Dragă Şerban (Huidu)

Dragă Şerban,

Nu cred că de scrisori deschise ai tu chef acum. Poate că mai mult decît tine am eu nevoie de această scrisoare. Trebuie să îmi spun mie nişte lucruri pe care le învăţ din ce ţi s-a întîmplat ţie. Nu ştiu cîtă nevoie ai de sfaturi acum, se pare că te-ai înconjurat deja de sfătuitori. Poate că alţii au nevoie de aceste sfaturi mai mult decît tine. Probabil că trebuie să îmi spun şi eu nişte lucruri cu voce tare, fiind ispitit de aceleaşi apucături pe şosea şi nu numai, ca mulţi alţii.

Ai greşit, da, dar puteam fi oricare dintre noi în locul tău. De cîte ori ne-am uitat pe telefoanele mobile, trimiţînd sms-uri „urgente” şi am virat în ultima clipă, evitînd contrasensul… sau ne-am oprit dincolo de trecere în strigătele şi înjurăturile pietonilor, sau cînd am evitat copilul care abia se vedea de după capotă în ultimul moment, numai pentru că eram cu gîndul în altă parte,  sau am intrat cu greu înapoi după o depăşire prost calculată… sau cînd ne-a luat beţia vitezei şi ne-a înşelat adrenalina…

Numai cine îşi plimbă maşina prin faţa blocului acela ia primul manivela de la cric să arunce după tine. Ştim bine toţi aceia care încărcăm mai mult de 10.000 de km pe an în bordul maşinii că numai Mîna lui Dumnezeu ni s-a aşezat pe cap de multe ori şi am scăpat noi şi nu i-am omorît pe alţii.

Poate că acum te gîndeşti, aşa cum te-ai gîndit după accidentul de schi, că te-au ajuns blestemele şi vrăjile Zăvorancei. Nu-i asta!

E altceva, poate că acum este testul dreptăţii tale. Al bărbăţiei tale. De cîteva zile nu mai poţi fi „cîrcotaş”. Nu mai ai motive şi nici mood-ul potrivit pentru asta.

La început v-am ascultat dimineţile. Televizor n-am şi probabil din pricină de „bebeluşe” nu m-aş fi învrednicit să mă uit (pe mine) în faţa televizorului. V-am ascultat şi am apreciat ascuţişul ironiei prin care amendaţi prostia, simţul autentic al umorului, dar am tresărit în disconfort atunci cînd vă mişcaţi între batjocură şi băşcălie, ca unul care port acelaşi păcat în carnea mea.

Simpatici, ce mai! Viaţa era uşoară atunci. A fost. Pînă la accidentul de schi. Probabil acela a fost un prim avertisment din partea „Ălui dă Sus” că viaţa ne-ar trebui îndreptată şi spre un alt curs decît amendarea semenilor cu orice preţ şi pentru preţ.

Oameni ca voi şi Caţavencii şi alţii asemenea au ajutat la aspirarea unor toxine din societatea românească, dar nimeni nu poate să iasă la pensie ca umorist-mătură de gunoaie intelectuale. Ceva trebuia să se întîmple, aşa cum s-a întîmplat şi cu mine şi cu alţii, ca să ne corecteze traiectoria. Ridiculizarea altora şi luatul în balon şi peste picior nu poate fi vocaţie şi nici mod de a trăi. Nu merită să-ţi cîştigi existenţa din asta pentru că… iată cît de fragilă este … existenţa. Probabil că abia de acum ai şansa să mergi drept. Prea multe opţiuni nu sînt.

Sînt sigur că îţi dai seama, cum toţi am priceput, că s-a terminat cu „cîrcoteala”. Şi să vrei să te întorci la emisiune, acum totul a devenit prea grav, prea serios, prea de tot. Exista o uşurinţă a vorbelor tale înainte de a fi fost trecut pe lîngă moarte tu însuţi, ne plăcea tuturor cum ne chemaţi în mintea copiilor, ademenindu-ne la un zîmbet chinuit de rîsu-plînsu dimineţile. S-a terminat cu asta!

Dar…

Nu s-a terminat viaţa! Viaţa ta. Celor trei care au văzut pentru ultima dată în viaţa bara ta din faţă şi numărul de Bucureşti li s-au încheiat socotelile, dar ţie … nu. N-au avut nicio vină că s-au potrivit în dreptul tău atunci, cu toate cele trei istorii din spatele lor.

Dar şi tu ai istorie la care ai dreptul….. Ai o soţie, copii, la care vrei să te întorci. Aşa îţi doresc! Din toată inima.

O spun ca unul care m-am coborît de vreo trei ori din maşină cu picioarele tremurînde, realizînd că ori muream eu, ori omoram pe alţii. Nu-ţi spun ce m-am rugat de fiecare dată în aceste moment…

Deci… viaţa merge înainte. Mi-aş dori şi eu, dacă aş fi în locul tău, să evit puşcăria, să scap cumva, aş face aproape orice măcar să îmi văd copiii crescînd…. „oricum pe morţi nu-i mai aducem înapoi”, nu-i aşa? Şi dacă aş munci pe brînci toată viaţa… numai acolo nu…. OPT ANI??????

Dragă Şerban,

Te rog din suflet să rămîi decent în toată povestea asta! Altfel toată ironia voastră inteligentă şi toate glumele voastre sărate nu sînt nimic altceva decît jeg şi vomitătură.

Ştiu că îţi plăteşti deja prostia şi orgoliul de „mercedesar” cu nopţile nedormite de atunci încoace. Ştiu că s-ar putea să dormi jumătăţi de nopţi de aici înainte şi pedeapsa conştiinţei îţi va fi mai mare decît cea a tribunalului, dar…. rămîi decent şi nu-i lăsa pe avocaţi să te ducă la şmecherii, să te ademească cu sforării juridice.

Mai important poate decît să stai lîngă copiii tăi în cei cîţiva ani… este să te poţi uita în ochii fiului tău peste ceva vreme cu demnitate şi să-i spui: „am greşit, tati, dar am plătit … ”

Nu te lăsa făcut de rîs, scăpînd ca un laş prin certificate, adeverinţe, hîrtiuţe, permise, decizii, hotărîri şi contracte. Nu te acoperi acum cu celuloză. Hîrtiile sînt un bun acoperămînt numai pentru o vreme.

Sper ca în toată vîltoarea asta, chiar dacă simţul umorului îţi este interzis acum, să îţi păstrezi bunul simţ. Chiar dacă nu scapi de condamnarea tribunalului, Doamne fereşte, fă în aşa fel încît să nu îţi atragi dispreţul copiilor şi al soţiei. Merită lîngă ei un bărbat adevărat nu un clown jalnic, care scînceşte cînd trebuie să-şi plătească datoriile.

Îţi ţin pumnii şi spun o rugăciune pentru nopţile tale nedormite,

Cu toată compasiunea,

Pastor Marius David Cruceru

PS.  Am încercat să evit lozincile şi îndemnurile amvonarde…. totuşi nu pot scăpa de un gînd: nopţile liniştite de acum încolo nu le vei putea cumpăra de la farmacie, există totuşi o soluţie. Din greşeală, într-o clipă de neatenţie, de nebunie, pe şoseaua aceea s-a vărsat sînge nevinovat şi tu ai fost acolo. Numai un alt Sînge Nevinovat poate spăla sîngele acela de pe conştiinţa ta, „sîngele Lui, care ne spală de orice păcat”. Scuze! Defect profesional! Mă opresc aici.

după un îndemn de Călin Vălean

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în dulce Românie, Fabrica de barbati, Ficţiune, Gînduri, lacrima din colțul ochiului, Oameni, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

206 răspunsuri la Dragă Şerban (Huidu)

 1. rox zice:

  Foarte interesanta scrisoare adresata lui Serban,e putin comica,dar foarte adevarata.

  • Marius David zice:

   nu văd care este partea comică sau mi-am pierdut cu totul simţul umorului… vă rog să îmi arătaţi unde este partea comică să şterg

   • Cristina zice:

    N-are nimic comic, totul este grav, o gravitate coplesitoare …

    • Asa-i Cristina
     dar mai presus de orice e faptul ca
     VIATA E UN DAR ….
     VIATA MERGE INAINTE
     chiar daca are „curbe periculoase ”
     si Dumnezeu e Suveran ,deasupra tuturor lucrurilor …
     SLAVA LUI PENTRU TOT ,
     atat pentru cele intelese cat si pentru cele neintelese de noi …

   • Partea comica era(poate va ajut putin) ca i a cazut miezul in timp ce infuleca ambalajul

    • marius zice:

     Incredibil cum au disparut mesajele mele.

     Banuiesc ca asa facea si Iisus cu Sf. Apostoli ,le cenzura vb!:))))

     • Marius David zice:

      spui „Incredibil”. Să nu îţi pierzi credinţa. Se poate!

      nici eu nu sînt Isus, nici tu nu eşti apostol.
      REvino-ţi în fire şi la bunul simţ şi mai vorbim. Pînă atunci taci fără gură, vorba lui Isus! Acum tu eşti thalassa.

   • marius zice:

    Asta e prozelitism mascat…propaganda ,nimic mai mult!

    • Marius David zice:

     Se poate, dacă aşa înţelegi tu, fiecare vede în conformitate cu lumina pe care o are în ochi, dacă este întuneric, întuneric vede.

