„Vai de mine …. e Încarnare, e Crăciun!” – Pastorală de Sărbătoarea Întrupării 2012

În acest an în minte mi s-au alăturat două texte care la prima vedere nu au legătură unul cu celălalt. Cîntarea îngerilor din Luca și un text din Vechiul Testament. Legătura  a fost aproape obsesivă.

Slavă lui Dumnezeu în locurile prea înalte, şi pace pe pămînt între oamenii plăcuţi Lui.

Cîntarea îngerilor anunță unirea cerului cu pămîntul. Locuința lui Dumnezeu din cerurile prea înalte cu pămîntul locuit de oameni sînt legate prin încarcerarea în somatic a Dumnezeului adevărat. Slava și pacea din ceruri coboară să locuiască pe pămîntul plin de păcat și conflict dar nu împrăștiate și risipite, scurse peste toată ființarea, ci adunate într-o singură persoană, Fiul lui Dumnezeu, Cel plin de har și de adevăr.

Să ne întoarcem spre Vechiul Testament o clipă …

Isaia își începe cartea văitîndu-se. În primele capitole sînt 10 vaiuri prin care Isaia își judecă poporul, satul, bogații, bețivanii, petrecăreții …

Isa 1:4  Vai, neam păcătos, popor încărcat de fărădelegi, sămînţă de nelegiuiţi, copii stricaţi! Au părăsit pe Domnul, au dispreţuit pe Sfîntul lui Israel. I-au întors spatele…

Iată primul vai, Isaia își judecă contemporanii, așa cum facem și noi uneori de sărbători… Dumnezeu are nevoie de oameni buni și cumsecade care să-I petreacă sărbătorile cum se cuvine și ne-a găsit pe noi. Ceilalți? Niște nenorociți! Uite cum se îmbată ca porcii, uite cum petrec precum descreierații.. Neam păcătos. Sărbătorile sînt bune prilejuri de judecată și de ipocrită simțire de sine în bine.

Și profetul continuă, dar nu altfel, ci pe bună dreptate își judecă vecinii și congenerii. Trece de la națiune spre cetate.

Isa 1:21   Vai, cetatea aceea credincioasă, cum a ajuns o curvă! Era plină de judecată, dreptatea locuia în ea, şi acum e plină de ucigaşi!

Profetul își continuă rostirile acuzatoare măturînd varii domenii ale vieții, imoralitatea sexuală, lăcomia, pervertirea criteriilor de judecată, minciuna, mîndria, iată-le:

Isa 3:9  Înfăţişarea feţei lor mărturiseşte împotriva lor, şi, ca Sodomiţii, îşi dau pe faţă nelegiuirea, fără s’o ascundă. Vai de sufletul lor, căci îşi pregătesc rele!

Isa 3:11   Vai de cel rău! Lui îi va merge rău, căci va culege rodul faptelor lui.

Isa 5:8   Vai de ceice înşiră casă lîngă casă şi lipesc ogor lîngă ogor, pînă nu mai rămîne loc, şi locuiesc în mijlocul ţării!

Isa 5:11   Vai de cei ce disdedimineaţă aleargă după băuturi ameţitoare, şi şed pînă tîrziu noaptea şi se înferbîntă de vin!

Isa 5:18   Vai de ceice trag după ei nelegiuirea cu funiile minciunii, şi păcatul, cu şleaurile unei căruţe,

Isa 5:20   Vai de cei ce numesc răul bine, şi binele rău, cari spun că întunerecul este lumină, şi lumina întunerec, cari dau amărăciunea în loc de dulceaţă, şi dulceaţa în loc de amărăciune!

Isa 5:21   Vai de cei ce se socot înţelepţi, şi se cred pricepuţi!

Isa 5:22   Vai de cei tari cînd este vorba de băut vin, şi viteji cînd este vorba de amestecat băuturi tari;

Pînă în momentul în care se întîmplă ceva și Cerul se unește cu pămîntul. Fața lui Dumnezeu este ascunsă de cer, dar poalele mantiei Sale locuiesc Templul, confiscîndu-l.

Isa 6:1  În anul morţii împăratului Ozia, am văzut pe Domnul şezînd pe un scaun de domnie foarte înalt, şi poalele mantiei Lui umpleau Templul.
Isa 6:2  Serafimii stăteau deasupra Lui, şi fiecare avea şase aripi: cu două îşi acopereau faţa, cu două îşi acopereau picioarele, şi cu două sburau.
Isa 6:3  Strigau unul la altul, şi ziceau: „Sfînt, sfînt, sfînt este Domnul oştirilor! Tot pămîntul este plin de mărirea Lui”!
Isa 6:4  Şi se zguduiau uşiorii uşii de glasul care răsuna, şi casa s’a umplut de fum.
Isa 6:5  Atunci am zis: „Vai de mine! Sînt pierdut, căci sînt un om cu buze necurate, locuiesc în mijlocul unui popor tot cu buze necurate, şi am văzut cu ochii mei pe Împăratul, Domnul oştirilor!”

