Mesianizarea lui Trump – sau cum este să te sprijini în trestie

Privesc cu oarece sentiment de îngrijorare modul cu totul amnezic în care se raportează coreligionarii mei de peste Ocean și nu numai la fenomenul Trump. Dintr-o dată cel care l-a jignit pe contracandidatul lui cu pornire de la modul diferit în care le arată fiecăruia nevestele devine omul ales al lui Dumnezeu, providențialul, har întruchipat.

Da, mi-am dorit să nu cîștige democrații mai mult decît mi-am dorit să cîștige unul ca Trump. N-a cîștigat Trump, a pierdut Hillary, așa cum la noi n-a cîștigat Iohannis, a pierdut Ponta.

Să nu uităm totuși că Trump nu este un sfînt. Nici măcar el nu pretinde epitetele pe care unul ca Frank Graham i le atribuie cu generozitate. Ce să mai spun de un discurs de investire care este un amestec între valori de stînga, de dreapta, puternic asezonate cu naționalism și văzut de analiștii de ocazie drept discurs programatic. Nici salata beuf de teologi chemați să dea binecuvîntare și să se roage nu reprezintă direcție mai clară.

Să punem frînă!

Sursa

Faptul că președintele a jurat pe 2 biblii în loc de una, faptul că soția lui a fost impecabilă în eleganță, nu trebuie să îi facă pe prietenii mei americani să își pună speranțe mai mari decît este permis într-un om. Da, rugați-vă pentru el! Sprijiniți-l în spirit. Rugați-vă ca să se înconjoare de consilieri buni și, făcînd ca Reagan, să fie în destin precum Reagan.

Mi se pare totuși că exagerăm prin ștergerea trecutului în favoarea unui prezent neprobat încă, cu speranțe deșarte într-un viitor în care niciun politician nu poate să facă minunile pretinse de miliardar.

Am pățit-o și noi cu Profesorul Neamț. Am debordat de entuziasm și acum dezamăgirea ne-a fost mare.

Am postat recentissime un articol al lui John Piper. Deja sînt luat pe sus și articolul este numit de unul dintre comentatori ”CRAP”.

Donald Trump’s immoral behavior in the past, and his ongoing unwillingness to renounce it as evil, show that he is morally unfit to lead our nation. So was Hillary Clinton because she approves of killing unborn children.

As of last April, Andy Naselli provided some of the facts about Trump’s immoral conduct:

 • Trump has publicly bragged about committing adultery.
 • Trump has mocked and disrespected women, the disabled, and even prisoners of war.
 • Trump has acted like a con artist (for example, Trump University).
 • Trump has acted like a demagogue, appealing to popular desires and prejudices rather than rational arguments — notably in the debates.
 • Trump has acted like one who is shamelessly proud. He has boasted, “Nobody reads the Bible more than me.” Yet he said that he has never asked God or others to forgive him for anything.
 • “My main problem,” said Randy Alcorn, “is not that Donald Trump says what he thinks. . . . My problem is with what he actually thinks: especially his obsession with outward appearance, sexiness, superficiality, wealth, his own status and accomplishments, and his quickness to berate and insult people and seek revenge on his critics.”

Wayne Grudem, who finally advocated voting for Trump, wrote in October,

There is no morally good presidential candidate in this election. I previously called Donald Trump a “good candidate with flaws” and a “flawed candidate,” but I now regret that I did not more strongly condemn his moral character. I cannot commend Trump’s moral character, and I strongly urge him to withdraw from the election.

Then, in words that are almost beyond belief in a presidential candidate, the New York Times provided a transcript of Trump’s 2005 vile behaviors toward women (the shock value of which may be lost if you have not read his actual words). Note well: Trump has not, as far as I am aware, publicly renounced these behaviors as evil, but deflected the issue by talking only about the “language,” calling it “locker-room talk.” However, the main issue was not his talk. It was his immoral action asserted in the talk.

