Răspuns (pe scurt) domnului Horațiu Lungu (și altor cîțiva comentatori) despre Donald Trump

Stimate frate și prieten,

Mi-am adus aminte cu ocazia dialogului dintre noi de clipele frumoase petrecute pe coclaurii Olteniei pe bicicletă cu fiii dvs. Voi încerca să vă răspund în cuvinte puține, deși problematica pe care o abordați mă îndeamnă la mai multe abateri și paranteze. Cuvintele, cum spunea A. S. Exupery, sînt surse de neînțelegeri. Voi încerca să precizez pe scurt poziția mea în dreptul celor mai importante chestiuni pe care le abordați. Scrisoarea dvs. este importantă și rezumă cel mai bine modul în care gîndesc mulți dintre conaționalii dvs. și nu numai. Voi exemplifica și cu alte comentarii apărute lîngă scrisoarea dvs.

În urmă cu ceva timp am scris acest TEXT-uleț. Textul a produs reacții viguroase pe facebook mai ales. Mi s-a imputat imediat faptul că aș fi împotriva lui Donald Trump. Este o abordare extrem de simplistă. Reacțiile au fost virulente și înțeleg de ce unul dintre pastorii din Statele Unite a vorbit de frica de a-ți exprima convingerile. Îți aduni imediat o ploaie de reproșuri și chiar pierzi prieteni.

După ce am văzut comentariile din dreptul postării dvs. și din dreptul postării mele, am simțit nevoia să cutreier coclaurii ca să cumva să bat și eu cîmpii aiurea. Aici este dovada 🙂

Este adevărat, l-aș fi văzut mai degrabă pe Ted Cruz în fruntea Statelor Unite, dar a-mi dori ca acum alesul electorilor să eșueze este, vorba fostului contracanditat al lui Trump, ca și cum ne-am dori ca pilotul unui avion să facă infarct, în avion fiind cu toții. Nu pot uita totuși remarcile lui Trump despre soția lui Ted Cruz. Așa ceva … mai rar. Trump poate fi orice, numai cavaler nu poate fi numit. Mascul, da, bărbat în sensul cavaleresc al cuvîntului, niciodată, mai ales că nu și-a cerut scuze lui Cruz pentru mișelia aceea (cel puțin după știința mea – și asta nu este din cauza faptului că noi românii sîntem intoxicați de media de aici, ci pur și simplu avem alte standarde față de modul în care ne purtăm cu femeile noastre și ale altora …)

Temerea pe care mi-am exprimat-o este idolatrizarea (atribuirea de puteri dumnezeiești oricui altcuiva decît lui Dumnezeu), mutația încrederii de pe Domnul președinților spre Președintele ca Alesul Domnului. Aceasta este idolatrie și entuziasmul prea aprins ne poate duce la dezamăgiri mult mai mari. La vîrsta copiilor noștri, foarte verde, asemenea dezamăgiri se pot transforma în cinism pe mai tîrziu, în atitudine de retragere din viața publică. Cred că vă programați singuri pentru o mare dezamăgire, după cum spunea un prieten zilele trecute.

Voi înterveni printre rînduri, dată fiind lungimea postării dumitale de pe pagina mea pe facebook. Nu răspund pe facebook, pentru că acolo audiența este restricționată și limitată. Textul dvs. este important și trebuie cunoscut de mai multă lume, pentru că reprezintă cumva poziția clasică a multor creștini evanghelici din Statele Unite:

Draga si stimate Marius Cruceru, prieten si frate in Cristos,

Imi permit sa postez acest mesaj pe pagina ta din dorinta de a fi sigur ca il vei citi, atat tu, cat si multi alti romani care te citesc. Este un raspuns la comentariile tale de Sambata despre Trump si cuvantarea lui la inaugurare. Doresc f. mult sa imi si raspunzi, aici nu e vorba de certuri de cuvinte fara rost, ci de o ideologie pe care o dezbatem in cadru crestin, o chestie nu lipsita de importanta pt. cei care inteleg vremurile in care traim. Din pacate nu pot fi f scurt la un subiect atat de vast, dar am sa incerc sa ma limitez.

Drag prieten, după cum vedeți, l-am citit, mesajul va ajunge și la alți români care mă citesc. Răspund, după cum puteți vedea. Și eu voi încerca să îmi limitez numărul de cuvinte.

Deci in primul rand nu se pune problema ca Trump ar fi pocait, crestin nascut din nou. Sa nu fim naivi, cand un om de talia lui face un asemenea pas important in viata, el nu ramane necunoscut lumii intregi. Asta fiind spus, acest om care are bagajul lui de pacate personale in viata, are totusi un respect deosebit pt Dumnezeu, ceea ce reiese chiar din toate obiectivele platformei sale politice! Pt acest fapt essential eu cred ca Dumnezeu l-a adus ca lider al cele mai puternice si afluente tari din lume in acest moment al istoriei. Eu si zeci de mii de altii ne rugam sa ajunga sa-L si cunoasca pe Dumnezeu in mod personal, dar deocamdata este liderul potrivit la momentul potrivit.

Nu aștept ca un președinte să fie ”pocăit”. Aștept un minim standarde de moralitate. Altfel Bill Clinton nu ar fi fost tras la răspundere pentru faptele sale din biroul oval și pentru minciunile sale. Aștept un minim standard de decență. Viața personală a cuiva trebuie să fie coerentă cu standardele platformei politice. Da, admit, Trump are un trecut, dar are o agendă politică în care se regăsesc UNELE dintre doleanțele creștinilor conservatori (printre care mă număr și eu). Discursul lui are și declarații naive, imposibil de implementat și față de care chiar republicanii nu vor fi de acord (chestiunea automobilelor și producției acestora).

