S-a încheiat! A început! Noah Cristofor

S-a încheiat o perioadă grea din viața noastră! O perioadă tensionată, plină de emoții, cu o sarcină grea, venită ca o imensă supriză, după trei morți în familia noastră lărgită. Dumnezeu parcă ne-a dăruit viața aceasta într-un straniu mod compensatoriu pentru durerea din ultimul an, cu începătură în 7 aprilie 2013 și climax între 9 noiembrie și 31 decembrie. Moartea lui Florea Cruceru a fost doar postludiul unei simfonii a durerii.

Așteptarea a fost cumplită. Așteptam viața cu frica morții. Mă gîndeam că Dumnezeu va lăsa iar securea liberă printre noi cînd am văzut că lucrurile se pot complica. Priveam din holul în care eram blocat de uși cu zăvoare electrice spre turla aceea din depărtare. Parcă toate nădejdile mi s-au aruncat spre acel vîrf străpungător de cer. M-am rugat lipindu-mi gîndul de turlă precum se lipește fulgerul de copac, scurgîndu-se spre pămînt. Rugăciunea mea era un fel de fulger invers, pornind de la etajul patru al maternității spre cer.

Așteptarea cu nădejde

Așteptarea cu nădejde

Astăzi Dumnezeu ne-a bucurat. Totul ne-a luat prin suprindere.

Primul zimbet

Primul zimbet

Termenul final era în 2 decembrie. Maxim în 15 noiembrie. Evenimentele s-au derulat în cascadă. Deși copilul era întors spre naștere, în ultimul moment s-a rotit iar transversal. În ciuda dorinței noastre de a merge pe cale naturală și de această dată, n-am reușit să scăpăm de cezariană. Conf. univ. dr. Tiberiu Pop a decis rapid, ca și în cazul lui Naum Lucas, pe care l-a salvat în urmă cu 17 ani.

Nașterea s-a petrecut rapid. O cezariană ca la carte între 10.40 și 11.20.

De această dată am așteptat altfel lîngă un tată de 25 de ani și altul de 28 de ani. Eram atît de conștient de tot ce se întîmplă! Mă uitam la acești tineri. Unul mi-ar fi putut fi copil, fără prea mare greutate. Erau atît de exaltați, atît de naivi, atît de puțin treji la tot ce li se întîmplă, așa cum eram eu în urmă cu 22 de ani, cînd Neriah ni s-a născut, în urmă cu 17 ani.

Îmi venea să rîd și să lăcrimez în același timp. Să rîd de distopia mea, să lăcrimez de nostalgie.

M-am uitat la hăinuțele din plasă. La primul copil aveam 60 de kg, la al doilea 70, la al treilea 80, cu o ocolire lungă pe la 96 🙂 Acum am ochelari și părul albit și mă tem că unii copii îl vor întreba pe fiul nostru de bunicul lui, privindu-mă.

Și totul este atît de mic… am căutat pampers numarul 0. Nu am găsit!

Ziua a trecut rapid. Între ședință cu părinții, pentru fiul meu mai mare acum cînd are frate mai mic, alergătură după diferite lucruri trebuitoare și lucru alături de fiica noastră, colegă-filolog, care se luptă să nu alunece spre statutul de mătușă-mămică asistentă și soră.

Astăzi a fost o zi frumoasă pentru o naștere.

Toți copiii noștri s-au născut în zile cu nori dimineața și înseninări de după-amiază, paralelă a durerii dinainte și a seninătății de după vederea pruncilor.

Scena Balconului

Seara am jucat scena Balconului. Nu m-am putut abține să nu mă duc din nou o tură de rugăciune cu bicicleta. Am înconjurat maternitatea de 7 ori de bucurie și în mod simbolic, rugîndu-mă pentru toate mamele de acolo, pentru toate ispititele de avort, precum a făcut Iosua cu Ierihonul.

Azi ne-a sosit în casă al șaselea copil. Al treilea care a rămas în viață. Venit după o perioadă așa de grea are un nume care ne aruncă înainte și înapoi deopotrivă. Noah (consolare, odihnă – ne dorim un pic de odihnă după acești ani grei) Cristofor (scris așa, fără transliterări pretențioase și prețioase, românizat – purtătorul de Cristos, un nume proiectiv) Cruceru (purtătorul de cruce) a sosit azi, la ora 11.20, 2500 g, prematur. Prematur, prematur, dar a țipat de două ori de l-am auzit din hol. E mic, dar strigă, e puțin, dar are plămîni și glas.

