„Las că vezi tu… ” (P)

Asta a fost una dintre cele mai triste faze pe care le-am văzut în pregătirea ăstor sărbători.

Eram la rînd la Real.

În faţa mea un cuplu (între 30-40 de ani, maxim 40 de ani), cu un băiat cam de 12 ani, bine îmbrăcaţi, cu un coş plin de bunătăţi, oameni cu stare.

Nu îmi place să trag cu urechea, dar tonul bărbătuşului se ridicase destul de mult: „Proastă eşti (trei sau patru înjurături… CENZURAT), tîmpita… ..acului… ” a ridicat puţin mînă la care femeia, probabil învăţată şi cu reflexe formate în timp, a ridicat mîna pregătită să pareze lovitura.

S-a uitat ruşinată împrejur. Ne uitam perplecşi din România anului 2007 la drama care se desfăşura sub ochii noştri.

„Las că vezi tu acas’…”

Am întîlnit privirile lucii ale soţiei şi am văzut cum s-a chircit copilul din faţa mea. Ştiau amîndoi ce urmează. Lovituri, înjurături, groază, durere din partea celui care ar trebui să le aducă mîngîiere, bucurie, protecţie, căldură sufletească.

Ca de obicei nu îmi prea pot ţine gura:

„Ce să vadă, domnu, ce să vadă acasă? Ah, cum nu sîntem vecini…”

Aşteptam replica:

„Ce te bagi, domne, ce te bagi în familia mea” ca de obicei.

Mare mi-a fost satisfacţia să văd măcar o sclipire din aceleaşi priviri umede în ochii lui… un pic de …. teamă.

Au început să îşi treacă produsele pe sub scanner….

Mi-am măsurat pulsul cu monitorul cardiac pe care îl am agăţat la mînă: 115… dar s-a meritat.

Poată că nu o va lovi şi cu picioarele data asta. Măcar atît.

Oare cum îi sună femeii ăleia în minte urarea: Crăciun fericit!?

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Fabrica de barbati, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

255 de răspunsuri la „Las că vezi tu… ” (P)

 1. naomi zice:

  Si ea dar si copilul. Este un nr de tele gratuit pentru violenta domestica, poate ar trebui unl si pentru prevenirea ei.

  • Marius David zice:

   ehe, şi cînd îi dau drumul… cînd se întoarce acasă… îi snopeşte în bătaie…
   femeia zice… rău cu rău, dar mai rău fără rău.

   am păţit-o eu cu un prieten,
   ne întorceam de la antrenament,
   am vrut să oprim un tip care îşi bătea nevasta..
   s-a oprit într-adevăr.. dar a sărit ea
   – ce-aveţi cu el, golanilor, să mă bată dacă vrea, ce… ce vă bagaţ voi..
   – na, bate-o, nene, că merită…
   ce să faci în astel de situaţii?

   natura umană e adîncă, ba e lată… înaltă nu e!

   • naomi zice:

    In cazul acesta, ar trebui decazuti din drepturile parintesti, daca au copii iar daca nu amendati pentru deranj public. Nu este nici o diferenta intre un asemenea incident si o bataie in crasma.

    • Sanyi zice:

     Asa ar trebui, o amenda macar de 1000 de lei daca nu de 2000 de lei, sa vada femeia ce inseamna pedeapsa pentru un barbat care isi bate sotia.
     Naomi, amenda?
     Daca ar fi el separat de sotie mai zic si eu o amenda, dar nici cu amenda nu rezolvi nimica, numai bunul Dumnezeu il poate amenda cu „inlocuirea” inimii cu o inima nou nouta.
     Ura naste mostrii, dragostea insa salveaza vieti, chiar si suflete.

   • Swan zice:

    Acest gen de raspuns tradeaza in mod clar prezenta abuzului. Victima, pe langa ura, dezvolta si un soi de afectiune fata de agresor. In procesul de dezumanizare, depersonalizare a victimei, agresorul reuseste sa-i demonstreze ca de fapt EL este o victima sau SI EL. Astfel victima ajunge sa-l „inteleaga” si in cele mai bizare cazuri sa-l justifice (tragandu-si intreaga vina asupra ei) sau/si sa-l apere. De asemenea, un astfel de raspuns mai poate trada de fapt groaza de ceea ce victima stie ca urmeaza, si crezand ca il va „imblanzi” pe agresor ii „tine partea” gandind: „Ii fac pe plac si ma snopeste in bataie, dar daca m-as pune impotriva lui… ce s-ar intampla? Poate ca daca ii tin parte il conving de dragostea mea.” Violenta in familie atinge fibre foarte profunde din fiinta umana. E un subiect extrem de amplu si spinos.

 2. mihu zice:

  E trist ca s-a intamplat asa, dar mai trist este ca nu e singurul caz. In cazuri dinacestea tinerii crestini ar trebui sa analizeze si mai bine versetul: „Nu va injugati la un jug nepotrivit cu …”
  Am intalnit si eu prin Carrefour oameni care pareau sa mearga impreuna cu acelasi carut de cumparaturi, deci pareau casatoriti legal, dar … inimile lor pareau atat de despartite una de alta. Dumnezeu sa-i cerceteze!

 3. eLioR. zice:

  mihu, crestinismul n-are a face nimic cu omenia. sunt si printre pocaiti astfel de oameni. merg in fiecare duminica la biserica si pozeaza in familia model si crestinul exemplar.
  eu cred ca daca li s-ar trage acestor barbati o bataie sora cu moarte, n-ar mai avea curaj apoi. dar nu e nimeni care sa-i invete minte. nu se baga nimeni.

  • mihu zice:

   @Elior
   Eu cred ca denumirea de crestin nu ar trebui data unui om care isi bate sotia si copiii (la betie, sau nervi). Eu cred ca acel om nu ar semana cu Hristos, deci nu-l pot numi crestin. Ai precizat bine totusi ca „sunt oameni de felul acesta printre pocaiti”, dar ei sunt doar printre, nu sunt si.

  • Pomisor zice:

   De unde stiti ca nu se baga nimeni? De exemplu eu cand m-am amestecat in ceva asemanator nu el ci ea a fost cea care a inceput sa rada de mine… Deci mai usurel cu aparatul victimelor care singure si-au ales soarta…

   Apoi din acelasi motiv nici Dumnezeu insusi nu intervine in asemenea situatii. Pentru ca nimeni nu este aparat de o lege pe care el insusi nu o respecta… „Daca cineva este neprihanit sa arunce primul cu piatra”… este valabil si daca esti victima… De ce oare tot insist eu pe acest blog si nu numai ca oamenii sa respecte legile date de Dumnezeu? Pentru ca unde nu este lege nu exista drepturi… Punct.

   • eLioR. zice:

    pomisor,
    adica vrei sa spui ca astia abuzati fizic, inclusiv copiii, si-o cer? crezi ca exemplul tau dubios este regula? ai probleme grave cu modul de judecata. nu incerca sa faci nimic pe acest site, ca incerci degeaba. majoritatea suntem oameni normali, totusi.
    astfel de oameni care-si abuzeaza fizic familia merita sa plateasca si aici.
    de unde stiu ca nu se baga nimeni? hmmm. tu nu traiesti in romania? daca da, revino-ti in fire, mai iesi si tu din casa.
    legile exista. alta e problema.

    mihu, daca am spus ca sunt si printre pocaiti ” ” astfel de oameni, e la mintea cocosului ca aia numai cu numele sunt creStini.

     • Pomisor zice:

      Si …:

      „Şi pentru cine vrei să mori?
      Întoarce-te, te-ndreaptă
      Spre-acel pământ rătăcitor
      Şi vezi ce te aşteaptă.”

      Luceafarul, Mihai Eminescu

     • Marius David zice:

      chiar nu înţeleg..
      băiatul acela a fost un erou…
      Pomişor, chiar în generaţia voastră a dispărut cu totul chestia asta… că s-ar putea să te bagi în aşa ceva şi să mori… glorios… glorios pentru o strădelă, să spunem.
      Ideea ta este… să o ştergem repede dacă vedem o fată pe punctul de a fi violată, că poate băieţii are cuţite şi cine ştie… sfîrşeşti şi tu perforat.
      Doamne… e totuşi Crăciun!
      Să avem gînduri mai fericite!
      În seara asta n-o păţeşte nimeni pentru că noi nu sîntem prin preajmă!

     • Pomisor zice:

      Corect a fost un erou! Dar acum este mort! Si la ce ii foloseste acum gloria de care vorbiti?

      Cat despre ce vorbiti eu nu vreau sa apar pe cineva care se baga singur in probleme… Ca nici Dumnezeu insusi nu face asta…

      • Marius David zice:

       Există totuşi viaţă şi dincoloo de viaţă…
       după părereata, Pomişor, nu există nicio cauză demnă de sacrificiul suprem.
       Mie mi se pare că merită să îmi risc viaţa pentru tot felul de chestii.
       Ştiu sigur că fiica mea mă va ierta dacă voi fi apărat o fată de viol cu preţul vieţii, chiar dacă îi va fi ciudă să mă vadă în sicriu cu pieptul despicat de cuţit,
       soţia mea la fel,
       fiul meu mă va ierta dacă voi lua apărarea unui obijduit.
       Sînt chestiuni care trebuie judecate un pic altfel decît din preajma instincttului de conservare.
       Poate că sînt eu prea bătăuş, cine ştie!

     • Pomisor zice:

      Domnul Marius am si eu personal lista mea pentru care este mai bine sa mori decat sa traiesti cu ele terfelite: adevarul (prefer sa spun adevarul fara sa ma gandesc cat costa aceasta), dreptatea (prefer sa sufer daca este drept sa sufar si prefer sa sufar eu decat sa sufere alti pe nedrept din vina mea).

     • Pomisor zice:

      Si aceasta deoarece o viata in minciuna si nedreptate este infiorator de nesigura si deci oricum nedemna de a fi traita, parerea mea.

     • Cristina zice:

      Poate aveti unele valori diferite, pentru tine probabil nedreptatea sau suferinta pricinuita altuia nu constituie valori centrale deci nu esti dispus sa mori pentru ele dar ai altele pentru care ai face asta.

     • Pomisor zice:

      Oooo daca am fi impreuna … cred ca ati fi mai protejat cu mine decat singur in asemenea situatii… 😀 Dar cu conditia sa fim atacati pe nedrept… si … sa nu va grabiti sa lucrati dumneavoastra cum stiti ci sa ma lasati pe mine la tratative…

     • eLioR. zice:

      „uneori adevărul şi dreptatea trbuie apărate în astfel de contexte…
      oricum, n-aş vrea să fim împreună pe drum şi eu să cad între tîlhari…:)”

      : )))))) cine-ar vrea? : D

   • naomi zice:

    Pomisor, ea stie de ce a reactionat asa pemtru ca daca era de partea ta vedea ea ce primea dupa aceia. Sunt lucruri suptile care cer intelepciune nu interventie fizica

    • Pomisor zice:

     Doamna Naomi nu, in cazul de care vorbeam ea nu ar fi avut consecinte de nici un fel. De fapt am realizat mai tarziu ca cei doi au avut o relatie dupa incident si ca de fapt incidentul era o metoda de a o convinge… Si au fost buni „amici” cativa ani dupa…
     No comment…

  • Shifu zice:

   Nu, n-ai dreptate; unii din cei care isi zic pocaiti n-au nimic a face cu crestinismul…

 4. dumnezeueateu zice:

  Marius, dar cum reconciliezi faptul ca majoritatea celor care sunt abuzati devin abuzatori dar tu esti de acord cu violenta in educatia copilului (asa cum mi-ai recunoscut acum ceva vreme).
  Daca vrei ca acea femeie sa nu cunoasca violenta trebuie ca parintii copilului care i-a devenit sot sa nu-l fi invatat cu educatia prin violenta.
  „Abuzul” e un termen foarte larg, in acest context.

  • e total diferit zice:

   violenta impotriva femeilor nu e acelasi lucru cu educatia copilului… daca acel copil e batuit cand merita(si nu ma refer la pumni si picioare cum multi inteleg bataia copilului) va invata cum trebuie sa se comporte si va creste drept. Cred ca mai multe cazuri de violenta in familie se intampla din cauza tatilor care nu au fost batuti cand trebuia decat din partea rasfatatilor care sunt obisnuiti ca pot sa faca orice ca dara il iarta el tata si nu il pedepseste…

   • dumnezeueateu zice:

    Da,va invata ca atunci cand cineva face ceva ce nu ii place acel cineva merita bataie.
    Nu zic ca educatia copiilor nu trebuie facuta cu strictete, reguli si responsabilitati, dar de la asta la bataie trebuie sa fie cale lunga.

