De ce spun Scripturile să ne uităm la sfîrşitul lor de vieţuire? Azi Bartolomeu Anania

Azi sînt trist. Nu-i boala! Asta a trecut! Am sentimente care se zbat. Mă gîndesc la bătrînii noştri. La istorie, la tipurile de istorie, la istoria povestită, cea orală, la cea scrisă, la cea a dosarelor, la cea biblică.

Am avut o oarece admiraţie pentru Bartolomeu Anania ca autor de texte. Este un povestitor foarte talentat.  N-am gustat prea mult traducerea pe care a făcut-o din punct de vedere strict filologic, dar cred că a meritat încercarea. Din cîte am înţeles Patriarhul a scos-o din librăriile religioase din Bucureşti. Are motivele dînsului.

Am fost la Necula şi am admirat Centrul de restaurare picturală, realizările administrative de pe acolo, dar mai ales viitorul Centru de Studii Patristice şi Biblioteca. Am stat înmărmurit între admiraţia pentru manager şi tristeţea pentru stricăciunile pricinuite locului şi clădirilor originale.

Am fost întristat de perspectivele dărîmării vechii biserici şi de faptul că greco-catolicii au fost nedreptăţiţi istoriceşte vorbind. Sentimente amestecate!

Acolo este mormîntul lui Ioan Alexandru. Frumos! Mormîntul!

Am citit cu interes jurnalele dînsului. Am gustat stilul şi întorsăturile de frază, dar cred că l-a nedreptăţit cumplit pe Richard Wurmbrand.

Candidatura la patriarhie a fost o greşeală, după părerea mea care nu contează. Nu sînt ortodox.

Cînd însă a sărit împotriva Mitropolitului Nicolae Corneanu cu propunerile de caterisire, atunci mi-am dat seama că ceva este greşit mult mai adînc decît în interpretarea dreptului canonic. Am ascultat la acea vreme ieşirile în public, discursurile, declaraţiile. Le-am privit din punct de vedere stilistic şi nu numai.

Am început să fac legături, conexiuni. Astăzi presa scoate la iveală un dosar prăfuit. Cu ce scop? Sînt mai multe variante.

Ştiu că Mitropolitul este foarte bolnav. Are planurile sale cu succesorii. Cu lovitura asta de presă Mitropolitul are mai puţină voce. Nu se ştiau aceste lucruri? Sînt noutăţi absolute? Nu!

Dacă tot au aşteptat pînă acum, eu cred că puteau să îl lase să moară liniştit. Dacă tot n-a mărturisit pînă acum, credeţi că omul va ieşi acum să se apere, cu declaraţii de presă, cu una cu alta? Nu cred!  Se pare că „Leul Ardealului” nu are totuşi rost de moartea leului. Este vînat!.

„Leul deşi este rege al animalelor are parte de cea mai nenorocită moarte, că ele neavând duşman natural, nu-l mănâncă nimeni şi moare numai de bătrâneţe. Şi cum moare el la bătrâneţe? Îi cad dinţii şi nu se mai poate hrăni, nu mai poate vâna, nici măcar să mănânce din ce vânează altul şi atunci moare ca un bicisnic, mâncat de furnici şi de muşte. Asta-i leul. Sper că nu-mi doriţi aşa ceva”, a precizat Anania.

Întrebarea mea se ridică încă o dată: DE CE SĂ AŞTEPTĂM? De ce aşteaptă astfel de personaje pînă îi deconspiră alţii? Din nou, cu toate păcatele lui, Mitropolitul Corneanu rămîne un model de reacţie rapidă şi de instinct corect.

Păcat!

Oare baptiştii vor învăţa ceva din lecţia acesta amară? Trebuie să ajungem iar pe la Consiliul Uniunii ca să clarificăm ce şi cît şi cum şi unde a spus cine?

Iată cîteva reflecţii despre adevăr şi adevăruri din partea Mirelei  Corlăţan.

Acest articol nu este recomandat celor pentru care mitropolitul Bartolomeu reprezintă un model.

Nu pentru că adevărul ar putea să-i rănească, ci pentru că în acest caz vor exista mereu, indiferent de dovezi, două adevăruri. Un adevăr este cel peste care s-a aşezat praful, vreme de aproape jumătate de secol.

Este adevărul dosarelor, mijlocit de exprimarea lemnoasă şi adesea agramată a securiştilor. Este un adevăr care, cu aportul unui partid ce-şi trage seva din vechiul sistem, nu mai poate fi astăzi oficializat, oricâte dovezi şi paradovezi s-ar aduce.

Prin urmare, despre el nu mai merită să discutăm prea mult. Mai este adevărul lui Valeriu Anania, singurul probabil pe care îl va accepta vreodată „garda” mitropolitului de la Cluj. Şi pe bună dreptate, căci e un adevăr al naibii de frumos, aproape glossy, şi care abia aşteaptă să fie aflat din cartea de „Memorii” publicată la Polirom.

Adevărul lui Anania te seduce din prima clipă căci este spus cu talent literar şi uneori cu autoironie. Adevărul lui Anania nu-ţi lasă loc pentru prea multe semne de întrebare căci e învelit întotdeauna în informaţii exacte despre timp, locuri şi oameni. Nu fac excepţie relatările ce vizează relaţia sa cu Securitatea, cele pentru care cartea sa a fost aşteptată ani în şir cu sufletul la gură.

sursa.

În toată această situaţie care este adevărul? Îl putem găsi? Nu cred!

Îl putem găsi? Da, cred! Putem găsi Adevărul, Marele nostru Arhiereu, Isus Cristos!

Şi cînd nu mai este nimic de descoperit şi nimic de ascuns, cînd vor fi născocite toate adevărurile şi adeverite toate minciunile, rămîne totuşi Cel care este Acelaşi ieri şi azi şi în veci.

Îmi pare rău astăzi pentru admiratorii şi ucenicii Mitropolitului, supuşii, protopopii, preoţii care slujesc sub cîrja sa pastorală. Probabil este o zi de mare tulburare şi dezamăgire din cauza acestui text de ziar.

Oamenii sînt ţărînă şi ziarele se folosesc la împachetat slănină. Omul Cristos Dumnezeu este veşnic şi Textul Său Cuvîntul nu a putut fi distrus de veacuri.

