Michael, Emanuel, Informaţia de Vest şi Paul Negruţ

Spuneam zilele trecute că blogul este un fel de „doctorat în natura umană”. Tot timpul învăţăm cîte ceva.

După o serie de articole pe care pastorul Paul Negruţ le-a publicat pe blogul său, un comentator, sub pseudonimul Michael, a scris cîteva comentarii destul de acide referitoare la Biserica Emanuel pe acest blog.

Pînă aici nimic nou în ce priveşte blogurile, deşi am încercat pe cît mi-a stat în putinţă de această dată să descurajez comentariile agresive, mai ales cele anonime, la adresa unor persoane şi instituţii (am şters în ultimele două luni peste 200 de comentarii referitoare la persoane publice sau instituţii, indiferent de apartenenţa persoanelor şi natura şi locaţia instituţiilor. Ultimele incidente au fost legate de persoana lui Ben-Oni Ardelean. ) unele mi-au mai scăpat sau n-am crezut că sînt atît de virulente sau agresive (poate că sensibilitatea mea s-a tocit, şi asta este o chestiune).

Să revenim:

Deci… după aceste comentarii, un reporter de la Informaţia de Vest preia informaţia din comentariu şi îi trimite lui Paul Negruţ un email în care acesta este întrebat despre următoarele chestiuni:

(nu redau exact emailul şi nu deconspir numele reporterului, deoarece nu am acordul acestuia, dar am acordul pastorului Negruţ pentru a reda răspunsul lui. De asemenea, fac aceste precizări pentru că, din cîte se pare, de la un comentariu anonim de pe acest blog s-a declanşat „incidentul”, în consecinţă, Informaţia de Vest m-a implicat)

Redau în rezumat: pastorul Negrut este „acuzat” că păstoreşte o biserică moartă şi este rugat să comenteze această „acuzaţie” (ghilimele îmi aparţin), apoi urmează o întrebare legată de statistica bisericii din ultima vreme, după care reporterul-redactor solicită răspunsul cît mai repede.

Răspunsul a venit AICI.

RAspuns Informatia de Vest

Consecinţe, sfaturi, concluzii:

1. Cred că trebuie să fim şi mai atenţi cu ce punem în articolele şi comentariile noastre.

2. Cine are de spus cuiva ceva (oare nu ştim atît de bine acest lucru, dar de cîte ori n-am încălcat chiar eu însumi acest lucru) să meargă să vorbească întîi să spună celor în cauză. Ce-ar fi dacă Michael şi-ar deconspira identitatea şi ar avea o discuţie bărbătească cu Paul Negruţ, eventual, dacă are ceva sugestii pentru bunul mers al Bisericii Emanuel, să meargă la comitetul acestei biserici să discute chestiunile amendate.

3. Atît cît îmi stă în putere şi atenţie şi timp, voi selecta toate acele comentarii de tipul „muşcă şi fugi”, comentarii anonime cu atacuri la persoane, indiferent de prieteniile, loialităţile, grupările politice, academice, eclesiale şi le voi şterge, le voi pune la spam etc. O să vă întrebaţi: „şi atunci unde-i farmecul?, păi aci ne mai vărsam şi noi off-ul”. Ei poate tocmai asta-i problema. Un blog nu este loc de spovedanii anonime şi nici găleată de vomitat frustrări.

4. Dacă cineva are ceva de spus ceva în acest spaţiu, după ce a încercat alte căi şi metode, mai ales că un blog nu poate substitui alte organisme de analiză şi judecată, dar dacă tot este ceva de spus să se identifice clar, cu nume, prenume, adresă de email etc.

Iată încă ceva lecţii din toată blogosloveala.

Şi eu ar trebui să mai citesc o dată asta.

Aşa să ne ajute Bunul Dumnezeu să trăim în lumină şi prin Lumina Lui să vedem lumina!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, Oameni, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Michael, Emanuel, Informaţia de Vest şi Paul Negruţ

 1. Cornel zice:

  Draga Marius,
  Modul in care degenereaza o lucrare, proiect, blog este pentru mine inca un motiv sa cred ca doar Dumnezeu poate rascumpara fiinta umana. Orice lucru, oricat de bun ar fi el, o data ajuns pe mana unor oamenii „normali” va ajunge terfelit si degradat. Ce este de facut? Facem lucruri noi si bune si ne bucuram de ele atata timp cat raman bune…. dupa care o luam de la capat. Facem lucruri noi si bune si ne bucuram de ele atat timp cat raman bune…. dupa care o luam de la capat. Facem… facem… facem… De la Facere pana la ReFacere, aceeasi Poveste, aceeasi Durere, aceeasi Mangaiere.