   • Sanyi zice:

    Oare violenta impotriva sotiei nu porneste chiar de la cei sapte ani petrecuti langa tata? Educatia copilului trebuie facuta cu exemplul de familie si nu cu bota, si eu am fost copil, am crescut mare, mi-a ramas in minte o curea pe care am capatat-o peste fund din cauza mea, in rest nu am nici o amintire de acest fel, am insa multe dar foarte multe amintiru despre un tata iubitor, un om care isi iubea sotia si copii lui, am invatat suficient de mult de la tata ca atunci cand voi deveni si eu tata sa fac la fel. Dumnezeu sa il binecuvinteze pe asemenea tati asa cum a fost si tatal meu, iar celorlati sa le deschida ochii ca sa vada si inima ca sa simta ca ce rost si rol au tatii pe pamant.

  • gheorghe nagy zice:

   Pot sa va pun o intrebare ,dumneavoastra ce sunteti ? Cit despre Dumnezeu ,…..ce e Dumnezeu pentru dumneavoastra ? Va recomand sa cititi cele zece porunci si sa nu mai luati in desert numele lui Dumnezeu !

   • dumnezeueateu zice:

    Sunt un om.
    ce e Dumnezeu? Un simbol al tuturor lucrurilor care sunt in neregula cu umanitatea.
    Le-am citit, sunt proaste si lipsite de utilitate, am altele mai bune.
    Iau in desert numele intregii treimi aproximativ in fiecare saptamana. Watcha gonna do?

    • Otniel Veres zice:

     Falsateule
     tin sa te informez ca societatea care iti permite sa iti racesti gura aruncind cuvintele pe care le arunci, fara a ti se taia limba (iti recomand sa mergi cu atitudinea asta de cocos in Afganistan), are la baza gindirea iudeo-crestina.
     si daca nu accepti asta nu are rost sa fii luat in seama in niciun fel de discutii.

     in rest, ce sa spun? parca ateii se cred mari aparatori ai libertatii de constiinta si exprimare, spirite eliberate, obiective, bune, nu ideologizate si subjugate de religie.
     nu vad asta in felul in care vorbesti tu pe acest blog si in modul in care respecti libertatea de exprimare a celuilalt.
     pina acum, la felul in care ti-au raspuns crestinii de aici fata de ceea ce ei considera blasfemii din partea ta ti-au dat clasa.
     daca ateismul arata ca tine atunci halal superioritate.
     decit asa libertate, mai bine rob toata viata

     • dumnezeueateu zice:

      Otniel, cred ca te inseli amarnic. Libertatea mea de exprimare nu vine din crestinism ci din secularism. Care secularism e derivat din umanism care umanism este cel care imi acorda dreptul de a spune ce vreau. Stii tu, drepturile omului.
      Si nu am incalcat dreptul nimanui de a se exprima cum vrea sau sunt eu moderatorul cumva?

      Pe vremea cand crestinii conduceau europa stim bine ce se intampla, cati sclavi erau si ce se intampla cu cei care blasfemiau.
      Asa ca mai citeste.

     • Otniel Veres zice:

      cum spuneam, nu are rost sa intru in dialog cu tine daca acesta ti-e bagajul intelectual
      cred ca sfatul de a mai citi trebuie sa ti-l dai tie insuti. sint sigur ca nici secularismul nu stii ce a insemnat la origine.
      totusi iti dau un link ajutator: http://oglindanet.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=494:democraia-modern-a-crescut-din-tradiia-iudeo-cretin&catid=113:esenial&Itemid=37
      nu stiu cum, dar am incredere mai mare in intelectul lui Marga decit al tau.

      preamarit fie secularismul si stiinta care ne-au eliberat de vinatorile de vrajitoare. ce bine ca acum au facut arme care pot distruge pamintul de cel putin opt ori.
      nu te lua cu exemplele negative la adresa crestinismului ca am cel putin tot atitea despre oponentii sai. nu esti pe un teren sigur aici.
      in rest, aceleasi argumente ateiste de adolescent care a citit si el o carte sau s-a uitat prea mult pe discovery.
      sa stii ca discutiile adevarate nu se poarta la acest nivel.
      lecturi placute.

     • dumnezeueateu zice:

      No really, ce o sa-mi spui, ca Hitler era ateu sau ceva de genul asta?
      Ca nu era.
      Oh vai, bombele sunt periculoase.
      Dar daca iti demonstrez ca sunt facute de credinciosi ce te faci?
      Cat despre Marga, permite-mi sa nu consider ca democratia s-a nascut in crestinism, nu de alta dar grecii aveau un sistem asemanator.
      Crestinismul e curat comunism in cel mai bun sens al comunismului si am si citate din biblie care ma sustin (nu-i de mirare, biblia sustine orice vrei sa sustina).

     • Otniel Veres zice:

      Dragul meu
      succes cu astfel de argumente la scara blocului
      si printre prietenii tai care au fost probabil dati pe spate de cartile lui Dawkins.

      pentru mine discutia de acest fel este incheiata.

     • Acum ca am aflat si ce-i democratia si ne-ati luminat cu revelatia dvs, daca binevoiti sa mai faceti si cate o pauza unde sa reveniti la subiect, ar fi exceptional.

     • dumnezeueateu zice:

      @ascultarea, de cate ori postez se incranceneaza cineva si imi recomanda sa citesc biblia, acuma ce sa fac? Sa nu le raspund? Pai e frumos sa las oamenii nedumeriti?

      Daca tot am atentia lor, nu e pacat sa nu-i sochez un pic? Cine stie ce declansez, fie razboi sfant fie conflicte interioare si dubii cu privire la propria religie (scopul meu e evident cel din urma)

      Acuma ca nu sunt eu prietenos e altceva, dar asta nu ii da dreptul lui Otniel sa faca un dismissal de pe cal si apoi sa ma faca pe mine cocos. Rade ciob…

      Cat despre societatea europeana si radacinile ei crestine, chiar sunt curios de unde incepe radacina europei. In ce secol Otniel, cum alegi?
      Eu pun ramasag ca datoram mai mult grecilor si romanilor decat crestinilor.

     • Otniel Veres zice:

      adica eu nu am dreptul sa fac un dismissal, dar tu ai dreptul sa vii aici si sa spui „Le-am citit, sunt proaste si lipsite de utilitate, am altele mai bune.
      Iau in desert numele intregii treimi aproximativ in fiecare saptamana. Watcha gonna do?”

      tu nu esti neprietenos, ci insultator la adresa bunului simt si al credintei celorlalti.

      nu se poate purta un dialog cu cel care nu cauta dialogul in mod onest, ci arunca cuvinte pentru a soca, vorba ta. asa vrei sa ne dumiresti pe noi?
      petardele tale argumentative care arata ca nu stii nici ce inseamna democratie moderna, nici istorie a crestinismului, nici crestinism, nici umanism, acestea sint inaltele argumente ateiste?
      un ateist serios s-ar rusina de un asemenea nivel al tau. am colegi atei infinit mai cultivati decit tine care nu aduc astfel de argumente de la usa cortului (de ex. asocierea comunism – crestinism e fumata de demult, draga ateule).

      nu te mai preface deschis la dialog, ca nu e cazul in modul in care vorbesti.

     • @Dea, chiar, ati citit Biblia?

      Nu stiu in ce masura puteti controla mintea celor cu care dialogati. S-ar putea sa aveti asteptari mult prea pretentioase de la propriul eu. Tind sa-i dau dreptate lui Otniel Veres avand in vedere modul cum raspundeti. Poate ca atacuri argumentative cu priza la copiii stransi in jurul focului de tabara, care se sperie la pocnetul lemnului uscat tremurand scurt la cel mai mica adiere de vant, nu prea merg aici, nu credeti? Exista anumite rigori pe care unii le asteapta intr-un dialog si, decat sa pierdeti vremea raspunzand necontenit si cu vitejeasca alocutiune, dar ieftina, mai bine ati prezenta un rezon de calitate.

      Iata, ati facut un pas recunoscand ca datorati ceva, totusi, crestinilor. Ei, vedeti, nu e chiar atat de greu. Nici eu nu am inventat roata…

    • A.Dama zice:

     Dea,
     Sigur că poți susține aproape orice… mai ales dacă scoți din context. Și eu am auzit că se citează versetul cu apostolii care aveau toate de obște, adică așa cum ar fi trebuit să aibă fericitul „om nou” (că ăla recent era încă în spațiul intrauterin). Însă precizarea „aveau toate de obște” vine după ce se spune că mergeau la templu zi de zi la ceasul rugăciunii. Mai pune și asta în context comunist dacă poți.
     Iar Cristos le spune explicit: cine vrea să fie cel mai mare să fie robul tuturor! Sfântă tiranie!

   • Sanyi zice:

    Nagy, si eu sunt ungur cand sunt singur dar tot nu am inteles ce ai vrea sa intrebi, vreau insa sa raspund si eu la ce am inteles din intrebarile tale.
    1)Ia uite ce sunt eu:Vedeti ce dragoste ne-a aratat Tatal, sa ne numim copii ai lui Dumnezeu! Si suntem. Lumea nu ne cunoaste, pentru ca nu L-a cunoscut nici pe El. (1Ioan.3:1)
    2)Pentru mine Dumnezeu este Creiatorul a cerului si al pamantului, Dumnezeu este Creatorul meu.

  • Marius David zice:

   draga DEa,
   1. bine ai revenit
   2. n-aş numi… disciplinarea fizică în dragoste a copilului pînă la o anumită vîrstă (vezi cîţi parametrii) „violenţă fizică”.
   Aici sîntem pe poziţii complet diferite.
   Eu mi-am disciplinat copiii de cîteva ori, le-aş putea număra pe degete. Repet „disciplinat”.

   • SDM zice:

    Am ,,prins” o scena departe peste ocean: într-un magazin de pantofi un copil de 4-5 ani a început să plângă (nu am fost atent la debutul scenei). Nimic deosebit până când am auzit într-un grai românesc autentic: ,,…bă nu taci…vezi că-ţi trag două perechi de palme…!
    Concluzie: românii tot români sunt indiferent unde se mută, doar asta vrem să ne păstrăm obiceiurile şi tradiţiile, sunt ale noastre, de ce să le abandonăm, fie ele şi înjurături, violenţă, tupeu, etc. Cred că violenţa în limbaj şi comportament ne aparţine, este în stare latentă şi este nevoie doar de un banal motiv şi totul se transformă în vulcan. Aşa ne sunt aceste atitudini de familiale încât prea puţini mai tresărim la o înjurătură. Cred că aceiaşi români se transformă în creştini autentici şi ţin blocate liniile companiilor de telefonie mobilă de Crăciun, de Paşte, de Anul nou, cu mesajele lor cu cozonaci pe masă, brazi împodobiţi, moşi, visuri, stele şi multe altele.
    Are cineva argumente prin care să infirme concluzia mea ?
    SDM

    • Cristina zice:

     Da, pe baza experientei personale sau a catorva exemple, nu poti genera o teorie sau o regula … chiar daca-i foarte tentant.