Este o diferența de nuanță. Avem de-a face cu voia lui Dumnezeu care uneori este PERMISIVĂ. N-aș spune că Dumnezeu l-a adus pe Trump, ci Dumnezeu l-a îngăduit pe Trump. America a avut de ales între CATASTROFĂ și DEZASTRU. A ales răul cel mai mic. Să faci din răul cel mai mic ales de poporul american la disperare ALESUL PROVIDENȚIAL, asta mi se pare sămînță de idolatrie. Am înțeles că Volf a declarat ritos că, dacă ați votat cu Trump v-ați fi lepădat și de Calea lui Cristos. Nu știu dacă și cînd a spus așa ceva, dar cred că amendarea lui Russell Moore pentru opinia lui este la fel de îngrijorătoare precum aberațiile (nu primele) ale lui Miroslav Volf.

Da, sînt de acord, este omul potrivit la momentul potrivit, din păcate într-o națiune decandentă. Trăind acolo nu vedeți așa de evident cum se vede pentru vizitator cît a decăzut americanul de rînd. Eu călătoresc în America de 22 de ani, aproape anual. Văd cum se prăbușește structura morală a Americii cu pornire de la omul de rînd, nu de la politicieni. Trump nu va reuși să vă ridice din mocirlă. Evanghelia a structurat fibra morală a acestei țări. Cîteva legi și cîteva fonduri tăiate de la avorturi nu sînt decît fumigene, nu sînt teritorii cucerite. Ce, credeți că va scădea rata avorturilor? Doar pentru cîteva luni! A sărbători ca victorie asemenea mișcări de încălzire pe margine mi se pare iarăși naivitate.

Omul care a spus ce voia un popor disperat să audă. WE WILL MAKE, WE WILL MAKE… WHO??? TRUMP? EL SINGUR? OMUL PROVIDENȚIAL? Omul care a înlocuit establismentul, așa cum bine spuneți. Omul care a părut o alternativă mai bună decît cea mai dezastruoasă alegere: Hillary.

Pt a intelege trebuie discutata conjunctura. Iti amintesti de coruptia totala din Romania de pe vremea lui Ceausescu, si o vezi pe cea de acum. Ei bine, lucrurile stau cam la fel si aici! Doar alta scena, alti jucatori, si alta importanta geo-politica. Nu se observa asa de mult pt ca SUA este o tara mult mai mare si starea economica nu a decazut la nivelul Romaniei, dar coruptia a pangarit intregul guvern exact ca in Romania, inclusiv serviciile secrete si media. Este un sistem gigantic bazat pe coruptie in toate ministerele. Asta nu a inceput cu Obama, ci se petrece de multe decenii, incat aceasta tara prospera a ajuns pe marginea prapastiei din toate punctele de vedere.

Cred că înțeleg oarecumva conjunctura. Da, America a ajuns unde a ajuns, cum spuneam, NU DOAR DIN CAUZA POLITICIENILOR, ci din cauza poporului în primul rînd. Politicenii sînt doar virful de iceberg a ceea ce poporul este. Îndepărtarea de valorile creștine, decăderea morală s-a petrecut în toate păturile societății, mai ales în orașele mari. De aceea Hillary a cîștigat votul popular. Dacă sînteți destul de naivi să credeți că veți schimba starea națiunii doar prin schimbarea pălăriei, veți fi mult mai dezamăgiți. Americanii trebuie să se reîntorcă la valorile care au stat la baza formării acestei națiuni. Mă bucur că Trump a făcut deja cîteva gesturi semnificative. Sper să nu se oprească aici.

Bush juniorul a fost un dezastru iar Obama l-a si intrecut cu mult, distrugand si ce mai ramasese din fibra morala a natiunii. Obama a procurat Americii in 8 ani datorii fiscale care depasesc cu mult totalul datoriilor incasate sub toti presedintii, de la infiintarea acestei tari sub presedintele Washington. Strategia din orient un dezastru cu implicatii mondiale precum vedeti. Infrastructura SUA un dezastru. A dus usor poporul in eroare pt. ca este fizic prezentabil si articulat in vorbire. Abea acum multi au inceput sa se trezeasca. Dar cum spuneam, problema nu consta numai in Obama. Ea nu se afla nici intre republicani si democrati, asa cum propaga demagogii pt a deplasa privirea de la adevarata problema. Problema este clasa politica corupta, aliata intr-un mariaj sinistru cu unele industrii majore, ca cea bancara (pe care au rascumparat-o in 2009 cu mult peste 2 trilioane), cea producatoare de utilaj militar, etc. De zeci de ani se trag niste sfori de neimaginat, timpul nu-mi permite sa intru in multe detalii. Exista legi necunoscute publicului, asa-numitele “loopholes”, de care acesti jucatori se folosesc pt a-si trage sforile si a-si canaliza profiturile de ordinul zecilor de miliarde, din culise.

De acord cu descrierea dvs. Repet: a-ți pune nădejdea că un om, chiar dacă are sprijinul camerelor acum, va putea întoarce această navă uriașă dintr-o singură mișcare, fără riscul de a rupe nava, este o atitudine naivă și de gravă necuonaștere a mecanismelor de funcționare a puterii în Statele Unite. Nu vreau să vă dau eu lecții de politologie, dar cunoașteți mai bine ca mine că puterea prezidențială este filtrată și cenzurată. Temerea mea cea mai mare este că, avînd atîta putere acum, avînd și camerele de partea lui, Trump și republicanii nu vor fi în stare să speculeze momentul și vor săvîrși același șir de greșeli pe care le-a săvîrșit Obama, cînd a fost în aceeași situație. Mă tem că tocmai acest moment de maximă putere îi va ameți și îi va paraliza. Sper să nu fie așa!

