O ucidem pe Tilikum sau nu?

După cum probabil aţi aflat, o Orcă, i se mai spune şi balena ucigaşă, şi-a omorît dresoarea. Trist, tragic!

http://www.telegraph.co.uk/earth/wildlife/7313938/Whale-kills-trainer-at-SeaWorld-in-front-of-audience.html

Orca şi victima

sursa

vezi şi aici.

Acum opinia publică, pe bună dreptate îngrozită, s-a împărţit în două: cei care susţin uciderea orcăi din pricina comportamentului violent, imprevizibil, „temperamentului diferit” şi cei care susţin eliberarea animalului.

Cine este de vină în toată povestea? Omul, animalul? Este legitim să dresăm animale, să îmblînzim creaţia.

Cîteva chestiuni preliminare judecăţii:

1. Omului i-a fost încredinţat mandatul de a numi, stăpîni şi cultiva creaţia. I s-au încredinţat păsările cerului şi peştii mării. Iacov ne spune în capitolul 3 că toate vieţuitoarele de mare au fost îmblînzite de neamul omenesc, într-o superbă hiperbolă. Psalmul 8 ni-l arată pe om cu puţin mai prejos în putere decît îngerii, cu puţin mai prejos decît Dumnezeu, creatorul universului, Stăpînitorul şi Domnul, al Cărui Chip şi Asemănare îl moştenim.

2. Omului nu i-a fost dată în supunere creaţia spre distracţie. De aceea circul, bazinele de acest tip, umilirea animalului în scopul performanţei de acest fel cred că ies în afara cadruli biblic şi teologic prin care ne legitimăm supunerea creaţiei.

3. Animalul, sălbatic sau domesticit fiind (există animale domesticite complet? Se pare că nu!) îşi urmează propria natură, propria fire? Are rost uciderea unui pitbull care ţi-a devorat nepotul? Se pare că da! Are rost uciderea lui Tilikum? Mă tem că nu! De ce? Ce anume face ca la aceeaşi întrebare să ne răspundem diferit? Rostul domesticirii pitbull-ului sau rostul îmblînzirii balenei?

4. Există o diferenţă fundamentală între domesticire, în cazul cîinilor şi cailor, şi dresaj, în cazul leilor, hipopotamilor, balenelor. Dresajul prespune rămînerea în sălbăticie şi prezervarea naturii violente. Animalu dresat rămîne sălbăticit şi oricînd capabil să se întoarcă în natură. Domesticirea prespune tocmai în-căsnicirea animalului, modificarea naturii, alterarea sau, paralelă să găsim, altoirea naturii sălbătice. Animalul domesticit îşi va găsi foarte greu drumul înapoi spre pădure. Ucidem pitbull-ul domesticit şi dăm drumul balenei dresate?

5. Există legitimitatea unei asemenea profesii, cu riscurile de rigoare? Dresor? Dresajul are vreo conotaţie morală, poate fi interzisă precum vînarea animalelor pentru blană? Ştiu ce ar zice cei de la PETA. Oare cum răspundem noi, din perspectivă creştină în dreptul acestei probleme.

O ucidem pe Tilikum sau îi dăm drumul în apele în care albul şi negrul pielii ei se vor înspuma de apa oceanului şi înroşi de sîngele focilor?

Poate fi Tilikum jucăria noastră stricată de care ne dispensăm atunci cînd ne-a sărit arcul în ochi?

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, Întrebările lui Ghiţă, intrebările lui Naum, Meditaţii, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

65 de răspunsuri la O ucidem pe Tilikum sau nu?

 1. emsal zice:

  Cred că acest caz ne aduce aminte încă o dată că locul animalelor sălbatice nu este în captivitate. Plăcerea (oarecum vinovată) de a admira un animal după gratii sau în bazine/acvarii artificiale costă uneori prea mult!

