„The Beautifools” sau Frumoastele

Frumoastele! Frumoastele sînt o specie pe cale de apariţie în mediul evanghelic. Erau şi înainte, dar mai răruţe şi mai drăguţe, adică mai ușor de suportat în cantitate mică.
În ultima vreme am participat la multe nunţi şi întîlniri de tineret. Parcă aceste exemplare sînt din ce în ce mai multe.
Frumoasta vine la întîlnirile de tineret cu rochia de seară făcută din materialul de plapumă găsit pe la măică-sa. Este machiată în exces, are fiţe şi mofturi de vedetucă-tucă (vezi uzul termenului tucă în Ardeal).

Dacă vine la nuntă are grijă să fie mai mult dezbrăcată decît îmbrăcată. O frumoastă caută să atragă atenţia reprezentanţilor de sex opus cu orice chip. Nu este veselă, dar este zgomotoasă. Nu rîde, se hihăie. Nu se opreşte din vorbit nici cînd se cîntă, nici cînd se predică. Este preocupată de ea însăşi şi de persoana dînsei, asta în cazul în care n-a descoperit o nouă victimă, vreun tinerel fără minte ca un viţel care se învredniceşte de tăiere. Frumoasta n-are mamă, n-are tată. Îi scrie prietenei într-un sms: „proasta asta de maicămea și nebunu de tăicămeu nu mă lasă în seara asta la tine. Las că le bag eu ceva vrăjeală. Spunele și tu fată că vin la tine să facem temele pe luni! Te pup! Costel a venit din Italia? ”

La biserică scoate mobilul din geantă şi sms-rizează tot cartierul, asta dacă nu chicoteşte şi îşi dă ghionturi cu cealaltă frumoastă (nu ştiu cum se face că de obicei umblă în perechi), comentînd frizura frumoştilor aşezaţi în faţa lor. Îşi aşează mîna în dreptul gurii şi şopteşte, chicoteşte din nou, dar ochii i se fixează pe victimă. Şmecherul bate şi el din pleape satisfăcut. Agaţamentul s-a făcut. Nu pentru asta sînt bune întîlnirile de tineret? Apoi şi el şi ea ies binişor afară ca să fie „introduşi” (prezentaţi) unul altuia. Se schimbă adrese de email şi gata! Ba nu, frumoasta are cont de Hi5, cu poze ghiduşe, facebook, pe unde o vedem întinsă pe ierbile și băncile din parcurile patriei, ori cocoțată prin copacii plantați de primărie. Este acolo, fotografiată cu toate toaletele de nuntă pe care le-a împrumutat de la prietene, toate conturile ei electronice sînt pline de imagini pe care nu trebuie să le vadă nicicum bătrînii, babacu și mamaca, numai contul din bancă este gol, dar îl va umple cu ajutorul celorlalte conturi.


Oh, ce dezamăgiţi ar fi aceştia, șmecherii, adică fraierii, victimele ei de ieri și de azi și de veac pînă se va termina veacul ăsta, să le vadă pe frumoaste fără toată faţa montată, fără fondul de ten întins ca margarina în exces, fără roşul artificial în obraji, fără buzele roşu-vermillon, dar cînd ar descoperi că nu-i urmă de sprîncene şi acestea sînt doar tatuate…

Vă puteţi imagina peste doi ani prima noapte după săptămîna de miere cînd dînsa se dă jos din patul nupţial şi trebuie să îşi renoveze tot chipul în prezenţa lui ca să arate aproximativ aşa cum va fi cunoscut-o? Cumplită soartă, de speriat scenă! Coșmar! Bleah!

Frumoasta mestecă gumă cu hărnicie, atunci cînd maxilarul nu toacă fraze scurte şi la obiect (adică ştie ce vrea), are ticuri prin care frizura blondită, şuviţată este aruncată în jurul craniului aflat într-o permanentă mişcare de rotire, 30 grade stînga.
Frumoasta se strîmbă într-un anumit fel cînd vorbeşte, are grimase tipice, pe care le întîlneşti la toată specia. Parcă sînt făcute din acelaşi aluat. Cineva mi-a spus secretul, toate imită aceleaşi personaje de pe sticla…adică personajele de la tembelizor, care le-au devenit modele. Adevăratele pițipoance.

Dacă i se face cunoştinţă cu vreun june pieptănat cu perna (este acum un gen de freză căutat ciufulită, şuviţele destul de lungi vin dinspre perciuni înspre faţă, aşa cum ar fi rămas de la rotirea capului pe pernă la trezire dispre fontanelă spre bărbie), flirtează vîrtos. Cu cît mai mulţi cu atît mai bine! Au prieteni în fiecare oraș al scumpei noastre patrii!

Interesantă şi stranie întîmplare este că, în ciuda acestui lucru şansele de împerechere, conform statisticilor, sînt foarte scăzute pentru frumoaste. Rămîn nemăritate multă vreme, pînă cînd eforturile de reconstruire a feţei publice consumă mai mult de două ore. Atunci se mărită de obicei din disperare. Pentru fiecare frumoastă Dumnezeu se pare că îngăduie cîte un tinerel ca cel descris prin Proverbe.

Pînă atunci? Trec din mîini în mîini…. (autocenzurat) şi se îmbătrînesc într-o cochetărie direct proporţională în exagerările cosmetice cu vîrsta .
Ni s-au umplut bisericile de frumoaste din ce în ce mai împopoţonate, dar cu mintea din ce în ce mai goală de Scripturi, mai goală de orice… nici măcar almanahe nu mai citește frumoastele, că înainte vreme măgar asta citeau. De astea nu are succesuri cînd vorbește.

Iertaţi-mi descrierea ironic-sarcastică, dar iată ce ne spune Scriptura

Proverbe 11:22 „Femeia frumoasă şi fără minte este ca un inel din aur pus în râtul unui porc.”

Proverbe 9:13 Nebunia este o femeie gălăgioasă, proastă şi care nu ştie nimic.

Nu ştiu de ce cîntecul Cleopatrei Stratan mi se pare că se armonizează cu postul acesta, Oare de ce?

Un lucru știu: le vom vedea și la acest Revelion! Pomădate, frizate, cîrlionțate, rimelate, fardate, împopoțonate, pițigăiate, întocate, jupuite…viitoare foste prietene de cîteva luni, potențiale logodnice abandonate de masculi, care le vor folosi drept ornament pentru o seară, un fel de pană la pălărie și stimul sexual pentru cîteva săptămîni.

Care este totuși femininul pentru papagal?

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, Biserica Baptista, Fabrica de barbati, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

195 de răspunsuri la „The Beautifools” sau Frumoastele

 1. Nicu D. zice:

  Sa te fereasca Dumnezeu de una ca asta! Ti-ai luat blestem pe viata.

  • Marius David zice:

   de ce anume sa ne fereasca, Nicu? din panou nu vad la ce te referi.

   • Nicu D. zice:

    Ma gandeam sa te fereasca pe tine ( ca baiat la general) de o femeie ca asta – sa nu o iei de nevasta – „chestia cu a venit Costel din Italia?”.

    • Corneliu zice:

     Primul instinct a fost sa-i sugeram lui Costel sa ramana in Italia. Dar apoi mi-au venit in minte un alt val de amintiri, cu privire la bisericile romanesti din Diaspora care se confrunta intr-o proportie chiar mai mare decat Romania cu acest fenomen al frumoastelor si frumostilor. Simt un cutit in inima pentru situatia prin care trece un vechi cuplu pe care il cunosc, dar nu l-as mai recunoaste. Biserici pestrite cu un amalgam de culturi si mofturi si fitze unde tineri care au fost stransi in chingi cu baticul s-au „emancipat” si posteaza pe net poze cu „libertatea” pe care au descoperit-o „in Cristos”. E jalnic si cu Costel asta din Italia.. Dar sa nu dam in offtopic.

     • Marius David zice:

      foarte interesant, Corneliu, am observat în SUA că bisrericile din diaposra sînt mult mai conservatoare în ce priveşte îmbrăcămintea decît multe biserici urbane din Romania. Am căutat să îmi explic fenomenul… n-am încă toate explicaţiile însăilate.

     • Corneliu zice:

      In SUA se explica fenomenul. Acolo au plecat [1]mult mai din timp [2]”greii”, purtatorii de traditii baptiste, si i-au asimilat si pe cei veniti mai tarziu, dupa ’89. Pe cand in Diaspora europeana au plecat cu preponderenta oameni mult mai „deschisi spre nou”, de multe ori nu doar cu instabilitate financiara, ci si spirituala. Astea sunt doar niste pareri foarte generale. Dar o diferenta, e clar ca exista intre Diaspora din SUA fata de cea din alte parti.

 2. Tim zice:

  Si eu care credeam ca acest fenomen este”departe de bisericile din tara” .Apropo nu sunt nici 24 de ore de cind mare parte din aceasta tema am discutat-o si noi la ultima repetitie de cor si incercam sa gasim cea mai buna solutie de imbracaminte pt partea feminina de la 10 ani in sus{virstra in sus numai ,imbracamintea de sus si piiina jos}Dar un lucru care trebuie mentionat este ca am vazut de cele mai multe ori venind in bisericile noastre femei si fete necrestine si sunt imbracate cu mai mare decenta decit …cele ale casei.Pentru noi a fost decit un inceput de discutie in putinul timp avut la dispozitie si pt anul 2010 tema aceasta o vom reaborda impreuna cu modul de prezentare si slujire in CASA DOMNULUI.Tuturor multa binecuvintare,intelepciune si o dedicatie:7Messenge…mp3 (6.7 MB

  • Marius David zice:

   draga Tim, nu veti rezolva problema fariseic, prin reguli noi, prin standarde de imbracaminte, numai prin UCENICIE.

  • Attila zice:

   Poate incercati o colecta speciala pt o colectie de „poncho” care sa fie incredintate celor care dpv vestimentar nu corespund standardelor impuse de temperatura de afara ” poate ti-e frig si ne-am gandit la tine” :)) Poate ar avea efect un lider care sa conduca serviciul de inchinare prin angajarea in discutie deschisa si directa a „rebelilor” care cersesc atentie prin mijloacele mai sus mentionate de toti antevorbitorii. Eu cred ca este nevoie de dialog in biserici ca sincer,de monolog avem parte toata saptamana,fiecare cu peripetiile lui cotidiene.
   Domnul sa ne innoiasca pe toti!

   • Marius David zice:

    amin, așteptăm modelul pentru poncho, inclusiv modelul de broderie ornamentală, apoi o idee pentru sponsorizare.

   • victor802006 zice:

    O soluție pentru partea de jos ar fi ca pe scaunele femeilor să se pună șaluri cu care să se acopere. Așa a procedat o soră de la o biserică din Germania și a fost bine, fiindcă înainte, când se așezau, li se vedea lenjeria intimă. Acum își acoperă picioarele cu șalurile acelea și nu mai sunt prilej de poticnire.

 3. mnobineknume zice:

  cred ca ati fost prea dur un pic…pentru ca fetele fac asta,dar stiti de ce?
  baietii bisericii cauta distractii si fete in lume..
  din acest motiv fetele incearca sa ii atraga
  nu sunt de acord cu asta,dar este o realitate
  deci..totul incepe de la baieti 🙂

  • Nicu D. zice:

   Aici sunt doua parti…partea care are initiativa si partea care raspunde initiativei. Fara raspuns nu exista joc. E ca si la piata: exista unul care propune un pret si altul care il accepta. Responsabilitatea vine si fetelor.

   • Marius David zice:

    Corect. este un ritual al imperecherilor. Curat darwinist.
    este un joc intre femele si masculi, spiritualitatea fiind complet eradicata.
    asta este influenta societatii in care traim.

    • Corneliu zice:

     Doamne, cat de cutremurator suna partea asta cu „ritualul de imperechere”. Dar asistam la o „animal-iere” [sau anomal-iere?] cu care trebuie sa ne acomodam, coabitand pe aceeasi planeta. Traim in Zombieland, dar nimeni nu vorbeste despre asta, ci despre homo sapiens sapiens sapiens; ca doar evoluam, nu?

     • Marius David zice:

      mi-a fost greu să trag unele tuşe aşa de groase în acest articol… dar … poate se mai trezeşte cineva.

     • mnobineknume zice:

      asta evolutie :))

      well,pana si in biserici de tara apar astfel de fenomene,ce s mai zic de cele de la oras
      dar totusi nu inteleg cand a inceput lucrul acesta
      cand eram mai mica,parca totusi,pe altcva se punea accentul: „uite,baiatul ala/fata aia e chiar pocait/a”
      acuma: „uite la aia ce bine arat/uite la ala ca are masina”
      oricum o foarte mare influenta o are si societatea in care traim :-s

  • Marius David zice:

   da, cred ca stiu de ce… believe it or not, desi damblagiu a spus ca sint urit foc… s-au dat fete la mine 🙂 Cind eram cu 20 de kg mai imatur. 🙂

   stiu ce inseamna. Cred ca stiu si de ce o fac.
   fetele incearca sa ii atraga, oferindu-le ceea ce stiu ca baietii astepata si doresc, dupa care le auzi ..PORCII, numai la sex se gindesc.
   este o piata … de carne…. libera. Cerere si oferta. nu exista una fara alta.
   Mai adauga mintea drogata a baietilor cu pornografie, modelul de frumusete degradat de reclame si de filmografie… esti gata.
   sintem o serie de generatii dopate sexual.
   Viitorul este previzibil.

