Guest post Silvian Guranda – Povestea mea Lyme 2 … “Plîngeam cu toţii…”

Continuare de AICI.

Nu ai cumva o pată roşie pe tine?” „Nu am domle, nici o pată!” „Nu se poate! Trebuie că ai o pată sau mai multe pe tine!” „Nici vorbă, nu am nimic!” Şi, dintr-o dată, aducerea aminte: „Lidia, îţi aminteşti de pata aia roşie, când mă simţeam ca otrăvit? Şi de petele alea ca muşcăturile de ţânţari de pe antebraţe?” „Da, sigur că îmi amintesc…”

Au urmat analize. O neuroloagă tânără a confirmat: „Aveţi lyme. De urgenţă, mergeţi la Infecţioase!”

Şi apoi, a început calvarul… Pe măsură ce făceam tratament antibiotic, durerile creşteau şi creşteau şi creşteau! Nu mai aveam scală să le măsor! De la o steluţă roşie am ajuns la trei, apoi am adăugat şi semne de exclamare, apoi şi chenar… apoi… am zis că îmi iau zilele!

Dar nu voiam! Nu voiam să mă desparte de iubiţii mei! De Lidia, de Andrei, de Raluca, de Bogdan. De mama… „Ce se întâmplă cu mine?! Îmi vreau viaţa înapoi! Îmi vreau anii noştri frumoşi înapoi! Îmi vreau trecutul, îmi vreau iubirea, îmi vreau familia pe care mi-ai dat-o Tu! De ce nu mă ajuţi? De ce nu faci ceva?! Unde eşti? Oare mai eşti? Ai fost vreodată?!”

Analgezicele nu ajută în lyme cronic. Am încercat toate combinaţiile posibile; tot, în afară de morfină. „Măcar să mă culc şi să dorm şi să dorm şi să dorm… veşnic! Şi să nu ştiu că mor, să nu ştiu că mă despart de ai mei dragi! Măcar atât hatâr să-mi faci, Tu, Sadicule, Criminalule care ţi-ai ucis Fiul!”

Aşteptam ziua să vină noaptea şi noaptea aşteptam îngrozit să vină ziua… Deasupra capului meu, numai deasupra capului meu cerul era de aramă şi sub mine pământul era de fier. Eu am trăit proorocia aceea, versetul e real, Moise nu minte!

Dar abia acum urma hopul. Nu mai suportam durerile de cap. Piron înfipt în ochi şi un topor în cap. Am decis să mai fac un RMN, trecuse un an de la primul. Medicul s-a uitat la mine şi mi-a spus: „Să vă arăt…” A întors monitorul spre mine. O pată strălucitoare, mare cât o nucă pe griul emisferei stângi: „Aveţi o tumoră pe creier. Vă recomand să vă operaţi de urgenţă”.

Mi-a luat trei zile să mă decid.

Le-am scris copiilor ultimele mele sfaturi: „Să rămâneţi uniţi… să rămâneţi echipa frumoasă care aţi fost întotdeauna! S-o sprijiniţi pe mami şi s-o ajutaţi! Să ascultaţi de ea! Pe Bunina să o luaţi la voi şi să o îngrijţi până la capăt – e mama mea dragă.” I-am strâns şi le-am spus, fără fandoseli eroice: „Eu ştiu cum e fără Dumnezeu… căci am crescut într-o familie în care El nu era. Viaţa e grea. Chiar cu Dumnezeu e teribil de grea. Dar fără El, e cu neputinţă! Fără El, te faci praf, lumea te distruge. Şi nu poţi îndura nici greul vieţii. Scumpii mei… nu ştiu de ce Dumnezeu a îngăduit toate acestea… Şi nu ştiu dacă o să scap cu viaţă, sau dacă o să mai rămân întreg… Mă rog Lui ca mai degrabă să mă ia, să nu mă mai ridic de pe masa de operaţie, decât să rămân paralizat sau să-mi pierd raţiunea… Nu ştiu dacă mai e ceva dincolo… Dar dacă e adevărat că Dumnezeu există şi că mai este ceva dincolo de moarte, să ştiţi că o să vă aştept! O să îmi fie atât de dor de voi!… Dar o să vă aştept! Şi o să îl rog pe El să mă lase să vă revăd într-o bună zi! Vă iubesc mai presus de cuvinte!… O să vă aştept!…”

Plângeam cu toţii…

Va urma…

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Fabrica de barbati, guest post, lacrima din colțul ochiului, Oameni, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

79 de răspunsuri la Guest post Silvian Guranda – Povestea mea Lyme 2 … “Plîngeam cu toţii…”

 1. Multumesc pentru continuare. Ma minunez si eu de ce le e dat unora sa patimeasca! Dumnezeu sa aiba mila.

 2. viorica zice:

  Sotul meu a tras 4 ani cu Lymeul ,nu a avut nici o pata rosie ,nu a stiut unde si cand a fost piscat de capusa .Lymeul face sa ai dureri groaznice de muschi, la incheieturi se faceau niste galme pe care eu trebuia cu masaj sa le sparg ,de fapt disparea si aparea in alta parte ,asa am tras 4 ani cu masaje de citeva ori pe zi .Nu este o boala infectioasa si nu se trasmite .Dupa un tratament cu antibiotice intravenos acum e bine.Este o boala foarte grea cu dureri groazice de muschi.Dumnezeu sa ai mila de toti loviti de acesta boala nu este usoara.

  • 2nan zice:

   Dragă Viorica
   mă puteţi contacta (tu sau soţul tău, cu care aş schimba câteva păreri) aici: http://lyme.ro/contact-lyme.php (Silvian, alias 2nan)

   Mai mult, dacă soţul tău are o poveste încurajoatoare – dovadă că scrii despre faptul că se simte mai bine! – DE CE NU ar împărtăşi-o şi altora?!

   Nu e musai să îşi scrie tot numele, poate folosi doat iniţialele.
   Dun sutele de pacienţi Lyme cu care corespondez şi pe care îi rog mereu să îşi ia inima în dinţi şi să îşi posteze povestea medicală pe site (www.lyme.ro), numai 7 (şapte!) au făcut până acum acest lucru…
   (v.http://lyme.ro/cazuri.html)

   Nu ştii de cât de mare FOLOS ar fi ALTORA să afle şi povestea încurajatoare a soţului tău!

 3. lymerick zice:

  multumesc pentru aceasta continuare, domnule Silvian.
  Creda ca nu sunt multe de comentat din cauza faptului ca toti asteptam sa vedem ce urmeaza.
  Il rog pe domnul Cruceriu sa puna continuarile in urmatoarele zile.

  • Patrix zice:

   Abia asteptam!

  • 2nan zice:

   Vine şi continuarea…
   Pentru cine e interesat.
   Aşadar, mulţumesc pentru interes.
   Dacă îmi este permis, aş sugera că suntem deja răspunzători pentru noi şi pentru cei din jur din clipa în care începem să CUNOAŞTEM adevărul.
   Să ne gândim, deci, împreună (sau nu) la CUM am putea ajuta pe alţii să se ferească de coşmarul Lyme. Sau cum să îi facă faţă…

   Silvian (alias 2nan http://www.lyme.ro)

   • Marius David zice:

    Da, în acelaşi timp,…. dacă nu păzeşte Domnul o casă… de obicei cînd descoperi o căpusă este deja prea tîrziu.

    • 2nan zice:

     Da, ai atins aici, Marius, un subiect foarte delicat!

     Fiindcă te duce la întrebări extrem de abrupte şi ale căror posibile răspunsuri îţi dau fiori…

     De pildă:

     1. De ce păzeşte DOMNUL numai pe unii (pe alţii nu, dovadă că s-au îmbolnăvit!):

     a) ori e „bun numai cu unii”, după cum i se năzăreşte… (asta să fie definiţia harului? – un bine nemeritat? dar cine îl merită? este careva care „să merite harul” sau vreunul care să nu aibă nevoie de har pentru că poate fi tratat numai de dreptate?!)

     b) ori „numai unii merită” bunătatea Lui (care, în acest caz, nu mai este un har, ci se reduce la dreptate

     Dacă avansăm o ecuaţie teologică simplă, ca cea a prietenilor lui Iov – „păcat => boală” (adică „suferi, eşti bolnav? e limpede: ai păcătuit!”) atunci se ridică nişte probleme serioase! Fiindcă Iov „era fără prihană şi curat la suflet; se temea de Dumnezeu şi se abătea de la rău”, ceea ce înseamnă că tocmai prietenii lui Iov – ei, care nu se puteau nici de departe asemăna lui Iov! – ar fi trebuit să se fi îmbolnăvit primii, pe merit, pe bună dreptate!