În momentul în care Isaia vede slava lui Dumnezeu, toate judecățile referitoare la ceilalți se înmoaie și o solidaritate neașteptată a sfîntului profet cu păcătoșii se naște. Sînt un om cu buze necurate și locuiesc în mijlocul unui popor cu buze necurate. După întîlnirea cu sfințenia și slava lui Dumnezeu se naște judecata de sine. Al 11-lea vai al profetului cade spre sine.

Sărbătorile sînt sau ar trebui să fie evenimente în care celebrăm întîlnirea cu Dumnezeu, legămîntul Său cu Omul, istoria răscumpărării, iar Crăciunul (există filologi care fixează etimologia acestui lexem în jurul termenului Carnatio-încarnare), sărbătoarea Încarnării este bucurie, dar și teamă, veselie, dar și înfrigurare la înțelegerea faptului că Cerul s-a apropiat de noi, că Dumnezeu a venit către Om.

Ce înseamnă aceasta? Mîntuire, răscumpărare, Slavă pe Pămînt… și faptul că tot pămîntul este acum plin de mărirea Lui. S-a umplut pămîntul de Slavă, Har și Adevăr prin faptul că Cel Slăvit s-a dezbrăcat de Slavă, Cel cu Har s-a răstignit pentru iertare și Adevărul a locuit printre noi.

Dar mai înseamnă ceva … Judecată și pedeapsă. E bine de lume că Dumnezeu s-a apropiat de pămînt, e vai de noi că s-a apropiat.

Israeliții îi strigau lui Moise să meargă singur pentru că prezența Domnului îi mistuia. Au înțeles consecințele faptului că Dumnezeu a ales să-și facă locuință între locuințele lor, cum spune și apostolul Ioan în Evanghelia sa, Ioan 1:14: și-a făcut cort între noi… (Καὶ ὁ Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν, καὶ ἐθεασάμεθα τὴν δόξαν αὐτοῦ, δόξαν ὡς μονογενοῦς παρὰ πατρός, πλήρης χάριτος καὶ ἀληθείας. )

Crăciunul în acest sens, pricepînd că Cerul s-a apropiat de noi, nu-i vreme de zîmbet și sărbătoare, ci timp de cercetare și pocăință, mai ales pentru aceia dintre noi care ne considerăm spuma și caimacul preferințelor lui Dumnezeu, pocăiții, căci judecata Domnului va începe chiar cu cei care se consideră Casa Lui.

Întîlnirea cu Dumnezeu nu rezultă în hlizeală și seri de colinde, ornamente și sclipici, burhăi pline și rîgîială de preasătul.

Poate că ar merita să petrecem acest Crăciun, dar nu din zgîrcenie și lipsă, poate că ar merita să îl petrecem mai auster și mai întristat, mai întunecat și cu un pic de văitat, strigînd ca unii care privim cu bucuria mîntuirii, dar și cu teamă, la marea judecată a tuturor sufletelor: Vai de mine, Dumnezeu s-a apropiat de noi…. Vai de noi, Dumnezeu s-a înomenit, vai de noi, carnea L-a cuprins …. Vai de noi, Cerul s-a aplecat spre pămînt și Slava ne-a umbrit…. să ne bucurăm tremurînd și să ne înfricoșăm plini de veselie.

Oradea, 24 decembrie 2012,

Pastor Marius David Cruceru

Iată aici pastoralele trecute:

2006

2007

2008

2009 partea I

2009 partea a II-a

2010

2011

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la „Vai de mine …. e Încarnare, e Crăciun!” – Pastorală de Sărbătoarea Întrupării 2012

 1. Pingback: Locul din care vezi slava lui Dumnezeu… « ARMONIA MAGAZINE – USA

 2. gabydinca zice:

  Amin!!!

 3. dorin zice:

  „…iar Crăciunul (există filologi care fixează etimologia acestui lexem în jurul termenului Carnatio-încarnare), sărbătoarea Încarnării …”
  Pana filologii se pun de acord, vazand ca parerile lor sunt foarte impartite(vezi wikipedia-originea termenului), noi l-am scos pe Craciun cu brad cu tot afara din biserica noastra, si am ramas doar cu Domnul Isus. Apostolul Pavel ne indeamna sa ne ferim nu numai de ce este rau dar si de ce ni se pare rau. Cu toate astea aseara am „scapat” la amvon un musafir care ne-a vorbit despre bunatatea hangiului Craciun care ne mai avand loc in han, l-a primit totusi in grajd pe Domnul!!!
  Doamne, intunecate mai sunt caile omului!

 4. Tudor zice:

  Mi-a plăcut mult observaţia primelor 6 pasaje din Isaia.

  zece „vai” adresate poporului, beţivilor, vecninilor, cetăţii, iar în final un „vai” personal în care se include şi pe sine în teapa oamenilor răi ce au nevoie de iertare şi curăţire.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.