  • Marius David zice:

   dur? numai PATRATOS! 🙂
   spre marea ciudă a unor rotunzi la capetele sabiilor lor de gindire 🙂

 4. mircea zice:

  am inteles problema.
  care sunt cauzele?
  care e solutia?

  • Marius David zice:

   solutia?
   1. spunerea adevarului in dragoste
   2. recuperarea barbatilor pentru a recistiga autoritatea in casa lor, peste fiicele si nevestele lor, acilea este marea problema
   3. homeschooling 🙂
   4. o invatatura biblica solida despre statutul femeii in casa si societate. Proverbe 31.
   5. blogging de calitate din partea pastorilor conservatori si mai am vreo 15 idei, dar le tin pentru mine.

 5. Teodor zice:

  Trist dar adevarat.
  Dupa cum unii au inteles gresit libertatea in democratie ,tot asa au inteles multi ,multe, gresit libertatea in Hristos.
  Foarte interesant au sucit promotorii acestui model Scripturile ….
  Ei , ele au libertatea sa faca ce le place dar nu mai au sfanta obligatie de a asculta de Biblie , de Biserica locala de slujitorii duhovnicesti…
  „Si aveti grija ca daca nu va place „noi frumoastele” ne mutam la alta biserica cu vederi mai largi in cel mai fericit caz…”
  Ce vor face oare cand Mirele Isus le va chema la judecata????
  Se cere o pocainta grabnica, sincera , deplina , urgenta , personala si dupa Biblie nu dupa modele imprumutate ,copiate ,purtate de felurite vanturi de invataturi…

 6. BenO zice:

  Mi-a placut oximoronul „viitoare foste prietene de cateva luni”, genial 🙂
  Nu sunt „pe cale de aparitie” ci in plina dezvoltare
  Nu stii ce sa faci sa razi sau sa le plangi de mila. Adevarul e ca tot de astfel de baieti vor avea parte, poate ar trebui sa scrieti un post si despre ei
  Eu nu stiu ce sa fac cand le vad. Uneori imi vine sa rad, alteori simt dispret, alteori imi vine sa ma duc sa le iau deoparte si sa le zic in fata. Dar de cele mai multe ori ironia functioneaza

 7. Corneliu zice:

  Indraznesc, cu voia lui Marius, sa vin in completare cu articolul despre Barbati Ratati care totusi mi se pare nu la fel de crud si detaliat ca articolul despre frusmoaste. Dar sunt niste realitati.. sau noi toti visam probabil si avem „cosmare”.

 8. emsal zice:

  Foarte amuzant, dar cât se poate de adevărat!

  • Marius David zice:

   este scris cu un zîmbet în colțul gurii și cu o lacrimă în colțul ochiului. numai COLȚURI. specific PATRATOS!
   Așa să îmi ajute Domnul sa patratosesc mai mult aceste probleme, cindunii incearca sa rotunjeasca toate socotelile 🙂

 9. ica zice:

  Fratilor e foarte greu de luptat impotriva acestor persoane care au pierdut din bunul simt .Eu ma lupt de ani de zile cu aceste tinere ,nu asculta nu inteleg ,ne considera depasite .Numai Dumnezeu cu intelepciunea si interventia Sa sa le poata schimba ,noi ne luptam cu pumnul in vant .In fata mea la biserica era o tanara in blugi,cand s-a aplecat sa ridice ceva de jos ,nu exagerez i s-a vazut fundul si mamele lor la fel,cu spatele gol cu pieptul gol .De unde sa mai ia exemplu decenta aceste tinere? Capii bisericilor trebuie sa se ocupe de educatia lor vestimentara .Cine nu l-a cunoscut pe Hristos ,accepta foarte repede mana Diavolului .

 10. ungandbun zice:

  Te salut draga Marius, un articol foarte fain, este adevarat ca in ultimul timp este un fenomen prin bisericile noastre aceasta „etalare” a modei mai deocheate. Citeam si comentariile si remarc un lucru ca unii considera ca noi slujitorii ar trebui sa corectam lucrul acesta. Chiar a venit la mine o sora sa-mi spuna frate nu ai vazut cum era imbracata fica mea la biserica dece nu spui nimic, si am spus inainte sa o vad eu ati vazut-o voi ca parinti cand a plecat de acasa. Cred ca putem rezolva aceasta problema doar daca vom rezolva problema familiilor in general incepand de la capul ei adica cu barbatul care trebuuie sa devina un adevarat preot in casa lui. Dumnezeu sa ne ajute! Va doresc un an 2010 plin de impliniri din partea Domnului! Numai bine!

  • Corneliu zice:

   Ai dreptate, un gand bun. Asta e motivul pentru care pe 2010 mi-am propus sa atac mai in forta tema familiei. E dezastru. Bine, mai e si motivul divortului, care ma copleseste in ultimul timp. E fenomenal ce se intampla cu institutia familiei.. iar daca familiile nu vor avea efect asupra membrilor ei, sa ne asteptam sa predicam si la.. alieni si deochiati. Asta e. Domnul cu mila. Dar mai ales, ma gandesc ca e nevoie sa ne rugam pentru toti slujitorii care trebuie sa predice cu ochii inchisi.. ca nu sunt din lemn, si e aiurea rau de tot cand trebuie sa predici cu o pitzipoanca goala in primul rand din fata al bisericii, sau.. ma opresc aici. Domnul cu mila, cum ziceam 😐

   • ungandbun zice:

    Ma bucur draga Corneliu ca esti in asentimentul meu. Daca privim lucrurile la fel, atunci hai sa facem ceva in comun si primul lucru pe care il putem face este sa ne rugam pentru familiile tinere care parca tot mai mult sunt prinse in aceasta mraja a divortului si apoi poate gasim o solutie comuna, sau macar ne putem ajuta unul pe altul. Fi binecuvantat de Domnul!

    • Corneliu zice:

     Ma bucur de deschiderea de a lucra impreuna. Oricum, prin definitie cred ca si pana acum trageam la aceeasi caruta. Dar specific pentru problema familiei ne putem ruga impreuna, noi vom face asta pe parcursul anului in care am intrat si pe masura ce vor aparea posibilitati si mai concrete, sunt sigur ca s-ar ivi ceva de facut impreuna.

   • Marius David zice:

    Divorţul? Hmmm, asta cere 10 postări separate!

    • Corneliu zice:

     Cand apare prima postare? Incepe tu, ca sigur vom avea ceva de invatat din discutiile noastre. Ah, Doamne, cat as fi vrut sa nu avem un astfel de subiect.. aseara tocmai am mai primit doua vesti de divorturi. Doamne, mai pune si pe altii sa le numere!

  • Liviu Vultur zice:

   Draga „ungandbun”, eu cred ca fiecare trebuie sa dreaga macar cat a stricat. Lucrurile nu se strica neaparat in familie. Modelele ne vin si din afara.

   Ma uit la ce promoveaza biserica, cine ne sunt dascalitele, care sunt femeile bagate in seama, ce-si „plimba importanta” in cele mai vizibile locuri ale bisericii, cu girul si sub privirile galese ale „responsabililor”. Este suficient sa dai directia.

   Imi trimit fata cuminte la sfanta biserica, ca are ce invata, mai ales subliminal.

 11. adrian zice:

  Frumoastele mai au o sansa. Se anunta un nou val de biserici „relevante”, unde se pare ca vor primi una portie de atmosfera „fun-club” contra cost cu trecere in registru.

  • Marius David zice:

   sigur! Vă dau o idee. Dați Bere Gratis, sarmale reci și puneți o bară de metal nichelat în mijlocul acestor noi biserici să vedeți cîți oameni vor veni.

   Nu asta este ideea… să răspundem nevoilor oamenilor, să fim relevanți, să le dăm ce cer…
   asta cer, asta trebuie să le dăm ca să vină MAI MULȚI!
   succesul este garantat, mai ales cu bara și cu berea!

   • adrian zice:

    Cu prima ocazie o sa transmit aceasta propunere fratilor prezbiteri care-si sacrifica pubertatea si adolescenta muncind pe branci in forurile coordonatoare pentru implementarea acestor noi viziuni vizionare.

   • Corneliu zice:

    Mi se pare foarte practica ideea asta. Deci care e reteta pentru fabricarea barei? Trebuie sa fie din metal nichelat? Traim in Romania: putem improviza si din altceva? 😐

    Doamne, mai arunca si la noi, pe pamant, cate un ochi, nu Te desfata doar cu harfele ingerilor..

    Dar ce vorbim noi aici?! Iuhuu, slava Domnului ca vine acusica. Maranata! 🙂

   • Enap zice:

    Cred ca mergeti prea departe… char si cu ironia, o fi de vina imaginatia pre bogata?. La noi, intr-o biserica de 550 membri nu-mi amintesc sa fi vazut aceasta „specie”. Or fi in bisericile mai de la vestul tarii si valul se-ndreapta spre noi?

   • coco zice:

    Prin natura profesiei mele, profesoara de romana pentru straini, de mai multe ori studentii mei baieti m-au intrebat de ce atunci cand fac cunostinta cu romani o intrebare care li se pune este ceva de genul „Ce zici, iti plac fetele noastre romance, asa-i ca sunt frumoase?” la care unul din Olanda -culmea- si necrestin a raspuns sec „nu, sunt usoare”. Eu cred ca cea mai mare parte din vina o au parintii. Cred ca poti sa cresti o fata sa fie decent imbracata si aranjata fara sa fie desueta si sa-si dezvolte o imagine de sine sanatoasa si evlavioasa, pentru ca asta cred ca este radacina problemei. Am o fiica de 11 ani si am inceput de ceva timp sa vorbim despre lucrurile astea. Bineinteles ca nu putem sa controlam totul, dar eu imi fac partea mea cu cat mai multa intelepciune pe care o cer de la Domnul si in rest ma rog ca Dumnezeu sa o pazeasca si sa-i dea si ei intelepciune.
    Cat despre biserica, fac parte probabil dintr-una pe care o numiti ironic „relevanta” si pot sa va spun ca in urma cu 10 ani cand s-au discutat fundamentele bisericii, s-a discutat si despre imbracaminte si comportament si valoarea care a fost decisa atunci a fost ‘decenta’. Si intradevar cred ca educatia in biserica nu se va face cu predici amenintatoare si fariseism ci prin ucenicie adevarata si mentorare – acasa si in biserica -.

    • Nicu D. zice:

     Pot sa intreb ce intelege biserica dumneavoastra prin ‘decenta’? Cum sunt definite granitele acestei decente de catre biserica dumneavoastra. Pentru ca acest lucru poate fi relativ imi permit un exemplu o fata imbracata cu o fusta scurta (nu mini) este totusi decent imbracata in comparatie cu una in costum de baie (daca e suficient de decent imbracata pentru un serviciu divin e o alta chestiune). Exemplul a fost putin exagerat numai pentru a putea afla mai mult despre notiunea de ‘decenta’ din biserica dumneavoastra.

     • coco zice:

      Bineinteles ca puteti sa intrebati, dar nu sunt prea sigura ca de fapt chiar va intereseaza. Nu stiu de ce, dar simt asa un usor zambet superior de frate mai mare, putin fariseic. Sa inteleg ca o fusta scurta (nu mini) pana la genunchi si nu mulata pe corp nu este suficient de decenta pentru serviciul divin?
      Si pentru ca veni vorba de costum de baie, chiar si acolo exista grade diferite de (in)decenta. Apropo de fratii nostri care nu au nicio problema cu sortul tip Speedo 🙂

      • Marius David zice:

       cînd începem să fixăm astfel de standarde deja ajungem la fariseism, adamaica are dreptate… o baticoasă rea de gură este la fel de indecentă pe dinăuntru ca o decoltată.
       O minijupistă obrăznicîndă la începutul slujbei, dar prăbuşită în pocăîinţă autentică este de preferat oricărei cufte încruntate cu ochi de poliţai spiritual.

     • Marius David zice:

      Nu avem standarde afişate la uşă. Încercăm prin ucenicie.
      dacă văd vreo fată care este mai mult dezbrăcată decît îmbrăcată, vorbesc cu tatăl ei,
      dacă este soţie, cu soţul ei.
      Sîntem într-o plasă de relaţii de ucenicie!

    • Marius David zice:

     Foarte foarte interesant, Coco!
     Mulumesc pentru acestă istorie!
     în rest… de acord!

 12. gabriel zice:

  asteptam o postare despre `frumosti`.

 13. tibi pop zice:

  Un an nou rodnic in toate cele bune!
  Ma întreb de ce credeti ca homeschooling-ul ar fi o solutie la aceste probleme?