Trump s-a invartit si el prin aceste cercuri, motiv pt care cunoaste jocul. Argumentul lui este urmatorul: sa desfiintam aceste “loopholes” si sa revenim la un sitem cu adevarat simplu si transparent. Deci el renunta sa mai joace acest joc murdar, dar pretinde ca jocul sa fie desfiintat pt toti. Just nu? Doar de ce credeti voi romanii din Romania ca ii sar sacalii in cap? El vrea sa ia puterea din mana politicienilor de cariera care danseaza un dans perfid cu liderii acestor industrii. Are o opzitie extrem de puternica, care include o majoritate din congres (desi sunt republicani – pisici grase) si se pare chiar din serviciile secrete.

Aici ați pus punctul pe i. Vezi, tocmai că între republicani sînt trădători, care vor juca un alt joc și vor fractura partidul și direcțiile de forță.

La asta se mai adauga mass media-masina de dezinformare care isi joaca rolul ei meschin, prezentandu-l ZILNIC in cea mai neagra postura! Apoi vin milioanele de liberali “progresivi” din popor, adica homosexualii emancipati de Obama, femeile care vor a-si pastra dreptul la avort. Apoi mai vin pur si simplu prostii si indiferentii, de care nici noi nu ducem lipsa. Cu asa un totalitar opozitional numai interventia providentiala a lui Dumnezeu il poate ajutapa Trump! Dar, dupa cum ati vazut, aceasta interventie s-a manifestat deja la alegeri. De fapt aceasta tara a fost formata prin interventia providentiala a lui Domnezeu pe vremea lui Washington.

Da, slavă Domnului pentru facebook și twitter. Și aici în Romania trăim aceeași situație. Acultam zilele trecute pe Romania actualități un studiu în care se spunea că încrederea în mass-media tradițională a scăzut cu 30%, a crescut încrederea în media alternativă enorm de mult.

Revin la coruptie si liberalism. Fonduri uriase sunt canazilate din bugetul de stat in diferite directii, sub diferite forme, prin diferite agentii deghizate in entitati benefice din punct de vedere social, cultural, etc. Timpul nu imi permite sa dau decat un exemplu. “The National Endowment for the Arts” o organizatie aparent neutra, promovatoare a artelor frumoase, a devenit de mai bine de 20 de ani propagatoarea homosexualitatii si a celor mai liberale curente in societatea Americana. Trump a fost deja acuzat ca vrea sa le stopeze bugetul, deci ca nu ar fi de accord cu “artele frumoase”! Schimbarea climatica, o alta miscare care a iesit de sub control printr-o exagerare extrema a subiectului este un alt punct acuzator la adresa lui Trump. Stii cate zeci de milioane din bugetul American au fost cheltuite pt a plati pt “studii stiintifice” menite a obtine un rezultat deja prestabilit, pt a demonstra “gravitatea si consecintele” schimbarilor climatice? O parte din aceste fonduri au fost canalizate prin actiuni ONU, apropos de atitudinea refractara a lui Trupm vis a vis. Exact la fel acum 20 de ani s-au facut “studii sociale si medicale” cu scopul deja prestabilit de a demonstra ca homosexualitatea este o trasatura genetica, deci este ceva normal si nu patologic. Astfel, The American Psychological Association, si The American Medical Association, au definitivat aceasta “concluzie” in publicattile lor de specialitate, schimband normele medicale anterioare, pe baza unor studii false. Au pus astfel bazele miscarii dezgustatoare LGBTQ pe care o vedem in ziua de azi.

Da, corect, de acord. Știți mai bine aceste date. Nu cred că sînt relevante totuși în discuție.

Revin la Trump. Cuvantarea lui inaugurala nu a fost “de inspiratie divina” potrivit celor cu care ai polemizat, dar dupa parerea mea a fost geniala. A pus punctual pe i, in timp ce altii pun punctual pe Y de zeci de ani in tara asta! Faptul ca si-a re-prezentat fundatia platformei electorale nu m-a deranjat catusi de putin, dimpotriva! Doar exact pt asta l-am votat! Este ceea ce dorim sa faca! Sa ia puterea din mainile clasei corupte si sa o redea poporului! Sa re-aduca tara la baza ei morala si functionala intentionata de fondatorii ei. Sa restaureze capitalismul care a ajuns ingenunchiat si aproape de faliment, in timp ce idei socialiste sunt fluturate continuu in fata consumatorilor de media, de arte, si in toate institutiile de invatamant seculare. Ce sa mai zic ca au patruns si in biserici!

Ei, aici nu sîntem de acord. Genial? Genial prin ce? Aici am amendat eu în postare: neglijența epitetelor, exagerarea entuziasmului. Comparați, vă rog, discursul lui Churchill sau al lui Roosevelt de intrare a Americi în război. Acelea sînt sclipitoare. Să nu mai merg la Cicero și Demostene, s-ar putea să fiu acuzat de înclinație spre meseria mea. Discursul lui a fost interesant, a ventilat teme din campanie, dar, dacă ești cît de cît educat politic, îți dai seama că are teme socialiste. Noi am trăit asta pe pielea noastră. Vă mai amintiți de discursurile lui Ceaușescu? NOI VOM FACE, NOI VOM DREGE… WE WILL MAKE, WE WILL MAKE … Asta ne spunea, de identitatea României, să fie mare, tare, să fie prima, să plătească datoria, NEATÎRNAREA, independența …. noi am trăit aceste lucruri. Nu-l compar pe Trump cu Ceaușescu, Doamne ferește, dar compar TEMATICA discursului. Să dea Dumnezeu ca America să revină la bazele ei sănătoase capitaliste. Dar cum? Dînd reglementări de graniță? Cum? Îi vedeți pe americani montînd Iphone? Pentru același preț precum chinezii? Să fim serioși! De aceea cred că sînteți naivi. CE american va cumpăra un Chevrolet cu 30% mai scump doar pentru că este cu totul MADE IN SUA? Cînd vă arde la bani, atunci se schimbă programele și chiar … moralitatea. Inclusiv în biserici, după cum bine ați spus.