     • SDM zice:

      Cristina
      Crezi că-i vremea trecută, sau că este imposibil să fii implicată în experienţe traumatizante ? Ai răbdare şi vei vedea. Atunci vei cădea pradă tentaţiei să generalizezi. Să te ferească Dumnezeu de experienţe de genul celor prezentate aici. Dacă te-a ferit până acum, mulţumeşte-I.
      SDM

     • SDM zice:

      Cristina, ştii că frontiera dintre Ungaria şi România se vede şi din avion ? În schimb frontiera dintre Ugaria şi Austria nu se vede. Dacă vei avea ocazia să fii acolo sus, cu cerul senin, te rog să fii atentă la asta. Ceea ce-am spus, nu-i metaforă, crede-mă.
      Încă ceva: dacă în Africa se nasc şi blonzi nu mai este Africa tărâmul negrilor ?
      Şi încă ceva: dacă în România trăiesc şi se nasc chinezi, am dreptul să-ţi spun chinezoaico ?
      SDM

    • naomi zice:

     Si eu sunt romanca dar nu ma gasesc in descrierea dv.
     Nu toti romani sunt de lepadat, doar rromii romanizati sau invers

     • SDM zice:

      naomi, ai făcut primul pas spre generalizare.
      Ai trecum cumva prin experienţe care te-au îndemnat să generalizezi ? Dacă am înţeles bine, ai căuzt pradă naţionalismului.
      Citez: ,,…Nu toti romani sunt de lepadat…”. Chiar dacă sunt prea dur, am două cometarii:
      1. pentru mine asta este o … bucată de hârtie igenică pusă peste ceva specific…, dar ce este sub hârtie nu se transformă.
      2. de aici se pleacă spre elogierea neamului, balade populare, neam de falnici luptători, neam de poeţi, legături de sânge cu popoare antice remarcabile (unul scria: ,,…de la Rîm ne tragem…”), statui, cel mai iubit dintre…, popor de frunte între popoare…
      Uită-te la noi şi vezi de ce suntem capabili !
      De ce nu ne primesc unii în spaţiul lor, de ce ne gonesc pe unde ne prind ?
      Oare pentru că suntem neânţeleşi sau grozavi ?
      SDM

     • naomi zice:

      SDM, cel care generalizeaza esti mata’ iti repet, nu poti sa ne bagi pe toti intr-o oala. Sunt romani peste hotare care ne fac cinste si in tara avem romani demi de toata lauda. Daca ne uitam numai la extreme nu este bine.

     • SDM zice:

      Naomi, am pentru tine două întrebări. Dacă ştii răspunsul atunci vei înţelege esenţa problemei.
      1. Ştii de ce românii nu cântă la Ţambal ?
      2. Ştii care este legea a-124-a a blogăritului ? La asta răspund eu: nimeni nu are drept la supărare.
      Haideţi dragilor descreţiţi-vă frunţile să vă scadă colesterolul…!
      SDM

    • Marius David zice:

     am una tare cu tăiatul porcului pe drive-way la Sacramento!!!!
     E tare de tot!

     • SDM zice:

      Marius David te rog să pui video-clipul sunt sigur că se merită, poate aşa reuşim să înţelegem cine suntem. Cred că poate candida la video-clipul anului.
      Prin anii ’90, un prieten venit de peste ocean povestea de nişte români de-ai noştri, undeva de prin Connecticut, cărora le-a scăpat măria sa porcul înainte de sacrificare. Doamne ce spectacol o fi fost acolo, porcul prin garduri pe la vecini şi românii după el, câinii latră, ăia ţipă: prinde-l Gheorghe, nu-l scăpa, pune mâna pe el !!!
      SDM

     • SDM zice:

      Aşa, aşa,… ce bine că avem Google Earth, poate-i şi identificăm pe fraţi !!!
      SDM

     • SDM zice:

      Mare păcat că nu-i videoclip; atunci să depună mărturie actorul (sper că nu-i vameş) şi încă unul sau doi ca să fie credibil, poate aşa unii dintre noi vom cunoaşte isprăvile românilor de pretutindeni.
      Am o mulţumire că ,,afară” maşinile de spălat pot să şi usuce, altfel ne-am putea recunoaşte după rufele din deck-uri sau balcoane.

      Marius David vreau să-ţi trimit un videoclip, tare de tot, trimite-mi o adresă de e-mail. Se merită.
      SDM

   • dumnezeueateu zice:

    1. Multumesc
    2. Disciplinare fizica in dragoste, stranie formulare… fac pariu ca daca ii spun iubitei mele ca vreau s-o disciplinez dragastos arunca cu cainele in mine?
    Imi e dificil sa inteleg unde pui tu linia de demarcatie dintre disciplinat si lovit dar nah, cu cat mai putin cu atat mai bine.

    Daca e vreo instanta in care e acceptabil sa-ti lovesti copilul este doar aceea in care socul faptului ca a fost lovit ii va da de inteles ca a intrecut de mult masura.
    Dar cred ca modul de masurare al masurii e defect de foarte multe ori pentru foarte multi parinti. Astfel incat scena la care ai asistat se va repeta la nesfarsit.

    • naomi zice:

     Deea ma bucur sa te vad printre noi.
     Te rog sa-mi spui ce diferenta este la tine intre violenta verbala si cea fizica?

    • mihu zice:

     Cred ca gresesti aici comparand disciplina care trebuie acordata unui copil de pana la 18 ani, cu disciplina unei femei de 20-40 de ani (sotia).

    • Marius David zice:

     păi, dragul meu, una este iubita ta şi alta este copilul tău.
     Să fie clar!
     eu pe Natalia n-am „disciplinat-o” niciodată 🙂
     nu-mi dă voie Scriptura.
     La copii le-am dat, repet, numărat pe degete, după cum am învăţat din scripturi despre relaţia dintre părinte-nuia-copil.
     Sper ca şi el, la rîndul lui, să-i dea copilului său cu măsură şi dragoste, aşa cum i-am dat eu!

     • dumnezeueateu zice:

      Marius, e interesant ca „nu-ti da voie Scriptura”.
      Mie nu-mi da voie certitudinea ca daca o lovesc o sa rup toata relatia noastra si stric echilibrul pe care il avem. Daca eu devin superior prin forta toata egalitatea noastra ca si parteneri se rupe si relatia nu va continua pentru ca tot fundamentul ei e distrus.
      Pe langa asta „nu-mi da voie Scritptura” e o aparare slaba si exagerand s-ar putea spune ca tu ai vrea din cand in cand dar apoi revi la sentimente mai bune.
      Cam ca cei care spun ca daca ar fi atei ar omori pe oricine in stanga si-n dreapta pentru ca nu ar mai exista moralitate.

      E adevarat ca nu e aceeasi relatia cu un copil insa nu cred ca e necesara impunerea fortei decat daca tot restul incercarilor sunt supuse esecului.
      Ar trebui sa fie la fel de intolerabil sa-ti bati copii pe cat de intolerabil „scriptural”sa-ti bati sotia.

      Si apropo, ce zic eu ca cel care vede sau este victima violentei in familie o va continua este un fapt cunoscut…

      • Marius David zice:

       draga Dea,
       să presupunem că eu sînt mai rău şi mai slab ca tine… de aceea în unele lucruri s-ar putea să o iau razna mai rău ca tine, de aceea am nevoie de un reper din afară… de Revelaţie, mai ales atunci cînd „inima mea nespus de rea şi înşelătoare” mă trădează.
       Moralitatea derivă nu dinsimţămintele şi senzaţiile şi bunul meu simţ.
       Nemţilor din lagăre li se părea moral să ardă evrei în timp ce cîntau BAch. De aceea nu mă bazez pe moralitatea mea şi pe propriile pulsiuni.

       Cine vorbeşte de „bătaia copiilor”? Vorbim de disciplinare fizică, da, de acord cu tine, cînd toate negocierile au eşuat, dar bătaia are alte conotaţii.

     • naomi zice:

      Deea esti asa pentru ca Dumnezeu te-a facut asa, nu pentru ca tu vrei sa fi. Fratele Marius Foloseste Scriptura pentru a arata ca acolo scrie despre natura dumnezeiasca creatoare care este in om, nu pentru ca asta este singura bariera spre sadism.

     • adrian zice:

      @DeA
      astept argumentatii mai „tari” de la tine. Te-am cunoscut in zile mai bune, poti mai mult decat atat! 🙂
      Nu te baga in istoria culturii si civilizatiei ca ti se infunda rotile. 🙂
      Societatea in care traim are ca piloni nu numai gandirea greaca si dreptul roman, ci si crestinismul.
      Mai mult chiar, crestinismul a constituit un cadru favorabil pentru aparitia stiintei moderne. Iti dau doar un mic exemplu: te-ai intrebat vreodata de ce calculul infinitezimal nu a aparut intr-o cultura asiatica sau araba? Crezi ca asiaticii sau arabii erau mai prosti. Gandirea crestina, in ciuda Inchizitiei, a favorizat dezvoltarea matematicii si a stiintelor naturii.
      Ca asta o fi bine sau rau, e alta discutie.

      Vrei sa o faci pe „durul”, dar mie imi dai impresia ca esti naiv practicand un soi de umanism ateu „resapat”.
      Stii ce e culmea? Vorbesti de virtutile umaniste ale ateismului unora care au simtit pe pielea lor efectul acestor „virtuti”. Asta e nitel ridicol.

      Vrei sa spui ca tu faci totul „din constiinta”? Ma faci sa rad. Daca esti sincer, poti face intr-un minut o lista cu vreo suta de chestii pe care le-ai comite imediat daca o lege (scrisa sau nescrisa) nu ti-ar interzice-o.

      In concluzie: esti mai competitiv in polemicile evolutionism vs. creationism. 🙂

 5. dorin zice:

  Daca se intorcea spre dumneavoastra ce-i faceati? Cu ce ati fost mai bun ca acest om care ameninta, amenintandu-l?
  De unde cunosteati relatia dintre cei doi?
  Stiati ca sunt femei care nu pot dormi ne…scarpinate?

  • eLioR. zice:

   sunt in familia ta astfel de femei?

  • eLioR. zice:

   „Cu ce ati fost mai bun ca acest om care ameninta, amenintandu-l?”

   tu vorbesti care mai jos spui:

   „Stiati ca sunt femei care nu pot dormi ne…scarpinate?”

   dupa tine e mai grav sa ameninti decat sa bati?

   oricare ar fi fost relatia dintre cei doi, se poate rezolva si fara violenta. dar nu oricine e capabil de asa ceva, nu-i asa, dorin?

  • naomi zice:

   Daniel, oricat ar cere sa fie scarpinate trebuie sa fie si cine sa le scarpine. Nu stiu daca acel barbat care loveste o femeie se simte mai barbat facand asta si sa fie sanatos psihic

  • Marius David zice:

   Dorin, eşti căsătorit?
   De unde ştii tu de femei care nu pot dormi… aşa cum spui?
   ai cunoştinţă de comorile căsniciei din lecturile din Ion Creangă?

 6. Pomisor zice:

  Greseala de a interveni in scandalul dintre doi oameni fara ca sa fi imputernicit de nimeni este si greseala pe care a facut-o imparatul Iosia cand a atacat pe faraon si se poate plati in acelasi mod. Am avut in tara chiar in anul acesta un caz la Craiova…

  • Marius David zice:

   hai să o lăsăm ….

   ce are faraonul cu manelistu?
   ce are Israelul cu sărmana femeie?

   • Pomisor zice:

    Situatia este identica. Imparatul Iosia a vrut si el sa faca „munca de erou” fara sa il fi trimis nimeni…

    • Pomisor zice:

     De fapt prezenta mandatului de trimitere si imputernicire din partea lui Dumnezeu face diferenta dintre curaj adevarat si nebunie curata… Daca nu ai fost trimis special sa faci „munca de erou” (oricare ar fi ea) poti pati cum arata istoria: ca imparatul Iosia, Moise prima data, sau mai in zilele noastre si la fel de dureros ca Feodor Dostoievski… cand cei care erau dornici sa il vada murind erau cei pentru care din iubire pentru ei voia sa faca sacrificiul suprem…

     Daca va place acest fel de eroism este alegerea dumneavoastra… eu nu il aleg…

    • Marius David zice:

     Fascinante asocieri! Întotdeauna m-am mirat cum pocăiţii asociază chestiunile de acest fel cu pasaje biblice în mod atît de convenabil!
     Eu cred că avem creativitate care merită folosită şi altfel.

 7. Liviu zice:

  ”Cui ridica mana sa loveasca o femeie, sa i se usuce mana” Iacob Coman
  Daca s-ar petrece asa lucrurile, am fi aproape o natie de invalizi cu maini uscate…

  • Pomisor zice:

   Ioan 8:7. Fiindca ei nu incetau sa-L intrebe, El S-a ridicat in sus si le-a zis: „Cine dintre voi este fara pacat sa arunce cel dintai cu piatra in ea.”

   Este valabil si cand ei sunt acuzati nu doar cand sunt ele…
   Acum ori se aplica Legea de la un capat la altul ori nu se aplica deloc… Deci fiecare alege ce doreste…

   • Pomisor zice:

    Eu unul sunt pentru aplicarea Legii in totalitate… 😀

   • eLioR. zice:

    ce zici tu acilea n-are nicio legatura cu ce vorbim. adica lasa-i sa le bata si pe femei si pe copii, ca nu suntem nici noi fara pacat. cum le judeci asa, pomisor?

