Dimineaţă m-a întrebat Natalia, soţia mea, ce gîndesc la 40 de ani? (de fapt pe la ora 3 noaptea i-am împlinit). I-am răspuns:
– Că Dumnezeu a fost bun de necrezut şi de nemeritat cu mine. Sînt absolut terorizat de facerile lui de bine.
Mi-a răsturnat căruţa cu daruri în curte.
Dar după har şi dar după dar şi darurile cele mai mari sînteţi voi, tu şi copiii.
Harul? Că sînt mîntuit şi în proces de mîntuire… de mine însumi.
Probabil că de la vîrsta asta începi să te întrebi cine eşti, nu te mai întrebi ce ai făcut, ce ai realizat.
De fapt, draga mea, acum îmi vine în minte cartea lui Buber, Eu şi Tu, ce-aş fi fost eu…. fără Tu (El), ce-aş fi fost eu…. fără tu?
Sîntem săraci, aşa cum ţi-am promis, sîntem atît de bogaţi cît suma prieteniilor noastre.
Ieri am stat şi am numărat binecuvîntările, nu realizările, ci binecuvîntările. Sînt mai mult decît zilele din toţi aceşti ani şi aproape că s-ar întrece la număr cu minutele din cei zeci de ani.
M-am ferit de întrebarea: Ce regret? Ce aş fi făcut altfel? Este fără rost! Întrebarea bună este: ce voi face altfel cu mintea pe care mi-am adunat-o de pe drumuri pînă acum?
Cineva mi-a spus ieri că Moise abia la 40 de ani şi-a început şcoala adevărată, atunci a intrat în pustie, un biet infractor, ucigaş, a intrat în şcoala lui Dumnezeu. Azi mi-am adus aminte o profeţie pe care am primit-o în 1989, chiar înainte de a pleca în armată. Este o poveste mai lungă, dar Moise, ca personaj, era acolo. Se pare că intru în pustie la oi. Ce va urma după aceea? Probabil că acolo unde materialul este prost Dumnezeu lucrează mai mult la formare. Acesta este sentimentul cel mai puternic în acest moment, că se termină abia etapa de lipire a feţelor, ca în lutierie. Acum începe chiar ce este cel mai greu, lăcuirea şi finisarea.
Ştiu foarte bine că spre deosebire de Moise, am trecut de jumătatea vieţii. La 36 de ani mi-am încheiat tinereţea, acum îmi pregătesc apusul, îmi încep sfîrşitul, finisarea. Moartea lui Contreras de ieri m-a marcat mai mult decît m-aş fi aşteptat. Mi-am pus contorul cu numărătoarea zilelor în scurt şi tăiat mai lîngă carne. Poate că unul dintre cele mai bune gînduri dinaintea morţii ar fi: s-a sfîrşit, nu mai am nimic de făcut, niciun proiect de terminat, niciun document de salvat, nici iertări de cerut, nici scuze de adus.
Am luat zilele acestea nişte hotărîri pe care le voi pune în aplicare, în armonie cu soţia mea, în ascultare de duhovnic, în colaborare cu prietenii şi colegii. Pe unele dintre acestea, care privesc viaţa mea publică, vi le voi comunica, dragi prieteni. Altele vor rămîne doar de împlinit.
Gîndul care m-a chinuit constant în aceste zile a fost faptul că Dumnezeu m-a umilit cu atîta bine, m-a copleşit şi nu mă voi putea oţărî în faţa Tronului Său de Slavă arătîndu-I niscaiva cicatrici. Sînt limpede de bine şi spălat în prea multă bunătate. Sînt alintat de-atîta har, dar ştiu bine că oricînd nuiaua şi toiagul Său pot lovi crunt. Mă bucur tremurînd şi mă cutremur scuturîndu-mă de veselie.
Deci… rămîne întrebarea esenţială: Ce-i de făcut de aici înainte?
M-am uitat zilele acestea peste declarţiile lui Billy Graham, acum cînd ştie că finalul este atît de aproape. Care îi sînt regretele? Ce ar fi schimbat? Poate că este mai înţelept să îmi pun întrebarea aceasta tulburătoare din perspectiva dînsului. Atunci devine cu adevărat utilă.