     2. Dacă DOMNUL are şi o „agendă” ascunsă, precum cea cu Iov („pariul cu Satan”), atunci lucrurile se complică şi mai mult. Căci „dacă copacului verde i se face aşa (Isus)” ce să mai zicem noi, uscaţii? Şi dacă „de multe ori vine nenorocirea peste cel fără prihană” şi dacă „DOMNUL îl scapă totdeauna din ea”, cum rămâne cu acei umblători cu Dumnezeu pe care Acesta nu îi scapă, ci îi lasă să sufere şi să moară, măcar că ei „strigă şi zi noapte către El”, precum îi bătea capul văduva judecătorului nedrept! Şi cum se face că nu doar că El „zăboveşte faţă de ei”, ci uneori chiar nici nu le răspunde şi nu îi scapă?!

     Sigur că am opiniile mele, pe care le-am câştigat în urma unor ani de suferinţă; totuşi, nu voiam decât să lansez subiectul. E fierbinte. Aşa că, vor veni, sper, şi comentarii. Oricum, părerea ta e aşteptată!
     Mersi!

     • Marius David zice:

      Draga Silviu,
      da, probleemele pe care tu le pui sînt extrem de adînci şi cred că mertă o dezbatere teologică separată.
      Ar fi bine să citim avînd cartea Iov în mîini. Dacă ar fi după cum merităm toţi ar trebui să avem lyme înmulţit cu numărul populaţiei de pe glob şi aşezat deasupra unei singure persoane. Eu asta simt că merit.
      e har că acum pot scrie fără dureri.
      Respect concluziile tale şi cred că ar merita o masă pătrată :), o întîlnire pe acestă tema. Ce spui? În cluj?

     • 2nan zice:

      @ Marius David – „ar merita o masă pătrată 🙂 , o întîlnire pe acestă tema. Ce spui? În cluj?”

      Cu multă bucurie! Dar cu o addendă:

      1. să înceapă cu „Ne batem capul să Te dezlegăm” (cânţi tu, noi ne rugăm şi zicem „amin”)

      2. când vom ajunge la capătul răspunsurilor şi nu vom fi putut încă să le articulăm pe cele ultime, supreme, definitive, să ne reamintim că avem astfel cea mai bună dovadă despre raportul în care, ca simple creaturi, ne aflăm cu Creatorul nostru.

      Mersi de invitaţie. Acceptată. Cu drag şi nerăbdare!

 4. lymerick zice:

  Va rog sa ma scuzati, acum am vazut: Cruceru!

 5. alexandru zice:

  lyme este ceva care este greu de depistat. traiesc pe pielea mea. am 20 de ani si sunt bolnav de 4 ani de aceasta boala care incet incet m-a lasat aproape fara vedere, merg greu, imi tremura mana stanga, sunt obosit tot timpul, si asta doar de la o intepatura de capusa pe care o tin minte ca am scoso cu mana mea acum vreo 7 ani. Am fost operat la ochi crezand ca este glaucom dar dupa operatie mi-a scazut vederea si mai mult. abia in urma unui RMN si-au dat seama ca nu e glaucom si ca este ceva pe sistem nervos. leziuni de demielinizare. atunci au spus ca e scleroza multipla. intre timp am facut elisa pt. borellia si a iesit pozitiv. medicii neurologi nu au vrut sa creada asa ca am mai repetat de 3 ori si de fiecare data era pozitiv. am luat antibiotice. acum cred ca am repetat analiza asta de 15 ori analiza si ultima oara a iesit negativ. cu toate astea eu nu ma simt mai bine. am incercat detoate

  • 2nan zice:

   Alexandru dragă,
   continuă – aşa cum îţi ziceam zilele trecute – să îţi întăreşti sistemul imunitar (dietă cât mai bogată în produse naturale, preferabil neprelucrate, mişcare multă în aer liber, oxigenare/respiraţii ample, ceaiuri diverse, somn suficient şi alte proceduri naturiste de detoxifiere etc.).

   Te felicit pentru lupta ta cu boala, care e cu atât mai meritorie cu cât eşti şi student!

   Mă rog pentru tine, să îţi dea DOMNUL ochi buni şi putere în trup! Şi curaj şi răbdare şi speranţă!

   Te rog, nu uita: „Ceea ce la oameni este cu neputinţă, la DUMNEZEU este cu putinţă!” – e scris; a zis-o Isus. Cu DOMNUL înainte! Caută-L şi nu-ţi va rămâne ascuns, ţi se va face cunoscut.
   Vei reuşi!

  • Marius David zice:

   Draga Alexandru, ma bucur ca ai dat de noi.
   Povestea ta este impresionantă.
   Ai luat legătura cu Silvian?
   Cred că te vei face bine, există speranţă din cîte văd.
   Mă bucur că şi prin acest grup de discuţii putem ajuta cumva.

 6. Geta Radu zice:

  Draga Silvian
  Ma bucur ca esti ceva mai bine, si mai ales sa pot citi comentarile de mai sus. Este o dovada ca boala Lyme nu lasa indiferent pe cei care incerca numai sa inteleaga prin ce ai trecut : suferinta, chinul , cosmarul, nu au corespondent in vocabularul nostru…. Deasemeni pot afirma ca nici pentru durere nu exista un etalon …
  Si toate trebuie sa le suporti zi de zi ani intregi , bantuit de multe ori de gandul de a-ti pune capat vietii sa poti scapa de ele..
  – Nu morfina nu este o solutie pentru; de-a lungul anilor de boala am experimentat si asa ceva, medicii mi-au indicat-o, insa apoi am aflat ca nu are nici un efect in Lyme.
  In conditiile astea va puteti imagina ca nu exista practic un medicament care sa atenueze macar intr-o mica masura suferinta.. . ori simptomele in lyme sunt continue si variate : nevralgiile care le pot asemana cu o arsura pe intreg corpul, miile de « elicii » care se invart in muschi si care iti macina carnea pe unde trec, tendonul lui Achile, rotulele, coloana, le simti zdrobite , muschii la picioare si maini intepeniti din cauza carceilor .. picioarele tremurande de durere, sa pui talpile pe pamant este ca si cum ai sta pe un covor de ace… muschii spatelui care ard, capul care va expoda de durere.. vederea difuza si lacrimile care nu mai pot fi oprite pentru ca ochii ustura si ard..si inca multe altele in plus.. Si zilnic trebuie sa le suporti rugandu-te la Dumnezeu sa faca ceva , sa te ajute cumva, pentru ca odata ajuns aici, ai inteles ca nu mai poti spera nimic de la nimeni si ca ai ramas doar tu, ciuruit de durere si EL.
  Ei bine, va rog acum sa va imaginati numai ce simte un asemenea bolnav cand se afla in fata medicilor (pentru ca in lyme bolnavii trec prin zeci de cabinete si la tot felul se specialiasti) care, dupa ce il vor asculta, unii, cu un zambet intelegator pe buze, il vor trimite catre un reumatolog, altii cu o plicitseala afisata si o expresie de genul :-Lasa ca nu ma poti duce,stiu vrei sa stai acasa,vor indica un tratament de cateva zile asigurandu-l ca nu are nimic grav, altii vor pune : dom’le te cred da nu stiu ce ai ( si care sunt cei mai sinceri recunoscandu-si limitele) si multi care ii vor spune ca de fapt boala despre care vorbeste este « creatia propriei lui imaginatii care este prea bogata ». Trimiterea este facuta apoi catre colega/ colegul de la psihiatrie……Si in mijlocul la toate, sotul sau sotia , copii , asteapta cu o farama de speranta in suflet ca poate, va primi niste pastile, un tratament ceva, sperand ca un miracol il va scapa de chin..
  La noi este o vorba « nici la dusmani sa nu doresti asa ceva »iar bolii Lyme zicala i se potriveste ca o manusa .
  Silvian, marturia ta este foarte importanta , si sper sa ajute zecile de victime care se confrunta sau se vor confrunta cu muscatura de capusa.. mult curaj mai departe si sa auzim numai de bine..
  Cu tot dragul,Geta

 7. Cornel zice:

  Draga Silvian,
  Dumnezeu ne cere sa ne iubim aproapele ca pe noi insine pentru ca majoritatea oamenilor, chiar Crestini, nu au compasiune sau dragoste fata de aproapele. Crestinul se roaga pentru vindecarea altuia, ii cere sa-si marturiseasca pacatele, incearca sa il faca sa “simta” sau sa-si aduca aminte de pacate pe care poate nici nu le-a comis in idea ca Dumnezeu il va vindeca.