    • Pomisor zice:

     Pai in exact acelasi fel cum a judecat si Domnul Isus femeia prinsa in preacurie… Ea nu este lapidata? Nici altii care calca stramb nu pot fi! Simplu…

     • eLioR. zice:

      tu pricepi ca n-are nicio legatura cum a rezolvat Dumnezeu problema cu femeia prinsa in curvie si interventia cuiva daca vede un caz de violenta fizica. este gresit cum interpretezi, gandesti si judeci. si asta e o problema pt tine. pacat ca n-o sesizezi.

     • Pomisor zice:

      Nu pricep pentru ca nu este nimic de priceput. Daca intr-un loc iti ingadui sa treci peste o lege (in cazul de fata „Sa nu preacurvesti!”) vei fi nevoit sa mai ingadui si alte treceri peste alte legi care s-ar putea sa te protejeze de rani…
      Deci ori de la un capat la altul aplici Legea si o susti ori nu vei avea nici o protectie…

      Iar interventia mea in asemenea cazuri nu este bazata pe acest fapt ci pe faptul ca nu ma trimis nimeni sa fac eu dreptate pe pamant… Nu am fost trimis nu ma amestec in treburile altora dupa cum spune si apostolul Petru…

 8. Rodica Botan zice:

  Nu ma mira scena de mai sus…
  Se intimpla si cu cei dusi la biserica…din nefericire. Dupa doua coaste fracturate insa…pozitia fratilor din comitet a fost vechea si neobosita fraza…”sora X…stiti…sotia trebuie sa fie supusa”. Nu au mentionat insa cind…inainte sau …dupa?

  • Sanyi zice:

   Rodica, mi-a venit in minte vorbele lui Isus:Lasati-le sa creasca amandoua impreuna pana la seceris; si, la vremea secerisului, voi spune seceratorilor: „Smulgeti intai neghina si legati-o in snopi, ca s-o ardem, iar graul strangeti-l in granarul meu.” (Mat.13:30)
   Cred ca afirmatia lui Isus merge si pentru cei din bisericile baptiste, penticostale, adventiste etc, etc.

   • Rodica Botan zice:

    Sanyi…e usor sa astepti pina la seceris sa scoata ingerii neghina…uneori nedreptatea se petrece linga tine sau cu tine. Ce faci? Ma intreb daca pentru asemenea situatii a fost scris acel verset…?!

    • Sanyi zice:

     Rodica, vrei sa ne sugerezi ca cei din comitetul bisericii au un stil vechi de judecata?
     Toti judeca gresit sau fac numai exceptii cei care judeca „prost”?
     Daca ar trebui sa curete Duhul Sfant neghina din bisericile noastre, cred ca nu ar ramane nici unul macar in biserica, fiecare la randul lui greseste mai mult sau mai putin, cine poate judeca gravitatea greselilor?
     Eu cred ca standardul este la Dumnezeu si nu la noi.

     • Rodica Botan zice:

      Nu sugerez absolut nimic. Tu sugerezi.

      Spun doar ce s-a intimplat. Coastele rupte n-au fost nici macar ca sa razbune acel „barbat” de te miri ce pacate reale sau imaginare…ci doar pentruca el credea ca are dreptul sa o faca…ca demonstratie…

   • eLioR. zice:

    e durere ce pot unii debita, culmea, pe verstele din Biblie.

    • Sanyi zice:

     Asa este cand vezi numai partea ta de adevar, ce noroc ca nu esti tu judecatorul in locul lui Dumnezeu.

     • Rodica Botan zice:

      Asculta…Sanyi…omul a fost confruntat recent cu aceasta portiune din trecutul lui…dar involuntar. A crezut ca daca el a uitat incidentul a uitat si persoana cu coastele. A trebuit sa recunoasca si sa zica ceva…cel putin sumar…
      Comitetul? Oh…inca un caz „rezolvat”. Adevarul este ca nu erau pregatiti pentru astfel de situatii. Tot adevarat este ca s-a predicat prea mult despre supunere si prea putin de iubire… in toti acesti ani, ca s-a dat impresia ca supunerea este obligatorie si iubirea optionala…
      Si cum ai zis…unde-i lege nu-i tocmeala…si :las’ ca vezi tu…” ramine promisiunea zilei…

   • Ah, uite cum acest Isus este Domn. Tocmai de aceea porunceste, stie randuiala si timpul potrivit, are o intreaga mosie cu toate cele. Si chiar daca Il cunoasteti personal, nu puteti fi mai mult decat grau sau neghina, deocamdata. Asa ca, de dragul realitatii, sa-i zicem totusi Domn, ca nu-i Sandulet, nici Sanyiuta. Multumesc.

 9. Swan zice:

  @ Pomisor

  Esti evreu? Adventist? Crestin? Ca nu-mi e foarte clar.

  • Pomisor zice:

   Este important acest aspect? Eu cred ca foarte putin… Sunt de fel crestin sau cel putin pot spune ca am acest mod de a gandi si a fi…

   Daca vreti sa va separati de mine nu ma opun… 😀

   • Swan zice:

    @ Pomisor

    Nu era niciun fel de malitiozitate in intrebarea mea. Daca nu era important nu intrebam. Vroiam doar sa fixez premizele. Apoi, nu suntem uniti ca sa ne separam. 🙂

    Iarta-ma te rog, dar din comentariile tale inteleg ca, pe langa legalist, las si misogin, mai esti si foarte nefericit. Iti explic de ce…
    Fara sa intru in detalii si sa-ti copiez aici afirmatiile pe care le faci, iti spun atat: orice fata normala care iti citeste comentariile gandeste asa: “Decat cu un baiat ca Pomisor, mai bine singura”. Dar intentia comentariului meu nu este sa te judec sau sa te cert, ci sa te ajut sa intelegi.
    Voi pleca de la premiza ca nu stii si de aceea nu faci, pentru ca daca stii si nu faci… deja nu mai e treaba mea, e numai incapatanarea ta de care nu ma fac responsabila.
    Crestinii, adica toata populatia credincioasa de dupa Cristos, au aparut, asa cum le spune si numele, DUPA CRISTOS. In Vechiul Testament nu existau “crestini”. Tu faci parte din “epoca crestina” ca s-o numim cumva. Cartea de capatai a crestinilor este Noul Testament. Vechiul Testament ne serveste drept referinta, este cartea care descrie inceputul revelatiei lui Dumnezeu, si impreuna cu Noul Testament, care este incheierea acestei revelatii, formeaza Biblia, Cuvantul lui Dumnezeu (asta asa pe scurt; nu intentionez sa se transforme intr-un curs de teologie).
    Vechiul Testament prezinta Legea (care este mult mai ampla decat Decalogul pe care il ai tu ca referinta). Noul Testament prezinta Harul. Oamenii din Vechiul Testament traiau SUB LEGE, iar oamenii din Noul Testament (si urmatorii, adica noi) traiesc SUB HAR. Trecerea de la LEGE la HAR a facut-o Cristos, Dumnezeu Intrupat, care a venit sa implineasca LEGEA si sa aduca HARUL (Romani 10:4) (nu degeaba Isus citeaza Legea: in Lege citi ca…. DAR Eu va spun sa…) Noi, crestinii, suntem mantuiti prin HAR, prin CREDINTA, nu prin LEGE (Efeseni 2:8-9).

    • Pomisor zice:

     1) Premisele sunt ca ambi suntem oameni. Corect! Nu suntem uniti de nimic… Eu nu am Isus-ul pe care il ai tu… Al meu are anumite reguli pe care le respecta…

     2) Nefericit? Mmmm depinde la ce crezi ca ma poate face fericit…

     3) Fata normala… Normala dupa care standard? Cel din filmele Holywood sau standardul cerului? Ca sunt foarte diferite… Decat impreuna cu o fata normala dupa standardul comun mai bine…: „Dati bice Cailor! Sa colinde planeta!”

     4) Crestin este numele unui ucenic/urmas al lui Cristos. De unde credeti ca nu mai sunt si alte categori de credinciosi? Adevarul este ca sunt si alte categorii…

     5) Harul nu anuleaza Legea ci intareste Legea! Cerintele Domnului Isus (pe care cei care se numesc crestini TREBUIE sa le respecte) si care sunt prevazute in predica de pe munte (Matei 5-7) sunt mai exigente decat Legea dupa Moise…

     6) Mantuirea este prin har (favoare) din partea lui Dumnezeu si credinta vie vizibila prin fapte din partea omului.

     • Swan zice:

      @ Pomisor
      „1) Premisele sunt ca ambi suntem oameni. Corect! Nu suntem uniti de nimic… Eu nu am Isus-ul pe care il ai tu… Al meu are anumite reguli pe care le respecta…”

      ambii* … Nu asta era premiza pe care vroiam sa o stabilesc, mai ales ca nu m-am gandit nici o clipa ca in spatele tastelor tale ar putea fi un patruped (dar la sugestia ta, o sa ma gandesc). Isus Cristos e UNUL. Il ai sau nu. Poate te referi la Isus ca personaj istoric pe care il cunoaste toata lumea si la Isus Domnul si Mantuitorul personal, pe care, e adevarat nu-L cunoaste toata lumea. In lumina acestei clarificari, da, sunt de acord, nu avem acelasi Isus. Isus „al meu” e Domnul meu si Mantuitorul meu.

      „2) Nefericit? Mmmm depinde la ce crezi ca ma poate face fericit…”

      Cand il cunosti pe Cristos ca Domn si Mantuitor personal si experimentezi harul esti fericit. Fericirea nu este o emotie ieftina si trecatoare ca cea pe care ti-o da ingerarea unei ciocolate sau a unei inghetate. Fericirea este un sentiment al carui sursa este Isusi Dumnezeu si pe care nu-l poti avea daca nu ai sursa. Te-ai intrebat vreodata de ce martirii mureau cu zambetul pe buze? Nu erau nebuni si nici drogati.

      „3) Fata normala… Normala dupa care standard? Cel din filmele Holywood sau standardul cerului? Ca sunt foarte diferite… Decat impreuna cu o fata normala dupa standardul comun mai bine…: “Dati bice Cailor! Sa colinde planeta!” ”

      Inteleg ca standardul Hollywood nu-ti place. De acord. Nici mie. Ne ramane standardul cerului. O fata dupa standardul cerului priveste la exemplele de femei din Biblie care L-au iubit pe Dumnezeu, si apoi, cand isi aleg sotii, privesc la exemplele de barbati din Biblie care L-au iubit pe Dumnezeu. Cu care barbat din Biblie ti se pare tie ca semeni?

      „4) Crestin este numele unui ucenic/urmas al lui Cristos. De unde credeti ca nu mai sunt si alte categori de credinciosi? Adevarul este ca sunt si alte categorii… ”

      Da, ai dreptate. Mai sunt si alte categorii de credinciosi: musulmani, hindusi, animisti, ateisti, mormoni, etc , etc… Dar niciunul din ei nu sunt urmasi ai lui Cristos.

      „5) Harul nu anuleaza Legea ci intareste Legea! Cerintele Domnului Isus (pe care cei care se numesc crestini TREBUIE sa le respecte) si care sunt prevazute in predica de pe munte (Matei 5-7) sunt mai exigente decat Legea dupa Moise… ”

      Cred ca nu ai inteles bine. Eu nu ma refer la Legea care trebuie sau nu urmata/implinita, ci la faptul ca nu prin Lege suntem mantuiti, ci prin Har, prin Credinta in jertfa lui Cristos.

      „6) Mantuirea este prin har (favoare) din partea lui Dumnezeu si credinta vie vizibila prin fapte din partea omului. ”

      Mantuirea este prin Har. Punct. Nu prin Har SI… „Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni” (Efeseni 2:8-9). Cu alte cuvinte atat Harul cat si Credinta sunt de la Dumnezeu. TU nu ai nimic. TU nu ai participare la mantuire. NU POTI SA FACI NIMIC! Faptele ulterioare momentului mantuirii sunt doar roade/dovezi ale realitatii mantuirii in viata ta. „Pentru ca noi credem ca omul este socotit neprihanit prin credinta, fara faptele Legii” (Romani 3:28). „El ne-a mantuit si ne-a dat o chemare sfanta, nu pentru faptele noastre, ci dupa hotararea Lui si dupa harul care ne-a fost dat in Hristos Isus, inainte de vesnicii” (2Tim. 1:9). Si exemplele ar putea continua mult si bine.