Tu zici ca esti de dreapta si crezi in valorile pe care le sustin republicanii. Din nou, in ultimele decenii valorile republicanilor se aseamana tot mai mult cu cele ale democratilor, e doar un joc de partide pt multumirea plebei. Ultimul republican adevarat a fost Reagan. Numele nu mai conteaza! Daca Trump ajunge sa se inteleaga cu ei toti, inseamna ca si el ne-a tradat si ne-a inselat! Dar el zice ca vrea sa faca curatenie in parlament si in sectorul privat, iar noi, suporterii lui asta asteptam! Buruiana trebuie starpita din radacina! Deci eu il consider un fel de Vlad Tepes contemporan! Sper ca incepi sa ma intelegi. Ba mai mult, sper ca voi cei din Romania sa incepeti sa ne invidiati pt un asemenea lider, si sa va rugati sa va dea si voua Dumnezeu unul ca el! Probabil unii care citesc vor rade, dar valorific mai mult propagarea a ceea ce cred ca este adevarat si bun, decat stima unora ca cei care m-au jignit deja in ultimul timp.

Din nou aici m-am revoltat. A-l compara pe Reagan cu Trump este o glumă proastă despre amîndoi. Dacă Trump va avea inteligența lui Reagan de a-și lua consilieri buni și de a-i asculta, atunci da, are o șansă să fie un președinte decent. Reagan era totuși din alt film.

Ei, asta mă îngrijorează imens. Afirmația dvs. că îl considerați un Vlad Tepes contemporan. Faceți afirmația asta tocmai pentru că nu știți exact cine  a fost Vlad Tepes. Așa cum este mitologizată legenda lui Cuza Vodă, că tot este astăzi ziua Unirii, așa a fost mitologizat și Vlad. Vlad a avut păcatele lui, la fel ca Ștefan cel mare. Dar și dacă ar fi așa… vezi pe cineva astăzi spînzurînd și trăgînd în țeapă homosexuali? Fără judecată? Sau cu o judecată sumară? Dacă este așa și se formează un precedent, atunci este grav să gîndim așa.

 

In nici un caz eu nu il idolatrizez pe Trump, desi la prima vedere cineva ar putea fi ispitit a crede astfel. Ceea ce reprezinta Trump pt natiunea Americana sunt idealuri si nazuinte pe care eu incepusem sa le nutresc de vreo 20 de ani, dar nu credeam ca mai sunt realizabile. Cand i-am inteles platforma electorala, mi-am dat seama ca nu este un candidat obisnuit si ca aceste alegeri sunt cu totul neobisnuite. Mi-am dat seama ca Trump e un tsunami! Crezi ca nu am facut tot posibilul sa ma informez mai bine, si ca nu am analizat si cantarit toate riscurile in mintea mea? Dupa mine, cel mai mare risc ar fi sa devina un dictator rau, care sa deturneze puterea miscarii pe care noi, suporterii i-am oferit-o. Acest risc insa il cred neglijabil ca probabilitate, iar ceea ce promite platforma lui merita riscul. Apoi sunt lideri crestini respectabili care cunosc mult mai multe, ca de ex Franklin Graham, Jim Dobson, si lista continua, care au avocat vehement pt el. Ei bine, daca am gresit, am gresit cu toti, dar ma indoiesc. Deocamdata, cu cat invat mai multe despre Trump, cu atat il apreciez mai mult. Nu l-am ales ca lider spiritual, ci ca presedinte, intr-un context istoric in care libertatea a ajuns sa fie inteleasa gresit, unde binele a ajuns rau si raul bine.

Da, spuneți la vremuri extreme, oameni extremi. Și totuși. Ați avut și alte variante. Ted Cruz. Ben Carson. Unul din sistem, altul din afara sistemului.

Nu sunt nici naiv, nici utopic, stiu ca doar Dumnezeu rezolva cu desavarsire problema fundamentala a omenirii. Stiu ca istoria este ciclica, si cred ca, cu ajutorul Lui, am ajuns la un punct unde anumite miscari “progresiste” si-au expirat mandatul ultimelor decenii si probabil o suficienta parte din societate incepe sa inteleaga necesitatea intoarcerii la valorile clasice, incercate de timp. Poate vedeti asta si in Europa prin Brexit, si peobabil va exista si un Frexit, etc. La noi in State am spetanta ca Trump si administratia lui sa redirectioneze tara spre o prosperitate multilaterala, care sa dureze cel putin o generatie, daca nu ceva mai mult. Presedentia lui Trump este o schimbare de macaz, un fenomen unic.

După cum spuneți. Da, așa este, este o schimbare importantă. Mi-ați pus tot pe profilul de facebook video-ul cu domnul Mihail Neamțu.

ESte un foarte bun analist și foarte lucid. Cred că analiza dînsului este bună. Prinde exact cauzele schimbării de la Casa Albă și mecanismele care l-au dus pe Trump acolo. De fapt a fost singurul analist politic care a intuit exact faptul că Trump va cîștiga.

Ar fi inca f multe de spus, dar sper ca am reusit sa elucidez unele neclaritati. In final, cum zici si tu, timpul ne va ajuta pe toti sa discernem. Este oricum Dumnezeu cel care conduce inima imparatului si care directioneaza istoria dupa nepatrunsele Sale planuri. (ROMANI 11:33 “Cat de nepatrunse sunt judecatile Lui, si cat de neintelese sunt caile Lui!”)

