Eminescu… Eminescu… (P)

Da, ştiu toată …. cel mai mare poet… poetul naţional… Grigore Vieru i-a spus „Sfîntul Eminescu”.

Totuşi, ce meserie a avut Eminescu? Am mai scris o dată despre meseria lui Eminescu. AICI.

Pe Radio Cultural, sîmbătă parcă, prof. Aslan discuta despre următoarea chestie: Este Eminescu poet sau filozof?

Are calificare de poet? Nu!

Are şcoală de filozof? Da!

em2.jpg

Atunci înseamnă că e filozof, dacă a mers la şcoala de filozofi pe la Berlin.

A făcut el filozofie prin poezie sau a făcut poezie filozofică? Asta-i întrebarea?

Ţin să spun de la început că mă enervează eminescolatria.

Încercăm să îl facem pe Eminescu şi astronom şi fizician (vezi comentariile La Steaua… ), creator de sistem filozofic (vezi comentariile la Glossa).

Da, „Eminescu e mare, bre”… sună ca un comentariu de compartiment de tren, clasa a II-a, după ce au fost consumate ouăle cu ceapă şi salamul cu franzela din dotare…

Cei de la Radio Cultural au dat-o în stînga, au dat-o în dreapta şi pînă la urmă l-au scos pe Eminescu aproape filozof… că, dacă ar fi murit mai tîrziu, am fi avut un filozof-filozof.

Definiţia mea pentru filozof este ceva mai pretenţioasă pentru a-l include pe Eminescu acolo…

Poet, da! A scris poezie cu tematică filozofică, da… A citit filozofie… da!

Dar filozof?

Ah, nu mă leg de el că nu a scris tratate de filozofie ca Blaga…. . Blaga este filozof, dar este creator de sistem? Aş spune cu temere şi cu mîna ridicată ca să nu trageţi, NU.

Eminescu, poetul!

Eminescu filozoful? Hmm!

PS.

Să ne trăiască eminescologii!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Dezbatere, dulce Românie, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

35 de răspunsuri la Eminescu… Eminescu… (P)

 1. Dem Covaci zice:

  Se pare ca despre Eminescu este greu sa se vorbeasca echilibrat. Nici nu e de mirare. El este „victima” unei perioade din istoria noastra. Sigur ca nu are nici o vina.
  Dar la fel de paguboasa ca si adularea este „desfiintarea” lui.
  Nu ma refeream la articolul de fata. Totusi nu ma pot abtine sa nu remarc ceva.
  De obicei la ziua cuiva se spune ceva de bine.

  • Marius David zice:

   Da, Dem,
   bine ai venit în primul rînd.
   E greu să vorbim echilibrat. Postarea mea datează de trei ani.
   Este o reluare şi cred că are rolul de a frîna un pic excesele eulogiei hiperbolice pe care o îndreptăm spre Eminescu.
   Cine încearcă să-l desfiinţeze?Eu, nu!

   Da, uite şi ceva de bine: Eminescu a fost mare!

  • Marius David zice:

   Pardon, corecţie.

   Ceva bun: EMINESCU A FOST GENIAL!!!!

 2. maricel zice:

  cateva pareri care mi se par f interesante …

  Viata la superlativ – 23 august 2010 – Benone Burtescu3 (si 1, 2, 4)

 3. Pingback: Pro şi Contra… Eminescu (cu Benone Burtescu) « Dem Covaci

 4. Să trăiască bine? Şi noi pe lângă ei?

 5. David Iach zice:

  Eminescu era filosof in aceeași măsura in care era astro-fizician, biolog, botanist, psiholog si asa mai departe. Hai sa aratam putin respect totuși pentru ocupatia asta de filosof…

  • Marius David zice:

   da, tocmai asta este ideea…
   Eminescu a fost poet. La steaua nu îl face astronom.

   • adrian zice:

    sigur ca nu il face astronom. Dar este clar ca era era la curent cu ce se discuta in mediile stiintifice. Caietele sale de conspecte dovedesc ca citea si (de foarte multe ori) intelegea ideile de baza ale unor texte stiintifice. Articolele sale pe teme economice si istorice dovedesc o eruditie si o capacitate de analiza iesite din comun (imi pare rau, dar multi economisti cu diploma nu sunt capabili sa scrie despre fenomene economice asa cum a scris Eminescu). Solomon Marcus a vorbit de multe ori despre aceste lucruri. Noica la fel. Amita Bhose a demonstrat ca Eminescu a studiat poemul creatiunii din Rig-Veda X,129 in original. Sigur, nu era sanscritolog, dar putea aborda un text.
    Este impresionant cum a reusit sa-si sublimeze in poezie toata uriasa lui cultura. Nu era nici filosof, nici astronom, nici fizician, nici istoric sau economist (desi la capitolul analize economice se pare ca nu avea adversar in Romania acelor vremuri). A discuta despre ceva nu te face specialist in acel ceva, dar depinde si in ce mod discuti.
    A fost un mare poet si gazetar si un stiutor de carte. Si un om care a crezut in proiectul numit Romania. Nu mi se pare ca fanfaronada idolatra a unor cocote care mimeaza patriotismul justifica reactiile unor crestini care argumenteaza cu imoralitatea lui Eminescu (fuma, bea, plus episodul cu doamna Micle) sau cu judecati de genul „Traian Dorz era mai mare ca Eminescu”. Probabil ca tu cunosti mai multe astfel de reactii decat mine.
    Marturisesc ca pe masura trec anii si-l tot recitesc pe Eminescu (poezie, proza, articole si note de lectura), mi se pare mai mare decat credeam ca este.
    Din curiozitate, am dat si eu o cautare pe tag-ul „marius cruceru si eminescu” dupa ce am primit un email (semnat si dat anonim 🙂 ) in care mi se spunea ca il desfiintezi pe Eminescu. Desigur, cei care sustin asta sunt dusi cu pluta sau te urasc din toti rarunchii.

    • Marius David zice:

     asta este prostia zilei… Traian Dorz mai mare ca Eminescu și încă mă gîndesc după ce criterii s-ar putea compara poeții între ei, poeți din epoci diferite, programe diferite etc.

     Dimpotrivă, nu îl desființez pe Eminescu, trebuie să îi recunoaștem meritele incontestabile,
     mie mi se pare o dovadă mai mare de iubire față de Eminescu să îl iubesc în adevăr și cunoscîndu-i biografia țanțoșă, decît să idolatrizez a la Grigore Vieru un pseudo-Sfîntul Eminescu.

     Îndrăznesc să spun că Eminescu a fost om, cu toate greșelile lui și că avea nevoie de Cristos și de mîntuire și că nu s-a mîntuit, Doamne ferește de cine a scos asta, prin poezia lui.

 6. mihail zice:

  Il prefer pe Blaga si pe Arghezi.
  Cred ca e doar traditie cand spunem ca e poetul national si geniul Romaniei.
  Sa ne aducem aminte ca si Alecsandri a fost poetul national….

 7. Oare de ce am impresia ca va rezumati la tratate cand vorbiti de filosofie. Nu trebuie sa scrii tratate ca sa filosofezi. Daca „sofia” inseamna intelepciune, iar adevarul salasluieste in fiecare, este clar ca fiecare om filosofeaza. Fiecare mediteaza la intrebari cu totul si cu totul esentiale vietii fara a scrie tratate. Bineinteles ca fiecare are un mod mai mult sau mai putin elevat prin care isi impartaseste filosofia lui de viata… Eminescu a fost un geniu si un filosof… si-a pus cele mai esentiale intrebari ale vietii. Pentru ce a trait? Pentru visul de a fi cu persoana iubita. Pentru ce a suspinat? Pentru o clipa. Pentru ce s-a daruit? Pentru poezia filosofiei sale.

  • Marius David zice:

   da, există mai multe sensuri ale cuvîntului filozof.
   Filozof este şi Moromete în sens larg.
   Filozof în sens tehnic este Descartes.

  • elisa zice:

   „poezia filosofiei”?????

  • Ciprian Simut zice:

   dumitru, ai citit proza lui Eminescu? e plina de senzualitate si sexualitate, daca nu pornografie in toata regula. partea asta nu o spune nimeni la nici un post de televiziune. nasol.

   eminescu nu are o singura fata. evident, a fost sincer cu sine: ce a simtit si ce a gandit a scris. a fost de toate, poet, prozator, editorialist, jurnalist, filosof, dar ne place sa luam partea placuta a persoanei sale. trist. are si o parte intunecata.

   • Paul Pantea zice:

    Pai fiecare geniu are o parte intunecata. E ca la Dr Jekyll and Mr Hyde. Hyde-ul lui e senzualitatea. E mai explicit ca altii in scriere. Multe din poezii sunt dedicate persoanei iubite… I-au placut omului fetele, ce-aveti cu el? 😛

 8. Revin ca si anul trecut cu un comentariu similar.
  E interesant ce a afirmat Mihai Eminescu despre Scriptura si anume:

  ‎” Iata, 2000 de ani aproape de cand ea a ridicat popoare din intuneric, le-a constituit pe principiul iubirii aproapelui. Doua mii de ani Biografia Fiului lui Dumnezeu esste cartea dupa care creste omenirea” Mihai Eminescu

  Extras din Articolul ” Invierea” in ziarul Timpul din 12 aprilie 1881.