  Uni ne rugam pentru ca vrem sa fim expeditivi si sa ne scapam pe noi insine de durerea si suferinta altora. Vrem vindecare din motive egoiste. Asta pentru ca in ultima instanta sa nu fim determinati sa devenim milosi si iubitori, sa ne investim timpul si resursele pentru ca semeni nostri sa il cunoasca pe Dumnezeu prin noi.

  Cei ce sufera, sufera pentru ca restul sa aiba pe cine iubi, ajuta, vizita, incuraja, si sa invete in felul acesta trairea Crestina. Dumnezeu nu vindeca in anumite cazuri pentru ca omul sa invete si sa practice mila, compasiunea si dragostea fata de aproapele.
  „Pe saraci ii veti avea intotdeauna cu voi!” dar si pe bolnavi. Eu am invatat parte din aceasta lectie pe pielea mea… si inca mai am mult de invatat.

  Ne rugam ca Dumnezeu sa te tina tare si sa-ti reinoiasca puterile in fiecare zi indiferent de situatie. Ceea mai mare minune pe care o face Domnul este ca: “El da tarie celui obosit, si mareste puterea celui ce cade in lesin… ceice se incred in Domnul isi inoiesc puterea, ei zboara ca vulturii; alearga si nu obosesc, umbla si nu ostenesc.” (Isa 40:29,31)

 8. alexandru zice:

  Vă mulţumesc pentru încurajări. tocmai de asta aveam nevoie. singur nu pot. Mama mea e la pământ, mai ales de când am plecat la facultate. Nuştiu cum e normal dar eu o încurajez mai mult pe ea spunanâdu-i că o să fiu bine şi o să mă descurc. Şi mulţumesc domnului Silvian pentru povestirea vieţii. eu am ceva de învăţat din asta şi anume: că nu trebuie să ne lasam învinşi şi că trebiue să luptăm.
  Şi în lrgătura cu spunea IOv: io spun că nu trebuie să ne supărăm de Dumnezeu că ne-a dat o boală pentru ca el ştie ce e mai bine pentru noi. cred ca aşa e mai bine.

 9. viorica zice:

  Domnul Silvan am incercat sa scriu la adresa recomandata dar nu a mers .Va trimit aici .
  Am avut computerul stricat si nu am putut raspunde pe loc .
  Sotul meu Simion a fost foarte bolnav ,cu dureri mari de cap si ameteli .A mers la doctor care printr-o analiza de laborator a confirmat ca are lyme desies.Boala a continuat cu dureri de muschii in tot corpul .Eu trebuia sa-i fac zilnic de citeva ori masaj ,la inchietura picioarelor si manilor unde cresteau niste umflaturi pe vena principala de singe .Dupa masaj ele dispareau si se lumina la cap ,dar nu tinea mult .In final medicul a decis sa faca un tratament intravenos cu antibiotic .Tratamentul a durat in prima faza o luna .Durerile nu au scazut decit foarte putin ,dupa care a consultat un alt medic specialist in boli infectioase din Albany .Consultindu-se si cu alti medicii a hotarit sa asocieze tratamentul intravenos care a tinut 4 ani cu un medicament pentru nervi .A inceput tratamentul si boala s-a linistit ,a stat multe luni fara dureri dar boala nu s-a vindecat .Dupa lungi tratamente cu intravenos durerile nu dispareau complect ,traia numai cu masaje zilnic .In 2004 boala s-a agravat rau si a trebuit sa faca toate analizele medicale .In final dupa atita suferinta medicii au constatat ca era bolnav de depres ,slabise foarte mult ,incit umbla cu bastonul .Dupa un nou tratament cu Zolof si Nordtripline i-a oprit ameteala si durerile de muschii .Toata suferinta de-alungul anilor si medicamentele multe l-a inpins in final la Parkson ,acum este la inceput ,avind tremur doar la palma dreapta .Dar in schimb nu mai are nici o durere de la lyme desies .Va doresc multa rabdare si incredere in Dumnezeu ,numai El poate sa aline durerile si sa ne vindece .

  • 2nan zice:

   Sărut-mâna pentru istorie!

   Calvar teribil…

   Dar mă bucur mult că soţul Dvs. nu mai are dureri de lyme. Sunt teribile, le cunosc bine, pe pielea mea.

   Şi îmi pare tare rău de vestea cu parkinson-ul…

   Îi trimit cu simpatie şi empatie deplină toate urările mele de bine: binecuvântări de Sus şi fie ca DOMNUL să oprească suferinţa! Amin.

   Puteţi să îmi scrieţi oricând pe:
   silvianguranda@gmail.com
   silvianguranda@yahoo.com

   Sănătate maximă şi Dvs.!

 10. Geta Radu zice:

  Pt Viorica

  Eu am facut tratament sub indrumarea Dr Sam T.Donta din Boston.Am facut in total 18 luni de antibiotic incepand din noiembtie 2003 cand au stabilit ca am Lyme pana in vara lui 2005; apoi am continuat inca o periaoada cu tratament pt fibromialgie..
  Multumesc lui Dumnezeu, m-am facut bine desi serologia este pozitiva.
  Cred ca merita sa insisti ca medicul vostru de familie sa ia legatura cu Dr DONTA. Alaturi de Dr. Burrascano este unul dintre marii medici specialisti in Lyme in America.Ii voi trimite adresa de mail a dlui Donta lui Silvian sa ti-o trimita.
  Va doresc sanatate
  Geta

  • Mary zice:

   Pt Geta Radu

   Am citit cazul dumneavoastra pe net si ma regasesc aproape 100%. Am facut analizele la Budapesta, am inceput tratamentul dar dupa aprox 2 luni de tratament nu vad imbunatatiri. Va rog daca se poate sa imi dati mai multe informatii depre medicii la care ati apelat. La un moment dat ati spus ca ati continuat cu tratamentul pt fibromialgie. Care este acela? Eu nu reusesc sa gasesc ceva care sa reduca durerile.

   Multumesc

   • Marius David zice:

    luaţi legătura cu Silvian Guranda, lyme.ro

    • 2nan zice:

     @ Mary (martie 23, 2011 la 12:06 pm)

     Nu vreau sa raspund în locul lui Geta Radu, dar în eventualitatea ca ea nu mai urmareste postarile, vreau sa aduc câteva lamuriri de folos si pentru alti pacienti.

     1. „Am facut analizele la Budapesta, am inceput tratamentul dar dupa aprox 2 luni de tratament nu vad imbunatatiri.”

     Din faptul ca spui ca „ma regasesc aproape 100%” în descrierea simptomelor lui Geta Radu (v. Cazul #1 G.R.), rezulta ca suferi de un lyme cronic, foarte vechi. Nu te poti astepta sa îti revii dupa o cura de antibiotice, chiar daca ai urmat modelul terapeutic al dr. Bozsik cu mare grija. Fiecare organism este un unicat si nimeni nu poate spune în avans câte cure de antibiotice sunt necesare. Totodata, dupa un tratament antibiotic este nevoie de câteva luni (cca.2-4 luni, uneori mai mult) pentru refacere.
     În timpul tratamentului, toxinele rezultate din lizarea bacteriilor afecteaza si mai mult tesuturile. Uneori se produc reactii de tip Jarisch Herxheimer.
     De asemenea, este nevoie sa faci schimbari în stilul de viata: dieta antiinflamatorie, multa miscare însotita de respiratii adânci, somn de calitate etc. – v. materialul meu Lupta cu boala prin mijloace naturiste.

     2. „Eu nu reusesc sa gasesc ceva care sa reduca durerile.”

     Durerile din lyme sunt produse de endotoxinele pe care le produce bacteria (Borrelia Burgdorferi) si care produc în timp tot felul de afectari ale tesuturilor, în special ale nervilor. De aceea si sunt atât de persistente si de dificil de tratat. Pe termen scurt nu exista solutii rapide si eficiente care sa te scape complet de dureri. Exista multe proceduri naturiste care le pot reduce într-o oarecare masura. Pe termen lung însa – si asa trebuie sa îti regândesti strategia – detoxifierea constanta este singura metoda care functioneaza.
     Îti vorbesc din proprie experienta.