Să rămînem lîngă Domnul şi lîngă Cuvîntul Său!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, Biserica Baptista, dulce Românie, Fabrica de barbati, Oameni, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

81 de răspunsuri la De ce spun Scripturile să ne uităm la sfîrşitul lor de vieţuire? Azi Bartolomeu Anania

 1. michael zice:

  avem si noi evanghelicii falitii nostri… dar ortodocsii pun mare pret pe marturisire, si cu atat mai surprinzatoare apare postura unora care nici in ceasul mortii nu se gandesc sa faca acest gest obligatoriu de „minima moralia”

 2. Ma bucur si aduc multumiri Domnului pt ca ti-a trecut boala, sa te imbolnavesti de dragoste spunea Fr.Wurbrand, si bine ar fi sa avem fiecare boala asta.N-am citit tot materialul, asa ca nu prea am ce comenta.

 3. Ioana zice:

  Este foarte trist ce se intampla. Din pacate acestea sunt dovezile care atesta raul ce il poate face biserica devenita institutie.

  • Marius David zice:

   Nu, Ioana, acesta este răul pe care îl poate face oricare dintre noi. Este cineva care n-a minţit niciodată? Eu am minţit! Toţi sîntem lipsiţi de slava lui Dumnezeu. Şi Bartolomeu Anania a minţit.
   Ah… implicaţiile sînt mult mai mari în anumite cazuri? Da! Dar minciuna este tot minciună …. şi ştim cine este Tatăl minciunii…
   Nu din cauza Bisericii a făcut ce-a făcut… din cauze mult mai concrete.

   • Ioana zice:

    E corect, dintr-un punct de vedere. Insa cred ca nu este bine ca biserica, oricare ar fi ea, sa capete atributele unei institutii a statului. Cel care aduce minciuna in lume isi mai ascute astfel o arma, coruptia si cele ce se trag din ea patrund mai usor undeva unde ar trebui sa fie numai lumina.

    • Marius David zice:

     Biserica nu este o institutie a Statului, Ioana, exact in asta se opun Baptistii. Biserica in mod traditional n-a fauct niciodata casa buna cu statul, a avut o dinamica foarte interesanta pe parcursul istoriei… dar baptistii au fost cei mai fermi in istorie in privinta acestui aspect. Separarea totala.

     • Ioana zice:

      Stiu. Dar nu se poate spune acelasi lucru despre Biserica Ortodoxa. Aceasta a capatat in timp atributele unei institutii a statului.

     • Marius David zice:

      Ioana, o instituţie în relaţie cu Statul? Da, este vorba de cezaro-papism. Este veche întîmplarea. De la Constantin încoace ni se trage.

     • Ioana zice:

      Nu o institutie in relatie cu statul, si chiar o institutie a statului. Eu asa am perceput BO, din pacate. Neoficial, evident, dar multe lucruri au demonstrat-o ca si o institutie a statului.

     • Marius David zice:

      Da, se pare că asta este percepţia la nivelul enoriaşilor, ceea ce este faorte îngrijorător.

     • Ioana zice:

      Aceasta perceptie a fost intarita de multe fapte. Spre exemplu, in „fisa postului” unui preot intra obligatia de a merge din casa in casa in parohia sa pentru a „sfinti” peretii (eventual proaspam zugraviti). Mai mult decat atat, desi intra in obligatiile sale, cere si o mica atentie materiala pentru serviciul prestat.
      Nu contest BO, sa nu fiu gresit inteleasa, dar anumite practici ale acesteia nu m-au putut convinge deloc. Am o lista intreaga.

      • Marius David zice:

       stiu ce vrei sa spui, Ioana, dar nu ma voi lansa intr-o campanie antiortodoxie aici…. este destul de trist ce se intimpla!
       inca o data pacat!
       Dumnezeu ne sfarima piedestalele pe care stam pentru ca ne iubeste prea mult.
       Azi a cazut inca un piedestal.
       Dumnezeu il iubeste si pe Bartolomeu Anania.

   • Moromete zice:

    Marius, dar totul se leaga.
    Institutiile, biserica in sine este unul din lucrurile cele mai concrete.
    De ce se leaga ? pentru ca daca nu era preot( sau ce functie/rol avea pe atunci in BOR) nu ar fi fost atat de presat de autoritatile comuniste, asadar era mai la adapost de ispita colaborarii. Putea sa fie mai subtil in lucrare. Cu totii trebuie sa fim cat mai subtili, cu tact, cu diplomatie, cu pricepere … fara graba, cu indelunga rabdare …

    • Marius David zice:

     Daca nu era preot, era altceva. Nu are biserica vreo vina in asta. Ispitele… daca citesti memoriile, vei intelege mult mai bine.
     Valeriu Anania este un om extrem de inteligent, cultivat, cu multa perspectiva. Incearca un exercitiu de imaginatie.

    • Moromete zice:

     Da, se pare că asta este percepţia la nivelul enoriaşilor, ceea ce este faorte îngrijorător.
     Marius, ai mutat cu mult tact vina asupra enoriasilor, mirenilor, cand de fapt adevarul este invers, capii BOR vor si fac tot posibilul ca „aceasta sa fie perceptia la nivelul enoriasilor”.
     Nicidecum nu aceasta este perceptia la nivelul majoritatii enoriasilor. De aceea marea parte dintre enoriasi isi traiesc credinta separat de BOR, in inima si faptele lor, ragandu-se la Dumnezeu in orice lor si fara a mai apela prea mult la serviciile BOR( spovedanie, cuminecatura, euharistie, vecernii, liturghii, etc). Doar asa cu tact, din cauza intelepciunii pt a nu fi condamnati/afurisiti de popi si BOR oamenii mai apeleaza din an in pasti, si din botez in nunti si-nmormantari.
     Ioana Anastasiu are dreptate aici.

   • Moromete zice:

    va rog sa ma scuzati, o corectare:
    nu preot trebuia sa scriu, ci POPA, preot ortodox, sau mai bine zis cum intelege BOR preotia unora. Si nu preotia toturor credinciosilor, asa cum reiese din citirea Noului Testament.

