„Doamne, primeşte-le cîntarea, dacă nu vînd CD-uri la sfîrşit…”

A devenit o adevărată afacere. În ultimul timp o specie pe cale de apariţie, cu subspecii în ramificare, se manifestă tot mai evident: cîntăreţul de serviciu la slujbele iernatice de seară. Au apărut tot felul de gurişti şi „cîntăreţe”, lăutari şi manelişti, amatori, rarissime profesionişi, semiprofesionişti, urechişti, care, invitaţi fiind la diferite evenimente, seri de tineret, seri de evanghelizare, conferinţe, cîntă cu playback sau instrumentişti tot felul de muzică, dar mai ales din felul prost. Curat meşteşug de prostire a evanghelicului român cuminte.

Spun prostire în două feluri:

În primul rînd se strică gusturile, în al doilea rînd se fraiereşte omul din punct de vedere financiar. La uşa bisericilor noastre se petrece o afacere ilegală.

Uneori aceşti urechişti de pripas, cu tendinţe manelizante, vin, cîntă şi pleacă, dar nu înainte de a vinde CD-urile produse în sufrageria personală. Fără timbru, fără casă de producţie, fără marcă. Mi s-a întîmplat să pun mîna pe o asemenea producţiune care avea un CD blank în carcasă. Fă reclamaţie, cere CD-ul înapoi, ia dreptul, dacă se poate.

De vreo doi ani încoace, întîlnindu-mă cu aceste formaţii „pe teren”, am observat că au dezvoltat o adevărată obsesie mai ales pentru ce se întîmplă la sfîrşitul slujbei: vînzarea la tarabă a acestor producţii ilegale.

Ferească Dumnezeu să fi uitat pastorul să anunţe faptul că producţiunile sînt acolo, la 15 sau 20 de roni. E supărare mare.

La un moment dat, la începutul predicii, văzînd că deja lăutarii ieşiseră să-şi pregătească tarabele (înţeleg că predica mea nu este foarte interesantă, nu-i asta supărare), pe care Isus le-ar fi răsturnat cu biciul, am spus o rugăciune cu voce tare:

Doamne, primeşte-le cîntarea, dacă nu vînd CD-uri la sfîrşit!

În vremurile de azi există posibilitatea de a înregistra la preţuri decente muzică de toate felurile, există studiouri zeci în care aceştia pot produce CD-uri şi DVD-uri legal, le pot vinde legal, pe pagini de internet, cu chitanţe, cu tot ce trebuie, fără a încălca legile statelor chiar în biserică. MEnţionez faptul că am văzut acest lucru şi în bisericile din emigraţie şi mi s-au plîns pastorii din diferite biserici de povara aceasta şi de greutatea de a-i refuza pe vînzătorii ambulanţi.

Cum vor ajunge aceste CD-uri în satele şi comunele în care aceştia sînt invitaţi? Sînt sigur că se vor găsi soluţii mult mai decente şi benefice pentru ambele părţi decît acest fel de afacere. Eu însumi caut soluţii pentru a răspunde la întrebarea unor prieteni care sînt în locuri la care greu ajung pachetele făcute la Cluj sau Bucureşti: „Şi noi cum punem mîna pe cartea ta?”

Da, puteţi extinde asta şi la cărţi. Vine predicatorul care a scris nu ştiu ce manual de viaţă de vieţuire căsnicie cu metode şi tehnici sau alte producţiuni ale gîndirii rapide şi le vinde la uşa bisericii. Cuvinte albe din Scripturi vîndute la negru, fără chitanţe, fără TVA, fără nimic.

Eu însumi, cînd am văzut aceste practici şi cînd am priceput, după ce mi-a explicat un inspector financiar ce legi încalc, am refuzat să îmi mai vînd CD-urile, cărţile la uşa bisericii.

Cînd am fost la Tîrgovişte am priceput din nou cum se vede acest lucru din partea altora:

– Vreau să vă spun, dragii mei, le-a spus pastorul Chideşa enoriaşilor săi, că îi mulţumesc fratelui Marius că nu ne-a cerut să îi vindem cărţile la uşa bisericii. Este singurul autor care a trecut pe la noi şi nu ne-a cerut asta.

Am rămas uimit acolo la uşă în timp ce dădeam mîna cu enoriaşii săi. Mărturisesc faptul că îmi trecuse prin cap să iau cărţi cu mine şi să le pun la tarabă.

Acelaşi lucru mi l-a spus pastorul de la Paris. Mi-a mărturisit cît a fost de greu să oprească acest adevărat trafic de la uşa bisericii, cît de greu a fost să îi convingă pe unii vizitatori că este indecent să îşi prezinte singuri cărţile de la amvon în vederea vînzării care este ilegală în Franţa. Ah şi toate lucrurile se complică atunci cînd fiecare dintre reprezentanţii zonali din bisericile din emigraţie îşi promovează coregionalii: cei din Arad pe cei care vin din Arad, cei din Suceava, pe suceveni, cei din Oradea, pe orădeni etc.

Deci… ce facem? În felul acesta cei care ar putea ajunge mult mai uşor la cărţi şi CD-uri nu vor suporta privarea, un drum mai lung de la editori la destinatarii produsului? Vom plăti taxe în plus „hoţului de stat”?

Propuneri, idei, sugestii?

PS. : reamintesc faptul că am produs (casa de discuri in regula, edituri etc. ) şi eu cărţi şi CD-uri pe care le-am vîndut sau dat la uşa bisericii. Am priceput că fac un lucru rău şi acum m-am oprit. Ce voi face de acum încolo? Sigur nu comerţ ilegal, deşi aş dori ca cei care m-au întrebat ieri de cărţi să le poată procura mai uşor decît prin accesarea „coşului de cumpărături” de la edituri, plătind taxe de expediţie etc.