     • ACIDUZZU zice:

      Domnule Marius,
      va rog nu va pripiti ! Scrisoarea postata aici nu este una de…convertire, daca asat va este frica, ingrijorarea. Este o simpla scrisoare de compatimire a aproapelui si semenului nostru Serban Huidu, vis-a-vis de situatia prin care trece si din cate se subantelege si cu..ochelari de cal, este o scrisoare virtuala care nu va fi expediata niciodata. Daca va este atat de familiar procesul de pocainta ca regula de aur a vietii zilnice, cum de va lipseste compatimirea, intrucat, pana la aceasta data Huidu este tot crestin ortodox practicant ! Va statea foarte bine, ca un iubitor de oameni cum va pretindeti a fi, sa-i adresati dansului (in calitatea care o are de VIP, sau simplu frate intru credinta…) o scrisoare de imbarbatare, de incurajare, nu sa va varsati balariile „dragostei” ortodoxe, tocmai aici. Nu, fiti linistit, nu-l converteste nimeni pe d-l Huidu nici la baptism, nici la penticostalism, impotriva vointei sale. Iar daca o va face, va va anunta si pe dumneavoastra prin biserica de care apartine si ne va anunta si pe noi de o eventuala
      hotarare !
      Spuneati: „Pocainta este o lucrare continua, un ortodox se poate pocai, fara sa-si schimbe însa crezul. Huidu se poate “pocaii” si fara sa treca pe la baptisti!
      Daca intradevar este pocainta o lucrare continua in viata dumneavoastra, cand v-ati pocait ultima data ? Ca nu prea transpare efectul pocaintei ! Asa-i, „un crestin ortodox (adica, etimologic vorbind, „cel care aduce dreapta slava lui Dumnezeu”) se poate pocai si fara sa-si schimbe crezul” Dar cine v-a cerut acest lucru stimabile ? Pocaiti-va in biserica in care „v-a asezat Domnul!” Totusi, vorbind in termenii dreptei credinte ortodoxa, sunteti cam departe de…procesul pocaintei !
      Da, adevarat grait-ati ! „Huidu (dupa cele intamplate) se poate pocai si fara sa treaca la baptisti !” Sunt sigur ca va invata din aceasta tripla incercare prin care a trecut: la schiuri si doua in acelasi loc, pe sosea…
      Cat despre termenul pocainta…”Termenul de “pocainta” nu a aparut odata cu voi, el exista in ortodoxie, in Taina Spovedaniei.”
      Nu, stimabile, gresiti grosolan ! Pocainta este ceruta de Dumnezeu inca din zorii istoriei omenirii, imediat dupa caderea primilor oameni in pacat, atunci cand iarasi „au inceput oamenii sa cheme din nou Numele Domnului” si sa aduca jertfe de ispasire pentru pacat !
      Nu va aventurati prea mult substituindu-va cu aroganta Dreptului Dumnezeu ! ramaneti la ce va apartine !
      Doamne-ajuta !

      • ACIDUZZU zice:

       Scopul patrunderii prin „efractie” aici pe acest blog, este de a va varsa oful si icterul pe alti crestini, altii decat drept-credinciosii care „strecoara tantarul si ingfhgit camila” ! De starea fratelui intru credinta, Serban Huidu, va doare oblu in cot !(„Asa-i trebuie ca prea s-a legat de toti la „Carcotasi” !)
       Daca v-ar sta in putinta, cu siguranta ca l-ati blagoslovi cu ceva afurisenii si anateme pe bietul om dar asa, cat n-aveti altceva mai bun de facut, dregeti busuiocul a sfintire , cand cu pocainta dumneavoastra dusa la superlativul exasperarii proprii in stilul: „Ma mir si eu de mine insumi cat de destept sunt ! Miroase a…creier ars !”… cand cu dragostea de frate, cand cu canoanele cand cu sfanta taina a impartasaniei, cand cu Sfintii parinti care se rasucesc in mormant numai cand va aud cat de pravoslavnic sunteti intru bicisnicie …
       Tot stau si ma-ntreb, la ce va mai trebuie sfanta impartasanie daca cerul sufletului va ramane tot negru ca pacura ? Cred ca stiu la ce ? In clipa suprema, in clipa finala a dezlegarii de pacate, sunteti fericit ca treceti in lumea dreptilor inganad a fredonare pe nasul infundat de lehamite: „Eu sunt oaia cea pierduta care a aflat calea prin pocainta…(cand, fiti totusi sincer, nu prea avuserati nici ochi nici inima pentru ea ?) Miluieste-ma pre mine Dumnezeule !”
       Dar, stimabile, „Judecata este fara mila pentru cel ce n-a avut mila !” (Iacov 2:13).
       Dumnezeu sa va ierte ACUMA…cat inca nu sunteti mort inca ! Cat inca sunteti in viata ! Sau cel putin asa pareti, de departe !

      • marius zice:

       @ACIDUZZU

       Stimabile ,daca te supara SFINTII, cu siguranta si Scriptura te supara, uite ce scrie in legatura cu anumite persoane: ” Au nu ştiţi că sfinţii vor judeca lumea?” (1 Cor.6,2).

       Cu ce indrazneala mergi tu la judecata in fata Sfintilor cand tu i-ai hulit toata viata?

       PS: Sunt unii care contesta Sfintii, normal…vor sa ne faca sa uitam de jertfa lor, asa ceva nu se poate.

       Printre altele Sfintii sunt cei ce au pastrat aprinsa flacara dreptei credinte marturisind pe Hristos, indiferent de muncile la care au fost supusi.

       Cinstind pe Sfinti, cinstim indirect pe Dumnezeu:

       „Cine va PRIMESTE pe voi, pe Mine Ma primeste „(Matei 10, 40).
       „Cel ce vă ASCULTA pe voi, pe Mine Mă ascultă, si cel ce se LEAPADA de voi se leapădă de Mine”(Luca 10, 16).

       Astfel, cine nu cinsteste pe sfinti, nici pe Domnul insusi nu-L cinsteste.
       In acest caz se mai poate spune ca-l aveti pe Hristos?
       Nu!

     • junesunshine zice:

      Daca gasesti cu cale in a primi un raspuns, indraznesc sa zic si eu cateva cuvinte.
      Am fost botezata in cadrul Bisericii Ortodoxe si iti spun cu mana pe inima ca asta nu m-a oprit de la multe pacate. Si majoritatea covarsitoare a romanilor ‘increstinati’ la 6 saptamani nu numai ca nu citesc Biblia, dar nu cunosc mare lucru despre ceea ce ar trebui sa creada… Cu atat mai putin despre „cine si de ce a stabilit canonul biblic”. Personal, m-as bucura daca am fi cu adevarat cu totii ‘ortodocsi’ (drept credinciosi), iar sfatul meu e sa nu mai fii atat de incisiv la adresa unor oameni pe care nu ii cunosti, carora nu le stii inima si tanjirea dupa Dumnezeu.
      Ca sa nu ma intelegi gresit, cum ca as avea ceva impotriva BOR sau a ta, vreau sa mentionez ca am multi prieteni ortdocsi si ii iubesc sincer. Vorbesc deschis cu ei despre orice si in niciun moment nu i-am chemat la o biserica sau la o religie (apropo, nu sunt nici baptista si nici penticostala; cu toate astea, am multi prieteni dragi si in aceste biserici). Si iti spun foarte sincer, am avut momente in care n-am fost de acord nici cu ce am auzit de la cate un amvon de biserica protestanta. Prefer sa filtrez ce aud, inainte de a pune la inima; ca acei crestini din Berea (Fapte 17:11), sa verific cu Biblia ideile pe care le aud. Cred ca e mai important sa vedem cum se raporteaza oamenii la Dumnezeu, nu carui cult apartin. In fond, nicaieri in Biblie nu apare o separare a Bisericii – care trebuie sa fie trupul lui Hristos. Oh, daca am renunta la orgolii si ne-am centra pe Biblie. Nu pe alte biografii si teologii…
      Nu-mi plac discutiile despre religii pentru ca se pierde din vedere credinta in Dumnezeu, ori in Ioan 3:16 spune „oricine crede”, nu specifica vreo religie.
      Mi-a placut foarte mult ca ai mentionat faptul ca „pocainta este o lucrare continua”. Imi dau seama ca in fiecare zi trebuie sa ma pocaiesc pentru ca sunt om, deci sunt supusa ispitelor… Asta cred eu ca era intentia postarii, ca Huidu sa-si schimbe gandirea (metanoia=pocainta, dupa cum ai spus chiar tu), nu religia. Iar despre cuvantul asta ‘convertire’ fiind adoptat recent din engleza, mi se pare a fi mai superficial decat ‘pocainta’ si pe deasupra lasa loc de alte intelesuri, in genul convertirea de la o religie la alta…

      Mi-as dori ca invataturile cu privire la orice domeniu din viata sa le luam din Biblie si-atunci poate nu ne-am mai concentra pe conflictele interconfesionale, care cu siguranta ca nu Il bucura pe Dumnezeu…

      • Marius David zice:

       draga June..,
       această scrisoare nu este despre religii… secte, biografii şi teologii.

       • junesunshine zice:

        Imi cer scuze daca s-a interpretat gresit… destinatarul comentariului meu era celalalt Marius, nu dumneavoastra. Vroiam sa raspund intr-un fel acuzelor sale, care se bazeaza pe diferentele dintre religii. Si asta pentru ca sunt convinsa ca Dumnezeu nu ne va intreba care ne-a fost religia, dorind mai degraba sa stie daca am crezut in Hristosul pe care L-a trimis la moarte in locul nostru. Si mai ales cat L-am aratat pe Hristos celor din jur.
        Ma intristeaza sa vad cat de multi sunt pregatiti pentru a raspunde intr-un mod sofisticat si fiind foarte bine documentati din punct de vedere al istoriei… dar cat de putin mai arata ingaduinta si dragoste celor din lume.
        Ne-am departat de standardele Lui, iar dragostea fata de aproapele nostru abia mai fumega…

       • Marius David zice:

        am înţeles, nu-i nicio problema.
        mai mulţi au confundat personajele şi m-au întrebat şi pe privat ce mi-a venit

     • ciornei toader zice:

      Dar cine l-a chemat la baptisti? Pocainta-i porunca Lui Dumnezeu. Marius, tu poti spune ca esti angajatul companiei la care lucrezi, doar pentru ca ai semnat o cerere de angajat sau trebuie ceva mai mult ca sa iei un salariu si sa-ti pastrezi statutul de angajat? Nu cred ca se poate merge la serviciu la Paste si craciun si sa ramai angajatul acelei companii.Sa ne amintim impreuna de Ap.Iacov care spune ca este nevoie de fapte care sa confirme credinta, altfel ea, credinta-i moarta. Iar Domnul Isus Ii spunea lui Nicodim ceva despre nasterea din nou.Cred ca acestea costituie esenta mesajului la care te rastesti ca un patron al ortodoxiei ce vrei sa pari. Fii linistit ca nu-l duce nimeni cu forta pe Huidu.In ce priveste teologii ieftini despre care vorbesti mai chibzuieste putin si nu te lasa dus de val sau de interes.

     • Adrian.S. zice:

      @Ciprian Simut.Lasa-l in pace.Evident ca el o tine pe-a lui cu ortodoxia primus inter pares.Amu nu stiu cum esti tu,daca te-ai nascut intr-o familie de pocaiti sau nu dar eu am fost intre ortodocsi si pot sa fac o comparatie iar adevarul e ca nimeni nu e perfect dar fata de ortodocsi……………baptistii,adventistii,penticostalii si restul neoprotestantilor din Romania(si subliniez acest aspect pentru a nu fi confundati cu cei din SUA) sunt mult mai buni.Asa ca marius incearca,degeaba,sa vanda castraveti gradinarilor.

     • Ciprian Simut zice:

      marius seamana cu mihail andrei. nu vi se pare?

      deja am deviat de la subiect.

     • Ciprian Simut zice:

      apropo de dezbinari: nu s-a dezbinat crestinismul vestic de cel estic anatemizandu-se conducatorii unii pe altii?