 4. alaxandra zice:

  am citit. si m-am intristat si eu.

  am citit si alte articole recomandate. as vrea sa pot comenta, dar am un nod in gat care se traduce degetelor si ele refuza sa insire ceva foarte la obiect.

  indiferent de existenta celor doua adevaruri (relative prin sursa lor omeneasca), Adevarul e doar unul singur. si spre binele lui Bartolomeu Anania sper ca el cu sine insusi sa fie impacat cu Dumnezeu. nu de alta, dar a fost si este un model pentru multi…ar fi realmente pacat sa fi fost sprijin pentru multi si tocmai el sa ramana lepadat daca tocmai in fata lui Hristos nu si-ar cauta eliberarea…de orice ar fi facut.

  ma incearca multe ganduri. ce as vrea eu mult sa spun e asta:

  am facut un botez acum 4 ani, aproape. am trecut de perioada idealizarilor.

  fratii mei in Domnul, daca ati gresit cu ceva, daca ati colaborat cu oricine impotriva fratilor vostri, mai usoara e marturisirea. eu va iert, si Dumnezeu v-ar ierta. ce ar fi mult mai trist…ar fi sa nu va aflam Sus in Cer…pentru ca ati tacut aici pe pamant. ar merita?

  • Marius David zice:

   TE înţeleg, Alaxandra, am trecut şi eu prin faza în care mi s-au demolat modele. Am păţit-o chiar cu tatăl meu.

   Dă clic pentru a accesa despre-dumnezeu-numai-de-bine-articol-in-crestinul-azi.pdf

   Da, este un lucru să te împaci cu Dumnezeu… dar … dacă ţi se pare că eşti împăcat. Inima omului este nespus de înşelătoare.

   • alaxandra zice:

    Daca in clipa in care il cunosti pe Dumnezeu doresti sa Te impaci cu El…se va gasi o cale.

    Oricare om care are sau a avut o relatie intima si stransa cu Milosticul si Iubitorul Dumnezeu va sti ca Ii este gresit, ca se afla pacatos inaintea Lui. Si va incerca sa repare relatia.

    Cel care „i se pare” ca e impacat cu Dumnezeu, la fel de bine „i se pare” ca e mantuit.

    • Marius David zice:

     nu exista fiinta mai bine specilizata in autoinselare, Alaxandra, decit fiinta umana.
     Sintem buni de tot!
     pnetru asta avem nevoie de Biserica, se ne obiectiveze.

     • alaxandra zice:

      de acord. si aici am ajuns in punctul in care afli de c enu plang foarte tare dupa BOR, si motivul pentru care am facut eu botezul acela acum 4 ani.

      BOR nu mai este foarte capabila sa ofere acest suport. pana nu se va trezi ea mai este…daca o va face vreodata.

     • Cristina zice:

      Gindesc despre mine ca, dupa cum
      ma stiu, nu as fi rezistat nici
      un minut in perioada comunista
      in credinta mea, comparativ cu
      cei ce-au fost lasati sa fie
      martori ai lui Hristos in acea
      vreme. Dar… poate ca de aceea
      vremea mea de pocainta a venit
      mai tirziu, si acum eu am de dus
      lupta mea, cu incercarile pentru
      mine, care nu sunt prea grele…
      pentru mine, caci El a pregatit
      o cale, El care stie ca inima mea
      e nespus de inselatoare.
      N-am trecut pe acolo, altii nu
      trec pe unde trec eu, si asta nu
      e decizia nici a mea, nici a lor,
      de aceea nu voi judeca pe altii,
      asa cum stiu ca este treaba Lui
      sa judece pe fiecare. Dar, pentru
      oricine, lucrurile bune sau rele
      facute in viata vor iesi la iveala,
      pentru invatatura urmasilor, sa nu
      cada in aceeasi pilda de neascultare…
      sau sa se faca fii ai lui Avraam,
      in timpul pregatit de Domnul
      pentru fiecare, dupa puterea lui.
      Domnul sa ma ajute, si pe
      fiecare din noi!

 5. Adrian zice:

  Nu vreau sa-i iau apararea cuiva. Totusi, dupa 16 de puscarie comunista e posibil sa cedezi… Numai cine a trecut pe acolo si a ramas vertical poate sa judece.
  Una e ce a facut un Balaceanu Stolnici, alta e situatia aici. Dupa 16 de foame si batai e posibil sa ai momente de slabiciune.
  Discutam despre momentele de slabiciune ale unui fost detinut politic si uitam de securistii (unii cu dosarele „pierdute”) care ne invata capitalismul si ecumenismul (honni soit qui male y pense :-)).

  • Marius David zice:

   Ai dreptate, Adrian, cine stie cum am fi rezistat noi?

   • Adrian zice:

    Eu sigur nu rezistam…
    Bartolomeu Anania, cu 16 de puscarie, este pus la zid, Vadim e europarlamentar… Securistii sunt „curati”, ei erau cu carte de munca, deci nu puteau fi informatori. 🙂
    Bravos natiune, halal sa ne fie!

    • Marius David zice:

     La reeducare eu faceam infarct. asta este avantajul cardiacilor. Li se scurteaza tortura! Slava Domnului! 🙂

     Da, buna contraponderea cu vadim. A propos, vadim se scrie cu majuscula sau cu minusculă?
     dar jiji?

  • ungandbun zice:

   Iti dau perfecta dreptate Adrian,am avut un bunic care a fost pastor evanghelic aproape 40 de ani, si imi aduc aminte din istorisirile lui ca dupa ani buni de deportare in Baragan pentru credinta, intors apoi in sectorul unde slujea (nu spun sectorul pentru ca tot timpul el nu a vrut sa iasa in fata, spunea ca rasplatirea lui este dincolo la Imparatul), trebuia sa conduca serviciul funebru pentru ca mama unui securis influent din zona, a fost contactat si i s-a pus in vedere sa nu existe nici un serviciu divin pentru ca pe el il denigreaza pocaitii…bunicul a efectuat slujba asa cum trebuie exectuata din punct de vedere crestinesc, ce a urmat… in drum spre casa a fost luat de o masina, a lipsit trei zile de acasa, cand s-a intors acasa a trebuit sa poarte proteza…dupa 3 zile doar dar dupa 16 ani? Nu vreau sa tin partea la nimeni, dar adevarul te face slobod. Nu vreau sa analizez motivele pentru care bartolomeu Ananaia a facut ce a facut, cred ca dupa 89 putea veni si spunea fratilor, am gresit uite ce am facut si va rog iertatima si lucrurile erau uitate. Si eu subscriu si cred ca mai sunt inca multi care acum sunt mari moralisti si inainte… nu vreau sa spun mai multe pentu ca poate nu ma mai opresc. Sa aveti o zi buna!

 6. elisa zice:

  Imi pare rau..presa..stiti „cine e presa”:interesle!

