Răspuns pentru comentatorii la „This is it, Michael!”

Așa cum spuneam și în alte ocazii un blog este un fel de doctorat în natura umană: cred că scoate din nou și adună la un loc multe dintre tentațiile și ispitirile greu de scos în alte contexte. Sub umbrela anonimatului cineva spune ceea ce ar fi greu de pronunțat față către față sau într-un dialog menţinut prin replici şi contrareplici date pe loc.

Nu am fost surprins deloc de reacțiile de pe blog. Nu AM MAI fost suprins. De ce?

Pentru că fiecare dintre dvs. ați simțit probabil ceea ce am simțit și eu cînd auzim de astfel de evenimente: confuzie, milă, condamnare, dar și conștientizarea propriei stări de păcătoșenie etc. Foarte multe sentimente amestecate în aceeași inimă. Şi iată că în ultimul timp Dumnezeu ne-a oferit ocazii să ne cercetăm pe noi înşine, dar cu ce preţ…

Acest fapt a determinat exprimări radicale din partea unora, expresii mai soft din partea altora, unii au accentuat faptul că nu trebuie uitat că avem o ființă umană creată după chipul lui Dumnezeu, un om, confrate întru păcat, dar că trebuie condamnat păcatul, alții au fost mai fermi în privința omului.

Mărturisesc că și pentru mine a fost ieri o zi de meditație în post și rugăciune înaintea Domnului pentru a căuta inima Lui față de acest fel de oameni. Dumnezeu iubește păcătosul, dar urăște păcatul. Acesta ar trebui să fie și inima noastră. Dar care este păcatul? Cine este păcătosul?

Ce trebuie să gîndim în privința noastră înșine? Aceasta a fost ideea articolului: sînt rău la fel ca cel mai rău dintre oameni, în păcat m-a zămislit mama mea, inima mea este deznădăjduit de înșelătoare și nespus de rea, dintre toți păcătoșii, dacă Apostolul a spus cel dintîi sînt eu…cine sînt eu să spun altel.

Dar tot în privința noastră putem spune ceea ce pot spune numai cei găsiți de Cristos și cei care s-au dat Lui: căci nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine, Cristos în voi, nădejdea slavei?

Am făcut ceva rău? Eu sînt pricina. Am făcut ceva bun? Lui i se datorează.

Iată că, fiind conștienți de aceste lucruri, nu contează, nu mai contează atît de mult dacă M.J. a avut vitiligo sau s-a făcut alb că a vrut el, ceea ce contează este dacă va fi avut sau nu relația personală cu Dumnezeu prin Isus Cristos în Duhul Sfînt.

Dați-mi voie să observ cîteva lucruri, care mi se par mie demn de notificat în comentariile dumneavoastră, prieteni dragi:

1. Sînt foarte multe comentarii. Acum erau 76 deja, ceea e înseamnă interes. De ce interes? Pentru  că M.J. a fost vizibil. Din acest motiv am și scris această postare, pentru că astfel de evenimente (și la moartea Dianei am scris un articol publicat în Creștinul Ieri 🙂 ) Dumnezeu poate rosti anumite lucruri folosindu-se de vizibilitatea acestor persoane pentru întreaga lume. Cred că unul dintre comentatori a spus deja asta. Este o ocazie la meditație și o casă de jale deschisă atît de larg poate fi un prilej de înțelepciune pentru atît de multă lume. Să îl folosim. Bocirea isterică a fanilor lui M.J. nu trebuie să contrabalanseze într-o bucurie isterică a creștinilor care se celebrează că s-a dus un om, ci trebuie să fie un prilej de reAFIRMARE a valorilor Împărăției, ale Evangheliei. Oare avem înțelepciunea să facem asta? Sper ca acest exercițiu să fie o bună școală. Iată că nu sîntem lipsiţi de ocazii. Să avem dreaptă cumpănire!

2. Am observat în unele comentarii mila. Absolut legitimă. Compătimirea. Dreaptă. Dar am observat și o anumită atitudine care cred că este toxică pentru creștinismul autentic. Datorită efectulului de pendul, la judecata agresivă a unora se răspunde cu un tip de lozincă de felul: nu mai judecați deloc, lăsați-L pe Dumnezeu să își facă slujba. Cred că ambele extrem sînt neproductive. Echilbrul stă în conștientizarea propriei păcătoșenii, dar aceasta condiționată de contemplarea slavei și focalizarea asupra sfințeniei lui Dumnezeu. În afara acestor categorii nu cred că putem avea instrumente de raportare la viața lui M.J. sau a oricărui alt muritor. El, Domnul-Omul ne este este măsura, noi, praf pe cumpăna fîntînii ne sîntem condamnarea.

3. Am remarcat soluții simple, prin exprimări simple prin comparație cu Regele REgilor. Admirabile prin faptul că ne-au determinat să ne uităm la El, dar nu rezolvă dilemele în care ne aflăm. Uneori soluțiile simple pot fi simpliste. No offense, John, Paul, Good Gospel și alții. CNI, ieșirea de genul Dumnezeu sa-l ierte, sa-l ierte Dumnezeu mi se pare tot simplista, desi pare a arunca responsabilitatea judecatii numai in seama lui Dumnzeu. Conditiile iertarii lui Dumnezeu sint clar prezentate sin Scriptura si dupa teologia noastra evanghelica un om poate fiiertat atit timp cit este in viata. Nu se mai poate face nimi dupa adormirea fecioarelor. Believe it or not, există momente în care nu se mai poate face nimic. Creştinismul nu este o religie a şanselor inepuizabile. Metempsihoza presupune, într-un fel, acest fel de soluţii de ieşire, reîncarnarea ar fi o modalitate de compensare, dar nu în creştinism. Există final, sfîrşit şi judecată, există plîns şi scrîşnire a dinţilor atunci cînd nu mai poţi întoarce vremea pe dos. Deci, înţelepciune drepţi şi să luăm aminte!

4. Am notat cîteva comentarii prin care se recunoaște talentul lui M.J. Nu am fost niciodată fan M.J. dar  ca unul care am făcut parte dintr-o generație care a fost marcată de Thriller trebuie să recunoaștem fenomenul mediatic, muzical, fenomen care nu cred ca s-a analizat destul. Fenomen asemănător lui Elvis asupra căruia nici acum nu cred că s-au făcut analize pertinente. Abia acum, după moartea lui M.J. ca și după desființarea Beatles-ilor cred că, avînd instrumentele estetice, spirituale, teologice bine ascuțite, să ne apucăm să analizăm la rece cultura care i-a creat pe Elvis și pe M.J. (ce ironie, M.J. casatorit cu fiica lui E.P.). O altă discuție este legată de celebritate și actele de caritate, la fel ca în cazul Dianei, Prințesa. Să nu ne intereseze acest fel de lucruri că sînt lumeşti? Ce eroare!

5. Din păcate mulți dintre noi sîntem marcați de comentarii din presă, comentarii de pe alte bloguri. Asta este natura umană. Este greu să ne formăm o opinie proprie, dar merită. Cum filtrăm informațiile false de cele reale? Cum facem deosebire între intoxicările mediatice, între comentariile „de pe ficați” și cele cu echilibru? Iată o chestiune de dezbătut. Înțeleg mînia unora ca cel citat de Dan H., dar să mă raliez la un asemenea stil. Nu! Sîntem datori să evaluăm viața lui M.J.? Cred că da, cred că trebuie să facem deosebire între stînga și dreapta, între bine și rău. Aici nu sînt de acord cu acei comentatori care sînt atît de toleranți încît sînt gata să își suspende rațiunea și în dreptul lui Hitler și Stalin sau Ginghiz Han. Prin Lumina Lui vedem Lumina și prin Cristos-Lumina avem cunoștința de păcat la cercetarea Duhului. Nu cred că am mari ezitări să spun că viața lui M.J. este o viață irosită, trist irosită așa cum am scris în prima postare.

6. S-a discutat aici și un alt aspect, care trebuie privit cu grijă: mașinăria gloriei, malaxorul gloriilor, cum spunea Alexandru, cred. A da vina numai pe acest mecanism pentru viața lui M.J. este prea simplist, a-l privi pe M.J. desprins de industria distracției în care și epntru cre a lucrat mi se pare iarăși o greșeală. Este adevărat, așa cum spunea un profesor de sociologie ieri, Michael a fost strivit de propria glorie. Discipulus Simplex remarca un fapt: ce vedetă ar fi avut tupeul să se lase adulat pentru 2 minute fără să fie ridicol la începutul unui spectacol? Este important să vedem locul și responsabilitatea personală în toată mașinăria socială care este împrejurul nostru. Dumnezeu nu va judeca cultura noastră fără să ne fi judecat pe noi ca persoane mai întîi.

7. Un alt comentator, care a apărut aici pentru prima dată bine observa că toată viața lui M.J. nu trebuie discutată în cadrul creștin de gîndire și formularistică. Nu trebuie să amestecăm lucrurile. Cînd spunem – după roadele lor îi veți cunoaște – ne referim la profeții falși în context. A încerat M.J. să fie un profet în contextul din Matei 7? Dacă da, atunci să punem aceste instrumente în discuție, dacă nu, nu!

8. Unii, ca Sam, spre exemplu, au făcut eroarea de a se raporta mai întîi la comentarii și apoi la postarea mea. Am impresia că unii nici măcar n-au citit postarea pentru a vedea care este ideea principală și au afirmat, citez Sam, fără supărare – M.J. o halcă proaspătă pentru creștini etc. – Ți s-a răspuns bine. Ai greșit blogul. Citește încă o dată postarea mea, care îndeamnă la cu totul altceva. La contemplarea meritelor lui Isus și mai puțin la a face o gașcă prin care să huiduim stîrvul lui Michael. Sfat: citți postările întîi și apoi comentați. Nu sînt resposabil de opiniile unor comentatori. A propos, am moderat cît am putut și din belșug în aceste două zile. Cam 12 comentarii sînt în pending. Am lăsat unele la limita limbajului decent. Sam, încearcă să te abții și de al ptiu… Uae, bine ai venit în acest spațiu. Aceeași recomandare și pentru tine, Citește postarea întîi. În privința muzicii lui M.J. niciodată n-a fost pe gustul meu… ce să-i faci… de gustibus… În același timp, chiar dacă a murit, să nu încercăm să compensăm ceea ce i-a făcut presa lui M.J., așezîndu-l în biserică Duminica dimineața. Nu este cazul.

9. Am fost adînc întristat de comentarile ireverențioase și lipsite de decență de genul – toapa de .. – sau ironiile ieftine. Le voi șterge. Le-am lăsat totuși ca material didactic o zi. Oricine ar fi mortul, cred că abținerea de la glume, ironii de proastă calitate, decența, sobrietatea în fața morții sînt atitudinile corecte. Nu cred că îmi dau lacrimile la catafalcul lui M.J. dar nici nu pufnesc în rîs pe înfundate. Chiar și cei mai răi dintre viețuitorii înțepeniți merită înțepenirea zîmbetului. Crisss, ti-am sters comentariul, ma ales pentru ceea ce ai spus despre Sarah F.

10. Am mai observat cîteva încercări de folosire a acestui eveniment pentru o îndemnuri retorice la pocăință, dar fără prezentarea Evangheliei. Nu înțeleg astfel de strigăte: Pocăiți-vă!!! Pocăiți-vă la ce, de la ce! Dragii mei, admir entuziasmul evanghelistic al unora, dar acest entuziasm nu trebuie să se manifeste doar la astfel de evenimente și nici nu trebuie să se manifeste în acest fel. Lozincile fără conținut nu ajută nimănui. Puneţi Evanghelie înainte de îndemnuri din astea sforăitoare. Chemarea să ne predăm Domnului este precedată de o adevărată prezentare a Domnului!