     • Pomisor zice:

      1) Ce Dumnezeu ai se vede din viata pe care o traiesti.

      2) Sa nu mai vorbim despre acest subiect…

      3) Asta nu este datoria mea sa spun, pentru ca marturia mea despre mine oricum nu este valida. Cine si ce sunt trebuie dumneavoastra sa va dati seama.

      4) Ati uitat de evreii mozaici. Ei unde se incadreaza dupa clasificarea dumneavoastra?

      5), 6) „Arata-mi credinta ta fara fapte, si eu iti voi arata credinta mea din faptele mele” (Iacov 2:18)

    • @”Fara sa intru in detalii si sa-ti copiez aici afirmatiile pe care le faci, iti spun atat: orice fata normala care iti citeste comentariile gandeste asa: “Decat cu un baiat ca Pomisor, mai bine singura”. ”

     🙂 Grozav. Sugerati ca Pomisor ar cauta fete aici pe blog? Sunteti cumva o fata serioasa si singura?

     🙂 Tare, ce sa zic…

     • Pomisor zice:

      Adevarul este ca oricum momentan nu caut… nici pe blog nici in alte parti. In aceasta perioada am alte planuri… 🙂

     • eLioR. zice:

      si daca ar cauta, ce grija are swan? prietena ei, elisa, zice despre mine ca jignesc. dar ca swan l-a facut numai pe pomisor nefericit, misogin, las, legalist, etc, nu vede. dar poate acum o sa vada, daca i-a deschis dl paul dan ochii.

     • Marius David zice:

      Nu, Swan, nu mai bine singură…
      dacă eşti cu un asemenea băiat el strigă şi îţi spune cînd să fugi şi încotro…

   • Swan zice:

    @ Pomisor (continuare)

    “LEGEA este incompatibila cu CREDINTA, HARUL si promisiunile lui Dumnezeu.” „ Legea credintei este opusul Legii mozaice.” “Legea mozaica cere ca omul SA FACA si Dumnezeu sa rasplateasca efortul omului. Legea credintei inseamna ca Dumnezeu FACE si omul primeste prin credinta ce face Dumnezeu. Legea mozaica da glorie omului. Legea credintei da TOATA gloria lui Dumnezeu, cum este si normal.” “Legea ne arata cat suntem de pacatosi, iar pe urma ne condamna si ne falimenteaza.” “Justificarea prin har si prin credinta se bazeaza pe jertfa lui Cristos.” “Justificarea prin credinta ne face perfecti in Cristos.” … etc, etc. Citatele de mai sus sunt din studiul “Romani pentru Romania” de Paul Dan, un studiu pe care ti-l recomand cu toata caldura sa-l parcurgi. Este scurt, cuprinzator si explica pe intelesul tuturor LEGEA si HARUL. De asemeni iti recomand si cartea „Adevarul despre miscarea adventista” de acelasi autor, care dedica 2 capitole acestui subiect.
    Trebuie sa stii ca LEGEA functioneaza ca un TOT, ca o UNITATE OMOGENA. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca daca te faci vinovat de 1 lege, te faci vinovat de TOATA Legea. Tu nu ucizi, dar numai privind o fata in mod necuviincios ai si preacurvit, adica te faci vinovat de una din cele 10 porunci, adica vinovat de TOATA Legea. Pilda samariteanului (Luca 10:25-37) este foarte relevanta pt cazul tau. Tu mai zici sa nu judecam. Foarte corect si foarte de acord. Insa, cand sub ochii tai se desfasoara un eveniment violent (de ex: un barbat bate o femeie) si nu intervii gandind “ea isi merita soarta” ai si judecat (o judeci pe ea… de unde stii tu ca ea isi merita soarta?) si chiar mai mult, nu pui in aplicare ceea ce spune Domnul Isus: “Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, face-ti-le si voi la fel; caci in aceasta este cuprinsa Legea si Proorocii” (Matei 7:12) si ce spune Pavel: “Caci toata Legea este cuprinsa intr-o singura porunca: «Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti»” (Galateni 5:14). Neintervenind, pe langa marea lasitate de care dai dovada, nu manifesti aceasta dragoste pt aproapele tau: pe ea ai salva-o de durere fizica (si nu numai), iar pe el l-ai salva de o eventuala pedeapsa (puscarie, daca o omoara). De ce fel de mandat ai nevoie? Vreun steag pe cer sau o voce tunatoare care sa-ti strige ceva? Dumnezeu nu ne vrea eroi, ci “intelepti ca serpii si blanzi ca porumbeii”, iar acest lucru nu este nicidecum defintia lasitatii. “Daca ma uit in partea cealalta o sa cred ca nu s-a intamplat nimic” sau, “nu ma bag in probleme straine, nu e treaba mea, si Dumnezeu nu mi-a strigat”… aceasta este lasitate. Si sunt sigura ca daca i s-ar intampla ceva similar mamei tale, ai vrea ca cineva, „un erou nebun” sa intervina. Ce zici?

    • Liviu zice:

     Swan
     Eu nu-s adventist dar nu pot fi de acord cu pozitia ta anti-nomianista, cu atat mai putin cu modul incrancenat spre grotesc de a se exprima al lui Paul Dan. Fariseii care se pretindeau( fara a si fi!) pazitori ai Legii dar persecutau pe Domnul care daduse Legea nu pot fi un pretext valid pentru a uri Legea Domnului in care David si Fiul lui David isi gaseau desfatarea…
     Legea este sfanta, dreapta si BUNA zice apostolul Pavel (Romani 7:12) si ”Noi ştim că Legea este bună dacă cineva o întrebuinţează bine”(1 Timotei 1:9) . Baiul apare la legalistii care cred ca-si cumpara mantuirea prin faptele Legii(prin care oricum calca Legea, in absenta Spiritului Bun). Nici un crestin convertit insa nu se poate considera ”fara Lege”, desi este in har! A nu minti, fura,curvi etc vor fi realitati izvorate din credinta, prin har si datorita locuirii launtrice a Duhului. Un crestin care calca Legea si nu-i pasa ”pentru ca e in har”(crede el…) e deja cazut din har. Duhul Domnului din crestin nu poate da dezlegarea la calcat Legea Aceluias Domn.

     • Swan zice:

      @ Liviu

      „Fariseii care se pretindeau( fara a si fi!) pazitori ai Legii dar persecutau pe Domnul care daduse Legea nu pot fi un pretext valid pentru a uri Legea Domnului in care David si Fiul lui David isi gaseau desfatarea…”

      … am zis eu ca urasc Legea? sau ca ar trebui urata?

      „Baiul apare la legalistii care cred ca-si cumpara mantuirea prin faptele Legii(prin care oricum calca Legea, in absenta Spiritului Bun).”

      … si eu ce ziceam?

      Nu prea am inteles diferentele. Nu inteleg exact ce te deranjeaza: ca esti de acord cu mine? sa ca acest lucru inseamna sa fii de acord si cu Paul Dan (pe care am observat ca nu prea il ai la inima)? Eu explicam doar pozitia pe care trebuie sa o avem noi, crestinii, fata de Lege (Legea mozaica). Te invit sa mai citesti o data (sau de cate ori ai tu nevoie) ce am scris… si apoi mai vorbim… De acord?

      Apoi, ca sa nu umplem spatiul aici cu textul, citeste Romani 7:4-25. Daca nu-ti place Paul Dan, poate iti place Pavel.

      „Tot astfel, fraţii mei, prin trupul lui Hristos, şi voi aţi murit în ce priveşte Legea, ca să fiţi ai altuia, adică ai Celui ce a înviat din morţi; şi aceasta, ca să aducem rod pentru Dumnezeu” (Romani 7:4)… cu alte cuvinte, identificarea cu Cristos ne scoate de sub autoritatea Legii si ne pune sub autoritatea Lui. Ca si crestin nascut din nou nu poti trai si sub autoritatea Legii si sub cea a lui Cristos.

     • Paul Dan zice:

      Domnule Liviu

      Am dat din itimplare peste comentariul dvs. ” modul incrancenat spre grotesc de a se exprima al lui Paul Dan”. Ati putea sa elaborati putin?
      Paul Dan

    • Pomisor zice:

     1) Legea este chiar foarte compatibila cu credinta… Sau depinde ce intelegi prin credinta… Eu inteleg prin acest cuvant INCREDERE care este foarte bine legata de o lege… Restul citatelor nu le mai analizez… Nu sunt corecte…

     2) Am idee cum functioneaza legile… Stiu prea bine ca sunt legate intre ele.

     3) In pilda samariteanului samaritenul nu s-a batut cu hotii…

     4) Primesc epitete si glorie numai de la superiori in acest caz doar de la Dumnezeu, nu de la oameni. Chiar nu ma incalzeste ca ma considerati las sau erou. Acest calificativ dat de dumneavoastra este complet lipsit de valoare pentru mine. Aceeasi lege pe care o dati ca exemplu mie de fapt imi interzice sa ma amestec.

     • Swan zice:

      @ Pomisor
      „1) Legea este chiar foarte compatibila cu credinta… Sau depinde ce intelegi prin credinta… Eu inteleg prin acest cuvant INCREDERE care este foarte bine legata de o lege… Restul citatelor nu le mai analizez… Nu sunt corecte… ”

      Nu mai analiza. Dormi in pace.

      „2) Am idee cum functioneaza legile… Stiu prea bine ca sunt legate intre ele.”

      Ma bucur. Spor la tinutul Legii.

      „3) In pilda samariteanului samaritenul nu s-a batut cu hotii…”

      Ai dreptate. Insa ideea pildei era ca erau niste talhari care au batut un om (ahh… pt ca victima nu era femeie nu ne intereseaza?). Apoi, un preot si un levit (OAMENII LEGII asa ca tine) au trecut inainte pe alaturi. Frumoasa atitudine! Pana si invatatorul Legii (cel caruia Isus ii spune pilda si care avusese intentia sa-L ispiteasca) este de acord ca cine a actionat corect a fost samariteanul. Apoi ce zice Isus? „Du-te de fa si tu la fel.” Asta nu inseamna ca trebuia sa caute un alt om batut de talhari lesinat pe strada, ci sa actioneze precum samariteanul fata de semenii lui. Uofff!

      „4) Primesc epitete si glorie numai de la superiori in acest caz doar de la Dumnezeu, nu de la oameni. Chiar nu ma incalzeste ca ma considerati las sau erou. Acest calificativ dat de dumneavoastra este complet lipsit de valoare pentru mine. Aceeasi lege pe care o dati ca exemplu mie de fapt imi interzice sa ma amestec.”

      Foarte bine Pomisor. Dormi in continuare. Oi fi obosit de la tinutul Legii. Scuza-ma ca ti-am intrerupt somnul.

     • Pomisor zice:

      Ce oare va face sa credeti ca dorm? Oooo adevarul este ca am somn foarte linistit… fara spaime sau umbre care sa il tulbure! 😀 Dar adevarul este ca nu dorm tot timpul 😀

    • Paul Dan zice:

     Swan, you have such a theological ability from the Lord! Invest your gift in young ladies who want to be discipled.
     Paul Dan

     • elisa zice:

      Swan, are „un mare talant”. 🙂
      e pacat sa-l iroseasca.

     • Pomisor zice:

      Nu am aceeasi parere… Sincer domnule Paul acele fraze sunt gresite. Harul INTARESTE Legea nu desfinteaza Legea! Si asta o spune chiar apostolul Pavel daca predica de pe Munte nu este suficienta.

     • @”Harul INTARESTE Legea nu desfinteaza Legea! Si asta o spune chiar apostolul Pavel daca predica de pe Munte nu este suficienta.”

      Pai da, o intareste. Adica Legea e facuta si mai clar Lege, e mai evidentiata, mai clar delimitata, mai evidentiata ca fiind ceea ce este – autentica si de la Dumnezeu. Dar, Legea a tinut pana la venirea Harului. Odata venit, Harul a intarit Legea care vorbea despre Har. Daca o nega, se nega pe sine, nu era Har. Legea nu este decat o umbra, noi trebuie sa luam aminte la lucrurile luminate de Dumnezeu, mai ales ca le putem privi dinspre Lumina.

     • Pomisor zice:

      Nu ideea este ca o persoana in har TREBUIE sa aiba o viata care sa indeplineasca cerinte mai stricte decat Legea lui Moise. Uitati-va la predica de pe munte!
      In aceasta perioada avem atat motivatia (asta depinde de noi daca vrem…) cat si posibilitatile ca sa ne ridicam la un standard mai inalt decat cel cerut de Lege. In nici un caz sa fim sub standardul ei!