  Fiul meu zice ca vor sa-l distruga pe Bartolmeu pentru ca e antiecumenism;
  ca s-a impotrivit caterisirii lui Corneanu,
  ca a facut puscarie si ca este un om minunat.Mi-este greu
  sa aleg intre ceea ce zice fiul-meu,care vorbeste din interiorul BOR,unde a fost Vicepresedinte pe vremuri la ASCOR…si ce zice presa;
  adica nu cred Presa.
  Este o intreaga campanie impotriva lui Bartolomeu,cata inchisoare a facut nu spune nimeni,Daniel este proecumenism,,,as ca e limpede.

  • Marius David zice:

   interesant punct de vedere!
   este clar ca este lupta intre doua partide.
   pentru putere.
   ca de obicei.
   problema este urmasul la Mitropolie al IPS, una dintre cele mai bogate si bine asezate mitropolii.

 7. elisa zice:

  Pe you tube Eugenia Voda si Ananaia Bartolomeu..
  Imi pare rau ca „ai nostrii” nu au facut nici puscarie..
  au dosare,sunt in functii,au fost pe la CNSAS..dar nimic..care suntem mai buni?
  O Doamne ai mila!
  Suntem numai niste oameni.

 8. Ieremia Oisteanu zice:

  Suntem martorii aparitiei unei generatii de adulti care nu mai stie first-hand ce e aia Securitate si careia ii pasa prea putin ca Preasfintitul sau altcineva ca el a colaborat cu aia. Tergiversarea dosarelor si-a atins tinta pentru ca ma indoiesc ca vreo dezvaluire mai poate face valuri macar cat sa miste ratusca din cada. Daca si ai nostri mai rezista doi-trei ani vor putea pretinde cu nerusinare si mai maxima ca au fost de fapt martiri ai rezistentei anticomuniste si multi canta-vor atunci mai dihai marire alesilor Domnului. Mi-e scarba, e adevarat, dar pe masura ce trece timpul constat ca se imputineaza scarbitii dar se inmultesc scarbavnicii. Iarta-ne Doamne, pre noi, epigonii Tai nevrednici!

  • Marius David zice:

   draga Ieremia,
   am si vazut acest lucru. Turnători care s-au dat martiri.
   Cineva îmi reproşa ieri că am o perspectivă prea negativistă. SE pare că nu sînt singurul.
   Iertaţi-mă, dar nu pot să văd viaţa în roz!
   Diferenţa dintre un optimist şi un pesimist? Pesimistul este un optimist cu experienţă(e)! 🙂

 9. gamaliel zice:

  Privind fugar acest ” eveniment” imi pun intrebarea: „oare cum ne-am mai fi uitat noi la David daca atunci cand a fost confruntat ar fi zis…nu despre mine e vorba…eu n-am pacatuit cu femeia aceia…” Din pacate unii ” titani” in ochii oamenilor devin firicele de praf suflate de vant in neantul istoriei…pentru ca nu au taria sa-si asume viata si faptele. Da-ne Doamne intelpciunea de pe urma…sa invatam si noi evanghelicii ceva din asemenea ” experiente”. Incolo ramane valabil Adevarul care graieste ” ce seamana omul aceea va secera”!

 10. MB zice:

  Şi leul tot o felină este. Ca orice felină, cade în picioare. E vorba doar de ”zone de influenţă”. Sună aşa…foarte ”mafioso” ce zic eu aici. Dar adevărul ierarhiei BOR nu e foarte departe de realitatea clanurilor de cartier. Ah, da…precizez că sunt ortodox. Şi mai mult de atât, sunt foarte la curent cu ce se întâmplă acolo. Totuşi, o poruncă a lui Dumnezeu – printr-un vers al Liturghiei, îmi cere să mă rog ”pentru întâistătătorii Bisericii”. Eu asta fac. Dar o fac numai pentru că ştiu că Cel de Sus are ultimul Cuvânt. Judecăţile omeneşti (raţionamentele noastre sărăcăcioase) sunt de nesfârşite ori mai prejos decât planul pe care Dumnezeu îl are cu fiecare dintre noi. Planul ăsta are un sinonim: dragostea Lui pentru oameni. And nothing can beat that. Right? Right !!

  • Marius David zice:

   Îmi pare rău că este aşa!
   Am fost întotdeauna fascinat de un subiect pe care l-am discutat şi cu studenţii de mai multe ori, distincţia dintre Persona, preotul îmbrăcat în odăjdii, căruia i se sărută îmbrăcămintea cînd merge dinspre altar spre pronaos şi persona, acelaşi preot, în haine civile, care poate juca barbut cu enoriaşii. Acest tip de schizoidie cred că ne marchează toată societatea românească. Ce spuneţi?

   • MB zice:

    Nu sunt foarte familiarizat cu doctrinele liturgice dar cred că distincţia de care amintiţi îşi are baza în separarea dintre natura umană (la care participăm toţi) şi investirea harică din momentul hirotonirii (la care au acces numai absolvenţii de Institut teologic). Da, e un pic de ironie în propoziţia precedentă. N-am zis că cei chemaţi, cu vocaţie, cei aleşi de Dumnezeu să devină intercesori au parte de con-lucrarea cu Duhul Sfânt. I-am menţionat pe tinerii licenţiaţi (pt că licenţa în teologie – în mod aberant cred eu – e condiţie sine qua non a primirii preoţiei). Acum, schizoidia e în mare parte şi a credincioşilor. Am putut să observ de multe ori cum odăjdiile sunt mai respectate decât purtătorul lor. Dacă extindem la întreaga societate românească ar trebui să lucrăm deja cu contexte din ce în ce mai largi şi în felul ăsta elaborăm deja tratate 🙂

    • Marius David zice:

     Asta mi se pare grav: „la care au acces numai absolvenţii de institut teologic”.
     Condiţionarea hitorotonirii de licenţă este într-adevăr o aberaţie. Ar trebui condiţionată doar de UCENICIE.
     nu sînt pentru promovarea ignoranţilor în asemenea poziţii de responsabilitate.
     despre schizoidia respectivă este mult de discutat.

  • Marius David zice:

   A propos, ti-am văzut blogul. Interesant! Succes!
   Mi-a plăcut din comentariul tău… Dragostea lui Dumnezeu pentru oameni. Da, nimeni nu poate să bată acest plan!

   • MB zice:

    Mulţumesc foarte mult. Blogul meu e un hobby care ţine 90 % de literatură. Nimic ”grav” pe acolo, nimic interesant.

    • Marius David zice:

     Literatura în sine este destul de gravă şi interesantă!