11. Agnusstick observă un lucru: da, comentariile au urmat parcă să ilustreze dilemele din postare, deși scopul nu a fost instigarea. Mărturisesc că am bănuit încă de la scrierea articolului că extremele se vor manifesta. Mă așteptam chiar la mai multă violență de limbaj și la imprecații, la articulări mai dure. Sînt extrem de mulțumit că nu s-a ajuns acolo unde am văzut pe alte bloguri și în presă. Este adevărat că de data asta am moderat mai cu tăiș decît la Pătrățosu. Ne maturizăm, dar încet, creștem în dialog, dar, după părrea mea, prea lung timpul. Voci ca Marzian și alții care pun problema așa: cum am fi reacționat în locul lui… cred că sînt un pas spre echilibru, dar trebuie făcut un pas mai departe decît stația în dreptul nostru, ținta noastră este Cristos. Daya, apreciez faptul că ai înțeles rostul articolului. Gaby, se putea să fie comentarii despre M.J. fără isterie? El însuși a fost tentat de isterie și a produs-o. Isteria este produsă de ceea ce vede în noi și proiectăm în ceilalți.Uneori oameni ca M.J. ne ajută să vedem mai bine cum sîntem noi.

12. Am oprit comentariile. Este sîmbătă. Să ne delectăm în Domnul, să megem mîine la Biserică. Să începem Sabatul de cu prînz! Haideți să ne liniștim sufletele în El. Să spunem o rugăciune pentru toți cei care sînt ca M.J. pentru toate vedetele autohtone și internaționale, pentru toți aceia ispitiți în feluri în care noi n-am fost ispitiți.

PS.

DEA, voi reveni la unele dintre ideile pe care le afirmi. Deocamdata, dacă M.J. a fost recunoscut internațioal și alea alea… astea nu mă conving și … maneliștii sînt recunoscuți de o majoritate asta nu înseamnă că majoritatea are gust şi că Guţă are succes…. dar e rea lunga discuția pentru o sîmbătă după amiaza.

la mine sîmbăta este cea mai ocupată, spre deosebire de sîmbetele unora dintre voi 🙂

Închei aici, dar voi reveni, dacă este cazul.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Gînduri, Meditaţii, Oameni, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

73 de răspunsuri la Răspuns pentru comentatorii la „This is it, Michael!”

 1. Alin Cristea zice:

  Așa da! Îmi ridic pălăria! L-am regăsit și pe Pătrățosu și pe Marius Cruceru, și pe pastorul-profesor (cu fabrica de bărbați) și ochiul critic îndreptat asupra societății.

  Rar am mai citit cu așa nesaț o postare lungă, deloc artificială și pe bune!

  Slăvit să fie Domnul, mă trezesc carismîndu-mă!

 2. Flautu fermecat zice:

  Am aşteptat să văd ce se întâmplă. Dacă nu interveneaţi cumva aş fi fost tare dezamăgit.
  Cred că ceea ce a spus Cerul din noi, Marius Cruceru … moderator model… sau ceva in genul asta, ar fi trebuit şters dacă nu era o astfel de intervenţie.
  În sfârşit mă simt comod, reprezentat şi protejat pe un blog 🙂

  • V.J. zice:

   Cu parere de rau, Cerul din noi – cand a vazut ce se intampla – a scos linkul catre blogul acesta.

   Cerul din noi…

   • Flautu fermecat zice:

    Pacat V.J. eu tocmai asta spuneam ca apreciez felul de moderare. Oricum sunt sigur ca proprietarul nu se va supara. Raman la parerea mea: ca acesta este unul dintre putinele bloguri pe care se poate discuta fara sa te simti amenintat. Poate ca imi voi da si numele real in aceste conditii.

   • Marius David zice:

    V. J. ţi-am scris comentariul şi într-un mesaj pe email.

    • V.J. zice:

     Draga Marius,

     Acum am gasit mailul dvs.
     Chiar ma gandeam azi dupa amiaza la dvs si la ce s-a intamplat acolo dar n-am intrat pe blog de ceva ore.
     Dar m-am gandit cu prietenie la dvs. Aveam ceva de spus intr-adevar.
     Voi incerca sa va raspund in privat si voi fi foarte deschisa.
     Chiar va multumesc pentru aceasta ocazie.

     Ceea ce este sigur este ca prietenia mea pentru dvs si pentru cei de pe blogul dvs ramane intacta.
     Chiar daca, cu parere de rau, linkul ramane asa inactivat deocamdata
     Voi reveni.

    • V.J. zice:

     Draga Marius,

     Am refacut acest commnent de cateva ori. Tot lung a ramas. Am pus in fata raspunsul concret si apoi, pentru cine mai are rabdare, am explicat putin cum vad eu lucrurile.

     Referitor la moderator:
     Numai cine nu munceste nu greseste. Imi dau seama ca este departe de a fi usor sa fii un moderator. Am apreciat de multe ori interventia dvs, amendarea ferma a unor opinii injuste, „superioare”. Nu v-am retras  calificativul de „un model de moderator”.
     Nu am amendat moderatorul ci continutul unor opinii pe care le dezavuez, care nu ma reprezinta si pe care nu le pot recomanda altora. Opinii care isi au sursa intr-un mod de a intelege crestinismul la care eu nu subscriu si care cu aceasta ocazie (MJ) au iesit in evidenta in toata violenta aici pe blog.

     De ce am eliminat linkul pe loc?
     Site-ul meu nu este destinat exclusiv celor care cred, ci tuturor. S-a intamplat ca tocmai in acele zile sa fie mai accesat ca oricand de vizitatori care provin din alte segmente, au fost mai multe surse care au facut trimitere la Cerul din noi (cateva newsletter-e de la o editura, cateva forumuri, un grup de discutii ).
     Ce puteau sa vada pe acest blog la zi? Cum puteam sa-l recomand ca mostră de crestinism cand am vazut acolo comentarii cu „odihneasca-se in iad” si „toapa…” neamendate? Dar nici altele mai soft nu erau mai OK ca si continut pentru public.

     A face comparatie intre MJ si N. Moldoveanu trimite din start intr-o anumita directie pe „acest” blog… Realitatea noastra de oameni, , nu incape in acesti termeni exclusivi si categorici de DA si NU.
     Nu suntem chemati sa judecam oamenii, spuneti dvs Dar impartirea „teologica” traditionala in buni si rai… nu asta face, la urma urmei?.Si nu toti crestinii inteleg astfel crestinismul!

     Voi explica pe scurt ce cred eu:

     Un om fericit cu Dumnezeu nu-i trimite pe ceilalti in iad…
     Cineva spunea ca se bucura ca se poate simti in siguranta pe acest blog. Eu cred ca toti trebuie sa simta in siguranta pe acest blog. Si in aceasta lume. In jurul nostru mai ales.
     A-i „ameninta pe oameni cu Dumnezeu” mi se pare un mod de a crede jalnic…
     As spune chiar ca „credinta” lui Pavel Corut „sunt ocrotit, ajutat si inspirat de Dumnezeu” il onoreaza mai mult pe Dumnezeu decat imaginea pe care o promoveaza, fara sa-si dea seama, o mare parte din cei care „cred” Am facut-o si eu la randul meu, fara sa stiu, fara sa pot face altfel, fara sa stiu exista si alte perspective.

     NU OAMENII SUNT DE VINA Dincolo de frustrarile si agresivitatea pe care le exprima acele comentarii DE VINA este MODUL DE A INTELEGE CRESTINISMUL.
     In parte, frustrarile tin de biografia fiecaruia dar in mare parte, cred eu, ele sunt produsul unui CRESTINISM MORALIZATOR. La o varsta mai tanara, cand omul este in cautarea idealului caruia sa i se daruiasca, nu se remarca probabil nefunctionalitatea acestui mod de a ne schimba in profunzime. Dar in timp lucrurile se agraveaza. Pentru simplul fapt ca „nu putem” sa fim „mai buni” in fond, atunci cand in interior suntem nefericiti.
     Trebuie sa ne vindecam de nefericire.

     Cum am putea sa ne bucuram cand mereu ne simtim vinovati pentru ca nu suntem asa cum ar trebui sa fim? Ce se intampla odata cu trecerea anilor in fiinta noastra cu acest mod de gandi?
     Ce rost are acest „ar trebui sa fim cumva” cand niciodata nu-i posibil de realizat?
     Aud mereu „ei, asa e in teorie dar cine poate?”. Tocmai aici este problema. Fugind de acest „adevar” dureros din noi, il pierdem pe Cel care vine la noi numai in „adevarul nostru” ca sa ne elibereze si sa ne faca fericiti
     ”Domnul ne iarta mereu” veti spune. Iertarea pe care o admitem la nivel constient nu ajunge pana in adancul nostru, in subconstientul nostru. Cu trecerea anilor se aduna o „nefericire” acolo, daca suntem sinceri sa o recunoastem. Daca nu, vom trai intr-o lume imaginara in care ceilalti sunt rai, pierduti etc, ne vom ocupa de ei ca sa scapam de infernul din noi…

     Nu-i de mirare ca „acest” crestinism produce ateismul ca o reactie de bun simt la „falsul” care-l oferim noi. Ceea ce a spus DEA nu trebuie combatut ci trebuie analizat cu tot curajul si cu toata onestitatea.

     Parca asteptam  ca „lumina” sa ne vina numai de dincolo de ocean unde domneste un spirit mai mult pragmatic decat aplecat spre aprofundare in abordarea omului (recunosc ca sunt un pic anti-americana…) cand radacinile crestinismului sunt mai aproape de noi, in spatiu si timp, aici in Europa.

     Pe Cerul din noi tocmai acest crestinism viu si posibil este prezentat. Sunt o multime de autori acolo, de o mare diversitate, din care aici pe blog am recomandat Lytta Basset pentru ca este teolog protestant, si pentru ca are si o bogata experienta terapeutica. La urma urmei Isus s-a adresat celor „truditi si impovarati”… Si care din noi nu este?

     Adevaratul crestinism, cel capabil sa schimbe lumea, pleaca din interior. Trebuie sa ne intoarcem spre interior. Daca nu-l vom gasi pe Dumnezeu in noi, daca nu vom ajunge la El, nu vom ajunge nici la aproapele nostru. Pentru ca Fiinta din noi ne asteapta si in Fiinta din aproapele nostru. Cum am putea sa-l excludem? Cum am putea sa ne separam de el, de lume? Nu trebuie sa demonizăm lumea ci sa o binecuvantam!
     „Nu printr-o fuga, ci printr-o mai profunda imersiune in existenta” il regasim pe Dumnezeu, spune Kierkegaard. O imersiune facuta in inima noastra care trebuie sa se deschida si nu se inchida fata de oameni. Este o cale de interioritate. Transformarea lumii incepe din inima noastra.

     Cu prietenie,
     Viorica
     PS. Chiar ma gandeam sa dau o explicatie, o completare la interventia mea laconica de a anula linkul dar a venit intrebarea dvs.