  • Marius David zice:

   draga Cornel, nu cred ca este vorba de o „degenerare” în sensul în care vorbeşti tu.
   Pur şi simplu este un „eveniment” din care învăţăm ceva. Un fel de premieră. Viaţa blogosferei româneşti este încă la început. Blogosfera românească evanghelică are particularităţile ei. Ca unul dintre pionierii acestui fenomen în România am experimentat de toate.
   acesta este o etapă nouă, contactul presei scrise-electronice publice cu blogosfera şi comentatorii. TRebuie să vedem, să analizăm, să nu ne isterizăm, că la asta ne pricepem cel mai bine noi românii, să nu luăm decizii pripite, cum face Michael acum.. „dacă asta se întîmplă… ăsta este ultimul mesaj”.

   Puţină normalitate şi răcoare la creieri, confraţi, dacă tot este cald afară 🙂
   şi, finalmente, să nu ne pierdem simţul umorului,
   asemenea tragisme mioritice nu fac bine.
   Să nu exagerăm.
   Ce s-a întîmplat?
   O doamnă a „auzit” ceva… în criză de „subecte”, vorba prietenului Vasile Ernu, a crezut că „prinde” ceva.
   Dar s-a terminat rapid. Cam asta-i.
   Poate că iese ceva bun din asta, nu?
   Poate că într-adevăr vine să facă cercetare la faţa locului, de ce nu?
   Orice reporter serios ar face asta, fără să lenevească luînd interviuri „cu răspuns rapid” prin email.
   deontologia profesională…

   Să fim sănătoşi!!
   Peste tot, dar mai ales la suflete!

 2. elisa zice:

  Minunat raspuns :vino si vei vedea !

  Credeam ca reporterii sunt specializati pe domenii,ori suntem buni la toate:fotbal,agricultura,
  banci,economie..si de ce nu:credinta ,biserica (mersul bisericii,nu e cam mult?)
  O,Doamne ai mila!

 3. John zice:

  acum poate vor intelege cei care sunt avizati de ce fratele PN nu permite comentariile pe blogul sau! chiar daca este ocupat, as astepta portari mai multe, pentru ca are ce sa spuna.

 4. gamaliel zice:

  Uite cum blogul provoaca oamenii sa vina la biserica. Frumos si pertinent raspuns oferit de PN ziaristei. Daca ea va onora invitatia…poate isi va face o imagine..si cine stie…poate va avea imaginea unei biserici ca si cea descrisa in postul lui PN sau …imaginea bisericii descrise de Michael. Sa nu cadem in capcana de-a fi de-o parte sau de alta…Pe de alta parte un lucru este clar, cand se ridica ” la fileu” o chestiune ca cea in speta…vrem sau nu vrem…vor fi comentarii pro si contra…si exemple pro si contra. Cred ca aici s-ar potrivi cuvintele Scripturii…ingaduiti-va unii pe altii…si daca unul are pricina sa se supere pe altul…iertati-va!
  Imi permit si eu o sugestie…daca doriti sa nu se mai creeze asemenea situatii…evitati sa postati subiecte care genereaza acest gen de conflicte ! Scrieti numai despre concerte, comentarii biblice…chestii care intereseaza un esantion mai mic de cititori.

  • Marius David zice:

   draga Gamaliel, eu scriu despre viaţă. Viaţa are mai mult decît concerte şi comentarii biblice.
   Vreau să îţi aduc aminte că nu de la o postare a mea a început acest „eveniment”, ci de la o postare a lui PN, la care eu, adevărat, am făcut un link-recomandare.

   Aş vrea eu, dar nu se poate, să vorbim numai despre îngeraşi roz-bombon. Aş începe o discuţie depsre „convertirea lui Dănuţ Mănăstireanu”, dar mă tem că nu am cu cine. Cinstit vorbesc. Mă tem de, vorba unui prieten, că nu vom putea discuta fără să ne isterizăm, fără să ne cărcălim şi să ne aruncăm invective, acuze, epitete. Unii, cum am auzit zilele astea, vor spune „din cauza voastră a Emanueliştilor a ajuns Dănuţ la Anglicani, dacă îl ţineaţi acolo, cultul avea de cîştigat”. Ei, uite din pricina unui astfel de discurs cred că nu merită, ddeşi, pe de altă parte, chestiunea ar trebui abordată: Ce şi cum este Biserica Anglicană, De ce acolo? De ce nu în Biserica Scoţiei, spre exemplu?
   Mă tem prea tare de românismele din noi ca să abordez o temă de genul ăsta.

