De ce facem Homeschooling? – mituri despre HS

Continuare de AICI și de AICI

Ca un făcut! Prima întrebare care ni se adresează atunci cînd se află că facem homeschooling: ”Dar socializarea?” Să vedem cîteva dintre miturile care circulă despre HS:

1. Copilul nu este socializat!

Care socializare? Cînd? În pauze? Cu cine? Chiar credeți că cea mai bună formă de socializare la care poate fi expus copilul dumneavoastră este în cele 4-6 ore la școală, pironit și picotind în bancă, lîngă colegul/colega de bancă? În pauzele de 10 minute și în pauza mare? Nu putem gîndi alternative mai bune? Chiar credeți că ei socializează cu adevărat? Ați văzut mai nou ce fac adolescenții în pauze? Își deschid fiecare telefonul mobil și ”socializează”, dar cu alte fețe și figuri decît cele vii din fața lor. Nu pot face asta și acasă sau oriunde aiurea?

Chiar credeți că este neapărat necesar ca un copil care are prieteni de joacă acasă, alți copii care sînt în program de homeschooling, casa plină de frați, părinți, bunici, să socializeze neapărat cu cei de vîrsta lui? Fratele mijlociu dintre cei trei frați sau cel mai mic din cinci va rămîne cu sechelele însingurării? Nici Noah, care a rămas singur la părinți, nu este scos dintre copii. Avem vecini, familii tinere care au copii de vîrstă apropiată lui. Are copii la biserică, are verișori, nepoți de vîrsta lui, el fiind un copil făcut la bătrînețe.

Și în fond copiii își doresc cel mai mult să fie în preajma adulților. N-ați văzut cum trag cu urechea la ce discutăm noi? Cum fetițele își imită mămicile, împrumutîndu-le pantofii și rujul? Cum băieții, chiar dacă au scule de jucărie, vin și ne iau uneltele noastre reale?

De ce? Pentru că sînt ”programați” să devină adulți, de aceea își doresc mai mult compania adulților decît să fie doar în apropierea celor de o vîrstă.

2. Va rămîne în urmă cu materia! Nu va performa!

Cred că aproape orice copil, care este educat corect de părinți responsabili, poate sta oricînd lîngă orice copil care este educat în sistem. Cu o clasă întreagă nu te poți îngriji ca fiecare copil să înțeleagă materia corect, nu poți supraveghea exercițiul fiecăruia. În sistem de homeschooling stai cu el pînă înțelege, apoi treci mai departe. Mergi în ritmul lui pînă înțelege, dacă înțelege o iei mai repede, mai departe. Sînt copii din sistemul HS care au terminat toate materiile de liceu la 15 ani. Marile universități din Ivy League acum fac head-hunting și își doresc copii care vin din HS. De ce oare? Că au rămas în urmă cu materiile? Că sînt nesocializabili? Nu! Ci pentru că acești peste 60 de ani de experiență HS în Statele Unite au arătat că acești copii sînt mult mai performanți, mult mai maturi, mult mai ușor adaptabili, bine integrați social. Studiile sînt copleșitoare. Unele studii sînt realizate inițial de organizații care au luptat împotriva HS. Rezultatele cercetătorilor onești au arătat exact contrariul premiselor lor.

3. Nu sînteți calificat să predați toate materiile!

De ce nu? Dacă am terminat un liceu și am dat teză și am trecut la toate materiile, atunci … logic, ar trebui să îl pot conduce pe copilul meu pe același drum, cel puțin pînă în punctul în care am mers eu. Iar dacă eu nu sînt competent să fac asta, înseamnă că drumul pe care l-am urmat nu este bun și sistemul care m-a format nu este bun. Dacă sistemul care m-a format nu este bun să mă poată face să duc pe aceeași cale un alt ucenic, atunci de ce să îl trimit și pe copilul meu pe același drum? Nu vi se pare logic? Dacă liceul nostru generează părinți incompetenți să meargă pas cu pas, avînd manuale, mură în gură, manualul profesorului și manualul elevului, atunci cu adevărat ne merităm toți soarta. Noi sîntem proști după 12 ani de școală și copiii noștri sînt sortiți să meargă pe același drum care ne-a făcut pe noi proști. N-ar fi mai bine să căutăm împreună un drum alternativ, deși pare o aventură? Să învățăm împreună! Orice sistem de homeschooling presupune că există și un manual al profesorului. Soția mea se trezește mai repede cu o oră, repetă, își reamintește, învață și ea din nou și apoi predă. Iar unde chiar nu ne vom descurca, vom apela la minunata instituție a ”meditației”, care este bine mersi și în viață alături de sistemul școlar care ne-a dat atîția ”olimpici”!

4. Diploma nu îi va fi acreditată!

Cum să nu? Copilul se poate înscrie să dea bacul românesc. Prieteni de-ai noștri secui, care au făcut toate materiile în maghiară, au învățat pentru bacul românesc trei luni și l-au luat cu brio. Mă tem că cei din sistem, învățînd în ”limba maternă”, limba română, nu vor lua cît au luat secuii la bac. Dacă elevul dă orice altă alternativă a bacalaureatului, diploma aceea se poate acredita, în conformitate cu legile promulgate în perioada domnului Funeriu, în cel mai scurt timp. Există în România copii care și-au luat bacalaureatul american la vîrsta de 16 ani și acum sînt studenți în mari universități în afara țării.

5. Toți homeschoolerii sînt un fel de talibani radicali, care vor să își îndocrineze copiii în religia lor!

Cunoașteți cîteva cupluri de acest fel? Da, între homeschooleri există tot felul de oameni, există vegani, yoghini, budiști, ortodocși radicali, există unschooleri, există oameni care nu vor doar să se opună oricărui sistem, anarhiști de toate speciile. Există însă și mișcări coagulate în jurul unor principii educaționale sănătoase, iudeo-creștine, adică cele care au făcut Europa să fie ceea ce ea a fost o bună perioadă de timp, cel mai civilizat continent, cel mai productiv și creativ în domeniul culturii.

Probabil că va mai urma …

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în homeschooling. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.