Cred că, aşa cum spunea domnul Pleşu într-o discuţie cu domnul Liiceanu, anii trebuie număraţi, aşa cum ne învaţă Psalmistul, să ne numărăm bine zilele, dar zilele se numără corect numai dinspre sfîrşit spre ziua prezentă.
Oare nu aşa ne învăţă şi scriptura? Să încercăm să ne scriem concluziile vieţii, să desenăm finalul, sfîrşind bine sfîrşitul nostru de vieţuire, pentru ca apoi să încercăm să umplem spaţiul dintre acel moment şi momentul de acum. Ce se află între cele două? Nu este kronosul vîscos, ci o strălucitoare înşiruire de kairos-uri, de bune potriviri, de fapte pregătite mai dinainte să umblăm în ele.
Ce urare mai bună se potriveşte acum? Chiar cînd aş fi vrut să pun punct textului, prietenul Dorin Moţ mi-a trimis o urare foarte bună:
Zăvoarele tale să fie de fier şi de aramă. Şi puterea ta să ţină cît ziele tale.
Deuteronom 33:25.
Dacă se împlineşte urarea, atunci ori puterea va fi lungă, ori viaţa va fi foarte scurtă. Cred că a doua variantă este cea mai probabilă.
PS.
Gîndindu-mă la cea mai neagră perioadă din viaţa mea, cu puţin înainte de convertire…. într-o bună (chiar a fost bună) după-amiază, cînd mama era plecată la servici, sora mea, la biserică, eu am rămas acasă, cu gîndurile cele mai negre.
Atunci am început să vorbesc în ceartă cu Dumnezeu, I-am cerut socoteală, am apucat cerul de mînere şi am tras cît am putut de tare. Atunci mi-a părut rău că Dumnezeu nu are guler să-i înfig pumnii în revere … am luat o Biblie şi I-am spus:
– Îţi mai dau o şansă… vorbeşte-mi!
Nu am siguranţă că am prea multă minte, poate că tocmai ce s-a întîmplat atunci este cea mai bună dovadă. Am deschis Biblia, am răsfoit-o, mi-au căzut ochii pe nişte versete din cel mai lung Psalm, 119.
Am citit următoarele:
Psa 119:174 Suspin după mîntuirea Ta, Doamne, şi Legea Ta este desfătarea mea.
Psa 119:175 Să-mi trăiască sufletul şi să Te laude, şi judecăţile Tale să mă sprijinească!Psa 119:169 Să ajungă strigătul meu pînă la Tine, Doamne! Dă-mi pricepere, după făgăduinţa Ta.
Psa 119:170 Să ajungă cererea mea pînă la Tine! Izbăveşte-mă, după făgăduinţa Ta!
apoi
Psa 119:172 Să cînte limba mea Cuvîntul Tău, căci toate poruncile Tale sînt drepte!
Psa 119:173 Mîna Ta să-mi fie într’ajutor, căci am ales poruncile Tale.
apoi
Psa 119:162 Mă bucur de Cuvîntul Tău, ca cel ce găseşte o mare pradă.
Am luat Psalmul de la un capăt la altul şi … credeţi sau nu, dar textul acela mi-a salvat viaţa.
Sînt 26 de ani de atunci. Astăzi mi-am dat seama că toate aceste versete s-au împlinit în viaţa mea. Cu vîrf şi îndesat!
Ce m-aş ruga acum lui Dumnezeu?
Doamne, ia Tu ce-a mai rămas din ciobul de oală (trupul) şi din izvorul de apă (viaţa), şi foloseşte-le precum vrei, dar dacă va fi să fie cu stricăciune pentru Mireasă şi pentru celelalte vase de preţ, aruncă mai bine ciobul şi opreşte degrabă curgerea apei!
la multi ani!
Domnul sa-ti dea din tolba Sa, numai sageti de sanatate, dragoste si fericire.
La multi ani!!!