     • adrian zice:

      Ai dreptate, Marius!
      Un exemplu de literatura grava, descoperit de curand: „Inimi cicatrizate” de Max Blecher. O carte coplesitoare, cel putin pentru mine.

      Cred ca avem nevoie de literatura pentru ca de foarte multe ori intelegi mai bine viata ascultand o poveste, decat citind formularea apodictica a unui principiu. Avem nevoie de literatura pentru ca lumea este o constructie geometrica foarte neeuclidiana. Savantul Eliade, mi se pare mie, a inteles foarte bine acest lucru si nu s-a putut desparti toata viata de scriitorul Eliade.

      Tu insuti esti o combinatie bine echilibrata de om de stiinta si om de de litere, de acribie grava contrabalansata in mod fericit de o imaginatie sprintena.

 11. Samuel zice:

  O!de ar invata si crestinii nostri sa isi puna increderea numai in Domnul Isus Hristos.
  Cei care au colaborat ,ar trebui sa iasa in fata ,asa cum a facut si Iosif Ton(vezi marturia lui Iosif Ton de la BBC- „Cand tot ce am facut noi in ascuns,astazi se vesteste de pe acoperisul caselor”). Cea mai frumoasa marturie in lumea ortodoxa este Mitropolitului Nicolae Corneanu; si astazi oamenii il iubesc si il apreciaza.
  Cei mai multi sunt inselati de Satan si spun ca nu este nevoie de marturisire, ca ei isi marturisesc pacatele Domnului ca si David „Atunci Ţi-am mărturisit păcatul meu, şi nu mi-am ascuns fărădelegea. Am zis: „Îmi voi mărturisi Domnului fărădelegile!” Şi Tu ai iertat vina păcatului meu.
  Dar faca ca si David. David cand si-a marturisit Domnului pacatele,intai a recunoscut fata de Natan
  si dupa aceea a pus mana pe creion si a scris in versuri toate pacatele (vezi psalmii-astazi ii citim si noi).
  Din toata treaba asta tot satan are de castigat ;sufletele celor mai multi care isi pun increderea in oameni . Astazi cei mai multi aleg sa-si puna increderea in marii lideri religiosi indiferent cum se numesc ei (pastori,preoti); este acea credinta populara sau de grup si asta vine tot din invatatura asta de peste ocean new-age. Alege sa te increzi in Domnul Isus ;caci impotriva adevarului nu puteti face nimic ci pentru adevar

 12. Samuel zice:

  Prin astfel de dosare scoase la lumina unul cate unul ,nu se face altceva decat sa se distruga credinta celor mai multi ,care au ales sa se increada in oameni si nu a ales pe Domnul Isus singurul care nu ne va dezamagii. Astazi cei mai multi ,au acea credinta de grup;credinta populara, cum spune lideru (pastorul ,preotul) ‘pai asa este frate”. In cine va pune-ti increderea? In oameni, in titluri ,in programe ,in cladiri? Mitropolitului Nicolae Corneanu este un exemplu de urmat pentru toti informatorii crestini indiferent ce hram poarta.

  • Marius David zice:

   Aşa crezi? Dacă cade un piedestal al unui om, chiar crezi că oamenii îşi pierd credinţa în Dumnezeu? Nu cred.
   Cei care îşi pierd credinţa din cauza dosarelor n-au avut-o niciodată…

 13. Samuel zice:

  Multi sunt inselati de Satan si ei spun ca David; „Atunci Ţi-am mărturisit păcatul meu, şi nu mi-am ascuns fărădelegea. Am zis: „Îmi voi mărturisi Domnului fărădelegile!” Şi Tu ai iertat vina păcatului meu.(Psalmii 32:5). Dar faca ca si David;David mai intai a recunoscut pacatele fata de Natan si apoi a pus mana pe creion si a scris in versuri toate pacatele(psalmii) ,pe care ii citim si noi astazi.

 14. vioricaO zice:

  Cei care ne-am trait mai mult de jumatate din viata in comunism, amintiti-va, ca nu speram sa ajungem ziua cand vom trai in democratie!Comunismul n-ar fi dainuit asa de apasator daca n-ar fi existat securitatea cu informatorii si tortionarii sai.
  Asa era sistemul atunci; dar si sistemul era format din oameni care erau diferiti; cu scoala mai multa,mai putina sau aproape deloc; mai bine crescuti (educati de parinti cu anumite precepte morale sau religioase);oameni care erau folositi,subjugati de sistem ,sau oameni care foloseau sistemul pentru anumite avantaje, individuale sau colective.
  Acum unde vrea sa ajung: s-ar putea ca unele persoane sa accepte sa colaboreze cu securitatea formal,fara sa faca rau cuiva personal,tocmai sa tina locul acela ocupat, sa nu vina altul care sa faca prapad, sa fie prea zelos la indeplinirea sarcinilor de partid!
  Am auzit despre un caz, un profesor universitar, care-n anii comunismului, preda ateismul stiintific si marxist-comunismul; profesorul respectiv, om credincios, a spus ca trebuia cineva sa ocupe catedra; daca o refuza el, venea altul care i-ar fi indobitocit pe tineri, pe cand el, prin felul in care preda, incerca sa-i faca pe tineri sa se apropie de Dumnezeu, sa-i provoace sa gandeasca si sa discearna singuri ce au de facut!
  Dar mai am o obiectie de facut: toti cei care au slujit securitatea, o minima decenta, trebuia sa aibe: sa recunoasca si sa se retraga din functiile pe care le aveau, sau sa nu fie primii la impartirea privilegiilor libertatii si democratiei!
  Orice minciuna nu poate fi mult timp ascunsa si rusinea e atat de mare cu cat e cocotata mai sus (minciuna)!
  Oricum, Domnul ne judeca pe toti, mai bine acum pe pamant decat sa fim dati de rusine la Marea Zi a Judecatii!