     • Marius David zice:

      Draga V.J.
      Lung şi consistent răspuns.
      În mare parte de acord cu ce spui, cu unele lucruri nu sînt de acord. Înţelegem unele lucruri diferit, ceea ce nu este tragedie. Aşa cred.
      1. Multumesc pentru aprecierea în ce priveste moderarea. Am facut greseli si ma tem ca voi mai face, desi, acum trecind demult de 1.000.000 de accesari, daca aduni si Patratosu, am adunat ceva experienta 🙂 .
      2. Inteleg ideea. Si eu am frisoane cind vad unele opinii exprimate pe blog si cind stiu citi ma vizitează. Zilele astea … undeva la 1500 pe zi in medie.. accesari. DAr tot incerc sa gasesc echilibrul. Unele opinii virulent exprimate tocmai dau motiv la dialog si discutii foarte interesante. REspectivul se dumireste, se lamureste, uneori, cum au facut deja unii, isi shimba opiniile, se mai indulcesc. DE aceea ezit sa sterg unele comentarii. Altfel cum as putea sa le raspund? Este foarte simplu sa razi comentariile, dar foarte greu de indreptat apoi. In cazuri pe care le consider cu totul pierdute… am folosit spamarea.
      3. De acord, nu putem compara mere cu pere si prune cu gutui. M.J. si Niculiţă Moldoveanu n-au loc pe acelaşi cîntar, cu toate că împreună, şi ei cu noi, sîntem înfrăţiţi întru umanitate şi păcat. DAr înţeleg punctul de vedere.
      4. De acord, un om fericit cu Dumnezeu nu se îngrijeşte de cine ajunge în iad, dar un om fericit cu Dumnezeu trebuie să practice dreapta cumpănire, să se ferească de rău şi să strige cînd vine primejdia, altfel vom fi vinovaţi unii de sîngele altora, nu-i aşa?
      5. De acord, nu oamenii sînt de vina, ci modul de a înţelege creştinismul. Aici aţi intuit bine, poate că una dintre ambiţiile cele mai mari ale acestui spaţiu este să încercăm să înţelegem creştinismul … puţin altfel, decontaminat de lozinci, de concepte neelastice, de înţepeniri, creativ, scos din naftalină etc. Încă n-am reuşit, dar mulţumesc prietenilor mei că îmi dau voie să încerc şi nu numai atît, mă şi ajută.
      6. ca să ne vindecăm de nefericire mai trebuie să facem un singur lucru cu natura umană: să o corectăm puţin… adică să fim ca El 🙂 Ca Dumnezeu! Ma voi explica într-o postare separată. Oare nu asta ne cere El, să fim ca El? Adică Fericiţi. Niculiţă Moldoveanu avea un cîntec despre Fericitul Dumnezeu!
      7. Da, revin iar la Predica de pe munte, asta-i esenta, crestinul traieste in acesta tenstiune in care stie cum trebuie sa fie si nu poate sa fie, prin el însuşi este un ratat, dar prin Cristos reuşeşte să fie sfînt.
      8. Spaţiul american are valorile lui, nu este numai superficialitate, deşi asta a ajuns la noi din păcate, aşa cum simplificînd americanii spun despre Europa ca toată-i un Asterdam. 🙂
      9. Observ că în multe puncte avem agendă comună: Cerul din noi şi Fără cravata mea au ca scop prezentarea unui ALTFEL de creştinism decît cel caricatzurizat prin tîrg. Atunci să luptăm pentru acest creştinism viu, creativ, posibil, din interior, nefariseic, nedogmatizat în sensul bun al cuvîntului, dar tare ţinut între Crezuri, biblic, muzical, cu relevanţă pentru cultură în care trăim etc. Cumplită agendă!
      10. Da, transformarea începe în inima noastră.
      Aşa să ne ajute Dumnezeu
      cu simpatie,
      mc

    • V.J. zice:

     Patratelele acelea erau zambete din Word 🙂

    • V.J. zice:

     Si linkul a fost reactivat de cateva ore deja!

     Sanctiunea 🙂 a fost ridicata!

 3. martzian zice:

  Marius David: de acord. De bun simt si in spiritul Scripturii precizarile dumneavoastra. Nu ne strica sa ne calmam cu totii si sa avem o abordare echilibrata.

 4. agnusstick zice:

  Dat fiind că am pomenit de Hitler, poate că sunt printre „acei comentatori care sînt atît de toleranți încît sînt gata să își suspende rațiunea și în dreptul lui Hitler și Stalin sau Ginghiz Han”? Nu am vrut deloc să spun aşa ceva, ci că propria noastră judecare nu trebuie să se suspende nici în faţa unor monştri, măcar pentru că noi am primit mai puţine „gene” malefice şi mult mai mult har, şi mai ales pentru că nu se ştie ce am fi făcut noi în locul lor, fără acest har.
  Cu privire la catafalc şi la lacrimi, deplâng faptul că nu sunt în stare să plâng pentru orice om, oricât de mult rău ar fi făcut. Dar asta m-ar transforma într-un altfel de monstru, şi nici nu m-ar face mai asemănător cu Domnul. Oare câţi păcătoşi ca Michael Jackson au trăit în Ierusalimul pentru care El a plâns? Unii poate cred că nu şi pentru ei a plâns, ci doar pentru ceilalţi, cei drepţi, cei care nu s-au pierdut pentru că nu au greşit calea. Greu de dovedit oricare dintre variante. Dar una dintre ele mi-este dragă…

 5. Rodica Botan zice:

  Cineva a facut remarca asta vizavi de Moartea lui MJ. Am luat-o ca un gind potrivit si o lectie necesara pentru mine…

  ” Leonard Ravenhill so
  eloquently asked, „Are the things you’re living for worth Christ dying for?”

  „A meritat ca Christos sa moara pentru lucrurile pentru care tu traiesti?”

 6. ioan zice:

  NU STIU CUM O FI PREDICA DE MAINE,DAR ASTA ASI CITI-O DACA NU LA ANVON,MUSAI SAMBATA SEARA LA INTALNIREA CU TINERII .DOMNUL SA VA BINECUVINTEZE CU MULT HAR SI SANATATE .

 7. sam zice:

  Sa traiti domnule pastor.
  Cred ca asta e limita mea, mai mult compromis de limbaj si de idei nu pot face ca sa fiu fit pentru biserica de aici.
  Era usor de citit printre randurile putine pe care le-am scris ca, intr-adevar, m-am ratoit la comentatori nu la autorul blogului.
  In general mi-e tot mai greu sa mai citesc pe aici desi inteligenta autorului si a unor co-autori m-a tot tarat inapoi sa mai dau o sansa integrarii mele pe aici chiar pe usa din dos daca se putea.
  Sunt si prea orgolios ca sa primesc critici din varful spadei asa ca las o portita pentru gazda sa dea vina exclusiv pe mine.
  Sanatate

 8. R. zice:

  zici c-o murit mj ca sa aiba unii prilej sa ne testeze pocainta sau nepocainta.

 9. Pomisor zice:

  Draga Marius ma vad cu „musca pe caciula” 😀 .In al doilea comentariu al meu desi pare o ironie ieftina nu am spus-o ca o ironie ci ca pe un lucru pe care eu sincer chiar l-as face pentru persoane la care tin foarte, foarte mult.
  (Desi vad lucrurile si in perpectiva; si din punct de vedere istoric atat moartea cat si viata au o logica a lor: nu este logic sa te zbati (nu am incercat dar evident nu este un lucru simplu…) sa inviezi un om care sa mai traiasca cativa ani in care timp sa aiba ocazia de a face o gramada prostii (pentru ca nici Dumnezeu nu greseste daca permite moartea cuiva…)…)

 10. Crisss zice:

  „A fost odata ca niciodata” cand doi frati rai din cale afara, destrabalati, golani, curvari, vicleni si parsivi chefuiau 24 de ore din 24 ore si terorizau impreuna orashul natal.
  Au dus-o asha mult si bine, pana la moartea unuia dintre ei.
  Fratele ramas in viata s-a dus la „un” pastor si i-a spus: As vrea sa va platesc cu 10.000 $$ daca tineti dvoastra serviciul de inmormatare dar sa specificati in predica de la cimitir ca fratele meu a fost UN SFANT.

  Pastorul a stat pe ganduri, dar, apoi a acceptat.

  La predica de inmormatare a inceput sa spuna
  ” Dl aceasta a fost un ticalos, un sarlatan un betiv, un nemernic, un curvar…”
  Fratele prezent la inmormantare a ramas mut si nu ii venea sa creada ce aude cu urechile, mai ales ca platise suma de 10.000 sa auda vorbindu-se de bine despre fratele sau.
  PAstorul a continuat predica si a finalizat cu urmatoarele cuvinte:
  „…dar pe langa fratele lui in viata a fost UN SFANT!”:)

  Intradevar, Farah F pe langa M.J a fost o sfanta:)N-a ca am scos-o Alba ca Zapada:)

 11. Felix-Gabriel Lefter zice:

  Nu am fost ceea ce se cheama – aberant – ‘fan’ Michael. Recunosc insa ca a avut multe, multe piese bune. A fost talantul sau. Domnul i l-a daruit. Si l-a folosit bine, dar si rau.
  Insa partea rea nu cade neaparat in partea lui. Puneti mana pe inima si jurati fara indoiala ca, daca de la 6 ani erati aruncati in glorie si showbiz, ati fi rezistat moral. Oameni buni! Omul asta nici macar nu a apucat sa aiba viata! I-a fost confiscata de realitate.N-a ales nimic, in viata lui! (sunt convins ca au ales altii, pe bani buni…) El s-a nascut aparent, apoi a devenit imediat un produs, bun de vandut.
  Domnul sa-l odihneasca.
  Exista oamenii rai pe lumea asta. Daca ar fi sa-l definesc cumva pe el, i-as spune ‘victima care n-a avut nici o sansa in afara de cea de a afi Michel…’

 12. Rodica Botan zice:

  Nu cred ca exista om care n-are o sansa…cum s-a precizat mai sus. N-o spun ca sa ma iau la harta cu nimeni si nici sa-l apar pe Dumnezeu ca n-are nevoie de apararea mea. Dar sint sigura ca Dumnezeu ne da sanse fiecaruia. Am citit undeva ca Livingstone daca nu ma insel a spus ca unele din triburile salbatice la care a mers sa le crestinizeze, desi nu auzisera niciodata de Dumnezeu stiau ca exista.

  Dumnezeu ne da sanse si e rabdator, pentruca in dreptatea Lui trebuie sa ni le dea…Toti oamenii au aversitati…dar nimic peste puterile noastre.

  Cred ca cea mai mare gresala a lui Michael a fost ca s-a asociat cu oameni care i-au spus numai ceea ce a vrut sa auda. E asa o treaba comuna noua tuturor…ca ne place sa fim maguliti si oamenii care ne spun adevarul nu sint atit de apreciati…
  Cred ca compania care o tinem are o influenta fantastica asupra vietii noastre…Oare a cui partasie cautam? Michael i-a preferat pe lingusitori…

 13. CNI zice:

  Este crestineste (si omeneste si romaneste) ca auzind de moartea cuiva sa-i cerem lui Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca.
  Batranii nostri, chiar si atunci cand pomeneau moartea cuiva cu care nu se aflasera in buna intelegere ziceau „X, fie-iertat, c-amui mort”.