„Perfectiunea e atinsa nu atunci cand nu mai este nimic de adaugat, ci cand nu mai este nimic de inlaturat.”
Antoine de Saint-Exupery
LA MULTI ANI!
Mulţumim pentru citat!
La multi ani!
Inca o data „La multi ani!”
Cum va simtiti cu prefixu schimbat? 🙂
Pentru mine a fost inceputul numaratorii inverse, ca in armata – AMR
Sa aveti parte de zile senine si pline de bucurie si un AMR cat mai lung.
mă simt bine. Mai tînăr şi mai cu pace după unele decizii luate.
Multi inca nu stim, dar batranetea este o binecuvantare, nu stiu de ce tanjim dupa lucrurule pierdute cand avem inainte atatea binecuvantati inexplorate.
„Perii albi sunt o cunună de cinste, ea se găseşte pe calea neprihănirii.” Prov. 16 Si tot Prov. 20 „Slava tinerilor este tăria, dar podoaba bătrânilor sunt perii albi.”
Batranetile nu vin cu rusine ci cu cinste, iar daca cumva totusi vin cu rusine, este vina noastra, inseamna ca ne-am trait viata in zadar si ca ani batraneti nu ne fac cinste. Batranetea este vremea recoltei; stiti ce inseamna bucuria recoltei? Bucuria aceea de a aduna roada muncii de o vara? Daca da, atunci asa veti simti batranetea dupa ce o acceptati ca parte binecuvantata din viata. Batranetea este trecerea la nivelul urmator si sa nu spunem niciodata ca am pierdut tineretea pentru ca nu este asa, am trait-o si am sfarsit acest nivel trecand la altul ca un biruitor.
Dumnezeu a echilibrat desfasurarea vietii noastre in etape bine proportionate ca sa putem trai pana la sfarsit intr-un „ospat necurmat”
PS Asta nu inseamna ca sunteti batran 🙂
La multi ani!
Moise a zis: „Arată-mi slava Ta!” Domnul a răspuns: „Voi face să treacă pe dinaintea ta toată frumuseţea Mea, şi voi chema Numele Domnului înaintea ta; Eu Mă îndur de cine vreau să Mă îndur, şi am milă de cine vreau să am milă!”
Dumnezeu sa va dea zile pline de El.
amin… şi să Îl văd în fiecare zi!
„M-am ferit de întrebarea: Ce regret? Ce aş fi făcut altfel? Este fără rost! Întrebarea bună este: ce voi face altfel cu mintea pe care mi-am adunat-o de pe drumuri pînă acum?”
Chiar azi dimineata ma gindeam la chestia asta, dar pusa intr un alt context din viata mea. Si apoi m am gindit la ceea ce spunea Steinhardt cred, ca treburile ce tin de contabilitatea sufletului tin de lumea lui satan. el ne indeamna sa contabilizam pentru ca stie ca ori vom fi striviti de greselile din trecut, ori ne vom culca pe ureche daca am avut realizari. (Ti) – am mai spus-o si in alte rinduri 🙂 trebuie sa privim spre viitor cu ceea ce am dobindit pina acum si sa lasam trecutul sa si vada de treburi.
Putinstiutorule, îţi mulţumesc pentru telefonul de ieri. A contat!
Eu privesc dincolo de viitor. Veşnicia!
Cred că acum am căpătat un pic altă perspectivă mai ales după ultimele luni.
La multi ani binecuvantati!!
La mulţi ani, dragă Marius! Şi să dea Dumnezeu să ne bucurăm împreună cu tine şi când vei aniversa 40 de ani de la… împlinirea vârstei de 40 de ani, vorba lui Florin Piersic 🙂
nu ajung eu acolo.. maxim 72, dacă îmi dă Dumnezeu şi sabaticul, dacă nu… la 60 te salut din mers şi te aştept… ACOLO!
La Multi Ani!!!
3 Ioan 1:2.
„Preaiubitule, doresc ca toate lucrurile tale să-ţi meargă bine, şi sănătatea ta să sporească tot aşa cum sporeşte sufletul tău.”