      De fapt ce posibilitati avem: 1) acces direct si continuu la Dumnezeu! (si cand ne gandim ca in perioada Legii nimeni nu se putea apropia de Dumnezeu, cu ata mai putin sa faca orice fel de cerere…)
      2) posibilitatea de a fi locuiti permanent de Dumnezeu prin Duhul Sau cel Sfant!
      3) posibilitatea de a avea o viata curata!
      3′) posibilitatea de a ajunge copii de Dumnezeu frati ai Domnului Isus daca traim in acelasi fel ca El!

      Ce credeti nu este aceasta GRATIE???? Si cand ne gandim ca noi eram pacatosi pierduti fara speranta daca nu venea pe pamant Domnul Isus sa moara pentru noi!… Dar sunt destui care considera gratia un cec in alb pentru a putea traii dupa placerile si poftele lor pamantene… Nu este cred necesar sa spun ca sfarsitul acestora din urma va fi iadul…

     • Ce raspundeti dvs. nu are de-a face cu ce am zis eu. Nu are sens sa incepeti cu „nu”. Eu vorbeam despre relatia de succesiune Lege-Har in planul lui Dumnezeu, iar dvs. despre relatia omului cu Dumnezeu in Lege, respectiv in Har, in ce priveste „cerintele”.

      Apoi, legat de ce spuneati, veti observa ca Harul nu este doar un „succesor al Legii”, ci si un „superior”. Cand vorbim de Har vorbim in termeni intregi, cand vorbim de Lege dialogam pana la jumatate. Legea este inclusa in Har prin consecinta, adica e ca si cu focul care emana caldura. Cine are grija sa implineasca Legea Harului nu mai are nevoie sa implineasca Legea, fiindca cine iubeste a implinit Legea. In plus, prin harul Domnului, credinciosul a implinit Legea in Cristos si nu mai e nevoie sa se straduiasca s-o implineasca din moment ce este desavarsit in ce-o priveste si, deci, fara acuzare. Acum insa, nu mai striga Legea, ci acela care refuza harul mantuitor a si fost judecat prin faptul ca, odata venita Lumina in lume, a ales sa iubeasca mai mult intunericul decat lumina.

      In rest sunt de acord cu dvs.

     • Pomisor zice:

      Harul ca perioada este si el limitat in timp…

      In Mileniu, de fapt dupa Necazul cel mare harul cum il stim acum nu va mai fi.

      Problema cu legea iubirii este ca in numele iubiri se pot face si se si fac o gramada de lucruri care nu au nimic in comun cu o iubire veritabila… In numele iubirii se minte, se inseala, se tradeaza, se pot aranja lucrurile astfel incat sa rezulte chiar crime (se aranjeaza un mers al lucrurilor atfel incat un biet om poate face crize suficient de mari sa moara)… Aceste lucruri le-am vazut din plin printre cei care isi zic ca sunt crestini… De aceea nu mai folosesc termenul „legea iubirii” ca se poate continua cu „de sine” („legea iubirii de sine”)… si inca destule alte posibilitati observate in practica si viata…

     • Da, aceasta problema e cu privire la orice. Si cu Legea si cu orice, indiferent.

      Noi nu discutam despre copii contrafacute, ci despre original.

     • Pomisor zice:

      Insa unele lucruri se pot falsifica foarte usor altele mai greu… Iubirea este foarte usor de falsificat, adevarul si dreptatea ceva mai greu.

     • Pomisor zice:

      Si apoi noi degeaba vorbim despre original daca la noi avem o copie. Si este foarte util sa ne dam seama daca avem copii sau originalul.

      In cazul adevarului si a dreptatii este mai usor deoarece standardul este exterior si verificabil: in cazul adevarului realitatea observabila iar in cazul dreptatii legea. In cazul iubirii nu avem semnalmente verificabile… 😦

     • Ciprian Simut zice:

      ba avem: o porunca! nu o implinesti, esti pierdut.

    • daniel zice:

     frumos
     deacord cu ce scri
     in sfarsit cineva care a scris ceva ziditor . nu imi vine sa cred

     waw. sper ca si tu crezi ce scri!.
     eu asa cred.
     dupa ce am citit romani de Martyn Lloyd-Jones

     • daniel zice:

      Swan,

      astia nu intaleg ca harul cu lege nu se poate amesteca

      ei vor sa cread in har si sa fac dupa lege
      aiure, eu nu am intalnit inca in romania pe cineva care sa explice asa de clar si de simplu despre lege si har.
      textul tau : „“LEGEA este incompatibila cu CREDINTA, HARUL si promisiunile lui Dumnezeu.” „ Legea credintei este opusul Legii mozaice.” “Legea mozaica cere ca omul SA FACA si Dumnezeu sa rasplateasca efortul omului. Legea credintei inseamna ca Dumnezeu FACE si omul primeste prin credinta ce face Dumnezeu. Legea mozaica da glorie omului. Legea credintei da TOATA gloria lui Dumnezeu, cum este si normal.” “Legea ne arata cat suntem de pacatosi, iar pe urma ne condamna si ne falimenteaza.” “Justificarea prin har si prin credinta se bazeaza pe jertfa lui Cristos.” “Justificarea prin credinta ne face perfecti in Cristos.” … etc, etc. Citatele de mai sus sunt din studiul “Romani pentru Romania” de Paul Dan, un studiu pe care ti-l recomand cu toata caldura sa-l parcurgi. Este scurt, cuprinzator si explica pe intelesul tuturor LEGEA si HARUL. De asemeni iti recomand si cartea „Adevarul despre miscarea adventista” de acelasi autor, care dedica 2 capitole acestui subiect.
      Trebuie sa stii ca LEGEA functioneaza ca un TOT, ca o UNITATE OMOGENA. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca daca te faci vinovat de 1 lege, te faci vinovat de TOATA Legea. Tu nu ucizi, dar numai privind o fata in mod necuviincios ai si preacurvit, adica te faci vinovat de una din cele 10 porunci, adica vinovat de TOATA Legea. Pilda samariteanului (Luca 10:25-37) este foarte relevanta pt cazul tau. Tu mai zici sa nu judecam. Foarte corect si foarte de acord. Insa, cand sub ochii tai se desfasoara un eveniment violent (de ex: un barbat bate o femeie) si nu intervii gandind “ea isi merita soarta” ai si judecat (o judeci pe ea… de unde stii tu ca ea isi merita soarta?) si chiar mai mult, nu pui in aplicare ceea ce spune Domnul Isus: “Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, face-ti-le si voi la fel; caci in aceasta este cuprinsa Legea si Proorocii” (Matei 7:12) si ce spune Pavel: “Caci toata Legea este cuprinsa intr-o singura porunca: «Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti»” (Galateni 5:14). Neintervenind, pe langa marea lasitate de care dai dovada, nu manifesti aceasta dragoste pt aproapele tau: pe ea ai salva-o de durere fizica (si nu numai), iar pe el l-ai salva de o eventuala pedeapsa (puscarie, daca o omoara). De ce fel de mandat ai nevoie? Vreun steag pe cer sau o voce tunatoare care sa-ti strige ceva? Dumnezeu nu ne vrea eroi, ci “intelepti ca serpii si blanzi ca porumbeii”, iar acest lucru nu este nicidecum defintia lasitatii. “Daca ma uit in partea cealalta o sa cred ca nu s-a intamplat nimic” sau, “nu ma bag in probleme straine, nu e treaba mea, si Dumnezeu nu mi-a strigat”… aceasta este lasitate. Si sunt sigura ca daca i s-ar intampla ceva similar mamei tale, ai vrea ca cineva, „un erou nebun” sa intervina. Ce zici? ”

      asta este o mare durere de a mea ca nu sunt invatatori care sa explice asa de simplu si radical ceea ce ai explicat tu.

      felicitariiii!!!
      cel mai bun post de pe blogul acesta!!!

      ai un blog unde scri, al tau?
      esti in romania sau unde ?

      sunt curios. 🙂

   • Rodica Botan zice:

    Mai pomisor…durerea cuiva ar trebui sa ne afecteze cumva simturile – inclusiv ala de dreptate…ar trebui cuvintele rostite sa ne zgirie urechile si ceea ce vedem sa ne deranjeze retina si amenintarile auzite sa ne irite imaginatia pina la actiune…ceva…din partea noastra…
    Daca nu se intimpla asa ceva inseamna ca e ceva gresit la noi. Ti-ai luat cumva pulsul recent? Ca daca esti in viata e musai sa ai o altfel de reactie in afara indiferentei si pasivitatii…

    • Pomisor zice:

     De afectat ma afecteaza dar nu gandesc cu sentimentele…

     • Rodica Botan zice:

      Pomisor…
      Dragostea este un sentiment…Biblia zice ca daca nu ai dragoste…nu ai nimic. Cum te afecteaza fraza asta?

     • Pomisor zice:

      Am spus „nu gandesc cu sentimentele” la fel cum nici Dumnezeu care este dragostea la superlativ nu gandeste sentimental ci in baza legilor pe care El le-a dat. De fapt gandirea aceasta bazata pe impulsuri sentimentale a fost nu de putine ori cauza pentru incheierea de familii care apoi au ajuns un dezastru… „Ia-o ca imi place!” stiti la ce a dus si cum a sfarsit cine a spus-o…

      Dragostea reala nu poate exista in fara unui suport legal clar. In Dumnezeu este si ordine si aceasta se poate vedea peste tot in jur, ordine care are la baza … legi…

     • eLioR. zice:

      pomisor, este o vorba care zice ca atunci cand mai multi iti spun ca esti beat, te duci si te culci. sau mai bine sa meditezi. si suntem mai multi de 2. nu ti se pare dubios? apoi adevarul pe care tot il trambitezi nu este obligatoriu si adevarul lui Dumnezeu. este doar impresia ta. asa ca nu mai zi ca Dumnezeu in sus si in jos, ca El nu gandeste deloc ca tine.

     • Pomisor zice:

      Chiar daca imi reanalizez ideile ajung la aceleasi concluzii in acest tip de situatii.

      Aratati-mi va rog cum gandeste Dumnezeu cu dovezi biblice si istorice…

 10. elisa zice:

  Swan,
  citi oameni ai lui Dumnezeu sunt bine primiti in inima?
  as aca nu te astepta , ca nici macar cei care se cred destul de tari, sa-i iubeasca pe fr Daniel Chiu, pe fr Paul Dan!
  Importanta ca Dumnezeu iubeste ceea ce ei fac si cum traiesc, fiind o marturie vie alui Hristos pe pamint.
  De aceea lumea ii va uri(ceea ce nu inseamna ca o vor si recunoaste) la fel cum L-au urit pe Domnul, pentru ca ei calca pe urmele pasilor Lui.
  Domnul sa fie slavit ca mai sunt oameni acre traiesc Cuvintul, nu numai”vorbesc vorbe”

  • eLioR. zice:

   acelasi lucru s-ar putea spune si despre iosif ton. tu esti una care-l urasti pe iosif ton.

   • Sanyi zice:

    Pe Iosif Ton nu trebuie urat, trebuie sa-ti fie mila de el.

   • elisa zice:

    elior ;
    – R-
    m-am uitat pe-aici cum ii jignesti la rind pe fiecare.
    de unde stii tu ca urasc pe cineva? nu crezi ca faci pacat?
    faptul ca raspunzi dispretuitor nu-ti da de gindit? ca te incarci cu pacate? uite, eu nu-mi permit sa ma incarc cu pacatul urii, niciodata!
    nici chiar fata de tine, care m-ai atins de citeva ori, apoi pe Swan, pe Ciprian, pe un pacatos, ascultrea credintei…si lista poate continua;
    e vremea sa-ti revizuiesti atitudinea, avind in vedere ca nu esti proprietarul blogului si ca oricum nu-ti sade bine.

    • Marius David zice:

     draga Elior, cred ca ajunge, voi modera astfel de raportări! Acest tip de comentarii duc discuţiile în fundături!

     • eLioR. zice:

      nu sunt eu de vina ca Elisa sta in spatele meu si taxeaza orice postare a mea ca fiind jignitoare. a pus-o cineva sa-mi contabilizeze pacatele si sa faca pe politistul? deci nu inteleg de imi atrageti (numai) mie atentia. nu eu am inceput acest tip de comentarii.