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Analize, Biserica Baptista, dulce Românie, Perplexităţi, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

71 de răspunsuri la „Doamne, primeşte-le cîntarea, dacă nu vînd CD-uri la sfîrşit…”

 1. Rodica Botan zice:

  Usor…Bisericile ar trebui sa poata cumpara in bulk la preturi mai bune decit din librarie orice carti crestine. Sa faca lista cu doritorii si sa faca comanda. Noi asa cumparam carti pentru biserica noastra prin pastor care stie cum sa le comande la gramada ca pretul sa fie avantajos pentru toata lumea si …legal.
  Nu cumparam un caiet de studiu si facem copii dupa el…cumparam un caiet pentru fiecare. Pentru cei mai saraci, plateste biserica…Nu cumparam un CD si facem copii dupa el…uneori cei care vind aceste lucruri aduna bani pentru tot felul de organizatii si misiuni…am fura din vbanii misiunii respective. Sau cei care nu procedeaza asa si fac copii dupa CD-uri…ar trebui sa stie…

 2. Highlander zice:

  Tocmai asta a spus doamna, ca „nu fac copii”, nici la carti, nici la CD-uri.

 3. florentin zice:

  este usor sa vorbesti daca nu stii sa cinti si mai ales daca nu ai dat bani buni pe un instrument scump , stii cu o chitara daca cinti nu mai place la nimeni ,gusturile fratilor din biserica sau rafinat nu mai merge cu acordeonul sau o chitara veche crapata acum vrem doar korg pa 800 , yamaha tyros 3sau stiu eu ce alceva si nu stiu daca cineva isi va scoate banii din citeva cd pe care le vinde ( pe care le-a inregistrat in apartamentul propiu)va intreb care din dumneavoastra mai aveti in masina sau acasa cd cu farti care cinta doar la acordeon sau chitara cred ca nimeni ca nu mai place la nimeni .Aveti indeia cit timp trebuie sa cheltui ca sa inveti sa cinti la un instrument , daca cineva cinta in biserica si dupa aceia vinde vreo 2-3 cd nu este o problema ce este mai bine sa cinte pe la nunti si petreceri in lume sa scoata bani . intreti pe youtube si veti vedea o multime de freti care cinta pentru Dumnezeu fara nici un ban .Ei fac inregistrari in casa ca nu isi permit sa faca la speranta sau la mesaj care cer la peste 500 $ pentru a inregistra in studiou. Sa fim fericiti ca este cine sa cinte in biserica si nu cinta in lume . Ca nu plac cintarile in stil manea este partea a doua cintam ce este in stilul poporului roman , cum americanii cinta lauda si inchinare in stilul lor de muzica asa cintam si noi in stilul nostru adica este ok daca cintammuzica americana in bisericile noaste dar este rau daca cintam stil de muzica romaneasca .

  • Yoyo Abrudan zice:

   Daca Dumnezeu te-a cheamat sa canti…iti va da si resursele necesare. Nu fa o scuza din faptul ca instrumentele sunte prea scumpe ca sa continui sa traiesti in ilegalitate !

   • dumnezeueateu zice:

    Da, iti va da resursele, dar cineva tot trebuie sa plateasca.

    Ultima data cand am fost la restaurant (sa ostoiesc foamea pe care mi-a dat-o dumnezeu) nu mi-a adus nimeni mancarea pe gratis si nici nu a aparut din neant un card divin. E adevarat ca nu ma asteptam, dar ar fi fost o surpriza placuta.

    Aceasta linie de rationament e complet gresita si te transforma intr-un lenes fara pereche, ca sa nu zic ca e absurd sa consideri ca n-are ceva mai bun de facut decat sa te faca pe tine cantaret.

    • naomi zice:

     Deea ma surprinde din nou ce mica flexibilitate are gandirea ta. ii fi tu citit, dar ma simt mai inteleapta decat tine asa „necitita „cum sunt.
     Iarta-mi sinceritatea dar nu am putut sa ma abtin. 🙂

     • dumnezeueateu zice:

      naomi, sunt ironic in cazul de fata, pentru ca acelasi rationament se aplica si cand se descurajeaza decizia unei mame de a nu avea un copil „dumnezeu o sa aiba grija de el”.
      E o chestie pe care nu o pot pricepe, mai ales cand mai exista si vorba aia „dumnezeu iti da dar nu-ti baga in traista”.

      Cum se reconciliaza astea doua, dumnezeu ultra-activul care are grija de copii nenascuti si cel care iti sugereaza discret directii de actiune dar tot pe capul tau trebuie sa te bazezi nu stiu.

      Mi se pare o incurajare falsa, d-asta o critic. Oamenii rationali stiu foarte bine ca ajutorul nesperat nu e un mod de lucru, trebuie sa te bazezi pe munca ta, nu pe interventii miraculoase.

     • naomi zice:

      „…. trebuie sa te bazezi pe munca ta, nu pe interventii miraculoase.”
      Ai perfecta dreptate. Daca Dumnezeu ne-ar da de toate am fi niste lenesi dar cand Dumnezeu intervine miraculos in anumite situati, vrea sa-si faca simtita prezenta.
      Ceea ce spui tu sunt doua situatii complect diferite dar merg mana in mana. Asa cum ai spus tu Dumnezeu nu ne vrea lenesi, vrea sa ne facem partea noastra si El si-o face pe a Lui

  • Marius David zice:

   draga Florentin,
   n-ai nimerit-o.
   1. stiu sa cint,
   2. am dat destui bani pe instrumente, mai multi decit poti imagina.
   3. te rog frumos sa scrii corect in limba romana, este groaznic… sa scrii „sau rafinat gusturile”, fapt care oricum nu este adevărat, maneloii contribuie foarte tare la stricarea gusturilor.
   4. stai linistit, se poate cinta si pe o chitara veche crpata muzica de calitate, toate brizbrizurile pe care le pomenesti acoo nu suplinesc nici talentul si nici invatatul.
   5. si 500 de dolari este scump pentru o inregistrare, daca apoi o vinzi legal???? Doamne fereste! Pai problema este ca nu sintem satisfacuti cu procentajul de profit, aia este problema, producem la negru si vindem la negru pentru un profit mai mare. Lacomia este inchinare la idoli, Florentin.
   6. cintam in stilul poporului roman? care este stilul ala? Sa o vad si pe asta!!!
   noi cintam in stilul americanilor, din pacate, Florentin.