PS. In comparatie cu aceasta urare sfanta, este de prisos sa mai adaug un traditional si atat de efemer „LA MULTI ANI !” este atat de suficienta urarea „Presbiterului” Ioan incat cel credincios nu mai are nevoie de nicio completare !
La multi ani! Am descoperit blogul dvs. cu cateva luni in urma si am invatat atatea lucruri…mi-ati largit orizontul, m-ati imbogatit. Dumnezeu sa va dea numai zile bune si impliniri alese (Isaia 32:8)!
Mulţumesc de încurajări, Miha!
Aşa să fie, precum spui!
Daniel 12:3 Cei intelepti vor straluci ca sralucirea cerului, si cei ce vor invata pe multi sa umble in neprihanire vor straluci ca stelele , in veac si in veci de veci.
Vesnic sa traiesti impreuna cu cei dragi.
La multi ani!
mulţumiri, Adrian, mulţumiri tuturor!
La multi ani, frate Marius!
Să te asculte Domnul!
LA NEMAINUMARATI ANI!
Happy Birthday To You!
You’re over the hill now:)
You deserve to enjoy and celebrate this birthday – „40” is quite a big milestone.
And speaking of birthdays… I’m sure you’ve heard of those Harvard researchers who discovered that birthdays are good for you; they didn’t quite figured out why – but their statistics show that the more you have, the longer you live! 🙂 🙂
toată ziua am rîs de chestia cu „un grup de cercetători”. tare de tot!
La multi ani binecuvantati! Domnul sa va aduca doar vesti bune si bucurii de la copii!
mulţumesc încă o dată!
Multi ani binecuvantati cu Mantuitorul, frate Marius!!!
La mulţi ani !
Să vă fie inima un permanent izvor de Har. Cum spuneaţi dvs. mai demult: izvor, nu băltoacă stătută…
eu sînt o cascadă,
soţia mea este un lac adînc şi limpede.
La multi ani!
Multumesc ca v-ati facut timp sa scrieti (si pe blog)!
pentru voi!
La multi ani!
şi cu cîntare!
Frate Marius, La Mulţi Ani în Domnul! Am preferat să vă scriu o urare în loc de telefon, numai din dorinţa de a nu vă răpi din timpul preţios, mai ales astăzi când probabil sunteţi cu cei dragi. Dimineaţă în timpul meu de părtăşie cu Domnul v-am încredinţat Lui, pe dumneavoastră şi familia dragă. Mi-am regăsit în inimă şi minte, în timp ce mă rugam, multe din lucrurile preţioase pe care le-aţi clădit în mine şi familia mea în anii de studenţie. M-au impresionat gândurile din postarea de mai sus, acum de ziua dumneavoastră. Credinţa, familia, prietenii, sunt lucruri pe care le preţuiesc tot mai mult pe zi ce trece, apropiindu-mă şi eu de 40, dacă Domnul va voi.
Vă doresc binecuvântarea lui Dumnezeu şi harul Său.
Cu mult drag Cristian şi Izabella
Psalmul 90
draga Cristi,
îţi mulţumesc pentru aceste rînduri. Sînteţi o încurajare cînd vă vedem în lucrare!
Pentru voi se merită jertfa de la şcoală.
Domnul sa va intareasca in continuare si sa va copleseasca cu binecuvantarile LUi!
La multi ani si multa sanatate!
şi multă minte!
La multi ani, frate Marius !
Continuati sa fiti o incurajare pentru mediul evanghelic si acelasi om ce se tine strans de adevarul Scripturilor !
Aşa sper să fie!
Să vă fie mîntuirea utilă , adică exercitată în mod continuu , public , paşnic , netulburat de nimeni şi sub nume de proprietar , pînă la capăt , la fel cum vă exercitaţi continuu şi fiinţa sănătoasă , spiritul iscusit şi firea educată !
Multă binecuvîntare !
mulţumesc, prea generos, Gabriel Băloi, prea generos!