  „Chiar sangerand din crestet la calcaie,
  sau beti de mustul falselor iubiri,
  nu piere-ntreg nici izul de tamaie
  nici raiul ce ne palpaie-n priviri,
  ca-n noi, cu noi si peste noi vegheaza
  Atotiubirea rastignit de treaza…”
  (R. Codrescu)

 14. Felix-Gabriel Lefter zice:

  Rodica – eu am vrut doar sa nu ridic nici o piatra. Nu mi-as fi dorit viata lui. As prefera-o pe cea a lui Jim Morrison, adica la jumatate (27) Dar nici unul dintre noi nu stie cum e. Asa ca e mai bine sa lasam pietrele jos, mai ales dupa un deces.

 15. viorica zice:

  Nu vreau sa supar pe nimeni din fanii lui M.J la unii le-au placut topaitul si muzica lui si au facut din el un idol si acesta situatie l-a nenorocit nu a mai fost stapin pe sine .Altii il conduceau ,umbla cu masca ,dormea intr-un sicriu ,copii umblau acoperti si cu masti pe strada . Avea omul talent dar cui ii folsea talentul lui?Mie nu ,atata timp cit picioarele o iau la goana in timp ce asculti o muzica ,nu e de la Dumnezeu ,indiferent de cuvinte ,este de la Satana dechizat si asa ne inselam singuri si murim cite putin cite putin pina ajungem reci si intepenti .Problema este ca santem toti muscati de acelasi sarpe ,iar vindecare nu vine tinandu-l intre noi.
  Tatal meu cand mergea la imormintari nu spunea Dumnezeu sa-l ierte,ca dupa ce ai murit nu te mai iarta nimeni ,indiferent de cati popi ai avea la capatai ,el spunea;”Dumnezeu sa ne ierte”! Si eu spun la fel .

 16. elisa zice:

  Uite ca am ajuns din nou sa vorbim despre acest amarat,care s-a jucat saracul cu viata lui si care a cantat o muzica satanica,de ce ne ascundem?

  Fostul rocker X>Y> (nu-mi amintesc numele),dupa ce a
  fost scos de Dumnezeu de acolo,a lansat o chemare catre tineri,in care arata ce fel de sujugare
  reprezinta muzica rock.
  Noi vrem in cer,dar si muzica rock,nu va speriati ca nu va va duce nimeni cu forta intr-un loc care nu va place.
  Cred ca este mai intelept sa ne indreptam atentia spre cei tineri,care au o atractie f.mare spre muzica lumeasca,care au varat-o in biserici,incat ritmul lumesc te tulbura ,in loc sa-ti dea pacea >Numai muzica Domnului da PACEA LUI>
  Este prea tarziu sa vorbim despre morti,daca in viata nu am reusit din anumite motive sa facem ceva pentru ei,acum sa facem ce spune Domnul,sa ne ingrijim de cei vii.El sa ne dea puterea sa primim tot ce e vrednic de iubit si sa ne rugam pentru tineretul care are ispite multe,devastatoare.
  Si baietii mei au fost in lume,dar nu au iubit genul acesta de muzica.Ne-a ferit Dumnezeu,desi inca nu eram ai Lui.

 17. 1morning zice:

  Scriu acest post pe fondul sonor al albumului Bad pe care il ascult la pickup. Au trecut cateva zile deja si eu in fiecare zi de atunci ma intristez sincer si profund. Si cu cat ascult mai mult cu atat ma intristez mai tare. Nu am fost fan Michael pe vremuri, mi s-au parut mereu amuzante fetele care urlau cu lacrimi in ochi la concertele lui. Eu l-am descoperit mai tarziu si ii apreciez muzica din toata inima si o voi face mereu.

  Mie imi foloseste talentul lui pentru ca acum ca ascult muzica lui ma simt altfel si putine lucruri au acest efect asupra mea. Alt lucru este arta, cand privesti un tablou care te impresioneaza esti transportat din nou in aceasta stare. La fel si cand vezi un meci de tenis unde un jucator prin concentrare reuseste sa-l invinga pe celalalt care are mai multa experienta dar nu crede in el. Pentru mine astea sunt stari de gratie si sunt recunoscatoare pentru ele. La fel – o stare de gratie- este si faptul ca m-a intristat atat moartea lui Michael. M-a luat prin surprindere ptr ca nu stiam ca il apreciez atat.

  Nu stiu cum a ajuns o alta fiinta umana sa spuna : Mie nu ,atata timp cit picioarele o iau la goana in timp ce asculti o muzica ,nu e de la Dumnezeu ,indiferent de cuvinte ,este de la Satana dechizat si asa ne inselam singuri si murim cite putin cite putin pina ajungem reci si intepent. Eu cred ca este vorba de o persoana moarta si rece pe dinauntru daca nu poate fi incalzita de o traire si de talent. Nu suntem toti obligati sa ne placa Michael, nu intelegeti asta. Dar persoana asta nu spune mie-mi plac the Beatles, ci spune ceva de genul daca iti vine sa dansezi atunci cand asculti o anumita muzica – e de la Satana. Avem aici o persoana care nu este sensibila la muzica dar pentru motive necunoscute mie , multe slabiciuni ale oamenilor sunt ascunse in „credinta”. Dupa parerea mea aceasta persoana are grave probleme psihice.

  Nu sunt de acord cu ” Echilbrul stă în conștientizarea propriei păcătoșenii, dar aceasta condiționată de contemplarea slavei și focalizarea asupra sfințeniei lui Dumnezeu. În afara acestor categorii nu cred că putem avea instrumente de raportare la viața lui M.J.” Cred ca singurul mod de a ne raporta la MJ este prin muzica lui si talentul lui.Michael a fost un artist. Daca judecati altceva decat asta cred ca ar trebui sa va simtiti vinovati pentru ca aruncati cu pietre. Sincer nus tiu de ce subiectul Michael a fost pus spre dezbatere aici, ptr ca nu e un site de muzica. De asemenea, daca vreti cu tot dinadinsul sa va dat cu parerea despre viata lui, cu toate ca nu sunteti indreptatiti sa judecati pe nimeni, macar cititi un pic inainte. Sigur ca e o mare diferenta intre sa te operezi de o boala de piele pentru ca apari in fata a milioane de oameni care te fixeaza cu privirea si dorinta de a fi alb. O enorma diferenta. Sunt multe alte amanunte pe care le stiti din auzite dar pentru ca putini au simt critic si o intelegere a lumii mai avansata, le prezentati ca si cum ar fi adevarate 100%. Totusi, nu inteleg de ce luati in discutie viata lui Michael si nu pe a -stiu si eu-unui tata alcoolist care-si bate copiii si nevasta , sigura veti asa ceva in parohie. Sau un criminal in serie, sau iarasi un om care nu-si respecta parintii si ii neglijeaza iar ei sunt batrani si singuri. Care au multi bani si ii arunca pe o bunastare opulenta in loc sa-i ajute pe altii. De ce trebuie sa judecati pe cineva pe care nu il puteti nicicum cunoaste datorita faptului ca media nu are constiinta si repere morale.? Va dati cu presupusul si uitati ce reactii apar, „muzica e de la Satana daca te face sa dansezi”. Va multumesc totusi ca ati sters comentariul referitor la Sarah F. Cred ca ar trebui sa mai stergeti cateva, de ex cel de sus al vioricai , dar asta e numai parerea mea.

  Eu cred ca nu ar trebui sa judecam pe nimeni oricum, iar abordarea dvs si faptul ca invitati alti oameni sa dea cu piatra mi se pare reprobabil. Oricum, va multumesc daca ati citit pana la capat.Exista multe cazuri de preoti care au abuzat copii si sunt cazuri dovedite . Cazul lui MJ nu este dovedit si am auzit de curand ca acel copil a marturisit ca tatal lui l-a pus sa minta ca sa scape de saracie. Spun asta nu pentru ca vreau sa jignesc pe preoti, nu sunt toti la fel, sunt multi oameni minunati printre ei, bineinteles. Ci ca dupa aceste 2 articole ale dvs tot n-am inteles care sunt pacatele lui MJ, As aprecia daca le-ati expune pentru noi. 1, 2, 3, etc. Fara ironie, mai multumesc odata.

 18. elisa zice:

  Felix Gabriel ,nu cred ca este locul sa faci apologia
  clientului isteriei si delirului,Jim Morrison,inchis pentru expunere dezbracat pe scena si comportament obscen.
  A murit din cauza ca a confundat drogurile si deci si doza,a fost un desfranat,alcoolic,a dus o viata destrabalata,afectand moralitatea celor din jur,asa spun francezii despre el.
  Daca promovezi asemenea non valori,nu este aici cadrul adecvat.Ma minunez ca iti doresti sa fii asemenea lui,e ingrozitor,cum iti poti dori o viata ca a lui?

 19. 1morning zice:

  Inca un amanunt, pentru mine credinta fiecaruia ar trebui sa fie ca viata intima, adica tinuta departe de ochii celorlalti, sau poate si mai ascunsa, pentru ca despre aia mai barfim cu prietenii la o bere. Asadar nu voi raspunde la atacuri la persoana daca vrea cineva sa ma trimita sa citesc Biblia, etc..

 20. Rodica Botan zice:

  Felix-Gabriel…doar prin mila si jertfa Mintuitorului am si eu speranta, nadejdea intrarii in cer. Nu ridic nici eu piatra…doar invat. Din toate se poate invata, ca nu sint eu asa de sfinta sa nu am nevoie de iertare.

  Lasind la o parte faptul ca pomul se cunoaste dupa roade, si chiar daca nu judecam pomul, ca e treaba Gradinarului, nu putem sa nu ne strimbam cind gustam din fructe…eu cred ca moartea sau viata oricui ne poate da invatatura.

  Nu toti fugim dupa faima? Ok…poate n-avem sansele lui MJ, dar in cercul nostru de prieteni, familie, vecini…incercam si noi sa fim cu un centimetru mai sus citeodata. Nu toti raspundem foarte sensibil la maguliri? Nu sintem si noi un pic ca el cind ne izolam din diferite motive? Nu ne facem de cap cind impotriva intelepciunii data de Dumnezeu gasim ceva ce sa abuzam? Fie si numai faptul ca lucram 7 din 7. Dumnezeu a dat o zi de odihna si s-a odihnit si El…unii dintre noi credem ca sintem indisctructibili…si n-am atins decit unele dintre problemele lui MJ, nu chiar cele mai grave.

  Aseara am auzit-o pe Janet, sora lui intr-un interviu cum spunea ca de tinar aducea cite un copil acasa si se inchidea citeva zile cu el in camera si mincarea ii era adusa la usa. Fara sa judec ce faceau acolo, din nou…fructele au un miros neplacut chiar daca nu stiu, n-am vazut si nu pot sa-mi dau cu parerea…

  Dar pot sa spun pentru mine si pentru cei care au asemenea inclinatii…ziua de astazi e a noastra si aia de miine nu se stie indeferent cit de tinar sau de sanatos sint; si mai stiu ca vom da socoteala. Si n-am judecat pe MJ ca nu e treaba mea si pentru el e prea tirziu oricum. Dar daca cineva are asemenea apucaturi, ar trebui sa se gindeasca serios la ele…judecata e pentru cei vi care mai au o sansa, nu pentru cei morti care sint in fata judecatii Lui Dumnezeu de-acuma, de care nu scapam nici unul…numai daca Isus Christos Domnul nostru ne va reprezenta.

