”numai cei peste 70 de ani mor, și aceia care au boli foarte grave! Totul va fi bine!” – și cei sub 70 de ani mor de prostie – un strigăt din Italia

”Veniți de luați înțelepciune, proștilor!” Aceasta este chemarea potrivită în astfel de vremuri pentru români. Ne mîndrim că sîntem rude cu italienii. Da, la fel de iresponsabili, de plini de sictir pentru alții, la fel de mîndri și egoiști, la fel de siguri pe steaua lor.

Sîntem în plină pandemie și autoritățile noastre se joacă cu limbajul, numind obligațiilesugestii.

Sîntem cu totul pierduți ca nație și ne merităm soarta. În Italia a murit o generație întreagă în două săptămîni. Chinezii tocmai au anunțat că au luat-o de la capăt, că epidemia lor nu este deloc localizată, deci pandemia va continua. MOR ȘI TINERII, TINERILOR! Vor muri și copii. Din cauza voastră!

Românul? Ce face românul? Picnic în parc! Merge la pădure! În gigantica sa neghiobie, crede că toată povestea asta este un fel de 1 Mai prelungit. Ca Ivan Turbincă, românii vor căuta și în iad tabacioc, vodka, mici și bere. Și sigur unii vor ajunge curînd acolo. Distracție plăcută! La foc mic, ca de mici, și veșnic!

Iată un strigăt din Italia, poate folosește cuiva. Via Estera Decean, via Vlad Petreanu.

 

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în inventarul stricaciunilor spirituale, Perplexităţi, Sanatate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la ”numai cei peste 70 de ani mor, și aceia care au boli foarte grave! Totul va fi bine!” – și cei sub 70 de ani mor de prostie – un strigăt din Italia

 1. vasile nita zice:

  SPERĂM SĂ NU CITEASCĂ ARTICOLUL VREUN ITALIAN . LE UREZ ROMÂNILOR ÎN MULTE SĂ FIE CUM SUNT ITALIENII.

  • Marius David zice:

   Stimate Vasile Nita, sper ca italienii să rămînă în viață. Deocamdată s-au jucat cu propria lor existență, rîzînd de ce nu se vede.
   Să își asculte compatriotul, acel primar care a izbucnit, este chiar mai dur cu ei decît voi fi putut eu fi vreodată.

 2. vasile nita zice:

  mulțumim că ne faceți proști .60 de milioane de italieni și 20 de milioane de români . mă bucur de atâta deșteptăciune.

 3. marina zice:

  ”Românii vor căuta și în iad tabacioc, vodka, mici și bere. Și sigur unii vor ajunge curînd acolo. Distracție plăcută! La foc mic, ca de mici, și veșnic!” – Dezgustător blestem ! Domnul să ne ierte vorbele nesocotite! (de acord că românii sunt inconștienți, egoiști și iresponsabili, dar ce mai contează asta când noi, conștienții creștini aroganți, nu realizăm cât de grav e iadul încât ne permitem să le urăm ”distracție plăcută!” în iad, de pe malul nostru cel sigur al mântuiților ? Mă întreb atunci ce le-am fi urat criminalilor torționari dacă am fi fost în locul lui Wurmbrand? I-am fi blestemat și trimis în iad la fel de agresiv verbal?) Doamne, iartă-ne aroganța !

  • Marius David zice:

   Stimată Marina, probabil nici dvs. nici alții nu își dau seama cît de serioasă este situația. Cînd România, cu români iresponsabili, care mint natural, îmbolnăvind personalul medical, cu guvernanți care sînt cu totul aiuriți, cînd România va ajunge la 50.000 de îmbolnăviri și cam 5000 de decese, atunci veți considera că ale mele cuvinte vor fi fost prea blînde. Comparația cu Wurmbrand mă onorează, dar nu este cazul. Situațiile nu se compară. Aici nu este vorba de torționari, aici este vorba de oameni care, din pricina micimii lor sufletești, din pricina egoismului și prostiei, din pricina propensiunii lor naturale spre minciună și duplicitate, vor ucide, DA, VOR UCIDE, acesta este cuvîntul potrivit, oameni nevinovați. Părerea mea este că este un loc special în iad pentru proști și mincinoși. Își așteaptă locuitorii. Îmi pare rău că n-am putut să vă dau vești mai bune și n-am putut cita triumfalist versetuțe încurajatoare scoase din context.