  Omul poate avea cuvinte religioase frumoase insa lipsite de o traire practica si puternica.
  Vorbirea spirituala este insuficienta pentru a fi placut lui Dumnezeu. Ii suntem placuti lui Dumnezeu atunci cand imbinam stralucit atat vorbirea cat si trairea.

  Spunea un teolog „Cunostintele biblice nu ne si transforma in oameni evlaviosi”, caci pe drept Domnul Dumnezeu nu se uita la limbajul nostru teologic si biblic, ci la trairea inimii noastre.

  • Bia zice:

   Alex, sincer, cred că Eminescu a avut și trăire cu Dumnezeu. Cred că a fost și evlavios, la începuturi. Nu pun la îndoială nici faptul că a fost plăcut lui Dumnezeu. Pînă cînd geniul lui (a fost cu adevărat GENIAL) a îndrăznit să declare război singurei entități care îl depășea- Dumnezeirea. Și totul e istorie.

 9. Dan Spaniard zice:

  In „sens tehnic” Eminescu a fost un filosof:

  Nici încline a ei limbă
  Recea cumpăn-a gândirii
  Înspre clipa ce se schimbă
  Pentru masca fericirii,
  Ce din moartea ei se naşte
  Şi o clipă ţine poate;
  Pentru cine o cunoaşte
  Toate-s vechi şi nouă toate.

  Poate ne explica cineva….

  • Rodica Botan zice:

   Eu cred ca Glosa copiaza ideile lui Solomon din Eclesiastul…

  • Marius David zice:

   depinde ce înţelegem prin filosof, atunci oricine emite o idee filozofică sau repetă o idee exprimată de Schopenhauer, spre exemplu, în proză, în versuri, în cîntec.. este filozof?

   Unii spun că şi Petre Tutea a fost filozof, alţii spun că nu este pentru simplul motiv că nu a generat un sistem filozofic.

   Ah, nu putem să spunem că nu a avut ziceri extrem de colorate. Au sunat frumos, nu întotdeauna adevărat.

 10. Twister zice:

  Nu există efect fără cauză . Cineva îl vrea hiperbolizat pentru a-i umbri pe alţii. Fac o uşoară referinţă la disputele Eminescu – Macedonski.

  Un mare respect pentru Eminescu. Poemele sale mereu m-au fascinat.

 11. Paul Pantea zice:

  „Scriitura” lui a fost puternic influentata de filosofi, chiar daca el a fost la randul sau unu sau nu. Schopenhauer si Goethe sunt doi din cei mai cunoscuti care l-au impresionat.

  Spunea cineva mai sus ca de ziua lui se spun de bine despre el. Uite una de bine:
  e pe bancnota de 500 de lei… i.e. cea mai mare :{

 12. Bia zice:

  anul trecut, la cursul de Istorie a Literaturii Române, l-am cunoscut cu adevărat pe Eminescu 🙂 cu adevărat l-am ințeles, însă, cînd am citit poezia „Demonism”. Și mai apoi încă vreo cinci alte la fel.
  Și m-a durut și aproape am plîns că a pierdut El un asemenea om. Din nefericire, acum nu i-aș mai putea „închina” un articol.
  Ce părere aveți?

 13. Eminescu a fost puternic influentat (nu doar de Kant, ci si) de filosofia indiana, in speta de Upanisade, frecventand intens cursurile lui Paul Deussen (sper sa nu ma insel). Daca treceti (si) fugitiv prin filosofia upanisadelor, veti intelege mai bine poemele lui filosofice.

  Eu nu cred nici în Iehova,
  Nici în Buddha-Sakya-Muni,
  Nici în viaţa, nici în moarte,
  Nici în stingere ca unii.

  Visuri sunt şi unul şi-altul,
  Şi totuna mi-este mie
  De-oi trai în veci pe lume,
  De-oi muri în vecinicie.

  Toate aceste taine sfinte
  -Pentru om frânturi de limbă –
  În zadar gândeşti caci gândul,
  Zău, nimic în lume schimba.

 14. adiadi.h zice:

  totusi ce meserie a avut Mihai Eminescu?

 15. Pingback: Moartea României lui Eminescu, un alt Marius şi Andrei Marga despre Traian Băsescu « La patratosu

 16. adrian zice:

  la un alt moment ziarist. Unul dintre cei mai buni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.