  • Marius David zice:

   Ai văzut show-urile cu Titikum? Sînt pe Youtube. Animalele au o demnitate derivată din faptul că sînt, de asemenea, creaturi ale Domnului. Citeşte ultimul capitol din Iov, cum se laudă Domnul cu animalele create de el versus puterea omului. Este fascinant acel capitol din acel punct de vedere.
   tocmai asta spune Scriptura… sînt animale în faţa cărora, din pricina puterii şi tăriei manifestate în carnea lor, trebuie să ne smerim noi oamenii şi să dăm slavă lui Dumnezeu.
   Sînt fascinat de balene. Aş călători numai să le văd cozile şi artezienele de respiraţie, dar în libertate.
   Cum să nu dai slavă lui Dumnezeu pentru asemeea creatură, la fel ca atunci cînd vezi Grand Canyon.
   Amuţeşti de uimire.

 2. Pomisor zice:

  In biblie este scris ca daca un taur omoara un om sa fie omorat cu pietre… Acum familia decedatei este in masura sa decida ce sa se faca cu acea balena ca la drept vorbind ei sunt cel mai indreptatiti sa aibe un cuvant de spus in aceasta directie.

  Oricum in ceasta perioada inca nu suntem prea prieteni cu creaturile de pe pamant. Va veni vremea cand oamenii si celelalte fiinte vor fi mult mai apropiati. In vechiul Eden animalele se pare ca puteau vorbi cu oamenii…

 3. Paun Radu zice:

  Vanatul animalelor pentru blana este interzis? Pe ce baza?

 4. mnobineknume zice:

  NU
  Fiecare meserie are riscul ei

 5. Anca zice:

  Daca acest incident ar fi aparut intr-un cadru in care balenele sunt studiate in scopuri stiintifice? Meseria de dresor nu are legitimitate nici intr-un astfel de cadru?

 6. adrian zice:

  Orice meserie are riscuri.

  Nu inteleg de ce trebuie omorata balena.
  Brusc, animalul a devenit responsabil in urma acestui incident?! De ce nu i-au cerut parerea si cand l-au luat in captivitate? Atunci era iresponsabil, acum a capatat discernamant?

  • michael zice:

   pai care e diferenta? daca animalul omoara in captivitate e mai „vinovat” decat unul care omoara in mediul sau natural? balena asta chiar e vinovata! se chinuiesc oamenii sa`i vare in capatana nitica etica si ea e serial killer. pai sa stabileasca instanta ce sa facem cu ea, cazul fiind deosebit de complicat.

   • Marius David zice:

    Michael, bine ridicată problema.
    În mediul natural este ca o luptă cavalerească. Animalul are şansele lui, mai multe, este în medul lui ,
    Cînd vînezi poţi muri şi tu. Eu sînt pentru vînătoare, dar nu pentru orice fel de vînătoare.
    Am făcut arte marţiale. Am luptat după nişte reguli.
    Nu mi-am atacat niciodată adversarul pe la spate. Ne salutam la început şi la sfîrşit, dacă mai aveam pe cine sau dacă el mai avea pe cine. 🙂
    Ce s-a întîmplat cu Tilikum este profund nedrept.
    Ca să facă ceea ce face a fost înfometată, condiţionată, frustrată etc.
    Ştii cumva ce înseamnă dresajul?
    Sînt sigur că dacă majoritatea celor care merg la Circ ar vedea ce înseamnă dresajul, circul n-ar mai exista.
    Este cumplit de crud ce se întîmplă.
    Şi totul pentru bani, distracţie.
    Animalul a răspuns cînd a avut ocazia.

    • michael zice:

     am citit o carte despre cat de crude pot fi metodele de dresaj. si eu mi`am dresat cainele. am fost foarte crud! executa comenzile, primea bobite. nu asculta, nu primea!

     nu exista nici o etica atunci cand ucizi un animal. fie ca acesta era ucis pe vremuri in scopuri de hrana, fie ca era adus ca jerfta la Templu. pe de alta parte, tot Biblia ne spune ca un om fara mila de animale comite un pacat: Cel neprihanit se indura de vite, dar inima celui rau este fara mila. (Prov.12:10)

  • Marius David zice:

   De cîte ori au întrebat-o pe Tlly dacă vrea să sară peste cerc? Au negociat vreodată? Nu, au lăsat-o fără peşte vreo cinci zile şi apoi i-au dat nişte sardele dacă sărea ..