Cu trei copii în viață am făcut trei juruințe azi. Nu le pot spune, dar azi este o zi de limită, de odihnă și nou început, zi de oprire și pregătire pentru o nouă alergare.

Sper să fiu un tată mai bun. Acum am altă minte, altă perspectivă și am încă doi copii, care ne vor deveni consultanți permanenți. Au trecut prin școala noastră ca părinți, acum este rîndul lor să ne învețe cum să nu mai repetăm greșelile pe care le-am făcut în dreptul lor.

Sper din toată inima să fac mai bine de această dată. Nu voi putea împlini desăvîrșirea, dar cel puțin vom încerca să ne imităm Dumnezeul, Tatăl nostru ceresc, pe care, dacă îl judecăm după rezultate, este un tată ratat, dacă îl judecăm după investiție, este Desăvîrșit în dragostea Sa.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, cugetări de pe bicicletă, Fabrica de barbati, Jurnal de tată imperfect, lacrima din colțul ochiului, zîmbetu din colţu gurii, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

59 de răspunsuri la S-a încheiat! A început! Noah Cristofor

 1. STEFAN T. zice:

  Felicitari frate Cruceru si DOMNUL sa va aibe in paza si binecuvantarea Lui pe cel mic si familia!Este cel mai mare sentiment cand vezi binecuvantarea Domnului prin copii.Am traito acuma doi ani la fetita noastra si eu si pot spune ca e ceva unic si multumitor in fiecare zi ca Domnul nea data asa momente pe pamant!

 2. Romana Popa zice:

  vă mulțumesc pentru că ne-ați lăsat să ”zărim” căte ceva din ceea ce Dumnezeu lucrează în viața familiei Cruceru. pentru mine e reconfortant și încurajator. iubesc bebelușii și mă minunez de fiecare dată cand unul apare, de ceea ce numai Dumnezeu poate să facă. mulțumesc
  Romana

  • Marius David zice:

   Poate că Dumnezeu ne-a dat copilul acesta nouă, celor ce probabil în vreo doi sau rtei ani vom deveni și bunici, ca să vă încurajăm pe voi. Dacă Domnul va ajuta, cu acest copil vom face homeschooling, ca să vă deschidem drumurile vouă și să căpătați curaj.

 3. Pentru Natalia de la Daniela:
  O măsură îndoită de har cum a avut Elisei!
  Pentru Marius de la Daniel:
  Un alt Cristofor a descoperit Lumea Nouă. Fie ca al vostru să vă aducă o întinerire pe dinăuntru și niște noi orizonturi.
  Pentru Marius de la Daniela: Dumnezeu este singurul tată perfect. Mulțumim că El scoate ceva bun și din greșelile noastre.

 4. Reblogged this on B a r z i l a i – e n – D a n and commented:
  Marius este iar tătic!

 5. anonimus zice:

  sa va traiasca. sunteti un tata tanar. tatal meu avea 43 de ani cand s-a nascut sora mea si nu mi s-a parut prea „copt”. baietelul e o minunatie. m-a inmuiat de tot. ce minune! ce bucurie!
  sanatate si putere doamnei!

 6. Adrian zice:

  Vivat, crescat, floreat!

 7. Cornea Maria zice:

  Dumnezeu să vă binecuvinteze frate Mariu Cruceru. Să fiți în continuare binecuvântare pentru tineri și pentru maturi. O îmbrățișare plină de dragoste sorei. Mi-ar fi plăcut și mie să fiu părinte, dar sunt copil de Dumnezeu și sunt în fiecare zi cocolată de Tatăl Ceresc.Dumnezeu nu este un tată prea bătrân și dacă ați fost binecuvântat cu o minune de copil, înseamnă că aveți vârsta potrivită pentru asta. Fiți binecuvântat

 8. gabi zice:

  Intuiesc una din cele 3 juruinte:-) Inca o data, ne bucuram de bucuria dvs. Domnul sa va dea putere sa va tineti juruintele.

 9. daniel zice:

  ce sansa imensa sa fiti din nou tata la a doua tinerete!Ce nou început!Parca ati lua viata de la capăt!Sa va traiasca si sa va bucure!

