”Am fost torţionar”

Trei dintre cele cinci cărţi ale lui Ioan Chertiţie vor ieşi de sub tipar în cursul lunii februarie. Prima dintre ele va avea titlul “AM FOST TORŢIONAR! – Confesiunile unui fost gardian”. Celelalte două vor rămâne aşa cum au mai apărut (“Sighet. Apelul călăilor” şi “Coşmar şi mântuire”). Ioan Chertiţie este primul (şi, deocamdată, singurul) torţionar care a făcut mărturisiri complete despre adevărul închisorilor comuniste, fără să-şi menajeze şi fără să-şi retuşeze propriul portret de fost gardian în acel lăcaş al terorii.
Toate cele trei cărţi sunt spovedanii publice. În prima (“AM FOST TORŢIONAR – Confesiunile unui gardian”), unul dintre personaje este Toader Şteţca, primarul din Săpânţa, aflat la primul contact cu realităţile pseudo-democraţiei de după 1989.

Toader Şteţca a fost primul deţinut politic al sistemului neocomunist. Întâlnirea dintre cei doi şi relaţia de solidaritate dintre călău şi victimă dau cărţii o încărcătură emoţională răvăşitoare şi o tensiune morală aproape mistică.
Vom reveni cu amănunte şi, periodic, până la apariţia cărţilor, vom publica în CERTITUDINEA fragmente din tulburătoarele mărturisiri ale lui Ioan Chertiţie. (Miron Manega)

vezi mai multe AICI.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Linkomandări. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la ”Am fost torţionar”

  1. Cred că astfel de cărţi ne vor ajuta să ne înţelegem trecutul şi înaintaşi; poate ne vor învăţa şi cum să nu repetăm greşelile.

  2. Emi Z. zice:

    Este interesant cum a lovi pe ceilalti devenise o dependenta si un drog – degradarea umana – si interesant modul in care omul evolueaza –
    poate fi un subiect de studiu stiintific – cum gandea un tortionar si cum putea sa faca asemenea fapte – pocainta este singura cale de reabilitare, cu coditia sa isi dea seama de ceea ce a facut.. cartea este interesanta… si merita citita ca sa ne dam seama cat de jos poate sa ajunga un om…

  3. Pingback: Legea ascultărilor – mai ştie cineva de ea?, Şah, Fidela şi Don Juan « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.