   Revenind la reporteriţă. De ce nu? Să vină! Ce este de ascuns? Dacă va vedea biserica lui Michael sau pe cea a lui PN sau, de ce nu, de ce o consideraţi lipsită de minte, biserica pe care o va percepe ea însăşi, de ce nu?
   Dragilor, dincolo de biserica cu toate cele ale Ei, să nu uităm că Biserica are Cap, că are Duh, că are Tată. Aia este miza cea mare.
   Cred ca nu putem evita usor capcana de a fi de o parte sau de alta de vreme ce capata sens ceva nu din pricina a ceea ce este spus, ci din pricina CUI SPUNE.

   Cineva mi-a spus zilele trecute: trebuie ca TU sa comentezi „convertirea lui Danut”. De ce EU?
   Asta este. Nu putem scăpa, nu-i aşa?

   Referitor la sugestia ta, tocmai asta este, că eu doresc să se mai creeze astfel de dezbateri, dar să încercăm să ne păstreăm mintea limpede şi cumpătul în cumpănă, deci voi continua să scriu mai mult decît despre lăută şi vihuela 🙂

   • Marius David zice:

    Aha şi comentariile biblice vor stîrni controverse.

    uite, pregătesc ceva scurt şi fără anestezie despre divorţ, aşa cum este în predica de pe Munte.

    Crezi că se va termina cu pupat-nbrăţişat, GAmaliel!
    Să fim serioşi.

 5. michael zice:

  gamaliel, eu mi`am format o „imagine” despre biserica Emanuel pe parcursul multor ani. nu am dorit sa provoc prea multa valva in jurul acestui aspect. m`au frapat insa niste afirmatii ale lui PN. atat!

  invitatia lui PN adresata acelui reporter este binevenita, nimic de comentat.

 6. Bogdan M. Negru zice:

  Draga Michael, orice organizm sau institutie de pe acest pamant este subiect imperfectiunii – este alcatuita din oameni. Oameni care cateodata aleg sa urmeze calauzirea lui Dumnezeu, alteori nu. Si daca chiar statisticile sunt o problema, atunci inseamna ca se predica Adevarul, pentru ca acesta nu gadila urechea… si oamenii fug de El, pentru ca arata spre pacatul lor. Alte invataturi poate gadila. Dar si aici intra factorul uman in a face diferenta.
  Cred ca orice critica este binevenita atata timp cat este constructiva, si daca chiar vrei sa fie asa atunci trebuie sa propui solutii, vorba aia – face to face. Fara solutii, orice critica este destinata manjirii, si mai ales ca a fost implicata si presa. Cam fara intelepciune toata actiunea asta. Practic ajungi sa arunci cu noroi in loc sa ajuti (chiar si numai prin rugaciune in odaia ta).
  Stii tu, se pare, cuvantul lui Dumnezeu: „sa arunce primul, cel fara pacat…” sau sigur si barna poate fi un instrument bun sa te auto-evaluezi.
  De fapt nu numai pe tine, ci fiecare dintre noi trebuie sa facem asta.

 7. andrei zice:

  Bogdan,

  Eu nu va inteleg, cum are cineva o parere diferita de cea a lui PN sariti toti la gatul lui de parca ar fi un criminal. Omul si-a expus efectiv parerea, personal nu-l cunosc pe Michael, dar a adus cateva argumente care cred ca pot fi luate in considerare. Nu cred ca este corect sa interpretam Scriptura dupa bunul plac. Tu insinuezi faptul ca acum Biserica Emanuel este in cadere libera datorita faptului ca acolo se predica Adevarul si ca urechile nu sunt gadilate. Bun, atunci despre perioada in care biserica era pe trend asscendent ce putem spune? Inseamna ca atunci crestea datorita faptului ca nu se predica adevarul si acum se predica adevarul si nu mai creste. Si apropo, Michael chiar daca este anonim pare a vorbi in calitate de membru al bisericii… deci poate merita ascultata si opinia lui nu? Oare nu ar putea fi glasul lui glasul unei oi nepastorita care striga dupa ajutor? Sigur voi veti zice, e mai degraba glasul unui berbec. Vreau sa iti spun ceva. La biserica Emanuel se predica Cuvantul si Adevarul, nimeni nu poate nega asta. …. EDITAT DE MODERATOR