 15. gorehoundro zice:

  am si eu o problema amplu discutata la mine pe blog despre religie si comunitatea mea ar aprecia interventia dumneavoastra pentru a lamuri daca se poate subiectul. Ma refer la articolul de pe 12…astept interventia dumneavoastra

 16. marius zice:

  De ce spuneti ca l-a nedreptatit pe Richard Wurmbrand? Puteti sa-mi dati mai multe detalii, va rog? Poate raspunsul se afla in cartile lui Bartolomeu Anania dar inca nu am reusit sa citesc jurnalele lui. La volumul Memorii faceti referire? Sau mai sunt si alte volume editate pe langa acesta? Stiu doar ca Richard Wurmbrand a afirmat despre el ca este omul Securitatii, trimis cu o misiune speciala in USA (in depozitia ce o are in fata subsenatului american, dupa eliberarea si emigrarea lui in USA). Si as mai vrea sa va intreb ceva, cu ingaduinta dumneavoastra. Ce parere aveti despre ceea ce Sergiu Grossu scrie despre familia Wurmbrand in cartea lui, editata la Editura Vremea, M-am luptat lupta cea buna? Va intreb toate acestea, deoarece pastorul Wurmbrand reprezinta pentru mine un model de curaj si vietuire crestina. Multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra si marturisesc ca-l astept cu nerabdare.

 17. fatherhammer zice:

  vorbiti de ortodoxie… ati trait-o vreodata ?
  vorbiti de persona : preot sarutat sau barbugiu :ce stiti ? aveti protie harica ? vorbiti de sfinti , aveti sacralitate in trairea voastra fara liturghie?
  nu va condamn , nici nu intru in polemica , vorbiti de persoane care nu va reprezinta , de-am avea noi arhierei doar ca Aania !!!
  vorbiti ,ca l-a atacat pe IPS Nicolae , foarte bine , va imaginati ce s-ar fi intamplat daca in locul lui IPS Nicolae era un preot ?
  daca ati avea arhierie poate ati intelege ca pastorul e stabilitatea turmei , siguranta ei … ori daca pastorul nu discerne drumul de prapastie care e urmarea???
  Bine ca s-au inventat blogurile sa vorbim vorbe . nu vreu sa se creada ca-s avocatul lui IPS Anania ,nici acuzatorul lui IPS Nicolae ,dar in general nu-mi place sa vb despre persoane de dragul vorbelor ,si , de accea simt sa strig cateodata la ce care o fac ,sa arunce primul piatra cel care se considera fara de pacat .

  • Marius David zice:

   da, hammer, că father nu eşti pentru mine…
   da, trăiesc ortodoxia în fiecare zi.
   Da, am har!
   Da, avem sacralitatea în trăirea noastră fără liturghia aşa cum o înţelegi. Avem liturghie, dar altfel decît vorbeşti tu. Slujirea noastră este liturgică.
   Vorbim de persoane. Da, nu ne reprezintă. Îi avem şi noi pe-ai noştri.
   BArtolomeu Anania este o persoană publică, nu numai ierarhul dvs.
   Dacă pastorul este stabilitatea turmei atunci mai trebuie să citeşti încă o dată Noul TEstament, vă rătăciţi pentru că nu cunoaşteţi nici Scripturile şi nici pe Părinţi.
   Nici măcar Părinţii nu spun asta, ci manualele dvs. de seminar spun asta despre preoţi.
   Citeşte tratatul despre Preoţie a lui Ioan Hristostomul. Vei vedea acolo care este relaţia între Preotul Cristos, Arhiereul nostru, preotul de parohie şi enoriaşi. Puţin diferit decît îmi spui tu.
   Stabilitatea Bisericii stă în Capul Ei, adică Cristos.
   Da, bine că s-au inventat blogurile. Am luptat la Revoluţie pentru ele. Nici nu ştiam că se cheamă aşa!

   Strigati! Uite aţi avut aici un loc în care aţi strigat! E gata?

   N-a aruncat nimeni cu piatra. Mi-am pus o singură întrebare: de ce acum? Eu cred că ştiu de ce se scoate acum acest dosar! Atît!
   În rest…
   Doamne ajută!
   şi
   Mîntuire!

 18. fatherhammer zice:

  mai MB ,daca ai ceva concret de zis la adresa clanurilor din BOR ,fa-o ,daca e asa de ce te ascunzi dupa imagini fara fata ta ,si dupa id-uri de informator ,ca tot e la moda termenul,spune pe fata ce ai de spus ,sau fa o petitiune ,o semnam toti si ,in final , o dam anonima . ESTI JALNIC curajosule de ortodox care esti , mai bine taci si invata ce-i vorba desarta , ascultarea si smerenia , nu mai vorbi decat la concret si poate ma voi alatura punctului tau de vedere . iar daca e ceva de judecat, are cine s-o faca .

  • Marius David zice:

   pentru că eşti începător pe acest blog, dragă Ciocan, te-am lăsat să te desfăşori.
   Încă o ieşire din asta în decor şi te spămuiesc cădind spre pronaos.
   Mai uşor cu epitetele, încearcă măcar limbajul ăla de lemn….

   deocamdată… cu simpatie
   mc

 19. fatherhammer zice:

  te aprinzi repede , mai crestine ,eu nu am intentionat sa te jignesc, nu am vorbit nici de voi asa cum vad ca ai inteles.daca ai luptat la revolutie , poate as fi facut-o si eu . daca sunt parinte pentru tine ? nu stiu daca vreau , ca tot ai luptat la revolutie stii cum e , libertatea asta.
  despre faptul ca trebuie sa mai citesc sau nu NT , ca spunem noi si nu sf. parinti , da-mi voie sa nu-mi dau cu tine teza de doctorat . si daca suferi cu inima te rog ,ia-o mai incet !

  • Marius David zice:

   draga Hammer,
   nu mă aprind, ard deja de multă vreme, dar nu pentru ce crezi tu.
   dacă nu intenţionezi să jigneşti, las-o moale cu epitetele.
   nu, te asigur că nu eşti şi nu poţi fi nici pentru alţii dacă spui

   “mai bine taci si invata ce-i vorba desarta , ascultarea si smerenia ,”

   cum să îvenţe enoriaşul, sărmanul, cele ce spui, aşa ca tine? 🙂
   Să fim serioşi!

   Stai liniştit cu doctoratul. Nu este pentru toată lumea. Înainte de asta ai de învăţat limba română şi pe unde se pune virgula. Doctoratul urmează după… gramatica elementară, dar … dacă oameni ca Bastrix au doctorat.. la ce bun să mai ai? 🙂

   spui „si daca suferi cu inima te rog ,ia-o mai incet !”

   nici ca medic nu te-am angajat! 🙂

   Deci? Ai ceva de spus important? Spune fără să mai jigneşti în stînga şi în dreapta!