  Asa ca eu zic…poti sa zici „Doamne iarta-l”ca e frumos ca asa au zis si batrinii nostrii, dar ar fi fost mai de folos cit a fost in viata sa fi zis un „Doamne fie-Ti mila de sufletul lui…”

  Politetea si gesturile frumoase pot fi apreciate de cineva in viata…cind cineva a murit…politetea si gesturile frumoase sint doar pt noi si pentru ceilalti care sint vii…

  Iaca am spus si eu ceea ce ati mai spus si voi…dar m-am trezit acu dimineata cu dorinta sa mai spun pina mi-s in viata. Si va doresc tuturora si mie in aceeasi masura sa invatam si de la moarte; sa invatam sa ne cercetam si dea Domnul sa avem putere sa si schimbam ceea ce nu e in regula. Astfel chiar si moartea lui MJ poate fi un lucru bun pentru cei care iau o invatatura de acolo…

 21. viorica zice:

  Noi stim c-avem un rost in lume
  Si stim c-avem un vesnic tel
  Vrem pe Hristos si-al lui Sfint Nume
  Slavit in cel mai dulce tel .

  Vrem Evanghelia sa fie
  Vorbita celor care pier
  Si vrem ca pamantul tot sa stie
  Iubirea Tatalui din cer .

  Dar pentru cauza asta dreapta
  Avem de suferit nevoi
  Rastignatori Lui ne-astepta
  Cu cruci destule pentru noi

  Oricit ar fi de mare ura
  Durerea ceo avem de dus
  Cit inima de El mi-e strinsa
  Noi vom invinge cu Isus
  T.Dorz

 22. dumnezeueateu zice:

  Iarasi diavoli, satane si alte animale de casa.
  Pe cuvant, ma intreb uneori cum de iesiti pe strada.
  Autoturismele nu-s satanice? Televizoarele? autobuzele? cartile? radio-urile? telefoanele? mancarea?
  Ce anume nu e satanic in lumea asta si nu va face sa va temeti de iad?
  Eliberati-va mai oameni de temerile astea penibile si traiti ca si cum ati fi nascuti in secolul XX-XXI nu acum cinci mii de ani.
  Orice poate fi interpretat dupa cum il duce capul pe cel care vede, inregistreaza si interpreteaza.
  Singurul lucru care ar trebui sa fie imovibil sunt valorile umane, acele lucruri despre care toti oamenii ar trebui sa se puna de acord.
  Auzi citat „daca face picioarele sa se miste e satanic”, HAAH!
  Uneori, ma mir ca traim pe aceeasi planeta.

  V-am dat Man in the Mirror acum vi-l dau pe Gandhi
  http://thinkexist.com/quotation/be_the_change_you_want_to_see_in_the_world/148490.html

 23. viorica zice:

  Draga dumnezezeueateu si autoturismul,televizorul,cartile ,radioul,telefonul,mancarea toate pot pune stapinire pe mine daca nu le folosec cum trebuie .Orice pune stapinire pe mine este pacat .Umblarea dupa lucrurile firii pamintesti este vrajmasie impotriva lui Dumnezeu .Imi cer iertare celor care i-am deranjat.Sint mama a patru feciori ,toti cantareti ,canta la mai multe instrumente dar nu i-am invatat sa cante o muzica in care nu l-a slavit pe Dumnezeu .Sant mandra de ei .

 24. michael zice:

  nu va mai faceti atatea probleme! satana nu exista, muzica satanica nici atat. cam asta vor sa auda niste urechi ce se vor gadilate cu vorbe amagitoare..

  si totusi, in ziua judecatii vom da socoteala pentru orice cuvant nefolositor pe care il vom fi rostit, cu atat mai mult pentru orice muzica care instraineaza omul de Dumnezeu. nu va amagiti pentru o eternitate….”ce seamana omul aceea va secera”

 25. Felix-Gabriel Lefter zice:

  Nu va amagiti. Satana exista (cititi Denis de Rougemont: ‘ cea mai reusita minciuna a diavolului e sa-i faca pe oameni ca el nu exista’)
  Nu vreau sa fiu Jim Morrison, Elisa. Oricum, sunt ‘expirat’ – am 41 de ani… Dar mai bine JM decat MJ, mai bine rocker poet decat kitsch pop. Mai bine alcoolic decat obsedat de propria (in)sanitate, mai bine afemeiat decat pedofil. Nimic nu e bine, fireste. De dorit e sa fii sfant. Sunt convins ca multi dintre Dvs. chiar sunt asa…
  Totusi, pentru unii pletosi dintre noi a platit Unul, Doamne iarta-ma daca am gresit zicand asta.
  PS – Cu totii avem o istorie in spate, buna sau rea, determinanta sau nu, in pofida liberului arbitru. Eu nu ma grabesc sa judec – nu sunt Judecatorul. Nici unul dintre noi, oamenii, nu e.
  @michael – muzica satanica exista. De cele mai multe ori e dupa chipul si asemanarea producatorilor si a publicului tinta, cu tuleie. Nu trageti doar in pianist…

 26. Rodica Botan zice:

  Ai vorbit de „Valorile umane”…ai putea sa ne spui DEA ce consideri tu valori umane?
  Ca daca fiecare face ce-l duce capul asa cum ai spus tu ca oamenii secolului asta ar trebui sa fie suficient de destepti sa faca…ma intreb…cum ai sa stabilesti in haosul creat de fiecare cum il duce capul…valori?
  Tot ce-ai spus aci la urma se contrazice ; si numai citind asemenea filozofii si m-apuca frica.

  Vezi tu, eu conduc masina in jur de 2 ore pe zi. Imi place si viteza si am luat si ceva tichete la viata mea. Dar exista reguli de circulatie…ma intelegi? Nu merge nimeni cum il duce capul. Si chiar si asa se intimpla accidente, pentruca intervine eroarea umana…

  Deci daca numai sa conduc masina am nevoie de reguli, cum as putea trai intreaga viata fara sa stabilesc o anume rinduiala?

  In afara de consecintele vesnice…Dumnezeu ca un Tata bun ne invata ce este judecata lasind sa suportam niste consecinte pamintesti atunci cind nu ascultam de rinduiala Lui.
  Zicem noi rinduiala Lui…ca El a dat-o, dar de fapt e rinduiala noastra ca a dat-o pentru noi. El n-are nevoie de ea. Uita-te la cele 10 porunci si spune-mi mie care dintre ele te jigneste? Care ti se pare aiurea? Ca toate stau la baza codurilor juridice din tarile cele mai civilizate. Care nu-ti place? Sa nu ucizi? Sa nu furi? Sa nu iti ia cineva nevasta? Sa te respecte copii? Care anume este asa de iesita din comun ca nu se poate trai cu ea?

  De fapt aceasta rinduiala a creat asa zisa civilizatie…

  Si unii oameni o respecta de frica, altii din natura lor sint dornici sa faca binele. Dar si unii si altii au de beneficiat. Si de-aia e nevoie de judecata. Ea nu inseamna neaparat ca te judeca cineva…mai inseamna ca te judeci si singur si iti faci analiza personala. Judecata nu este altceva decit o analiza. Oamenii secolului nostru au analizat din greu multe lucruri si astfel au creat ceea ce se numeste progres. Fara analize nu este progres. Atunci daca iti analizezi viata si gasesti locurile si situatiile care trebuie inlaturate de ce este gresita judecata (analiza respectiva)?

  Ca in final Dumnezeu ne va chema la judecata n-ar trebui sa te deranjeze din moment ce nu crezi in Dumnezeu. Dar pina aici n-ai motiv sa te superi pe cei care vor sa se analizeze singuri. Iar cind timpul va veni…o sa te convingi singur.

 27. dumnezeueateu zice:

  of rodica, rodica ma simt de parca o invat pe mama sa mearga.
  valorile umane comune… chiar trebuie sa ti le exemplific?
  Constitutia statului:
  (1) Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil.
  (2) Forma de guvernamant a statului roman este republica.
  (3) Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate.
  (4) Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale.
  (5) In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.

  Drepturile omului http://www.onuinfo.ro/documente_fundamentale/declaratia_drepturilor_omului/
  Pana si exemplul tau cu masina este o consecinta a regulilor societatii nu a regulilor zeilor.
  E vreo mentionare a autoturismelor in biblie? Didn’t think so. De ce? Pentru ca nici un pastor israelit nu era destul de destept sa-si imagineze una.

  Cele zece porunci nu sunt deloc baza legala a omenirii.
  Daca ar fi impuse prin lege ar viola zeci de drepturi fundamentale ale oamenilor, cele pe care ti le-am expus mai sus.
  Libertatea la religie? Vacs e incalcata de primele doua porunci.
  Libertatea de expresie? Inutila impotriva legii 3.
  Care e ziua Sabatului? De ce sa nu pot lucra daca vreau sa lucrez in fiecare zi? – Legea 4 are ceva de obiectat degeaba.
  Sa-ti respecti parintii? Pana la o varsta e ok, dar daca sunt niste alcoolici abuzatori? tot tre’ sa inghiti pentru ca asa zice legea? Nup, intr-o societate libera poti pleca de acasa daca traiul cu parintii e mai rau decat traiul fara ei si poti sa nu-i respecti oricat.
  Plus, care parinti? Daca esti adoptat?
  Chestia asta nu poate fi pusa in lege vreodata.
  Adulterul: eh, sincer sa fiu oricat ar fi de neplacut adulterul este baza pentru divort (o metoda de a scapa de o casatorie nefericita) Are justificare legala pe baza caruia se cer chestiuni normale precum pensia alimentara si partajul.
  Cat despre a nu jindui la nevasta si vaca vecinului (dupa cum vedem nevasta si vaca sunt cam acelasi lucru) s-ar putea spune ca a pune o lege pe chestia asta ar ilegaliza dreptul omului de a-si cauta fericirea (chiar si in bratele vecinei daca acolo o gaseste)

  Da, sunt bune vreo 3 porunci. Sa nu furi, sa nu ucizi, sa nu minti. In rest, numai p
  Nu sunt originale (exista versiuni mai vechi in lume).
  Plus ca, nu vad de ce am accepta Exod 20 ca si porunca domnului si nu Exod 21 unde ne spune cum sa ne vindem copii in sclavie si cum sa dam cu fierul incins prin urechea sclavului.
  Hai sa le facem pe alea lege. de ce nu?
  Ai copii? Nu-i asa ca abia astepti sa-i vinzi ca sclavi? Bani buni!

  Ai de ales. Ori consideram cele 10 porunci esentiale pentru crestinism si atunci nu ignori nimic din VT.
  Ori recunosti ca nimeni nu se mai ghideaza dupa chestiile astea si legile si moralitatea umana au castigat detasat in fata terorismului dictatorial al zeului vechiului testament.

  Valorile seculare (cele care au separat biserica de stat) sunt cele care ti-au lungit viata, ti-au prelungit sanatatea si iti ofera confortul modern de care banuiesc ca te bucuri.

  Restul… e dogma.

  • Bogdan M. Negru zice:

   🙂 cred ca ai gresit blogul si chiar iti pierzi vremea. Fiecare ia decizii (eu, tu, ei…) si raspunde pentru ele. Le iei gresit, raspunzi ca atare. Pana si gandirea (fie ea si umanista) este tot o consecinta. Nu poti pretinde ca poti spune pamantului ca se invarte soarele in jurul lui cand nu e asa!? Tot asa poti spune ca Dumnezeu se invarte in jurul omului, dar degeaba cand omul stie ca nu e asa.
   Nu poti cere sa vina cu argumente bine documentate, ca avem documente diferite, „brother”! Asta e, pierzi timpul pentru o discutie buna si nodul din papura.
   Si, by the way, omul se „invarte” el cat se invarte, dar omule, se opreste sa vedem unde cade…
   Vorba aia „chill out” – chiar iti pierzi vremea.