   • dacian zice:

    Nu stiu daca muzica ascultata strica gusturile.
    Mai degraba muzica asta se vinde tocmai pentru ca gusturile sunt proaste.
    Nu manelistii sunt vinovati ci cei care le cumpara muzica. Daca nu ar fii oameni care sa le dea bani, nu ar mai canta.
    „noi cintam in stilul americanilor, din pacate, Florentin” – asta mi se pare o generalizare superficiala.
    Ceea ce se incearca este un fel de imitatie, in majoritatea cazurilor nereusita.
    Problema cantaretilor crestini romani este dupa mine faptul ca nu sunt originali ci doar imita,
    iar compozitiile romanesti de acum (nu vorbesc de compozitori mai vechi) sunt superficiale,
    despre armonie si altele nici nu mai discutam.

    • Marius David zice:

     Dacian, da, se poate ca respectiva afirmaţie să fie o generalizare. Periculoasă, ca orice altă generalizare, însă cred că semnalăm un fapt şi anume că muzichia noastră este mult prea influenţată de alte spaţii în melos şi prea puţin avem din spaţiul românesc, cam asta era ideea.

 4. Rodica Botan zice:

  Am mai citit odata ce am scris…pai tocmai asta spuneam , sau incercam sa spun ca se practica in unele biserici si chestia asta. Si asta intre romani…si spuneam ca multe din aceste materiale sint vindute ca sa faca fonduri pentru anumite organizatii…sau nu se intelege nimic din romana mea? Spuneam ca la biserica mea pentru cei care n-au bani cumpara biserica dar toate materialele sint platite corect; ca pastorul doar face comenzi in bulk ca sa obtina preturi mai rentabile…atita tot…
  Uf…ca am nadusit explicind…acuma mai crede careva ca ma ocup si de piraterie…Cu gramatica n-o scot la capat…acuma nici exprimarea nu-i buna?
  🙂

 5. Cand Domnul a folosit biciul, l-a folosit pentru a scoate comerciantii ilegali, sau comerciantii care foloseau casa Domnului in alt scop decat cel gandit de Domnul si intr-o maniera care denatura inchinarea de la Templu?

  Eu nu sunt de acord cu practicile de vanzare in acest context, decat in situatia in care exista campanie de promovare a cititulul, se fac anumite studii etc. Dar si atunci se poate vinde in alta sala, cui vrea sa cumpere, asigurandu-se o mica librarie (chiar si cu produse la comanda). Nu am o solutie inca, nu m-am prea gandit la asta. Pare interesanta discutia.

  • naomi zice:

   Era vorba de comercianti ilegali sau de toti comercianti, Templu fiind un locas sfant?!

   • gigi l. zice:

    Nu cred ca daca ar fi platit TVA -ul ar fi fost legali cei din templu.
    Cred ca mai degraba este vorba despre practicile ce se vor sau nu in templu . La fel si in zilele noastre ….oare …de ce nu …?
    A vinde cartile sau cd-urile la usa bisericii cu taxe (sau tva ) schimba cumva lucrurile ?
    O camaruta adiacenta templului mi se pare mai dragut !

    • A se remarca si natura negotului din Templu, atunci, si aceea despre care vorbim noi. E o diferenta – nu stiu cat schimba lucrurile de mult, dar e.

     Apoi, conteaza si natura Templului la care ne referim. Astazi Templul Duhului Sfant suntem noi, iar practicile pe care le permitem vietii noastre, ce punem in noi, ce avem si tinem ar trebui sa fie in conformitate cu scopul Domnului pentru noi. Suntem in voia Lui?

     • gigi l. zice:

      salut ascultareacredintei ,
      diferenza o fi 🙂
      Dar cred ca aici , in acest context este vorba despre Templu , nu ca si Templu Duhului Sfint.
      ( se mai vorbeste si despre vinzari )
      Marcu 11:17
      Si-i invata si zicea:
      ,,oare nu este scris :
      Casa Mea se va numi o casa de rugaciune pentru toate poparele?
      Dar voi ati facut din ea o pestera de talhari.”

      Oare nu are importanta ce se face in ,,templu,, , ,,casa de rugaciune,, , ,,locas de cult,, sau mai comun ,,biserica,, cum obisnuim sa o chemam noi ?
      ,, Dar voi ati facut din ea o pestera de tilhari,, este o observatie a lui Isus despre ceea ce facusera oamenii in timpul acela din Templu.
      Imi vine in minte de cum se faceau in mare parte jertfele in timpurile acelea .Mergeai la templu , plateai (cumparai) un porumbel sau un mielusel il aduceai jertfa si iata ca ti-ai rezolvat problema. Si daca vinzatorul era grec il mai si plateai in banii lui ca exista si casa de schimb valutar.Iata ca jertfa nu putea sa mai fie dupa placul Domnului .Cred ca I-ar fi placut mai mult ceva din ceea ce avem noi , sa fi jertfit….scuzati am scris ,,noi,, ma refeream la ei…Probabil si aici sta tilharia omului intr-un mod gresit de a aduce jertfa.Daca nimeni nu ar fi adus jertfa in acel mod nu ar fi existat nici cei ce vindeau.