 20. fatherhammer zice:

  cat dialog , cata bunatate ,cata dragoste crestina pe blogul acesta ?
  -te spamuiesc- cata cultura !?
  vad ca-ti priesc doar parerile tale ,altfel nu-mi explic , iesirile tale in decor , nici nu-ti dai seama cat de mila mie de tine , ti-as spune frate , macar ca porti chipul lui DUMNEZEU ,cat despre epitete !? ma abtin ,din cauza ca nu ma pot cobori nici macar de aici de jos ,din limbajul meu de lemn ,ca preot al lui Hristos, si mai jos ,la nivelul tau de discutie. sincer? iarta-ma ca ma-i lasat sa te cunosc , chiar si asa virtual .

  • Marius David zice:

   Aha, vezi că se poate schimba tonul?
   uită-te, te rog la celellalte replici ale tale, să vezi cîtă îmbunătăţire!
   Milă? Avem nevoie toţi, dar nu din partea noastră, ci din partea lui Dumnezeu.
   În rest… dacă mai treci vreodată pe aici… cu altă atitudine, fără superioritatea tonului şi luîndu-ne pe toţi la mustrat, că aici nu e la biserica ortodoxă…
   dacă vii cu un alt limbaj decît cel adresat lui M.B. atunci… nicio problemă.
   Dacă nu… Vaya con Dios!

   Un pastor al Turmei lui Cristos,

  • Moromete zice:

   Parinte, aici sunteti binevenit oricand. Mai multi ortodocsi vin, unii chiar si scriu aici.

   Cu rabdare si mai multa smerenie se poate.

 21. fatherhammer zice:

  P.S. daca tot am atins recordul de a deveni atat de repede persona non grata pe blogul tau si nu-mi mai dai comentariile ,fa o gramata si pt scrierile tale mai gramatistule … era sa uit , si blandule judecator !
  cred ca pt tine e bine cu minuscule , nu?

  P.S. am incheiat cu epitetele ,de aceasta data promit !
  SA VEZI CE ATRIBUTE AM !!!

  LA REVEDERE ! SAU NU !?

  • Marius David zice:

   nu, draga Hammer,
   ai inceput cu stingul!
   Virgula se pune linga litera, aşa, şi apoi se lasă spaţiu.
   Mă bucur că ai încheiat cu epitetele!

  • Marius David zice:

   măi gramatistule se pune între virgule aşa.
   ,…., măi gramatistule, era să uit, blîndule judecător!”
   se scrie aşa:
   „am încheiat cu epitetele de data asta, promit!
   şi dacă ai învăaţat chestia asta tot este de folos că ai venit pe aici!

   iartă-mă, deformaţie profesională!
   mc

 22. fatherhammer zice:

  DRAGA MARIUSICA, NU TI SE PARE CA-I PENIBILA DISCUTIA ASTA DESPRE DESPRE VIRGULA SI SPATIU, AI IMPRESIA CA POTI, SI CONTINUI SA-MI FACI TEORIA CHIBRITULUI.PE BLOUL TAU NU AM INTRAT CA SA IAU LECTII DE CALIGRAFIE, IN PLUS CAND SCRIU PE COMPUTER, NU STAU, CA ACUM, SA TIN CONT DE TOATA GRAMATICA . NU MI-AM PERMIS SA-TI ADUC CALOMNII,DESI AM FOST PE PUNCTUL DE A O FACE, POATE.
  TI-AM SPUS MARIUSICA, PENTRU CA NE CUNOASTEM DE ATATA TIMP, PENTRU CA TE CHEAMA CA PE MINE SI PENTRU CA POATE TREC SI EU ODATA CLASA LA GRAMATICA.

  IMPREUNA CU IERTAREA PENTRU -BESTELEALA – DIN PRONAOS ,PENTRU CARE NU TI-AI CERUT IERTARE, AU! VIRGULA DE MAI SUS, IAR AM PICAT LA GRAMATICA, ITI TRIMIT, NU SIMPATIA MEA CI CU RESPECTUL CUVENIT UNUI PURTATOR DE CHIP.
  CAT DESPRE MOROMETE, NU INTRA IN DISPUTA NOASTRA, DAR VREAU SA-I MULTUMESC PENTRU CONSIDERATIA CE MI-O ARATA CAND IMI SPUNE PARINTE DUPA CE MAI SUS VORBESTE, DUPA PUTEREA MEA DE INTELEGERE, STII TU, MAI PRECARA, CU LIMBAJUL MEU DE LEMN ORTODOX, SPUNEAM CA MAI SUS VORBESTE IRONIC SI LA GENERAL DE -POPII- ORTODOCSI, PROBABIL CA N-A CUNOSCUT DESTUI, SAU CU SIGURANTA NU L-A CUNOSCUT PE CEL POTRIVIT SUFLETULUI SAU . PARDON, AM DAT-O-N BARA SI CU PUNCTUL !?

  • Marius David zice:

   Hammer, eu nu sînt MAriusică pentru tine!
   nu ai fost pe punctul de a-mi aduce calomnii, că nu poţi. Se ocupă alţii cu asta.
   Da, eşti invitatul meu la clasa de gramatică, altfel nu poţi să te duci la doctorat.
   Va fi gratis.
   Chiar şi acum pe blog este gratis.
   Păcat că nu vrei să înveţi! Păcat că te superi pentru corecturi!
   Faptul că ţi-am corectat discursul nu înseamnă că nu ţi-am acordat respectul pentru un purtător de Chip.

   Din fericire am cunoscut mai mulţi preoţi în realitate. Cei pe care i-am întîlnit pe aici pe net aduc deservicii grave ortodoxiei, înţeleasă drept confesiune, şi statutului de preot.

   Încearcă la http://www.bastrix.wordpress.com

   În rest,
   aici sînt tot timpul, disponibil dialogului, dar fără ironii ieftine şi glumiţe nesărate.

   Marius.

 23. fatherhammer zice:

  Daca tot nu ma treceti la gramatica, domnule MAriusica, va rog, imi spune-ti si ce cred eu?
  de ex: – cred eu ca ortodoxia este o confesiune?
  – in cazul ca eu cred ce e mai sus, poate exista o ortodoxie baptista, pe care ziceai ca o traiesti, si una ortodoxa pe care eu o consider religia mea, a inaintasilor mei, a neamului romanesc, mostenita de la Mantuitorul Hristos prin Sf. Apostoli.

