Zece ”porunci” referitoare la relația cu adolescenții – Partea a III-a

Photo by Helena Lopes on Unsplash

Continuare de AICI

7. Negociați reguli de conviețuire bine definite! Negociați, nu impuneți. Impunerea va stîrni reacție. Este reflexul fructului oprit. Și voi și ei, și unii și alții va trebui să învățați arta negocierii ca oameni maturi, voi, ca unii care se îndreaptă spre maturitate, ei. Gîndiți-vă tot timpul că încercarea de a vă provoca, încercarea de a vă enerva nu vine din răutate, ci pentru că ei înșiși nu se mai înțeleg și nu știu ce să facă cu propriul eu, cu mîinile, cu picioarele, cu furtuna hormonală care se petrece în ei. În interiorul lor este un strigăt după libertate, dar nu au încă maturitatea să înțeleagă că libertatea nu se poate manifesta plenar decît între limitări. Discutați consecințele încălcării limitelor atunci cînd nu s-a întîmplat nimic, cînd toată lumea este calmă, cînd sînteți în afara conflictului și încălcarea limitelor are drept consecință restrîngerea unor drepturi, restrîngeri pe care le-ați stabilit de comun acord. Și noi, care sîntem maturi și ai Domnului, avem tendința de a călca regulile, imaginați-vă ce se întîmplă în mintea unui copil, care încă nu este al Domnului, care are o inimă ”înșelătoare și deznădăjduit de rea”, cu ”nebunia lipită” de suflet … Fiți îngăduitori! Ați trecut pe acolo. Așa cum Dumnezeu a avut milă și har de voi, așa le va purta de grijă și lor.

8. Oferiți-le perspective! Dacă s-au deschis și aveți acces la inima lor, oferiți-le tot timpul perspective. Cum va fi cînd vor trece peste această perioadă: cînd sînt în căutarea unui partener de viață, dar va veni o vreme cînd îl vor găsi și vor fi fericiți și ei la rîndul lor vor avea copii; cînd sînt în căutarea vocației, dar va veni vremea cînd vor profesa și vor fi mulțumiți de lucrarea mîinilor lor; cînd nu vor mai avea tulburările de personalitate, complexele, coșurile, cînd nu vor mai fi prea slabi sau prea grași, cînd lucrurile vor intra în normal, biologic, social, relațional … Au nevoie de o fereastră deschisă spre viitor și au nevoie de modele pentru felul în care va arăta viața lor în viitor. Dacă voi sînteți un model prost pentru ei ca soți, ca părinți, ca profesioniști, ce nădejdi să mai poarte? Oferiți-le, de asemenea, perspectiva mîntuirii. Cum va fi viața lor, comportamentul lor, trăirile lor cînd Domnul îi va mîntui?

9. Fiți autentici! Nu încercați să vă prostiți pentru a le cîștiga simpatia! Adolescenții au un simț special pentru detectarea ipocriziei. Iubesc adevărul și autenticitatea. Încercarea de a fi ”cool”, de gașcă, părinții ”fără prejudecăți”, care înțeleg totul și care încearcă să dea în mintea copiilor pentru a le cîștiga prietenia și încrederea … este o cale care nu duce nicăieri. Ei se vor maturiza și vă vor lăsa în urmă, jalnici și penibili. Am văzut mame și tați care încearcă să trăiască o a doua adolescență alături de copiii lor. Frustrările se nasc și de o parte și de cealaltă. Voi veți încerca să întrați în haine care nu vă mai încap, ei se vor simți umiliți de modul în care voi încercați să deveniți populari printre prietenii lor, fără a înțelege cu adevărat lumea lor. Acceptați că prăpastia între generații există. Există un singur mod de a face pod peste acest hău: dragostea necondiționată pentru ei din partea noastră și Dragostea răscumpărătoare a lui Dumnezeu pentru ei și pentru noi deopotrivă.

Citește mai departe articolul pe Edictum Dei AICI

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Articole publicate pe Edictum Dei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Zece ”porunci” referitoare la relația cu adolescenții – Partea a III-a

  1. Oana Sava zice:

    Frumos și emoționant articol… mulțumiri pentru el. Nu am copii, dar mi-a folosit sufletului, minții și l-am citit ca și când aș fi avut.
    Toate gândurile bune!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.