  • Marius David zice:

   La fel şi ţie, Tibi!
   Voi încerca să motivez asta într-un articol separat depsre homeschooling, dar pe scurt… ucenicia înseamnă timp.
   Copiii sînt ucenicii noştri.
   Cum îi poţi ucenici, dacă le dai timpul pe mîna altora.
   Viaţa este în timp, timpul este viaţă.
   Tocmai ţi-am dat o picătură de viaţă pentru că ţi-am dat o picătură de timp, nu-i aşa?
   Ei, asta-i, noi ne aruncăm copiii în braţele Molohului care se cheamă şcoala publică şi îi luaăm nenorociţi de acolo.
   acolo, în acele băi, băieţii noştri vor trage prima ţigară, acolo le vor fi aratate primele reviste porno, acolo vor pricepe ce înseamnă cuvîntul onanie,
   acolo fetele noastre…

 14. tot eu zice:

  Mda,poate pentru unii e amuzant,dar mi-e mi s-a amarit gura,da e o descriere perfecta a tinerei crestine din Romania inceputului de veac XXI.Incotro,Biserica a lui Hristos?

  Dumnezeu sa va dea un an mai rodnic,cu impliniri duhovnicesti,ca in rest noi stim ,TOT „ce-i bun si desavirsit” de la Domnul vine!

  Ramineti in El!

 15. viorica zice:

  An Nou 2010 binecuvantat la toti va doresc!Tocmai am trecut in noul an , dupa ce ne-am delectat privirea cu spectacolul artificiilor, tocmai de la etajul 9! Sotul imi spunea, ca pe vremea comunistilor, ne rugam sa nu ne ia curentul de revelion, acum privim risipa frumoasa de lumini!
  Si pentru ca voi ati vorbit de altfel de frumoaste, ati uitat de o categorie…de acele care nu se multumesc doar cu baieti fara minte, ci sparg familii, luand un sot si un tata, si prostindu-l ii face un copil, ca doar e frumoasta, si-l tine langa ea….asteptand sa divorteze de sotie…
  Si astea, au crescut in familii, unde ar fi trebuit sa stie ce inseamna sa-l iubesti si sa-l asculti pe Domnul!
  Asi zice, ca si pe parinti, sa-i iubeasca si sa-i asculte, dar categoric, parintii au cea mai mare vina!
  Parintii vom da socoteala in fata Domnului de cum ne-am educat copii, ce si cum i-am invatat sa traiasca in lumea aceasta neprietenoasa!
  Printre primele lucruri ar trebuia sa-i invatam ce inseamna decenta si bunul simt!Si asta se invata din primii ani de viata; nu asteptam sa aiba buletin, si apoi sa ne apucam sa-i facem educatie fetei, cum sa se imbrace si ce si cum sa vorbeasca!
  Biserica si scoala au altceva de facut, in nici un caz sa ia responsabilitatea parintilor! Dar ma intreb, cat de responsabili sunt parintii? Poate cu ei ar trebui facuta scoala, educarea parintilor!
  Fiti binecuvantati cu totii!

 16. viorica zice:

  Frate Marius,

  Am intrat acuma dimineata pe un alt post al dv. „Intrebari” si am gasit comentarii a unei surori Viorica, din diaspora cred, care ,fireste nu eram eu, si nu asi vrea sa seaman confuzie;m-am mirat ca prima oara cand am comentat aici, acum vreo luna si ceva cred, cu alegerile lu” peste marinaru, nu mi-ati spun bun-venit la dat cu parerea:), n-o luati ca repros, desi asa pare:)
  Acum,ce-i de facut, alt prenume nu am sa-l schimb, mi se mai spune si Ica, dar tot asa am vazut ca tot de departe va scrie o sora Ica; Domnul sa le binecuvinteze si pe aceste surori ,si o rog sa ma ierte pe Viorica de departe, ca nu am vrut sa-mi atribui nick-name-ul ei!
  Cum sa scriu in continuare, Viorica2 sau Viorica56, ca aste e varsta mea, ce-mi sugerati? Eu locuiesc aproape, aici prin cartier, si recunosc zona din apusurile soare, din Nufarul!
  Multumesc si scuze!

  • Marius David zice:

   Viorica,
   acum e bine… dacă pui VioricaO, de la numele de familie este bine!
   Eu locuiesc în rogerius, dar răsăritul este din Nufărul, într-adevăr!!!
   Apusurile sînt din Rogerius!

 17. Ioana zice:

  Frumusetea este o insusire, nu o calitate. Din pacate, foarte putini oameni reusesc sa faca din aceasta insusire o calitate…

 18. A fost un articol ametitor! L-am citit pana la capat, inclusiv commenturile, simtind multa durere in suflet. Si o sa va spun de ce: daca vrem sa implinim voia Domnului, in orice domeniu al vietii noastre, e nevoie de zdrobirea firii pamantesti. Pentru nici o femeie, faptul de a se imbraca decent nu e ceva de la sine inteles, sau natural. E nevoie de un proces, o schimbare a modului de a gandi, o modelare, care este grea. Degeaba le judecam. Daca aceste fete nu au fost invatate din pruncie sa se autodisciplineze, la maturitate numai o minune le poate convinge sa se schimbe. Nu ca as tine parte acestora, dar pur si simplu inteleg cat de greu mi-a fost mie sa accept sfaturile pline de dragoste si intelepciune ale mamei mele.
  Ah da, si as si intreba ceva. Daca una din ele ar citi acest articol ar zice: „asta exact eu sunt, parca m-a descris pe mine!”?
  Din pacate nu exista pe lume suficienta ironie pentru a le trezi :(.
  Domnul sa aiba mila de noi de toti si sa ne ajute sa nu cadem de pe calea Sa.

  • Liviu Vultur zice:

   Din pacate nu exista suficienta dragoste pentru a le trezii.

   Si de ce ma rog s-ar trezii? Ca sa se convinga cat de invatati suntem, cat de superiori (aroganti) suntem, cat de distanti suntem.

   A fost un articol trist (cu comentarii cu tot). O adevarata fabrica de ironi. Insiruiti cu pietre, cruzi si fara solutii

   • Marius David zice:

    aici s-ar putea să ai dreptate… şi chestia cu dragostea… greu de administrat…
    Eu stau de vorbă cu astfel de fete doar în prezenţa soţiei mele.. înţelegi de ce, nu?

    Este un articol trist, este adevărat, dar încercăm să găsim soluţii.
    Repet, Liviu, nu ştiu dacă eşti tată, dacă ai copii.
    Eu am scris acest articol în tonuri groase, cu creionul chimic, dar cu inima de tată, cu un zîmbet în colţ de gură, dar cu o lacrimă în colţ de ochi.
    Tinerele pe care le văd aşa… pe unele dintre ele le-am văzut cu 15 ani în urmă la binecuvîntare, erau prunci.
    Fiica mea are 17 ani.
    Să nu crezi că dau din tastatură aruncînd cu literele fără să fac nimic.

  • Marius David zice:

   gîndeşte-te cît am suferit eu cînd l-am scris ca tată de adolescentă!!!

   • Liviu Vultur zice:

    Marius, sper sa fi suferit si asta sa-ti fi deschis si mai mult inima. Mi-e imposibil sa critic aici, cata vreme sunt convins ca nu-i imposibil de recuperat. Si ce-i cu neputinta noua…

    Fiicei mele de 18 ani (ca sa afli ca sunt tata), ce-i integrata intr-un grup de rugaciune de 10-12 fete intre 15 si 21 de ani (fara supervizarea stingatoare de Duh a unui oficial), i-am spus odata despre X: de ce te mai obosesti cu X, nu vezi cum tradeaza, nu vezi ca nu este interesata de ce esti interesata tu etc? Mi-a dat cea mai mustratoare replica (printre altele, ca ei nu abandoneaza atat de repede ca noi). Uneori, grupul, mai vine la noi, se duc intr-o camera sa se roage si sa discute. Ies apoi transfigurate de bucurie. Integreaza mereu pe cineva. Nu stiu de criterii de natura sociala.

    Am spus asta numai ca exemplu al enormul potential pe care biserica-l ignora. Voi detineti cheile acestui potential. Aproape ca nu gresesc, generalizand, ca nu va intereseaza decat ceea ce este legat de propria imagine ca predicator (nici macar de om), sau de imaginea bisericii pe care ati „privatizat-o”. Vad imaginea pupatorilor de moaste, atunci cand la sfarsitul programului oamenii se inghesuie sa va stranga (pupe) mana fara sa le spuneti ,protestant, (nu numai in cuvinte) ca lucrarea lor este una similara.

    Astfel apar specii noi: frumoastele, plictisitii care mimeaza veghea, inghesuitorii in preajma popi (am vazut unul care declara infailibilitatea pastorului lui, fara ca acesta sa protesteze), si marea masa care am uitat ce-i slujirea pentu ca si treaba asta o fac profesionalizatii (noi avem om specializat cu rugaciunea de incheiere). Va rog mult, nu transformati biserica intr-un loc fara miza!

    Draga Marius, esti exceptia (impreuna cu alti). Calea Domnului, este exceptia. Am scris cu tonuri groase, plingand, aceste lucruri.

    • Corneliu zice:

     Liviu, imi pare rau si sunt trist datorita multor realitati pe care le spui pe-aici..

    • Marius David zice:

     Liviu, să îți trăiască fetele.
     Foarte frumos ce povestești despre ele. Iată că se poate.
     eu mă refeream la altceva. nu cred că fetele tale fac parte din categoria descrisă.
     Cred că am fost destul de exact in descrierea mea, de asta am folosit tușările groase și eu.

 19. Pingback: Vagabondaj spiritual « Trezire Spirituală

  • Marius David zice:

   Trezire, scumpule, eu pot scrie aşa ceva că mă apropii de 40 de ani şi am deja o fiică adolescentă de 17 ani.
   Eu zic ori să mai aştepţi… ori să schimbi stilul.
   dacă te căsătoreşti devreme, ajungi şi tu tată tînăr ca mine… tată de adolescentă şi apoi le poţi mustra pe congenerele lui fiica la fel de aspru, dar cu inima tremurîndă de tată.
   Înţeleg şi punctul tău de vedere…. toţi sîntem ispitiţi… cu vederea.
   Eu am marele hatîr că încep să fiu şi chior de-un ochi…
   Mai bine făr un ochi în Împărăţie…

 20. Beniamin Pop zice:

  Un articol delicios! La multi ani Marius!

 21. Nicu D. zice:

  @Coco
  Fusta scurta pana la genunchi si nu mulata pe corp o gasesc eu personal decenta.
  Personal cand ma duc la inot am sort Arena atunci cand sunt pe plaja prefer paltalonii scurti de baie.

 22. tudor zice:

  Lasand la o parte ceea ce se vede,si anume, ca barbatii nu mai umbla in camasa lunga precum mantuitorul,si femeile nu mai poarta ( in adunare)pantaloni ,obiect de vestimentatie feminin aparut pentru prima oara in china,nu mai avem puterea de a privi la forta spirituala a unei persoane.Ne fura aparentele , formele, pentru ca asta avem in inima.
  Daca fiecare am fi atenti la minusurile personale nu am avea ochi pentru problemele altor frati sau surori.

 23. ica zice:

  Daca fiecare am fi atenti la minusurile personale nu am avea ochi pentru problemele altor frati sau surori.

  Draga Tudor aci nu este vorba de problemele fratilor si surorilor ,este vorba de tineretul nostru ,de nepotii nostri ,pentru care ne doare .Noi stim sa aducem minusurile nostre in fata lui Dumnezeu ,ca nu exista nimic curat in noi santem ca niste carpe murdare ,recunostem si ne rugam ca Dumnezeu sa ne schimbe ,mai avem in noi mustrare de constinta si sensibil la soapta Duhului Sfint .Dar …ce te faci cu tineretul?

  • Marius David zice:

   vedeţi? uite aşa gîndeşte o mamă şi o bunică!
   Ar fi trebuit să scriu la începutul acestei postări… bărbaţii frustraţi să se abţină. Fetele care doresc să îşi autoîndreptăţească purtarea să asculte. au dreptul să comenteze mai larg de trei rînduri… cei care au crescut fete spre adolescenţă şi bunicile .. 🙂
   cu mare drag!

   • dori`s zice:

    atunci ma simt indreptatita si eu sa scriu. mi-a placut 🙂 . ce este mai interesant ca i-a placut si fetei mele care a recomandat articolul mai multor tineri. la majoritatea le-a placut mult sms-ul cu Costel.
    as vrea sa specific ca nu mi-a creat o placere ca atunci cand ciresc o carte buna, dar mi-a placut ca este educativ. Domnul sa va inspire in continuare…

 24. ica zice:

  Sora Viorica si mie mi se spune Ica ,dar am intrat intr-o zi pe un site pendicostal si m-am semnat cu Ica .De atunci peste tot imi apare Ica si m-am gindit sa ramin asa.Eu sant din America si cu 10 ani mai invirsta .