  • Marius David zice:

   draga Hammerică 🙂 (Ciocănel!)
   Deci:
   1. Ortodoxia este o confesiune, un cult, egal cu toate celelalte. Se întîmplă ca în România să fie majoritar. Atît!
   2. Nu discutăm acum adevărul dogmatic al confesiunilor, dar putem discuta ortodoxia confesiunilor. Da, Există o ortodoxie baptistă, belive it or not! Sîntem biserică calcedoniană, adică acceptăm primele patru Concilii de la Niceea-Constantinopol pînă la Calcedon, 451.
   3. BAptiştii nu sînt o confesiune a REformei, nu sîntem reformaţi, nici neoprotestanţi, nici protestanţi, istoric vorbind. Sîntem revizionişti. Adică… înapoi la Didahiile Apostolilor, la Cristos Mîntuitorul.
   Cine s-a îndepărtat? Noi sau voi? Citeşte Didahiile, te rog! Se botezau maturi, în haine albe! Luau Euharistia despărţită în cele două elemente! Predicarea era centrală slujbei! Nu erau haine preoţeşti etc.
   Deci….ne revendicăm în continuitate apostolică pe care au întrerupt-o unii printr-o tradiţie.

   Iată definiţia pe care o acceptăm noi despre tradiţie.

   Sa vedem si predania, cea de la început si învatatura si credinta Bisericii universale,
   pe care a dat-o Domnul, au propovaduit-o apostolii si au pazit-o Parintii. Pe ea s-a întemeiat
   Biserica si cel ce cade din ea nu mai este si nu se mai numeste crestin.

   Sfîntul Atanasie cel Mare, Scrieri, II, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române,
   Bucuresti, 1988, Epistola I catre Serapion, P.G. 26, 529 – 608, cap XXVIII.

   Ai ceva împotriva acestei definiţii?

   Da, sînt baptist pentru că eu cred că în felul acesta celebrez apropierea de Sfintele Scripturi altfel decît prietenii mei ortodocşi, între care am o grămadă de prieteni.
   Şi tu eşti un bun candidat acum cu noul ton şi cu întrebările pe care le pui!

   Marius.

 24. fatherhammer zice:

  Domnule pastor, cand sunteti pe blog, coborati de la catedra, ca sa puteti intelege lumea si prin ochii celorlalti.
  Nu va obositi sa-mi raspundeti, a fost tot o ironie de-a mea, nesarata.
  Ma iertati ca am reusit sa va enervez, dar acum merg sa ma odihnesc, pentru Sf. Liturghie de maine, cand, va incredintez, am sa ma rog si pentru dumneavoastra.

  P.S. vedeti ca se scrie sunt nu sint, si daca mai cautati pe unde a-ti mai postat, s-ar putea sa gasiti cate ceva de corectat.

  Mai adaug ceva dupa post scriptum, pentru ca am primit acum raspunsul tau. E bine sa-ti faci prieteni si dintre cei cazuti dintre crestini, caci sunt majoritari, cat despre ce revendica cultul baptist e de discutat, ca si sobornicitatea si succesiunea apostolica a cestuia. Dar inrebarea mea era retorica, desi am primit un raspuns care mi-a dat ceva bibliografie, multumesc!
  Pentru mine reforma = revizie, c-or fi sinonime partial sau total, ca inteles sau sens, iar e de discutat.
  Restul, pentru mine sunt opinii, pentru ca biserica universala cu majuscule,nu s-a scindat din cauza vesmintelor, ci din cauza revizuirilor, nu s-a despartit din cauza credinciosilor ci a cnducatorilor lumesti si a dorintei acestora de a imparati Biserica…, oricum, atunci nu exista denominatiunea numita baptista, desi sunt sigur ca si aici aveti o increngatura prin nu stiu cine si cum, ca sa va puteti revendica existenta.
  Oricum, sunt convins ca ruperea Bisericii nu s-a intamplat din vina ta, si spun ca daca am fi fost impeuna in BU, mi-ar fi placut sa facem echipa intru apararea unitatii acesteia.
  Inca o data imi iau ramas bun, si s-ar putea sa ne mai sriem !
  Ca sunt parinte pentru tine sau nu, te binecuvintez, ma rog pentru indulcirea inversunarii tale, pentru pacea ta interioara si pentru UNITATEA BISERICII.
  Ce ti-am scris mai sus este din suflet, tin sa fac aceasta precizare, ca sa nu se creada ca fac glume cu asa ceva, asta, mai ales, dupa nondialogul ce l-am purtat mai devreme.
  NOAPTE BUNA!

  • Marius David zice:

   Domnule preot, şi cînd nu sînt la catedră… şi cînd dorm în pat… tot profesor sînt.
   Asta este… chestie de vocaţie, nu de meserie. Eu SÎNT pastor şi profesor, nu practic meseria de păstor şi pe cea de profesor.
   Nu aţi reuşit să mă enervaţi. Am văzut destule. Din astea mănînc la micul dejun.
   Mulţumesc de rugăciuni. voi face la fel. Eu am două slujbe mîine. Dimineaţa şi seara!
   Nu aveţi dreptate! se scrie SÎNT! Eu folosesc grafia veche „comunistă” cu Î DIN I. Dar „aţi postat” se scrie aşa cum am corectat eu.

   Da, este de discutat ce revendicam noi, dar am ţinut să îmi ştiţi poziţia.
   Nu, Reforma cu Revizionismul nu sînt acelaşi lucru.
   Despre conducătorii lumeşti şi dorinţa acestora de a împărăţi în Biserică.. deocamdată dvs. aveţi de rezolvat această problema. Biserica BAptistă proclamă separaţiea Bisericii de Stat.

   Vă aştept oricînd înapoi cu acest ton.
   Aceleaşi rugăciuni, deşi nici eu nu sînt pastor pentru dvs: pentru binecuvîntare cu mîntuire veşnică, pentru pace sufletească, unitatea Bisericii Domnului!

   Imediat, într-un sfert de oră se poate spune Bună DIMINEAŢA!
   ca să nu sfîrşim cu noapte…
   tot din inimă am scris
   mc

 25. fatherhammer zice:

  M-am referit la mai marii Bisericii, care tot lumesti sint, iar reforma cu revizionismul sunt veri din frati.
  Va multumesc ca acceptati ca este de discutat, desi, pana la urma, e normal sa va mentineti pozitia.
  Incheind in acelasi ton va spun
  BUNA DIMINEATA!

  CRED, PRIMUL PE ZIUA DE AZI

  • Marius David zice:

   Da, aşa mai merge…
   Dimineaţă să fie, poate săptămîna viitoare vom discuta despre icoane. Ar fi interesant un punct de vedere ortodox, pe lîngă ceilalţi prieteni din confesiunea dvs. care mai vizitează blogul meu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.