Iată și deznodămîntul în legătură cu premiul pentru concursul de microeseuri.
Ultimele zile au fost destul de frămîntate pentru mine. Am încercat să nu jignesc pe nimeni, să nu fac nedreptate nimănui, să nu dezamăgesc pe nimeni. Este imposibil.
După cum știți deja, am avut ceva evenimente generate de un regulament mult prea generos (vina mea!) și, din această pricină, mult prea relaxat în interpretare. Iată rezultatele de joi seara:
După lungi discuții cu cei implicați, unii participanți și unele votante, am ajuns la următoarele concluzii și fac următoarele precizări:
- Nimeni nu a fost DESCALIFICAT în niciun fel, pentru că nimeni n-a făcut ceva lipsit de fair-play sau etică pe tot parcursul acestui … așa zis … concurs. Aș dori să se înțeleagă acest lucru foarte bine. Eu nu am descalificat pe nimeni.
- Da, s-a observat o creștere anormală în dreptul a două eseuri. Autorii lor au spus că se retrag de bună voie și cu bună învoire din competiție. Cauza? Și-au motivat apropiatele să voteze în cunoștință de identitatea lor, și în necunoștință (adesea) de celelalte eseuri (adică n-au mai citit totul și s-a votat la nume, nu la text). Astfel votul n-a mai fost cu totul obiectiv.
- Imediat după numirea cîștigătorului, Eseul 4, și autorul acestui eseu m-a informat că a mers și el ușor alături de drumul cel mai drept spre premiu. Publicase eseul cu 3 zile înainte pe blogul personal. Este adevărat că această procedură n-a influențat dramatic parcursul eseului, blogul fiind destul de nou și cu destul de puțini abonați, dar nu putem considera că n-a avut niciun efect asupra votării finale, mai ales că ceea ce am pretins celorlalți candidați a fost tocmai anonimitatea.
- În aceste condiții și după multe deliberări, discuții pe privat cu cei implicați, discuții care mie mi-au folosit foarte mult și am ajuns să apreciez sensibilitatea, onestitatea, transparența, bună cuviința, dorința de a urma calea cea mai bună …
- … și după intervențiile extrem de utile ale blogeriței Camix, profesoară de litere, (vedeți comentariile ei … ) am hotărît eu, da, în primul rînd eu, alături de cîștigătorul declarat, autorul eseului cu nr. 4, ca …
- Premiul să fie transferat totuși către eseul nr. 9, eseu care (fie într-un fel, fie în altul) oricum are cele mai multe voturi, dar nu acest aspect este cel mai important, ci faptul că autorul acestui eseu a venit primul și din proprie inițiativă la mine și mi-a spus că s-ar putea să fie o problemă legată de voturile către eseul său. ”Am motivat mai multe prietene să voteze în dreptul eseului meu și nu cred că acestea au mai citit și celelalte eseuri”. Acest fapt a fost apreciat de mine în primul rînd, apoi de cei care au fost implicați în decizia finală.
- Da, admit, regulamentul n-a fost clar și precis. Am lăsat multe lucruri la înțelegerea celor care au participat. Dar cred că în acest fel respectăm spiritul unei astfel de experiment.
Eseul 9 își luase gîndul de la premiu, după ce am discutat despre retragere. Sper că va fi o surpriză plăcută pentru el. Oricum uneori cea mai mare povară este să primim tocmai lucrurile pe care le-am dorit foarte mult. 🙂
LATER EDIT: după comunicarea acestei hotărîri, reacția autorului acestui eseu mi-a confirmat încă o dată că am luat decizia cea mai bună!
Tuturor celorlalți participanți, autori ai eseurilor, le ofer sesiuni gratuite de tras cu arcul, pe cînd vor ajunge în Oradea. Astfel sper să ne împrietenim mai mult și să ne bucurăm de cea mai mare achiziție a acestui concurs: relațiile. Oricum în anul acesta estetica literară nu prea a avut de cîștigat, dar a avut de cîștigat caracterul, bărbăția, onestitatea, transparența.
Sigur, pot fi discuții interminabile și despre această decizie. De ce nu am suspendat complet concursul, de ce nu am dat premiul celor care erau imediat următorii, la egalitate eseul 1 și 5 et c.
Sînt mai multe argumente, dar oricum nu sînt destule pentru astfel de situații în care pasiunea, emoțiile, competitivitatea sînt implicate. Am considerat că toată lumea primește în acest fel cea mai importantă lecție din toată povestea asta și în felul acesta toți sîntem cîștigați.