 25. elisa zice:

  Tudor ,aparentele ne definesc si ele,,,nu crezi? a te imbraca cu rusine si sfiala inseamna a nu-ti scoate toate formele in relief,ca sa te pofteasca barbatii devenind pricina de pacatuire”a curvit in inima lui”sau sa fii pricina de poticnire pentru alte persoane;a aparea ca o femeie asa cum Domnul te-a creat,a fi feminina,lasa China si atatea alte trimiteri la alte povesti.
  Pantalonul scoate in relief formele,si mai avem si fustite micute si stranse de zici ca e jenjerie intima.
  O fusta pana la genunchi,cand stai pe scaun si mai pui si picior peste picior …
  Tudor,,nu privim la forta spirituala…chiar crezi ca o persoana care se imbraca ca lumea mai are vreo forta…,marturia frate in primul rand ,restul sunt povesti.
  Mama ne invata sa avem genunchii acoperiti si sa-i tinem apropiati unul de altul cand stam pe scaun.Nu toti parintii sunt crestini,,asta e o alta problema,
  invatatura din adunare trebuie sa fie temeinica.
  Un crestin trebuie sa se vada absolut in toate,si in felul in care inchide o usa,dar mai ales in imbracaminte,
  care este definitorie.

  • Moromete zice:

   dar si in china din cate stiu era vorba despre niste pantaloni largi, ca si cei turcesti sau ca si kimonoul de la karate. In antiteza cu cei mulati purtati de pitipoance si cocalari.

   Citeam deunazi un articol dintr-un cotidian central, cu titlul „Romania s-a vindecat de rusine prin sex”. Acum cintind si acest articol al lui Marius ma gandesc ca era de dorit sa fi reusit asa: „R omania s-a vindecat de sfiala prin Dumnezeu”.
   Sau altfel, „zi-mi cine te-a vindecat ca sa-ti zic ce ai ajuns”.
   La fel si cu Romania s-a vindecat de lasitate prin …
   Romania s-a vindecat de curiozitate …
   romania s-a vindecat de lipsa de indrazneala prin …
   Romania s-a vindecat de lipsa de initiativa prin …

  • Corneliu zice:

   „Un crestin trebuie sa se vada si in felul in care inchide usa” – asta a fost buna.. 🙂

 26. elisa zice:

  Viorica ,mai era ina o Viorica de la Alesd parca..Ea isi spune Vio…nu?
  De ce nu Viorica O,este mai aproape de adevar . 🙂

 27. Pingback: BENEDICTUS BENEDICAT! « Ungândbun

 28. tudor zice:

  Este atata fatarnicie in toate adunarile noastre.Toata ziua fetele si femeile umbla in pantaloni si fara batic , dar cand vin la adunare se „deghizeaza”.Gresesc?

 29. Pingback: Frumoasa… « lumea adam(a)ică

 30. vioricaO zice:

  OK, daca elisa, mi-a sugerat acest nike-name il accept, ca nu-i departe de adevar; probabil ma stie:) Accept, mai ales ca pe fiica mea cea mica, o cheama Eliza!
  Iar despre imbracamintea fetelor noastre, fara ironii si fara judecati, trebuie sa fie DECENTA; prin decenta eu inteleg, o imbracaminte care imbraca trupul, nu-l scoate in evidenta; nu mulate, nu decoltate, nu transparente, nu stridente in croi si culoare.
  Eu asa mi-am invatat fetele; purtatul pantalonilor la fete ,femei, mie nu mi se par nepotriviti, cand au o tinuta decenta…adica sa imbrace…cum ziceam mai sus.
  Sa nu mai spun ca iarna tin de cald:))si vara de racoare,la croiul lor larg:)si sunt mult mai comozi decat o fusta.
  Acum, sa nu spun prea multe ,si imbracatul si umblarea prim lumea in care traim , tine de atitudinea noastra, dar in primul rand tine de cat de mult il iubim pe Domnul si cat de mult dorim sa-i fim Lui placuti??
  Intr-o predica spunea un frate, asa sa ne imbracam cand iesim din casa, ca-n cazul in care ne-am intalni cu Domnul Isus sa nu ne rusinam de cum aratam, imbracate, pieptanate, machiate…restul sunt povesti…

 31. Teofil S zice:

  Zic de dragul de a zice: frumoastele nu ne-au fost trimise din outer-space.

  Deci cum se explică faptul că sunt mai numeroase decât în epoci mai „decente”?
  Dacă genetica e de vină, atunci chiar nu are rost să comentăm prea mult. Înseamnă că „producem” – ca generaţie – copii mai proşti. Ce sens ar mai avea să-i şi acuzăm de asta?…

  Evident, nu cred că aceasta este cauza. Şi atunci vin la două întrebări cruciale: ce responsabilitate au părinţii?
  Cum părinţii frumoastelor din biserici sunt şi ei enoriaşi, nu pot să nu mă întreb ce responsabilitate au bisericile evanghelice în „producţia” propriilor frumoaste? Ce modele promovează explicit, dar MAI ALES implicit?
  De unde porneşte problema? De la grupele de copii cumva? Cine selectează – şi după ce criterii – învăţătorii la grupele de copii? Care sunt valorile pe care le apără părinţii acestor frumoase şi de ce au ajuns să le susţină?
  Ştiu că există responsabilităţi individuale, dar alea nu mă privesc: în bunul spirit protestant, respectiva problemă este doar între individ şi Dumnezeu. Mă interesează însă în cel mai înalt grad responsabilitatea „sitemului”, ca unul care, când am predat de pildă, poate că am încurajat dezvoltarea frumoastelor.

  Un lucru mi-e clar: culpabilizarea lor nu rezolvă nicidecum problema lor.

  • Moromete zice:

   Deci cum se explică faptul că sunt mai numeroase decât în epoci mai “decente”?
   Nu cred ca este vorba doar de proasta crestere. Parintii efectiv nu au timp, lumea si multele griji le fura si putinul timp.
   Dar am observat ca pocaitilor li se nasc mai multe fete si ortodocsilor mai multi baieti. Asta pe langa faptul ca printre cei veniti din lume, dintre necrestini, femeile fiind mai supuse suferintelor de oricefel si exploatarilor, este normal ca tot ele se plang( au de ce ), se pocaiesc si se boteaza mai cu spor.
   Asadar avem un exces de femei dar si de fete prin Bisericile protestante, in raport cu barbatii.
   Astfel find mai multe fete( pe cap de baiat bun, care si acestia-s pe cale de disparitie) si cu mintea putin mai stricata de vremuri si competitia e mai acerba ca si in alti ani. Competitia fiind mai acerba, mai salbatica, neajutoratele, in focul aprigelor lupte, isi pierd si gramul de minte care-l mai au si sunt dispuse la prostioare tot mai mari.
   Si asa ajungem sa asistam la spectacolul vietii si la aceste parade.

   • Marius David zice:

    cum se explică faptul că sînt mai numeroase? Prin existenţa tembelizorului. N-ai văzut cum unel dintre adolescentele noastre sînt foarte originale? toate se piaptănă ca Andreea Marin!
    Toate vorbesc la fel şi se prostesc la fel

   • Moromete zice:

    Marius, poate ca totusi radacina problemei nu e nici tembelizorul( si alte natii il au, si alte natii pun accent pe imagine) si nici nasterea de fete in numar mare.
    Cauza problemei totusi cred ca se afla la EDUCATIE care poate nu se va vindeca decat printr-o Reforma pornita din Romania, o reforma care sa atinga toate cultele din Romania dar mai ales Ortodoxia.

    Chiar si o natiune, o tara profund antihrista, ca cea romana are nevoie sa se reformeze din cand in cand, poate o data la 500 sau 1000 ani.
    Daca stim cum sa ne educam, vom sti si cum sa ne rugam si ne da Dumnezeu si mai multi baieti, si acestia mai dedicati adevarului. Si poate cu mai multi baieti/deveniti barbati bine echipati ne ajuta Dumnezeu si punem de-o Reforma.
    Referitor la comunismul de care nu scapam, despre care ai scris in ultimeloe zile. Poate ca poporul evreu, acum 3500 ani, daca ar fi avut telecomunicatiile si tehnologia care o avem noi astazi(daca ar fi fost intr-o lume ca si cea de azi) ar fi avut nevoie doar de 20 sau cine stie, 10 ani de ratacire prin pustiu.
    Romania insa, fie comunista, fie capitalista, democrata, anarhista, sexualista, chiar si Reformista va ramane in esenta Antihrista, nu doar 40 de ani, nici chiar 80 ani de acum incolo, ci pana la Apocalipsa.
    Antihristul nu se naste nici in Americi, nici in Rusia, nici in China, Turcia sau alte tari musulmane ci tare ma tem ca se naste aici in Romania.

  • Marius David zice:

   draga TEofil, ai lucrat în liceu? Am lucrat! Liceul se mişcă între dezastruos şi catastrofal. Producem copii mai proşti prin simulacrul de educaţie, singurul lucru care se face serios este media, televiziunea. Decupează ochii unui adolescent din cărţi şi mută-i spre ecrane. Ce obţii?
   Părinţii? Ce resposnabilitate au? Şi-au abandonat demult resposnabilităţile în mîna şcolii, acolo îşi pun speranţele. În cel mai bun caz în orele de tineret ale bisericilor, în conferinţele petru tineret.
   Părinţii sînt absenţi în spanii şi italii, aşteaptă să le crească pruncii ca bălăriile pe tarla.
   Învăţătorii de la grupele de copii. N-au purtat în pîntec vreun copil şi n-au schimbat un pampers în viaţa lor. Cum să le încredinţezi copiii, Teofil!
   Ne nenorocim copiii dîndu-i cu propriile mîini într-un sistem drăcesc, şcoala, sau trimiţîndu-i în braţele unor oameni neuceniciţi, care sînt sterili la ucenicie. Nu vor şti să o facă vreodată, dacă nu vor fi fost uceniciţi la vremea lor.
   Da, culpabilizarea nu rezolvă problema. Dar nu te teme, ele nu citeşte aceste bloage! Mai degrabă discutăm ca să încercăm să cgăsim noi o soluţie., Vă mulţumesc, deja mi-au venit cîteva idei.

 32. elisa zice:

  Draga Viorica O,
  eu ma adresam celeilate Viorica Obeada . 🙂
  deci prenume plus initiala numelui in cazul vostru. 🙂
  Ea are patru baieti…
  Tudor,nu ai gresit,asa este in sifonierul meu am doar ce-i place Domnului,ma acopar cand ma rog,iar pantalonului i-am facut vant de vreo 14 ani.Domnul vrea ca „aparenta sa ne fie cea pentru care El ne-a crat de femeie;
  nu bem la biserica,dar acasa bem? nu!deci Domnul e in mine si la biserica si pe strada si acasa.
  Imi place cum se imbraca menonitele,decent,frumos.Am facut baie in rau cu ele,imbracate cu rochiile .

 33. elisa zice:

  erata:aparenta sa ne fie cea pentru care El ne-a creat:de femeie.

 34. tudor zice:

  Sa fiu mai clar.Ce ar fi daca noua barbatilor ni s-ar scurge mai putin ochii,daca le-am trata ca si cum ar fi decente?Intr-un pacat chiar imaginar este nevoie de doua persoane de sex opus.

 35. Marius, să mă ierţi că-mi spun şi eu părerea. Nu te speria, nu vreau să fluier în biserică, dar ţie nu ţi se pare anapoda că toţi îţi dau dreptate? Nu ţi se „şuie” la cap? 🙂

  Vorbiţi ca nişte eunuci. Ologiţi pe Maria Magdalena, dezbrăcînd-o cu privirile! Vreau să vă spun din experienţă, în primul rînd de medic: dacă bărbatul e la locul lui, femeia sau fata se modelează după el. Dacă băieţeii salivează- şi asta e iar un lucru firesc- daţi-le o batistă! s-o facă pe ascuns, dar nu-i ruşinaţi!
  Doamne, voi faceţi purgatoriu pînă a ajunge oamenii la Cruce! Eu dacă aş fi pastor aş predica în bordel, fanaticilor!
  Să le facă uniforme…, să le ducă la şcoală,… ca pe caii de rasă, la manej!
  Fetele astea au mai multă nevoie de Cristos decît voi, aşa boite, hlizite, smsite, sclifosite, hormonite cum sunt. Voi sunteţi prea plini de sfinţenia voastră ca să le mai ştergeţi rimelul care se prelinge cu o lacrimă ascunsă.
  Vai de voi, bărbaţi ce sunteţi! Gîşte gratis la Capitoliu, ga-ga pîrliţi la microunda sfîntă!
  Pune comentariul, Marius! ce contează o picătură de nu într-un asfalt de da. Dacă v-ar suna ceasurile, dacă minutarele ar arăta clipe puţine, dacă viaţa vi s-ar scurge cu repeziciune din trup, tot hărmălaia asta aţi face-o?
  Nu vă întrebaţi cîte suflete mor cînd citesc ce scrieţi voi aici? De rîs, dar şi de plîns?…

  • Marius David zice:

   stai liniştit! Pînă nu flueri în biserică te las în pace 🙂
   Unde vezi tu că toată lumea îmi dă dreptate?
   De suit la cap nu prea am timp să îmi citesc propriul blog. 🙂

   1. Le spun des la fabrica de bărbaţi… dacă nu se întîmplă nimic în ei şi cu ei cînd văd o fată frumoasă… trebuie să se ducă la medic, deci să ajungă la voi!
   2. Am predicat în diverse contexte, n-am ajuns în locuri ca acelea pentru că încă sînt eu prea slab. Deci încă nu am nevoie de medic.
   3. Nu, nu asta era ideea, nu uniformizarea, dar eşti de acord că s-a întîmplat ceva cu fetele din bisericile noastre?

   uite o chestie:
   În Biblie, în Cîntarea Cîntărilor, mai precis… fata de acolo se urîţeşte cînd iese din casă, ca să se ascundă privilor de străini, dar se înfrumuseţează nevoie mare cînd intră în spaţiul intim, ca să-l ispitească cît mai dihai pe al ei soţ.