     • ACIDUZZU zice:

      Stimabile,
      „…daca te supara SFINTII, cu siguranta si Scriptura te supara, uite ce scrie in legatura cu anumite persoane: ” Au nu ştiţi că sfinţii vor judeca lumea?” (1 Cor.6,2).”

      Nu ma supara sfintii autentici ci sfintii de circumstanta, intre doua imbaieri cu pacura; mormintele si peretii varuiti semnaland de departe…holera pacatului.
      Da, sfintii vor judeca lumea ! Corect ! Dar in niciun caz, domnia-ta, intrucat prea mirosi a…sulf ! N-am nicio garantie ca judeci cu dreptate lumea, din moment ce faci parte din ea. Amesteci paiele cu graul si nu ma mir cum de pot convietui intr-o singura fiinta, cele doua fatete ale aceleiasi firi. Voita piosenie si dezmatul spiritual al cugetului spurcat .(Epistola lui Pavel catre Tit capitolul 1:15-16).
      Un intelept a spus: „Las-o badie mai moale !” adica, fii bun rogu-te, nu mai plimba sconcsul prin ograda altuia; apoi inchina-te cum se cuvine si in final, daca ai ceva pietroi de pacate pe suflet, du-te de te spovedeste duhovnicului ca sa fii usurat de chinurile nelinistii si angoasei sufletesti in care „N-AI PACE !”
      Eu in niciun caz nu te pot izbavi de ceea ce de fapt nu vrei sa fii izbavit ! Imi pare rau, sincer rau ! Nu mai avem ce discuta !

     • Marius David zice:

      ai intuit bine, DEa, aici este tulburătorul de pe alte bloguri,
      mi-a scăpat.
      cu unele întrebări sînt şi eu de acord, cu stilul şi limbajul dur mai puţin

    • Marius David zice:

     Marinel, am mai moderat cîteva comentarii ale acestui „marius”. Limbajul era jignitor şi insuportabil.
     Nu pierdeţi vremea!

  • alamb zice:

   De scrisoarea ar fi fost adresata intr-un cadru privat, ar fi fost altceva, dar pusa pe un blog, avind in vedere gravitatea situatiei, aduce a misiva comico-tragica. In plus dovedeste si putina naivitate, dar asta nu inseamna ca adresantul nu ar avea sufletul curat. Mai curatit, acum, de ironie…

   • Marius David zice:

    stimate alamb, n-ati inteles mai nimic, ma tem eu… aceasta este o pseudo-scrisoare.
    este mai mult ca probabil ca domnul Huidu sa nu citeasca aceste rinduri,
    aceasta scrisoare imi este adresata in primul rind MIE.
    apoi probabil…. fiului meu…..

    • alamb zice:

     Cind spun ca scrisoarea dvs aluneca inspre comic, ma rog, inspre artificialitate, desi sint sigur ca nu v-ati propus asa ceva, dimpotriva, ma refer la maniera juvenila de a va raporta la propria persoana. Cum vreti sa va dezbarati de bruma de ironie, circoteala, pe care o mai aveti? Cumva privindu-va in oglinda, adoptind o mina tragica, tintind persoana reflectata si rostind „ironicule, nadabaiosule, tu cel plin de mindrie”!?
     Eu personal cred ca aceasta scrisoare nu-si are rostul pe un astfel de blog, si asta pentru ca e de-a dreptul inutila in ceea ce-l priveste pe conducatorul auto H, eventual utila pentru a genera noi si noi discutii mai mult sau mai putin inspirate. Este parerea mea, contestabila, de altfel…

  • radu zice:

   sorry, dar totul e foarte serios aici, chiar nu e nimic de ras.

 2. si credeti ca o sa citeasca Serban aceasta scrisoare?

 3. faithman zice:

  Subscriu intrutotul. Sper sa fie un barbat adevarat si sa suporte cu demnitate consecintele nesabuintelor lui oricare ar fi acestea. Ca si sofer cu vreo 400.000 km. la activ nu vreau sa arunc cricul. Intr-adevar doar prin mila lui Dumnezeu nu am omorat si nu am murit. Acest accident m-a facut inca o data sa inteleg cat de fragila este nu numai viata dar si bunastarea si fericirea pamanteasca. Precum floarea ierbii se frang nu doar destine ci si cariere si reputatii. Tot ce-ti mai ramane cand esti scos din grila de programe este sa fii om. A propos, recititi va rog „If” de Rudyard Kipling. Cat de simplu, dar cat de profund!
  P.S.
  Ar fi trebuit sa recomand lectura Bibliei, stiu, dar mi-am adus aminte de un dicton celebru: „Timeo hominem unius libri”, asa ca daca marele Aquinas l-a citit pe Kipling noi de ce nu?

 4. marinel zice:

  Profund! Deşi nu fac parte dintre cei care l-au „consumat” pe Huidu, am apreciat totuşi ascuţimea ironiilor atunci când nu depăşea limitele. Din păcate, jocul cu ironia e extrem de periculos!
  M-aş bucura dacă el ar reuşi să-şi dea seama că există un moment în viaţa fiecărui om când decenţa e singurul lucru ce mai rămâne. Şi mă refer cu precădere la decenţa pocăinţei…
  Apreciez această scrisoare, dar m-aş bucura şi mai mult dacă cei mulţi, foarte mulţi ce au nevoie de ea ar citi-o înainte de a ajunge în situaţia lui Huidu!

  • Marius David zice:

   Draga Marinel, vor fi şi încă vor fi şi foarte mulţi încă pentru care orice text este inutil.
   Copiii şi nepoţii noştri, soţiile şi soţii vor fi ucişi în continuare pe şosele de aceste maşini de tocat.

 5. David Iach zice:

  Cred ca doar cei care intr-adevar conduc mult isi dau seama cat de usor se poate intampla un eveniment ca acesta.

 6. Camix zice:

  Dragă Marius,
  mă bucur pentru tonul pe care l-ai ales. Titlul m-a făcut puţin să tresar, gândindu-mă că s-ar putea să văd cuvinte asemănătoare celor pe care le tot auzim de câteva zile prin mass-media. Îmi pare bine că am găsit altceva, îmi pare bine pentru combinaţia de empatie şi fermitate.

  • Marius David zice:

   hmmm…. temerea ta arată că nu mă cunoşti … Camix, tocma după atîţia ani de scris 😦
   De fapt aşa cum spuneam… lucrurile acestea nu le dăscălesc ui Serban, nici altora, ci mie

   • Camix zice:

    Ei, acum scurtă vreme spuneai că te cunosc. Ştiam că nu era vorba de dăscălire, dar ceea ce credeam era neimportant (şi se baza pe ceva din trecut). Mi-am dat seama ce reprezintă scrisoarea în final, doar am citit-o. 🙂 Trebuia să fii mai atent nu la temere, ci la celelalte scrise de mine.

 7. Da.eu unul conduc foarte mult.Subscriu la articol.Ma regasesc in el.Cand am fost in tara m-am speriat de felul cum se conduce.In drum spre aeroport am fost loviti si noi.frumoasa amintire nu?Viteazul depasea in intersectie un tir si a intrat in botul masinii noastre.

 8. marius tunduc zice:

  Frate Marius, interesant si emotionant acest mesaj. In toata tevatura asta (oare ce rost are?) se vorbeste foarte foarte (gretos de foarte mult) despre acest individ numit intamplator Huidu.
  Ca si un sofer care trece mult mult peste cei 10.000km pe an, si care cred ca a trecut de milion pot sa inteleg, insa nu pot sa accept. Sa inteleg pentru ca de multe multe ori am trecut pe langa…
  insa nu pot sa accept ca 3 oameni nevinovati mor pe o sosea din cauza unui sofer care conduce un bolid fara sa stie sa-l stapaneasca.
  Si nu pot sa accept ca o multime de rebuturi cu acces la tv discuta doar din perspectiva lui … Huidu, si nimeni din perspectiva unor copii care si-au ingropat parintii, amandoi deodata, din perspectiva unor familii care aveau vise, planuri, poate datorii si dobanzi de achitat!
  Mie personal mi s-ar putea intampla zilnic. Asta insa nu inseamna ca nu as fi vinovat. Din contra as fi Foarte vinovat. Insa pe scurt daca eu si dvs am respecta regulile de circulatie sansa sa se intample asa ceva ar tinde mult spre – 0
  Revenind la ,,subiect,, …. Imi placeau si mie candva poate pentru simplul motiv ca mistoul si batjocura o avem ca natie in singe, insa doar cand vine vorba de noi cu noi. Cand vorbim de aia de afara suntem mici,mici,mici…
  Nu pot insa de ceva timp sa nu reflectez la faptul ca toata aceasta emisiune se bazeaza pe erorile umane a unora si pe prostia crasa a altora + 2 dansatoare ca sa fie tacamul complet.
  La fel nu pot sa uit cum subiectul acum un an si ceva la radio, il intepa pe un bun prieten de al meu (pe care nu-l cunostea deloc, deloc) in schimbul banuiesc a unor banuti, cu niste apelative urate si fara rost. Am simtit atunci greata romaneasca cunoscand toate dedesupturile si mi-am dat seama ca de fapt cei doi pe care eu ii apreciam pentru umorul batjocoros, erau de fapt doua prostituate in slujba aceluias – BANUL ! Am sperat atunci ca va veni intr-un fel si polita compensatoare pentru ceea ce facuse acelui prieten al meu si poate altor zeci si sute de care eu nu aveam habar.
  Iata de ce azi nu gasesc nici un motiv de compatimire pentru aceasta persona publica (prea publica) numita Huidu, si sper ca justitia sa functioneze macar o data la MAXIM.
  Am simtit la fel si in momentul accidentului de schi.
  Poate sunt prea dur insa sunt satul de toate rebuturile santurilor din Bucuresti aparute in chip de ,,vedete,, care ne otravesc mintea si sufletul cu niste regii de doi bani.
  Dumnezeu sa mangaie familiile indoliate si sa le dea puterea sa uite si sa ierte!

  • Marius David zice:

   draga Marius, înţeleg perfect ce spui, mai ales că era să mor din cauza altora de mai multe ori decît aş fi fost în stare să omor eu pe alţii… aproape strivit între tiruri, cu un Porche Cayene care aproape m-a aruncat de pe Dealu Negru…
   Am multe să povestesc despre alde „mercedesari”.
   da, despre emisiune… acelaşi lucru l-am subliniat,
   cînd faci mişto gratis ai credibilitate, cînd o faci pe bani… atunci se schimbă lucrurile.
   Soţia mea a pus lucrurile într-o poerspectivă la care nu m-am gîndit niciodată. Nu o voi da pe post.