   • marina zice:

    Nu intru în polemici. Vă reamintesc mesajul simplu și clar ce vi l-am transmis inițial și de la care ați divagat, urmând să citez un alt ”versetuț scos din context” care, de asemenea, în viziunea dvs nu se va potrivi deloc cu situația de față (la fel ca celelalte de pe facebook): ”Binecuvântați, ȘI NU BLESTEMAȚI !” (Romani 12:14).
    Fiți bine cuvântat !

    • Marius David zice:

     Stimată Marina, nici eu nu am niciun fel de chef de discuții fără sens în acest context tensionat. Cred că este evident ce am încercat să spun în această postare. Verificați încă o dată sensul ei general. Nu este vorba de blestem pentru nimeni.

 4. Daniel zice:

  Domnule Cruceru, in primul rand, lasand putin crestinismul de o parte, generalizarile astea perfect gratuite pe care le incercati in raport cu romanii va fac la fel multa cinste precum ii fac domnului Puric cu fantasmagoriile de tipul „romanul absolut”. Nu e prima oara cand ne dovediti ca dvs sunteti plecat, aparent ireversibil, cu arme si bagaje in tabara de pe cealalta parte a baricadei ideologice, tabara aceea care, cu aere de primadona, priveste de sus si cu dispret la plebea romaneasca, mitraliind-o fara echivoc cu epitete deloc magulitoare. Ok, ce vrei sa obtineti cu sarjele astea? De unde greata asta pentru romani? Cumva vreti sa ne aratati ca dvs faceti parte din aceea minuscula protipendada intelectuala, singura care mai poate spala rusinea unei natii cangrenate de prostie? Hai sa fim putin seriosi, domnule Cruceru! Eu v-as propune cu condescendenta sa va scoateti putin ochelarii pe lentilele carora scrie Romanii = prosti, si veti vedea muuulti, mai multi chiar decat v-ati inchipui, romani decenti, responsabili si educati. Veti vedea, de pilda, un oras al Bucurestilor PUSTIU mult inaintea orei 22, ca toate marile orase ale mult hulitei noastre patrii. Pe neghiobul de mine, de pilda, ordonanta militara m-a prins plecat la o oarecare distanta de casa. Ei bine, drumul de intoarcere, nota bene, pe cea mai circulata artera a Romaniei, mi-a dat impresia unei civilizatii pierdute in care eu jucam rolul unuia dintre putinii supravietuitori. De fapt, romanii, in prostia lor colosala, ma lasasera in offside pe strada. Alta data, ne faceati comparatii cu alte natii, in ideea in care noi orbecaim inca in epoca de piatra, in timp ce ei se inalta maiestos pe culmile progresului multilateral dezvoltat. Acum, noi, cu doar 7 morti, am ramas aceeasi primitivi si prosti, dar e suspect ca de ei nu ne mai spuneti mai nimic. Nimic de Spania, nimic de Franta, nimic de Germania, nimic de Elvetia, nimic de SUA, doar foarte putin de Italia. Cert e un singur lucru, in acceptiunea dvs pe care nu ezitati sa o raspanditi mai abitir decat Coronavirusul: Romanii sunt prosti gramada si au cazarea asigurata….in iad! Acum, sa-mi fie cu iertare, imi place sa cred ca sunteti constient cat de cat ca si dvs, da, da, chiar dvs, aveti, ca orice om in lumea asta decazuta, o doza nebanuita de prostie. In acest context, intreb si eu ca Moromete: simtiti cumva caldura iadului? In fine, am zis la inceput ca lasam putin crestinismul de o parte. Eu v-as propune sa-l lasam deoparte in continuare in discutia aceasta, nu de alta, dar situatia dvs ar deveni cu adevarat grava!

  Dumnezeu sa ne dea tuturor sanatate si o dreapta si cumpatata masura a lucrurilor!

 5. Barbos Ghersom Petru zice:

  Cu rabdare si intelegere trecem noi si prin aceste vremuri neclare…

 6. Din păcate nu doar românii se poată așa. Știu că și Grecia se confruntă serios cu ignoranța cetățenilor. Până nu au scos armata pe străzi, nu s-au liniștit 😦 Cred că la nivel mondial ne confruntăm cu o doză serioasă de ignoranță.