   Am trasat acest post în creion chimic cu tuşe groase tocmai ca să deschid cîteva paliere de discuţie..
   Iată unul: bărbatul frustrat care îşi găseşte nevasta acasă cu bigudiurile în păr şi mirosind a ouă prăjite … . şi aşa rămîne cît se uită la telenovele…. dar, dacă trebuie să iasă din casă… trebuie anunţată cu două ore înainte ca să îşi refacă faţa… să-şi pună margarina aia de fond de ten care se p0oate răzui cu cuţitul de pe faţa ei…. adică să se pregătească pentru ochii altora.

   iată o altă tuşă groasă, dar … trist de adevărată pentru munlte căsnicii.
   o combinaţie perfectă pentru adulter şi divorţ!

   şi apoi spui

   „Fetele astea au mai multă nevoie de Cristos decît voi, aşa boite, hlizite, smsite, sclifosite, hormonite cum sunt. Voi sunteţi prea plini de sfinţenia voastră ca să le mai ştergeţi rimelul care se prelinge cu o lacrimă ascunsă.”

   La ce crezi că mă duc la TOT felul de întîlniri de tineret, chiar şi la aacela la cre trebuie să îmi pun dopurile pe care le port tot timpul cu mine îjn urechi.
   Am fost condamnat că mă duc în anumite biserici în care fetele se îmbracă „lumesc”. Cam asta este scopul!
   Dacă unele ascultă… .

   Şi mai este un lucru… există speranţă… unele frumoaste se deşteaptă!!!!
   Tocmai de asta nu avem încă o strofă la imnul naţional.. cu „Deşteaptă-te, Românco!” pentru că ele se deşteaptă un pic mai rapid decît mulţi dintre cow-boii, care se duc ca la tăiere, pe care i-am întîlnit în acelaşi spaţiu.

 36. Catalin zice:

  Marius, problema nu e cum se imbraca sau ce fac in timpul predicii, aceste „specimene” despre care vorbesti tu (si care, totusi, sunt surorile si fratii nostri). Acestea sunt doar consecintele! Problema reala e ca ei nu-l mai cauta pe Domnul!

  Si, problema si mai grava e ca cei care sunt vinovati de aceasta nu par sa fie constienti de vina lor. Cei ca tine care au responsabilitate mai mare, care „vad” mai clar, care pot discerne lucrurile mai bine in loc sa-L caute pe Domnul si sa caute sa fie plini de puterea si realitatea Duhul Sfant care sa-i faca oameni spirituali, se amagesc crezand ca daca scriu bine un articol, sau rostesc o predica interesanta le vor fi astfel de folos fratilor si surorilor in a-L apuca pe Cristos. Dar, dupa cum ai scris, si dupa cum se vede, rezultatul e tocmai invers!

  „Aceasta este generatia celor care Il cauta, a celor care cauta fata Ta, Dumnezeul lui Iacov!” Ps.24:6
  Insa, se pare ca nu deloc asa. 😦 E atat de trist, ca generatia care ar trebui sa-L aduca pe Domnul inapoi, e o generatie care nu-L mai cauta pe Domnul.

  (Marius, te rog iarta-mi asprimea. Mi-a recomandat cineva cu caldura acest articol, insa citindu-l duhul meu s-a intristat f. tare, si de aceea am si indraznit sa-ti scriu cele de mai sus).

  • Marius David zice:

   Catalin, nu ai de unde să ştii,, unele îl caută pe Domnul dar sînt absorbite de mediu, influenţate de colegele de generaţie.
   cînd stai de vorbă cu cîte una… şi cîte una şi cîte una… se trezesc şi îşi dau seama că fac parte dintr-o turmă care aleargă în prăpastie.
   pentru unele este şansă.
   La universitatea Emanel există un grup de ucenicie special pentru fete, se cheamă Frumuseţe în Sfinţenie…Au rezultate foarte bune cu recuperarea frum0oastelor.
   Există încă nădejde!

   Şi încă ceva… am scris asta cu inimă de tată, asta este valabil şi pentru observaţia lui Răzvan Cristian.

   Sînt tatăl unei adolescente frumoase de 17 ani!
   Poate că înţelegeţi altfel aceste rînduri acum.

 37. ica zice:

  Cine nu aveti tineret mai ales fete, e foarte greu sa dai sfaturi drepte .E adevarat ca si televizorul le influenteaza mult ,dar si mediul in care traiesc .Responsabilitatea noastra o iau in primire cadrele didactice si biserica .In biserica mea avem o familie foarte buna ,credicioasa,tatal diacon au un singur copil ,fata era prima la tineret ,conducea la orga cantarile comune .Acest copil nu a iesit niciodata in lume ,toate cele 12 clase le-a facut acasa cu profesori particulari nu cumva fata sa fie intinata .Dar a venit timpul sa mearga la facultate .Dupa numai un an ,anunta parintii ca vrea sa se casatoreasca si sa-si aduca partenerul sa cunoasca pe viitori socri .Ce credeti partenerul era „ea”.A nenorocit parintii.Unde e gresala ,cu ce au grasit parintii ? Noi doar ne dam cu parerea dar totusi nu cunoastem multe .Atit tineretul cit si parintii au nevoie de educatie spirituala ,cum putem lucra cu ei ,cum ii ajutam,acum cand Diavolul se lupta sa-i smulga din mana noastra .E usor a da sfaturi ,dar practica e foarte grea .Teoria ca teoria dar practica te omoara .

 38. ben zice:

  La multi ani cu Domnul fr Marius..ca si tanar, dar tanar care incerc sa-l gasesc pe Domnul asa cum este El, nu cum as vrea eu sa fie, pot spune decat ca nu mai exista pocainta si transformare reala nici la parinti dar nici la tineri..vrem din calea ingusta sa facem o cale pe care sa incapa si parerile noastre, iar eu unul vreau sa ma rezum la Apocalipsa 22:11…

 39. Simion zice:

  Draga Marius,
  Exprimarea dumneatale „de mahala”, in legatura cu „frumoastele”, nu m-a facut decat sa trec repede si cu rusine peste tot ceea ce ati scris. Eu sunt de la ortodocsi, m-am pocait cu vreo 15 ani in urma si ma bucur de harul lui Dumnezeu. Consider un har sa se aplece Domnul peste un pierdut, peste un mort spiritual si sa-i dea viata. Si aceste femei (sau fete), pe care le considerati niste „proaste” au nevoie de mantuire. Pacat ca in bisericile noastre au aparut „smecheri de mahala”, care nu mai sunt in stare sa manuiasca Cuvantul, ci sunt lumesti vrand sa lupte cu armele acestei lumi. Asa au ajuns multe biserici doar plutoane de executie, in loc sa fie locuri unde oamenii sa gaseasca vindecare si alinare pentru bolile lor.
  Nu ca n-as sti sa vorbesc dupa nebunia unora, insa Dumnezeu mi-a schimbat vocabularul si nu mai apartin acelei lumi. Ma simt o unealta in mana lui Dumnezeu, care sa ma las folosit si sa lupt prin armele luminii, prin puterea Duhului Sfant.
  Sa nu ne miram daca astazi avem cantitate, insa nu avem calitate.Daca acest „SLUJITOR” (care a scris articolul) lucreaza la bunul mers al vreunei biserici cred ca in loc sa aduca un serviciu, aduce un deserviciu.Este ca acel medic care se apropie de bolnavi cu un bisturiu nesterilizat, pe deasupra e si nervos si imprevizibil.
  Doamne ai mila de noi si ne da intelepciune!

 40. vioricaO zice:

  Traim zile grele ca si crestini in democratia romaneasca care a devenit demon-cratie si-n libertatea de dupa ’89 care a ajuns libertinaj!
  E si mai greu cu adolescentii pe care-i avem in casa, mai ales daca-s fete; fiica mea cea mica, are 16, cea mare 30, care e plecata din casa de 10 ani…
  Observ o mare diferenta de felul in care s-au dezvoltat fetele mele; cea mare a fost la un liceu baptist si facultatea de stat in alt oras. Dupa faculta, a si ramas acolo sa munceasca, s-a casatorit si ce-i mai important, a ramas langa Domnul si nu uita nici ea nici sotul ei care-i datoria lor de oameni: sa-L iubeasca pe Domnul si sa nu uite nici una din binefacerile lui!
  Acum, cea micutza:), a facut gimnaziul la o scoala crestina, si din cauza sistemului de invatamant romanesc, a ajuns intr-un liceu de stat, care este asa cum este totul in Romania, alandala!
  Apoi a inceput problema: fiica mea a suferit un shoc cultural! la cum se vorbeste, cum se injura si cum se imbraca colegele ei!
  I-am explicat ca asa-i in lumea in care traim dar din care sa avem grija sa nu facem parte, si sa nu uite ca din orice situatie avem de invatat: cum trebuie sa fim sau ,de ce trebuie sa ne ferim, depinde de puterea noastra de-a discerne binele si raul.
  La prima sedinta cu parintii, am avut eu un shoc, cand diriginta sfatuia parintii sa le lase pe fete sa aiba prieteni, sa le lase pe fete la intalniri ,dar mai bine sa-i primeasca pe baieti acasa decat sa mearga in cluburi, sa bea si sa se drogheze!
  Am ramas fara cuvinte…cand m-a intrebat diriginta ce zice Eliza acasa despre colegi si scoala, le-am spus ca nu comentez, doar ca nu-s de acord ca mama,cu sfaturile pe care ni le da! Asta-i scoala de stat romaneasca!eu am fost privita ca o ciudata!
  De aceea raman la ideea mea, chiar daca-i fixa: parintii trebuie sa-si pregateasca copii, fetele mai ales, sa stie sa-si deschida bine ochii si urechile: ce vad si ce asculta!nu vor sta tot timpul langa ei , va trebui sa invete sa-si poarte singure de grija, sa fie independente dar cu dependenta 100% de Dumnezeu!
  Nu doar tembelizorul ii strica pe copii….internetul cred ca-i si mai periculos, daca nu-s supravegheati, asa discret…la 16-17 ani, nu stam sa le suflam in ceafa pe unde navigheaza, dar putem sa stim, ce face si ce, si cu cine discuta pe mess!
  Asa ca noi parintii suntem primii responsabili cu educatia fetelor noastre, nicidecum scoala.Iar biserica
  ne face la toti educatie spirituala si parintilor si tinerilor!

  • Simion zice:

   Draga Viorica, aveti perfecta dreptate in tot ceea ce spuneti referitor la responsabilitatea parintelui si a bisericii in viata tinerilor nostrii. Cred ca la fel de periculos devine in egala masura sistemul acestei lumi atat pentru o fata cat si pentru un baiat. Sistemul acestei lumi este un pericol pentru fiecare din noi. Ca sa rezistam trebuie sa stam aproape de Domnul, sa fim mladitele din Vita.
   Un mare ajutor pentru copii nostri este prietenia si dragostea parintelui. Pe langa Cuvantul ce il dam copiilor nostri, disciplina, trebuie o indoita dragoste si sa-i facem prieteni, sa le castigam increderea. Marea greseala a parintilor in zilele acestea este atunci cand nu mai sunt lumina, insa pretind ca odraslele lor sa fie, deasemenea lacomia de bani face ca pentru multi relatia cu copii lor sa fie aproape inexistenta.
   Cred ca pentru o generatie sanatoasa, pocainta trebuie sa plece de la fiecare din noi personal.
   De fapt trebuie sa-L iubim pe Domnul cu tot ceea ce suntem si pe aproapele ca pe noi insine. Si o astfel de viata putem s-o avem doar daca ramanem in El si sub calauzirea Duhului.
   Un An Nou Fericit tuturor si Doamne trezete-ne pe fiecare din noi la o viata traita in sfintenie si ascultare de Tine.

  • Marius David zice:

   copiii noștri au acces redus la internet tocmai din această pricină. Televizor nu avem.
   calculatoarele cu internet sînt în aceeași cameră și îi pot supravecghea atunci cînd navighează.
   foarte bune sfaturi!