      Daca astazi noi nu il mai numim Templu , Isus il numeste ,, o casa de rugaciune ,, .
      noi ce facem din aceasta ?
      …gresesc ?…

     • Este altul contextul, cum spuneti. Pe langa diferentele Biserica-Templu, mai sunt si cele de context – eu nu as folosi pasajul acela in contextul cladirii bisericesti.

 6. dumnezeueateu zice:

  Marius, nu cred ca incalci nici o lege daca vinzi produsul muncii tale pe suportul tau.

  Adica, daca ti-ai publicat CD-ul in sufragerie si il vinzi nu incalci drepturile nimanui (poate cele ale comertului ambulant) dar nu drepturi de autor.
  La fel, daca iti publici cartea pe un self-publisher extern (exista, te-ai putea interesa) si vinzi prin ei primesti in continuare drepturi de autor si isi iau si ei o cota parte.
  La fel daca te duci cu productia proprie la o legatorie, nu e nici o problema (legala) sa vinzi ulterior.

  Acum, repet, eu ma refer doar la drepturi de autor sau drepturi de publicare (pe care le are editura/casa de discuri) nu si daca ai voie sa vinzi in spatiul respectiv.
  Dar fiind in spatiu privat (in biserica) nu iti poate cere nimeni socoteala.

  SI metoda de a te asigura ca vinzi legal ar fi sa vorbesti cu editura care sa se infiinteze cu standul la biserica ta si apoi sa vanda. Ei iti vireaza ulterior dreptul si cu ce raman e treaba lor.
  Pentru cei din alta parte… distributia conteaza, si aici e greu. Dar se pot trimite carti si cu posta romana (taxa e cam 9 lei peste pretul cartii) suma care n-ar trebui sa fie inabordabila.

  • Marius David zice:

   draga DEA,
   da, problema este cu statul, cu TVA-ul etc.
   nu vezi ca acum trebuie să plătim si drepturile e autor?
   Biserica nu este spatiu privat, este o institutie supusa controlului fiscal. Tocmai asta este problema.

  • gigi l. zice:

   Sper sa nu deranjez daca spun ca biserica = spatiu privat sunt de acord.
   Dar intrebarea este urmatoarea : cine este proprietarul acestui spatiu privat ?
   Am cerut noi consimtamintul proprietarului ?
   Ce semnificatie are locasul in care crestinii evanghelici se aduna impreuna pt inchinare ? Este locas sfint numai in orele de functiune , nu este sfint nicicum sau ramine sfint in orice moment ? Sau unde sint adunati 2, sau 3 si El este in mijlocul lor, dar fiindca pastorul a spus rugaciunea de incheiere …El a si plecat in graba asa ca acolo numai este nici umbra de duh de niciunfel…?
   Nu prea cred ca acul ceasului schimba lucrurile pina la acest nivel…

 7. nu stiu ce sa spun!!!!!!

 8. cristividican zice:

  Acum inteleg de ce am uitat sa va propun sa vindeti cartea la sfarsitul intalnirii de tineret de la Festivalul bucuriei. Dupa intalnire mi-a venit ideea si mi-a parut rau, acum inteleg mai bine.

 9. CRISTIAN zice:

  Eu cred ca e foarte normal, inteligent si de dorit, intr-o lume civilizata sau pe care vrem sa o civilizam, sa se vanda marfa legala (timbrata, inregistrata de stat) la un pret mai bun (en gros) – prin interventia administratiei bisericii direct catre „producatori” – astfel incat sa se promoveze cultura ‘cititului’ si a ‘ascultatului’ de materiale de calitate. In rest, eu personal, trec pe langa ei ….. si visez ca sunt la Family Christian Bookstores 🙂

  • Marius David zice:

   da, Excelenta idee si cred ca acum este posibil, aproape 3 din 10 tineri au legaturi cu lumea web-ului, cred ca 1 din 10 au pagina proprie de web sau blog sau ceva de genul asta.
   Gindeste-te la posibilitati!

 10. dani zice:

  Cred ca ar fi practic ca in orasul /satul din care provin, acesti comercianti ambulanti, sa deschida o mica librarie crestina. Cel putin asa am observat ca se practica in unele tari europene. Aceste librarii sunt la distante decente una de cealalta astfel incat oricine poate sa apuce aceste carti, CD-uri, DVD-uri etc..
  Dau si eu cu presupusu’.

  • Marius David zice:

   nu-i nevoie, nu merge cu libraria crestina, este sortita falimentului, mai ales in orasele mici
   dar este internetul, aproape orice produs se vinde pe internet,
   cel care vine paote sa isi faca o pagina proprie, poate apela la plata electronica, acum nu mai este asa de complicat

 11. Mircea zice:

  Da, solutia propusa de Rodica Botan e foarte buna, e fiabila si in Romania. Pastorul nostru comanda regulat carti pentru bibleoteca bisericii si pentru toti fratii interesati, astfel ca unele edituri acorda reduceri si pana la 35 % fata de pretul cu amanuntul, uenori acopera si taxele postale.

  Cu putin discernamant si o minima organizare putem sa nu platim acel TVA de 24% respectand legea statului.

  Mai sunt si alte zone in care noi evanghelicii incalcam legea cu ochii inchisi la nivel de biserici, dar vad ca in ultimul timp la problema vanzarii de carti, cd-uri, softuri am inceput sa fimmai sensibili. Doamne ajuta sa deschidem ochii si la altele.