 7. Iosif Barna zice:

  Nu-s doftor, prin urmare nu mă pronunț despre viruși și beteșuguri. Unii zic că ne vom infecta cam vreo 70% și cam tot atâția ne vom imuniza. Cu ce preț? Nu am habar. Alții zic că chiar dacă stăm prin case, tot la 70% infectați vom ajunge numai că într-o perioadă mai lungă și vom oferi astfel un răgaz sistemului de sănătate publică pentru a face față cazurilor mai grave. Virusul va face oricum ce știe el mai bine. Cu sau fără noi prin case. Sigur, dacă nu vom sta claie peste grămadă prin spitale, medicii vor avea posibilitatea să trateze mai multe cazuri grave. Dacă oricum vom ajunge la o infectare de 70%, e limpede că e mai bine să ajungem la cifra asta într-o perioadă mai lungă, chiar dacă economic ne va costa mai mult. Sunt salvate mai multe vieți etc.. Asta e, după mine, singura rațiune a statului în casă. Așa că, cei care puteți, stați domle în case.
  Pe altă parte, datul ăsta de ceasul morții n-are ce căuta printre creștini. Eu nu pot să stau în casă. Zilnic trebuie să-mi duc soția la serviciu pentru că nu conduce mașina. Într-un autobuz ar fi mai expusă … dar ce vorbesc eu de expunere. Soția lucrează în bancă unde contactul cu diferite persoane este relativ constant. Mai ales că cei veniți de afară, unii dintre ei, trec pe la bancă. Nu lucrează cu bani, în sensul că nu-i numără și nu-i plimbă prin mână. Dar ce are a face? Dacă un virus din ăsta cu ochi oblici ajunge la bancă să-și ia credit sau să facă tranzacții, probabil va ajunge și la soția mea. Ce să facă? Să-și ia concediu? E director. Cum sună că în vremuri grele ea s-a dat la fund în vreme ce fetele alea care au zilnic contact cu oameni și cu bani sunt cele mai expuse… și nu-și pot lua concediu? O admir pe soția mea. O fi având curaj, o fi inconștientă? Nu știu. Știu doar că o văd că-și face datoria. O să se infecteze, n-o să se infecteze? Nici asta nu știu. O să mi-o iau și eu? Habar n-am. Dacă mă uit la cifrele de mai sus, probabil că da. Mai mult, fetița n-am cu cine o lăsa acasă. Așa că o car după mine. Zilnic…
  Anul trecut mi-am făcut un solar mai mic. Am mâncat din el roșii, ardei, castraveți, fasole… in primăvara asta salată, ridichi, spanac, usturoi, ceapă… Sunt constructor. Mai exact pietrar. Imi prinde bine răgazul ăsta. Am ocazia să-mi fac și eu gardul la casa pe care construit-o…trotuare… mai fac vreo doua straturi (înălțate) pentru legume pe afară… mă joc cu fetița prin curte, am redescoperit cântatul la chitară care mă pasiona pe vremea când eram mai fecior… mănânc o salată și mă duc după nevastă-mea s-o duc și s-o aduc acasă. Încă nu știu dacă va veni însoțită de un chinez din asta microscopic. Dar și dacă vine, n-am ce face. Ne păzim cât putem… Așa că, parafrazându-l pe taică-su lui Steinhardt, măcar „să nu ne căcăm în pantaloni”. Să nu ne mai izmenim atât. Eu știu că dacă nu mă pune pe spate chinezul ăsta, oricum voi ajunge pe spate din alte motive. E o certitudine. Că o să-mi las casa cu gardul din piatră și trotuar aici, în câteva luni, în câțiva ani sau zeci de ani, e și asta o certitudine. De multă vreme am ajuns la concluzia că ceea ce fac cu mâinile mele va dura mult mai mult decât… mânile mele. Viața mea nu e în mâna mea. Nici a copilului meu… Dacă aș fi putut, aș fi stat acasă. Dar nu pot. Dacă se vor trezi și amețiții ăștia de la bănci să le lase pe fete acasă, atunci vom sta acasă…
  C.S. Lewis ne făcea recomandări pentru astfel de situații încă din vremuri demult apuse.
  http://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/c.s.-lewis-despre-coronavirus-sa-nu-sa-ne-inghesuim-ca-niste-oi-speriate-gandindu-ne-la-bombe/