     Daca îmi descrii prin intermediul formularului de contact de pe site (multumesc Marius) care sunt cele mai deranjante dureri, îti pot da niste sfaturi practice despre cum sa le ameliorezi.

     Silvian Guranda

   • Geta Radu zice:

    Mary, v-am raspuns mai jos la intrebare,
    Geta

 11. viorica zice:

  Multumim mult fr.Silvan pentru urarile de bine si va dorim si dumneavoastra multa sanatate si bucurie in Cel care nu ne uita niciodata .Dece asa o stie El!
  Fr Radu va multumesc pentru recomandare ,dar sotul nu mai are dureri de la Lyme ci de la Parkinson ,am fost cu el la medic si i s-a administrat inca un medicamet pentru tremur .Ne-a spus ca 5 ani garanteaza ,dar dupa 5 ani va merge in jos ,mai exista in trei medicamente pentru acesta boala .Ce va fi Domnul stie ne incredem in El si Il rugam sa ne dea rabdare multa .Dumnezeu sa va binecuvinteze!

 12. Dorin Motz zice:

  Cutremurător !

 13. kovacs ladislau zice:

  As dori sa va povestesc si eu patania mea cu aceasta boala pacatoasa,cum am contactat aceasta spirocheta blestemata,cum am descoperit ce am si ce tratamente am urmat.

  Va multumesc.

 14. elisa zice:

  Cred ca este importanta orice experienta de acest fel; e o boala foarte dificila.

 15. kovacs ladislau zice:

  Pentru inceput vreau sa va spun ca am contactat aceasta boala in urma unei muscaturi de taune in anul 2006,luna iulie,in timp ce lucram in gradina pe o vreme caniculara.In zilele urmatoare am observat pe locul muscaturii o inflamatie cu un diametru de 25-30 de mm si am avut o stare febrila,ca la o raceala usoara
  ,dar nu am dat mare importanta acestor simptome cu gindul ca o sa treaca.Ulterior in timp de cateva zile iritatia si-a marit diametrul la aproximativ 50 de mm si forma acesteia a devenit inelara iar simptomele de raceala au devenit permanente.
  Eu nu am dat foarte mare importanta simptomelor(oboseala,dureri articulare si de cap) cu exceptia acestei iritatii care a inceput sa isi schimbe locatia de pe gamba piciorului pe gat si fata,si am urmat doua serii de tratamente dermatologice de specialitate in lunile ianuarie ale anilor 2007 si 2008 care au avut eficacitate doar pe perioada desfasurarii tratamentului dupa care eritemul aparea din nou.

 16. elisa zice:

  este bine sa se cunoasca cit mai multe aspecte care privesc boala, pentru ca sa se poata lua masuri in prima faza a bolii…

 17. kovacs ladislau zice:

  In continuare doresc sa va descriu simptomele pe care mi le amintesc fara pretentia respectarii stricte a ordinii aparitiei acestora si anume:
  -mancarimi, furnicaturi si senzatia de insecte care umbla pe suprafata pielii
  -transpiratii nocturne foarte abundente

  -dureri musculare,crampe musculare,slabirea puterii musculaturii bratelor si picioarelor,scaderea rezistente musculare,
  -dureri de cap care au devenit permaninte,gandirea si puterea de concentrare foarte afectate,stari de confuzie,ameteli, senzatii de plutire,irascibilitate, fotofobie,greutate in vorbire
  -senzatia de stare de gripa,nas infundat,sinusit
  a,dureri ale dintilor
  -dureri ale articulatilor picioarelor,bratelor,articulatiile umerilor dureau asa de tare ca nu putea sa ridic bratele mai sus de nivelul umerilor
  -senzatii stranii de dureri ale pielii scalpului
  -stare de oboseala foarte puternica la efotruri mici, cu dorinta de a ma aseza,de a ma odihni
  -lipsa odihnei dupa o noapte de somn,dorinta permanenenta de a ma odihni
  -mancarimi ale pielii fetei,ale nasului,mancarimi foarte puternice dupa baie in apa calda
  -probleme de acuitate vizuala,vedere neclara,tremurata,neclara a imaginilor de la televizor,oboseala la citire unor inscrisuri cu incapacitatea continuarii lecturii

 18. kovacs ladislau zice:

  In continuare am sa va descriu evolututia bolii in timp incepand cu anul 2007 luna iulie(luna in care a decedat tatal meu)cand simptomele bolii au devenit foarte accentuate culmind cu vara lui 2008 cand am ajuns la dentist sa fac niste extractii datorita faptului ca aceam dureri cumplite ,medicul meu stomatolog exprimandu -si

  mirarea pentru starea foarte proasta a danturii.
  In vara lui 2008 am fost plecat impreuna cu sotia si fetita mea in statiune unde timp de 2 saptamani am stat aproape tot timpul in camera de hotel din cauza starii permanente de oboseala si a duririlor de cap(ca si cum as fi avut o menghina care strangea in permanenta calota craniana)
  In septembrie acelasi an din cauza durerilor insuportabile de dinti am luat amoxicilina si cand am citit pe prospectul medicamentului ca este indicat in tratamentul eritemului cronic migrator am fugit la calculator si asa am aflat despre boala lui Lyme.
  Am inceput tratamemtul imediat cu amoxicilona.am intrat pe internet unde am aflat despre cazul lui Silviu de la Cluj,cazul doamnei Geta,despre cazul celor doi mama si fiu de la Brasov si despre incapacitatea si ignoranta medicilor din sistemul sistemul medical din tara.
  Am aflat despre medicul B.Bela din Budapesta si despre microscopia in camp intunecat, despre esecurile medicinii romanesti in tratamentul acestei boli, despre faptul ca testele W.B.si E.nu sunt exacte rezultatele acestor teste fiind fals negative sau pozitive.
  Pot sa spun ca am fost socat,nu stiam ce sa fac la cine sa ma adresez la cine sa cer sfaturi(medicul dermatolog nu cunostea simptomatica acestei boli)asa ca am apelat la internet si anume la medicii din S.U.A.in special la protocoalele de tratament ale doctorului Burascano si am inceput un tratament cu antiboptice foarte puternic(nu aveam nimic de piedut)pentru cele trei forme ale bacterie precum si la infectiile asociate(B.B.E).
  Pe tot parcursul tratamentului care a durat pana inclusiv in iulie 2009 am luat si pradusul din scorta de gheara de mata.
  Antibioticele pe care le-am luat au fost:amoxicilina4,5g/zi,doxi700mg/zi,eritromicina,azitromicina,penicilina,ciprofloxacina,rifampicina.
  Supimentar am luat netronidazol.tinidazol,biseptol,plaquenil,vitamine
  Alimentatia a fost cea obisnuita cu foarte multe fructe si verdeturi
  Toate medicamentele au fost administrate conform ptotocoalelor medicului Burascano la dozele maxime indicate, mai putin cele de protecti hepatica aceasta daturita faptului ca am suportat foarte bine tratamentul.
  Pe parcursul tratamentului am folosi creme de protectie solara,nu am consumat alcool de loc.
  De la inceputul tratamentului pina luna martie simptomele au fost mai accentuate dupa care au inceput treptat sa se diminueze,eritemul a disparut complet in luna martie iar la inceputul lunii mai am intrerupt tratamentul pentru 3 zile si simptomele au avut o crestere in intensitate. inclusiv eritemul a reaparut pe git in partea din spate.
  Am continuat tratamentul pina in luna iulie cand am facut o pauza in ideea de a ajunge sa fac niste analize la d-ul B.B.in ungaria si am constatat spre bucuria mea ca simptomele nu revin si ca ma simt din ce in ce mai bine.
  In octombrie acelas an am urmat un tratamet (puls cu itraconazol)impotriva unei candidoze foarte urate asociata cu un dermatophiton, care au fost favorizate de tratamentul indelungat cu antibiotice,tratament pe care nu am fost in stare sa il termin de cauza prablemelor hepatice (analize hepatice proaste,trigliceride si colesterol marite marite) dar problema sa rezolvat dupa doar o luna deregim foarte strict alimentar.
  Am continuat sa iau numai vitamine si diverse produse naturale pentru stimularea dezvoltarii si intarirea rezistentei musculare,sa nu fac efort in mod deosebit,si pot sa spun ca pina astazi ma simt bine.
  Aceasta a fost cea mai grea perioada din viata mea si multumes Lui Dumnezeu ca in ziua de astazi ma simt cum a simt.
  Sa ma scuzati pentru gresilile de tex deoarece va scriu de pe un telefon.
  Va multumesc.