LA MULŢI ANI CU DOMNUL ISUS…
Întotdeauna o să duc dorul de orele de greacă cu dumneavoastră…
🙂 Este una dintre cele 10 porunci… la care crezi că mă gîndesc acum?
La multi ani!
Bratul lui Dumnezeu sa va apere impreuna cu familia in calatoria vietii.
la multi ani binecuvantati de Dumnezeu, dle Cruceru!
Mulţumesc, Elior! dacă sînt mult prea multi … pre multi ii popesc.
Sa traiti vesnic!
La multi ani si Harul Domnului sa fie peste tine, casa ta si toate lucrarile in care esti implicat!
Domnul sa te binecuvinteze!
Fie ca „ciobul” si „izvorul” sa se lase folosite frumos inca multi ani de aici inainte!
La mulți ani vă dorește Daniel, Marie-Louise, și Alexander Patrick Paulesc!
Dr. Cruceru: fără clișee, mulțumiri că existați.
cu dragoste.
Stimate Daniel Paulesc,
vă cred cu toată sinceritatea,
a fost o supriză urarea dvs.
La multi ani, binecuvantati, frate Marius! Va salut cu Psalmi 37: 23-26.
Mulţumesc, acum caut psalmul!
La multe binecuvântări!
Eu vin mai rar pe aici, asa ca sunt un intarziat in a ura de bine.
La multi ani si… sanatate!
mulţumesc!
Marius, alături de urările obișnuite și de rugăciunile (ne)obișnuite, aș vrea o relatare mai amplă a acestor două fraze din postarea ta aniversară:
„Azi mi-am adus aminte o profeţie pe care am primit-o în 1989, chiar înainte de a pleca în armată. Este o poveste mai lungă, dar Moise, ca personaj, era acolo.”
Mulțumiri și binecuvântări cu carul mare! 🙂
Mulţumesc, A.Dama,
la povestea respectivă cu profeţia sper să revin!
timpul îmi stă împotrivă,
ai să vezi,cînd ai să împlineşti vîrsta mea… cum se duce vremea, mai repede!
Imi place ca odata cu prefixul ati pus poza preferata. 🙂
va mai urez inca odat ceea ce am facut la 28 ianuarie orele 00.o6 ca sa fiu prima dupa Natalia si copiii;
care va felicita. . 🙂
mulţumesc mult
@ „Harul? Că sînt mîntuit şi în proces de mîntuire”
Soteriologie perfecta.
100% Scripturala…
nici nu se putea altfel..
@”Dar după har şi dar după dar ”
probabil ai vrut sa spui :
„har dupa har
si dar dupa dar”
corect asa..dar „si mai corect” este
dar dupa har
si har dupa dar
daca asociem darul cu binecuvantarile pamantene
iar harul cu cele ceresti
caci binecuvantarea incepe cu cele spirituale si se extinde spre cele materiale,
iar apoi, dupa darurile materiale e nevoie de un nou har spre gestionare corecta lor
astfel incat sa nu devina pricini de cadere din har ci de marire a slavei Domnului prin folosirea lor corecta.
Ani frumosi si mantuitori pentru mult i.. prin slujirea Domnului..
de fapt vei avea fi probabil mult mai multi copii decat doi (cei firesti).
Pingback: Vasile Ernu, nu retrăi!!! | Marius Cruceru
Pingback: Bucovina, patria mea de “moldovean bătut în cap” | Marius Cruceru
Pingback: Declaraţie publică cu privire la implicarea mea în politica eclesială baptistă | Marius Cruceru
AMIN! La multi ani si SHALOM!
Domnul sa ne ajute in fiecare zi sa fim pregatiti de plecarea noastra din aceasta lume, caci nu ne cunoastem ceasul…
La multi ani binecuvantati!
Pingback: Care este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poţi face de ziua ta? (41) | Marius Cruceru
Pingback: Deja mi-am petrecut mai mult de jumătate din viață … cu ea | Marius Cruceru
Pingback: 45 de lucruri pînă la 45 de ani | Marius Cruceru
Pingback: Ce-mi doresc eu … mie! | Marius Cruceru
Pingback: 50 | Marius Cruceru