   • michael zice:

    marius, eu nu mi`am infometat „dihania” i`am dat doar de inteles ca ascultarea este urmata de rasplatire. nu i`am dat citatul biblic care explica asta…lesne de inteles, n`asa?

 7. Animalele ar trebui sa traiasca in mediul lor.
  Daca le scoti din mediul lor e ok – tu esti stapanul- dar trebuie sa fi constient MEREU de pericolul acestui gest.

 8. Andrei zice:

  „Potrivit Orlando Sentinel, Tillikum, sau Tilly, cum era alintata, a mai fost implicata in incidente soldate cu moartea unor oameni.”

  Mie asta imi place. Si pun pariu ca nu e vorba de prostie ci e vorba de lacomie. Vin oamenii sa vada cum dresezi tu un animal periculos… mai ai si ceva sporurui, frumos.

  Pentru ca e tara cu precedentul in legislatie, eu zic sa vina alt dresor, ca pot mari pretul biletelor. Cu ce a fost viata acestui din urma dresor mai de pret ca al celorlalti ca sa omori animalul acuma?

 9. rebelu zice:

  daca vorbim de vreo vina aici ea e in totalitate a omului.
  amintiti-va ” planeta maimutelor : si meditati.

  • Marius David zice:

   REbelu, Bine ai venit!
   Hmmm, n-aş da ca bibliografie la postarea asta tocmai Planeta Maimuţelor 🙂
   Filmografie, pardon!
   Vina nu poate fi purtată decît de o fiinţă morală. Numai omul în acest caz.

 10. Andrei zice:

  Dacă dresoarea era fica mea, desigur o omoram pe Tillikum.

  • Marius David zice:

   Şi dacă nu poţi? Dacă nu îţi dă nimeni voie să tragi cu harponul în ea? Stai cu frustrarea şi mînia?
   Fiica, în jur de 40 de ani acum, alesese deja. Şi-a ales meseria, o meserie care nu cred că este pentru femei. Mîine am un post despre asta.

 11. Florin zice:

  subscriu la ce a spus Andrei.

  Insa cum nu e fiica mea/baiatul meu, devin DEONTOLOG ca restu’. si ma dedau si eu la chestii de alea cu MORALA, si cum animalele nu stiu, si noi suntem superiori.. De astea.. povesti de astea frumoase..

  • Marius David zice:

   Florine, s-ar putea ca uneori să nu mai prinzi animalul, cu toată dorinţa ta de răzbunare.
   Înţeleg furia, dorinţa de compensare etc.
   Şi în Biblie există porunca de a omorî animalul care a omorît un om, este vorba de animalele domesticite.
   Dacă un bou omoară un om… omoară-l etc.

   • Florin zice:

    Am o nelamurire. Acel BOU a fost domestic de cand l-a facut D-zeu ? Sau a fost domesticit, si dupaia a omorat. Asa si cu aceasta balena. Ea in ce categorie pica ? Inteleg ca era dresata.. obisnuita cu oamenii

 12. viorica zice:

  Tot asa ne jucam si noi cu Diavolul il dresam dupa cum vrem ,crezand il putem tine in frine .Pana intr-o zi cand ne ucide .

 13. Pisica Roz zice:

  Exceptând câinii vagabonzi, pe care i-aș omorî eu cu mâna mea dacă aș avea posibilitățile necesare, nu văd cum ai putea trage la răspundere un animal pentru moartea unui om. Eu îs pentru legea Talionului, dar aplicată la faptuirile conștiente. Și în ultimă instanță, ai ales să faci meseria asta, ai știut și ce riscuri presupune. Acum ce vină are bietul animal?

 14. Cornel zice:

  Pisica Roz,
  De ce cainii vagabonzi si nu pisicile?… Doar pentru ca esti pisica?…

 15. michael zice:

  pomisor…ma ispiteste sa zic ca gandesti cu radacinile…pai nu scrie in apocalipsa cine va fi sursa bucuriei noastre in ceruri? animalele si plante?? vaidenoi, de ar fi asa ^^

 16. Dyo zice:

  Ideea de a ne razbuna pe biata balena este similara cu cea a lui Cirus de a blestema un fluviu pentru ca i-a inecat calul sau a lui Xerse de a biciui Marea Dardanele pentru ca o furtuna i-a incurcat planurile de razboi. Cand omul trateaza biosfera sau natura in care traieste responsabilizand-o si inaltand-o la nivelul conditiei umane, trebuie ca sunt rotite care nu mai functioneaza corect in mintea lui … ceva de gen Romani 1.

