Un nou concurs de microeseuri la Fabrica de bărbați: ”Un bărbat ratat?”

Încercăm din nou un exercițiu, pe care l-am mai făcut cu deosebit succes în anii trecuți: un concurs de microeseuri cu premiu. Un singur premiu!

În trecut am avut premii biciclete, topoare et c. Anul acesta este un premiu mai special. Un arc tradițional, longbow, de armurier (nu de serie, nici de fabrică, ci unul făcut manual!), cu trei săgeți din lemn tradiționale, cu husă, piele de prindere a coardei, coardă de rezervă și minitolbă. Valoarea întregului set? 1300 ron! Numai arcul fără coarde și accesorii este în jur de 1000 de ron.

Acesta este un arc din colecția mea de arcuri, pe care l-am primit din partea unui prieten bun, un arc cu putere destul de mare, pentru o persoană între 165-185 cm. Eu trag cu el destul de bine și am 168 cm. Este un arc mortal. Găurește tabla la 10 metri.

Aceasta este premiul:

Care este regulamentul concursului?

Asemănător cu cel din anii trecuți. Băieții scriu eseurile, fetele notează!

Data de predare: 29 aprilie, ora 23.59

Cine? Pot concura băieți și bărbați de la 18 ani pînă la 48 de ani.

Limita: Eseurile nu trebuie să depășească 1000 de cuvinte. Eseul cîștigător va fi publicat pe blogul meu.

Cui? Microeseurile îmi vor fi trimise mie prin mail.

Juriul: format din 7 doamne și domnișoare inițial. Probabil vom lărgi din nou baza de jurizare, dacă este nevoie, în funcție de numărul de eseuri primite. Cel mai simplu ar fi ca în 2017, cu un poll pe wordpress. În noul editor nu găsesc utilitarul de poll deloc.

Tema: Care este filozofia din dreptul eseului? Care este legătura cu arcul? Trasul cu arcul îți oferă cea mai apropiată concepție despre păcat. Cuvintele referitoare la păcat din greaca Noului Testament au legătură cu acest tip de ratare. Dorești să nimerești ținta, săgeata se duce în afară: amartia, amartema, paraptoma, parabasis, toate acestea conțin ideea de ratare în tragerea cu arcul sau cu pumnul în vînt, ratînd bărbia adversarului sau călcarea alături, scrîntirea piciorului în mers.

Ce înseamnă un bărbat ratat în zilele noastre? Încercăm un fel de apropiere apofatică de tema bărbatului de succes. Prin negare. Sînt sătul de discursuri de genul ”bărbatul de succes” și alte gogorițe de acest gen. Discursurile pozitiviste, katafatice de genul ”haideți să haidem ca să fim …. et c.” mă lasă rece.

Cred că o descriere a hăului, a prăpastiei, a tragediei, a crizei, a gropii care trebuie ocolite este mult mai benefică pentru bărbații în formare. Mai degrabă cred în discursul de tip AȘA NU realist, exact, brutal, mai degrabă cred în sperietura didactică, benefică, decît în optimisme nerealiste de tipul AȘA AR TREBUI SĂ FIM TOȚI!

Crizele vîrstei mijlocii, de care înaintașii noștri se pare că nu prea aveau cunoștință (pe vremea cînd încă mai vînau cu arcul! 🙂 ) și problematica legată de acestea sînt o resursă inepuizabilă de inspirație.

După cum vedeți am mărit evantaiul de vîrtsă, pînă la 48 de ani, incluzîndu-i aici pe cei care, aflați la vîrsta mijlocie, ne pot povesti despre cum se vede ratarea din interiorul vîrstei la care ne facem deja socotelile asupra vieții.

Ce să vă spun? Succes!

Alte întrebări? În comentarii!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în disciplinele spirituale, Fabrica de barbati. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Un nou concurs de microeseuri la Fabrica de bărbați: ”Un bărbat ratat?”

  1. Pingback: Cum tragem cu arcul? – Întîlnire cu Fabrica de bărbați | Marius Cruceru

  2. Buna ziua, dle Cruceru! Va felicit pentru initiativa, insa am ramas usor confuz asupra temei eseului. Daca ar fi sa copilati cele descrise mai sus in cateva cuvinte, care ar fi ea? O contemplare a barbatului ratat prin prisma armei?

    Va multumesc frumos!

    • Marius David zice:

      Buna ziua, aș dori o descriere a bărbatului ratat din perspectiva fiecărui autor al eseului. Atît! O definire apofatică înseamnă o definire prin negare, ca să decupăm ceea ce ne interesează.

  3. Pingback: Deznodămînt surprinzător cu privire la premiul pentru concursul de microeseuri din anul acesta – fabrica de bărbați 2019 | Marius Cruceru

  4. Pingback: Încă un eseu surpriză pentru concursul nostru din acest an: ”Ce înseamnă un bărbat ratat?” | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.