 10. Nusa zice:

  Va multumesc ca ati impartasit aceasta minunatie si cu noi, oameni straini de fam. dv.
  Va marturisesc sincer,nu stiu cum de ma pot bucura de bucuria voastra avand in vedere ca va cunosc doar din ceea ce scrieti…
  Oricum, il binecuvantez in numele Domnului Isus pe Noah Cristofor, sa fie o binecuvantare pt. el, parinti&frate,sora, biserica…

  • Marius David zice:

   da, am fost acuzat că sînt atît de deschis, dar iată ce familie mare am adunat 🙂 Cum să nu vă bucurați, dacă faceți parte din familie?
   Și apoi am descoperit în ultimul an ca este mai bine să scriu despre astfel de lucruri, sînt mai utile și cu mai faste rezultate decît scrierile despre alte subiecte. 🙂

 11. Domnul vă este putere, sprijin și adăpost! Binecuvântările Sale aduc prospețime și speranță pentru cei întristați și osteniți! Ne bucurăm mult și vă felicităm în Domnul!

  • Marius David zice:

   Mulțumim! După șase copii, 3 pe pămînt și 3 în ceruri, frații penticostali mă privesc cu mai mult drag 🙂 Domnul sa va binecuvinteze si pe dvs. acum in postura de bunic, din cîte am înțeles!

 12. Nico Rus zice:

  E un inceput foarte frumos micutul Noah Cristofor! Sa aiba un nume bun si sa fie iubit!! Proverbe 22 cu 1.

 13. capaln zice:

  Marius, Felicitari , Esti bogat si de plictiseala in viitor nici nu poate fi vorba. O salutam pe Natalia,
  si ne bucuram si noi.

 14. alterema zice:

  Sincere felicitari! Sa stiti ca am sa iau si eu o feliuta din bucuria dvs. 🙂 Domnul sa va binecuvante intreaga familie!

 15. ecobanat zice:

  Fiti binecuvântați cu întreaga familie de Cel Preaînalt care are un plan perfect pentru fiecare om creat după chipul și asemănarea Lui! ne bucurăm foarte mult pentru lărgirea familiei și credem că și a Împărăției lui Dumnezeu.

 16. guitarschizofrenic zice:

  Felicitari!

 17. Slava Domnului! Felicitari si mult har de sus! 🙂

 18. Felicitari!! Domnul sa il binecuvinteze pe Noah -Cristofor!

 19. pop silvia zice:

  Minunate si semnificative sunt toate fotografiile postate cu aceasta ocazie.Domnul sa faca sa lumineze fata Lui peste intreaga familie iar micutul Cristofor sa fie ceea ce numele lui inseamna.

 20. Daniel zice:

  Domnul sa-L binecuvinteze pe noul nascut, intreaga dumneavoastra familie si lucrarea pe care o faceti! „Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile”.

 21. Vasile zice:

  Sănătate lui Noah Cristofor!

 22. elisa zice:

  Este o MINUNATIE !
  si mai este si frumos!
  O sa va umple casa de bucurie !
  Domnul Dumnezeu sa va binecuvanteze,
  pe Natalia si pe dvstra, pe Naum si Neriah.
  Sa va inzestreze cu multa putere ca sa/i conduceti
  pe toti pe DRUMUL pe care l/ati ales ,
  sub MANA TARE a lui Dumnezeu!

 23. tibi zice:

  Felicitari fam. Cruceru. V-ambucurat Domnul mai mult decat ati putut visa. Mare DUMNEZEU avem. Tatal nostru sa fie si Tatal lui Noah Cristofor si a tuturor celor dragi noua, Amin. (vezi comment-ul de la ” Am facut un blog si …… a fost bine „)

 24. Valentin zice:

  Multa binecuvantare pentru Noah Cristofor si pentru familia voastra!

 25. Elisei zice:

  Felicitāri!

 26. Alex zice:

  Mai cu intarziere, am ajuns si eu pe aici si am aflat vestea cea mare! Ma bucur din suflet pentru voi, pentru imensa binecuvantare ce a venit in familia voastra. Sa va traiasca pruncul si sa va bucure zilele cu zambetul pe care iata, din primele sale clipe vi l-a daruit. Ce dar mai mare de la Dumnezeu?
  Pace si bucurie in casa voastra! 🙂

 27. Janeth zice:

  Dumnezeu sa-l binecuvanteze pe Noah (am sesizat ca indragiti litera „N” 🙂 caci ce binecuvanteaza El ramane binecuvantat in veci.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.