  • Marius David zice:

   iata o idee interesanta, cum putem face asta?

   „Cu putin discernamant si o minima organizare putem sa nu platim acel TVA de 24% respectand legea statului.”

   şi apoi mă intereseaza si alte domenii in care spui ca incalcam legea cu buna stiinta.
   Hai sa ne avertizam unii pe altii!

   • Mircea zice:

    Marius,

    posibil ca m-am exprimat eu confuz. am furnizat in comentaru ideea de baza.
    ma refeream la faptul ca in loc sa cumparam carti si cd-uri fiecare de la librarii sau magazine specializate platind astfel si TVA, in majoritatea cazurilor, am putea sa realizam niste parteneriate intre biserica locala (sau chiar comunitati regionale) si diferite edituri, studiouri producatoare de muzica, etc. care sa confere membrilor bisericii locale dreptul de a a achizitiona aceleasi produse cu reduceri consistente (10-50%) daca se face o comanda cu un numar de exemplare mai mare. folosind darurile din trupul lui Hristos o astfel de solutie ar putea fiimplementata cu costuri financiare foarte mici.

    Asta aveam in cap cand am scris acel comentariu.

    alta idee ar putea fi asta: daca cineva si-ar face un pfa ar putea sa vanda carti ambulant (taind chitante oricat ar parea de absurd pentru unii), fara sa perceapa TVA pana atinge o cifra de afaceri de 35.000 euro. In cazul acesta ar avea niste costuri, ar trebui sa obtina si un mic profit, dar daca ar negocia bine cu editurile ar putea oferi preturi bune pentru cei interesati. Combinat cu un magazin virtual ar putea fi functional. O astfel de idee ar trebui studiata in detaliu si vazut daca e fiabila.

    Pentru a intelege bine ce optiuni sunt nu ar strica studiata pe indelete legea drepturilor de autor. am gasit acolo ceva de genu ca se pot face reproduceri pentru a fi folosite la nivelul ”familiei normale” si candva am gasit si un articol referitor la distribuirea de materiale de uz intern la nivelul bisericilor fara a avea timbru de drept de autor pe cd-uri. (acum nu reusesc sa-l gasesc)

    despre ”alte zone” o sa scriu pe email.

    • Marius David zice:

     draga Mircea,
     ideea cu PFA-ul nu stiu daca mai functioneaza.
     magazinul virtual mi se pare cea mai buna idee si cumpararea de muzica electronica in format digital, bucata cu bucata sau carti in format electronic.
     Faclia (www.faclia.ro) deja a trecut la chestia asta.

 12. CRISTIAN zice:

  Cel mai tare mi se pare ca „pastorul” e obligatoriu sa faca treaba asta si numai daca o face el e musai sa primim discounturi si oferte si bonusuri….cred ca ar cam trebui sa nu fie asa si daca tot exista „comitete si comitii” acestea sa fie compuse din oameni capabili carora sa le fie incredintate si astfel de sarcini
  just my 2 pence

  • Mircea zice:

   nu e ”obligatoriu” de loc, ba dimpotriva ar fi bine sa fie alti frati responsabili cu aceasta slujba, in functie de darurile primite, dupa intelegerea mea. dar nici nu cred ca e omare drama daca pastorul are timp, energie si dorinta sa-i slujeasca pe altii in felul acesta. 🙂 e drept ca in bisericile noastre multe sunt facute de pastor, dar asta e alta discutie…………

  • Corect, sa faca altii tot ce trebuie, iara noi sa stam si sa comandam, ca e gratis, ca la Biserica asa e, ca cum am primit asa sa dam, adica fara bani si plata.

 13. Corneliu zice:

  Apropo de „predicatorul care a scris nu ştiu ce manual de viaţă de vieţuire căsnicie cu metode şi tehnici sau alte producţiuni ale gîndirii rapide”, cunosc multi care au cumparat asemenea productiuni ale unui „specialist” în conferinte cu familiile; ma întreb câti din cei ce le-au luat le citesc, cred ca procentul e infim.
  Majoritatea le cumpara pt ca: „Ia frate, sustine misiunea noastra”, asta e refrenul.

 14. Lemuel zice:

  Sunt membru unei biserici din diaspora si ne-am confruntat si noi cu aceasta problema. Culmea a fost cu ocazia vizitei unei cantarete oradence (noi suntem majoritatea di Neamt, Iasi si Suceava 🙂 care si-a instalat taraba la iesire si aproape obliga fratii sa cumpere indemnandui cu oferte: i-a 3 si platesti 2, daca nu ai bani la tine o sa-mi dai data viitoare, e.t.c.
  De atunci acet tip de vizitatori sunt rugati sa lase marfa la fratele care se ocupa de biblioteca bisericii care de obicei o expune in vitrina si daca cineva este interesat va cumpara fara sa fie fortat de nimeni.
  Problema legalitatii inca nu s-a pus. Deocamdata am eliminat taraba.

