Pasul 5 – Sinteza şi integrarea rezultatelor

Primii patru paşi sînt analitici.
Al cincilea pas presupune sinteze, rezumate, clarificări, dar mai ales integrarea rezultatelor.
Aici trebuie să stau cinstit pentru a-mi conştientiza propriile presupoziţii teologice, îmi analizez „contaminările”.
Nimeni nu vine spre Biblie cu mintea „curată”, tabula rasa. Chiar şi cel care n-a pus niciodată mînă pe un text sacru, vine spre Biblie cu propria expertiză, cu faptul că a trăit pe propria piele legea gravitaţiei şi legea lui Arhimede. Fiecare dintre noi trebuie să începem a ignora legi demonstrabile repetabil prin experimente pentru a crede ce au păţit două persoane pe care nu le-am întîlnit niciodată în trup, Isus şi Petru care au mers pe ape.
Aceste „întîmplări”, ca despărţirea apelor, înmulţirea pîinilor sau transformarea apei în vin, trebuie integrate într-un sistem teologic personal, confesional, într-un world view, o paradigmă care se modifică pas cu pas, text după text.

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Periegeza. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Pasul 5 – Sinteza şi integrarea rezultatelor

 1. Pingback: Cum îmi pregătesc predica? | Marius Cruceru

 2. laviniugabor zice:

  Buna Marius

  Acum ceva vreme am gasit pe blogul tau un link legat de o metoda de transcriere ideatica a unui text folosita de piper (desiringgod). Erau vreo 10 clipuri legate intre ele despre exegeza unui text. Am cautat in toate felurile si nu reusesc sa gasesc ce caut…Asta datorita faptului ca nici nu stiu bine ce caut…:). Cred ca am nevoie sa stiu si visul si talmacirea lui dar daca totusi cumva ai vreo idee despre ce zic…te rog sa-mi raspunzi. Multumesc mult.

 3. laviniugabor zice:

  Pe cele ale lui Beni le stiu bine si imi sunt de mare folos. Nu prea stiu cine este Liviu Ciortuz dar m-as bucura sa pot studia putin ‘rafinamentul’. Spre deosebire de Beni care foloseste tarnscrierea structurala( de mare pret) piper are un stil ciudat pe care mai apoi s-a dezvoltat un program (software). E un fel de structural ideatic. Am vazut in urma cu ceva vreme prezentarea metodei respective si acum eram chiar doritor sa o vad aplicata pe cartea pe care o studiem cu biserica. Mailul meu este EDITAT daca crezi ca imi poti imprumuta ‘framantarea ta’ legata de exegeza unui text. Multumesc mult!

  • Marius David zice:

   Software-ul la asta ste ca şi cu google translator. Îţi voi ieşi nişte comedii… în sfîrşit este opţiuea ta, este domeniul vostru, nu mă bag, dar încearcăî o traducere din latină cu google translator.
   va ieşi ceva de rîsul-plînsul,
   nimic nu va putea înlocui talentul şi intuiţia şi darul omului

 4. 🙂 …Unul dintre aspectele pozitive…spatiu virtual de comunicare. Iata cum acest mediu poate face ca darul cuiva sa fie in beneficiul altcuiva. Multumesc Marius si astept inca cu nerabdare sa arunc o privire peste metoda ta, gata sa imi asum unele aspecte.

 5. :). Deal! Mai greu e insa sa astept inca vreo 10 luni…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.