#REZIST- liniștea – ziua 37

”Ia … dați liniștea aia mai tare!”. Ați auzit vorba asta? Parcă am citit-o undeva.

Astăzi m-am retras spre liniște. A fost preț de 50 de km cu bicicleta spre Mierlău, Șumugiu.

Am auzit fiecare sunet, sunete de care sîntem lipsiți în marile orașe, sunete sufocate de zgomotul zumzăitul motoarelor.

Ca nație sîntem destul de zgomotoși. Ne-liniștiți și ne-liniștibili.

Mi-am luat canon să port bolile mele și ale nației mele în rugă în aceste zile. Ne-liniștea românilor este o boală spirituală. Sper că poate fi vindecabilă.

Astăzi #REZIST împotriva celor care își ascultă tembelizoarele tare în apartamente, de putem auzi toți posturile TV preferate. Cu cît sînt mai tari în gură tembelizoarele, cu atît se pare că proprietarul este mai aproape de Antene.

Astăzi #REZIST împotriva celor care îți deschid geamurile la mașini și ne lasă să le ascultăm și noi manelele lor preferate.

Astăzi #REZIST împotriva celor care vorbesc tare la telefonul mobil în mijloacele de transport în comun, fără să se sinchisească că îi deranjează pe ceilalți.

Astăzi #REZIST împotriva celor care vin la grătăre, mici și bere, și împobobesc sonor natura cu portierele mașinilor, din care izvorăște același folclor de proastă calitate.

Astăzi #REZIST împotriva celor care claxonează abuziv în trafic.

Astăzi #REZIST împotriva înjurăturilor. Oh, cît de creativi sîntem la acest capitol! Cît de credincioși totuși! Ferească Dumnezeu, dacă îl calci pe român pe bătături te umple de cruci, candele, cristoși, cristelnițe, anafură, nivranghilă.

Cum #REZIST împotriva acestor comportamente și atitudini? Nu numai pomenindu-le înaintea lui Dumnezeu, care și-a făcut de lucru și cu românii, ci intervenind atunci cînd văd cele de mai sus sau înrudite cu acestea. La observațiile legate de înjurături probabil că mi-aș fi luat pumni în figură, dacă nu eram cu copilul în brațe.

Merită? Eu cred că merită să reacționăm. Poate începe vindecarea încet, încet.

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în dulce Românie, inventarul stricaciunilor spirituale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la #REZIST- liniștea – ziua 37

  1. FS zice:

    pentru comunicarea normala, sanatoasa, autentica nu vreti sa rezistati? impotriva permearii si pervertirii sufletului uman de catre retelele de „socializare” care ne fac semenii si mai ales tinerii sa gandeasca doar in termeni de „share, like, hashtag, check-in”? apropo, cum se pronunta in limba romana #rezist? diez-rezist? hașteag-rezist? suna bine? stiti ca #rezist are o similaritate foarte mare, prea mare, cu #resist, un hastag de Twitter folosit de catre cei ce se opun lui Donald Trump, presedintele ales dupa toate regulile in vigoare ale SUA? cei care mint in media, care sustin Black Lives Matter si Antifa, miscari ce ar trebui considerate organizatii teroriste? de http://www.resist.org ati auzit?

    nu stiu cine a venit cu ideea asta de #rezist, dar la marsul pro-UE, care a semanat foarte mult cu o contramanifestatie la marsul pentru familie, ce scria pe pancarte? scria #rezist (vezi articolul http://adevarul.ro/news/eveniment/mars-europa-60-ani-formarea-uniunii-europene-1_58d62cd95ab6550cb8a8d12b/index.html poza 6/9). daca n-o fi fost vre-un activist de ONG tare m-as mira.

    in concluzie: #rezist / #resist pare mai degraba un semn de identificare a apartenentei la curentul liberal-progresist pe care spuneti ca vreti sa-l combateti. adica „sa-i rezistam” (ironia nu este deloc accidentala). am tot vrut sa va spun asta de la inceputul acestei serii de postari, si m-am abtinut. cred ca comiteti o greseala de imagine. stiu ca arata „cool”, da bine la tineri sa vorbiti in jargonul lor, dar tocmai asemenea greseli pot sa-i indeparteze si mai mult. pentru referinta:

    youtu.be/Ele_dj3ud38

    • Marius David zice:

      ba da, și asta este în lista mea.
      da, stiu de miscarea din America si stiu ca si cea din Romania a luat inspiratie de acolo, tocmai de aceea eu am incercat un rebranding si voi continua cu incapatinare,
      voi confisca chestiunea si ii modific sensul. Am luat exemplu de la Apostolul Ioan: strategia asa este impecabila. Confuzia intentionata. Dublajul de sens.
      Nu, nu sint deloc tentat de coolisme. Înseamnă că nu îmi citiți blogul de prea mult timp.
      N-am complexe vis a vis de noua generație încît să încerc să le cînt în strună. Îi am în față de 25 de ani la ore. Sînt în comunicare cu dînșii permanent. Nu încerc să fac frumos pentru a fi pe placul #rezistaților. Dacă mi-ați urmărit postările, ați văzut că am amendat fenomenul, iar pe facebook am fost foarte reținut față de excesele fenomenului sau față de deturnarea fenomenului (imaginați-vă că la cluj au fost respinși din șir activiștii pro-vita, dar au fost îmbrățișați și acceptați cei care reprezentau mișcarea pro-gay).
      Tocmai pentru că sînt foarte conștient de asemenea pericole și de deturnările posibile, încerc propria mea deturnare.
      Sper să îmi reușească … măcar puțin.
      De aceea mi-am format propriul #Rezist.

  2. FS zice:

    Mulțumesc pentru explicație. Poate sunt eu prea bătrân și nu înțeleg importanța și rostul hashtagurilor. Adică știu doar că, dacă intri în troacă te mănâncă porcii, iar dacă postezi pe rețelele de socializare poți să-ți pierzi locul de muncă sau să ai probleme cu poliția din nimic. Jocul ăsta nu vreau să-l joc.

    Nu v-am urmărit toate postările de pe blog, așa că mi-a scăpat acea critică. Despre Facebook, politica mea este una de evitare activă a acestei companii. Asta e, unii au ceva împotriva televizorului, eu am cu rețelele de socializare.

    • Marius David zice:

      Vă înțeleg perfect și ca pățit de atîtea ori vă dau dreptate. Cine iese pe apă este imposibil să nu ia și cîte o gură de apă sărată.
      Eu încă încerc să pescuiesc cu ”netul” (plasa) pe inter-net, încercînd să fiu pescar de oameni. Nu mi-a reușit întotdeauna, dar și cînd se prinde … se prinde!
      Dumnezeu să ne dea gîndul ăl bun!

  3. Pingback: #REZIST – comunicarea și cuminecarea – ziua 39 | Marius Cruceru

  4. Pingback: #REZIST – total 40 de zile | Marius Cruceru

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.