Ce nu sînt serile de colinde?

De ceva ani s-a stabilit deja un fel de rutină în  bisericile evanghelice în această perioadă: serile de colinzi (colinde?),

Cum se desfășoară acestea?

sursa luizastanca.blogspot.com

sursa luizastanca.blogspot.com

Se adună patru, cinci, șase grupuri de tineri, uneori mai multe chiar, din bisericile dintr-o anumită zonă și cîntă. Fiecare grup, două cîntări. Dacă sînt 10 grupuri, cu mișcare în sus și în jos durează pînă pe la trei ore. Unele cîntări se repetă. Toate acestea se întîmplă seara și în sanctuarele bisericilor noastre, cu amplificare, cu powerpointuri, căldură, scenete și alte alea.

Am organizat în trecut și la Aleșd așa ceva.  Vreo două au fost chiar seri reușite, mai ales acelea la care au venit și bătrînii. De cîțiva ani încoace am încetat să mai organizez și rar mai accept invitația de a vorbi la astfel de evenimente.

Da, sînt în general un lucru bun… dar mă tot întreb, cine pe cine colindă. Cui prodest? Cui folosește?

Știm cu toții ce sînt și că în general acesta este un lucru bun, tinerii trebuie să se vadă, să se întîlnească….

Dar CE NU SÎNT sau nu ar trebui să fie aceste seri?

1. N-ar trebui să fie concerte. Concertele se țin în altă parte și într-un alt format. Concertele au locul lor. Problema este că avem o grămăzime de muzică, în general mediocru interpretată, cu amplificare, cu negative etc., dar sub așteptările unei contribuții muzicale de bună calitate.

2. N-ar trebui să fie competiții. Am senzația că unii tineri vin și pleacă cu gînduri de genul: le arătăm noi ce putem, sau…. ne-a ieșit, le-am tras o … colindă … de-o să țină minte. Greșit. Competițiile muzicale și ele au loc în alt format, în altă parte și nu le este locul în biserici.

3. N-ar trebui să fie paradă de ținute. Poate că ochiul meu este rău, dar uneori am impresia că acest soi de evenimente țin locul vechilor hore și vechilor șezători în care se alegeau partenerii de viață. Ca atare … se fac preparațiile vestimentare. Poate că ar trebui să organizăm pe față și deschis acest fel de evenimente în care să discutăm deschis despre cum trebuie să ne îmbrăcăm corect și pentru ce ocazii. N-ar strica.

4. Colindețele, deși se poate întîmpla să iasă cu nunți, n-ar trebui să fie evenimente matrimoniale. Gagicăreală, adicătelea, scuzați-mi franceza. Nu la sericle de colinzi ar trebui să ne căutăm perechile. Poate că într-o misiune solicitantă, în cadrul unor procese de ucenicizare peripatetică, poate că acolo am putea vedea mai bine cum arată frumoasele și crestații fără mască.

5. Serile de colinzi n-ar trebui să fie evenimente ale tinerilor, exclusiv ale tinerilor. O altă gropniță între generații? Serile de colinzi n-ar trebui să fie evenimente de-eclesializate. Punct.

6. Serile de colinzi n-ar trebui să fie evenimente „între pocăiți”. Noi cu noi și nederanjați în clubul sfinților. Dacă astfel de evenimente nu sînt îndreptate spre cei care nu știu despre vestea bună a Întrupării, atunci nu își au rostul spre a ne aduna mai multă condamnare prin faptul că am cîntat în abuz lucruri atît de puțin simțite. Are rost asemenea lucru fără accente evanghelistice?

7. Serile de colinzi n-ar trebuie să fie evenimente în care predicatorii să mai facă un exercițiu homiletic. Dacă sînt alese bine colindețele, acestea au mesaj destul de puternic pentru a-l îngropa în inimă. Dacă sînt pastori de față le sugerez să îți țină schițele pentru sărbătorile ce vin. Aici se pot rezuma la scurte meditații. Tinerii aceștia n-au venit să vă asculte pe dumneavoastră, au venit să se vadă între ei. Nu le stricați seara… și totuși … să nu plecăm niciodată fără Cuvînt. Aș sugera măcar lectura biblică.

Ce n-ar trebui să fie? Bun! Atunci ce-ar trebui să fie aceste seri? Știm cu toții…

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, Perplexităţi, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Ce nu sînt serile de colinde?

 1. Carolina zice:

  Am inteles ideea mesajului, total de acord. Dar cu reclama lui Chevrolet de la sfarsit ce-o fi? cam strica un pic mesajul, sau nu i-am prins eu intelesul in context?

 2. Tertius zice:

  Colinde, nu colinzi:) conform Doom 2.

 3. Ioan Alexandru G zice:

  Va reprezinta generatia actuala ce sing sing cate un flash prin Malluri?
  Exportam celor din jur un crestinism de calitate prin astfel de iesiri?
  –Mai ales in legatura cu punctul dezbatut de d-voastra la nr. 3.
  Multumesc.

 4. Pingback: “Vai de mine …. e Încarnare, e Crăciun!” – Pastorală de Sărbătoare Întrupării 2012 | Marius Cruceru

 5. Ati ajuns si la mine cu raspsunsurile?
  Multumesc

 6. Ioan Alexandru G zice:

  Referitor la „Ce nu sunt serile de colinzi” am venit cu urmatoarele 2 intrebari la tema.
  Va reprezinta generatia actuala ce canta cate un flash prin Mall-uri?
  Exportam celor din jur un crestinism de calitate prin astfel de iesiri (manifestatii)?

  • Marius David zice:

   Pe mine dacă mă reprezintă… probabil, pentru că îmi place să cînd. Ce mi se pare de prost gust este că toată lumea s-a molipsit și s-a cam pierdut farmecul.
   faci unul o dată…. dar apoi trebuie să te potolești..
   Da, cred că trebuie să fim prezenți în piața publică, dar nu cu prostul gust și cu versuri amendabile.
   VErsurile sînt esențiale

 7. Adi zice:

  Multumim!! Asa sa fie.
  As fi interesat sa citesc câteva comentarii legate de punctul 6. Ar fi folositor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.