  • Marius David zice:

   Slavă Domnului că aţi scăpat! Absolut îngrozitor ce relataţi!

  • Kovacs Ladislau zice:

   Menționez după aproximativ 10 ani ca mă simt relativ bine dar vreau sa fac o corectura în legătură cu protocolul de tratament pe care l-am urmat și anume ca acesta a fost o combinație intre protocoalele domnilor doctori burascano, donta,sumacher și alți medici din statele unite, acestea fiind alese de mine funcție și de studiile pe care le am avut la dispoziție pe syturile americane în legătură cu eficacitatea antibioticelor asupra spirochetei lyme în toate cele 3 forme de existenta ale acesteia .
   Menționez ca am urmărit eficacitatea antibioticelor cu acțiune în sistemul circulator sanguin ,cu acțiune intacelulara precum și cu acțiune la nivelul sistemului nervos pe studii de laborator din diverse universități din SUA.
   Eu sunt inginer de formație dar după 11 luni de studiu pe internet am reușit sa cunosc foarte mult despre modul de acțiunene ale antibioticelor la nivel extra respectiv intacelulara precum și la nivel cerebral .
   Menționez ca tratamentul.pe care l-am urmat a fost opțiunea mea și ca nu îl recomand nimănui .
   Multă sănătate și curaj pentru cei cu boala lui Lyme, eu personal știu ce greu a fost atât din punct de vedere fizic cât și din punct de vedere psihic și mai ales ce greu a fost sa decid eu l însumi tratamentul, sa îl schimb în permanenta și aștept rezultatele acestuia.
   Menționez ca am folosit inclusiv tratamentul cu sare,vitamina C precum și o puzderie de probiotice .
   Mă scuzați pentru aceasta intervenție tardiva dar după atâta vreme am recitit cele relatate de mine în 2011 și am considerat ca este bine sa va spun la momentul actual cum mă simt si sa aduc anumite completări la cele relatate acum 5 ani.
   Va multumes .

 19. kovacs ladislau zice:

  Daca careva dintre voi are posibilitatea de a comunica cu domnul doctor Burascano va rog sa-i transmiteti multumiri si din partea mea.
  Va multumesc.

 20. elisa zice:

  Domnule Ladislau,
  ce parere aveti despre un regim alimentar bazat pe cruditati exclusiv?
  enzimele pot vindeca orice boala spunea cineva din Sibiu care a tratat multe persoane, de diferite boli.
  Este vorba de un regim f.strict pe acre il recomanda acest om; daca vreti sa luati legatura , imi spuneti si va fac rost de telefonului dinsului; e un om deosebit, credincios ortodox.

 21. Geta Radu zice:

  Buna ziua Mary, Silvian, dle David si celorlati interesati de boala lyme.

  Voi incepe prezentand scuzele de rigoare celor care au asteptat un raspuns din partea mea, si un sincer multumesc lui Silvian pentru ca a sustine cu sfaturile sale pe cei care intr-o forma sau alta, sunt afectati de boala lyme.

  Mary scrii ca simptomele tale sunt in mare masura similare cu ale mele: dupa tratamentul cu GH3 din 2005, sanatatea mea s-a imbunatatit in mod vizibil. M-am intrebat de multe ori care a fost factorul care a contribuit in masura cea mai mare, si inca nu pot sa stabilesc cu certitudine. Cert e ca la sfarsitul lui iunie am simtit ca simptolele incep sa slabeasca in intensitate, si incepusem sa retraiesc putin cate putin bucuria de a avea zile fara dureri acute. A fost pentru mine o revenire la viata.

  Insa oboseala cronica persista ca si fibromialgia. Ori Dr. Donta in mesajul lui scrie ca Sindromul de oboseala cronica si Fibromialgia, s-au instalat pe fondul unui tratament pentru lyme incomplet.

  Dear Geta

  Thank you for your note; feel free to give my response to your letter to your doctor, but it might be best to hear from him/her directly, either by email or fax (508-540-0133).

  The IgM response is exactly what we see in patients with chronic Lyme disease; it is likely indicative of chronic, active infection that has not been successfully treated/resolved.

  My recommendation at this time of year is to take the combination of 2 medications: 1-clarithromycin (Biaxin), 500mg twice a day with food, and

  2-hydroxychloroquine (Plaquenil), 200mg twice a day with the clarithromycin with food.

  One can substitute erythromycin for the clarithromycin-same dosage, but the clarithromycin would be more effective and tolerable. You need to take the both meds together to be effective; the antibiotic will not be effective without the hydroxychloroquine to change the intracellular pH (acidity).

  Please do NOT take any supplemental B or C vitamins during the treatment process.

  Plan to take these meds for a minimum of 3 months; preferably for 6 months. We would likely want to continue treatment if you’re still having some symptoms, using tetracycline itself (not doxycyline) during the winter months to get rid of more, if not all, the remaining Lyme infection.

  I have attached copies of 2 articles that will hopefully be of help to your doctor.

  Sincerely

  Sam T Donta MD

  Internata pentru alte evaluari la Clinica universitara, medicul specialist imi recomanda o cura de vitamina D si inca o perioada de trament cu Doxy, afirmand ca indicatiile de tratament ale dlui Dr. Donta din mesajul de mai sus, sunt greu de suportat pt inca 6 luni, si asta datorita faptului ca functia renala si ficatul sunt afectate.

  Am urmat apoi sporadic tratamentul indicat de Dr. Donta, pentu ca am avut mai multa incredere in indicatiile lui fiind specializat in lyme, si am incercat sa diminuez cat mai mult impactul pe care l-ar fi avut antibioticele asupra ficatului si rinichilor, luand suplimente pt protectia ficatului, ceaiuri multe pentru rinchi, probiotice etc.

  Am facut multa miscare, bai fierbinti, este vorba de baile Schlenz (procedura o voi pune la sfarsitul mesajului). La sfarsitul lui 2006 am urmat inca 30 o cura de 3 saptamani de doxy (300mg/ zi) si inca 18 injectii cu gerovital, in 2007 am procedat la fel.

 22. Geta Radu zice:

  In acea perioada Silvian imi transfera un material referitor la Samento (ghiara matei) care dupa cercetarile facute isi dovedise eficacitatea in tratarea bolii lyme. Pe site-urile franceze, alti bolnavi de lyme faceau tratament cu EPP ( extras din samburi de greph) un puternic bactericid. In 2008, am preferat sa inlocuiesc tratamentul alopat cu cel homeopathic compus din Samento si EPP.

  Toti cei care au fost diagnosticati cu un lyme cronic stiu si sunt constienti ca bacteria ramane in corp pentru tot restul vietii, organizata in forma kystica.

  Cert e ca in ultimul an prinsa cu alte probleme, am ignorat complet de tratamentul de sustinere, sau mai degraba, am vrut sa cred ca am depasit complet boala. A fost doar o iluzie din partea mea pentru ca in ultimele 2 luni, noaptea au inceput sa se manifeste destul de timid vibratii in muschii picioarelor, si dureri de slaba intensitate, iar in ultimele doua saptamani durerile s-au localizat la nivelul genunchilor reamintindu-mi de trecut.

  La inceput mi-am zis ca e vorba de o artroza si am lasat zilele sa treaca fara sa recurg la tratament.

  Am incercat sa «studiez» daca pot folosi termenul, daca durerea vine de la bacterie sau are o alta origine. In final, am recurs din nou la Samento si EPP, si dupa un interval de cateva ore durerea s-a atenuat. Imi este clar ca trebuie sa merg mai departe cu tratamentul anual ca sa pot tine bacteria sub control si sa nu imi mai fac iluzii in privinta unei vindecari totale.

  Cu timpul am depasit sindromul de oboseala cronica si fibromialgia; nu as putea cand , dar am incercat sa nu le mai acord o atentie prea mare si sa ma axez pe activitati care mi-au canalizat atentia in alta directie.

  A trebuit sa mai recurg inca la madicii de la Clinca pentru tratatea durerii fiindca arsurile la nivelul coloanei vertebrale s-a facut resimtit intr-o perioada de timp destul de lunga in 2009, dar tratamentul indicat contineau printre altele si cocaina. Din experienta celor care luau pastilele o perioada de 2-3 luni, se pare ca se instala dependenta la drog. Am renuntat sa le iau, si am continuat sa urmez un tretament cu Apireven care este mai putin invaziv.

