Un alt Marius

L-am întîlnit ultima oară Duminică. Era în spital, slăbit. Dormea, mîinile îi erau vinete de la încercările asistentelor de a-i găsi venele pentru perfuzii. Am ezitat: nu voiam să îl trezesc, dar i-am aşezat totuşi mîna pe mînă. A deschis ochii precum un om care se hotărăşte dacă visează sau nu.

– Pastore, ai venit?

– Ce faci aici, frate Marius?

– Laud pe Domnul, frate Marius, şi a zîmbit cu puţină amărăciune, dar liniştit totuşi

– Trebuie să vă faceţi sănătos, trebuie să îmi spuneţi ce părere aveţi de ultima mea carte…

– Oh, avem multe, multe de discutat….

– Dacă nu avem timp aici, atunci dincolo…

Ne-am rugat! I-am recitat Psalmul 23. S-a rugat pentru biserică, pentru familie, pentru noi, i-a mulţumit lui Dumnezeu pentru boală (nu ma mîncase de la Crăciun absolut nimic) şi, apoi epuizat, şi-a aşezat capul pe pernă.

L-am lăsat să se odihnească puţin. Ne-am strîns mîinile şi i-am repetat….

– Trebuie să vă faceţi bine!

S-a făcut bine! Toiagul şi nuiaua Lui L-au împins prin Valea Umbrei Morţii şi acum este în plină lumină. Acum nu-mi pare rău că duminică l-am trezit. Intrînd în Marele Sabat, acum se va odihni destul în odihna Domnului.

Mi-a plecat unul dintre prieteni, Marius Tempelean. Membru în biserica noastră, l-am botezat în urmă cu mai mulţi ani şi de atunci am rămas apropiaţi. Era diferenţă mare de vîrstă între noi. Abia împlinise 78 de ani, dar eram atît de apropiaţi în spirit! Ştia latina din şcoala primară şi nu uitase nimic. Îmi recita versuri în latineşte cu o uşurinţă de invidiat. Cultivat, talentat la scris, de o vioiciune intelectuală şi spirituală rar întîlnită, mi-a fost într-un fel ucenic şi mentor. Îmi spunea:

– Pastore, LĂUDAT FIE ISUS! (aşa ne salutam)

– ÎN VECI DE VECI, AMIN!

– Cînd voi creşte şi eu spiritual? De 10 ani sînt tot copil în credinţă!

Astă seară am fost la priveghi. Corpul i s-a odihnit în biserică. De ani de zile nu mai putea veni la slujbe. Era ţintuit în pat, dar scria texte pentru buletinul bisericii. Îi mulţumesc colegului, pastorul Florin Opriş pentru că mi-a pus la dispoziţie această meditaţie scrisă chiar de Marius Tempelean.

Iubirea şi Timpul

– reflecţie cu tâlc –

A fost odată un ţinut în care trăiau laolaltă toate simţămintele şi valorile umane bune şi rele, ca: Voioşia, Mâhnirea, Belşugul, Aroganţa, Desfătarea, Risipa, etc. iar cu toţi ceilalţi şi Iubirea.

Într-o zi, aceşti localnici comunitari au fost anunţaţi că toată regiunea urma să dispară în urma unui cutremur devastator. În timp ce panica era în creştere, toată lumea îşi pregătea speriată bagajele şi mijloacele de transport, gata de refugiu. – Iubirea, singură şi fără bagaje, a decis să ceară ajutor. – Astfel, Belşugul a trecut cu o limuzină mare, luxoasă şi Iubirea îi zise:

– Bogăţie! Luminăţia ta, mă poţi oare lua cu tine?

– Nici vorbă, pentru că aici am foarte mult aur şi nu e loc şi pentru tine. – Iubirea s-a hotărât să încerce cu Trufia, care tocmai trecea într-o superbă maşină.

– Orgoliule, te rog vrei să mă iei cu tine?

– Nu te pot ajuta Iubire! Aici totul e perfect şi mi-ai putea strica atmosfera … – Atunci Iubirea, cu disperare în glas, întrebă la rând Mâhnirea:

– Te rog Tristeţe, lasă-mă să merg şi eu cu tine.

– Oh Iubire, sunt atât de tristă încât trebuie să fiu numai singură. – Chiar şi Veselia, Mândria şi Desfătarea au trecut în goană pe lângă Iubire, dar erau atât de bine dispuse încât nu au auzit că sunt strigăte. Ori poate s-au prefăcut … – Deodată, o voce din mulţime răsună cu blândeţe:

– Vino Iubire, te iau eu, urcă! – Cel care vorbise era un bătrân, gârbov, cu părul nins de mulţimea anilor. În sfârşit, Iubirea era atât de plină de bucurie şi recunoştinţă, încât uitase să-l întrebe cum îl cheamă. După sosire în zona de refugiu, bătrânul plecase repede. Iubirea, a realizat fireşte cât de mult îi datora şi s-a adresat celor din jur:

– Poate cineva să-mi spună cine este cel care m-a ajutat?

– Timpul draga mea, îi răspunse Sapienţa.

– Dar de ce tocmai el? Răspunsul veni desigur plin de înţelepciune:

– Pentru că numai Timpul a fost şi este capabil să înţeleagă pe deplin cât de importantă este iubirea în viaţă! – Şi pentru că totul, anume tot ce se întâmplă în jur, se află sub controlul şi binecuvântarea Divină prin Timp, iar el vine iată, din necunoscut şi se îndreaptă continuu spre infinit.

Prin urmare, dacă toate fiinţele civilizaţiei noastre umane, a generaţiilor pasagere în Timp, vor izbuti în pace să-şi însuşească în demnitate Iubirea şi să pătrundă cu sete de cunoaştere Cuvântul Domnului, iată, Omul, va stăpâni pământul după voia Tatălui Ceresc, bucurându-se deplin de toate darurile Sale, doar … să le preţuiască, să le ocrotească şi să le păstreze cu înţelepciune.

Să învăţăm, iubiţi fraţi şi surori, să primim cu smerenie şi recunoştinţă binecuvântarea Domnului în iubire şi timp şi să nu uităm niciodată să aplicăm cu evlavie instrucţiunile de folosire, spre împlinirea voii Sale.

Marius Tempelean

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Biserica Baptista, Oameni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Un alt Marius

 1. naomi zice:

  Ma rog ca Dumnezeu sa-i mangaie pe cei ramasi.
  Pentru fratele nostru, s-a sfarsit cu durerea, cu lacrimile. cu truda pamantului asta si acum este pe bratul Iubirii Sfinte.

 2. clou jan zice:

  omul chiar are talent. a avut.

 3. Iata un exemplu de frate plin de ravna pentru fapte bune, pentru zidirea Bisericii. Scria texte de pe patul de boala, sa ajute, sa fie folositor congregatiei. Slavit sa fie Domnul!

  • Marius David zice:

   da, din punctul acesta de vedere a fost un exemplu.
   azi am fost să-i oficiez înmormîntarea.
   a ţinut să fie înmormîntat la ţară,
   i-am ţinut slujba în biserică.
   A fost frumos!
   O merita !

 4. elisa zice:

  Frumos, dar si dureros.
  Nu ne-ati spus nimic de nepotul fr Viorel Candreanu, cel plecat la Domnul in accident; era student la Emanuel?

 5. ADA-Z zice:

  asa ceva.
  e dureros………….

 6. Pingback: Moartea României lui Eminescu, un alt Marius şi Andrei Marga despre Traian Băsescu « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.