 15. florentin zice:

  idea este urmatoarea daca facem cd-uri sau cintam pentru profit atunci ne-am descalificat ca si pocaiti. daca faci pentru bani cu banii ramii dar daca faci pentru Domnul ail Domnului ai sa fii. Scopul pentru care faci ceva conteaza , daca scopul tau este sa stai acasa si sa faci bani din muzica crestina ma gindesc ca este un lucru murdar , dar daca vinzi si tu doua cd-uri intr-o biserica ca sa poti sa-ti scoto cheltuiala pentru instrument sau cheltuiala pentru drum ca ai ajuns la aceea evangelizare nu cred ca este ceva rau. imi aduc aminte de o intimplare:erau doi tineri care urmau sa se casatoreasca si doreau ca la ei la nunta sa cinte nu stiu ce formatie crestina , dar acea formatie le-a cerut bani ,la care cei doi au inceput sa judece ,, ce frate astia cinta pe bani ce suntem in lume „dar formatia trebuia sa vina pina in localitatea respectiva de citeva sute de km , aveu cu ei instrumente, aplificatoare, boxe tot ce trebuie , pai daca cineva cinta la o nunta si dupa aceea sau stricat instumentele cine mai plateste ca poate sunt si alti care vor sa faca nunta si sa le cinte cineva .Eu imi aduc aminte eram intr-o biserica in tara si nu avema intrumente aproape deloc , o chitar sparta un keyboard vechi si cintam asa cu ele , dar daca erau ceva bani frati nu cumparau instrumente, asa ca ne descurcam cum puteam , aveam amplificator vechi si boxe tot la fel si tot le lipeam le reparam, microfoate nu stiu daca avem vre-o 3-pai de unde bani ?ca ce venea din afara se oprea pe la biserici mari (stiu biserica care avea sonorizare buna dar dupa ce au terminat constructia noua au investit la vro20.000$ pentru sonorizare buna ca stiti cine are i se da cine nu i se ia si ce i se pare ca are si asta nu ca fratii sunt mai pocaiti din acea biserica si pentru faptul ca totul se face cu partinire. Este greu sa judecam pe cineva care vinde 2 cd-uri trebuie sa ne punem in pielea lui si sa intelegem pentru ce o face.

  • Marius David zice:

   Florentin, mie nu-mi este greu să înţeleg. Am fost în pielea lui.
   Mi se pare mie sau şi tu şi Edy aveţi probleme cu gramatica şi ortografia? dar grave de tot! Asta ce legătură are cu muzica?

   Care-i totuşi, că nu înţeleg, care este totuşi ideea pe care vrei să o susţii?

 16. florentin zice:

  sa nu uit tot ce produci in sufragerie sau la studio iar muzica , versurile nu iti apartin si nu platesti nimic pentru ele , este o incalcare a dreptului de autor. Daca inregistrezi un cd cu cintari compuse de ex:ovidiu liteanu si nu ii platesti dreptul de autor este ilegal. ORDA(organizatia romana a dreptului de autor )nu iti da timbru pentru cd daca nu ai scris negru pe alb ca ce este in cd este compozitie propie sau de la altcineva dar pentru care tebuie sa ai aprobarea autorului.In tara la noi putini sunt care cinta si au propiile lor cintari . Cineva spunea ca daca un predicator munceste sa poata predica (rugaciune , studiu biblic) tot asa si un cinteret care are chemare de la Dumnezeu trebuie sa aiba cintarile lui . Muzi cintareti crestini isi fac cd-uri cu cintari care de care mai frumoase aducate de la alti autori crestini asta doar ca sa isi vinda cd-ul mai usor si sa aiba cautare . Idea daca sunt cintarile tale potin sa producicd-uri in apartament poti sa o faci dar daca intro zi te vei trezi ca cineva ti-a luat melodia si a puso la o cintare din lume nu o sa iti convina , asa ca daca inregistrezi cu timbru ai protejat dreptul de autor.

 17. Dan Tamas zice:

  Problema vinzarii cu timbru sau fara nu este lipsita de importanta. Pentru vinzari exista spatii comerciale abilitate in acest scop. Exista tirguri sau piete. Cu timbru sau fara vinzarea nu cred ca se poate face in orice loc. Trebuie platite si niste costuri de desfacere.
  Mai semnificativ mi se pare insa a lua in discutie daca spatiul adunarii credinciosilor poate fi folsit in scop comercial. La fel discutia ar trebui extinsa la cit de adecvate sunt proiectele politice ale unor persoane care inregimenteaza adunarea credinciosilor, sau initiative economice care sa faca din credinciosi actionarii unei societati economice. Cred ca orice folosire diferita de accea a scopurilor Imparatiei („care nu este mancare si bautura ci pace si bucurie prin Duhul Sfint) este una care nu are ce cauta in spatiul eclesial.
  Daca cineva are ceva ce vrea sa il ofere fratilor oricit ni s-ar parea de socant cred ca nu tranzactia comerciala este metoda cu donatia. Si daca cineva vrea sa obtina un aport financiar din parte unei Biserici pentru ceea ce face nu cred ca pretul produselor sale este solutia ci cererea de ajutor.
  Biserica nu este nici o masa de clieti, nici un grup de votanti si nici o suma de actionari ai unei societati economice.

  • Marius David zice:

   Corect, uite că ne îndreptăm spre un capăt: poate sau nu fi folosit spaţiul bisericii drept spaţiu comercial?
   Bună întrebare.
   Mi-a plăcut ultima parte:

   „Biserica nu este nici o masa de clienti, nici un grup de votanti si nici o suma de actionari ai unei societati economice.”

  • dacian zice:

   Mi se pare foarte fain ce spui.
   Pentru vanzare exista spatii dedicate.
   Daca crezi ca produsul tau e de calitate promoveaza-l prin metode corecte, pune-l intr-o librarie, pune-l pe un site,
   iesi intr-un turneu de promovare.
   Promovarea in Biserica mi se pare, oricat de dur ar suna, un fel de promovare in fata unui public „captiv”.
   Chestia cu costurile prea mari mi se pare exagerata. Daca ai un produs de calitate se va vinde, daca nu nu.