 17. viorica zice:

  Imi povestea socrul meu ca avea o junica si intr-o zi s-a repezit cu coarnele la una din fete ,avea 7-8 ,a dat cu ea de pamint ,a aruncat-o la distanta o tot lua in coarne ,fata tipa.S-a intimplat ca tatal fetitei sa fie prin jur ,s-a repezit la vaca si a reusit sa ia fata din coarnele ei .Nu a durat o jumatate de ora si vaca a fost taiata .Animale se razbuna .

 18. Rodica Botan zice:

  Daca animalele ar supune oamenii la aceleasi cazne pe care le supun oamenii pe ele…si inca fara rost, numai de distractie…noi am numii asta „eliberare” si am sarbatorii evenimentul in fiecare an…

 19. al-baidaq zice:

  Cand te joci cu animale care sunt cunoscute sub numele de ”balene ucigase” (nu ca daca ar fi fost vorba de un tigru, cum s-a mai intamplat – a se vedea cazul dresoarei Lidia Jiga) si te astepti sa nu ucida, e ca si cum ti-ai da cu ciocanul peste degete si te-ai astepta sa nu ti se invineteasca…

  Pur si simplu a stapani peste toate animalele, nu inseamna a stapani peste toate la fel si in mod absolut. Unele animale sunt pentru domesticit, altele sunt doar pentru vanat (intr-o lupta cat de cat egala, caci altfel e tot umilire, ca in cazul tinerii pe langa casa/oras a unui animal ce nu se poate domestici si/sau tinand cont de raritatea exemplarelor, nu cum s-a facut in S.U.A. cu bizonii) – atitudinea diferita a speciilor de animale demonstreaza clar aceasta. Iar omul care, cu o atitudine teribilista, indrazneste mai mult, cade de pe pozitia care i-a fost data, caci din mandrie se cade. Altfel, avertismentele si pedepsele de ordin superior vin chiar prin intermediul naturii si reprezentantilor acesteia.

  • Marius David zice:

   În momentul în care pleci de la presupoziţii evoluţioniste relaţia cu mediul, cu animalele se modifică fundamental.
   Presupoziţiile creaţioniste modifică şi atitudinea faţă de animale, natură etc.

 20. Dyo zice:

  Stie cineva ce sa intamplat cu pisica de mare care l-a ucis pe Steve Irwin? S-au razbunat pe ea sau nu?

  • Marius David zice:

   Nu, au lăsat-o în plata Domnului. Şi bine au făcut. Oare nu era previzibil că aşa va muri Steve, după cum risca? Ai văzut faza cu copilul său pe care îl întinde în faţa crocodilului?

   • Dyo zice:

    Da, am vazut-o. Fara indoiala ca omul nu era in toate mintile. Interesant ca atunci nimeni nu a blamat pisica ci, intr-un fel, cu parere de rau, toti au acceptat moartea lui Steve ca un accident al unui nebun frumos care putea avea loc oricand … Eu daca imi apropiu mainile de cusca unui leu la zoo s-ar putea sa ma aleg cu o amenda, sa nu mai vorbesc de copii: as putea sa decad din drepturile parintesti …

 21. Stefan zice:

  Tilikum e resident, deci el mananca peste, nu mamifere. Dawn nu a fost mancata, a fost inecata.

 22. diana zice:

  dar dc vor oamenii aia rai sa o ucida mai bine lasati animalul in pace ca nu va facut nici un rau si nu cred ca este asa de violenta eu zic ori sa-i dati drumu ori sa o dresati si puteti face un adevarat spectacol cu ea.

 23. Pingback: Portuguesa, instrumente de percuţie, Ce se mai ştie de Tilikum?, anahoretul topîrcenist, « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.