      • 🙂 Eram in curtea unei biserici. Niste copii venisera la cursuri biblice si, intr-o pauza, doi dintre ei au sarit gardul la un vecin sa fure nuci. Cand l-am intrebat pe unul dintre ei, dupa ce am asteptat si-am vazut toata scena, de ce a sarit gardul, a dat imediat vina pe celalalt: „Dar el, nenea, el a sarit, si el a sarit, pe el de ce nu-l certati? Nu eu am sarit primul” Mi-a venit sa rad… Astept sa-mi creasca pruncii sa revad scena.

       • eLioR. zice:

        eu i-am zis doar sa ma lase in pace. o singura data. pe cand ea tot intruna a dat din gura ca eu asa si pe dincolo. asa ca, ascultareacredintei, intamplarea ta nu are legatura. : ) nu imi place sa fiu trasa la raspundere pt ce n-am facut.

       • Ok, la intamplarea aceasta mi s-a dus gandul. Dvs. stiti cel mai bine daca are sau nu legatura. Iertati-ma daca v-am suparat. La asta m-am gandit cand v-am citit replica, nu a fost cu rautate. Mie imi place sa invat de la copii si pastrez anumite experiente in minte pana cand se ivesc singure la nevoie. Oricum, poate va foloseste si n-am zis-o in zadar.

       • eLioR. zice:

        stiu ca n-a fost cu rautate. nu ai de ce sa-ti ceri scuze, nu ma supar eu asa repede. o sa tin minte si eu intamplarea. copiii sunt adorabili.

      • Marius David zice:

       atrag la toată lumea, Elisa fiind un pic mai în vîrstă … fac discriminări şi „o tratez” pe privat.

    • elisa zice:

     Fr Dan Paul, multumesc ca mi-ati deschis ochii. 🙂

  • Swan zice:

   Draga elisa,

   Eu invit oamenii sa citeasca niste carti, nu sa iubeasca pe autorii lor. Daca asta inteleg ei…. treaba lor. Asta e greseala pe care o fac foarte multi oameni: citesc cartile lui Ton si se indragostesc de Ton (il dau pe el exemplu pt ca e recent). Eu citesc Pavel, si ma indragostesc de Dumnezeu. La fel si cu alti scriitori: MacArthur, Piper, Calvin, etc… Consider un privilegiu sa fiu contemporana cu unii din ei si sa aud si ceva predici direct din gura lor, insa de aici si pana la a idolatriza omul din spatele mesajului e cale lunga. „Nu-l suport pe Paul Dan si evident ca tot ce scrie el e o porcarie.” Scuza-ma dar asta e… (mai bine ma cenzurez). Plecam de la premize gresite, nu stim sa citim, confundam omul cu mesajul, etc, etc. Criteriile oamenilor sunt foarte… umane.

   • daniel zice:

    eu am obosit sa vorbesc cu astfel de oameni (sunt increzuti si aroganti), ma bucur cand mai vad pe cineva ca ma poate sa discute cu ei

    succes !

    si iti urmaresc posturile

    • Swan zice:

     @ Daniel

     Multumesc frumos Daniel pentru aprecieri. Ma bucur daca pot fi de folos cuiva. Cartile recomandate de mine sunt in limba romana si scrise de un roman pentru romani. Asta asa ca sa nu se mai planga lumea ca nu are material de calitate in limba romana si made in Romania. 😉 🙂

     Har si pace!

 11. Pomisor zice:

  Domnule Marius personal am urmatoarele obiectii asupra intamplarii prezentate pe care consider ca se bazeaza pe o idee gresita. De ce gresita??? Uitati de ce:
  – Nu este para sau mai exact nu este dreapta. Amestecandu-va in viata de familie a alcuiva deschideti posibilitatea ca si altii sa se amestece in viata familiei dumneavoastra si sa „indrepte” lucrurile dupa standardul lor… Aceasta pentru ca si acel barbat are exact aceeasi pozitie ca dumneavoastra deci incalcand sfera lui de influenta in baza legii „Ce doriti sa va faca oamenii, faceti voi lor” puteti si dumneavoastra fi invadat de alti…
  – Nu puteti fi consecvent. Acest caz (violenta domestica) este o repetare la scara mult mai mica a altor cazuri mult mai grave pe care le treceti cu vederea… (Sau aceasta doar pentru ca in acest caz sunt implicate femei?) : posedarea demonica si insasi faptul ca oameni morti chiar in acest moment cand eu scriu sunt torturati in Locuinta Mortilor. Pentru acestia de ce nu luptati? De ce nu mergeti la sanatorii sa exorcizati demonizatii? Sau de ce nu inviati morti? Sa le dati sansa a doua! Sau … metodele sunt cumva gresite? 😉 ;
  – Dumnezeu nu lucreaza in acest mod. Biblia si istoria nu arata ca Dumnezeu ar aproba metodele apelate in acest articol;

  In baza acestor premise consider ca nu ati actionat corect in ce relatati ca ati facut in acest articol si ca pe viitor daca cineva face la fel este pe cont propriu…

  • Ciprian Simut zice:

   fiindca blogul este un spatiu public:

   -1.pentru unele reactii se merita sa deschizi astfel de usi.
   -daca ar fi lovit-o in magazin ce te asteptai sa faca?

   -2.este o idee aberanta! in limita existentei trupesti, omul e chemat sa faca dreptate, nu sa invie mortii sau sa te rogi pentru morti … pentru ca nu mai poti face nimic.

   -3.cum lucreaza Dumnezeu? daca vezi pe cineva abuzand verbal sau fizic pe altcineva in fata ta, tu, pomisor, ce ai fi facut?

   • eLioR. zice:

    nu s-ar fi bagat. o zis-o de nu stiu cate ori. n-ai auzit? de ce? pt ca este si el pacatos, si nah, cu ce e el mai bun decat abuzatorul? adica sa ridice piatra ala care n-are pacat. : )) eu imi fac cruce cand citesc asemenea judecati.

   • Pomisor zice:

    1) Serios? Uitate in statele unde asemenea usi sunt larg deschise… Vezi care este rata divorturilor…
    2) Nu este o idee deloc aberanta. Este o continuare a acestei idei. Daca esti consecvent vei dori sa mergi si pe acolo.
    3) Dar Dumnezeu ce face? El continuu vede torturile din Locuinta Mortilor, asuprirea oamenilor intre ei si asuprirea lor de care demoni. Da buzna asa fara socoteala peste ei? „Au pe Moise si pe proroci; sa asculte de ei.”!

    • Ciprian Simut zice:

     bun, o luam de la capat:

     -tu in locul fratelui Marius: tipul isi loveste sotia in magazin, ce faci?

     -tu in locul sotiei tipului: te loveste, ce faci? sau ce astepti?

     • Pomisor zice:

      1) As incerca in cel mai rau caz o abordare politicoasa si retinuta de genul: „Domnule ce faceti mie unul nu mi se pare corect.” Dar nu ma voi amesteca mai mult de atat.

      2) Cine m-a pus sa il iau de sot? Acum tac si sufar platind greselile facute pana cand Dumnezeu va rezolva problema…

     • eLioR. zice:

      lol

      si daca sotul luat este crestin? atunci cand l-ai luat nici prin cap nu ti-a trecut, avand in vedere ca s-a purtat ireprosabil, ca vei ajunge aici, ce zici? de unde stii tu cum va fi el peste cativa ani?

     • Pomisor zice:

      In acest caz sotia este complet raspunzatoare de situatie… Asa l-a ajutat sa devina…

     • eLioR. zice:

      ha? dar el de ce este raspunzator? el n-are cap sa gandeasca? ce trebuie sa-ti faca o sotie ca sa ajungi in acest hal?

     • Pomisor zice:

      Ei vedeti de ce este necesara aplicarea Legii? Daca ea o fi calcat stramb (sau ar fi fost nesupusa se putea conduce sa ajunga acolo) dupa Lege ar fi trebuit sa fie lapidata deci nu s-ar fi evitat ajungerea in asemenea situatie? 😀

     • eLioR. zice:

      nu-i de ras. totusi nu mi-ai raspuns la intrebare: de ce este ea neaparat vinovata de situatia unde s-a ajuns? este stupid sa dai vina numai pe ea. poate fi si vina ei, poate fi a amandorura sau numai a lui. dar si daca ar fi vina ei, sunt alte solutii de conciliere, inclusiv divortul, dar nu violenta. dupa mine, un barbat care recurge la violenta are probleme la mansarda. ar trebui internat sau inchis.

     • Pomisor zice:

      De ce este vinovata? Pentru ca are toate parghiile necesare astfel incat sa evite ajungerea in, si rezolvarea de asemenea situatii dar nu le foloseste.

      Divortul nu este o solutie… Este dupa cum vorbeste Domnul Isus o invitatie la trairea in adulter care se va sfarsi in iad… Deci dumneavoastra propuneti iesirea din violenta domestica trimitand-o in iad! Felicitari!

     • Ciprian Simut zice:

      @pomisor

      cu urmatorul argument dai dovada de lipsa celei mai elementare notiuni de intelepciune, bun simt, bunavointa si dreptate:

      „In acest caz sotia este complet raspunzatoare de situatie… Asa l-a ajutat sa devina…”

      dar daca ea nu are nici o vina ca sotul ei este un psihopat care s-a ascuns atat de bine doar ca sa o poata controla dupa casnicie? daca ea chiar nu are nici o vina?

      sa nu imi spui ca toti barbatii care abuzeaza sunt rezultatul vreunui plan diabolic al sotiilor lor!

     • Pomisor zice:

      Si in acest caz daca sunt asa cum ma descri are rost sa continuam sa discutam?

      Momentan sa lasam aceste discutii. Putina liniste ne va face foarte mult bine. Nu credeti?

     • Ciprian Simut zice:

      nu, nu cred ca are rost vreo tacere sau pauza.
      tu o poti lua. eu, nu.

      pomisor, nu esti casatorit, nu?
      eu sunt. din fericire, la ce iti spun acum nu este nevoie de experienta, ci doar de dragoste.
      sa fii iubit si sa iubesti, iar casnicia sa fie asemeni acelei tainice legaturi dintre Cristos si biserica, abuzul apare a fi o nenorocire si un blestem.

      un barbat nu devine abuzator pentru ca sotia l-a lasat. a crede asta inseamna a fi iresponsabil pentru propriile fapte.

   • Marius David zice:

    să te abţii, Ciprian, să nu schimbi cursul istoriei. 🙂
    Doamne… ajută-ne!

    • Pomisor zice:

     Domnul Marius sunt mai multe probleme:
     1) care istorie o schimbati? Daca doar a dumneavoastra si a familiei dumneavoastra… e o afacere proasta…
     2) in ce directie? Ca fara calauzirea data de Dumnezeu sansele sa fie o directie gresita sunt foarte mari.

     „Nu este greu de facut un lucru este mai greu sa nu regreti dupa ce l-ai facut!”

  • Marius David zice:

   draga domnule Pomişor,
   1. Dacă un bărbat ieşit din minţi îşi înjunghie în faţa mea soţia o dată… voi aştepta să o facă şi ao doua oară ca să nu mă bag în viaţa de familie ca nu cumva cînd îmi înjunghii eu nevasta să nu cumva să mă oprească cineva? REpet: argumentele dvs. vin din altă zonă, din altă lume, din altă poveste.
   2. Ba da… Dumnezeu aprobă ocrotirea celui asuprit… aprobă protejarea celui căruia i se pune în pericol demnitatea şi viaţa.
   Dacă mîine aş fi pe stradă şi aş vedea o scenă de acest fel, n-aş ezita o clipă..
   S-ar putea ca soţul agresiv să mulţumească pentru că l-am oprit… din momentul acela de nebunie în care şi-ar fi nenorocit viaţa.
   da, voi interveni în continuare în istorie… îmi pare rău, fără voia dvs. 🙂

   • Pomisor zice:

    1) Este alegerea dumneavostra… Eu in asemenea caz poate as apela la politie. Ei fiind cei imputerniciti sa rezolve asemenea situatii…

    2) Este adevarat! Doar pentru aceasta a asezat autoritati…

    De intervenit in istorie… nu sunteti singurul… Doar ca unii o fac intr-un mod mai intelept altii nu tot asa de intelept…

    • eLioR. zice:

     poate? nici macar cu politia nu vrei s-ai de-aface, asa-i? : )) bravo, pomisor!

