Hollywoodinească-se escatologiile lor …

Escatologia vinde! E zemoasă! Left behind? (Ce grozăvii de mediocritate artistică!!!!) Și toate din această familie? Nu există mai bună rețetă de creare a unui sentiment învecinat sentimentului religios, dar neautentic, decît spaima. Spaimele escatologice au fost exploatate copios de-a lungul istoriei de toate bisericile.

Neoprotestanții și mișcările derivate din Reforma protestantă, mai ales prigoniții (este un fenomen al epocilor de prigoană) au dezvoltat și ei tot felul de scenarii apocaliptice și escatologice care mai de care mai fanteziste. Apariția filmelor? Oh, iată o ocazie de explorare a unor noi tipuri de narațiuni!

sursa facebook

sursa facebook

Da, există o escatologie biblică, dar aceasta este minimalistă și cristocentrică. Sînt cîteva trăsături fundamentale ale modului în care Noul Testament mai ales, dar cu bună înrădăcinare în Vechiul Testament (de care nicidecum nu trebuie să ne decuplăm cum Andy Stanley vrea să ne spună zilele astea..), mai ales în cărțile profetice, escatologie care schițează  o serie de evenimente, ”lucrurile din urmă”, dar nu pe aceste înșiruiri cade accentul în structurile de gîndire ale viitorului nostru de dincolo de viitor, ale istoriei de după finalul istoriei …

Pentru că aceasta este escatologia într-o definiție de urgență: doctrina sau setul de afirmații teologice și theologumene, care dau cu toatele socoteală de lucrurile de urmă, adică de ce se va întîmpla cînd nu se mai poate întîmpla nimic, cînd istoria așa cum o cunoaștem va fi încheiată și spațiul și timpul își vor schimba natura.

Din păcate poporul fie moare din lipsă de cunoștință, ignoranță, fie devenim obsedați de o prea mare preocupare pentru scenarii de tot felul. Mai nou pe youtube există cîteva voci care au dezvoltat o predilecție pentru astfel de subiecte. Ni se dau date, fapte, ni se dau termene, ni se arată hărți, aproape că simt ispita să mă duc să îmi pregătesc setul de supraviețuire pentru scenarii post-apocaliptice.

Care este sursa pentru o escatologie corectă? Scenarita cronică a neoprotestantismului? Preocuparea obsesivă pentru structurile narative ale unui viitor din care, după diferite variante  (ori noi vom lipsi, și atunci ce ne mai pasă, fiind răpiți la cer, ori vom fi doar o parte prezenți în el) sau ficțiunile unor autori submediocri din punctul de vedere al talentului literar și filmic?

Da, escatologia vinde, ne ține cu sufletul la gură, satisface un katharsis asemănător cu cel inițiat de tragediile grecești: cei răi ard, sînt pedepsiți, grozăvii mari vom vedea din clăbucii cerului, la adăpost fiind. Ce satisfacție!

Daniel, Ezechiel și Apocalipsa, cele mai dificile din punct de vedere hermeneutic trei cărți din Scriptură, fac deliciul tuturor analfabeților și sînt sursă de nenumărate elucucbrații ale retorilor de pripas. Nu cred că există cărți mai abuzate în tot canonul.

Nu voi insista, dar feriți-vă de literatură de proastă calitate, de filme de genul Left Behind, de predicatori care nu știu altceva să predice decît despre rolul Rusiei, al Chinei, al Israelului și muslimilor în următorii 20 de ani.

Vă mai amintiți anul 2000? Ce ocazie de studiu extraordinară! Am avut cunoștințe care și-au construit buncăre și și-au cumpărat resurse, generatoare, mîncare.

Acest soi de atitudine de așteptare obsesivă a EVENIMENTELOR și nu venirea DOMNULUI este o patologie a credinței. Căci biblic este să Îl așteptăm pe Domnul, ținta este asupra Lui, nu asupra evenimentelor înconjurătoare, aspra biruinței LUI, NU asupra scenariilor catastrofice, APOCALIPSA ESTE despre descoperirea LUI, nu descoperirea datelor criptice și a lui Hitler în Marea Fiară sau a numelui lui Trump în acronimie. Deplasarea dinspre Persoana Domnului și Mîntuitorului nostru, Împăratul împăraților și Domnul domnilor, Mirele victorios, Biruitorul lui Satan, Zdrobitorul diavolului. Deplasarea de la Chipul Acestuia spre închipuiri de tot felul este esența bolii inimilor noastre deznădăjduite. Căci deznădejdea și spaima se va naște din toate aceste scorniri ale minților omenești.