   În rest…. dincolo de faptul că SErban Huidu este fost cîrcotaş, fost batjocoritor, fost … etc. este un tata si un soţ care trăieşte o tragedie pe care puţini o putem intui.
   Va trăi toată viaţa cu acel coşmar.
   Chiar acum am citit că a făcut nişte declaraţii de genul „sînt vinovat, să se facă dreptate.”,
   dacă este aşa… Bravo lui

   • De acord cu toate cele enumerate.
    Ne lipseste decenta, amabilitatea si corectitudinea in trafic, asa cum ne lipseste si in viata de zi cu zi. Traficul este doar un aspect in care caracterul nostru real se regaseste si se manifesta activ. Atitudinea adecvata in fata unor evenimente este si ea de obicei abandonata in favoarea confortului personal.
    Ceea ce este dezgustator este faptul ca intregul incident este privit exclusiv din perspectiva Huidu-iasca. TRAGEDIA nu este a lui, ci a celor decedati, a familiilor care au ramas in urma. El fiind elementul catalizator, cauzatorul tragediei in sine, inca nu reusesc sa inteleg de ce atata ardoare in a-l victimiza tot pe calau ?! Departe de a fi corect sa analizam unilateral lucrurile, ar fi corect sa pozitionam corect personajele.
    Victimele sunt TOATE persoanele afectate de accident – inclusiv cele din masina lui H. – vazand imaginile cu sotia lui H parca imi auzeam matusa admonestandu-si sotul „Mergi mai incet ca nu ne grabim nicaieri!”
    Nu am inteles niciodata cum soferi care-si poarta copiii in masina sunt capabili de manevre inconstiente si viteze nebune. In general, insa, pier si raman invalizi cei care se trezesc cu racheta pe sensul lor de mers.

    Din nou, se sacrifica mieii, nicidecum lupii.

 9. m. zice:

  și totuși,contează.. s-ar putea să fiți singurul care să-l sfătuiască astfel. s-ar putea să fiți singurul care să-i spună de Sângele Nevinovat.

 10. Dyo zice:

  Nu in ideea de a arunca primul cricul, nici de a ma lauda, ci pentru respectarea unui adevar: exista soferi in Romania zilelor noastre care conduc peste 30.000 de km pe an, prin Romania (pe soselea aglomerate, prin orase precum Brasov si Bucuresti), prin Bulgaria cea pustie, prin Ungaria, Austria, Grecia, Turcia si sa nu aiba un pomelnic de neatentii si greseli de conducere datorate nebuniei.
  Da, ai ghicit, sunt eu acela! Ce sa fac acum? Sa las acest fatalism de tipul „asa-i romanul” sa prevaleze sau sa va spun ca (totusi) se poate conduce si decent pe soselele Romaniei? Dumnezeu mi-e martor ca vad moartea trecand pe langa mine in aproape fiecare zi, cand parcurg cei 30 de km spre birou: e prea multa nebunie pe sosele noastre si prea multi o scuza sub umbrela generalizarii feniomenului. D’aia – nu conteaza, sa-mi fie tata, pastor, sef, Huidu sau Cruceru – cand vad pe cate unul cum intra in depasire avand curba in fata sa si vizibilitate zero – adica loterie! – nu pot sa numesc acel gest decat pura inconstienta. 😦

  • Marius David zice:

   draga Dyo,
   de acord,
   eu conduc cam 50.000 pe an şi nu sînt „nevinovat”.
   Încerc ssă conduc în aşa fel încît să „ştie şi roţile de la maşină” că sînt conduse de un pocăit …. şi totuşi..
   am făcut multe greşeli în trafic.
   Nu îmi găsesc nicio scuză, nici drumurile, nici traficul… uneori este graba, alteori… cînd sînt foarte frămîntat, conduc tare fără să îmi dau seama luat de gînduri…
   atunci intru în overdriving…
   de multe ori m-am gîndit ce s-ar fi întîmplat dacă aş fi omorît un copil pe o trecere de pietoni noaptea în drumul pînă la Piatra Craiului din Cluj..
   întunecos, multe sate.. sau un biciclist care circula regulamentar…
   Am trăit coşmarul acesta de mii de ori…

   Pentru ceea ce descrii tu.. eu numesc nesimţire şi nebunie nu pură inconştienţă, tu ai folosit eufemisme.
   ESte nu loterie, ci ruleta rusească.

   • Bogdan Burghelea zice:

    „Sînt sătul de înjurături de genul “şmecheru cu merţanu” contra “bietul cu loganu”.

    Dar o fărîmă de adevăr tot este în această caracterizare „apriori”: maşina mai scumpă îi îndeamnă pe mulţi şoferi „să le-o arate fraierilor cu Dacie” (probabil că aici nu se aplică), SUV-ul îi încurajează să conducă inconştient – un fel de rinocer pe roţi.

    • ..nu neaparat din spirit de competitie, ci din simplul motiv ca se simt in perfecta siguranta intr-o cutie de table foarte scumpa plina de butoane si butonase care se pot bloca oricand, fiindca orice masina, oricand de scumpa nu este pana la urma decat o masinarie creata de un grup de oameni… senzatia de siguranta pe care ti-o lasa o masina scumpa te face sa devii imprudent. cel care are o dacie veche, un VW la mana sa treia ori un logan intre A6 si Bentley va fi intotdeauna mai precaut, mai calculat si mai putin inconstient.
     de multe ori acuzam povara gandurilor pentru neatentia in trafic. da, o masina care ruleaza fara probleme si bine antifonata ne lasa loc gandurilor.. cand aveam dacia 1310 nu aveam timp sa filosofam aparte fiindca trebuia sa ascultam sunetul motorului, scartaitul nou aparut, frecarea vreunei roti.. trebuia mereu sa stai cu ureche ciulita in asteptarea a „Ceva” care sigur urma sa intervina.
     bolizii ne creeaza falsa impresie de invincibilitate, uitand ca oricat de multi bani ai investi intr-o masina, ea ramane aidoma creatorilor sai si lumii in care traim – adica imperfecta, supusa erorii si distrugerii.

   • Dyo zice:

    Indiferent cum conducem, cred ca doar Cel ce ne pazeste pasii (si rotile) stie de cate ori am trecut pe lang moarte fiind salvati doar datorita ingerilor Lui.
    Am incercat sa fiu totusi bland, desi aceasta blandete dispare cand nebunia se manifesta in fata ochilor mei; intr-una dintre ocazii am fost nevoit (intr-o masina fara ABS) sa las urme de cauciuc pe asfalt in timp ce franam intr-o asa maniera incat sa evit si coliziunea cu cel din fata si intrarea in sant – totusi in spaima mea am putut privi pentru o fractiune de secunda la masina care venea din sens opus, in depasire, vinovata: inauntru era o femeie cu ochii bulbucati de groazaa (bine macar ca nu i-a inchis!), se agatase de volan intr-o disperare de totul sau nimic, trec cu bine si de asta ori aici imi gasesc sfarsitul … in ciuda adrenalinei care imi facea corpul sa tremure de nervi, usurat totusi la gandul ca sunt inca viu, dupa cateva momente am simtit fata de nefericita femeie mila … Acum stau inca si ma intreb daca merita asa ceva: puteam muri acolo din prostia ei …
    P.S. Am uitat sa iti spun, din pricina frustrarii de sofer poate, ca apreciez scrisoarea si ca merita ca sa ajunga si la Huidu … poate un link pe blogul lui nu ar strica. Daca vrei i-l poate furniza unul dintre noi.

 11. ady g zice:

  e usor sa judeci.mai greu sa te pui in locul celui cu probleme,felicitari frate Marius pt aceasta realizare si o perspectiva noua fata de celelalte aparute in ultimile zile.

 12. ThePoetryOfLife zice:

  Dumnezeu ne iubeste! Dar mai ales pe Serban Huidu, caruia i-a dat o noua sansa pt o viata noua.
  Sa nu cumva sa credeti ca acei 3 oameni care au murit in urma accidentului, au murit la intamplare. Dumnezeu le tine in mana Lui pe toate!

  • Marius David zice:

   Da, foarte „poetica” perspectiva.
   adicătelea Dumnezeu ii ia pe trei ca sa il „cerceteze” pe Huidu?
   Cred ca ne inchinam la dumnezei diferiţi,
   eu am un Dumnezeu care uneori mai si da din mina lui … unele lucruri sau Isi retrage Mina….

   • Irina M Ilie zice:

    Mda, sunt de acord ca DZEU NU OMOARA. Si cine il cunoaste cu adevarat, stie asta. Dar prima scrisoare il acuza pe Dzeu ca l-ar corecta pe Serban pentru faptele sale…Ati decis sa omiteti intru totul Noul Testament si jertfa lui Isus? Se pare ca unii dintre noi ne confruntam cu acceleasi probleme ale Galatenilor…Haideti sa nu pasam vina pe Dzeu pentru greselile noastre. Traim intr-o lume „cazuta” de la Adam si Eva incoace, unde greselile pe care le facem, fie ele de conducere, suporta consecinte firesti. Si atat.
    Unii gresim mai mult, altii mai putin…haideti sa scoatem barna din ochii nostrii, nu paiul din ochii altora. Daca ar fi sa acuz pe cineva, as acuza autoritatile romane, pt modul in care se face scoala de soferi in Romania si pt usurinta cu care se trec examenele de conducere. Rusine!
    Lui Serban si familiilor indurerate le doresc acelasi lucru: sa-L cunoasca pe Dzeu-ul adevarat, acel care sterge si uita orice pacat si ne mangaie in durere, dandu-ne o viata noua, biruitoare, in EL.
    Cu dragoste,
    Irina

    • Prince zice:

     de acord cu tine irina,
     scrisoarea se pare si mie ca duce la self righteousness,

    • Marius David zice:

     cine a decis să omită jertfa lui Cristos şi Noukl Testament?
     credeţi că am intenţionat să scriu un curs de catehetică?
     Doamne fereşte, Irina!!!
     Atunci chiar era prozelitism mascat prost.
     mă bucur că dvs. reuşiţi să sintetizaţi aproape toaă învăţătura creştină între Adam şi Eva şi primele episotle paulline într-un comentariu de blog.
     Eu nu reuşesc asta.