Sursa 

Copii, un pic mai ușor cu aburii veseliei post electorale! Ce este mai greu abia urmează. Mai degrabă să rămînem senini și reci, așteptînd cu mîinile încrucișate la rugăciune ceea ce ne rezervă următoarele luni, decît să ne punem încrederea atît de naiv și neevanghelic în oameni. Atitudinea lui John Piper mi se pare de această dată preferabilă.

Este o lecție și pentru noi. Vom fi siliți să stăm sub guvernarea unor hoți dovediți. Cum putem rezista sub o guvernare a unor oameni descalificați moral? Tot așa cum Petru ne îndeamnă să ascultăm de autorități (cîtă vreme nu ne reduc libertățile de conștiință) și scrie aceste lucruri pe vremea domniei unui împărat nebun.

Trump nu este nimic altceva decît o trestie în vînt, la fel ca fiecare dintre noi. Un păcătos care are nevoie de mîntuire și iertare. Nu vă sprijiniți cu toată greutatea într-o trestie, precum spune profetul. Vă va străpunge mîna!

Pînă Trump va dovedi că poate ce vrea și vrea ce poate, să stăm calmi și lipsiți de entuziasmări prea focoase! Împăratul împăraților, Domnul domnilor este încă pe tron!

Timpul ne va ajuta să discernem. Această isterie generală în care amnezia se împletește cu o inconștientă plasare a tuturor nădejdilor (inclusiv a celor escatologice) într-un singur om mi se pare nedemnă de oameni care pretind luciditatea dată de Scripturi. Cum oare putem fi atît de orbiți să spunem că un discurs care reia niște lozinci din campanie, niște teme deja hiperuzate, cum putem să spunem că acest discurs este GENIAL, DIVINELY INSPIRED???

Dreapta cumpănă, buna măsură, bucuria sobră și calmul cu zîmbetul în colțul gurii sînt greu de obținut în asemenea vremuri, cînd contaminarea rețelelor de socializare nu ne mai lasă să gîndim cu propriul creier.

Iarăși nu înțeleg modul în care entuziaștii domnului Trump devin violenți verbal imediat cu toți cei care îi temperează.

Repet: sînt de dreapta, cred în valorile pe care le susțin republicanii, sper ca Trump să reușească multe din cele promise, dar nu reușesc deloc să văd un model de moralitate și un familist convins în imaginea de urgență plasturată, lipită, reciclată și revopsită cu spray-ul în garajul marilor trusturi de publicitate și imagine.

Repet: cred în schimbarea și în pocăința omului, dar nu chiar așa de rapid. Să îl așteptăm și pe Trump să facă roade vrednice de pocăința lui, dacă tot susțineți că s-a pocăit cu adevărat de-acuma…

P. S.

Am fost întrebat de ce mă țin de astea și nu mă țin de lucrurile bisericești. Acestea sînt lucrurile bisericești. Problema mea principală nu este ce face Trump. Problema mea este ce fac coreligionarii mei. Dacă simt că miroase a fum de tămîie ars la alt altar decît la cel care trebuie, atunci trebuie să strig: miroase a idolatrie. Problema nu este aici Trump, problema fundamentală este să nu împărțim cumva slava lui Dumnezeu în mod greșit, într-o aritmetică a lipsei de credință.

 

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Între Scriptură și ziar, inventarul stricaciunilor spirituale, Perplexităţi, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

25 de răspunsuri la Mesianizarea lui Trump – sau cum este să te sprijini în trestie

 1. Nu va lasati abatut, noi am trecut prin aceasta amagire, ei inca nu. Cuvintele lor dovedesc necredinta in ceea ce apara cu atata fermitate, si mai degraba speranta pe care nu vor sa le-o iroseasca nimeni, de aceea sunt atat de vehementi. Cand vedeti un pericol ca vine, spunet-l ca sa nu fiti „vinovat” de neavertizare, in rest lasat-i sa isi serveasca singuri masa, sau ma rog sa isi astearna singuri asternuturile. Timpul, in zilele noastre trece repede asa ca nu se vor sfarsi 100 de zile pana unele lucruri se vor vedea mai lamurit. Fi-ti plin de pace.