Mutațiile nefericite au avut loc mai ales în ultima sută de ani, mutații favorizate de lipsa de preocupare pentru cercetarea sfintelor scripturi cu atentă aplecare și de succesiunea de evenimente din ultimul timp.
Apostolul Pavel ne avertizează să nu ne lăsăm cuprinși de basme și să privim țintă la Cristos Biruitorul, Christos Victor.

Știm că vom fi ca El și vom fi cu El! Sîntem niște viermi care ne vom transforma în fluturi! Vom fi iarăși după Chipul și Asemănarea Lui! Aceasta rezolvă o escatologie ortodoxă minimalistă în sensul etimologic al cuvîntului, o escatologie cu premise trinitare și cu promisiuni comunitare.

Mai multe despre aceasta Duminică seara, în ultimul mesaj din seria Credo (Cred!), Cu Irisul deschis, Biserica Iris din Cluj, începînd cu orele 18.00

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Conferinte, CREDO IRIS, Predici, serile Iris, theologia in nuce. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Hollywoodinească-se escatologiile lor …

  1. corneladrian zice:

    Da..am observat că unii chiar fac bani pe YouTube, cu „vremea trezirii”, actualizări, actualizare la actualizări, Aurel Gheorghe, care transpira din greu încărcând serverele celor de la Google și care nu permite comentarii la postările lui.

    • Edith zice:

      Corneladrian, comentariile sunt de el blocate si de la un anumit număr de vizualizări esti intrebat de youtube daca vrei sa bagi reclama de-a lor ca sa faci bani. Însă Aurel gheorghe a respins acest lucru pentru faptul că pt vesitrea cuvantul sa iei bani, in orice fel ar fi, la amvon, ca si cântăreț, etc. nu este ok.

      Despre ce a scris fratele Cruceru, intr-adevar, noi ca si biserica=mireasa asteptam răpirea. Venirea Domnului este alt eveniment.

      • Marius David zice:

        Sigur, ”face sens” asta, mai puțin scenarita și preocuparea excesivă pentru hărți, scheme escatologice și alte chestii de genul acesta, acelea au mai puțin sens.
        dar cine ne poate acuza cînd ne afirmăm gusturile?
        În fond putem asculta și Bach, Mahler, Vivaldi, Vanghelis, Jean Michelle Jarre sau Claydermann, nu, ca să nu mai extind plaja de preferințe și spre alte genuri și specii …

  2. mecanick zice:

    Tocmai asta e problema ta , Cornele , ca ai observat [ doar ] si nu ai ascultat [ !!! ] ce spune si ce lucrare face Aurel Gheorghe pe net . Asculta mai intai ….s-ar putea sa-ti schimbi parerea , poate e vremea sa te trezesti si tu .

    • corneladrian zice:

      Îți las tie „plăcerea” asta să ramai „follower-ul” lui Aurel Gheorghe. Urmăresc din anii 90 „prezicerile” lui Lazar Gog pe casete audio…dacă ai prins așa ceva. Azi AG îți face o actualizare bazat pe un text, verset…peste 3 ani se „potrivește” altceva la același text, alt eveniment, alți conducători ai lumii…așa ca, cum e vorba „după cum bate vântul”, după ureche. Deci sunt in tema și avizat pe subiect. Sunt câteva doctrine pe care AG Le neaga….sau nu le împărtășește. Așa că, dragule, eu ascult, dar nu mecanick și sunt treaz și alert, mai ales la învățătorii care vor sa se afirme…pe YouTube

  3. mecanick zice:

    Ma bucur ca esti in tema si avizat , sincer , nu pot spune acelasi lucru , despre mine . Da , dragule , am prins casetele lui LG , doar ca, le-am ascultat mai tarziu . La AG, tema principala , la predicile lui este , pocainta si Duhul Sfant ….astea m-au atras pe mine . Problabil ca esti amilenist si il cunosti personal pe AG , altfel nu cred, ca ai fi folosit numele lui in comentariu, iar in ceeace priveste banii , ai primit raspunsul . Dragule , sti ce am invatat in anii acestia , ca as fi mai stangaci in umblarea mea, in credinta, daca as sti -prin absurd – ziua in care ar veni Domnul nostru ,de aceea mai ascult si pe altii .

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.