„Cei care cred că cred” – Andrei Pleşu

Cei care cred că cred ilustrează tipul de derapaj pe care părintele Andrei Scrima îl numea „ortopraxie“. Sînt sîrguincioşii „gesticulaţiei“ religioase, cei care se simt „în ordine“ pentru că pontează birocratic la oficierea liturghiei, mănîncă de post şi se roagă doar „cu buzele“ (Matei, 15, 8). Cei care spun toată ziua „Doamne, Doamne!“ (Matei, 7, 21) şi se socotesc îndreptăţiţi, pe baza zelului lor exterior, să capete un fotoliu de orchestră în rai. Cei care sînt siguri de mîntuirea lor şi privesc condescendent spre semenii lor mai puţin norocoşi. Evident, credinţa care nu devine şi un mod de a fi, care nu-şi practică premisele, care nu participă la viaţa comunitară nu depăşeşte nivelul speculaţiei intelectuale şi al „gratuităţii“ estetizante.

Dar credinţa care se epuizează în ritualism bigot şi superstiţie coregrafică nu e mai puţin lovită de vacuitate. Credinciosul „instalat“ confortabil în credinţa sa, credinciosul care nu mai are întrebări, drame, griji sufleteşti, stupori şi incertitudini e un simplu funcţionar bisericesc, a cărui suficienţă, al cărui „sedentarism“ spiritual pot fi exasperante pentru Dumnezeu însuşi (cf. Isaia, 1, 11-15).

Citeşte mai departe AICI

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în In-text-esant. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la „Cei care cred că cred” – Andrei Pleşu

 1. george zice:

  “Cei care sînt siguri de mîntuirea lor şi privesc condescendent spre semenii lor…”
  Atunci cand vorbim de mantuirea noastra exclusiv la trecut si prezent, ajungem invariabil la „suficienta” usor dispretuitoare de care vorbeste dl. Plesu. Crezand ca mantuirea e un „lucru de apucat” si de pus „la pastrare” in buzunar pentru Ziua Judecatii, vom realiza ingroziti in fata Domnului ca buzunarele ne sunt – de fapt – gaurite si goale.
  Eu ader neconditionat la parerea ortodoxa (si biblica): „Am fost mantuit, sunt mantuit si nadajduiesc ca voi fi mantuit”

 2. stejar gh.iulian(exateo) zice:

  „”sedentarism „spiritual”-un inamic periculos,calatoreste impreuna cu ipocrizia. ma declar intru totul de acord cu george

 3. Imi doresc sa aud de la Andrei Plesu (pe care il admir de altfel) si lucruri de bine, nu numai critici asupra celor „care cred ca cred”. In rest, noi sa fim sanatosi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.