  • Marius David zice:

   Vom vedea, vom vedea! Deomcamdată ieri am simțit ceva miros de ars… așa cum se arde ceva în bucătărie și se simte un miros de ars. Era ceva tămîie arsă unde nu trebuie… mirosea puternic a … idolatrie!

   • Elisei C. zice:

    Vom vedea,de fapt am mai vazut in 2000 cu George W. Bush.Verii mei din America spuneau ca e jale daca nu cistiga Bush ca Al Gore era pro-gay si nu stiu ce alte pacate abominabile ar mai fi legiferat.Timpul a trecut si am vazut ce a facut „crestinul” nostru Bush.Trump e crestin cum e si Tariceanu familist si Dragnea si toti ceilalti daca ii reducem la „acelasi numitor comun” (asa cum m-a luminat un prieten).Tot de dreapta sunt si voi ramine,pe Iohannis l-am votat fara mari asteptarii, constient fiind ca suntem intr-o republica semi-prezidentiala.In schimb in mediul evanghelic cel putin la Iasi s-a votat stinga,PSD incepind cu unchii si matusile mele si multi altii din adunare ca asteapta pensii mai mari si alte promisiuni si atentie multi i-au votat ca au valori identice cu ale noastre(„vinatoarea” gay fix in campanie si amenintarile domnului frate Iuga Viorel cu demiterea presedintelui prezenta lui Tariceanu la Oradea si alte indemnuri mascate ).Vom vedea daca socialismul este compatibil cu valorile crestine sau avem niste pile acolo prin Corlatean si altii.Pile la Trump.Defapt despre asta e vorba de pile,relatii,combinatii.De aici entuziasmul fratilor de peste ocean.

    • Marius David zice:

     Poate că sînt eu mai cîrcotaș și mai cinic, poate că sînt prea puțin entuziamabil, dar tot nu pot mușca ideea de om providențial. Știu că Dumnezeu ridică și coboară împărați, știu că nu se poate urca nimeni acolo fără acord divin. Dumnezeu să se îndure de lumea în care vor trăi copiii și nepoții noștri.

     • Elisei C. zice:

      Se va îndura bunul Dumnezeu.Vremea împāratilor,regilor a trecut.Acum e cu presedinti,tot un fel de regi,împārati pe care îi decapitām(prin vot) din 4 în 4 ani sau 5 depinde de la un stat la altul.Dar ni se cere votul.Votām strîmb,manipulati…America este o democratie,o tarā destul de liberā la noi în schimb avem o democratie fragilā,abia iesiti din comunism e altā poveste cînd votezi PSD partid urmas al minciunii PCR.

      • GabrielGabriel zice:

       crestinii de aici nu isi pun mari sperante in Trump cum ati auzit voi. Crestinii au votat impotriva lui Clinton. Dar guvernul si cei din anturajul lui Trump sunt de mii de ori mai buni decat democratii. Pagina lgbt a fost scoasa de pe websitul guvernului, minciuna incalzirii globale lafel. Ce v-a fi in viitor numai Dumnezeu stie. Cert e ca dracul din cei care sunt impotriva crestinismului,pro avorturi, pro lgbt, urla sa nu le fie luate sau atacate drepturile. Ne mai si meritam presedintii.

       • Marius David zice:

        da, înțeleg, să nu generalizăm, UNII CREȘTINI, ia uitați-vă la ce comentaeză Doru Ilioi, sînt biserici în care ești dat afară de la ora de rugăciune, dacă nu strigi tare în favoarea prea-alesului. Te bleastămă frații de la ușă, dacă le spui să fie mai temperați. Mie deja mi s-a spus că nu mai am ce căuta într-o biserică din america dacă nu sînt de acord cu Trump.
        Acestea sînt victorii, Gabriel, faptul că s-au scos două pagini de pe internet? asta este nimic. Să vedem de acum încolo! Asta este ușor. Să vedem cum va aplica promisiunile, pentru că nu are cum să le aplice pe toate. Imaginați-vă cum înșiși republicanii urlă împotriva lui atunci cînd vrea să ia măsuri care le vor scumpi mașinile.