     • Irina M Ilie zice:

      Draga Marius,
      Exista o tendinta gresita a multor crestini „mai invatati” sa complice evanghelia. Ea e simpla. Isus a murit pentru pacatele noastre ca sa fim salvati prin credinta in el, nu pentru faptele noastre ca sa nu se laude nimeni. Deci, Dzeu nu ne mai rasplateste pentru fapte „pedeapsa a cazut asupra Lui”. Ati insinuat ca Huidu plateste pentru faptul ca face misto de toti si toate.Asta inseamna ca jertfa lui Hristos nu este de ajuns pentru el…are nevoie de ceva in plus. Trebuie sa intelegem ca „pocaiti” sau nepocaiti, Dzeu ne iubeste si ne trateaza pe toti la fel, Dzeu nu partineste- cum afirmati tot pe acest blog. PLATA LUI ISUS ESTE INDEAJUNS. Ma rog ca toata cunoasterea Cuvantului pe care ati acumulat-o sa devina o adevarata revelatie a adevaratului Dzeu pe care il cautam cu totii.
      Cu dragoste, Irina

      • Marius David zice:

       drag Irina,

       nu, n-am insinuat nimic, am spus doar ca asta s-ar putea săgîndească el sau alţii.
       am spus clar că eu nu cred că este aşa.
       şi apoi… evanghelia nu este simplă deloc.
       Vă rog, dacă mai scrieţi pe acest blog să scrieţi numele lui Dumnezeu întreg. Nu-i greu. Pe al dvs. nu-l prescurtaţi.

       • george zice:

        Da, bun indemn, si eu consider ca e o modalitate de a lua in desert numele Domnului.

       • Irina M Ilie zice:

        Draga
        Mie nu asa mi s-a parut…am sa recitesc, poate gresesc. Comentariul apropo de numele lui Dzeu..ma face sa rad..dar nu de fericire/amauzament, ci de soc..ca ati putut sa scoateti si din asta un pacat si sa evidentiati iarasi la greselile noastre( ale mele in cazul asta), si nu perfectiunea Lui.

        Cu dragoste,
        I. M. I.

       • Marius David zice:

        nu-i un păcat, n-am spus asta… vă rog.. nu îmi puneţi vorbe în gură şi gînduri încap…

        este o chestie de politeţe, pur şi simplu… este o chestie de alungatul lenii…
        Stimata Irilie. Vă recunoaşteţi numeie?

       • Irina M Ilie zice:

        Draga Marius,

        Ignora, te rog, greseala de exprimare. „Draga Marius”, nu doar „draga” am vrut sa spun 🙂

       • nu de alta Irina dar s-ar putea ca vreunul care se inchina la zei sa-si faca un zeu in plus „D” (era o gluma despre zei nu despre Dumnezeu))

       • Irina M Ilie zice:

        Draga Marius,
        M-ai lasat fara cuvinte…si nu e compliment. Tot ce pot sa spun e…unde dai, si unde crapa…Trist.
        Cu dragoste,
        I. M. I

       • Marius David zice:

        Uneori este necesar pentru unii să rămînă fără cuvinte. Cred că este bine să vă uitaţi din nou în urmă la cele spuse.
        De acord asupra unui aspect. Da, este trist.

       • Prince zice:

        draga Irina,
        unii oameni cauta ambalajul si sunt mai intersati de cum te exprimi decat ce doresti sa spui, aici cred ca asa se poarta, sa nu ai greseli de ortografie. asa ca dac nu te supui dorintelor lui Marius, vei fi luata la misto de cei care se exprima „perfect”. Iar chestia cu respectul, eu inca cred ca se castiga si nu se impune.
        recomandare: fi si tu ca ei si reactioneaza , suparate ia atitudine etc.
        common guys, wake up and smell the coffee!!! comentariul Irinei chiar a fost bun

 13. Cristina S zice:

  Nu cred ca Serban va citi aceasta scrisoare,din simplul motiv ca poate intampina mesaje pline de frustrare din partea unora,probabil care nu stiu ce inseamna sa fii tata,sot.Dom’le,emisiunea era un PAMFLET,chiar si aviza publicul,ce e atat de greu de inteles??Trebuia sa pateasca aceasta tragedie,ca voi sa va scoateti coarnele??Si mai stiti ca accidentul de ski l-a avut incercand SA EVITE NISTE COPII??Fiti multumiti,ca in urma acestei tragedii,nu-l veti mai vedea la TV.Speram,totusi sa revina candva in televiziune,indiferent ce emisiune.Credeti ca daca va face puscarie(desi va fi cu suspendare;) ) va scapa de constiinta incarcata??Fiti oameni,de aceea suntem pe pamant!!!!!!!!!!!!!!!Dumnezeu si legea isi vor face treaba,pentru ca,desi nu credeti,avocatul acuzarii nu va sta degeaba!!Asa ca,ori sunteti alaturi de Serban,ori vedeti-va de problemele voastre!

  • Marius David zice:

   draga Cristina S. de ce am rămîne doar cu aceste opţiuni… „ori alături de Şerban ori vedeţi-vă de problemele voastre”. tipul acesta de gîndire radicală, alb-negru, fără nuanţe face viaţa românească atît de gri.
   Poate că mai există şi alte variante de gîndire asupra acestei probleme şi a lumii în general, în afară de ORI-ORI
   Cine a băgat emisiunea aici şi care este legătura dintre emisiune şi accident?
   Am spus că l-a pedepsit Dumnezeu pentru emisiune?

   Nu vă enervaţi, sîntem de aceeaşi parte… nu… ori … ori

  • ALINA zice:

   Draga Cristina…iti impartasesc parerea pe deplin. Serban a fost doar un prezentator al unei emisiuni care pe drept cuvant nu scotea in evidenta decat PROSTIA unor oameni care pur si simplu sunt PROSTI. Desi stiu ca nu este tocmai corect sa faci asemenea afirmatie (si anume ca unii sunt prosti),asta este purul adevar. Daca una ca Zavoranca de exemplu si-ar vedea de treaba ei in alta parte si nu in televiziune,Serban (si cu el noi toti) nu s-ar fi luat de ea.Ca sa nu mai vorbim de Columbeanca,Dragusanca,Brailenca etc…lista ar putea continua.Intorcandu-ne la ceea ce i s-a intamplat lui Serban,nimeni nu-si doreste asta si cu siguranta NICI SERBAN! Sunt convinsa ca Serban nu plateste pentru faptul ca a fost „carcotas”,ci pur si simplu asa a hotarat Dumnezeu. Sunt de acord cu d-l Marius David cand il indeamna pe Serban sa fie decent si sa-si pastreze demnitatea,sa nu se lase manjit. Desi stiu ca e greu,enorm de greu pentru el,totusi sper din suflet sa priveasca la Cel care ne poate ajuta in orice situati si mai ales ierta. Imi pare sincer rau Serban…ai fost un „carcotas” simpatic si sper din suflet sa te recompui.

 14. Grozav articolul – asemenea unei guri de aer curat de munte. E o lectie de ‘pastorala’ dar si de un mod intelept de a analiza un eveniment public din viata sociala romaneasca. Multumesc.

 15. Amalia zice:

  Ma intreb de ce nu ati spus clar a Cui Sange varsat ii poate da lui eliberarea?

 16. Amalia zice:

  ar fi trebuit sa citesti comentariile de mai sus mai ales cel cu „comica scrisoare” 🙂

 17. naomi zice:

  Frate Marius, daca as avea posibilitatea as face tot ce este posibil ca aceasta scrisoare sa ajunga la destinatar.
  E strigatul de dragoste a unui copil de Dumnezeu in dorinta aprinsa de a salva un suflet, eu asa vad aceasta acrisoare. Am simtit in tonalitatea ei prietenie, compasiune, intelegere si sfatuire frateasca, nicidecum ceva comic sau ironic.
  Cu alte cuvinte, mi-ar fi placut sa citesc astfel de scrisoare in mijlocul necazurilor mele.

 18. ACIDUZZU zice:

  Draga frate Marius,
  „Nu cred că de scrisori deschise ai tu chef acum. Poate că mai mult decît tine am eu nevoie de această scrisoare. Trebuie să îmi spun mie nişte lucruri pe care le învăţ din ce ţi s-a întîmplat ţie. Nu ştiu cîtă nevoie ai de sfaturi acum, se pare că te-ai înconjurat deja de sfătuitori. Poate că alţii au nevoie de aceste sfaturi mai mult decît tine. Probabil că trebuie să îmi spun şi eu nişte lucruri cu voce tare, fiind ispitit de aceleaşi apucături pe şosea şi nu numai, ca mulţi alţii.
  Ai greşit, da, dar puteam fi oricare dintre noi în locul tău…”
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………
  „O spun ca unul care m-am coborît de vreo trei ori din maşină cu picioarele tremurînde, realizînd că ori muream eu, ori omoram pe alţii. Nu-ţi spun ce m-am rugat de fiecare dată în aceste moment…”
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………
  „Dar şi tu ai istorie la care ai dreptul….. Ai o soţie, copii, la care vrei să te întorci. Aşa îţi doresc! Din toată inima.”
  …………………………………………………………………………………………………………………………………….
  „Îţi ţin pumnii şi spun o rugăciune pentru nopţile tale nedormite,
  Cu toată compasiunea,
  Pastor Marius David Cruceru”

  Spre deosebire de ceilalti comentatori, eu personal (desigur, apreciind mai mult subiectiv) vad in aceasta postare, nu sfaturile „dozate” de ironia necesara (asa cum aprecia cineva) ci masura de intelepciune din care cineva ar trebui sa invete, sa ia seama din primejdia prin care a trecut un semen de-al nostru, in cazul acesta Serban Huidu. In cazul lui este o primejdie repetata aproape dezastruos, dupa accidentul de la schi din care s-a refacut cu greu.
  Suntem copiii lui Dumnezeu, rascumparati prin Domnul Isus Hristos, chiar incepand cu trupul acesta ! „Si ce va fi nu s-a aratat inca…”( 1 Ioan 3:2). Totusi, chiar copiii lui Dumnezeu fiind, in trupul acesta de lut si apa…, suntem ispititi ca si Domnul Isus sa…”sarim de pe streasina Templului” in care ne adapostim, doar de dragul aprecierilor colective de duzina, de dragul notorietatii, de dragul aplauzelor ieftine. In momentul in care ne lasam „sedusi” de ispita, nu suntem decat niste bieti…saltimbanci ! Aici este si problema lui Huidu. Mai ales ca nu este la primul „avertisment” si din cate am auzit, chiar in zona accidentului, cu ceva timp in urma mai primise un „avertisment” !

  …POST-SCRPTUM-ul dumneavoastra este cheia de interpretare a acestei scrisori, roice ar zice cei multi, doar „pentru a abate dreptatea…” (Expdul 23:1-2).
  Asa cum spuneati, sfatuitori sunt multi, dar nu toti au dreptate !

  • ACIDUZZU zice:

   CORECTARE:
   „orice ar zice cei multi…”

  • Marius David zice:

   se poate, uite că deja am fost acuzat de prozelitism mascat.
   bine că cineva m-a demascat în sfîrşit,
   nu v-am spus eu că cititorii mei sînt mai inteligenţi decît ai lor,
   nu vă lăsaţi manipulat, domule dragă!

   mă bucur cel puţin că mi-aţi dat „prezumpţia de subtilitate”
   🙂

   în rest, toate bune, să fim sănătoşi… la cap şi la hermenutică!