 41. elisa zice:

  Vorbim de extreme iar…de ce sa nu beau,ca fratele care nu bea,este de fapt un mare fariseu;decat fariseu ca el,mai bine beau…

  @de unde stiu ca ceea ce am in sifonier ii place Domnului?
  Pai depinde de care duh(Duh) ascult!
  „Voi aveti ungerea,nu trebuie sa va invete nimeni”
  Insa cred aici e vorba de altceva:am un sifonier pentru biserica ,cand Domnul este cu mine,si unul pentru alte ocazii,cand Domnul nu mai este cu mine.Aici e problema.

 42. ica zice:

  Am ascultat azi o predica a fr.Ton Tit 3;4 .despre Har ,ce inseamna Har ,se zice ca inca nu a fost tradus cuvintul ‘Har”Cel care a tradus N.T in 1648 era un episcop luteran Simion Stefan.El scria ca nu a gasit echivalentul si a ramas netradus pina in zilele noastre ,Exista in greaca Harius dar nu isi are echivalentul .Si a cautat fr .Ton sa ne explice ;poate fi o forma de salut , facerea de bine ,generozitate .Prin bunatatea imensa a lui Dumnezeu santem mintuiti ,prin harul Lui .Atunci putem fi buni si putem invinge prin bunatatea Lui’limba” Din prinosul inimii vorbeste gura ,prin cuvintele mele voi fi condamnat .Prin vorbele mele trebuie sa manifest bunatate sa zica toti ai casei ,ce buna este mama ,ce buna este bunica .As vrea sa ne aujute Dumnezeu sa nu ne mai intepam anul acesta .Vorbim de pacatul Adaminc dar nu vorbim de bunatatea lui Dumnezeu ,El a venit sa ma invete sa fiu bun si eu nu sant bun.Haideti in noi sa se plamadeasca Isus ,atunci ajungem sa fim mintuiti .El a venit sa ucida rautatea din mine ,vreau sa fiu bun sa se vada Isus in mine ,ma leg de ieslea Ta si sa se vada blindetea Ta in mine.

  • Marius David zice:

   fratele are o ușoară eroare la acest fel de explicații care bat spre speculație.
   Este adevărat că salutul la care se referă are același radical precum charis, dar aici vorbim de arii semantice diferite.
   poate că nu am înțeles eu bine din acestă explicație… dar este mult de discutat referitor la charis și ce însemna la acea vreme.

   În rest… de acord cu restul comentariului.

 43. Rodica Botan zice:

  Am doua fete…si am invatat de-alungul anilor de la ele , luptindu-ma cu problemele cu care se lupta mai orice parinte, ca schimbarile adevarate vin dinauntru spre inafara, si nu invers.

  Tinuta nepotrivita(imbracamintea) cit si comportamentul necuviincios al cuiva sint mai degraba rezultatul unei defect sau lipse interioare.

  Daca ne apucam sa facem retus la poze, nu inseamna ca am reparat ceva la original.

 44. vio zice:

  „Cat despre mine, eu si casa mea vom sluji Domnului”, asta inseamna tot ce am in sifonier, in biblioteca, in foldere… dar mai intai in mine, daca inima mea nu slujeste Domnului nu-i va sluji nici casa, nici vorba…
  Citim Biblia a treia oara impreuna cu familia si in fiecare zi descoperim cate un colt umbros.

 45. vio zice:

  Nu-l poate sluji daca nu-L lauda si nu-L poate lauda daca nu-L cunoaste (asa cred eu).

 46. vioricaO zice:

  Revin si eu cu ultimile noutati din sectorul educatie scolara si adolescenta derutata!
  – fiica mea vine de la scoala cu vesti despre atmosfera din clasa a X-a; unul dintre colegii ei a devenit tatic, la 17 ani; mama bebelusului, nascut in prima zi de vacanta, 11 dec.este si ea o adolescenta de aceeasi varsta , eleva intr-o clasa paralela.( copii fac parte din familii de intelectuali,baiatul e unic la parinti).
  Acum , stiti care a fost reactia profesorilor? L-au felicitat pe proaspatul tatic, de parca a fost cel mai firesc lucru! N-a fost olimpic, n-a luat 10 pe linie, n-a facut fapte de eroism, a devenit tata!
  Ce spuneti, e normal sa reactioneze asa profesorii, asta inseamna educatie in scoala romaneasca? acesti profesori fac educatie copiilor nostri?
  Ce trebuie sa facem, inafara de rugaciune, sa avem mai multe scoli crestine, sa fie loc pentru toti copii care vor sa invete in mediu crestin?

 47. dumnezeueateu zice:

  @viorica, nu inteleg ce ai vrea sa faca scoala si colegii.
  De altfel ma confuzezi si cu privire la „mediul crestin”.

  Pe de o parte nu va place avortul (nici mie ca principiu) dar nici sa faca lumea copii nu-i bine?

  Care mai e problema, ca nu-s casatoriti? Poate tre’ sa stranga bani de pampersi inainte de bani de nunta.

  Daca cei doi si familiile lor au decis sa pastreze copilul (chestie cu care presupun ca esti de acord), ce ar fi trebuit sa faca colegii cand sarcina a fost adusa la termen? Sa-i planga de mila si sa ii spuna cat de greu o sa ii fie in viata?

  Nu exista acea idee cu „te va ajuta dumnezeu?”
  Pai atunci?

  A deveni tata nu e mare lucru, a fi parinte e mult mai complicat.
  Poate copilul ala are talent 🙂

 48. vioricaO zice:

  Dumnezeuateu, te rog sa observi ca eu nu m-am referit la scoala si colegi, ci doar la reactia profesorilor, de-al felicita pe pusti!
  Dupa mine, ar fi trebuit sa treaca neobservata aceasta
  „isprava”!Colegii sunt si ei copii de 16-17 ani, poate nu asa de emancipati, inca…
  Sunt de acord si de aceea nu am subliniat, ca singura fapta buna in aceasta poveste, e ca nu au avortat copilul, atata minte au mai avut.Parintii lor au fost surprinsi, ca nu stiau de sarcina, nepotelul le-a fost cadoul de craciun:) Cu siguranta ca-l vor creste bunicii si se vor bucura de el.
  Eu am fost intrigata de reactia profesorilor, repet,
  ei au gresit laudandu-l pe pustiul tatic; care a fost mesajul lor?
  Nici o problema, faceti copii prima data si apoi dati bacalaureatul….pe vremuri se numea ,examen de maturitate!
  Nu inteleg maturitatea profesorilor!Dintre ei ,au si ei copii!

  • dumnezeueateu zice:

   Ok, deci un adolescent fara minte face un copil ascunde asta parintilor (desi nu prea situ cum poti ascunde o sarcina in 8-9 luni – aici e si vina parintilor ca n-au vazut, hai sa fim seriosi, ce parinti sunt aia??).

   Dupa ce ca a ascuns asta parintilor (aparent si profesorilor daca ei nu au anuntat parintii) si probabil acum isi iau suturi de la parinti cu bebelusul in brate ar trebui sa isi ia suturi si de la profesori si colegi (cei care ar trebui sa fie familia din afara familiei?)

   De acord ca ar fi trebuit ca toata lumea sa fie alaturi de ei de la inceput, de exemplu sa le explice la ce e bun un prezervativ.
   Dar acum, cand oricat de trista ar fi solutia copilul s-a nascut si de el sunt legate niste sperante, a le intoarce spatele proaspetilor parinti si a le ignora bucuria (ca presupun ca sunt bucurosi) e o dovada de miserupism.

   Nu-ti imagina ca profesorii nu i-au judecat dar deja e prea tarziu pentru preventie.
   Dar hai sa vedem, fata ta ce i-a spus? „Felicitari” sau „esti un ignorant care nu stie sa foloseasca o caciulita la aproape 18 ani si copilul tau o sa fie un ratat ca tine”.

   Pana si conventia sociala te forteaza sa zici ceva unui tata proaspat, sa il ignori sau sa iti alegi momentul asta pentru a-i face morala crestina nu face decat sa-l indeparteze mai mult de societate, sa il demoralizeze cu privire la viitorul lui si sa il arunci in posibilitatile abandonului scolar.

   • Simion zice:

    Ateule, cred ca „valorile” in care cresc asemenea copii nu sunt cu adevarat valori. Ca sa deosebesti binele de rau ai nevoie de un sistem de valori corect, altfel ajungi la profesori care li se pare corect relatiile sexuale inaintea casatoriei.Asa nu-i nici o problema ca doi copii au avut un copil, care va creste cu doi parinti iresponsabili, care probabil nici nu vor fi impreuna.
    Observi draga Ateule ca suntem intr-o societate bolnava careia ii lipseste Sistemul de valori corect. Acest Sistem de Valori este Sfanta Scriptura, descoperirea voii lui Dumnezeu, pentru noi oamenii.
    Acuma sigur ca la o asemenea intamplare repari ce mai poate fi reparat, insa oricum datorita pacatului acestor tineri, vor avea de suferit toti, cred ca cel mai mult chiar acel copil.
    Prezervativul de care ne vorbesti dumneata ar proteja o sarcina nedorita insa nu poate proteja sufletele care se implica intr-o astfel de relatie. In majoritatea situatilor de sex inaintea casatoriei, apare in scurt timp ruptura relatiei si implicarea in alte relatii, In scurt timp constiinta incarcata duce la depresii si inima unor astfel de tineri devine un chin, apare frica de a mai avea o familie, apare instabilitatea si neincrederea in sexul opus si capacitatea de-a mai avea vreodata o familie, plus vinovatia interioara datorata pacatului.
    Toate acestea,draga ateule, nu ti le spun din intuitie, ci le-am experimentat pe „pielea” mea.
    Eu am avut harul (dar nemeritat) ca sa-L intalnesc pe Dumnezeu si sa-mi descopere remediul pentru boala pacatului. Mi-am dat seama ca „valorile atee” in care am trait erau de fat niste minciuni ale diavolului, in care eram chinuit. Adevarata viata in care un om poate fi fericit este aceea traita in Valorile Scripturii.
    Ei, tinerii si copii societatii noastre au nevoie de Adevar, de Valorile lui Dumnezeu.Ce te faci atunci cand nimeni nu le dau acele valori si chiar sunt ascunse de ochii lor?

    • Nicu D. zice:

     Pot sa te intreb cum a lucrat in mod concret harul lui Dumnezeu si cum ti-a vindecat boala pacatului?

     • Simion zice:

      Dupa ce m-am afundat in pacat, necredinta, simtindu-ma gol m-am afundat in iluziile legate de fenomenul OZN, filozofie, magie neagra ectc. Am ajuns la concluzia ca Sensul vietii este un Nonsens si in intunericul acesta a licarit o lumina. Cineva mi-a dat o Scriptura si dupa ce am citit-o, teoretic am inteles ca Ea scotea in evidenta pe Isus Mantuitorul. Harul a fost ca intr-o zi i-am cerut lui Dumnezeu sa-mi dea un semn ca El exista si El a ascultat rugaciunea mea. In scurt timp m-am daruit Domnului si L-am rugat sa ma elibereze de patimile ce le aveam si sa ma ajute sa-L urmez.Eliberarea pe care am simtit-o a fost un miracol, descoperirea Valorilor Scripturii mi-au demonstrat de asemenea ca Dumnezeu exista si Intelepciunea Lui n-o poate nimeni intrece. Am perceput ca adevarata Fericire este sa traiesti in Adevarul Lui, si toata aceasta percepere datorita faptului ca in mod miraculos am devenit o faptura noua, o faptura care sa traiasca pentru Cer.

    • dumnezeueateu zice:

     Mda, des vad „fosti atei” in discutii cu crestinii, si le spun acelasi lucru:
     Daca dintr-o pozitie atee te-ai intors intr-una de credincios nu ai fost vreodata ateu. Exceptand poate primii ani de viata cand nu stiai ce-i aia zeitate.

     Sexul inainte de casatorie e o realitate din vremuri imemoriale, si cred ca e suficient sa te directionez catre decameron ca si sursa relativ istorica (stii cum e cu povestile cu graunte de adevar).

     Faptul ca din anii 60 incoace oamenii au inceput sa-si caute partenerul potrivit (inclusiv sexual) in locul primului care le iesea in cale e si un bine, si pentru unii un rau.
     Nu intru in detalii despre de ce ar fi mai bine sa fii necasatorit decat insurat cu o femeie care nu te vrea in pat, sau ce cosmar mut e asta pentru femeile care „trebuie sa se sacrifice”. Cred ca am avut cateva milenii de experimentat modelul casatoriilor aranjate si uite unde am ajuns => au fost respinse de societatile moderne.

     Tu si crestinii de diverse factiuni va plangeti de lipsa reperelor morale si vedeti cum totul se indreapta catre mai rau si apocalipse.

     Eu vad cum totul merge catre mai bine, catre gandire mai rationala, catre modele morale care nu sunt cine stie ce batranei cu barba si fusta ci oamenii din jurul nostru care ne modeleaza gandurile si ne ajuta sa fim mai buni prin discutii si schimburi de idei. Moralitatea nu e fixa si nu vine din scripturi, vine din noi si trebuie sa o redefinim in fiecare zi.
     Da, e nesigur si greu, dar de ce ar trebui deciziile morale sa fie usoare?

