Cruci cu “deştu” mare (P)

Copolovici pune o întrebare.

Ce-o fi însemnînd crucea pe care unii fotbalişti o fac la intrarea sau la ieşirea de pe teren.

Fac crucea obişnuită, ortodoxă sau catolică, funcţie de apartenenţa religioasă a ficăruia, după care, ciudat lucru, îşi sărută degetul mare.

Aşteaptă lămuriri de la mine! Mă declar neştiutor. Complet ignorant. Mai bine un ignorant onest decît un şmecher care să meargă la improvizaţii.

Mai am o chestie: nu sînt microbist. Nu înţeleg fotbalul deloc. Este un sport pentru care nu merită să aştepţi 90 de minute pentru a şti cine ia laurii victoriei. 90 de minute mi se pare prea mult timp din viaţă pentru o chibiţeală de altă oră înainte de meci şi altă oră după meci. Mai ajută şi televiziunile la asta. Pierdere de viaţă.

În artele marţiale în 9 minute se rezolvă totul. Dacă ai un K.O. spectaculos, chiar mai devreme. În hipism sau parapante, sporturile cu motor (în afară de cursele de formula 1 unde iar te apucă plictiseala) la fel. La Sumo nici n-ai timp să clipeşti că s-a şi terminat totul.

Poate că unul dintre voi, microbist, poate răspunde lui Copolovici. Se uită el pe-aici, dacă avem ceva de spus.

Bună întrebare, mă voi documenta şi eu, dacă am timp, dar poate îl lămuriţi voi. Cine ştie?

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Întrebările lui Ghiţă, intrebările lui Naum, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Cruci cu “deştu” mare (P)

 1. naomi zice:

  Mie mi se pare a fi un juramat, un fel de a spune AMIN in felul lor.

  • naomi zice:

   „Potrivit învăţăturilor Sfinţilor Părinţi, semnul Crucii se face după cum urmează: degetul mare si primele două degete ale mâinii drepte sunt unite la vârfuri, iar celelalte degete strânse în palmă. Apoi ne atingem fruntea, pieptul, umărul drept şi cel stâng şi ne plecăm uşor. De cei ce se însemnează cu toate cele cinci degete, sau de cei ce se apleacă înainte să săvârşească Crucea, sau doar îşi vântura mâna prin aer sau în faţa pieptului, sau isi saruta dejetul mare, Sf. Ioan Gură de Aur grăieşte: „Diavolii se bucură de aceste gesturi nebuneşti”. Pe de altă parte, semnul Crucii, făcut cum se cuvine, cu credinţă si evlavie, îi îngrozeşte pe diavoli, micşorează suferinţele pricinuite de păcate şi pogoară harul dumnezeiesc. ”
   Copyright © 2010 St Mary Romanian Orthodox Church

 2. Putinstiutoru' zice:

  Nu te lega de Formula 1, OK?! 🙂

  Ai dreptate, e citeodata plictisitoare dar in ultimii 2-3 ani se fac eforturi serioase sa nu mai fie chiar asa o procesiune, si chiar s-a reusit.

  ca tot vorbim de ignoranta, oare e totuna ca pui dupa o propozitie semnul ! inainte de semnul ?, sau conteaza ordinea? ca io nu stiu…

  • Marius David zice:

   Ce şi-n Formula 1 fac la fel?

  • uwe zice:

   Formula 1 e din fericire un sport mult mai solicitant fizic decat fotbalul. Saracii si sa vrea sa-si faca cruce, n-ar avea spatiu in monopost. Dar trebuie sa recunosc un lucru…. dupa ce ani de zile nu ratam o singura cursa pe sezon, acum vreo 3 ani am inceput sa adorm in timpul lor, iar anul trecut si anul asta n-am vazut nici una. Chiar daca a devenit mai putin plictisitoare. Am unele indicii ca asta nu se datoreaza unor factori intrinseci… 🙂 Adevarul e ca s-a diluat cam mult farmecul.

 3. dani zice:

  @Putinstiutoru’: lasa tu! formula 1 😛 las-o de tot … eu am lasat-o acum 2 ani. De cand Bernie (Bunicu’) Ecclestone s-a bagat mare atotstiutor sa modifice el regulile, ciudat, s-a cam dus F1 .. si se va mai duce … dar fara multi care sa-i priveasca. PS: Miki Michiduta a reusit sa ma faca sa nu ma mai uit la Tv la F1.

  Iar, la subiect, nu ma uit la Tv la fotbal, exceptii ar fi 1-2 meciuri ale nationalei .. singurile care le prinde 😀 imi place sa-l joc nu sa-l privesc, asa de dragul miscarii.

 4. Iancsi zice:

  Am dat saptamana trecuta din greseala peste acest clip. Mi s-a parut nostim. Daca tot sunt arte martiale atunci sa fie biblice 🙂

 5. Homo Baptisticus Antidigitus zice:

  Da, apropo de formula 1, ca sa devina mai putin plictisitoare trebuie sa recurga la solutia disperata de a se mai busi reciproc din cand in cand. De fapt, toata smecheria e ca firmele respective participa la un „mutual money laundering scheme”.
  Ca si raspuns la intrebarea cu „destu”, oferit de Enciclopedia Catolica, click pe: http://books.google.com/books?id=in8qAAAAMAAJ&pg=PA785&lpg=PA785&dq=kiss+hand+after+sign+of+the+cross&source=web&ots=1kB8wT9QxW&sig=nmQ63CmAaa-LdFNr-Ufn0clOHOs#v=onepage&q=kiss%20hand%20after%20sign%20of%20the%20cross&f=false

 6. claurarau zice:

  chestia cu sarutatul degetului dupa facerea semnului cruci este de provinienta romano-catolica. Dar ce conotatie are la ei nu stiu nici eu.

 7. CNI zice:

  As zice ca-i mai degraba de provenienta mediteraneana/levantina: am vazut gestul atat la romano-catolicii din bazinul mediteranean, cat si la ortodocsii arabi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.