 18. Mircea zice:

  ascultreacredintei,

  inteleg unde bati…. inteleg si ironia….. te-ai gandit ca e posibil ca in multe cazuri faptul ca pastorul e in tot si in toate nu e din cauza madularelor care pretind slujire pe gratis….? lipsa de delegare, lipsa de viziune, frica de a pierde controlul pot fi la fel de bine cauze care stau in dreptul celui care pastoreste turma….. poate nu e cazul tau….. oricum, mai ia in considerare si urmatorul fapt: un pastor care e full time in lucrare, cu salariu, are la dispozitie cel putin 8-10 ore pe zi timp sa slujeasca mai mult decat „noi care stam si comandam” si cele 8-10 ore suntem nevoiti sa lucram pentru a ne castiga existenta, dupa care inca 2 ore/zi in medie trebuie sa participam la programe si abia apoi sa mai slujim cumva….. vorbesc in nebunie acum…….. dar incearca sa vezi si cealalta parte a paharului…..

 19. Dan Tamas zice:

  „nu tranzactia comerciala este metoda ci donatia…” mi-a jucat feste lipsa de dexteritate…
  Cred ca o serie de raporturi ca si relatiile comercile ce le dicutam aici trebuiesc excluse din Biserica. In Biserica exista un singur tip de schimb: „daruid vei dobindi”. Deci daca cineva vrea sa ofere fratilor ceva trebuie sa-l doneze Bisericii si daca vrea sa obtina ceva de la ei trebuie sa le spuna ce nevoie are si sa vada cum Biserica poat sa raspunda la cererea lui.
  O sa imi spuneti ca nu functioneaza. Un caz:
  La inceputul anului acesta tinerii din comunitatea noastra au propus celor ce slujesc Biserica sa striga fonduri pentru misiunea ce urmau sa o faca in vara. Modalitatea propusa era o serie de porduse artizanale in (semne de carte, tricouri printate cu diverse logo-uri ale Bisericii, dar si produse alimentare – prajituri, pizza, ceai, cafea etc. ok nu totul e artizanal…) care sa fie oferite fratilor la o agapa dupa timpul comun de inchinare. Pretul urma sa fie mai mult simbolic. Credinciosii urmau sa fie avizati ca stringerea aceasta de fonduri era pentru proiectul misionar. Comitetul Bisericii le-a raspuns ca nu se poate confunda un frate in sfera Bisericii cu un client. Insa le-a dat o alternativa: „Daruti toate acestea si slujiti fratilor. Si noi vom pune o cutie la iesire si fiecare sa puna acolo cit poate. Nimeni nu se va simti dat la o parte de conditia lui economica si Biserica va darui pentru lucrarea de misiune. Asa toti vor participa cu ce vor putea si Biserica se va imbogati”. Rezulatul a fost bun. Pentru relatii. Pentru slujire. Pentru darnicie. Pentru misiune. In definitiv pentru Domnul.
  Vinzarea ambulanta are si ea regulile ei dar nu cred ca trebuie sa patrunda in spatiul inchinarii comune.

  • Marius David zice:

   da, în felul acesta în trecut s-au strîns fonduri şi pentru universitatea Emanuel,
   s-au făcut donaţii pentru Universitate şi cei care au dorit să ia CD-uri sau căni sau tricouri au făcut-o, alţii au donat fără să aştepte nimic în schimb.

 20. paul zice:

  frate Cruceru , a-ti mentionat faptul ca in urma unei discutii cu un inspector financiar va-ti schimbat punctul de vedere legat de aceasta practica( ,,comert crestinesc la usa bisericii” ) . intrebarea mea este urmatoare: simplul fapt ca exista o lege ( in cazul de fata a vanzarii acestor tipuri de produse) o justifica? sunt un cititor regulat al siteului mises.org ( economie de tip laissez faire) si aceasta idee nu este noua . 2. care este dreptul autoritatilor sa-mi impuna ce, cum si cand imi vand un produs.? pe de alta parte fiecare sa-si asume raspunderea cand vine vorba despre piratarea si copierea CD-urilor. adica nici nu vreau sa platesc taxe pe munca mea si sa-mi fie protejata( aici este problema in Romania) dar cand vand ilegal si altii la randul lor imi copiaza ma plang ca sunt furat? as deduce ca avem doua optiuni: fur ( statul) sau sunt furat?

  p.s. imi cer scuze pentru eventuale greseli gramaticale; nu am terminat scoala in Romania/

  • Marius David zice:

   da, interesant punct de vedere, trebuie să mă gîndesc.
   1. furtul statului este o chestiune, separată de cealaltă,
   2. furtul prin copiere este altă chesiune, separată de furtul statului,
   n-am priceput exact care este întrebarea dvs. şi cum se leagă cele două?

   • rigakrypto zice:

    am ridicat doua intrebari care cred ca au reiesit din comentariul meu; acela legat de discutia dumneavoastra cu inspectorul financiar. voi incerca sa reformulez:
    . argumentul me este ca nu vad o problema in comercializarea unui bun( muzica, haine , etc.) produs de mine personal . cred ca imi apartine si am dreptul sa il donez , sa-l ard sau sa il vand dup bunul plac. pe de alta partea , fara o dovada ca este al meu ( eticheta , timbru muzical etc. din care sa reiasa ca este doar al meu) ma supun unui risc ca proprietatea mea odata ajuns in mainile altora sa fie reprodusa fara acordul meu. practic idea patentelor p[e orice creatie este de a oferi celui care a creat obiectul respectiv o anumita pozitie privilegiata si protectie impotriva furtului.( nu stiu daca sunteti in tema cu tot scandalul dreptului de autor in Romania). e o problema prea complexa pt a fi dezbatuta printr-un comentariu.
    … si atunci…. 1. nu platesc drepturi de autor si etichete etc. si risc sa mi se piarda dreptul asupra muzicii in cazul de fata( a se intelege ca lumea va incepe sa pirateze CD-uri cu muzica mea)
    sau 2 . platesc taxele aferente ( care presupun o anumita siguranta ca muzica mea va fi protejata de furt)si cu toate aceastea voi continua sa fiu furat.( peste tot in lume exista aceasta probleme ; casele de discuri find cele mai mari razboinice impotriva celor care copiaza ).
    P.S. problema unui blog este ca de multe ori comentarile sunt intelese gresit . cred ca multi autori se confrunta cu problema de a fi intelesi gresit cand scriu ( nu ca as fi eu ion Creanga:)