Cu drag si pasiune pt adevar,

Horatiu C. Lungu

Cu aceeași considerație, salutări alesei dvs. familii!

mc.

Voi mai adăuga cîteva comentarii în lumina comentariilor pe care le-am primit la această postare.

În 2008 am fost în America, atunci cînd a cîștigat Obama. Degeaba pastorul Chiu a spus de la amvon că se face părtaș la crima avortului cine îl votează pe Obama, evanghelici mulți erau în delir că a cîștigat Obama. M-am certat atunci iarăși cu mulți prieteni. Sînt trist să văd acum aceeași beție și aceeași mînie. N-am spus altceva decît: avînd lumina Cuvîntului să stăm în lumină și să nu ne mai punem încrederea în oameni, ci în Creatorul lor.

În rest? Cînd văd comentarii de acest fel?

Nu am citit comentariile lui Crucierul dar din raspunsul si intrebarile tale cred ca e impotriva lui Trump. Sa le fie rusine la toti romanii care sint impotriva lui Trump pt ca nu stiu ce fac, iarta-i Doamne. Ei nu vad ca fara Dumnezeu acest om nu putea cistiga? Noi nu am votat pt un pastor sau preot ci am votat UN PRESEDINTE, care a fost cel mai apropiat si ce mai de acord de idiologiile noastre crestine. Asa cum bine ai explicat si tu Horatiu si cum s-a vazut din demonstratiile de azi ca 500 de mii de femei cer avortul asta e impotriva lui Dumnezeu si umanitatii. Dar cred ca nu ar trebui sa ne mai pierden vremea cu multe explicatii pt ca unii romani nu o sa priceapa niciodata si ar fii bine sa stea acolo sa nu mai vina pe aici daca nu le place politica noastra. Eu cred ca Dl Isus a inceput sa lucreze in inima lui Trump. Ce frumos ca la inaugurarea lui rugaciunea a fost facuta in numele Dlui Isus si cuvintul Dlui a fost proclamat in toata lumea.Doamne Isuse binecuvinteaza-l pe presedintele nostru Trump si ajuta-l sa continue sa faca ce e bine inaintea TA.

Ce să mai spun?

Puteți vedea lista și dinamica comentariilor AICI și AICI

Eu ce am avut de spus am spus. Nu cred că voi mai continua această discuție. Să așteptăm să treacă timpul. Este cel mai bun judecător!

Pînă atunci, dragi creștini, vă aduc din nou aminte în Cine v-ați pus nădejdea, tot în Acesta trebuie să vă puneți și încrederea.

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în dulce Românie, inventarul stricaciunilor spirituale, Perplexităţi, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

29 de răspunsuri la Răspuns (pe scurt) domnului Horațiu Lungu (și altor cîțiva comentatori) despre Donald Trump

  1. Vai, vai! Nici nu ştiu ce s-ar mai putea spune! Situaţia e de monument, de încremenire! Parcă biserica a luat-o razna, dar rău de tot! Platforme politice?!…, rugăciuni protocolare de învestire, ş.a.m.d.? (nu spun că nu trebuie rugăciune!)
    Păi, cînd un creştin ajunge în situaţia de a vota un ins ca Trump, trebuie să-i tremure toată carnea şi oasele trupului, şi să înghită în sec; dar s-a ajuns pînă într-acolo încît să i se aducă osanale de către mulţi lideri ai bisericii! Aşa ceva…, de neînchipuit!

  2. Sergiu zice:

    Am citit tot dialogul doar de pe blog. Aveti dreptate, pe Facebook nu e loc pentru asemenea dialoguri. Sunt intru totul de acord cu rationamentul dumneavoastra, poate si pentru ca suntem nascuti in aceeasi zi si in acelasi oras :). Diferenta este ca eu n-am implinit inca 30 de ani si nu am experienta dumneavoastra. Va urmaresc cu interes. Formarea este tot lingvistica, asa ca impartasim cateva puncte in comun. Apreciez perseverenta si rabdarea cu care ati raspuns domnului Lungu.

    Trebuie sa recunosc, totusi, ca m-am amuzat copios citind argumentele dansului. Am vazut exact aceeasi siguranta a romanului care stie tot, mai ales daca este plecat din tara, e super informat din diferite surse, care mai de care mai de neincredere, am vazut increderea neclintita in conspiratii a crestinilor care isi pun increderea in tot felul de ganditori care complica lucrurile inutil. Poate ca ar trebui studiat „progresismul” unor crestini de genul asta si promovat minimalismul, simplitatea, mai mult in biserici, nu paranoia, pentru care exista o inclinatie puternica in zilele noastre.

    John Piper, cu pozitia lui fata de acest subiect, mi se pare unul dintre cei mai echilibrati comentatori. Si nu doar legat de subiectul asta. Am vazut ca l-ati si citat in cateva postari.

    Probabil ca, pentru politicieni, dezbinarea unei natiuni este e de dorit, fie natiunea si americana.

    Trump e doar un paliativ.

