Top 10 greşeli pe care studenţii le fac la început de an universitar

Pentru că se apropie începutul anului universitar, reiau un text dedicat actualilor și viitorilor studenți.

***

Iată că am ajuns să fac şi eu topuri 🙂 (Doamne fereşte de aşa boală!). De cîteva săptămîni am aflat cu mare uimire, împleticită cu bucurie, că fiica noastră este studentă. Seamănă cu mama ei (ce bine!), urmează meseria mea (ce bine!).

sursa foto

Dacă tot este să o dădăcesc, măcar să rămînă la jurnal. Iată cîteva greşeli pe care le fac studenţii la început de an universitar, mai ales studenţii din anul I, „pentru căci” această categorie mă interesează acum cel mai mult.

1. Vacanţele ratate. Tinerii studenţi au o vacanţă înainte de prima oră de curs şi după ce au aflat că sînt studenţi. Ca urmare ÎŞI IMAGINEAZĂ… cum va fi studenţia. Mulţi au imaginaţie bogată şi foarte bogată, dar virusată de informaţii proaste sau foarte proaste. În consecinţă… viaţa de student seamănă deja pentru unii cu un continuu picnic sau, pentru alţii, cu un fel de muncă la galerele numite biblioteci şi săli de cursuri. Nimic mai greşit. Odihniţi-vă, relaxaţi-vă, trageţi aer în piept şi cultivaţi-vă hobbiurile cu hărnicie. Toate la timpul lor. Asta este valabil şi pentru cei din anii II, III şi IV. Vacanţele sînt vacanţe. Nu vă înşelaţi cu ideea proastă că veţi învăţa în vacanţă.. pentru restanţe, pentru reexaminări, pentru măriri. Încă nu l-am întîlnit pe acel student care să vină după o vacanţă sănătoasă mai învăţat şi mai ştiut la reexaminare. Vă înşelaţi singuri.

2. Un start bun. Pentru că se simt în dezavantaj faţă de unii colegi pe care i-au întîlnit la examenul de admitere… îşi iau vînt să citească, să înveţe, să facă meditaţii în particular ca să deţină un fel de pole position, un start bun. Dacă sînt studenţi la arhitectură… mai fac ceva meditaţii la desen tehnic şi matematici… că cine ştie… poate trebe. Nu „trebe”. Vă spun profesorii ce aveţi de făcut. Poate că mă repet: este valabil ce am spus la punctu 1 – relaxaţi-vă. Ideea de a porni cu un „start bun” se manifestă la unii studenţi prin linguşirea profesorilor încă de la primul curs. Adicătealea… unii ţin neapărat „să se bage în seamă”. Greţos. Dacă sînt profesori care cad în asemenea curse, îţi merită soarta: să fie înşelaţi.

3. Mintea de liceean. Încep cursurile. Atmosfera este diferită, profesorii, abordarea, locaţia, sălile… dar mintea de liceean este aceeaşi. Aici are loc un efect de pendul interesant. Liceeanul sîrguincios, care este obişnuit să fie ascultat în fiecare zi, scos la tablă, după primele zile de cursuri devine dintr-o dată prea relaxat, după ce va fi înţeles că examenele se dau doar în sesiune şi uite aşa nu mai învaţă deloc pînă în sesiune. Atunci se trezeşte ca Trăznea cu picioarele în apă rece, învăţînd gramatică grecească cu aţipire împopoţonată. Nu! Păstraţi-vă obiceiul din liceu, învăţaţi în fiecare zi ca şi cum v-ar scoate la tablă mîine. Cînd ajungeţi acasă, mai citiţi o dată lecţia. Se fixează mai bine.

4. Gaşca. Noi colegi, noi prietenii, grupă nouă, gaşcă nouă. Poate că cea mai mare plagă a studenţiei este proasta-însoţire. Grupul de prieteni din liceu este schimbat cu un grupuscul mai întîi, noile cunoştinţe de la primul amfiteatru, după care grupusculul se dezvoltă într-o mică găşcuţă de petrecanii. Biblioteca este uitată în favoarea discotecii şi uite aşa s-au dus anii de studenţie, rapid, cu anestezie muzicalo-zbenguitoare. Nu vă împrieteniţi uşor şi nu încercaţi să deveniţi populari chiar din prima oră de curs.

5. Pseudo-dascălii. Colegii mai mari nu sînt dascăli. Proastă apucătură şi greşită intrare în viaţa de student să te laşi ucenicit şi dăscălit de colegii mai mari că „ei ştie”. Ei ştiu cine şi cum, care profesor e „rău”, la care se poate „trece” cu ţinta golanului, care ţine prezenţa şi care nu, unde te poţi strecura… care sînt pedagogii mai buni, mai blînzi, pe unde se poate intra la cantină pentru o porţie dublă… locurile tari din oraş… slăbiciunile căminului. Rari sînt studenţii, „pifani”, care nu se lasă spălaţi pe creieri de binevoitorii mai mari, de „bibani”. Dacă vă lasaţi uceniciţi de golani, golani ajungeţi, fiilor! Dacă vă lăsaţi dăscălite de piţipoance, frumoaste ajungeţi, frumoaselor! Sînt pline campusurile şi de unii şi de celelalte. În Biblie există cuvinte ca „prost” şi „nebun”. Ele trebuie utilizate pentru oameni care refuză Înţelepciunea, care a ieşit deja în căutarea voastră pe uliţe.