Ce am apreciat pe tot acest parcurs?
Arcurile sînt încovoiate, strîmbe, dar putem încă să găsim caractere drepte, chiar și atunci cînd apar erori, greșeli, abateri, neatenții. Încă este speranță pentru această generație și mă bucur că pentru o vreme sînt în mijlocul lor, profesor fiind.
Felicitări tuturor celor implicați. Mulțumesc în mod special autorilor următoarelor eseuri: eseul 10, pentru maturitatea deosebită a abordării, eseului 4, pentru modul în care și-a înțeles și administrat apoi ”abaterea”, eseului 1, pentru relaxarea abordării și modul în care a fost gata să renunțe în favoarea unei alte soluții, și lui Camix, pentru toată implicarea în analiza estetică-tehnică a eseurilor.
Dragă Marius,
după cum îți spuneam, mă bucur că au fost de folos analizele, intervențiile, reacțiile mele. Contează mult că fiecare are ceva de învățat din experiență, niciodată nu poți prevedea toate neregulile ce pot apărea pe parcurs ca să le previi, dar în timp…
Acum, ceva important pentru mine: vezi că din felul în care ai formulat se înțelege că noi am hotărât împreună ca premiul să meargă spre nr. 9, ceea ce nu e real, eu nu am propus nr. 9 spre premiu (vezi analiza 😛 ). Nu am o problemă cu faptul că ai ales să îl premiezi pe el în final (am zis în analiză ce cred), decizia îți aparține, dar nu aș vrea să se înțeleagă că am hotărât așa împreună că eu avusesem altă propunere.
Și încă o chestiune: nu cred că merge să zicem că sunt reprezentantă a votantelor, asta ar însemna că le-am organizat eu sau că aș fi în consens cu ele, ceea ce mă cam îndoiesc. 🙂
Modifică pe ici pe colo (adică la punctul 5) formularea ca să nu se înțeleagă așa. 🙂
În rest, cu plăcere! Mă bucur și că unul dintre participanți mi-a spus că i-au folosit reacțiile, asta era și ideea. Sperăm că la anul vor fi și mai bune.
Nu, n-am hotărît ÎMPREUNĂ să meargă la 9, dar intervențiile tale și comentarile tale pe total au ajutat la crearea situației finale.
Ești reprezentantă a votantelor în sensul că faci parte din sexul frumos. Slab, după alții!
Modific, după cum spui.
VEZI ACUM
Bun, bun, mulțam! e perfect! 🙂
În sfîrșit am făcut ceva perfect în ultima săptămînă! 🙂
Editarea/Corectura întotdeauna salvează o carte ce stă să fie publicată! :))))
Auzi, inca o data, sezi bland, nu pune la suflet. Tre sa iti spun ca maica-mea – afland de la mine ieri si azi turnurile luate de concurs, unele comentarii etc – mi-a zis: “Anul viitor nu cred ca a mai vrea sa organizeze vreun alt concurs daca asa se lasa.” 🙂 Eu ii ziceam ca nu as putea banui ca ai renunta. Asa ca ai avut empatie si pe-aici. Sezi bland, asta e, data viitoare a fi peeeerfect, vorba unui cantec.
Da, mi-a trecut prin cap să o las baltă. Mama ta cunoaște psihologie populară 🙂
Dar am învățat prea multe din chestia asta și am cîștigat prea multe în relație și relații ca să abandonez asemenea proiecte.
Da, cunoaște. și simte. 🙂 Dar eu am mizat exact pe ceea ce spui în al doilea paragraf, că vedeam că ai o stare tonică în urma discuțiilor cu ei.
Nu este acesta cel mai mare cîștig al exercițiului blogăresc?
Nu inteleg de unde atata handicap sufletesc. De unde dorinta de a castiga fizic cu orice pret, cu atat mai mult cu cat tema concursului avertiza despre capcana. Raman la concluzia pe care am tras-o dupa ani de studiu asupra vietii: pe marginea unei prapastii, o suta de pasi buni nu fac cat unul gresit.
Tind să fiu de acord, mai ales că umblu mult pe cărări de munte. O greșeală la pășit poate costa viața.
Pingback: Lucruri elementare despre trasul cu arcul | Marius Cruceru
Pingback: Încă un eseu surpriză pentru concursul nostru din acest an: ”Ce înseamnă un bărbat ratat?” | Marius Cruceru