    • Marius David zice:

      Draga Sergiu, mulțumesc pentru cuvintele de încurajare! Mi-am luat destule bobîrnace în aceste zile. am îndrăznit să mă leg de ținta tuturor nădejdilor politice și speranțelor pentru pacea lumii :). Multumesc pentru interesul tău și mă bucur că mai există încă tineri care să se apropie de filologie în aceste vremuri tulburi.
      Da, John Piper are multe luări de poziție echilibrate, biblice, are și lucruri în care nu sînt de acord cu dînsul.
      Să dea Dumnezeu să fie bine, ca să nu fie rău, vorba unui celebru politician! 🙂

  3. Danyella zice:

    LUMEA se află la Răscruce,EVENIMENTELE care se Derulează sub Ochii noştri,sunt greu de Controlat, cu toate Intenţiile bune,ale Oamenilor ,nu trebuie să Uităm(şi desigur şi LIDERII POLITICI,ai Lumii,chiar dacă sunt numiţi”cel mai puternic Preşedinte al Planetei”)că „INIMA este NESPUS de ÎNŞELĂTOARE şi de DEZNĂDĂJDUIT de REA; Cine Poate s-o CUNOASCĂ”???” EU, DOMNUL, CERCETEZ INIMA,şi cerc Rărunchii,ca să RĂSPLĂTESC fiecăruia după PURTAREA lui, după RODUL FAPTELOR lui” IEREMIA 17:9,10 Să PRIVIM în SUS!!!! NADEJDEA noastră este în DOMNUL DUMNEZEU, CEL ATOTPUTERNIC; SUVERAN, peste întreaga CREAŢIE; DĂTĂTORUL VIEŢII,CEL ce îşi ŢINE PROMISIUNILE,şi NU ne Dezamăgeşte, pentru că EL,este SFANT,SFANT,SFANT!!!!! HRISTOS în NOI(VOI) NĂDEJDEA SLAVEI!!!

  4. Adrian Buzoianu zice:

    De ce incerci sa le raspunzi celor care au toate raspunsurile?! De ce te obosesti sa construiesti argumente pentru niste indivizi care au alergie la orice tip de rationament?! De ce sa-ti folosesti neuronii incercand sa lamuresti aceasta Antena 3&RTV „evanghelica”, cand ai niste carti de scris?!

    • Marius David zice:

      Sînt cîteva întrebări bune. Ai dreptate!
      De cugetat!

      • Sergiu zice:

        Am vazut pe blogul lui Tolo, intr-un articol postat recent, un fragment care cred ca ofera un raspuns, macar partial, la intrebarile astea: „Dacă nu dialoghezi, te privezi inclusiv pe tine de informațiile și ideile care irigă societatea. Când explici celuilalt, îți explici și ție. Argumentul funcționează, întotdeauna, și ca proprie lămurire. Explicînd, înveți. O știm cu toții, încă de la școală. O știe toată lumea civilizată.”

        Eu unul m-am regasit de multe ori in situatia asta.

        • Adrian Buzoianu zice:

          Exista persoane „nedialogabile”. Alexandru Dragomir are un text frumos pe tema asta. Un dialog presupune un tip de comunicare in dublu sens, un schimb de idei minimal (asta nu are nicio legatura cu prefixul „dia”, dupa o falsa etimologie la moda). Altfel, este ca si cand ai juca tenis cu un perete. Exista un tip de oameni cu care nu poti purta o discutie, pentru ca sunt lamuriti complet dinainte de a incepe discutia: oamenii fara dileme, cum ii numeste Andrei Plesu. Cu posesorii tuturor adevarurilor in buzunarul de la piept nu poti avea un dialog, pentru ca ei deja „stiu”. Asa cum peretele trimite inapoi (fara greseala!) orice minge, la fel si ei au „raspuns” la orice argument sau incercare de argument. Nu au dubii, nu sunt „roşi” de niciun fel de incertitudine, sunt „puri” ca vacuumul cuantic. Ca sa schimbi idei cu cineva este necesar ca acel cineva sa fi fost vreodata strabatut de macar o farama de idee. Din aceasta perspectiva, Marius Cruceru joaca uneori (deseori?!) tenis cu peretii. E bun dialogul, cu doua conditii: la capatul firului sa fie cineva care sa si-l doreasca cu adevarat, iar atunci cand si-l doreste sa il si poata duce pana la capat. Viata e scurta. De ce sa-ti consumi clipe care nu se mai intorc cantand la urechea surzilor?!

          • Marius David zice:

            Mi-ar fi pe plac să citesc textul lui Dragomir.
            Da, este adevărat, în copilărie am jucat la propriu mult tenis la perete. Pur și simplu pentru că eram mizantrop. grav! Mi-au fost mai dragi cărțile decît oamenii. Se pare că am suportat efectul de pendul. Acum stau de vorbă mult prea mult cu oamenii. Uneori chiar în acest tenis cu pereții se nasc idei productive. Vorba lui Seneca, dacă lui aparține vorba: ne învățăm, învățînd pe alții.
            Da, așa este, uneori este o adevărată risipă să cînți la urechea surzilor.
            Dar chiar și atunci cîntarea este o bucurie în sine.

            • Adrian Buzoianu zice:

              Daca nu ma insel, textul lui Dragomir este in „Crase banalitati metafizice”. Nu mai sunt sigur si momentan nu dau nici de carte. Daca il gasesc ti-l trimit.
              Ne invatam invatand pe altii, de acord. Dar nu-mi spune ca poti sa inveti ceva pe cineva cu dopuri in urechi.
              E drept, uneori si vorbind cu tine insuti poate fi instructiv. Vorba unui prieten, cand a fost acuzat de cineva ca vorbeste singur: imi place sa vorbesc cu mine insumi pentru ca am de la cine invata. 🙂

              • Marius David zice:

                Te rog să îmi trimiți textul! Îmi știi adresa.
                Despre vorbiri, uneori în zadar: Cervantes l-a creat pe Sancho Panza numai ca să fie martor. Uneori am impresia ca trebuie să ne luptăm cu morile de vînt de dragul martorilor.