 28. Felix-Gabriel Lefter zice:

  @RODICA
  }{
  @Dumnezeuateu (ma intreb daca doar din pretiozitate ai ales nick-ul asta, spre binele tau).
  Singura scriere cu degetul Domnului sunt cele doua table ale Legii (patru plus sase porunci). Ai voie sa nu le asculti. Le poti incalca. Iti poti cere iertare. Dar nu ai dreptul sa le JUDECI! Am o veste proasta pentru tine: nu esti Dumnezeu, in caz ca n-ai aflat.
  Un filosof roman s-a straduit sa le analizeze (Petre Tutea). A concluzionat: ‘n-am putut sa adaug nimic la ele. N-am putut sa scot niciuna.’ Ma indoiesc ca era un prost. A dat marturie pentru Hristos prin puscarii ateiste. Si era mai expert in Marx decat tot marxistii.
  Nu exista decat o singura religie. Se numeste iudeo-crestinism. E motivul pentru care Israelul este a doua tara care dispune de F-22 Raptor. Intelegeti ce vreti.

  • dumnezeueateu zice:

   N-am voie sa le judec? De ce?
   Am liber arbitru deci pot alege sa judec ce vreau, cum vreau si pe cine vreau!
   Unde scrie ca n-am voie sa le judec?
   Adica imi interzice dumnezeu sa judec?

   Da uite asa, judecata interzisa cum e ea, te rog sa imi dai un raspus bine documentat la obiectiile mele.
   Cat despre Tutea, el e incapabil, nu prost.
   TLP a sintetizat: http://www.tlp.ro/2008/01/petre-tutea-prostul-satului.html
   Uite eu am scos si ar fi zeci de alte lucruri de adaugat.
   Ce, ai impresia ca doar interzicerea crimei, furtului si minciunii ne salveaza de tot?
   HA!
   Ce zici de „nu lua oameni in sclavie”
   Ce zici de „trateaza femeile ca pe egali nu ca pe proprietate”
   Ce zici de „nu te lasa calcat in picioare” (asa cum implica intorsul obrazului de 77 de ori cate 7.
   Ce zici de „respecta credintele vecinilor tai si nu ii ucide sau incepe razboi pentru asta.
   oh brother cat as putea introduce in astea zece porunci

 29. Felix-Gabriel Lefter zice:

  @Rodica
  Totusi, n-am inteles de unde scoti ateismul meu. Te-as ruga sa citesti mai atent ce scriu. Eventual, cauta si amalgammax, tot pe wp, daca esti amabila.

 30. Felix-Gabriel Lefter zice:

  @Rodica
  la intrebarea lui Leonard x as raspunde cu o replica a lui Padre Pio (exista si catolici crestini): intrebat fiind de un tanar, ca el ce se face, daca nu crede in Dumnezeu, Padre Pio i-a raspuns: ‘ Fiule, asta nu e nici o problema – Dumnezeu crede in tine…’

 31. Felix-Gabriel Lefter zice:

  Ce a hotarat Dumnezeu nu judeca omul, creatura vrednica de mila. Mila poate fi acordata. Supunerea este insa indiscutabila. Daca nu vrei nici mila, e treaba ta. Arata-mi o creatura a ta, o inteligenta a universului pe care ai conceput-o tu. Stii ca celui mai performant computer din ziua de azi ii ia 56 de ani sa reproduca functional ce face ochiul intr-o secunda? O.K. – sa zicem ca va reusi asta in 10 ani, sa se actualizeze. Din punctul nostru de vedere? Vor apare ale xpe catralioane de pdv-uri. Suntem, ca inteligenta, in fata Domnului, insecte. Insa insecte apreciate, deosebite, pentru ca suntem alcatuiti dupa chipul si asemanarea Lui.
  Daca vei fi maine in fata unui shogun, cu katana ascutita, ce faci? Te revolti? In genunchi, gol? Daramite – atunci – in fata Creatorului? In fata caruia ingenuncheaza orice shogun…
  Tu alegi.

  • dumnezeueateu zice:

   Vad ca eviti raspunsul ca o dai pe condamnarea gandirii.
   Deci din reactia ta inteleg ca dumnezeu e un fel de big brother doar ca invizibil si cu pedepse mai nasoale decat moartea.
   Mi se pare inutila analogia cu computerul, singura intrebare pe care o ridica e: „cine l-a facut pe dumnezeu atunci?”
   Nu ma prind de faza cu shogunul… ce relevanta are un shogun in discutia teologica? vorba vine teologica…
   Imi spui „tu alegi” de parca mi-ai spune pariul lui pascal. afla ca pariul lui pascal e penibil si las.

   Dar hai, zi-mi daca cele 4 idei ale mele de imbunatatire a celor 10 porunci sunt cat de cat istete.
   Ca evitarea raspunsului ai reusit-o dar eu nu-s asa bleg sa cred ca nu te gandesti la asta.

 32. Felix-Gabriel Lefter zice:

  Salvarea vine doar de sus. Punct.

 33. Felix-Gabriel Lefter zice:

  Sclavia e rea oriunde exista. Prima tara care a eradicat-o a fost Regatul CRESTIN-PROTESTANT al Marii Britanii. Ultima tara europena, catolica, care a abrogat-o a fost Portugalia. Arabii o practica si incurajeaza chiar si azi. Normal: nu sunt crestini… E un bun motiv pentru a investi in alte F-22.
  Acelasi raspuns pentru ‘proprietizarea’ femeilor. Cu mentiunea ca nu suntem egali, barbatii si evele noastre: ascultarea e o regula, asa cum Biserica asculta de Hristos.
  ‘nu te lasa calcat in picioare’ nu e clar una din cele 10 porunci. Israelul a demonstrat asta cu brio si eleganta. Intorci obrazul omeneste, dar nu ca Popor Ales!
  Nu omor un vecin pentru credinta lui, decat daca vine in tara mea si vrea ca religia lui sa fie oficial acceptata. Nu va fi. S-o practice acasa la el, sau in moschee. Pe strada, va respecta legea tarii in care a venit. Nu-i place, e liber sa se care la nisipul lui.

  • dumnezeueateu zice:

   Felix, ultimul tau pasaj denota ca nu stii ce inseamna stat secular.
   Daca suficienti vecini vin in „tara ta” au tot dreptul sa ceara ca religia lor sa fie oficial acceptata. Asa cum si tu ai dreptul sa ceri acelasi lucru in tara lor.
   Ma rog, nu va functiona in statele musulmane teocratice (impotriva carora vad ca ai un dinte) dar poti incerca.
   Dar de ce l-ai omori pentru ca isi cere dreptul de libertate religioasa? Macar ateismul nu are biserici presupun ca n-as fi in siguranta.

   Sclavia a fost eradicata in UK in 1883. Cumva DUPA revolutia franceza? Yes it was! Stii ce inseamna asta? Ca biserica nu are nici un merit 🙂 Uite de ce:

   The French Revolution (1789–1799) was a period of political and social upheaval and radical change in the history of France, during which the French governmental structure, previously an absolute monarchy with feudal privileges for the aristocracy and Catholic clergy, underwent radical change to forms based on Enlightenment principles of citizenship and inalienable rights.

   Deci traiasca Iluminismul care ne-a eliberat de sclavie si de care uitam acum si zicem ca era vointa lui dumnezeu asa cum o exprima in 35 de pasaje contra sclaviei si cele 70 pro sclavie.

   Cherrypicking the bible, easy to do, hard to sell.

 34. Marius David zice:

  Multumesc, Alin Cristea.

  Draga Flaut, din cind in cind lucrez, sau .. din cind in cind ma uit pe blog. Nu pot fi tot timpul aici. Am încredere în comentatorii fideli. Unii mai fac si surprize. Mă bucur că acum te simţi în siguranţă, dar unii s-au supărat crezîd că am vrut să fac experimente cu ei pntru ca apoi să-i mustru. Nicidecum. Oricum la acest fel de eveniment fiecare sintem ispititi de străchini. Am mărturisit de la bun început că am trecut prin toate tentaţiile prin care aţi trecut şi voi.

  Dragă V. J., nu-i cu supărare :), dar m-ar interesa ce te-a supărat aşa de tare, poate îmi spui în privat. În rest nu sînt un entuziast, n-am fost niciodată, al schimburilor de link-uri. Le refuz sistematic. Oricum o prietenie este mai valoroasă decît un link. Dacă link-urile le putem retragem, să păstrăm dialogul, dacă nu prietenia. Poate este prea pretenţios.

  Aşa să fie, Martzian!

  Nu te-am atacat, Agnusstick. da, nici eu nu pot plînge pentru orice om, dar pot medita la moarte în dreptul morţii oricărui om, nu-i aşa?

  Rodica, preluat şi eu acest citat şi l-am spus ieri în biserică la predica de dimineaţă.

  Ioan, sper că nu ai făcut asta. Biblia este petnru citit în biserică nu blogurile. Sper că ai avut înţelepciunea aceea.

  Sam, îmi pare rău că aşa de repede ţi-ai atins limita. Aici nu este o biserică şi nu trebuie să te „fitueşti” ca să intri. dacă Dea şi Alfa au loc, cred că este loc şi pentru tine, dar … cum vrei. Alegerea îţi aparţine. Oricînd bine primit

  Nu R. nu asta este ideea, dar nu este prima dată cînd răstălmăceşti ce spun 😦

  Da, Criss, am văzut că „te-ai scos”, dar nu uita Dumnezeu cercetează lumea artistică azi şi bine ar fi să ne rugăm pentru toţi prietenii lui M.J.

  Da, CNI, apreciez blîndeţea românească, frumoase versurile pe care ni le-ai dăruit şi totuşi… să nu uităm că Dumnezeu iartă condiţionat. Mîntuirea este prin har, fără bani şi fără plată, dar nu… gratis.

  1morning, înţeleg ce spui. Oricît aş încerca… nu este stilul meu M.J. Ascultă liniştit, dar aşa cum nu îţi fac eu liste de audiţie nu cred că este legitim să ne oprim de la a medita la ce dorim să medităm.
  De ce n-aş avea voie să vorbesc despre M.J. încă n-am prins argumentul tău.

  Nu sînt de acord cu ce spui, că singurul mod prin care ne putem raporta la Michael este prin talentul lui, eu nu pot uita că este tată, că a fost fiu, că a fost soţ. El însuşi nu s-a definit ca un călugăr al muzicii.
  După cum vezi n-am ridicat piatra, ba tocmai asta a fost ideea primei postări.
  Spui că nu am dreptul să scriu despre M.J. pentru că nu este un site de muzică???? Dar cine fixează aceste limite?

  Am mai auzit asta în urmă cu doi ani de la o donşoară: „ăsta ce faceţi dvs. nu e blogging”. Şi eu am spus ŞI CE DACĂ!!! 🙂

  Să fim serioşi, 1morning, scriu despre ce mă interesează, despre ce vreau, cît de scurt sau cît de lung vreau, cu pasiune sau cu scîrbă. Asta-i!