 19. george zice:

  M-a pus si pe mine pe ganduri aceasta (pseudo-)scrisoare … Ma gandesc uneori la ce i-a scris Spurgeon unui prieten: “Roaga-te pentru mine, pentru ca am periculosul dar al umorului …”. Ca unul care nu stie uneori sa foloseasca acest “dar”, realizez cat de importanta este dublarea lui de responsabilitate. Cu vreo 10 ani in urma, facand o gluma, considerata de mine “nevinovata”, colegul “vizat” mi-a zis: “George, pana azi m-am uitat la tine ca la un sfant. Pana astazi!”. Dureros, nu? Poate Serban a glumit prea mult (de la “amvon”) cu viata (a lui si a altora), pana cand Viata l-a trimis pe ultima banca, la meditatie …

 20. nuclearrr zice:

  Cate nu invatam si ras-invatam de la concetatenii nostri..
  Pseudo-scrisoarea (pt ca are un alt destinatar, alti destinatari-pe dv si fiul) este un model de echilibru sufletesc, lucru care dispare ingrijorator din societate, ca apa care se prelinge in nisipuri. La echilibru ma refer desigur, dar si la faptul ca ne putem adresa spiritului celui de langa noi, folosindu-l ca (bun) pretext de autoscopie. O facem oare?
  Un model si de intelegere profunda a naturii umane, cu greselile ei,
  cu putinta ei -dezirabila-de a nu le repeta; aceasta minunata scrisoare
  este- cu certitudine-, un act viu de credinta.

 21. Dorin zice:

  Pe mine ma intristeaza fapul ca astfel de tragedii (si unele mai mari ca aceasta) se petrec zi de zi pe soselele noastre si nimeni nu se agita atat. Adica „nimeni”, mai putin cei care sufera de pe urma lor. Da, tot „respectul” pentru umorul lui Huidu si nu pot sa-mi imaginez ce inseamna pentru el acum perspectiva de a fi despartit de familie si de a fi ruinat (poate) viitorul copiilor sai. Vorbesc ca un tata. Cred insa ca se vorbeste prea mult si ca prea putini vor invata de aici ceva. Sper sa invat eu ce trebuie…

 22. Ioana zice:

  Pe drumurile noastre din Romania se produc zilnic accidente, in care din pacate se pierd si vieti. Am ramas uimita sau mai bine spus ingrozita cum „colegii” lui Serban din domeniul jurnalistic , acum cateva minute ii spuneau: „Ai omorat trei oameni” sau „Ai constiinta incarcata ca ai omorat niste oameni?,acum ma adresez celor care arunca cu noroi in Serban : Credeti ca el nu este constient de ce s-a intamplat ?Ca din pacate a fost vinovat pentru moartea a trei vieti?, dar cred ca mai ales trebuie sa fim constienti ca i se poate intampla oricui sa fie victima unui accident chiar daca conducem sau nu, dintr-un moment de neatentie al nostru sau al altcuiva, dar pe langa faptul ca el este carcotasul Serban Huidu , el este om care este si tata si fiu si sot , vreau sa cred ca pentru faptul ca era cu copii in masina nu s-ar fi avantat la viteza , la depasiri tocmai din cauza asta ma rog la Dumnezeu ca Serban sa poata sa fie alaturi de copii lui de acum inainte si sa-si revina dupa aceasta trauma. Felicitari pentru scrisoare, putini sunt cei care se pun acum in locul lui Serban si nu-l critica.

 23. Cine vede comicul in aceasta scrisoare ar trebui sa o reciteasca. Din punctul meu de vedere mai mult de atat chiar nu se putea spune.

 24. Anamaria Lenart zice:

  De acord domnul Dorin. Eu sincer am vazut stirea la TV si am zis: s-a intamplat! Se putea intampla oricarui om care are masina cu putere. El a avut din start un handicap pt ca s-a urcat mult prea repede la volan. 9 luni nu sunt de ajuns pt a-ti reveni din ceva asa de grav. Vremea a fost si ea impotriva. Dar daca eram eu la volan, nu aveati discutii pe blog. Presa si media fac stirea dupa placul lor si dupa audienta. Eu nu cred decat faptul ca 3 oameni nu mai exista. Nu stiu ce a fost la mijloc si ce s-a intamplat. Ma rog doar pentru cei trecuti in nefiinta si pentru cei ramasi aici sa plateasca. In rest, media ne spala creierii cu multitudinea de informatii eronate, iar noi tindem sa le credem. Am experienta soferilor de microbuz carora nu le pasa deloc de calatori. Intra in depasiri si curbe periculoase cu viteze alarmante si cand indraznesti sa le spui ceva, te mai si „blagoslovesc”. Si din cauza ca institutiile indreptatite sa ia masuri, nu le iau, atunci ajungem la situatii precum cea in discutie. Eu cred ca el si-a aranjat constiinta pe viata. Nu mai e nevoie de noi sa ii rasucim cutitul in rana. Va plati asa cum crede Domnul de cuviinta. Noi nu avem dreptul sa judecam, dupa cum spune Biblia. I rest my case.

 25. mihaela zice:

  „Ai greşit, da, dar puteam fi oricare dintre noi în locul tău. De cîte ori ne-am uitat pe telefoanele mobile, trimiţînd sms-uri “urgente” şi am virat în ultima clipă, evitînd contrasensul… sau ne-am oprit dincolo de trecere în strigătele şi înjurăturile pietonilor, sau cînd am evitat copilul care abia se vedea de după capotă în ultimul moment, numai pentru că eram cu gîndul în altă parte, sau am intrat cu greu înapoi după o depăşire prost calculată… sau cînd ne-a luat beţia vitezei şi ne-a înşelat adrenalina…”

  Nu! nu puteam fi oricare în locul lui. Nu toată lumea conduce iresponsabil, vorbind la celular și intrând pe contrasens. Din fericire. Dar, după cum se înțelege din scrisoare, cei care sunt responsabili sunt doar ce-i care-și conduc mașina prin fața blocului… Trist îndemn la a încălca legea, mai ales atunci când vine din partea unui pastor.

 26. barthimeu zice:

  La astfel de „răscruci de drumuri” nu-i loc de huiduieli, de huiduit… !

  Mai degrabă e timpul unei „speologii spirituale” ( acea intrare în noi înşine de care Dumnezeu se miră adesea, că n-o realizăm) , din cel puţin două perspective.

  Din cea de conducători auto, nimeni, dar absolut nimeni nu poate nega HARUL care ne-a învăluit de prea multe ori, deşi nu meritam! A conduce în România, atât intravilan cât mai ales înafară, mi se pare a face „slalom uriaş”! Apropos de Şerban ,în Austria.

  Din ipostaza pietonului, lucrurile nu stau altfel: tot HARUL providenţial „ne-a fost scut şi pavăză”! Asta că „mărşăluim” regulamentar pe trotuar, pe trecerea de pietoni sau pe marginea şoselelor…

  „Toţi greşim în multe feluri…” spune o vorbă iudaică.

  Dar de aici, până la a conduce iresponsabil şi ostentativ e o oarecare distanţă !
  De aceea să păstrăm, distanţa!

 27. Adrian.S. zice:

  Fara indoiala e cea mai buna scrisoare.De ce?Deoarece oricare am putea fi in situatia de fata.Huidu a avut ghinionul de a fi un STAR.Felicitarile mele frate Marius.

 28. Ioan C. zice:

  La mine la ţară e o vorbă: „Fereşte-te că şi Dumnezeu te-a feri!”
  Există şi ghinion, dar există şi vitezomani care îşi caută moartea cu lumânarea, să ne uităm numai la unii motociclişti.

 29. Remus zice:

  Fr. Marius,

  la acest Huidu i s-a umplut paharul si l-au ajuns pacatele ……………..MODERAT DE ADMINISTRATOR

  • Marius David zice:

   şi cine decide asta?
   v-am moderat comentariul, este insuportabil la citit prin felul în care condamnaţi … fără a privi în oglindă.
   Mie mi-ar fi frică să fac asemenea judecăţi, ştiind cum îl ofensez pe Dumnezeu zilnic.
   Merit mult mult mai mult decît ar fi primit vreodată Huidu sau altcineva.
   Să stăm jos şi să gîndim în picioare.

   • Remus zice:

    Faptele lui Huidu vorbesc, frate Marius. Fapte de care este plin internetul si judecam dupa ele. Vreti sa va caut cateva videoclipuri batjocoritoare de-ale lui Huidu la adresa lui Dumnezeu si a slujitorilor Lui, sa vedeti ca, gresiti? Si de cand v-ati facut dvs. aparatorul acestui infractor? La 30 km pe ora asa cat prevedea legea in acea zona si la conditiile de drum care erau la momentul accidentului, daca se respecta regulile de circulatie, nu se putea intampla o asemenea nenorocire. Ba mai mult acum de curand, a fost urmarit de o echipa de papparatii pe sosea, in care fratele lui, care era impreuna cu Huidu in masina, a gonit pe sosea si cu 200 de km pe ora, in zona de 50!!!
    Dvs. invatati-ne Evanghelia si nu povesti omenesti!!! Avem destule exemple in Biblie unde vedem ca, Dumnezeu a disciplinat pe unii batjocoritori. Si daca Dumnezeu a luat atitudine impotriva unor copii care au cazut in pacatul batjocurii la adresa unui slujitor a Lui Dumnezeu si i-a omorat pe unii dintre ei, cu atat mai mult Dumnezeu va lua atitudine impotriva unui adult, care comite acelasi pacat.

    • faithman zice:

     Remus asta e ok? Pare a fi un frustrat. Cred ca l-am mai reperat ventilandu-se artificial si pe alte bloguri.Daca n-or fi 2 remusi?! Doamne, mare ti-e gradina zoologica.Faza cu „Papparatii” e tare. Papparatii de la papara, probabil! Si chiar asa, frate Marius, ia mai bagati si niste Gospel, ce tot atata muzica clasica! Wow, ce Dumnezeu tare avem! Cum mai macelareste El batjocoritorii! Oare un filtru pe baza de IQ nu s-ar putea instala pe blogul Dvs., domnule frate Marius, aparator de infractori ce sunteti?