        • Marius David zice:

          Da, asta a spus și Quintilian, de fapt este a lui Seneca cel tînăr, cred, în momentul în care explici celuilalt te înveți pe tine și mai mult. Argumentarea te clarifică. Docendo discitur. Eu cred totuși că la Quintilian în De Institutia am găsit-o.
          Trebuie verificat.
          sau docendo disco, scribendum cogito, învăț prin predare, cuget prin scris.

  5. America rămâne un experiment. Formată din trei straturi suprapuse de imigranți: căutătorii de libertate religioasă, căutătorii de aur și căutătorii de ,,novum ordum seculorum“ (noua ordine mondială), America este un paradox continuu.
    Trump este doar un manipulant nou la ,,un tramvai numit dorința“.
    Cele trei straturi americane amintite mai sus își au fiecare năzuințele și escatologia proprie. Marius ne ajută să nu facem confuzie între ele. Cu un discernământ evanghelic educat și cu un instinct rezultat din călăuzirea personală, el rămâne un far în lumea neoprotestantă. Depinde doar de cititori lui să se orienteze fiecare și să aleagă ce este bun și vrednic de primit.
    .
    Și o remarcă personală: dezbaterile neoprotestante se ridică din când în când deasupra nivelului de dezbateri isterice din sfera politicului și socialului. Mă bucur să văd așa de mulți care se străduiesc să păstreze nivelul ridicat al discuțiilor. Felicitări.

  6. Pentru cei ce au ochi dar n-au văzut încă ,,scenariul Trump“, iată câte ceva din ceea ce mi s-a spus mie aici. Mesajul lui Donald a prins pentru că s-a adresat TUTUROR celor trei secțiuni de imigranți care au format și formează America:
    .
    1. Pentru cei care vor ,,Novus ordo seclorum“ (vezi aici:https://en.wikipedia.org/wiki/Novus_ordo_seclorum), Trump a spus cam așa: ,,Nu aceasta este noua ordine pe care o dorește Amrica, cu alte entități mondiale care să preia conducerea, cu o Americă în declin și cu o alunecare spre un model european liberal depășit și falimentar“. N-am câștigat cel de al doilea război mondial ca să ne subordonăm Germaniei și Chinei.“
    .
    Pentru cei veniți în America ,,să caute aur“, Trump a spus: ,,Sunt un miliardar care vrea să vă îmbogățească și pe voi. Vreau o Americă bogată prin îmbogățirea fiecăruia dintre noi. I-am ajutat pe alții din alte părți până ne-am sărăcit pe noi. Este vremea să ne uităm și la buzunarele noastre“.
    .
    3. Pentru cei veniți (ca mine) ,,în căutarea libertății religioase“, Trump a spus: ,,Ajunge cu corectitudinea politică liberală care ne-a pus pumnul în gură. Asta nu este proverbiala libertate americană. Vom restaura vremurile vechi în care iudeo-creștinii au creat și au dus pe umeri societatea americană. N-am fost islamici și nu vrem să fim. Uitați-vă ce ,,americă“ au făcut în țările lor. Nu ne pot ajuta în eforturile noastre, dar ne pot împiedica teribil.“
    .
    Marius și unii dintre noi încercăm să le spunem fraților de credință: ,,Nu încurcați borcanele“. Atât.

  7. Daniel zice:

    „…Să așteptăm să treacă timpul. Este cel mai bun judecător!”
    Ca o parere personala… Oricine este impotriva expansiunii islamului si impotriva islamului radical, avand ca fundament ideologic convingeri democratice si un anumit conservatorism bazat pe TRADITIONALISM iudeo-crestin, in situatia politica mondiala actuala nu poate fi un om rau. Nemantuit, da, dar e un om politic care pare a se opune unui curent diabolic, asa ca:
    Luca 11:18 „”Deci, dacă Satana este dezbinat împotriva lui însuşi, cum va dăinui împărăţia lui, fiindcă ziceţi că Eu scot dracii cu Beelzebul?””
    E un principiu biblic destul de simplu: diavolul nu lupta impotriva lui insusi;
    Insa se poate transforma intr-un inger de lumina, de aceea cred ca era mai simplu daca discutia avea in centru prima propozitie din postul meu (preluat din articolul dumneavoastra desigur), pe care o mai postez inca o data:
    „…Să așteptăm să treacă timpul. Este cel mai bun judecător!”

  8. Catalin zice:

    Putine spectacole sunt mai urate decat implicarea credinciosilor in mocirla politicii. Da, stiu, sunt multi cei care cred ca tocmai credinciosii ar trebui sa se implice, pentru ca ei, avand gandul Domnului, pot schimba ceva venind cu optiunile corecte. Scriptura ne invata insa ca suntem straini si calatori si ca nu apartinem acestei lumi. Cetatenia noastra este in ceruri, dar aplicam acest adevar doar cu privire la mantuirea sufletului, nu la realitatile de zi cu zi. Unii vor zice ca nu are nicio legatura contrastul dintre Lot si Avraam cu privire la viata cetatii cu a te implica sau nu ca crestin in politica. Pentru multi, oricum, VT nu este decat o colectie de povestioare interesante, de ce sa ne obosim sa extragem principii care au fost scrise „pentru invatatura noastra”? A astepta o lume mai buna prin autoproclamati salvatori inseamna a ignora adevarul Bibliei, ca lumea va deveni buna doar atunci cand va fi condusa de Salvatorul, inseamna a dori sa ai ce e mai bun din ambele lumi, cea prezenta si cea viitoare, inseamna sa ignori adevarul rostit de Domnul, ca ai Sai vor fi dispretuiti in lumea asta care nu va deveni mai buna decat cand El va imparati. Daca am avea acelasi interes si pentru Adunarea Lui, daca ne-am folosi zelul si patima discursurilor si pentru politica celui ai Carui ambasadori in lumea asta suntem, ce bine ar fi! Acestea sunt convingerile mele, ploaia de reprosuri poate sa curga 🙂

    • Marius David zice:

      Atunci ce ar trebui să facă totuși credincioșii? Să stea de-o parte. Marșul Bodnariu a fost implicare în politică, marșurile pentru viață sînt implicare în politică, manifestările pentru Referendum sînt implicare în politică, tot ce ține de implicare în viața cetății se cheamă politică.
      Care este modelul pe care tu îl propui, Cătălin? Să asiști la săvîrșirea răului fără să faci nimic?