6. Falsa libertate. „M-am făcut student-ă ca să scap de-acas…”. Proastă idee! Dacă ţi-a intrat nenorocitul ăla de gîndac în cap, scutură-te ca de un bondar urîcios care ţi-a aterizat în păr şi caută să îţi intre în ureche. Dacă ai venit la „studenţie” cu ideea că „ai scăpat”, eşti în sfîrşit liber-ă să faci ce vrei, că nu te mai vede mama şi tata … eşti pe calea cea sigură spre nenorocire. Studenţia de succes înseamnă disciplină, rigoare, stat în bibliotecă, mai puţină găşculeală. Mie mi-a folosit în studenţie îndrăgosteala. Eram îndrăgostit lulea. Dacă îmi venea în cap (pardon, în cap nu-ţi vine…. îţi vine în tălpi şi… ) să fac vreo trăznaie… nu o vedeam pe Natalia în faţa ochilor, ci pe mama ei…. nu ştiu cum… şi imediat îmi trecea. Din nou la lucru, din nou la studiu etc. Icoana aceea a mamei Maria …. şi apoi faptul că trebuia să mă duc săptămînal să dau socoteală lui George…. mă paraliza, binecuvîntat fior.

7. Fascinaţia cetăţii. De obicei schimbăm oraşul cu alt oraş sau … satul cu oraşul cînd devenim studenţi. Oraşul are frumuseţile lui şi capcanele lui… da.. are şi frumuseţile lui. Coborît de munţii de pe lîngă Beiuş sau venită din prăfuitul Corbu, Mall-ul  pare locul cel mai fascinant al oraşului… oameni îmbrăcaţi frumos, oame îmbrăcate aproape ca Eva (vă amintiţi jocul de cuvinte din geneza? 🙂 ) Mă schingiuie neuronul cînd îmi văd studenţii practicînd sportul-rege, aruncatul cu clipe la gunoiul istoriei personale prin Lotus-Mall în Oradea. Pierdere de timp la greu, căscat gura mare cu căşti mici în urechi, prostire cronică. Oradea, spre exemplu, are biblioteci, muzee, o filarmonică decentă. Cînd am ajuns tînăr studinte în Bucureşti… primul abonament pe care mi l-am făcut a fost la Cinematecă şi apoi la Filarmonică. Mi-am făcut veacul pe la Clubul A, pe la Cenaclu de poezie şi proză, mă aveam la „tu” cu anticarii. Bibliotecarele îmi dădeau deja cărţile rare nu pe zîmbetul meu fermecător, ci pentru că ne cunoşteam deja. Aşa l-am întîlnit pe Marian Ciucă. Mi-a fost profesor, mi-a devenit prieten, dar la bibliotecă ne-am legat. Cetatea are uliţe pe care umblă curva, femeia străină, la fel ca în proverbe. Am văzut cel puţin o viaţă nenorocită… pe viaţă…. din cauza umblării fără treabă pe uliţele cetăţii. Citeşte din nou cartea Proverbelor…. îţi va fi lumină în întunericul de pe străzile ascunse…

8. Biblioteca. „Biblioteca este un labirint îngrozitor, un loc la pierderii de sine, un loc de chin şi groază, luminile sînt dispuse precum luminile din celulele de anchetă… birourile de studiu, adevărate paturi procustiene”… pentru unii biblioteca este puşcărie, nimic mai fals. Mărturisesc ruşinat acum că cel mai groază mi-a fost de Bibliotecă. Cea mai mare fericire mi-era cînd reuşeam să scot cartea la împrumut şi să o studiez unde îmi venea mie mai bine… Pînă am descoperit în anul al II-lea plăcerea de a citi şi conspecta în bibliotecă. Este adevărat. am avut parte de o bibliotecă excelentă şi de o atmosferă adevărată de lectură la Litere în Bucureşti. Nu vă speriaţi de bibliotecă şi bibliotecari.

9. Singurătatea. „Sînt student… singur”. Nu vă însinguraţi în studenţie în oraşul mare. Căutaţi noi prieteni în afara mediului universitar. Căutaţi o biserică bună şi în acea biserică, oameni maturi, care să vă poată sfătui la greu. Îmi amintesc de George Verzea. Mi-a fost sfătuitor şi mentor în acei ani grei de început. Lui m-am plîns, pe el l-am întrebat în intersecţiile grele. Şi acum îl pomenesc în rugăciuni. Poate că şi de la el m-am molipsit de pasiunea pentru evanghelizarea personală. Găseşte-ţi un mentor, fă ucenicie. Dă socoteală săptămînal. Dacă eşti fată, găseşte o femeie mai în vîrstă, înţeleaptă, un cuplu în vîrstă, de care să te legi cu legătura uceniciei.