  • ALINA zice:

   Draga Remus…:”acestui Huidu” nu „la acest Huidu”…
   Ti-a fost moderat comentariul si s-a procedat foarte bine…in primul rand mai invata cate ceva despre stimabila noastra limba,iar in al doilea rand „cine judeca…”…stii tu…

 30. elisa zice:

  Cumplit !
  Cind a intrat fiul meu in casa, raminind de fapt in usa cu o figura ravasita:
  am facut un accident, am intrat pe contrasens si am lovit o masina
  care venea din sens invers, m-am gindit cu spaima intro secunda”el e viu ( imi parea bine) dar restul”?
  In socul acela mai vine si politistul care scrie numai el stie ce, si tu semnezi.
  Nu stii cum intri in contrasens; pare ceva „diabolic”
  Si totus Dumnezeu este in control.
  Numai El stie de ce e asa.
  Sa aibe mila Domnul de toti cei care au de suferit de pe urma accidentului.
  Mila si de Serban, care omeneste e terminat.
  Frate Marius,
  si eu cred ca TREBUIE sa-l ajutati.

 31. Rodica Botan zice:

  Nu demult, un var de-al, meu …copil tinar , se ducea la servici. In California n-ai cum sa te deplasezi daca nu ai masina. De pe o intrare laterala a intrat un om in jur de 50 de ani si s-a dus glont pe linia a treia si drept in fata masinii condusa de varul meu. In momentul impactului varul meu i-a vazut ochii…si imaginea aia inca ii staruie in memorie. N-a fost el vinovat nici un pic – n-a avut viteaza…etc, etc. Era unde trebuia sa fie- dar…stie ca a omorit un om – masina condusa de el a omorit un om.
  O asemenea situatie schimba viata celui care ramine in viata. Si pot spune ca a schimbat-o in bine si pe a varului meu…A inteles multe in acel moment scurt in care s-a intilnit si s-a despartit de un strain, si a inteles cit de fragila este viata si cit de repede poate veni sfirsitul cu chitanta lui de…plata!
  Oricine care a trecut pe linga moarte a invatat ceva bun ca sa aplice in viata care i-a mai ramas. Poate merita sa ne rugam ca acest om sa isi fi invatat lectia…si poate pe linga el mai invatam si noi sa ne numaram bine zilele si sa traim in asa fel incit moartea sa ne gaseasca oricind gata de plecare…si cu afacerile in ordine…

 32. Dyo zice:

  Scuze, nu stiu ce are WP ca nu apar comentariile ordonate; ii spuneam lui Ciprian Simut ca da, este vorba de mihail andrei, cu o foarte mare probabilitate ….

  • Marius David zice:

   da, aşa este, tocmai pentru că i-am şters comentariile acestui mihai andrei, alias marius, alias mai ştiu eu cine, tocmai de aceea s-a schimbat ordinea.
   Îmi pare rău, dar este mai puţin toxic aşa.

 33. ilie sutu zice:

  Domnilor , m ati convis sau mai bine zis mi ati intarit o convingerea ca majoritatea suferim de „hidrocefalie spirituala”.Ne a crescut enorm capul (cunostinta ) dar la trupul spiritual (duhul nostru) am ramas pitici.Fiecare in numele propriei „ortodoxii” e in stare sa ia pe umar bazuka propriilor argumente si fara nici o urma de indurare crestineasca ne erijam in marii aparatori ai .Tot mai des imi vine sa intreb fiecare crestin : tu cit petreci in intimitate cu El ? Pe mine insumi ma indemn mereu sa I caut prezenta si mi dau seama ce mare lupta implica asta.Apropos, dvs toti cei care ati comentat anterior cit timp stati la picioarele Celui Rastignit si Inviat (tare suna in urechile unora a limbaj de lemn ,pocaiesc , dar altul n am si de asta nu ma rusinez)? Dupa astfel de controverse asezonate cu tot felul de epitete ne am mai putea apleca impreuna la picioarele Lui , declarindu i ca L iubim ? Daca am fi intrebati fiecare in particular daca il iubim cu adevarat putini ar avea curajul sa spuna NU. Ma tot intreb , cum de am ajuns sa i semanam asa de putin? Chiar daca risc sa par banal, cred tot mai mult ca singurul fel in care crestinii pot fi impartiti este urmatorul : unii care se roaga (il adora ,i se inchina si se lupta sa ajunga la iubirea de El) si ceilalti. Ma intreb si va intreb pe fiecare :eu de care sunt,tu de care esti ?

 34. ilie sutu zice:

  Sa inteleg ca ati oprit comentariile de l ati directionat pe al meu intre celelalte si nu la urma ? Nu de alta ,dar ca toti cei care scriu cite ceva in spatiul public, am pretentia ca n am zis chiar rau ce am zis mai sus si ca poate ar fi facut bine cuiva sa mediteze la ce am scris ,ori daca apare intre alte comentarii ,slabe sperante sa fie citit.

 35. eLioR. zice:

  cica ieri fratele lui huidu, cu huidu in masina, o condus cu 200 km/h. am auzit la tv.

 36. Alex zice:

  Un mesaj impresionant, către un om care trăieşte o mare dramă. Nici nu pot să mă gândesc cum e să trăieşti apăsat de vinovăţia cumplită de a fi omorât nişte oameni! Nu vreau să-i plâng de milă lui Huidu, el ştie cel mai bine că este vinovat, dar mă gândesc câtă suferinţă poate să fie şi în sufletul lui, ştiind ce a făcut. În loc de aruncat cu piatra în vinovat, să ne rugăm pentru cei ce au murit atât de năprasnic, dar şi pentru cel ce a greşit…

  Îmi pare rău că de la acest mesaj adresat de Marius lui Huidu, s-a ajuns la cu totul alte discuţii care nu duc la nimic…

 37. michael zice:

  „Ai greşit, da, dar puteam fi oricare dintre noi în locul tău.”

  toata compasiunea pentru nenorocirea lui S H si pentru victimele sale, dar categoric NU, nu puteam fi oricare. inconstienta la volan are si ea gradele sale de evaluare. exista oameni care nici in ruptul capului n`ar circula intr`o maniera atat de iresponsabila pe soselele supraaglomerate din romania.

  • Marius David zice:

   Michael, justiţia încă nu s-a exprimat, tu n-ai fost acolo, ai mîncat cu lăcomie tot ce ţi-a servit presa.
   Nu îi iau apărarea lui Huidu, dar înainte de a împroşca cu epitete să aşteptăm verdictele, fie şi verdictele unei justiţii strîmbe ca cea din Rromînika.
   Deocamdată avem atît: 3 morţi şi un nenorocit cu trei vieţi pe conştiinţă. atît. Cum, ce, care, unde? Asta stabilesc anchetatorii, procurorii etc.

  • coco zice:

   Spun doar atat, sa te fereasca Dumnezeu sa-ti puna la incercare increderea pe care o ai in propriile-ti capacitati fie ele chiar si cele de autocontrol. Este suficient sa calatoresti prudent si atent la toate curbele dar sa fii obosit, obosit; sa stii ca esti foarte obosit dar sa-ti spui ca mai ai doar 7 kilometri si ajungi acasa si nu te opresti sa te atipesti 15 minute; sa te trezesti dupa cateva secunde intr-un zgomot infernal si sa realizezi ca tocmai ai lovit alta masina intrand pe contrasens; sa-ti stea inima-n loc pentru ca nu stii inca amplarea accidentului pe care tocmai l-ai produs, daca ai omorat pe cineva. Nu pot decat sa-i multumesc lui Dumnezeu ca a avut mila de noi si nu ne-a lovit cu toiagul. Accidentul nostru nu a fost grav, dar putea sa fie. Sau noi puteam sa nu mai fim. Oricum am invatat o lectie asta, este sigur, poate chiar mai multe …..

 38. uwe zice:

  Serban Huidu a citit asta?

 39. dadatroll zice:

  Da dece nai tradus si amvordanare ca nu toata lumea e citita pe aici care sa stie cen seamna asta. Nu zic de mine da zic de alti care nu e asa de culti.

 40. michael zice:

  am mancat cu lacomie? dimpotriva, am analizat totul cu mult discernamant. nu stiu e unde ai tras aceasta concluzie eronata, dar nu e prima data cand cand esti extrem de superficial.

 41. Pingback: Ia te uită! (2) « Blogul lui David Iach

 42. crisuadi zice:

  Aproape ca se duce tot efectul scrisorii tale , daca citesti si comentariile. Si n-ai cum sa nu le citesti . Nu pot sa te inteleg , domnule Cruceru , de ce permiti aceste polemici de PROST GUST! postate la comentarii ? Sunt off topic , sunt dezgustatoare in context ! Daca n-ai putut interveni , macar le puteai sterge , indiferent de erau sau nu violente in limbaj .
  Referindu-ma la scrisoare , mi se face parul maciuca ( asta e termenul ) citind cam ce poate face un om asa zis matur , in timp ce (nu) conduce o masina ! ! Te citez : „De cîte ori ne-am uitat pe telefoanele mobile, trimiţînd sms-uri “urgente” şi am virat în ultima clipă, evitînd contrasensul…
  sau ne-am oprit dincolo de trecere în strigătele şi înjurăturile pietonilor, sau cînd am evitat copilul care abia se vedea de după capotă în ultimul moment, numai pentru că eram cu gîndul în altă parte, sau am intrat cu greu înapoi după o depăşire prost calculată… sau cînd ne-a luat beţia vitezei şi ne-a înşelat adrenalina… ” ! ! !
  In incheiere va spun ca va faceti iluzii cu privire la tara in care traiti si , mai ales , cu privire la locuitorii locului si Huidu nu e , nici pe de parte , o exceptie ! O sa vedeti ca am dreptate cand ma antepronunt .
  Cu stima !

  • Marius David zice:

   Stimate Crisuadi, fac si eu ce pot in moderarea comentariilor, acum a fost Dumninica nu umblu la blog.
   da, se poate … comentariile (nu aveţi idee cîte am şters ieri, numai vreo 10 din partea unui personaj cenuşiu intitulat “marius”) comentarile reflectă cumva paleta de luări de poz9iţie din presă şi de aiurea,
   cum alfel putem corecta unele judecăţi de genul celor emise de Remus, dacă nu-l las să scoată nicio vorbă.
   speranţa mea este că unele comentarii au şi rol catharhic, oamenii scot afară ce-i in ei şi se miră de mizeria pe care au putut-o împrăştia doar săptămîni mai tîrziu,
   eu lucrez în bussiness-ul de “îndreptare”, călăuzire, în general activităţi didactice…
   dacă nu i-aş lăsa pe studenţi la oră să spună şi prostii, n-ar mai învăţa nimic niciodată.

 43. crisuadi zice:

  Vreau sa spun ca toata lumea va rasufla usurata cand Huidu va primi 3 ani cu suspendare..

 44. Magdalena zice:

  Frumoasa scrisoare si poate ar fi bine sa o citeasca si Huidu! Cred ca sunt multi crestini care se roaga pentru el si familia lui. M-am bucurat sa dau „din intamplare” de acest site si va incurajez sa i-o trimiteti!