  9. Gaby zice:

    Ca niciodata, alegerile din SUA din Noiembrie 2016 m-au interesat mult. Locuiesc in SUA din Noiembrie 1999, in California, stat democrat; poate de aceea am urmarit alegerile cu si mai mult interes, vazind directia in care statul si intreaga tara au mers in cei 8 ani cu Obama. Trump nu este tipul de presedinte cu care americanii si altii au fost obisnuiti, e total in afara tiparului cunoscut. Nu-l poti pune pe Trump in standardele politice sau alte standarde, in corectitudinea politica (un termen aberant, de altfel, despre care n-am auzit pana sa ajunga Obama presedinte). Nu e politician, nici speaker bun, cuvintele lui favorite folosite des in speeches sunt „beautiful”, „disaster”. E chiar funny sa le tot auzi, insotite de gestul mainilor lui! Cand l-am vazut prima data in „primaries”, am zis ca nu-l voi vota niciodata. Un tip arogant si laudaros, cu gura mare, prea sigur pe el, invincibil, spontan. Si totusi, el i-a invins pe toti contra-candidatii lui (cum se zice, I don’t care daca au fost jocuri politice pe la spate). Cu toate flaws, el a atras masele de alegatori pentru ca a avut o agenda pe intelesul lor, dupa nevoile lor, pe placul auzului lor. Cati dintre toti republicanii ar fi avut curajul sa spuna atatea lucruri pe nume, sa nu le pese de political correctness, lucruri pe care toti le gandeam dar nu indrazneam sa le spunem, de teama ca vom fi numiti rasisti, intoleranti, si altele? In ultimele zile dinaintea alegerilor, a facut rallies in state pe care nimeni nu credea ca le va castiga. Multimile de oameni care s-au dus sa-l vada si asculte n-au fost fake. L-am votat si m-am bucurat enorm ca a castigat. Ca multi crestini din tara asta, m-am rugat si am postit pentru alegerile astea, si cred ca Dumnezeu s-a mai indurat de tara asta. Numai cine traieste aici si e crestin poate sa inteleaga mai bine ce au insemnat 8 ani sub Obama. Nu-l consider pe Trump salvatorul natiunii, ar fi o greseala colosala sa ne uitam la el ca la mesia. Da, sunt exagerari din partea unor crestini si extreme asa cum a zis fr Cruceru (stiri primite de aici despre unele biserici). Ma uit insa si la oamenii pe care Trump i-a ales sa fie in administratia lui. Cum se poate intelege decizia lui Mike Pence de a fi vice-presedintele lui? Sau a lui Ben Carson, sau a altor crestini? Au fost toti orbiti de entuziasm si euforie? Nu cred. Ma rog in continuare pentru presedinte si cabinetul lui, pentru ca mai presus de orice, el sa se intoarca autentic la Domnul. Asa cum i-au spus si alti pastori, chiar daca are daruri naturale, fara ajutorul Lui, nu va putea sa le foloseasca la intregul lor potential.

    • Gabriel zice:

      Cam asa am gandit si eu lucrurile. La crestini a fost o batalie psihologica, dupa 8 ani de dezamagire si dezgust total fata de deciziile imorale luate de administratia Obama,stiind ca Clinton ar putea face de zece ori mai rau, stiind ca majoritatea republicanilor nu au avut o agenda clara contra imoralitatii si deciziilor dezastruoase ale lui Obama, Trump a venit exact la momentul potrivit. Deocamdata vedem ca face ce si-a propus.

      • Marius David zice:

        Da, ați intuit foarte bine, este un efect de pendul. După ce te-ai ars în felul în care te-ai ars cu Obama, Trump arată înger.
        Da, toate chestiile astea pe care le face sînt niște lucruri simplu de realizat. Două, trei semnături și gata. Fumigene. Războiul n-a început încă și să vezi război între Trump și republicanii înșiși. acolo se va măcina actuala putere.

    • Marius David zice:

      Așa să vă ajute Dumnezeu. Da, înțeleg mecanismul și înțeleg miza. Ideea cu rugăciunea mi se pare cea mai potrivită în acest context.

  10. Regina Volosen zice:

    You are Wrong regarding our President Donald Trump, wrong wrong , wrong . You don’t live in America. Here are fake news and correct news.. you have listened the wrong news. Be quite. He is the best of the best President. All sinners from the entire world is against him . He is more ethical then any Christian from all world. Don’t listen fake news. The truth news are: OANN ( Oan American Network News) CBN ( Christian Broadcasting News) NewsMax, Do not listen CNN, or other or Alfa& Onega in Romania are fake news. Stopped Stopped to criticize our President Donald Trump. Pray for him , fest for him , Ok? Respectfully , Regina Volosen , Civil Engineer, San Antonio, TX, working for government. Today, December 28, 2020. Be blessed brother in Jesus Christ.

    • Marius David zice:

      Stimată Regina Volosen, înțeleg destulde greu ce scrieți dvs. și asta nu pentru că nu știu limba engleză, ci pentru că nu are sens ce spuneți. Să aveți un an mai bun și mai fericit decît cel care a trecut!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.