Cele mai bune (5) comentarii asupra cărților Bibliei

Tocmai am terminat predica. Se lasă liniștea. Cîteva gînduri mă mai bîzîie încă. Cît anume sîntem originali, cît depindem de comentarii asupra textelor pe care le abordăm?

Cîțiva studenți la master mi-au cerut o listă de comentarii … bune. Da, există și așa ceva. În limba română s-a scris puțin. Pastorul Beniamin Fărăgău a fost cel mai harnic dintre noi. A acoperit multe dintre cărțile Scripturii cu ale sale comentarii. După aproape 30 de ani de la Revoluție încă sîntem săraci în traduceri ale Bibliei și în comentarii.

sursa lligonier public media

sursa lligonier public media

Iată ce putem găsi totuși pentru cititorii care folosesc limba engleză: vezi AICI.

OLD TESTAMENT: GenesisExodusLeviticusNumbersDeuteronomyJoshuaJudgesRuth& 2 Samuel& 2 Kings& 2 ChroniclesEzra &NehemiahEstherJobPsalmsProverbsEcclesiastesSong of SongsIsaiahJeremiahLamentationsEzekielDanielHoseaJoelAmosObadiahJonahMicahNahumHabakkukZephaniahHaggaiZechariahMalachi

NEW TESTAMENT: The Gospel of MatthewThe Gospel of MarkThe Gospel of LukeThe Gospel of JohnActsRomans1 Corinthians2 CorinthiansGalatiansEphesiansPhilippiansColossians & Philemon& 2 ThessaloniansThe Pastoral EpistlesHebrewsJames1 Peter2 Peter & JudeThe Epistles of JohnRevelation

 

 

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în CREDO IRIS, Cărţi de citit, Greaca, Periegeza, Predici, Pt. studenţii mei, theologia in nuce. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Cele mai bune (5) comentarii asupra cărților Bibliei

  1. A republicat asta pe Suceava Evanghelica și a comentat:
    Recomandare din partea profesorului Marius Cruceru.

  2. foolfield zice:

    Exegeza lasă mai puțin loc interpretărilor subiectiviste. Câteva recomandări?

  3. Cris zice:

    Cele mai bune comentarii verset cu verset pe care le-am citit în limba română sunt ale lui Nicolae Moldoveanu. Se pot găsi pe aplicaţia ebiblia la rubrica comentarii.
    Dar să nu uităm că cele mai bune comentarii, care să le înţelegi personal, sunt cele care ţi le dă Duhul Sfânt în studiul personal al Scripturii, verset cu verset.

    • Marius David zice:

      Da, nu le-aș putea numi chiar comentarii, sînt mai degrabă meditații la Cuvînt. Și acestea ocupă locul lor, dar pentru un studiu tehnic al Scripturilor acelea nu ajung.
      N-ați citit altceva pentru că nu s-a scris altceva.
      Aceste liste se ocupă de alt domeniu decît cel pe care îl vizați dvs.

  4. Pingback: Cele mai bune (5) comentarii asupra cărților Bibliei – christian7blog

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.