţie, un produs secundar, un rezultat al planului B, o corecţie a primei creaţii. Bărbatul şi femeia depotrivă au rezultat ca decizie a lui Dumnezeu de a-şi oglindi chipul pe pămînt. Bărbatul şi femeia împreună au căpătat mandatul de a stăpîni creaţia, nu numai bărbatul singur.

Dumnezeul Trinitar nu se poate oglindi în cel singur, ci numai în persoanele care intră în relaţie. De aceea orice erzie trinitară, orice erezie cristologică, poate fi cu uşurinţă aplicată şi cuplului bărbat-femeie.

Iată al doilea text la care vom face referire:

Genesis 2:15 Domnul Dumnezeu a luat pe om şi l-a aşezat în grădina Edenului, ca s-o lucreze şi s-o păzească.16 Domnul Dumnezeu a dat omului porunca aceasta: „Poţi să mănânci după plăcere din orice pom din grădină; 17 dar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit.” 18 Domnul Dumnezeu a zis: „Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el.” 19 Domnul Dumnezeu a făcut din pământ toate fiarele câmpului şi toate păsările cerului; şi le-a adus la om, ca să vadă cum are să le numească; şi orice nume pe care-l dădea omul fiecărei vieţuitoare, acela-i era numele. 20 Şi omul a pus nume tuturor vitelor, păsărilor cerului şi tuturor fiarelor câmpului; dar, pentru om, nu s-a găsit nici un ajutor, care să i se potrivească. 21 Atunci Domnul Dumnezeu a trimis un somn adânc peste om şi omul a adormit; Domnul Dumnezeu a luat una din coastele lui şi a închis carnea la locul ei. 22 Din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a făcut o femeie şi a adus-o la om. 23 Şi omul a zis: „Iată în sfârşit aceea care este os din oasele mele şi carne din carnea mea! Ea se va numi, femeie (ebr.: işa = femeie), pentru că a fost luată din om (ebr.: iş = bărbat).” 24 De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa şi se vor face un singur trup. 25 Omul şi nevasta lui erau amândoi goi şi nu le era ruşine.

Iată că lucrarea, munca nu este un blestem, nici naşterea, durerea şi sudoarea, chinul sînt parte a blestemului. Libertatea şi interdicţiile conlocuiesc înainte de cădere, alături de muncă şi naştere, cu legi şi prevederi, cu limite, despre care am mai vorbit altă dată.

Creaţia-creativitatea în muncă, înmulţirea, stăpînirea, dar în relaţie, fac parte din mecanismul prin care ne regăsim atît ca bărbaţi, dar şi ca femei.

Singurătatea nu reflectă chipul lui Dumnezeu. Isus, şi cînd fost în singurătate a fost cu Tatăl.

Geneza 5:2 I-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască, i-a binecuvântat şi le-a dat numele de „om” în ziua când au fost făcuţi.

De ce Dumnezeu a creat-o pe Eva aşa cum a creat-o, dintr-o coastă? De ce nu a repetat procesul? De ce nu a făcut-o din clopoţei şi brînduşe, din trandafiri şi flori de mac? Iată încă o întrebare la care am dori să răspundem duminică seara, în 22.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Anunturi, serile Iris. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la „Un Homme Et Une Femme” – Un bărbat şi o femeie…

 1. adrian zice:

  Abia astept! Presupun ca toate conferintele vor fi disponibile pe tineretiris.ro

 2. elisa zice:

  Ce ar trebui sa fie pe primul plan:lucrarea lui Dumnezeu sau familia?
  Cunosc o familie in care s-a pus aceasta problema,
  in care ela afirmat hotarat ca familia este pe primul loc,nu poate sa-si strice relatia de familie din cauza lucrarii,doar daca sotia este de acord atunci primeste sa faca ceva.Este corect acest punct de vedere?
  Inteleg ca Dumnezeu este pe primul loc,familia pe locul
  doi si lucrarea pe locul trei?
  Ori Dumnezeu este pe primul si lucrarea implicit?

 3. Ionel Condor zice:

  Apropo de ce intreba Eliza: cred ca nimic nu poate incepe fara Dumnezeu deci logic Dumnezeu este pe primul loc in toate.
  Locul al doilea ar trebui sa fie Familia, căci, „aşa cum spune şi Biblia, cine nu are grijă de ai lui este mai rău decât un păgân şi să nu se aştepte să poată să aibă grijă de Casa Domnului” (citat din Lazar Gog, mi l-am reamintit si reprodus exact.

 4. Marius David zice:

  Michelle, ti-am raspuns pe privat,
  adresa mea este mariuspunctcruceruarondgmailpunctcom

 5. Pingback: Noua serie Tineret Iris: “Şi cei doi vor fi un singur trup” « Clujul Evanghelic

 6. Pingback: Adam şi Eva – Diferiţi sau asemenea? Masculinitate sau bărbăţie? « Marius Cruceru

 7. Pingback: Sesiunea a III-a Iris: între Saint Valentine şi Sfîntu Duh « Marius Cruceru

 8. Pingback: Retrospectivă Iris “Şi cei doi vor fi un singur trup… ” – Final de serie: “NUNTA” | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.