  De multe ori am realizat ca boala trebuie privita si din alt punct de vedere: ca in perioada tratamentului trebuie eliminata orice forma de nagativism, ca atitudinea trebuie sa ramana pozitiva, ea putand determina obtinerea rezultatului. Nu ne putem astepta la miracole, dupa o perioada scurta de tratament cu antibiotic, nu este cazul in practica tratamentului bolii lyme. Dar, acum stiu ca se instaleaza o ameliorare progresiva dupa perioade lungi de tratament. In cazul nostru forma cronica s-a instalat intr-un laps de timp de ordinul anilor, bacteria a facut de cele mai multe ori ravagii pe unde a trecut, si este practic imposibil ca un tratament de scurta durata sa inregistreze rezultate pozitive. Progresul de vindecare in lyme apare dupa luni, ani intregi de tratament si apare gradat. Seful laboratorului de bacteriologie de la Bruxel mi-a spus un lucru: « -Odata un diagnostic de lyme stabilit, este inutil pentru bolnav sa-si cheltuie banii alergand de la un medic la altul pentru ca nu il ajuta cu nimic. El singur ca sti cand va depasi boala, pentru ca el este unicul « barometru » care va inregistra starile pozitive in evolutia bolii ; si cand acestea vor incepe sa persiste timp mai indelungat, bolnavul incepe sa paseasca pe drumul care il conduce spre vindecare ».

  Se stie ca boala se manifesta diferit de la un bolnav la altul, depinzand de fiecare sistem imunitar in parte, daca au mai fost sau nu transmise alte coinfectii o data cu bacteria.

  In perioada tratamentului pot sa apara caderi datorate stresului, sau unor stari de boala, ca gripa, dificultati relationale sau probleme la locul de munca. Sunt perioadele cele mai dificile pentru ca se suprapun peste boala iar vindecarea pare imposibila.

  Cert e ca am mai primit mesaje de cativa bolnavi care erau mai mult decat disparati cativa ani in urma si care au inceput sa se simta bine; ei si-au reluat viata de acolo unde boala i-a intrerupt cursul firesc. Trebuie mult curaj, perseverenta, avuta multa incredere in propria persoana, fiindca nimeni din jur nu ne poate prelua durerea sau simptomele.

  Mesajele primite de la Dr.Donta se regasesc la sfarsitul mesajului meu pe lyme.ro

  Cu sinceritate
  Geta

 23. Geta Radu zice:

  Baile Schlenz sau baile supraincalzite

  Scurt istoric

  Maria Schlens din Hungeburg –Insbruck , si fiul sau Jo Schlenz –medic , sunt cei care a folosit pentru prima data baile cu apa foarte fierbinte .
  Voi traduce textul integral asa cum l-am gasit in cartea “Le petit docteur , Les editions Jean –Rene Fleming “
  „Doamna Schlenz a fost o mama dotata cu multa perspicacitate si cu un simt de observatie foarte dezvoltat .
  Copiilor ei , care au avut o sanatate foarte delicata nu a putut sa le aplice curele cu apa rece ale pastorului Kneipp , si a inceput sa-i ingrijesca aplicand baile cu apa calda.
  Mai multi medici au obtinut inaintea ei rezultate foarte bune cu baile cu apa supraincalzita .
  Mai tarziu Dr . Devrient entuziasmant de metoda Schlenz publica o carte descriind pratica bailor Schlens si sauna . El facea referire la experientele colegilor sai , doctorii Wilhelm Winsch si Walenscki.
  Doctorul Devrient care inlocuia de multe ori pe colegul sau Keller – Horschelmann in timpul vacantelor , a avut ocazia sa cunoasca medicina naturista elvetiana .El era un discipol si un partizan si un aparator al medicinii totale .
  Este deci de inteles ca el a fost in favoarea hidroterapiei si a metodei Schlenz.
  Profesorul Lampert folosea acesta metoda cu mult success caci el a ingrijit in timpul celui de al 2-lea razboi bolnavi de tifos fara sa aiba nici un deces .
  Mai tarziu s-a putut costata ca in Japonia se practica efectul regenerator si vindecator al bailor calde .Temperatura lor trebuie sa fie mai ridicata decat temperaturat sangelui.
  Este interesant de semnalat ca acolo unde sunt aplicate in mod regulat aceste bai , foarte rar sunt semnalati bolnavi de cancer sau cu reumatism .
  Deasemeni cercetatorii bazandu-se pe observatii diferite afirma ca la temperaturi mai ridicate cu 2°-3° decat a sangelui , tesutul lezat se regenereaza . Daca se ridica temperatura sa atinga 41° -42° chiar si tumorile se descompun afirma savantii.
  Nu sunt afirmatii pretentioase , si nici nu se merge prea departe in momentul in care se afirma asa ceva ,pentru ca experientele si practica au demonstrat ca baile supraincalzite si folosirea unor plante medicinale specifice, pot sa ajute foarte mult la combaterea tumorilor . Ele pot impiedica dezvoltarea si combaterea unor boli la fel de periculoase ca si cancerul . Este indicata o baie Schlenz pe saptamana pentru efectul sau profilactic .
  Cel care citeste nu trebuie numai sa se limiteze la ” sfatul” dat , ci va trebui sa profite in mod regulat de efectul binefacator al bailor .

 24. Geta Radu zice:

  Baia Schlenz acasa .

  Inainte de a face o baie trebuie sa ne familiarizam cu detaliile .
  In mod normal o cada pentru o baie Schlens trebuie sa fie mai lunga decat o cada standard .
  Cum in casele moderne acestea nu se mai regasesc , fiecare se va multumi de vana care o are in casa sau apartament . In cazul unei cazi de mici dimensiuni , picioarele se vor strage catre bazin si se va incerca sa ramana in pozitia asta pe tot timpul baii .Este de stiut ca in metoda Schlenz si capul trebuie tinut sub apa , in acest fel caldura se va raspandi uniform in tot corpul . Baile Schlenz se suporta cu destula dificultate in comparatie cu o baie normala . Pentru ca persoana sa poata respira , nasul si gura trebuie sa ramana la suprafata apei .Cum pozitia nu este indeajuns de confortabila se pune un cearsaf impaturit sub ceafa ca suport pentru cap . Pentru inceput apa trebuie sa aiba o temperatura de numai 36° /37° , adica temperatura sangelui . Acesta temperatura nu trebuie sa coboare sub nici o forma . Continuu se adauga apa calda astfel incat temperatura va urca la 38° . Inainte de baie se bea un ceai de menta sau de musetel .
  Supraincalzind corpul se obtine o febra artificiala .Ea poate ca si febra naturala sa consume multe deseuri . In privinta asta , Parmenide unul din parintii metafizicii spunea ” Dati-mi capacitatea de a genera febra si voi vindeca toate bolile ”
  Se poate evident vindeca prin supraincalzire in general mai mult decat se poate crede ca este posibil . Daca se lasa temperatura sa urce mai sus de 39° pana la 41° ,42° multi agenti patogeni sensibili la caldura sunt distrusi .
  Daca baile sunt reluate in mod frecvent , celulele tumorilor sunt afectate .
  O baie Schlenz saptamanala este foarte bine venita pentru cei care au tulburari de metabolism si circulatorii .
  Este recomandata chiar si pentru cei a caror piele si ganglioni limfatici functioneaza deficitar . In caz de eruptii cutanate , de eczeme , este indicat de facut o baie saptamanala fiindca baia Schlenz pot vindeca aceste tulburari .
  La inceput baile Schlenz nu trebuie sa dureze mai mult de jumatate de ora .
  Putin cate putin durata lor se va prelungi in final va putea ajunge la doua ore . In caz de obezitate este indicat sa se adauge in apa o mana de sare si cateva plante medicinale . In timpul baii o persoana trebuie sa maseze corpul cu o perie aspra o data sau de doua ori .
  Aceasta echivaleaza cu un masaj si are un effect stimulat pentru vasele capilare .
  Congestiile pot fi eliminate si senzatiile dezagreabile pot sa dispara.
  Iesind din apa se aplica sub nas putin ulei sau crema aromata ,se respira lent si profund ; se acopera corpul fara sa fie uscat si se culca imediat intr-un pat incalzit cu o saltea electica , unde se continua sa se transpire .