  Am luptat in 1989 pentru asta şi nu voi ceda uşor acest drept de a mă exprima în dreptul oricăreui chestiuni doresc eu să mă esprimesc! 🙂

  Despre taţi alcoolişti şi alte subiecte am scris de asemenea, dacă ai răbdare caută pe http://www.patratosu.wordpress.com. Am scris despre o grămăzime de lucruri. Bine sau rău? Asta-i altă socoteală.

  despre preoţi si abuz s-a scris şi se va mai scrie, poate că voi scrie şi eu curînd, dar despre pastori şi abuz.

  cu simpatie

 35. Marius David zice:

  Draga 1Morning, revin la următorul tău comentariu. Nu, nu sînt de acord ca religia să devină privată atît timp cît în şcoli sînt icoane şi mi se cheltuie banii mei de neoprotestant pentru CAtedrala DEzbinării Neamului, chicioasă şi urîtă din toate punctele de vedere.

  Religia este o chestiune publică şi de discutat în public. La acest lucru iar invoc 89-le!

  Dea, este chestie de gusturi, ţie îţi place cum se mişcă picioarele lui Michael în Moonwalk altora nu. Eu însumi am încercat de cîteva ori mişcarea prin staţiile de tramvai în adolescenţă şi mi-a reuşit. 🙂

  Felix şi ceilalţi. Nu-i daţi atenţie celuilalt, sătăniciului (aşa îi spune maica). Lasă-l în plata Domnului! Pe bune! Nu-l invocaţi.

  Wrong, DEA, întoarcerea obrazului este o singură dată, iertarea este cu 70 de ori cîte şapte. Înainte de a completa cele 10 porunci, citeşte încă o dată biblia şi mai ales ce spune despre sclavie.

  Abolirea sclavieie a fost o idee profund creştină.

  servus (ceea ce înseamnă şi servus tuus 🙂 )

 36. Ioan B zice:

  Cred ca fiecare are dreptul sa spuna ce simte in legatura cu persoana lui MJ si muzica lui atat pro cat si contra.
  Nu mi-a placut niciodata nici muzica lui, nici vocea lui si nici miscarile lui.
  Eu personal nu am vazut niciodata un talent la MJ.Eventual singurul talent a fost acela de a se autodistruge si asta a facut-o cu mare arta si de a trai intr-o sminteala tipica oamenilor fara Dumnezeu.Sminteala care se poate vedea azi la diferite nivele.
  Dupa ce am auzit de moartea lui si modul cum s-a produs stiind ca inainte si-a programat in prima faza 10 concerte si ulterior a ajuns la 50 si deja se vorbea de castigurile colosale pe care le va produce aceste concerte mi-a venit in minte instantaneu pilda bogatului caruia ia rodit tarina.
  Ceea ce au uitat ambele personaje este ca ziua de maine nu este a lor ci este a Celui care a creat-o.
  Moartea unui om poate fi pentru unii o tragedie iar pentru alti o binecuvantare, depinde perspectiva din care este privita si viata si trairea acelui om.
  Eu unul nu consider moartea lui MJ o tragedie in schimb consider o tragedie faptul ca anual mor 6 milioane de copii din cauza foametei si a malnutritiei.Si acest lucru se intampla datorita egoismului nostru a tuturor carora avem mult mai mult decat avem nevoie.1% din populatia globului detine 40% din bogatiile globului.Ma intristeaza faptul ca mor atati copii nevinovati…

 37. cristi b. zice:

  S-au spus multe aici despre MJ. Si bune si rele. Si foarte rele chiar. Avem in noi pasiuni nepotolite, intunecimi neluminate care dau pe afara in situatii ca asta.
  Si eu m-am gindit la moartea lui MJ. Nu mi-a fost idol niciodata, desi marturisesc ca unele dintre melodiile lui imi plac, chiar si miscarea scenica la unele dintre cintece.
  A avut talent si vocal si de dansator. La ce i-a folosit?
  La ce-mi sunt bune darurile pe care mi le-a dat Dumnezeu daca nu le folosesc spre zidirea altora cum ma invata biblia?
  A avut o avere colosala si s-a spulberat intr-o clipire de ochi. O armata de medici il inconjura, dar n-au putut tine departe de el moartea. Nu cumva si eu sunt ispitit sa cred ca stapanesc ziua de miine? Nu cumva cred ca dieta, medicamentele si mai stiu eu ce alte retete pot tine departe de mine moartea? Numai Dumnezeu este cel ce hotaraste sfirsitul unui om. A unuia neinsemnat la fel ca a unui supercelebru.
  A facut donatii substantiale. Poate ca ni se pare falosenie. Dar nu ma falosesc si eu cu leutzul meu pe care-l dau Domnului? E o nimica toata ce fac eu pentru El, dar parca as vrea ca toata lumea sa vada ce darnic sunt. Sau poate nu dau decat un amarat de leutz, asa ca sa imi adorm constiinta. Poate ca ar trebui sa dau mai mult, dar sunt zgarcit sau smecher ca Anania.
  Si multe alte ganduri ca acestea m-au napadit auzind de moartea lui MJ. Dar cred ca ajunge cit sa spus.

 38. Felix-Gabriel Lefter zice:

  @cristi b
  S-o lasam la vorba aia: despre morti – numai de bine. Nu-l judecam noi. Eu nu bag mana in foc pentru mine ca – presupunand ca eram celebru la 6 ani – as fi facut o branza mai mare. Sa-l lasam, nu?, pe Domnul sa judece.
  Singurul sentiment care ma incearca fata de MJ e cel de mila. Si nu-l am de dupa moartea lui. Era patetic si artificial inca din viata, desi talentat si bun de ascultat, pana a luat-o razna cu megalomania. Vorba unui amic al meu, a mutit singura obama care a incercat sa-si indeplineasca visul: sa devina alb…Si am ras ptr ca mi-am adus aminte de bancul cu 10 negri mititei, care alibereaza din greseala un jjyn dintr-o sticla in desert: primii 9 cer sa fie albi, iar ultimul facea pe el de ras / de ce razi ma? n-ai si tu o dorinta? / ba da – fa-i la loc negri…

 39. dumnezeueateu zice:

  marius, stim bine ca biblia poate spune ce vrei sa spuna daca o citesti destul.
  Uite analiza comparativa pentru sclavie:
  http://skepticsannotatedbible.com/contra/slavery.html
  aparent e ca la votul cu bile in parlament, conteaza numarul, nu validitatea ideilor.
  Sa-mi spui tu daca au ratat vreun citat important baietii de acolo.

  Faptul ca biblia poate spune ORICE e si motivul pentru care avem atatea denominatiuni derivate, de la martorii lui iehova la culturi ale mortii de prin america latina (imi scapa numele).
  Si evident toate, fara exceptie, sunt adevarata religie a lui dumnezeu.

  D-asta pentru mine nu poate fi adusa in discutie moralitatea bibliei sau validitatea ei, ca nu stii niciodata ce pasaj citeste cel care interpreteaza.

  Ori politica mea e: cand ai mai multe probleme cu un anumit lucru, cel mai bine o iei de la capat cu analiza si ignori toate problemele anterioare.
  A fresh start.

  Ca exemplu: de cateva zile la munca mi se plangea un client ca nu are acces in sistem. I-am verificat drepturile, am stat ore intregi peste setarile lui si eu si colegii si daca ne luam dupa el mai stateam mult si bine.
  L-am ignorat si in loc sa presupunem ca e vina sistemului am pornit cu o noua ipoteza : e vina lui.
  Cand am investigat pe ideea asta am descoperit nu numai ca aveam dreptate, dar si ca colegii care ne semnalizasera problema erau mai tonti decat el si nu stiau sa rezolve o problema banala de drepturi.

  Asta nu e o pilda, ideea era ca atunci cand exista conflicte intre ceea ce spune „clientul” si ce vezi cu ochii tai, e cel mai util sa ignori ce spune „clientul” si sa mergi pe intuitia ta. De multe ori ajungi la rezultatul corect.

  Sunt sigur ca te prinzi ce inseamna ghilimelele.

  Acelasi gen de analogie functioneaza si in jocul religiilor. Cand 4200 de religii se bat cap in cap cu ceea ce spun despre lume (www.adherents.org) mai bine le arunci pe toate si o iei de la zero.
  Ori creezi a 4201-a religie, ori iti dai seama ca sunt toate acelasi lucru, frica si speranta in acelasi loc.

 40. Rodica Botan zice:

  Felix Gabriel…m-am referit la aruncatul cu piatra. Restul despre ateism era pentru DEA…dar mai are rost sa-i raspuind la ceva? Daca Cuvintul Lui Dumnezeu pe care cred ca il cunoaste nu-l misca, nu lucreaza la inima Lui…stii cum e cu saminta cazuta in drum…

  Fara sa fiu rea cu tine DEA…orice saminta ca sa creasca are nevoie si de un pamint in care sa prinda radacini. Si pe drumul batatorit nu poate sarmana sa-si faca treaba…asa ca noi vorbim , tu vorbesti…el , ea…vorbeste. Daca nu vrei sa primesti sau sa experimentezi „nebunia” credintei…iaca nu vrei.

  Doar pentru ca noi ne limitam sa intelegem sau sa credem…asta nu inseamna ca tot ce este in jurul nostru este limitat de limitarea mintii noastre. Chiar voirbind de cele zece porunci …ai facut acolo asa o ameteala ; sint convinsa ca nici tu nu poti crede nici jumate din ce spui…dar m-am hotarit sa scutur sandalele ca imi ia prea multa energie sa ma bat cu vintul degeaba…

  Nu pot incheia insa sa nu il rog pe Dumnezeu sa gaseasca timpul potrivit si sa creeze situatia potrivita ca inima ta sa se deschida si sa intelegi intr-o clipita ceea ce ai refuzat atit de multi ani. Mai cunoastem unul cu solzi pe ochi…care atunci cind Dumnezeu i-a deschis ochii a vazut si a auzit lucruri minunate si a carui viata a fost total schgimbata. Asa iti doresc si eu tie…

 41. 1morning zice:

  Daca aveti cateva minute , priviti la interviul asta. As fi curioasa ce credeti, daca va schimba parerea si daca credeti ca suntem datori cu intelegere pentru cei de langa noi http://www.youtube.com/watch?v=m7RDCDLLIm8

 42. dumnezeueateu zice:

  Rodica si eu imi doresc acelasi lucru.
  Nu sunt sigur ca vreau sa existe acest zeu al bibliei (dupa cum se auto-descrie in jumatate de carte e cam nasol) dar daca exista macar stiu adevarul.
  Nici nu cer mare lucru, doar dovezi irefutabile si care sa nu se refere doar la mine.
  Eu stiu, sa devina Sahara pamant roditor peste noapte, sa nu mai fie tornade in US si cutremure in Japonia, lucruri d-astea mici.
  Si daca se poate o vizita personala, ca am niste intrebari.

  Cat despre cele 10 porunci, uite argumentele mele sintetizate daca ti se pare ca le-am expus prost:
  http://wiki.ironchariots.org/index.php?title=Ten_commandments

 43. Felix-Gabriel Lefter zice:

  @dumnezeuateu (schimba nick-ul – e tautologic ridicol)
  Revolutia Franceza? Teroarea iacobina? Transformarea naturala in imperiu napoleonian? Zeci mii de morti? (Apoi au recidivat la pashopt, cu Comuna…)
  In Anglia era pace. Englezii inventau trenul si civilizau lumea in secolul al XIX-lea, fara sa fi avut vreodata o Revolutie (in afara de cea industriala, de pe urma careia tastezi tu acuma pe net), fara sa aiba vreo Constitutie. Daca e sa cred in vreo Republica, as alege SUA.