     Statisticile arata clar ca acolo unde nu exista decat educatie sexuala de genul „n-ai voie sa o faci pana la casatorie” exista mai multe avorturi, mai multe BTS-uri si mai multe sarcini nedorite. Cat o sa mai mergeti cu ideea asta falimentara inainte?

     Profesorii pot spune „abstinenta e cea mai sigura metoda de a proteja impotriva oricaror probleme. Dar daca nu aveti de gand sa va tineti pantalonii inchisi iata optiunile : a, b, c, d, e, f.”

     Cei mai vinovati in cazul de fata sunt parintii ambilor copii.
     Ai lui pentru ca nu i-au bagat in cap ce trebuie sa aiba mereu la el. Mie mama mi-a pus prezervativ in ghete (de mos nicolae) la 14 ani.
     Ai ei ca nu au insistat pe educatie.
     Ai ei ca n-au observat sarcina timp de 9 luni (Are you kidding me???)
     Ai lui ca daca stiau nu au anuntat imediat ceilalti parinti.

     Pe langa toate astea, faptul ca au fost felicitati de profesori e un nimic, e o platitudine, o banalitate.
     Daca nimeni din toti colegii n-a stiut nimic atata vreme atunci avem probleme si mai grave de nepasare in mijlocul acelui colectiv.

     • adrian zice:

      @DeA: „Daca dintr-o pozitie atee te-ai intors intr-una de credincios nu ai fost vreodata ateu.”

      Ce zici, nu este cam deplasata si gratuita afirmatia ta? Ai vreun argument? Ne poti prezenta un studiu stiintific al psihologiei „ateului care e credincios fara sa stie”? 🙂

      Inteleg ca tu stii mai bine despre ce credeau cei care spun ca a fost o vreme cand nu credeau. Dupa cum spui tu, eu cand eram ateu, nu eram ateu. Credeam ca sunt, dar ma inselam amarnic, eu de fapt plesneam de fervoare religioasa. De fapt DeA stie mai bine ce era in mintea mea decat stiu eu, „posesorul” mintii in cauza! 🙂
      Nu ti se pare cam trufas rationamentul tau?! Negi experienta unor oameni, de parca ai fi fost in pielea lor. Ai trait toate vietile fostilor atei din lumea asta, incat sa stii dinainte in ce credeau cand credeau ca nu cred? 🙂
      Unde este metoda stiintifica de la care te pretinzi cand faci astfel de afirmatii?!
      Ai investigat stiintific marturiile acelor oameni si ai tras concluzii?!
      Sau doar iti dai cu parerea „la botul calului”, asa intr-o doara, ca Mitica in berarie.

      DeA, uneori am impresia ca joci la cacialma. Dupa privire lasi impresia ca ti-a intrat o chinta royala, dar de fapt tu ai mana moarta.
      Nu de alta, dar descopar la tine un mod de a argumenta mult mai aproape de comportamentul religios decat de cel al unui ateu. 😉
      Cine stie, urmand „rationamentul” tau, poate ca nici tu nu esti ateu?! Crezi ca esti ateu si, fara sa stii, esti credincios. Ai grija sa nu care cumva sa fii credincios fara voie! 🙂

     • Simion zice:

      Draga Ateule,
      Nu raman surprins de atitudinea dumneatale avand in vedere „valorile” de tip „prezervativ cadou in ciorap la 14 ani”, in care ati fost educat. Nici eu nu am avut o educatie mai buna in familie si am ajuns foarte repede nefericit. Statisticile dumneatale legate de avorturi, in cadrul celor educati sa nu faca avort, cred ca sunt vazute doar din punctul dumneatale de vedere. Avand in vedere tara noastra, unde era interzis avortul inainte de 1989, totusi erau foarte multi care faceau avort.Nu contesta nimeni acest lucru si eu cred ca se intampla acest lucru datorita faptului ca oamenii nu aveau un Sistem de valori corect in care sa traiasca. Este de condamnat avortul fiindca este o crima si se datoreaza necunoasterii sau incalcarii flagrante a principiilor de „functionare” ale omului. Dumnezeu care ne-a creat, ne-a dat principii clare dupa care sa functionam la parametrii normali si prin care sa fim fericiti si impliniti.
      Omul ajunge sa fie nefericit datorita necunoasterii acestor principii sau a cunoasterii si incalcarii lor in mod voit.

      Mama dumneavoastra nu va explicat cum ati putea fi fericit pe pamant, fiindca nici ea nu stia probabil,de aceea va dat o educatie” de tipul „prezervativului in ciorap”. Ea insa nu va explicat ca folosind acel prezervati si implicandu-va in relatii in afara casatoriei veti distruge inima anumitor fete, veti fi distrus dumneavoastra in mod personal prin ruperea unor relatii, veti avea o stare de vinovatie interioara care va va face nefericit. Mama dumneavoastra nu va explicat despre statisticile S.I.D.A, boli venerice, sinucideri, boli psihice care se inmultesc alarmant in randul tinerilor din scolile de astazi.Si daca nu va explicat mamica dumneavoastra, doar deschizand un ziar de stiri sau ascultand stirile va veti da seama ca societatea noastra este bolnava, sufera si mai ales tineretul din scoli este intr-o stare deplorabila, cu sufletul facut tandari.Aceasta este generatia cu „prezervativul in ciorapi” care scoate arma si ucide fara resentimente, care naste copii in spitale si-i parasesc in grija statului,care mor prin WC-urile scolilor cu seringa de heroina in vene, care nu se mai inteleg cu parintii si sunt o povara pentru societate ectc.

      Dragul meu Ateu, vreau sa-ti spun ca indiferent cum iti suna cuvintele mele, Dumnezeu te iubeste, doreste sa vi la El, sa-ti dea eliberare din starea in care te afli. Faptul ca nu L-ai vazut fata in fata pe Dumnezeu nu te absolva sa ramai in starea de nefericire in care te afli. Dumnezeu iti vorbeste prin gandul vesniciei din inima ta, prin constiinta care iti da starea de vinovatie de atatea ori, prin rabdarea care o are cu dumneata ca inca mai esti in viata. Eu te indemn sa cercetezi Scriptura, sa te apropii de Dumnezeu care te asteapta si nu inceteaza sa te iubeasca, dorind sa fi fericit, sa „functionezi” in parametrii dupa care ai fost creat si sa fii o binecuvantare pentru lumea in care traiesti si mai tarziu pentru Cer. Nu uita insa ca El nu obliga, ci El te cheama si iti spune: „Daca vrei vino dupa Mine”.
      Sa fi binecuvantat de Dumnezeu si ma voi ruga pentru tine.

 49. Simion zice:

  Frate Marius, ma intreb oare de ce nu mi-ati aprobat inca replica la articolul dumneatale? Sa fiu pe un site unde critica la tot ce spune-ti are parte de cenzura?

  • Marius David zice:

   Stimate Simion,
   1. n-am apucat inca sa raspund acelui comentariu
   2. in acel cometnariu nu ati criticat ci ati aruncat cu jigniri la persoana. Aceea nu este critica. Cel putin nu constructiva.
   3. da, pe acest site este cenzura. Daca n-ar fi …. n-ati putea citi si unele urechi mai virgine s-ar sminti imediat, daca ati vedea injuraturile care mi se aduc.

   Mai noi … mi-a scris inclusiv Sanda Ladosi 🙂

   • Simion zice:

    Nu va cunosc Stimate Marius si critica era la atitudinea dumneatale avuta in materialul postat. Cred ca este nevoie de intelepciune si daca gresim cu ceva in atitudine, sa fim gata de schimbare, aceasta nu ar arata slabiciune, ci dimpotriva tarie de caracter si intelepciune.
    Multa binecuvantare si intelepciune sa-si lase Domnul peste tot ceea ce doresti sa faci spre slava Lui.

   • Simion zice:

    Frate Marius, observ ca incurcati cenzura cu moderarea unui forum. Nu exclud moderarea unui forum, cand vocabularul obscen si vorbirea incompatibila cu acel forum duc la anularea si stergerea unor mesaje.
    Condamn cu toata inima, insa, cenzurarea avand la baza: „pumnul in gura” la oricine incearca sa ma contrazica.
    Prin mesajul pe care-l cenzurati nu am folosit cuvinte obscene, nu am folosit atac la persoana, ci o critica de atitudine, o atitudine incompatibila cu numele cel purtam de crestini, urmasi ai lui Isus. Nu va asteptati ca toti sa va cante in struna si fiti gata sa va pocaiti cand este cazul. Asa crestem frate Marius, asa ne maturizam si in felul acesta Dumnezeu ne poate folosi pentru zidirea Bisericii lui Isus.
    Am auzit de dumneatale cu ceva timp in urma si v-am simpatizat pentru anumite atitudini luate impotriva pacatului. Acum am ajuns sa va cunosc si sa interactionam impreuna, si-mi dau seama ca exista inauntru dumneavoastra o atitudine de tipul lui „Iacov si Ioan”, carora Domnul a trebuit sa le spuna clar:””Nu stiti de ce duh sunteti insufletiti!”.
    Eu cred ca fiecare din noi trebuie sa ne analizam in fiecare zi si in lumina Cuvantului,lasandu-ne calauziti de Duhul Sfant sa fim gata sa fim cizelati si folositi pentru largirea Imparatiei lui Dumnezeu.
    Toate acestea am vrut sa vi le spun din inima si cu toata dragostea si ma rog in acelasi timp ca Dumnezeu sa va foloseasca in mod eficient, in tot planul Sau in legatura cu mantuirea oamenilor. Totodata daca continua cenzura acelei postari, eu ma retrag de pe acest forum, dorind ca Dumnezeu sa binecuvinteze fiecare cititor si sa ne ajute pe fiecare din noi sa ne ducem mantuirea pana la capat si sa ne bucuram cu toti in acea zi, in prezenta Mantuitorului nostru Isus Cristos.

    • Marius David zice:

     Simion, eu nu confund nimic, am experienţa destula şi la moderare şi la cenzurare.
     Vocabularul pe care l-ati folosit nu va face cinste, mai laes ca nu ma cunoasteti personal. Alaturarea unor cuvinte ca „smecher” si alte chestii de genul acesta, plus ironii fara substanta nu cred ca vor contribui vrodata la o critica constructiva.
     In primiul rind nu cred ca ati inteles spiritul in care este scris articolul.
     In al doilea rind ati reactionat pripit.
     Il al treilea rind ati reactiont cu un limbaj de mahala, asa cum tocmai dvs. spuneti.
     Dupa cum vedeti celelalte comentarii le-am lasat on line.
     Nu context ca ati spus lucruri din toata inima,nu cred ca le-ati spus cu toata dragostea.

     Inca ceva. Eu mi-am dat numlee complet. Va rog sa va dati numele complet, localitatea din care sinteti si biserica din care faceti parte, ca sa stiu cu cine stau de vorba si cine ma critica, si va dau drumul la acel comentariu.
     Daca tot vorbim de onestitate, sa mergem pina la capat. De acord?

 50. adrian zice:

  Marius, care crezi ca ar fi reactia daca in bisericile noastre s-ar citi „De cultu feminarum” a lui Tertullian? Ai curaj sa folosesti textul la o intalnire de tineret?

 51. dumnezeueateu zice:

  @adrian, e foarte simplu.
  Pozitia atee si pozitia sceptica sunt perfect compatibile.
  Pozitia sceptica si pozitia credincioasa sunt compatibile doar daca nu aplici scepticismul la religie.

  In acelasi fel daca te consideri ateu doar pentru ca zici „nu exista dumnezeu” si apoi o lasi asa, la nivel declarativ, fara sa studiezi, fara sa stii care sunt argumentele, care sunt contra-argumentele care sunt problemele moderne atunci riscul de a te intoarce la o credinta sau alta sunt foarte mari.
  De exemplu o sa fac o presupunere ca Simion a fost educat in sistemul comunist (macar liceul?) ceea ce inseamna ca i s-a predat teoria evolutiei si probabil i s-a sugerat ca nu e nevoie de zei.
  El a luat genul asta de afirmatii pe nemestecate (cum facem mai toti cand ne spune o autoritate ceva) si apoi s-a lovit de ceva in viata care l-a pus in genunchi. Ergo dumnezeu exista. E irelevant daca asta s-a intamplat la el, e suficient sa vedem cati membrii ai PCR erau atei declarati dupa care au umplut bisericile in 90.
  Astea sunt povestile ateilor care nu sunt atei, daca parasesti o religie fara sa stii de ce o faci sau o faci din fronda, educatie insuficienta (in domeniul ateismului) si temperament vulcanic, te vei intoarce intr-o biserica.

  Daca o faci dupa un proces sincer de cantarire a afirmatilor religiilor si afirmatiile lumii reale atunci e posibil sa scapi de tot.
  Ajungerea la ateism e un proces nu o intamplare si procesul poate dura ani intregi (a durat vreo 2 pentru mine)

  @Simion,
  ma bucur tare mult sa vad cat de multe stii despre cum m-a educat mama. Esti un adevarat invatat mistic al universului. De asemenea esti evident in conexiune directa cu dumnezeu care iti spune cat ma iubeste (iti spune tie!) dar mie nu mi s-a manifestat in camera cu o bere ca sa ne clarificam problemele.
  Eu inca astept, dar daca tot alege intermediari n-am ce sa fac. Sa-i spui ca o sa-l filmez da?