      • Gabriel zice:

       Inca nu stim ce o sa fie.

 2. Adrian Buzoianu zice:

  Sper ca Trump sa NU reuseasca in ce si-a propus. Daca va reusi, nu va fi deloc bine.

  Nu ai dreptate cand vorbesti de marea dezamagire cu Profesorul Neamt. Am votat cat se putea de bine in acel moment, oricum, mai bine decat au votat americanii. Neamtul e un presedinte decent, fara a fi perfect. Perfect se pare ca era, pentru unii, Basescu (desi, trebuie sa recunosc, nu ar fi stricat ceva din tupeul lui in aceasta conjunctura). Problema este ca a respecta Constitutia e un defect la romani. In general, a respecta legile nu e o calitate la noi. In mentalitatea populara esti privit ca fraier daca iei legile in serios si considerat prost daca nu iei spaga. Neamtul nostru e un presedinte mai bun decat mascariciul mitocan (probabil dereglat la cap) ajuns presedintele americanilor. Hai sa stam cu Constitutia in mana si sa vedem ce ar putea sa faca neamtul si nu face. Numai ca romanii vor un presedinte care sa mearga pe contrasens, sa intre pe linia de tramvai si atunci cand e atentionat ca face asta sa raspunda cu semne obscene.

  • Marius David zice:

   Încep și eu să capăt curaj. Mai ales după faza de săptămîna trecută cînd le-a dat extemporal celor din Guvern și i-a prins cu copiuța sub masă.
   Dacă Trump reușește în tot ce declară (nu contează că sînt lucruri bune sau nu) înseamnă că sistemul puterilor americane și-a luat vacanță. Din această pricină naivii cred că Trump este un fel de monarh absolut care azi zice și mîine se face. Cine știe cum funcționează sistemul puterilor în SUA este un pic mai temperat.

   • Elisei C. zice:

    Sistemul puterilor in SUA va functiona.Vom vedea poate il vor „decapita” pe Trump peste 4 ani sau 8 nu e vesnic presedinte.Filtrele care il vor impiedica sa devina un despot se vor activa negresit.

    • Marius David zice:

     Trump este pentru unii creștini un fel de Constantin cel Mare. Va fi probabil sanctificat și îi vor săruta femurul.
     Ce vor face puterile nu mă interesează, ce vor face creștinii decerebrați de necunoașterea scripturilor, tocmai asta mă îngrijorează.
     Să vedeți atunci sanctificare și mesianizare, dacă va fi vreo tentativă de asasinat, ca la Reagan sau … mai rău, dacă va fi cu adevărat asasinat, așa cum se profețește.

 3. STEFAN T. zice:

  OK!

  Singurul motiv pentru care Trump a ajuns la presidentie este pentru ca sa aliniat ca un canditat anti- establishment,impotriva politicenilor carieristi care mai mult au ajuns si sa reprezinte lobby-ul si tot ce tine de interesele corupte a tuturora inafara de cei care ii reprezinta,adica poporul american.In SUA coruptia nu este la ghiseu sau la politist,etc ci in nivele inalte de politica unde corporatiile,multi miliardarii dicteaza mersul tarii.Speech-ul lui asta a fost lupta impotriva anti-establishment -ului politic,exact ca campania(uneori mizerabila) care sa dus.

  Da,Trump nu este usa de biserica si are un trecut patat ca persoana(cine nu are?).Comparat cu Hilary,care reprezinta coruptia legala prin enorm de multe controverse, a fost clasica alegere a raului cel mai mic.Pentru toti evanghelisti a contat si conteaza nominare la curtea suprema cu judecatori conservatori, care opresca nebunia experimentului social inceput de Obama.Hillary ar fi fost de fapt un al 3 termen Obama la tot ce tine de abortion,constitution,lgbt,etc

  Ca si evanghelist care traieste in SUA am convingerea ca Dumnezeu nu se lasa batjocorit.A fost batjocorit cat a fost Obama.Si EL se foloseste de oameni pe care EL ii alege sa isi duca Numele si lucrarea in continuare.Ramane de vazut pentru ca nu ne incredem intrun om,dar in EL.Plus lupta de acuma incepe pentru ca nu tine numai de el sa faca toate lucrurile astea.Este o democratie si toti ceilati(republicani) trebuie sa fie adusi on board pentru tot ce trebuie facut….Filmul continua!!!