  • dumnezeueateu zice:

   Nick-ul e treaba mea, in plus marius e de acord cu mine:
   https://mariuscruceru.ro/2009/04/30/dumnezeu-e-ateu/
   Mi se pare amuzant ca te deranjeaza nick-ul in loc sa te deranjeze eu stiu alte chestii… am tot atins probleme si aici si pe la mine.
   Poti sa-mi spui DEA ca asa se practica aici.
   Tocmai citeam ieri cum Statul a dat legea abolirii sclaviei (chiar daca interzisese vanzarea de sclavi un pic mai devreme) si apoi a despagubit proprietarii de sclavi pentru munca pierduta.
   May I say, statul Crestin-Protestant (cum il numesti tu) a despagubit biserica pentru ca pierduse un numar de sclavi.
   Marius zice ca e o idee profund crestina si are dreptate, lasand biblia deoparte, oamenii si-au folosit empatia si ratiunea (si citatele alea ok) pentru a demonstra ca nu e o pozitie corecta.
   Impreuna cu miscarea sociala inceputa de iluminism… well happy day.

   Asta nu schimba cu nimic faptul ca din 4000 BC pana in 1800 sclavii au existat si existenta lor era motivata cu pasaje din biblie.
   Permiteti-mi sa consider ca daca nu exista valul de secularism nu am fi scapat niciodata de aceasta rusine.

   Inchei cu un citat:
   Like the French Revolution, the Enlightenment has “long been hailed as the foundation of modern Western political and intellectual culture”.[86] Not surprisingly then, it has been frequently linked to the Revolution of 1789. However, as Roger Chartier points out, it was perhaps the Revolution that “invented the Enlightenment by attempting to root its legitimacy in a corpus of texts and founding authors reconciled and united … by their preparation of a rupture with the old world”.[87] In other words, the revolutionaries elevated to heroic status those philosophers, such as Voltaire and Rousseau, who could be used to justify their radical break with the Old Regime. In any case, two nineteenth-century historians of the Enlightenment, Hippolyte Taine and Alexis de Tocqueville, did much to solidly this link of Enlightenment causing revolution and the intellectual perception of the Enlightenment itself.

 44. Marius David zice:

  Da, sînt de acord cu DEA, cel puţin aici, Dumnezeu este cu adevărat ateu!
  Felix, ai dreptate, este tautologic, este în genul, unde-i multă lume este şi aglomeraţie 🙂

  1 morning, m-am uitat la începutul interviului şi am dat înainte, cehstia cu urcatul în copaci. Reporterul a fost foarte amabil cu el, l-a lăsat să spună numai ce vrea. Mi-aş dori şieu un aşa interviu, să mă dau în stambă fără întrebări incomode. Mi s-a făcut rău după cîteva minute din pricina efeminăriii lui M.J. Toate ca toate, dar felul în care vorbeşte… Fiecare cu limita lui de suportabilitate. Sorry 😦

  Ioan B şi Cristi, cîteva observaţii bune, cred că v-ar fi pe plac articolul lui Mihail Neamţu de azi

  DEa, hold on a second… pui o problemă foarte complexă pe care s-au scris tomuri în hermenutica modernă. Cred că o expediezi mult mult prea rapid.
  De ce înţelegem diferit acelaşi text? Ehehe, nu este doar o problemă a hermenuticii biblice. Prefer să deschid o altă discuţie într-un alt post pe tema asta, dar nu-i de vină textul, de vină este cititorul, ca să expediez şi eu la fel de rapid răspunsul. Cel puţin deocamdată 🙂

  • dumnezeueateu zice:

   Pai da, adica putem sa o citim la nesfarsit si spune tot chestii ce se bat cap in cap.
   Hai ca o iau in vina mea sa nu fiu rau.

   In orice caz vroiam sa va zic tuturor ca l-am acceptat pe Isus.
   Ca si plot device :).
   Am scris o poezie, m-am gandit si la tine Marius ca am vazut ca suntem de acord in privinta unei chestii ce se va ridica la Unirii.

 45. Felix-Gabriel Lefter zice:

  Daca pleci din start cu credinta ca Biblia e Cuvantul Domnului, totul capata sens. Ii cauti nod in papura? Vei gasi destule pietre de poticnire. Dar ele sunt puse acolo pentru a te invata sa te ridici.

 46. 1morning zice:

  Salutare, si multumesc de raspuns. Felicitari pentru dedicarea cu care va achitati de responsabilitatea de moderator.

  Am citit mai sus raspunsul dvs. dar nu cred ca ati inteles ce voiam eu sa spun. Nu am spus ca Religia ar trebui tinute ascunse in suflet, ci CREDINTA fiecaruia. Nu stie nimeni cat de credincios este cel de langa noi, pentru ca nu este vizibil numai din fapte. Absolut nimeni nu poate sti cu adevarat despre credinta altcuiva pentru ca poate nici de a lui insusi nu este sigur si aceasta nu va iesi la suprafata pana intr-un moment critic iar omul va avea poate o revelatie sau o masura a credintei proprii. Asta daca nu aveti cumva vreun crestinometru si-l folositi pe ceilalti. La fel si cu Michael sau oricine , nu se poate sti ce era in sufletul lui si nici nu ar trebui sa intereseze pentru ca nu cred ca va considerati in masura sa dati cu piatra, chiar daca sunteti pastor.Ma refeream deci la credinta, nu la religie despre care se poate vorbi si dialogul este cel mai bine venit lucru atunci cand vine vorba de religie, pentru ca ne fereste de fundamentalism.

  Cat despre film, ar fi foarte bine sa treceti peste partea unde el se urca in copaci. Stiu ca e greu de privit, si eu am avut dificultati sa ma obisnuiesc cu multe aspecte, dintre care efeminarea nu ma deranjeaza, pentru ca nu a ales-o singur. Acum totusi, nu are lepra, nu e lepros, dar stim ca cineva a mers si a discutat si cu leprosii la un mom dat. Partea care poate va intereseaza este aceea unde el spune ca era atat de speriat de abuzurile fizice ale tatalui sau- care il batea cu cureaua in mana sau il izbea de perete – incat regurgita sau lesina numai cand acesta intra in camera. Si e numai prima parte. Spune ca nu doarme in nu stiu ce sicriu cum credeti dvs ptr ca nu treceti mai departe de mecanismul presei- ci in pat. Si ca i-a luat foc parul si ca a trebuit sa-si faca operatii pe fata. etc. M-as bucura daca i-ati mai da o sansa procesului de documentare pentru ca – daca tot vreti sa judecati- macar sa-i dati omului o sansa sa se apere.

  Va multumesc, si urmaresc raspunsurile dvs. O seara placuta

  • Marius David zice:

   1Morning, fac și eu ce pot.
   am înțeles, numai că religia are legătură cu credința și invers, pentru unii … sînt sinonime.
   voi încerca altă dată să urmăresc acest film, dar acum nu pot.
   Eu nu am discutat aceste aspecte secundare, unde doarme, operațiile, culoarea etc.
   Punctul principal al discuțiilor este altul, dacă vă uitați cu atenție.

 47. viorica zice:

  Caci daca asculta cineva Cuvintul,si nu-l implineste cu fapta,seamna cu un om ,care isi priveste fata fireasca intr-o oglinda;si,dupa ce s-a privit,pleaca si uita indata cum era.Dar cine isi va adanci privirile in legea desavarsita,care este legea slobozeniei,si va starui in ea ,nu ca un ascultator uituc,ci ca un implinitor cu fapta ,va fi fericit in lucrarea lui Iacov 2 ; 23-25 .
  M.J.a fost o victima ,o marioneta in mana altora .Imi este mila de el!
  Asa trece slava lumii!

 48. cristi b. zice:

  Am citit comentariul la care m-ati trimis. Al lui M.Neamtu. Cam ortodoxist. Adica occidentul e putred si noi aici suntem singurii pastratori ai virturilor si valorilor culturale si morale/religioase.
  Cum se spunea pe vremuri: occidentul capitalist este cu un picior in groapa, iar comunismul, superior fiind, este intotdeauna cu un pas in fata lui.
  Desigur, MJ a avut o problema, sau mai multe. Ca s-o fi numind dezordine psihica sau altcumva nu are prea mare importanta. Dar informatiile vehiculate de M.Neamtu sunt cam de cancan. Neverificate, neverificabile.
  Mi-ar fi placut ca dl. Neamtu sa recunoasca faptul ca nu doar occidentul are o problema, ci lumea intreaga are o problema. Si sa ne includa si pe noi romanii. Ca zecile de mii de pustani care au facut pe ei de emotie cand a aparut in ’92 MJ in fata lor pe stadionul national ce erau, occidentali? Nu romani de-ai nostri? Deci la fel ca occidentul, avem si noi o problema. Aceea a valorilor.
  Si ortodoxia si celelalte religii de la noi nu vor reusi sa-i dea de capat printr-o astfel de atitudine superioara. Nu vom reusi sa reparam nimic umblînd cu nasul pe sus.

  • Marius David zice:

   Nu cred, Cristi B., nu asta înțeleg eu din articolul lui Neamțu, cum că ortodoxia este superioară… nu din acest articol, poate în altele….
   nu cred ca aici se face o împărțire occident/orient, ci este criticată socitatea de consum de distracție

 49. elisa zice:

  Adevaratii crestini(ortodocsi sau de alte confesiuni) nu umbla cu nasul pe sus.Mandria sta inaintea caderii,iar cei ce cunosc Calea,cunosc si acest lucru.
  Doar pentru mandrie Lucifer s-a transformat din inger in drac.
  Asa ca: atentie!
  Toti suntem intr-o perioada de cernere si nu stiu cat de bine ne aflam,eu nu sunt multumita nici de mine,
  nici de ceea ce ma inconjoara,in lume si in biserica.
  Numai Domnul care ne mai rabda ca popor,ca si pe cei din occident stie cat suntem de slabi,fara vlaga,
  fara sa ardem mistuindu-ne de dorul Sau.
  Valorile ” sunt ” altele,banul in primul rand,el strica si seaca suflete.Pe langa asta,muzica,da muzica are o mare putere in a duce omul pe o cale gresita,cand e incintatoare la violenta si sex.

 50. so what zice:

  referitor la M J mi-e groaza sa citesc unele din comm-uri un lucru sigur va spun nu aveti nimic bun de luat de la el, si domnii care au scris cateva cuvinte mai dure despre el dar adevarate, nu va fac decat un bine, si ca sa nu ajunge-ti acolo unde stim ca ne spune biblia ca merg cei care nu iL Iubesc pe Dumnezeu

 51. cristi b. zice:

  Cred ca unul din cele mai echilibrate comentarii referitoare la moartea lui MJ este cel care tocmai l-am citit la adresa: http://rasvancristian.wordpress.com/2009/06/26/requiem-pentru-michael-jackson/
  Merita citit. Fara blasfemii, fara elogii, dar cu multa simtire. Simpatie si regret, repros si dragoste. Si deasupra, Dumnezeu cel iubitor si drept.

 52. viorica zice:

  Si deasupra, Dumnezeu cel iubitor si drept….

  Nu am inteles,dupa ,moarte mai poti fi salvat?

 53. elisa zice:

  Am vazut o secventa cu M.J….ce gesturi obscene,
  minimum de cultura presupune o alta gestica,
  fara a avea vreo legatura cu crestinismul,
  oare cum de ne-am oprit sa vorbim atat de mult despre el,ca doar nu e apostolul Pavel. 😦
  Este un biet amarat care a fost un exemplu prost.
  Cand da Domnul talent acela e folosit”cum-se-cade”

 54. Pingback: MariusCruceru.ro « Bloguri Evanghelice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.