Dreptul de a ne alege maeştrii – interviu cu prof. dr. Eugen Munteanu

Domnul profesor dr. Eugen Munteanu a fost primul care mi-a pus cartea de limba greacă în mînă. Era cercetător la institutul de lingvistică din Iaşi. Eram în clasa a X-a la un Liceu industrial, la Liceul Dimitrie Cantemir. Influenţat de dînsul şi convins apoi de dr. Beniamin Fărăgău, am făcut un pariu nebunesc. Am dat treapta a II-a la Liceul de Filologie Istorie Mihai Eminescu din Iaşi, pentru a mă îndrepta apoi spre Limbile Clasice.

După ce am început studiile la facultatea de filologie clasică la Bucureşti, m-am întors la Iaşi pentru a putea lucra mai departe cu domnul Eugen Munteanu. Mi-a condus lucrarea de licenţă şi apoi, peste ani, ne-am reîntîlnit în cadrul proiectului Septuaginta şi în cadrul proiectului MLD.

In conferinta Elogiul Magistrilor, pe care domnul Eugen Munteanu a tinut-o tot la libraria Humanitas vineri, acesta a marturisit faptul ca se numara printre acei cercetatori care au avut norocul de a-si alege maestrii. Eugeniu Coseriu si Gheorghe Ivanescu, desi temperamente diferite, dar cu o intuitie dezarmanta in ceea ce priveste limbile clasice si limbajul ca fenomen, au cultivat in discipolul lor pasiunea totala pentru subiectul ales, constiinta valorii si aversiunea fata de impostura.

Şi eu am avut apoi dreptul de a-mi alege maeştrii. Am stat din punct de vedere profesional lîngă oameni admirabili. Sînt plin de emoţie să îl aud pe domnul Munteanu vorbind despre ucenicia profesională. Nevrednic învăţăcel mă simt faţă de un asemenea dascăl.

sursa AICI

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Meşteşugăreşti, MLD. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Dreptul de a ne alege maeştrii – interviu cu prof. dr. Eugen Munteanu

 1. adrian zice:

  Dupa ce am ascultat acest instructiv interviu, am cumparat cartea lui Eugeniu Coseriu aparuta recent la Humanitas: „Istoria filozofiei limbajului de la începuturi până la Rousseau”. Este o carte exceptionala! Oricine se ocupa cu prelucrarea simbolica (traduceri automate, web semantic s.a.) ar trebui sa o citeasca. Unii oamenii de stiinta cauta zebre fara dungi in Antarctica pentru ca refuza sa creada ca filosofii si teologii folosesc un creier asemanator cu al lor. Tehnostiinta actuala o ia razna si pentru ca cei ce o fac nu mai au lecturi „umaniste”. Vrem sa ajungem in tinutul tineretii fara batranete si al vietii fara de moarte folosind GPS-ul.

  • Marius David zice:

   bine ai făcut! Acum o citesc şi eu. Coşeriu a fost un creier. Explică-mi, te rog, cum a putut fi atît de legionar încît aproape să sară la bătaie cînd era student?
   Asta mi-este greu să înţeleg.

   • adrian zice:

    da, l-a bruscat verbal pe Calinescu cand acesta, la un curs, a vrut sa rosteasca cateva cuvinte de apreciere despre Iorga (dupa atentat).
    La 20 de ani, cei mai multi dintre noi am sarit pentru un motiv sau altul la bataie. Macar pentru o fata! 🙂 Daca eu am avut dreptul la portia mea de nazbatii, de ce nu si o minte stralucita ca Eugeniu Coseriu?!
    Este de neinteles. Natura umana, pur si simplu. La care se adauga si spiritul vremurilor. Ca si in cazul lui Eliade, este un mare castig pentru stiinta de carte ca Eugeniu Coseriu nu a fost zdrobit de roata istoriei. Sigur, e si meritul lor ca, invatand din greselile tineretii, s-au tinut de implinirea adevaratei lor vocatii care, iata!, se vede ca nu avea nimic de-a face cu sfera politichiei.

    • Marius David zice:

     era o personalitate zdrobitoare. Maestrul meu, domnul Munteanu, l-a adus la Iaşi. L-am văzut pe viu. Copleşitor. Mare fizic, se năpustea asupra ta. Mai ales că eu aveam doar 56 de kg atunci.
     Şi-a ţinut discursul din memorie.
     A fost împreună cu ucenicii săi. Practica ucenicia peripatetică. Ne-am adus aminte la simpozion acum la Iaşi de acel moment.

   • Cristi zice:

    Va explic eu, dar mai intai trebuie spus ca, in episodul respectiv, nu a fost vorba despre Calinescu (pe care Coseriu l-a admirat enorm, fiind mandru ca i-a fost student; de altfel, Calinescu l-a publicat pe Coseriu in „Jurnalul literar” inca de cand acesta era… licean), ci de Octav Botez, caruia Coseriu i-a cerut sa vorbeasca in acele zile nu despre Iorga, ci despre materia cursului (conform programei). Pe Calinescu nu il intrerupsese cand, cu o zi inainte, tinuse un curs special numai despre Iorga. Adevarata agitatie au produs-o atunci alti tineri legionari. Detaliile le gasiti (alaturi de reproducerea unor documente ale epocii, declaratii etc.) in cartea de interviuri Iorgu Iordan – Valeriu Mangu.
    Izbucnirea lui Coseriu trebuie interpretata prin prisma nationalismului sau. Cand si-a dat seama de exagerarile legionarilor, el s-a disociat de aceasta miscare (si, de altminteri, a plecat apoi din tara, inca din 1940, in Italia, apoi in Uruguay, dupa alti 11 ani) si si-a vazut de treaba, dedicandu-se stiintei. Coseriu face o distinctie tripartita in cazul nationalismului, intr-o carte de interviuri (in germana) din 1997. Va ofer citatul in cauza si va fac trimitere si la sursa acestuia: „Primul tip este reprezentat de un naţionalism naiv şi nereflexiv, în cadrul căruia se afirmă interesele, drepturile, valorile şi cultura unei anumite naţiuni şi se neglijează cele ale altor naţiuni, în special ale popoarelor vecine, se neagă cultura altora fără ca aceasta să fie cunoscută. Al doilea tip este un naţionalism reflexiv, tactic, în cadrul căruia primează încă valorile şi preferinţele unei anumite naţiuni, dar în acelaşi timp sînt acceptate şi percepute interesele şi valorile altora, în consecinţă, se pledează pentru coexistenţa armonioasă a diferitelor tradiţii, obiceiuri şi culturi (…). Al treilea tip îl constituie un naţionalism critic, dinamic, în cadrul căruia şi preferinţele propriei naţiuni sînt privite sceptic şi critic.” ( http://www.contrafort.md/old/2003/108-109/622.html ).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.