    • rigakrypto zice:

     intre timp mi-am creat un cont aici si mi-am schimbat numele. eu sunt ,, paul ” de mai sus.
     p.s. nu sunt ,,Dvs” frate Cruceru ; sunt un student doar, dar va multumesc pentru respect

    • Marius David zice:

     draga Riga, ok, chiar dacă eşti student pentru mine eşti tot dvs. eu aşa vorbesc adesea cu studenţii mei, cu dvs.
     da, acum am înţeles mai bine ce spui tu.

  • dinu zice:

   Un cetăţean român trebuie să respecte o lege aflată în vigoare. Ai uitat de „Daţi Cezarului ce este al Cezarului”?

   Statul birocratic are nevoie de bani pentru a funcţiona. Parlamentarii care fac legi bune sau proaste, poliţiştii care te protejează mai mult sau mai puţin şi funcţionarii care îţi încasează impozitul trebuie plătiţi. Or aceşti bani vin tocmai din impunerea unor taxe şi impozite. Pentru orice venit, şi chiar e vorba de orice venit, românii trebuie să plătească un impozit de 16%. De asta nu e legal să vinzi la tarabă. Pentru că nu plăteşti acel impozit. Şi nici Taxa pe Valoare Adăugată (24%).

   Câţi neoprotestanţi chiar îşi declară toate veniturile şi plătesc impozite la valoarea reală? Dacă nu eşti cinstit cu statul, mai poţi fi cinstit cu Dumnezeu?

   • rigakrypto zice:

    ,,Ai uitat de “Daţi Cezarului ce este al Cezarului”? . ”
    sti care era explicatia lui Richard Wurmbrand la aceasta afirmatie? ca Cezarului i se cuvenea un sut in fund si afara din tara Israel care era cotropita ,, ilega” de romani. romani care impuneau taxe dupa bunul plac fara nici o noima. admit totusi ca este nevoie de unele taxe si impozite pentru ca o tara sa functioneze. locuies de ceva vreme in SUA si deaici vine frustarea mea legat de situatia in Romania. in SUA taxele sunt undeva la 6%( depinde de stat) pe cand in romania ai impozite peste impozite si taxe denumite pompos care numa’ iti ingreuneaza viata. platim cele mai mari taxe din Europa si avem cel mai slab nivel de trai( din statele comunitare).

    • Marius David zice:

     ultima data cind au fost numarate taxele pe care trebuia sa le plateasca un cetatean roman sau o firma, nu tin minte exact, dar tin minte cifra… erau 236. Parca asa ceva!
     Solutia? Nu mai platim taxele din Romania? Nu, emigram! Simplu!
     TE duci undeva unde ai taxe mai mici, ilegalitatea nu este scuzabila.

   • Marius David zice:

    corect!
    nimic de comentat!

  • dinu zice:

   „simplul fapt ca exista o lege ( in cazul de fata a vanzarii acestor tipuri de produse) o justifica?”
   Un cetăţean român trebuie să respecte o lege aflată în vigoare. Ai uitat de „Daţi Cezarului ce este al Cezarului”?

   „care este dreptul autoritatilor sa-mi impuna ce, cum si cand imi vand un produs.?”
   Statul birocratic are nevoie de bani pentru a funcţiona. Parlamentarii care fac legi bune sau proaste, poliţiştii care te protejează mai mult sau mai puţin şi funcţionarii care îţi încasează impozitul trebuie plătiţi. Or aceşti bani vin tocmai din impunerea unor taxe şi impozite. Pentru orice venit, şi chiar e vorba de orice venit, românii trebuie să plătească un impozit de 16%. De asta nu e legal să vinzi la tarabă. Pentru că nu plăteşti acel impozit. Şi nici Taxa pe Valoare Adăugată (24%).

   Câţi neoprotestanţi chiar îşi declară toate veniturile şi plătesc impozite la valoarea reală? Dacă nu eşti cinstit cu statul, mai poţi fi cinstit cu Dumnezeu?

   • rigakrypto zice:

    ,,Un cetăţean român trebuie să respecte o lege aflată în vigoare. Ai uitat de “Daţi Cezarului ce este al Cezarului”?”

    -va veni vremea curand cand legile iti vor cere sa faci lucruri impotriva lui Dumnezeu; vei mai sustine aceasta afirmatie?

    p.s. argumentul meu poate fi folosit in mod pervers cand iti justifici orice incalcare a legii dar eu vorbesc strict de industria muzicala dat fiind subiectul articolului.

   • rigakrypto zice:

    Câţi neoprotestanţi chiar îşi declară toate veniturile şi plătesc impozite la valoarea reală? Dacă nu eşti cinstit cu statul, mai poţi fi cinstit cu Dumnezeu?

    daca eu iti vand un mar si tu imi dai pe el 5 ron de ce sa dau un procentaj statului din aceasta tranzactia? ma ajuta cumva ei sa produc mai multe mere anul viitor?ce beneficii primesc in schimbul acestor bani asta e intrebarea mea??

    legat de cinstea in fata lui Dumnezeu eu personal pot foarte bine sa nu-mi platesc taxele si sa am o relatie buna cu Dumnezeu. ( admit ca poate sunt inca rebel si intre timp imi voi schimba opinia. nu simt nici o urma de vinovatie cand nu-mi platesc taxele la stat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.