10. Căminul nu-i „cămin”. Nu confundaţi camera de cămin cu „acasa”. În camera de cămin nu trebuie să vă simţiţi confortabil. Este numai locul în care dormiţi. Atît. Dacă nu aveţi colegi de cameră simpatici, nu-i nimic, asiguraţi-vă că nu sforăie. Locurile de petrecut studenţia sînt sălile de curs, starbucks-urile :), dacă sînteţi pe alte meleaguri, cafenelele bune, dacă sînteţi pe la noi, bibliotecile, misiunile, călătoriile de studii, practica pe teren … etc. Nu vă cufundaţi în bîrlogul căminului în ore nesfîrşite de somn. Studenţia nu este pentru dormit. Studenţia este partea din viaţă în care cafeaua se tranformă direct în „hîrtii” (papers) 🙂

Şi aş mai putea continua cu încă 10 sfaturi…

Luaţi cuvintele mele nu numai ca din partea unui tată, luaţi-le şi din partea unui profesor care a văzut peste 1000 de destine studenţeşti în cei de acum aproape 18 ani de predare la nivel universitar.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Fabrica de barbati, Pt. studenţii mei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la Top 10 greşeli pe care studenţii le fac la început de an universitar

 1. sam zice:

  Felcitări proaspetei studente.
  Ai riscat cu sfaturile că nu-i mai rămâne de învățat din greșeli dacă le aplică pe toate odată 🙂

 2. dorinmuresan zice:

  Azi dimineata am inghitit (pe langa micul dejun) cartea proverbelor. Curata „coincidenta” sa citesc aceasta postare tocmai acum. 🙂

 3. Laurentiu zice:

  E bucurie textul asta.
  Sunt din Oradea, dar acum in Bucuresti si chiar aseara am fost pe la Club Art! Si aproape seara de seara la Festivalul Enescu. Deosebit! Iar Lipscaniul s-a refacut de-a dreptul.
  Dupa o studentie semiratata d.p.d.v social la Cluj, va dau perfecta dreptate frate Marius!
  Multumesc.

  • Marius David zice:

   Mă bucur că v-a ajutat. Cred că salvarea celei de a doua studenţii este şi din cauza maturizării, nu-i aşa ?

   • Laurentiu zice:

    Se pare ca numai maturizarea salveaza.
    Ati putea face o lista cu lucruri si locuri de descoperit in capitala. E prea haotic sa regasesti si sa afli multe..iar cu sistemul de acum, pe cand le gasesti iti e gata studentia!

    • Marius David zice:

     pfui, pentru asta trebuie un text întreg.
     eu zic să începi cu centrul vechi, Lipscaniul, apoi depinde de gusturi…
     eu nu am fost amator al pietrelor şi muzeelor,
     am căutat oamenii, Athansie Negoiţă, Ioan Alexandru, Părintele Galeriu, Alexandru Andrieş, Petru Creţia, Marian Ciucă etc.
     depinde…
     oamenii din oraş sînt mai importanţi decît oraşul oamenilor

 4. Pingback: Top 10 greşeli pe care studenţii le fac la început de an universitar (via Marius Cruceru) « Schimb de cuvinte

 5. M-am regasit in mai multe greseli enumerate:) sunt si eu la inceput de cale si mi-a fost de folos informatia postata de tine 🙂 Merci mult!

  P.S: Bafta fetitei tale ! 🙂

 6. Pingback: Blog Walk (Stan & Bran) « Singur pe bancă

 7. Off-topic:
  Incepe campania de vaccinare antigripala. NU va vaccinati!

  Vaccinul anti gripal – Falsuri, efecte adverse, concluzii

  Tom Jefferson: … Experţii din domeniul gripei (Influenza) recomandă populaţiei produsele lor – aşa cum o fac şi cei care îşi vând aspiratoarele pentru a scăpa de marfă – de parcă am fi cu toţii o gloată de idioţi.

  Cui foloseşte vaccinul anti gripal?

  http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2011/09/18/cui-foloseste-vaccinul-anti-gripal/

  • Marius David zice:

   mulţumim de avertizare..
   nu m-am vaccinat niciodată împotriva gripei. Usturoi şi ceapă de la Dumnezeu .
   Salutări Bucovinenilor.

   • Ana O. zice:

    Tumericul (praful ala galbui indian) si ginger fac minuni, pe linga ceapa si ustoroi 😀
    Mama (medic pediatru) s-a vindecat de una din formele de hepatita cu ceai facut din niste radacini dezgustatoare la vedere (de gust ce sa mai pomenesc, n-as fi baut nici de porunca!).
    De dureri reumatice s-a vindecat cu dieta cruda, tinuta citeva luni. Totul e sa ai vointa.

 8. ligia zice:

  ce diferenta intre profesori.unul dintre profesori mei, ne-a spus la un seminar sa ne vitaminizam daca nu rezistam la citit o zi intreaga:)))dar aleg perspectiva dumneavoastra, sigur e mai sanatos asa:)

 9. Pingback: 10 greșeli studențești | Paul Sanduleac

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.