  Totuși chinezul ăsta microscopic, cel mai probabil de religie budistă, ne-a arătat cam cât de creștini suntem și cum stăm cu credința. La cazul Bodnariu am izbândit. Referendumul l-am terminat în genunchi. Unii dintre noi l-au terminat în lacrimi ( mă număr printre aceștia) alții jubilând pentru că au urlat „ STAȚI ACASĂ!”… că-i Dragnea la deal și Dragnea la vale…
  Iaca, au primit ce-au cerut. Budistul ăsta microscopic ne-a băgat pe toți în cămari să dăm (cu mucii) în fasolea și cârnații adunate cu greu de prin prăvălii și piețe…
  Cine mai știe cum vom ieși de aici… Nu știu dar, în dreptul meu eu, știu sigur ce voi face dacă Dumnezeu ne va trece peste încercarea asta. M-am luminat! Sunt buni și chinezii ăștia microscopici la ceva. Ne ajută să ne dumirim. (pe unii dintre noi)
  Să fiți sănătoși și Doamne ajută!

  • Iosif Barna zice:

   PS. Scuze pentru erori și pentru unele virgule rămase anapoda în urma corectării textului.

  • Marius David zice:

   Mulțumesc pentru comentariu. Da, în multe aspecte aveți dreptate. Se pare că nu vom scăpa niciunul. Ne vom infecta. Probabil cu forme mai ușoare. Slavă Domnului, femeile și copiii sunt mai rezistenți, statistic noi ne vom duce primii, dacă trendul continuă.
   Așa cum spuneți! Să ne încredem în Dumnezeu și să ne păzim pe noi și pe ceilalți!

   • Iosif Barna zice:

    Pe de altă parte, încercați un exercițiu de imaginație și plasați epidemia asta undeva prin sec. II, în vremea persecuțiilor. Creștinii erau acuzați atunci de orice molimă, de grindină, de incendii și te miri ce le mai treceau păgânilor prin capete. Dacă-i citim pe Iustin Martirul, Tertulian, Atenagora etc. te îngrozești când vezi ce le debita mintea. Desigur, molima nu-i ocolea pe creștini. Mureau și ei la fel ca ceilalți. Numai că, spre deosebire de noi, aveau parte, așa zicând, de spectrul unei „ duble morți ”. Molimă și persecuție. Boală și ardere pe rug, coronavirus și capete tăiate etc. Ce făceau creștinii? Se ascundeau printre baxurile cu hârtie igienică? Nu-ți trebuie prea multă imaginație să presupui că un om care nu se teme să fie ars pe rug sau sfâșiat în arenă nu se va teme nici de coronavirus. Iar dacă se ascundeau, se ascundeau prin catacombe nu ca să scape de coronaviruși ci pentru a împlini cele patru elemente fundamentale ale Bisericii. Invățătura apostolilor, legătura frățească, frângerea pâinii și rugăciunea. O fi fost pe vremea aia credința creștinilor la un alt nivel? Sau erau doar niște needucați care, așa cum îi acuzau romanii, erau incapabili să prețuiască viața cu toate beneficiile ei?
    Cert este că astăzi, coronavirusul singur – fără alte persecuții – a îngenuncheat Biserica. Dacă un singur element din cele patru este eliminat, ceea ce rămâne este orice, dar nu Biserică. De aceea, slujbele astea online pot fi orice, dar nu Biserică. Citeam pe pagina de facebook a pr. Dumitru Vanca, ( un preot pe care îl cunoaștem amândoi), și trebuie să recunoaștem că are dreptate. Nu există Euharistie online.

    Ps. Ce-i drept, creștinii sec II nu erau specialiști în microbiologie. De unde să rezulte oare că, cu cât știm mai multe lucruri despre complexitatea vieții cu atât mai „fricoși și necredincioși” devenim?

    Ps 2. Cât despre persecuții… parcă nici n-au trecut 1800 de ani.
    https://thefederalist.com/2020/03/27/new-york-times-op-ed-blames-christians-not-china-for-spread-of-wuhan-coronavirus/

 8. michael zice:

  Slab articol. Am urmarit postarile lui Mihai Neamtu pe Linkedin azi. Mare diferenta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.