  • Marius David zice:

   draga Andrei, ca la Adi Gliga, acest post nu este despre Paul Negruţ, ci despre altceva. Miza este alta, nu Paul Negruţ şi Biserica Emanuel.
   Mîine mi se poate întîmpla mie sau altora sau chiar ţie.
   Dacă cineva te cunoaşte personal, pe tine, pe Michael şi într-un comentariu pe un blog scrie ANONIM că nu-ţi faci treaba bine la servici spre exempu, dacă eşti specialist IT sau lăutar.
   Eşti pus într-o situaţie imposibilă. Nu ştii cine te acuză, nu ai cum să te aperi. Ce faci? Îl inviţi la tine la slujbă să vadă cum îţi faci slujba.
   Haide să mutăm asta de pe tărîmul spritual, eclesial spre ceva mult mai prozaic.
   Mîine un comentator pe un alt blog spune depre tine, Michael, dacă te cunoaşte personal, că te ţii după femei. Ai cum să te aperi?
   Informaţia este preluată de presă şi, dacă eşti persoană publică… lucrurle se complică.
   Ieri a apărut o scrisoare pe internet cu tot felul de informaţii false legate de cîţiva lideri din ţară.

   Înţeleg anonimatul, îl permit, dragă Gamaliel, dar nu-l stimulez sau încurajez. Asta-i diferenţa. Înţeleg că unele lucruri se pot spune sub acest „acoperiş”, dar nu orice lucru.

   Voi încheia cît de curînd aceată discuţie pentru că aici nu vreau să discutăm nici problemele bisericii Emanuel nici problemele vreunei alte biserici din ţară.
   Importante sînt principiile şi chestinile care trec dincolo de cazuistică.

   Andrei … şi pînă la urma urmei de unde ştim dacă voi sînteţi membri în Biserica Emanuel? BE are mulţi vizitaotir în fiecare duminică. Cine şi cum poate proba faptul că cineva din altă biserică nu vorbeşte ascuns sub o etichetă convenabilădespre BE, fără să fie membru de facto acolo?
   Vedeţi cît de complicate sînt lucrurile? Tocmai de aceea nu cred că este înţelept să încurajăm astfel de discuţii şi astfel de afirmaţii gratuite, uşor de făcut sub masca anonimatului.

   Dumnezeu să ne dea înţelepciune să trăim în lumină.
   A propos, cred că este un forum al tinerilor de la BE.

   Draga Andrei, am editat ultima parte a mesajului tau in care lanseszi noi afirmatii referitoare la pastorirea bisericii Emanuel.
   Principii, nu cazuistica, repet.
   argumente, nu epitete!

   Acelaşi lucru se poate spune despre mine la Alesd. Sînt mai mult guest speaker acolo!

   • andrei zice:

    nu stiu ce sa zic. poate ar fi mai bine sa lasi locul unuia care chiar are timp sa pastoreasca biserica din Alesd si sa mergi ca si invitat din cand in cand. Dar este doar o opinie personala si nu vreau sa o iei ca pe un atac la persoana. Dar ma gandesc ca poate am fi mai eficienti daca pastorii ar fi doar pastori, profesorii profesori si blogeri :), presedintii presedinti. Sau nu?
    Ca o paranteza, trebuie sa recunosc ca blogosfera romaneasca a fost plictisitoare acum un an pe vremea asta. Eu personal, te apreciez pentru timpul, efortul, si curajul pe care le depui in slujba comunitatii evanghelice si nu numai.

    • Marius David zice:

     Foarte interesant ce spui tu, crezi că nu mi-a trecut prin cap. Dar nu mă lasă fraţii şi surorile. Eu aş rămîne simplu membru. Atît. Aş învăţa din cînd în cînd. De asta nu m-a lăsat inima sa iau salariu de pastor angajat.
     Nu o iau ca atac la persoana. Iti multumesc pentru transparenta.
     Vio? Ce spui? 🙂
     Multumesc si pentru cuvintle de apreciere. Fac si eu ce pot. Incerc sa nu fiu plictisitor pentru mine în primul rind. Iar… tot la mine ma gindesc.
     Sint greu de suportat si fac tot ce este posibil ca sa imi fie mai usor sa ma suport.
     sa nu ma plictisesc pe mine insumi,

     incerc sa ma iau prin surprindere…

 8. John zice:

  sunt de acord cu andrei, PN este implicat in prea multe lucrari (biserica, universitate, uniune, diferite fundatii, etc), ori cine pierde este tocmai biserica. ar putea delega persoane de incredere si responsabile, care sa se ocupe de unele probleme, iar el sa aiba timp mai mult de pastorala, unde nu cred ca la momentul de fata poate fi inlocuit de cineva. cine ar avea de castigat, IMPARATIA!