  Mi-am autocenzurat un comentariu legat de parerile tale despre avort si chestiuni conexe, nu merita efortul.

  N-as pune cauza nefericirilor tale pe baza educatiei „prezervativiste” primite in familie, poate parintii tai chiar isi doreau sa te protejeze de boli. Daca tu nu esti suficient de matur psihic incat sa inghiti un refuz de la o tipa, e doar problema ta, nu esti primul si nu esti ultimul.
  Suferinta amoroasa e o parte importanta a vietii, si filosofia mea cand eram ranit era „mai bine ca sufar si sa stiu ca am iubit, decat sa imi fi dat seama ca nu mi-a pasat deloc”.

  Ce viata e aia in care esti doar fericit? Cum mai apreciezi bucuria, raza de speranta si momentul perfect in care vrei sa opresti timpul?

  Toate cele bune sicum spune Horia Patrascu, iti urez un an NOU http://horiapatrascu.wordpress.com/2010/01/05/va-doresc-un-an-nou/

  • adrian zice:

   @DeA
   Apreciez raspunsul tau (mai ales ca de data asta nu ai mai fost „provocator”, desi incep sa ma obisnuiesc cu stilul tau). Imi place sa ma „cert” cu tine. 🙂

   Nu neg unele lucruri din ceea ce spui. Multi (dar, atentie, nu toti!) dintre acei pcr-isti „inainte” si credinciosi „dupa”, erau credinciosi cand erau atei si sunt atei acum cand se dau credinciosi. De fapt ei nu au nicio optiune si le fac pe toate rationand dupa un calcul probabilistic primitiv („daca nu e una, e cealalta”).

   Ceea ce am vrut sa subliniez este ca nu ai niciun drept sa faci astfel de analize psihologice unor oameni despre al caror traseu existential nu ai habar (si doar il presupui, ca in cazul lui Simion). Nu ai acest drept (ca tot clamezi tu chestia asta cu „drepturile”) sa „fictionalizezi” prin simplificare biografiile noastre.
   Citez dintr-un comentariu de-al tau (un raspuns catre Dori’s la un alt post): „Experienta ta cu o persoana nu se aplica tuturor (…). Cat despre capacitatile tale de a judeca psihologia diverselor persoane… sa fim seriosi.”
   De ce ar fi experientele tale personale si „capacitatile tale de a judeca psihologia altor persoane” mai credibile decat cele ale lui Dori’s (sau decat capacitatile si experientele mele)?! 🙂
   Experienta ta, dupa cum spui, nu se aplica tuturor. Ai mare dreptate! Nu uita, este valabil si pentru „experientele” TALE.
   De ce ar fi „experientele” tale si „capacitatile (tale) psihlogice” mai dihai decat ale altora? Esti vreo autoritate in materie de psihologie experimentala?
   Sau vrei sa cred ca subiectivitatea ta este mai obiectiva decat a altora?! 🙂
   Nu prea esti corect aici!
   De unde stii ca nu e invers decat spui: un ateu ramane ateu pentru ca nu a studiat si nu a „experimentat” in profunzime Realitatea?
   Ca un lup moralist, faci exact ceea ce critici la altii: iti ridici propriile tale trairi si experiente la rangul de principiu!

   • dumnezeueateu zice:

    @adrian, asa e, exista acea diferenta, totusi:

    Dori, daca nu ma insel facuse o afirmatie legata de toti homosexualii ca sunt instabili psihic, o afirmatie pentru care iti trebuie diploma.
    Eu spun ca ateii deveniti crestini nu au fost atei dar n-am cum s-o demonstrez in lipsa unei onestitati de la cealalta persoana.

    Afirmatia mea e urmatoarea: dupa ce te-ai declarat ateu nu ai studiat cu adevarat pozitia, te-ai lovit de o chestie pe care nu o puteai explica material, si datorita tendintei creierului de a atribui totul unui agent exterior si intentionat (e un principiu serios asta) ai considerat ca e semnul de la zeu pe care l-ai asteptat.
    Experienta personala, imposibil de negat si imposibil de demonstrat.

    Daca devin crestin si zic „eu vorbesc cu Dumnezeu si el vorbeste cu mine” si nu va dau si inregistrarea tine minte comnetariul asta si da-mi peste cap cu el.
    Tata se credea ateu in liceu cand a aflat de teoria evolutiei si acum e popa. Cand l-am pus pe jar despre de ce era el ateu a zis ca din cauza ca… si a facut o varza (fara carne) intre cosmogonie, abiogeneza si biologie, respectiv „totul a aparut la intamplare”.

    In cazul lui s-a dovedit pe bune si am mai intalnit-o deseori in special la preacheri care spun ca au fost atei. Cand habar n-ai ce vorbesti risti sa te intorci la 180 de grade la cea mai mica problema cu ceea ce crezi ca sustii.

    Afirmatiile (a mea si a lui Dori) sunt asemanatoare, insa nu o zic fara o acoperire, macar asa de baza.

    Cat despre faza cu realitatea, cred ca depinde cum definim realitatea (si cred ca stii cum o definesc eu), dar daca mai continuam riscam sa ajungem la hitler, asa ca lasa, problema la care sarisem (comportamentul profesorilor) nu mai are legatura cu ce discutam.

    • adrian zice:

     Eu zic ca are legatura cu principiile pe care ne construim argumentatiile, chiar daca a fost a deviere de la tema discutiei.
     OK, lasam problema, desi ea exista. Si apoi daca e o „problema”, inseamna ca asteapta si o rezolvare.
     Oricum apar mereu alte probleme…
     Din problema in problema, asa ajungem inevitabil la Problema finala. 🙂
     De-asta intrebarea laitmotiv a vremurilor noastre, definitorie pentru societatea romaneasca, este: „Si care-i problema?” Ca si cand nu am avea niciuna insolvabila…

 52. Alex zice:

  Bine zis Marius! Bravo!! Daca fetele (unele) din ziua de azi nu stiu ce-s alea maniere, ce inseamna sa fii feminina (pentru unele fete chiar a disparut termenul din DEX) atunci trebuie cineva sa le zica…sa se trezeasca…frumoastele :P.. respect.. 🙂

 53. Paul Galea zice:

  Traiesc in spania, frecventez o biserica baptista cu principii cuvincioase si bineinteles am hi5 si facebook care se identefica cu mine si nu cu tipicul „frumost”. Mentionez profilul de hi5 pt urmatoarea cauza: ma imprietenisem cu o fata baptista din romania care la randul ei avea un profil de hi5. Ma uimea devotatia ei in lucrare paralel cu provocatorul profil care il demostra la 1000 de prieteni (majoritatea soricei masculi). Cu prima vizita intr-o calduroasa vara in romania, toata nedumerimea mea a fost clarificata printr-o simpla plimbare prin centru: majoritatea surorilor Dalilei erau pur si simplu, aproape goale…sa nu spun goale. Fiind mai „curajos”, chiar le propuneam fetelor cu care aveam de aface daca cumva au nevoie de mai multi bani pt asi cumpara inca o bacata de material. Observand cum se imbraca fetele necrestine si care este moda lor, nu e de mirare ca fetele crestine, chiar daca un pic mai din spate, incerca sa le imite. Cauza poate fi explicata, chiar daca sunt crestine, prin „nevoile cosmosului in care traim”: -fata are nevoie sa fie admirata, atat fizic cat si spiritual-. Problema ca pana sa se implice intr-o relatie prefera mai mult fizic decat spiritual, prefer sa nu o abordez. Mergand pe idea ca fata are nevoie sa fie admirata, se explica faptul dc si fetele crestine ajung sa adapteze moda provocatoare: surorile Dalilei prin autodezbracarea lor fura toata atentia, noi cu ce mai ramanem? In plus, prin aceasta moda obtin diferite lucruri fara sa se forteze prea mult…..deci..hai sa incerc!!! Faptul „dezbracarii” si in bisericile crestine, dar mai ales in romania, trebuie explicat adaugand factorul -cultura-, care fara sa ne fortam sau sa ne propunem, ne influenteaza categoric. Factorul: plecati in strainatate in vremurile cand inca moda era mai sanatoasa, ajuta…..dar nu e principalul. Din cauza ca, in alte vremuri, atat necrestinile cat si crestinele se imbracau mult mai cuvincios ca in prezent. ………am auzit o vorba….extremista dat practica. O voi spune ca gluma si nu ca afirmatie: „ar trebui puse perdele intre cor si oamenii din sala!!!!” Un indemn pt baieti este urmatorul: nu condamnati cu bota fetele crestine care se imbraca provocator, ci mai degraba constientizatile ca o astfel de purtate inseamna autobatjocorire.

 54. Pingback: “Vagabondus ecclesiasticus” şi “Pastor symposionisticus” (partea I) | Marius Cruceru

 55. Pingback: Despre zăvorănizare şi feminitate | Marius Cruceru

 56. Pingback: Despre zăvorănizare şi feminitate « Life Mission

 57. Pingback: Top 10 greşeli pe care le fac studenţii la început de an universitar | Marius Cruceru

 58. Pingback: Top 10 greşeli pe care studenţii le fac la început de an universitar | Marius Cruceru

 59. Pingback: 10 greșeli studențești | Paul Sanduleac

 60. valentinvalusflorea zice:

  Ce bine ar fi daca toti predicatorii ar vorbi despre acest subiect, dar la unii le e frica sa nu supere pe cineva, sau nu sunt interesati de aspectul asta, altii mai zic ”inima conteaza”, ca parca stilul tau de a te imbraca n-ar veni din inima!

 61. Pingback: 10 motive pentru care fetele bune nu vor să se căsătorească cu voi … | Marius Cruceru

 62. Ati lovit dur si tare in fete, dar imi pare rau ca de pe la 12 ani comportamentul asta e chiar asa cum l-ati descris, iar apoi devine tot mai cosmetizat, si ascuns… dar ramane.

  🙂 Oricum, am vazut ca sunt si cautate fetele astea. Barbatii (baietii) cu nevoie de afirmare acuta, le cauta si se delecteaza cu ele. Imaginea de sine a amandurora este prabustia la pamant, si zambetul prelungit al celuilalt pare ca rezolva pe moment problema.

  Nevoia de afectivitate e normala, si mincinosii o neaga. A fost expres lasata de Dumnezeu, iar scopul ei este sacru: aratarea tainei mari, Hristos si Biserica.

  Nevoia de afectivitate este intai implinita in familie, iar la maturitate, va fi implinita in familia primita de la Dumnezeu. Cand lipseste in familie, lipseste o treime din ceea ce are nevoie un om pt a se dezvolta (trup, !suflet! si duh). Fata/ baiatul trebuie crescuti si stimulati, incurajati intr-un climat optim de dragoste, apreciere si incurajare.

  Mirarea mare e ca aceste fete/ baietii au lipsuri in familiile crestine unde „vorbirea voastra sa fie cu har, dreasa cu sare”, plina de dragoste, rabdare (n-am familie, dar imi dau seama ca roadele Duhului ar trebui sa fie prezente).

  😦 Lovim in copiii, dar parintii unde sunt? Lovim in copii, dar mentorii unde sunt? Lovim in copii, dar unde e solutia?

  Cand vad asa tineri, imi dau seama că fără harul lui Dumnezeu n-aș fi fost diferită. Tot ce sunt, sunt prin El, și Lui Îi datorez totul.

  Apreciez „beauty club”, sau cum îi zice clubul respectiv. Dacă Domnul îngăduie, aș vrea să pornesc și eu unul pentru adolescentele din biserica de unde fac parte. Deși, repet, de acasă pleacă 90% din rezolvare. De asemenea, trebuie reținut că de pe la 13 ani începe nevoia (fizică, normală) de apartenență la un grup, etc, și ar fi bine ca anturajul să fie unul potrivit pentru acești adolescenți.

  Eu m-am (re)întors la Dumnezeu după ce grupul de amici din lume s-a destrămat, și am fost racolată într-altul la Biserică. Acolo m-am apropiat mult de Domnul.

  Putem fi ași în a arăta cu degetul greșelile și păcatele altora… dar cine e fără păcat să arunce primul cu piatra.
  Decât să ridicăm mâna să acuzăm, să ucidem, mai bine am întinde mâna să ajutăm.

 63. Razvan zice:

  Interesant articolul! Mi-a placut foarte mult. Frumoastele se gasesc la orice pas, aproape ca au devenit majoritare in aceasta tara. Tind sa cred ca au depasit numarul EDITAT DE MODERATOR.

 64. victor802006 zice:

  Întotdeauna am crezut că femininul pentru papagal este papagaliță. Nu am verificat niciodată, fiindcă mi se pare că sună destul de bine ca să-l folosesc și dacă nu e corect. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.