  (urmarea in mesajul urmator)

 25. Geta Radu zice:

  Capul cu parul ud este bine infasurat intr-un prosop astfel ca racirea sa nu fie si posibila .Plapuma trebuie sa acopere si capul infasurat in prosop .
  Avantajul bailor facute acasa este foarte mare , pentru ca dupa o baie facuta seara ne putem culca imediat .
  Cand transpiratia a incetat se spala corpul cu apa calduta si se aplica o crema hidratanta .
  Dupa acest tratament se poate dormi ; senazatia de oboseala aduce un somn profund si odihnitor .
  Mai multe bai Schlenz pot inlocui trtamentul balnear costisitor .
  In cazuri de poliomelita baile Schlenz sunt recomandate fiindca pot impiedica paraliziile. In cazul sclerozei in placi tratamentul Schlenz aste o adevarata binefacere , caci ajuta la evitarea consecintelor care fac din viata bolnavului un adevarat supliciu .
  Tinand seama de avantajele bailor Schlenz , aceasta metoda trebuie cunoscuta si aplicata in mod curent „.

 26. elisa zice:

  Desi este o boala extrem de complicata, ma gindesc daca se poate incerca cu tratamentul cu Apisan al domnului Victor Bogdan, care este si apicultor si a fost premiat in Elvetia pentru vindecari de cancer; el trateaza si alte boli cu acest produs care este facut exclusiv din produele albinelor (spre ex.saliva de albine printre altele);
  la care se adauga miere vie, regim alimentar f strict numai din cruditati, clisme de evacuare.
  Poate cei cu Lyma din cauza durerilor nu au rabdare sa incerce , dar s-ar putea contacta omul, macar pentru intrebari; de regula seara este gasit.
  Eu va dau telefonul ; poate va ajuta 0723742398
  cumnatul meu a fost vindecat de cancer invazie de gr IV.

  • 2nan zice:

   @ Elisa

   Nu am absolut nimic împotriva tratamentelor naturiste. Dimpotrivă. Eu însumi, după ce am distrus în bună măsură încărcătura patogenă cu ajutorul antibioticelor, am pus un accent deosebit pe naturism. Şi am avut succes.
   Te rog totuşi să fii amabilă şi, la această postare, să lăsăm bolnavii de lyme care chiar au experimentat metode naturiste şi au avut succes în vindecare să împărtăşească celor interesaţi din experienţa lor.

   Altminteri oricine care a auzit sau a citit de nu ştiu ce remediu ori de cutare naturist se va apuca aici să dea „sfaturi garantate”, deşi NU CUNOAŞTE NICI BOALA şi NICI EFECTUL CUTĂROR PROCEDURI NATURISTE asupra bolii Lyme.

   Aşa cum spuneai şi tu, Elisa, „lyme este o boală extrem de complicată” şi nu e totuna – această neuroinfecţie cronică – cu cancerul. Sunt o serie de proceduri şi elemente din alimentaţie care se aplică cu succes în cancer care NU numai că NU funcţionează în Lyme, dar care chiar AGRAVEAZĂ starea bolnavului.
   O spun cu maximă responsabilitate, ca unul care am aplicat pe pielea mea aceste lucruri, dar şi ca unul care am intrat în dialog cu mai multe clinici mari din lume care tratează cancerul şi alte boli degenerative grave (Gerson Institute, Loma Linda, St Andrew etc.).

   Dacă îţi laşi adresa de email pe acest site şi cineva doreşte să te contacteze, poţi să dai în particular orice sfat doreşti. Părerea mea este că înainte de a da un sfat unui bolnav de lyme, e bine să fi verificat pe pielea ta efectul respectivei metode. Iar dacă nu ai avut lyme… e un pic mai greu, nu?

   Geta Radu, de pildă, care scrie pe această pagină, este o veterană Lyme, o învingătoare, şi poate vorbi din experienţa ei.
   Nici apiterapia nu este un panaceu, şi nici nu este un domeniu sigur. Am cunoscut, de pildă, un bolnav de lyme din Braşov, om cu studii superioare, care şi-a distrus complet ficatul (hepatită toxică) folosind venin de albine. De altfel efectul terapiei cu venin de albine în Lyme este unul bun, dar temporar. Dispare la scurtă vreme după ce terapia încetează. Or nu poţi face tratament cu venin de albine la nesfârşit, cu doze terapeutice, adică mari, fără să rişti nişte efecte secundare grave.

   Sper că am limpezit DE CE e bine să lăsăm ca sfaturile să le dea cei care, bolnavi de lyme fiind, au experimentat pe pielea lor efectul benefic al anumitor terapii.

   Mulţumesc frumos de înţelegere şi te rog să nu te superi de rugăminte. E o simplă rugăminte. Dacă doreşti să îmi scrii sau să îmi replici, fă click aici.

   Silvian Guranda

 27. Geta Radu zice:

  Ar fi ideal de urmat un tratament cu intepaturi de albine de catre cei care nu sunt alergici la venin; s-au facut deja studii referitoare la efectele veninului de albine combinat cu procaina in lyme. Dupa ce am citit informatiile pe net, am cumparat Apireven din tara pe care l-am folosit la masarea locurilor dureroase. Crema am lichefiat-o cu o alta crema de corp mai fluida si asftel aria pe care am acoperit-o a devenit mai mare. Am folosit 2 cm apireven si o lingura de lotiune.
  Pana acum doar o singura persoana a optat pentru tratamentul cu intepaturi de albine. Din momentul in care nu mi-a mai scris imi ramane sa presupun ca e bine ??!!

 28. elisa zice:

  Este interesant cum s-ar putea combina puterea vindecatoare a enzimelor si veninul de albine.
  Sper sa nu uit miine; as vrea sa-i dau un telefin domnului Bogdan.
  Am lucrat ca asistenta medicala si ma intreresaza pe deoparte medicina, dar si ceea ce a lasat Domnul la indemina noastra si de ce nu ,si animalelor care se trateaza singure stiind ce frunza sau iarba sa manince in difeite simptome.

 29. elisa zice:

  Geta Radu,
  s-ar putea considera asa, adica , ca nu a mai fost nevoie.

 30. elisa zice:

  Frate Silviu,
  este totusi bine . 🙂
  ca am scris, ca asa dvstra ati putut prezenta si acest aspect.
  multa sananate de la Domnul doresc tuturor.
  (desigur ca am inteles)

 31. Pingback: Comando pentru Dana | Marius Cruceru

 32. Doina zice:

  Am fost muscata de o capuse cu o saptamana in urma,am tras de ea fiind in spatele genunchiului,nestiind ce este,abia dupa ce o aveam in mana mi-am amintit ca auzisem de Lyme.Nu sa inrosit locul,dar la o saptamana(adica luni saptamana aceasta,m-am trezit si nu ma puteam ridica de ameteli,am sunat o vecina,am ajuns la urgente,unde mi s-a zis ca am inceput de spondiloza cervicala.Nemultumita de rezultat,am consutat un alt medic care mi-a monitorizat temperatura 24 de ore(care este foarte oscilanta,spre surprinderea mea.Dar azi cand am ajuns acasa ,eu simtindu-ma foarte rau,am observat ca in locul muscaturii s-a inrosit.Am luat imediat amoxicilina,ce ma sfatuiti sa fac in continuare,ce analiza sa fac? se fac la orice laborator?O rog pe d-na Geta daca citeste cumva si imi poate raspunde,am mai vorbit pe net acum 3 ani.Astept sa ma sfatuiti ce pot face si daca este tarziu pantru tratament.Multumesc.

  • Marius David zice:

   Stimata Doina, va va contacta cineva pe privat, daca aceasta va este adresa reala. Domnul Silvian Guranda.

  • 2nan zice:

   @ Doina (mai 25, 2011 la 9:39 pm)

   Reactia Dvs. Este una tipica – la unele persoane reactia este mai rapida, la altele este mai lenta. Dvs. Va încadrati în normalul care variaza de la ore la 3 saptamâni

   Ati avut o intuitie buna ca nu v-ati multumit cu „diagnosticul” de „început de spondiloza cervicala”.