 9. Marius David zice:

  Gamaliel, pe linga ce i-am scris lui Andrei.
  Aşa cum am spus, permit anonimatul, dar nu îl încurajez. Unii dintre cei ce au comentat aici au funcţii publice sau ceea c e spun, datorită ideologizării, ar putea fi interpretat într-un mod rău, dacă îşi dau adevărata identitate.
  Înţeleg aceste lucruri, înţeleg şi cum este cu pumnul în gură. Am trecut pe acolo. De aceea în biserica pe care o păstoresc încurajez un altfel de dialog.
  Uneori eu am ales să comentez anonim în diferite locuri, pentru că dacă ar fi ştiut lumea că vine de la Marius Cruceru afirmaţia respectivă ar fi fost privită altfel.
  Am preferat să mă aşez la egalitate cu tineri pe forumuri, pe bloguri, să îmi dau un alt nume, numai pentru a nu intimida, am discutat despre Biblie, interpretare, muzica, fotografie, parapante etc.
  DAcă aş fi scris cu adevăratul nume ar fi existat complexe sau închirciri şi de-o parte şi de alta.

  Eu aş avea curaj să îi spun lui Michael că, dacă încearcă un dialog direct bărbătesc, nu vor fi nici un fel de repercursiuni.

  • iota zice:

   O experienta placuta si benefica pentru un pastor, profesor etc. etc. este sa mearga intr-o biserica imbracat „civil,” sub protectia anonimatului, fara a fi recunoscut! Sa stea in banca!! Sa stea pur si simplu si sa beneficieze de acelasi regim cu al fratilor. Ajuta mult!

   Poate suna off topic, dar cocheteaza cu tema anonimatului.

 10. elisa zice:

  ….Lucrurile spirituale pot fi intelese doar spiritual,Duhul care ne-a fost dat pentru intelegerea lor,nu-l poate avea reporterita,care inca nu are acest „DAR”.
  Un credincios poate fi un om onest in lume,dar avand slabiciuni,
  nu ma refer la a cadea in pacat,ci a respecta cu strictete totul,tocmai pt.ca stie ca e slab,el nu se atinge de nimic ca sa nu pacatuiasca.
  Spune acest lucru pe blog,
  citeste un ziarist,
  care apoi il discrediteaza,
  pentru ca el nu poate intelege ca un om nascut din nou,atunci cand se smereste si recunoaste ca nimic bun nu locuieste in el,este intr-un loc unde Domnul il vrea,smerit si jelindu-si starea,dar ca e pe Calea cea buna .

  Cum poate aprecia un ziarist starea unei biserici?

  „…pe voi nu poate sa va judece decat oamenii duhovnicesti”

 11. gamaliel zice:

  Draga Marius, apreciez raspunsurile pertinente si echilibrate la observatiile si sugestiile mele. Marturisesc ca nu-mi face deloc placere sa discut despre persoane, dar nu pot sa tac atunci cand observ ca anumite afirmatii nu sunt in acord cu realitatea si risca sa intre in categoria celor demagogice. Nu pot sa tac nici atunci cand ma uit la doza de fatarnicie care ne caracterizeaza adesea ( pe noi evanghelicii). Discutiile in contradictoriu, purtate cu maturitate pot fi o sursa de intelegere a realitatilor cu care ne confruntam. Asa ca din punctul meu de vedere pueti continua sa scrieti despre probleme de viata. Va asigur ca acolo unde voi avea ceva de comentat nu ma voi sfii s-o fac ( chair daca cineva se va supara). Apropo abia astept postul despre divort si cele despre convertirea lui Danut.

 12. Marius David zice:

  Gamaliel, am retinut comentariile tale pentru ca din nou ai facut afirmatii neprobabile si recomanzi o solutie nebiblica.

  de fapt, ca sa avem liniste aceasta duminica, am stopat temporar comentariile la acest post.

  Mergeti unde doriti, la Emanuel sau in alta parte, lasati blogul duminica.

  cu simpatie.

  mc

Comentariile sunt închise.