Torres şi Tarrega (in memoriam Pablo Manuel Contreras II)

Două legende. Torres a fost lutier, Tarrega, chitarist şi compozitor. S-au întîlnit pe vremea cînd Tarrega căuta o chitară ieftină prin atelierele de lutierie. Se pare că Torres a fost atît de impresionat de talentul lui Tarrega încît i-a făcut cel puţin trei instrumente special dedicate lui.

Primul Torres, din cîte aflu de la prietenul meu lutier, Alexandru Marian, un lutier absolut extraordinar asupra căruia voi reveni (tăbărî) cu un interviu special, este din 1864, o chitara absolut superbă. Se pare că multe dintre primele compoziţii au sunat pe acest instrument, însă în 1888 a construit o chitară care a devenit favorita lui Tarrega. Acest instrument a făcut istorie. Sper să ţin în mînă o „reinterpretare” făcută de un lutier talentat, o „replică”, dar nu copie, făcută după acest tipar. La xerox şi fotografie multă lume se pricepe, de pictat este mai greu… dacă tot este vorba de „replici” şi „reinterpretări”. Alex Marian face reinterpretări, nu replici.

Să revenim!

Prima chitară, din paltin foarte creţ, are o istorie complicată şi tristă. A intrat pe mîna unor tîmplari de scaune şi mese care au restaurat-o pînă au înnebunit-o. Abia acum a intrat în mîna lui Luca Waldner, care a făcut ce trebuie făcut.

spune Alex Marian.

Această chitară se găseşte într-o colecţie privată din Statele Unite (unde altundeva, dacă nu acolo unde este preţuit şi Brîncuşi şi mai spunem că americanii sînt inculţi???)

Această prezentare necesită JavaScript.

Chitara din 1888 are o istorie şi mai interesantă. Chitara din 1888 a fost ultima vanduta de vaduva lui Tarrega unui chitarist din Cuba. Cumva a ajuns la un cetatean numit Elias Barreiro. La un moment dat a vandut chitara colectionarului Sheldon Ulrich care are mai multe Torres-uri printre altele.

Din fericire exista si un filmultez pe youtube tras in 1989 chiar cu Elias Barreiro:

Iată-l pe Julian Bream cîntînd Tarrega

Aşa cum spunea profesorul Sabău: Tarrega este cel mai greu test al interpretării.

Iată una dintre cele mai cunoscute bucăţi ale lui Tarrega.

Vezi AICI mai multe detalii despre chitarele lui Tarrega.

Mulţumiri lui Alexandru Marian pentru informaţii şi lui David LaPlante pentru fotografii.

PS.

Chiar astăzi era programată această postare. Chiar azi dimineaţă Alex Marian mi-a scris „a murit ŞI Manuel Contreras II”.

Dedic acest text despre lutieri şi chitarişti de excepţie unui lutier extraordinar, Manuel (Pablo) Contreras al II-lea, dintr-o dinastie de lutieri care a făcut istorie, care s-a stins la numai 53 de ani.

Iată AICI vestea. Iată-l pe Contreras vorbind despre chitara perfectă.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Chitara, Muzica, Schimb de iutuburi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Torres şi Tarrega (in memoriam Pablo Manuel Contreras II)

 1. guitarschizofrenic zice:

  FE 17 este o chitara celebra cu o istorie nefericita. Romanillos relateaza in cartea lui ca vanzarea chitarei a fost facuta de Vicente Tarrega, fiul chitaristului spaniol, crezand ca ea va ajunge in mainile lui Domingo Prat. acesta in schimb avea altceva in minte… el a cumparato pentru Maria Anido, pe atunci un copil. tatal ei fiind un afacerist instarit a platit pentru instrument. Romanillos spune ca drumul chitarei spre Buenos Aires a insemnat „national disgrace”. In carte sunt redate amintirile lui Emilio Pujol despre chitara: „Pujol was to come across this guitar many years later, during his visit to Buenos Aires, and he found it in a state of great neglect, „without a case, without any protection, lying on top of a settee”. the result of this negligence was plain to see: a fracture in the rib immediately next to the neck, the loss of a number of pieces from the rosette which, once they became unglued, were probably mislaid and lost forever, and the replacing of the old machine heads with hideous, cheap ones…” pag 183 Antonio de Torres guitar maker- his life and work. J Romanillos. asa cum spune Alex Marian, lutierul italian Luca Waldner a facut ce trebuia facut, a muncit mult pentru reconditionarea instrumentului.
  Manuel Contreras II a fost un lutier deosebit, trista pierderea lui asa devreme. rest in peace.

  • Marius David zice:

   Mulţumim, Gs, pentru aceste informaţii,
   ca de obicei, tobă de carte,
   ai putea să scrii o întreagă enciclopedie a chitarei,

   • guitarschizofrenic zice:

    noo, le citesc si eu de prin alte parti!

    • Marius David zice:

     şi cum crezi că sînt făcute majoritatea cărţilor? De ce crezi tu că eu scriu pseudocomentarii? Comentariile m-ar obliga la un fel de cut and paste… vorba cuiva… dacă iei dintr-o singură sursă se cheamă plagiat, dacă iei din mai multe surse se cheamă cercetare…
     Periegeza şi pseudocomentariile îmi sînt şansa la creativitate şi originalitate.

 2. guitarschizofrenic zice:

  o chitara Contreras II a lui Jose Maria Gallardo del Rey

  del Rey pe Contreras si Kaori Muraji pe Romanillos cu tornavoz, chitara inspirata de Torres.

 3. Pingback: 40 | Marius Cruceru

 4. Marius David zice:

  Alexandru Marian îmi trimite două link-uri cu nişte copii FE 17

 5. Marius David zice:

  Rozeta a la Marian Alexandru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.