 45. Gabriel Dinca zice:

  Sincer sa fiu in urma celor citite de aici si din alte surse , pot sa spun atat: daca ar fost sa fiu din familia mortilor nu cred ca as fi reusit sa nu-i doresc cel putin 5 ani de puscarie acestui Huidu. In schimb daca as fi fost parte din familia Huidu nu pot sa imi imaginez cum as fi reactionat. Dat fiind ca sunt neutru asta ma face sa stau sa astept decizia justitiei, desi mi-e tare teama ca se vor comporta foarte milos cu dumnealui.Imi amintesc ca la accidentul din Romania din Bucuresti care l-am avut nici macar nu s-a prezentat vreo politie. Nu mi-am dat seama de ce. Probabil romanu stie sa minta asa de bine si nu mai face sens sa se consume ceva benzina in plus…. I don’t know. but that’s strange.

 46. bianca zice:

  Frumos scris! Va felicit!

 47. Pelo T. zice:

  Ce „posedati” de „dumnezeu” sunt unii…

 48. george zice:

  Cred ca e bine sa fim si putin pragmatici si sa vedem ce poate fi facut, concret, pentru ca astfel de nenorociri sa fie cat mai putine.
  Eu conduc masina de serviciu cam 50.000 km pe an si vad cate tragedii au loc pe sosele. Marea majoritate a celor care conduc imprudent (viteza excesiva, depasiri neregulamentare) sunt cei care conduc masini puternice, cu cilindree mare.
  Ii inteleg pe cei care isi cumpara masini puternice pentru a fi in siguranta – ei si familiile lor. Dar atunci cand (la adapostul “monstrului”) isi permit sa trateze pe ceilalti participanti la trafic ca pe niste “pigmei”, numai buni de strivit, trebuie luate masuri.

  Am propus astazi deputatului pe care l-am votat sa initieze un proiect de lege care sa prevada sanctionarea celor care comit accidente grave conducand masini cu putere mare (sa zicem, peste 120CP) cu interdictia de a conduce masini cu putere mai mare de 60CP pentru urmatorii 5 ani.
  Astfel, nu isi vor mai permite astfel de imprudente si vor invata sa conduca legal si preventiv.

  Eu raman la parerea ca SUV-urile dauneaza grav … smereniei, iar somnul smereniei naste … morti si raniti. Faceti si voi astfel de sugestii legislative celor care va reprezinta pentru a stopa ceea ce americanii numesc “speed-addiction”!

  • Marius David zice:

   Slavă Domnului că mai există şi cetăţeni ca dvs., care se mai gîndesc la senatori ş la deputaţi, să le mai dea de lucru

  • Ciprian Simut zice:

   principiile dupa care unii cumpara suv-uri (in SUA unde sunt foarte ieftine) este: pe autostrada scad sansele sa mori intr-un suv decat intr-o masina mai mica.

   • Ciprian Simut zice:

    iertati dezacordul: principiile sunt, nu ”este.”

    • Ciprian Simut zice:

     un alt principiu este: daca te poate lovi o masina mica, te poate lovi si una mai mare decat tine. Asa ca decat sa fii intr-o masina mica, mai bine sa fii intr-o masina mai mare cand e sa te loveasca una si mai mare.

   • george zice:

    Da, si foarte bine fac! In 1990 am fost in USA la unchiul meu, care avea un Ford cumparat SH, de la Police, extrem de ranforsat. Puteai sa te dai de 10 ori peste cap, nu pateai nimic.
    Nu am incriminat astfel de achizitii, dimpotriva!
    Dar, cu SUV-ul este ca si cu libertatea, intrebarea este: esti pregatit sa il/o primesti? Majoritatea romanilor au dovedit dupa revolutie, ca libertatea (si SUV-ul) a adus tragedii, nu fericire. „Folosesti malefic libertatea (sau SUV-ul), nu vei mai avea parte de ea (el) in urmatorii ani!” – cam asta era filosofia amendamentului legislativ propus.
    Frica pazeste pepenii! (pepenii fiind eu si ceilalti participanti la trafic … 🙂 )

 49. pack zice:

  NU oricare dintre noi putea fi in locul lui Huidu!
  Ai o gandire defecta, tipic romaneasca! Mai sunt SI soferi care respecta cele mai elementare reguli de circulatie! Poate la mintea ta e imposibil sa realizezi asta!

 50. LMC zice:

  Frate Marius, dacă ar fi fost un oarecare aţi mai fi scris această scrisoare(care mi-a plăcut, trebuie să recunosc) ? Chiar dacă unii îl acuză pe Şerban, alţii văd în el o victimă : „De ce dom’le exact când s-a hotărât el să depăşească neregulamentar, a trebuit să vină maşina din faţă?” .Într-adevăr i se putea întâmpla oricui, dar acel „oricui” avea proces şi era deja la puşcărie până acum, dar pentru că el e Huidu s-ar putea să primească doar doi ani pentru trei vieţi, TREI. Ştiu că lui îi pare rău, dar şi unui om de rând i-ar fi părut rău, şi un om de rând ar fi avut nopţi nedormite.Dar Domnul ne iartă pe toţi săraci, bogaţi, star-uri etc.Şi vă mai întreb o dată: dacă ar fi fost un om oarecare, aţi mai fi scris această scrisoare?

  Multă pace

  • Marius David zice:

   draga LMC, nu scriu oricui, dar scriu oricărui „oarecare” . Prietenilor intimi le scriu in particular, persoanelor publice, care pot fi model pentru alţii, le scriu public, din pricina influenţei pe care ar putea-o avea asupra copiilor mei, spre exemplu.
   VEzi cazul Bodo.

 51. The Stig zice:

  Incep prin a spune ca deobicei nu imi spun parerea in genul acesta de polemici care nu se Mai termina. Cred ca sunt la Ora la care scriu acest mesaj 177 de comentarii la textul pe care fratele l-a publicat exceptions cele sterse.Constat ca Multi din cei care ai scris nu au inteles nimic din acel mesaj pe care fratele l-a postat,ba mai mult au inceput discutii fara nicio relevanta,judecand si cerand sange Asa cum presa si mare parte din Romani doresc. Imi imaginez ca fiind site-ul fratelui Multi din cei care au scris au intr-o oarecare masura legatura cu biserica protestanta.Trist este sa vezi atata

 52. The Stig zice:

  In ciuda celor Multi care se numesc pocaiti si au pretentii, foarte Multa rautate,ura si unii care nu vad barna din ochiii lor,se gasesc multe comentarii care nu au nicio legatura cu textul pe care Marius l-a Postat. Nu suntem noi in Masura sa-l judecam pe Huidu,ba ca avea ml ba ca avea viteza, cu totii am gresit si pt ca ni s-a iertat suntem datori sa iertam macar in felul nostru Asa ostil de a judeca pe altii. O cantare a fratelui Moldoveanu spune: „Bunatatea e cununa celui sfant si credincios”. Avem noi cununa celui credincios?

 53. Draga frate Marius, m-a impresionat profund scrisoarea ta adresata d-lui Serban Huidu. Culmea ironiei este ca il cunosc personal pe d-l Florin Huidu, tatal lui Serban. Nu vreau sa descriu in ce situatie este pus, dar mai ales ce simte. Insa am o mare rugaminte. Permite-mi frate Marius sa postez aceasta scrisoare si pe blogul meu cu toate indicatiile privind sursa de unde am luat-o. As dori ca pe langa aceasta scrisoare sa scriu si eu cateva cuvinte. Sunt si eu sofer si stiu cate riscuri iti asumi in momentul in care urci la volan. Insa numai Dumnezeu stie cum sau mai bine zis de ce te scapa. Nu trebuie insa sa incercam sa gasim un raspuns rational pentru ceea ce face Dumnezeu cu noi, ci putem doar lasa lucrurile sa curga de la sine.

  Astept un raspuns cu privire la rugamintea mai sus mentionata!
  Cu stima si deosebit respect,
  Dumitru Alexandru

 54. Pingback: Un alt punct de vedere privind accidentul lui Serban Huidu « Dumitru Alexandru

 55. gabi zice:

  eu cred ca pierdeti vremea, voi toti care bloguiti pe aici!!! am scris doar pentru ca un prieten mi-a dat un linK, acesta! atata vorbaraie si nimic concret!!! lasati omul in pace, daca aveti ceva pentru el, mergeti la el, nu pe virtualuri… cata pierdere de vreme!!!

 56. Gigi zice:

  Parerea mea e ca trebuia mers mai departe cu explicarea Evangheliei. Parere de enorias.

 57. Pingback: Un alt punct de vedere privind accidentul lui Serban Huidu | Dumitru Alexandru

 58. Pingback: Un alt punct de vedere privind accidentul lui Serban Huidu | Dumitru Alexandru

 59. Mai frati crestini, care mai sunteti…
  in cartea aceea pe care o… detineti, eu credeam ca ati citit ” bucurati-va cu cei ce se bucura si plangeti cu cei ce plang” sau „simtiti unii cu altii”!
  De unde atata ferocitate? ah, suntem romani… mda am inteles… adica mai putin crestini.
  Cati am fost in stare de o asemenea initiativa ca si a acestui OM? vorbind de civism, macar si pentru atat, Dumnezeu a cautat cai de revenire a fiintei umane.
  -adicatelea aici nu mai este vorba de vreo orientare religioasa-
  Ce aveti voi cu femeia care a spart acel vas de alabastru risipind mirul? aratati cumva invidie?

  ACIDUZZU rusinicaaaaa!!! ai fi vrut ca numai tu sa aduci mangaiere? daca esti crestin…

  Da, mie imi este rusine ca nu am fost in stare sa interactionez ca si Marius CRUCERU.

 60. BMuWe zice:

  o completare timida la adresa lui UWE,

  automobilisti, motociclisti, de ce nu si aviatori, pe toti ne incearca adrenalina. Dupa varsta…
  La 44 ani ai mei, merg cu ce am fost in stare sa dovedesc aptitudini, dar sunt constient ca soseaua nu este numai a mea.
  Pe cat posibil tinand seama de factorii de risc, unde este vizibilitate, depasind uneori limitele de viteza, ca altfel prin Romanica unde se insira „salba de perle” cu 50KM/H…

  Da, este cam problematica situatia lui Huidu, cam mult hazard inaintea accidentului. Oh si de cate ori am gresit asemeni lui si cati ca el… si dvs ati recunoscut…
  Poate odata cu varsta vom fi mai ponderati, scazand aceste excese.

  Marius CRUCERU, ma bucur de atitudinea dvs.

 61. Anonim zice:

  Ciudatilor 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.