  • Marius David zice:

   Da, înțeleg. La fel ca la noi, oamenii au votat ÎMPOTRIVA, nu PENTRU cineva.
   Cum spuneți, Curtea Suprema este într-adevăr una dintre cele mai importante mișcări și cea mai mare miză.
   Cu Hillary nu se întîmpla altceva decît că toate lucrurile o luau la vale, buba exploda rapid.
   așa … pe bubă se pune ceva alifie și se mai cîștigă timp. S-ar putea ca apoi infecția să fie mai mare.
   Domnul știe ce-i mai bine! Tocmai asta am spus și eu în articol. Să Îl cinstim pe El, să nu-l idolatrizăm pe Trump.

 4. ADI S. zice:

  „Repet: cred în schimbarea și în pocăința omului, dar nu chiar așa de rapid.”

  Ce e cu neputință la Dumnezeu? Oare lui Pavel cât i-a luat schimbarea? Drumul de la orbire la „doftor”? nu cred… Pe de altă parte… Există noțiunea de <> valabilă tuturor oamenilor, din păcate periculoasă și unor lideri religioși, mari sau mici… Dumnezeu poate vorbi și prin evenimente, nu uitați și măgărușul… oameni păcătoși… Ce e bine e că El e în control… În toate!

  • Marius David zice:

   Sigur, se poate și rapid, dar… nici la Pavel n-a fost chiar rapid. vă amintiți orbirea, solzii, ucenicia apoi?
   Da, Sigur, Domnul este în control. N-am zis nici eu altceva. Să Îl cinsitim pentru asta și să nu ne punem prea mare încredere în oameni. Eu n-am zis altceva decît MAI UȘOR CU EPITETELE!

 5. In sfarsit citesc ceva intelept in ce priveste isteria asta cu presedintele Trump. Adevarul e ca usor ne mai pierdem capul in momente importante. Nestiind ce sa mai cred, (m-au biruit si pe mine, sunt totusi prea multi domn profesor, unde mai pui ca exista si riscul sa iei bataie, pana si la ora de rugaciune, cand se da indemn pt Trump si tu nu strigi cat te tin plamanii pt binecuvantarea „alesului” 🙂 ). In fine, confuz devenind, am inceput sa caut si eu ceva bun in toata tarasenia asta, sa nu ma mustre constiinta ca spun de bine la ce nu-i sigur. Pana la urma am gasit ca da’ de in timpul trompetei (trump) asteia ar veni Domnul, atunci buna a mai fost alegerea, slava Domnului 🙂

  • Marius David zice:

   Multumesc, Doru, dacă ai ști ce mi-am primit: ”n-am citit comentariile lui Cruceru, dar nu sînt de acord cu el oricum :)”.
   Oamenii sînt îmbătați de entuziasm și nu își dau seama că Trump nu poate, pur și simplu nu poate din pricina structurii puterii din Statele Unite să îndeplinească tot ce a promis.
   Așa au fost creștinii și la venirea lui Constantin cel MAre, un alt imoral care a încurajat libertățile creștine, de fapt înjugîndu-i pe creștini, luîndu-le libertatea. Asta nu văd mulți acum. Dar istoria bisericii ne învață că oamenii nu învață nimic de la istorie. Miopia aceasta politică este dată de lipsa de anamneză istorică. Evanghelicii au o propensiune oricum spre superficialitate. Cum să vadă că le-a fost dat să aleagă între Nero și Constantin cel Mare, dacă habar nu au de aceștia? Lectura ne face limpezi la cap. Ignoranța ne întunecă judecata și ne ajută să urîm pe celălalt care are o părere mai nuanțată despre ce anume se întîmplă.