   Oricum cele doua simptome indica în mor cert ca ati fost infectata. De altfel, si procedura pe care ati aplicat-o pentru a extrage capusa a fost una nefericita – „am tras de ea”. Strângând capusa, care era conectata la sistemul de vase de sânge din piele, v-ati injectat toata mizeria din intestinele si glandele ei salivare (adica diversi microbi si virusi cu care capusa era infectata). Ar fi fost întelept sa mergeti la un serviciu de chirurgie de urgenta si sa nu va extrageti Dvs. Capusa, daca nu stiati cum trebuie procedat. Pentru detalii (6 clipuri video) despre cum trebuie extrasa o capusa, vizitati site-ul Lyme.ro

   NU, nu aveti ce analize sa faceti în acest moment. Cele mai timpurii se fac dupa 3-4 saptamâni, dar adeseori nu sunt concludente. Mai ales daca între timp ati luat antibiotice, trebuie asteptat înca minim 3 saptamâni dupa terminarea tratamentului, înainte de a face analize, altfel veti avea parte de rezultate fals-negative.

   Mai ales NU va tratati „dupa ureche”! Infectia cu Borrelia (si, foarte probabil, alte co-infectii bacteriene) este extrem de pretentioasa în ce priveste schema de tratament.

   O sa va dau detalii pe adresa dvs. privata. (multumiri lui Marius Cruceru pentru intermediere)

   Silvian Guranda

 33. Doina zice:

  Am gresit era vorba de tensiune,nu de temperatura.

 34. ana maria zice:

  Buna seara. Fetita mea de 8 ani a fost muscata in zona cefei, de o capusa, acum 10 zile, deci pe 15/06/2011. I-am extras-o eu, in locul muscaturii ramanand numai un punct mic ca o intepatua de ac. Am intrebat pediatrul si mi-a spus ca daca nu a facut febra, nu are nimic si nu trebuie sa ii dau nici un medicament. La 7 zile de la intepatura a aparut o iritatie in jurul muscaturii ( ceafa ), ca niste mici vezicule, pe o arie de 1 cm. Pediatrul i-a prescris atunci Kanamicina H- unguent de 6 ori/zi si advantan 1/zi-seara, 7 zile; pana se se faca seara, in aceeasi zi, zona s-a inrosit de jur imprejur si s-a umflat putin- ca un cucui- fiind nedureroasa. In urma tratamentului de mai sus cu unguente, a disparut roseata si umflatura, pana a doua zi dimineata, a ramas numai iritatia ca niste mici vezicule in jurul intepaturii , care s-an redus treptat, fara sa dispara insa de tot, in decurs de alte 2 zile. La insistentele mele pediatrul i-a recomandat o hemograma si Igm Igg Borrelia, care se face la Cantacuzino si la care vom avea un raspuns cel mai devreme, intr-o saptamana. Intre timp, de 2 zile, fetita mea inghite eritromicinz de 250 mg, de 3 ori/zi- preventiv- ca sa stau linistita, a spus medicul. Nu a facut febra, in schimb, in a 9-a zi de la muscatura i-a aparut pe brat, o pata mica, de 0.5 cm, neregulata, rosie- inexplicabila. Ma poate sfatui cineva, va rog mult?…oare a fost infectata cu Borrelia sau nu?..cat timp ar trebui sa faca tratament cu antibiotice si cu ce fel de antibiotice?
  Multumesc mult si va rog sa-mi dati un raspuns- sunt foarte speriata- nu stiam nimic de bacteria asta si de boala Lyme pana acum- am intrt in panica.

  Ana Maria

 35. Pingback: Mîine la Aleşd – Silvian Guranda (Lyme) | Marius Cruceru

 36. Constantin zice:

  Mai întâi un sfat pt. scoaterea căpuşilor. Nu trageţi de ele, aveţi puţină răbdare şi puneţi pe ele ulei(sau câteva picături de motorină). Vor ieşi singure fără să-şi lase o parte din ele în corp. Rămăşiţa ei provoacă boala.
  Încercaţi ceva simplu, pt. eliminarea durerilor: frunze de varză. Acoperiţi locurile umflate sau înroşite cu frunze de varză (să fie din exterior şi din varză care n-a fost crescută cu exces de chimicale).Frunzele de varză le puneţi întâi pe un material moale şi le faceţi sul, pentru a se mula uşor; apoi le puneţi pe locul respectiv. Le stabilizaţi cu o ţesătură care să nu conţină fibre artificiale şi le ţineţi cel puţin 12 ore. Apoi puneţi altele.
  Pe tălpile picioarelor puneţi un strat de aproape un centimetru de argilă şi trageţi un ciorap care să menţină argila acolo câteva ore pe zi.

  • 2nan zice:

   @ Constantin
   În niciun caz NU SE PUNE ulei, benzină, acetonă, spirt etc. pe căpuşă! (vomează şi vă infectează) – v. aici cum NU se scoate o căpuşă!

   NU „rămăşiţa” (restul de căpuşă) provoacă boala, ci agenţii patogeni din saliva căpuşei. O căpuşă poate fi scoasă foarte corect, fără să fie presată şi fără să regurgiteze, iar omul să fi fost infectat din pricină că s-a scurs un timp prea lung şi căpuşa a stat prea conectată suficient de mult la circuitul sanguin.

   Remediile naturiste – argila şi frunzele de varză – sunt foarte bune, ca efect local. În niciun caz NU pot distruge Borrelia Burgdorferi, dacă omul a fost infectat. Infecţia cu BB este o infecţie sistemică încă din primele ore. Bacteriile migrează prin intermediul sângelui în tot organismul, şi se fixează în special în sistemul nervos.

   Borrelioza, indiferent de stadiile sale de evoluţie rămâne o boală sistemică, o neuro-infecţie.

   • Geta Radu zice:

    Un sfat celor care se confrunta cu boala: TREBUIE, si subliniez inca o data, TREBUIE sa tineti seama de sfaturile si de experienta lui Silvian. Nu vreau sa lezez pe nimeni, dar in ce priveste boala lyme, este cu mult mai bine pregatit decat un medic care a invatat „cate ceva” despre capusa, borrelia si lyme in timpul studiilor..
    Nu treceti cu usurinta si nu ignorati indrumarile si sfaturile pe care le primiti de la Silvian, dimpotriva apreciatile la justa lor valoare. Fiecare gest poate avea o importanta capitala pentru cel care are nesansa sa fie muscat de capusa.
    Gangania mica agatata de pielea dvs, nu este deloc nevinovata; daca capusa regurgiteaza in momentul in care a fost extrasa, si bacteria a patruns in corp, ei bine, va asumati pentru tot restul vietii un partener perfid, monstruos, care va va transforma viata in cosmar.

   • Constantin zice:

    Felul în care se scoate (iese singură) o căpuşă este practicat de ciobanii din zonă cu succes total. Eu am spus doar: ulei sau motorină.
    Deşi recunoşti calităţile (locale) ale verzei şi argilei, postarea îmi apare ca un îndemn la a nu le încerca.

    • 2nan zice:

     NU a fost noapte în care să nu îmi pun compresă cu foi de varză zdrobite pe abdomen, şi nici zi în care să nu îmi pun cataplasmă cu lut, caldă, pe abdomen, în perioada de refacere (anul 2008).
     Dacă m-am vindecat, m-am vindecat mai ales prim mijloace naturiste

     După cum nu poţi scăpa de bacilul tetanic cu ceai de muşeţel, şi nici de rabie cu cataplasmă de tărâţe calde, tot aşa nu poţi scăpa de borrelioză cu varză şi argilă. Aşa că răspunsul meu e mai nuanţat decât ţi s-a părut.

     În ce priveşte lichidele pentru scos căpuşele, nimeni nu opreşte pe nimeni. Fiecare trebuie să facă singur experienţa cunoaşterii. Fiecare îşi decontează factura.
     Nu suntem în competiţie cu nimeni.
     Avem culoar propriu, dedicat.

     • Marius David zice:

      Excelent, aşa este, 2nan, mulţumesc pentru răspunsul ferm.
      Şi eu sînt tot cam într-o astfel de dispoziţie nepedagogică în acestă seară.
      Îmi dau seama că viaţa este scurtă şi sînt foarte influneţat de Matei 13. Domnul n-a pierdut timpul cu cei care n-au avut de învăţat

  • Marius David zice:

   spune mai degrabă să îl ascultaţi pe Silvian Guranda, 2nan. Merită!
   Nu le faceţi să vomite!!! E de rău! Ascultaţi ce spune omul. E păţit!

 37. Pingback: Piratăm în numele Domnului? Adam şi Eva, diferiţi, asemnea? Idolul Google, « La patratosu

 38. Nnn zice:

  Va rog,spunetine si noua ce sa facem,sotul meu e limita,sunt 4 ani de cand suderà,si mereu ia antibiotice,dar situatia nu se amelioreaza deloc….suntem disperati,va rog,orice sfat pt noi è bun

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.