 6. iulia0003 zice:

  Nu intentionez sa jignesc pe nimeni.
  De obicei nu ma bag in comentarii de genul acesta, dar incepe sa devina deranjant cand vezi lideri spirituali care mereu isi permit sa-si Dea cu parerea la lucruri care poate nici nu le cunosc bine dintr-o perspectiva spirituala, ci mai degraba fireasca! Nu stiu daca e vorba de pastrare a capului pe umeri sau poate o realitate fireasca si nu duhovniceasca…
  Sa va mai gaditi la un lucru: oamenii au postit si s-au rugat, si Dumnezeu a lucrat. Domnezeu lucreaza si prin oameni din lume, chiar daca nu sunt sfinti. Dar EL le conoaste pornirea inimii! Ce se intampla daca iesea Hillary? Pe fatza acelei femei citesti toate duhurile de care este insotita! Poate ca prigoana venea mult mai repede…dar Dumnezeu inca mai are suflete de adus la EL !
  V-ati gandit ca sub Trump S-ar putea sa se produca una dintre cele mai mari treziri spirituale ?
  Stiti, criticismul acesta necontenit si judecata deasa a lucrurilor si persoanelor mi se pare ceva specific noua romanilor!
  Facem ce facem si ne dam mereu cu parerea, necantarind si neancercand sa vedem lucrurile poate din perspectiva lui Dumnezeu.
  Nu uitati, ca pt orice lucru insemnat sau neansemnat, mare sau mic vom da socoteala la judecata inaintea celui Atotputernic.
  Eu sa fiu in locul vostru m-as ruga mai mult pt Trump…
  Fiti binecuvantati de Domnul Isus!
  (Iuli)

  • Marius David zice:

   Stimata Iulia, bine ați venit.
   Eu nu m-am considerat și nu mă consider comentator politic. Eu nu m-am adresat fenomenului Trupm și nici nu am discutat politica americana. M-am adresat coreligionarilor mei, pe care îi văd punîndu-și mai multe speranțe și consumînd mai multă energie decît trebuie într-un entuziasm care merită cauze mai bune. La fel s-au bucurat creștinii după Edictul de la Milan. Știți ce a însemnat din punct de vedere istoric acel lucru? Știți ce a însemnat cînd Biserica a făcut pact cu statul și cînd a spiritualizat puterea lumească? A fost o catastrofă spirituală. Așa mi se pare acum: mi se pare că o alegere dintre două rele posibile a devenit alegerea providențială. Alesul cel mai rău dintre două rele a devenit alesul lui Dumnezeu Însuși. Nu vi se pare că este nelegitimă tranziția?
   Nu SUB TRUMP VA FI TREZIRE SPIRITUALĂ! n-ARE NICIO LEGĂTURĂ, STIMATĂ IULIA!
   Sub Dumnezeu, sub domnia Lui! Tocmai asta am vrut să subliniez. Nu Îl înlocuiți pe Domnul cu Trump. Cuvintele dvs. sînt cea mai bună dovadă de sămînță de idolatrie. Prietenul Cristian Grama, care îmi cerea bibliografie despre mesianizarea lui Trump ar trebui să citească aceste afirmații.
   Spuneți că noi românii criticăm, ne dăm cu părerea …. ce să facem, gîndim! Asta este! E bine! Dacă ne apucăm și de muncă, va fi și mai bine!
   Mă scuzați dacă nu mă rog așa de mult pentru Trump, eu mă rog acum pentru Dragnea: să îl țină Domnul cît mai departe de putere și cît mai aproape de al doilea proces! Este o rugăciune bună? După ce termin cu el, îl pun pe listă și pe Trump. Vorba lui Ben Carson. Nimeni nu își dorește să eșueze Trump, este ca și cum ai fi într-un avion și vrei să facă atac de cord pilotul.

 7. Pingback: Răspuns (pe scurt) domnului Horațiu Lungu (și altor cîțiva comentatori) despre Donald Trump | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.