     • Pomisor zice:

      Alarmele false se taxeaza… daca nu stati…

     • Pomisor zice:

      Erata *stiati

     • Ciprian Simut zice:

      elior a ridicat o problema spinoasa la care nu cred ca sa raspuns:

      -in familie de oameni mantuiti, barbatul e agresiv si abuzeaza fizic de sotie, o terorizeaza verbal si fizic?

      -ce ar trebui sa faca sotia, in ipoteza ca ea a incercat toate metodele posibile de reconciliere iar sotul refuza cu obstinatie sa se pocaiasca?

      -sa stea impreuna cu el in continuare?
      -sa plece o vreme ca sa se apere de abuz dar sa caute in continuare impacarea?
      -sa divorteze?

      elior, felicitari, este o chestiune extrem de dura, dar care e intalnita din pacate?

      deci? pareri?

     • Un pacatos zice:

      Aici este pericolul cu siguranta mantuirii, poti face orice, ca tot esti mantuit. Mie imi cam suna a erezie aceasta invatatura. Singurul Care stie cu adevarat cine e mantuit, la un moment dat, e numai Dumnezeu.

     • Un pacatos zice:

      Se poate sa n-am dreptate, dar si roadele credintei conteaza, unde credinta n-are roade nu cred ca putem vorbi de oameni mantuiti.

     • Ciprian Simut zice:

      sa lasam calvinismul pe alta data.

      un raspuns la intrebari?

     • naomi zice:

      Ciprian, in nici un caz sa divorteze.
      Sa plece pentru o vreme, daca are unde, dar nu tot despartire este si asta?
      Depinde de situatie, eu am ramas si nu imi pare rau nici mie nici pruncilor

     • eLioR. zice:

      ce e de facut, ciprian? sa-l paraseasca. asta e de facut. sa-si ia copiii si sa se duca (,) cat mai departe de el. astfel de persoane nu se schimba. ori sunt f putini. nu merita sa-ti distrugi viata ta si a copiiilor, mai ales, din cauza unui astfel de „om”.
      cu mersul la pastor nu rezolvi mare lucru. crezi ca pastorului ii pasa ce ii la tine in casa? cu zisul nu rezolvi nimic. cum ai iesit din biroul lui, cum te-o si uitat. nu inainte de-ati promite ca se va ruga pt tine, chipurile.
      cand sunt si copii la mijloc, separarea este cea mai buna optiune. cele care nu fac asa, ori sunt incostiente, ori n-au unde sa se duca.

     • Ciprian Simut zice:

      raspunsurile sunt impresionante ca intensitate:

      -o tabara argumenteaza despartirea si ignorarea consilierii

      -o alta tabara argumenteaza ramanerea pe pozitii.

     • eLioR. zice:

      dar parerea ta care este, ciprian? hai impresioneaza-ne si tu.

     • naomi zice:

      Ciprian, eu cred ca aici nu merge ca la matematica, tragi linia si asta-i rezultatul. Fiecare cauza difera de cealalta pentru ca oamenii sunt diferiti.
      Cum am putea combate aceste situatii?
      Nu stiu daca este posibil fara constientizarea amandoura, daca reusim sa-i facem constienti ca violenta domestica afecteaza cel mai mult copii eu cred ca ar fi o reusita(daca isi iubesc copii).
      Eu am un caz castigat asa.

    • A.Dama zice:

     Ciprian Simuț,
     Fiecare situație e particulară. Rețeta trebuie să fie personalizată… Există oameni care au aceeași boală, dar toleranță diferită la același tratament.
     Îndeosebi copiii ar trebui feriți de violență sau de expunerea la ea.
     Dacă femeia abuzată nu are o călăuzire personală pe care să se bazeze, să ceară îndrumare de la cei ce sunt călăuziți…
     (Adică o chestiune cu n tăișuri. De multe ori chiar liderii spirituali conduc către ruină unele familii, acordând credibilitate unui partener care minte convingător, în defavoarea celui care nu se pricepe să convingă că dreptatea e de partea lui.)
     Asta a fost chiar paranteză!!!
     Părerea mea e că nu e potrivit să se propună rețete generale. Să se cerceteze fiecare caz în parte și să se meargă pe „tratament” personalizat.

     • Ciprian Simut zice:

      corect, sunt de acord cu tine: fiecare situatie are nevoie de tratament specific.

      dar in situatia pe care am descris-o, ce ar trebui sa se faca?

      -daca merge inapoi, risca sa fie omorata in bataie
      -daca nu merge inapoi, ar putea fi acuzata ca nu face TOTUL pentru casnicie, chiar daca doreste in continuare sa rezolve situatia.

     • elisa zice:

      nimeni nu spune ca poate ar trebui ca sotia sa se pocaiasca. 🙂
      daca e o pesoana cicalitaore cu care decit sa stai in casa, mai bine ar fi sa stai sub o streasina unde -ti picura apa-n cap. 🙂

     • eLioR. zice:

      da, nu m-am gandit ca sotul o bate ca nu-i pocaita. de fapt el face o fapta buna, vrea s-o pocaiasca.

     • Ciprian Simut zice:

      bine elisa, dar sa presupunem ca ea nu e cicalitoare si nici nu e rea de gura si nici macar nu barfeste. sa presupunem ca e o femeie cu frica de Dumnezeu dar cu un sot care o bate.

      ea ce trebuie sa faca?

     • Pomisor zice:

      Dumnezeul caruia ea slujeste o va calauzi… Daca ea asculta de Satan sau de Creator se va vedea in rezultate cu siguranta…

     • A.Dama zice:

      Ciprian,
      Aveam un amic mai demult care spunea că „e indecent să dai sfaturi!”.
      Nu că am luat ca principiu spusa lui, dar mă gândesc adesea că tăcerea poate fi de aur.
      Rugăciunea este o soluție. Oamenii trebuie să fie învățați cum să se roage. Femeia care se teme pentru viața ei trebuie să aducă frica înaintea Lui și să-și ceară iertare pentru frică. Ea știe că în jertfa Lui are iertare. Atunci diavolul nu o poate ține legată prin frică. În momentul în care a învins frica, poate să stea față în față cu soțul violent și va ști că i se poate întâmpla doar ceea ce Dumnezeu îngăduie să i se întâmple.
      A cere călăuzire înseamnă a sta în ascultare…
      Eu NU spun să meargă acasă. Eu NU spun să stea deoparte o vreme. Uneori te mai poți pronunța dacă cercetezi cazul și dacă ceri călăuzire.
      Eu SPUN să fie feriți copiii de scenele de violență.
      Iar ceea ce va face femeia, să facă doar în ascultare de Dumnezeu. Fiecare credincios trebuie să aibă o călăuzire. Dacă nu o are direct și personal, atunci o primește prin cei din proximitate, prin liderii spirituali, care au călăuzire și autoritate…

     • Ciprian Simut zice:

      @adama,

      este binecunoscut exemplul femeii care a indurat batai pana cand sotul a omorat-o. pe mormantul ei sotul s-a pocait.

      foarte bine, dar nu e o regula. unora nu le va parea rau niciodata. vedeti statisticile.

      eu nu cred ca se merita sa trimiti o femeie in gura lupului din orgoliu sau pentru pastrarea vreunei aparente.

      pentru ce sa pierzi o viata care ar putea aduce roade si mai mari castigandu-l pe sot si ramanand in viata pana la capat.

      1.ar fi indicat sa definim ce inseamna dragostea pe care o cere Dumnezeu barbatului in Efeseni 5:25
      -barbatul sa isi iubeasca nevasta cum Si-a iubit Cristos biserica si S-A DAT PE SINE PENTRU EA, adica a murit din dragoste pentru ea.

      -cand un barbat bruscheaza o femeie, sau, mai grav o bate, da dovada de o miselie ieftina, de infantilism, rautate, samavolnicie si LASITATE.
      -un barbat care loveste o femeie este o spurcaciune si un om fara minte
      -in acest caz, nu da dovada de pic de barbatie ci de LASITATE

      -deci, unde dragostea jertfitoare a barbatului
      -Cristos Si-a batut din dragoste mireasa?
      -Si-a abuzat Cristos biserica?

      -niste oameni fara capatai se dau mari barbati in familie, isi lovesc sotiile si apoi le ameninta ca daca vor spune le omoara. mare dovada de barbatie! sa fie macar un gram de barbat si sa recunoasca ca o bate!

      2.poate nu ar strica nici sa definim ce inseamna
      „femeia sa se teama de barbat” sau sa fie supusa
      -o femeie inteleapta nu isi va lua lumea in cap inaintea lui Dumnezeu in casnicie
      -din contra, isi va intelege rolul inaintea lui Dumnezeu si fata de barbat
      -va fi ajutorul potrivit pentru ca sotul nu e atotputernic ci limitat si are nevoie de ajutorul femeii!
      -dar, ca sa nu spuneti ca sunt mare destept:
      sa spuna un pastor ce inseamna a fi supusa barbatului

      -atat pot spune: nu inseamna a fi terorizata, abuzata, batuta, transformata in sluga si loc de infundat injurii.

      C.pentru toti cei care se dau mari barbati, mai intai sa isi iubeasca sotiile precum Cristos biserica, si asta sa se vada din fapte, inclusiv murind pentru ele … din dragoste. In rest, vorbim doar despre barbati lasi si slabi la minte.

 12. elisa zice:

  Liviu,
  asa e , Hristos ne scoate de sub autoritatea legii,
  dar citi pot spune, nu mai locuisc eu ci Hristos traieste in mine?
  Asta inseamna ca sunt un om care nu vrea sa-L supere pe Domnul,
  om care doreste sa fie semerit ca El, sa fie supus Stapinului ca si El,
  sa-L asculte precum El pe Tatal.
  A dori sa implinesti :Legea nu e un lucru rau:”Sa nu credeti ca am venit sa stric Legea sau prorocii”
  „pentruca nu cei ce aud legea ci cei care o implnesc vor fi socotiti neprihaniti”
  Noi trebuie sa implinim Legea stramoseasca; sa iubim, iubind facem tot ce tine de noi, ca sa se vada dragostea noastra.
  Mai pe scurtatura: cine traieste prin Duhul Sfint nu mai este niciodata pricina de pacatuire; pentru ca faptele sale sunt facute din iubire de Stapinul.
  De aceea el nu va sta impotriva celor care fac atit cit au inteles: cauta sa nu supere pe Domnul respectind si cautind sa implineasca ceea ce au inteles.
  Dac ei au inteles ca trebuie sa faca anumite lucrurui din dragoste pentru Domnl, e gresit sa-i consideram legalisti .
  Duhul Domnului ne da fiecaruia intelepciune, numai ca fiecare e la un moment dat pe o alta treapta.
  Vrem sa facem ceva, ii vom ajuta iubindu-i , nu aratindu-le cit de duhovnicesti suntem noi fata de ei.
  Ca nu cumva slobozenia noastra sa fie inteleasa gresit.

  „fereste-te de carne toata viata, daca fratele tau cade.’
  ..sa n-o maninci toata viata ,zice, realizati ce inseamna asta?
  cita dragoste trebuie sa avem;
  ori nooooi, desavirsitii,nuuuu, tragem cu paru-n ei, ca nu au inteles inca slobozenia, decit ea inteleasa gresit, mai bine fara;
  noi nu mai triem ca sa ne placem noua insine,
  noi nu traim incit sa le fie de folos slobozenia noastra celor slabi, care cauta saracii sa implineasca cit pot Legea, din dragoste pentru Domnul.
  Nu ca ei ar cauta mintuirea prin fapte, dar ei atit au intelesca trebuie sa asculte nemijlocit in toate; noi astia sloboziti suntem plini de pacatul mindriei, daca nu ne stapinesete umilinta, degeaba om fi noi slobozii lumii.
  Intotdeauna se vor ridica cei care isi zic ca-s impotriva Legii; aici limita este foarte delicata; asa cum ne-a explicat si apostolul Pavel: crezindu-ne slobozi facem din slobozenia aceasta o pricina de rautate, de cadere;
  atunci ce rasplata vom primi:
  piatra de moara legata de git.
  Vai de cel prin care vin mijloacele de smintire, mai bine li s-ar fi legat o piatra de moara de git si ar fi fost svirliti in mare!!!!!

 13. Maria zice:

  …atata vorbarie si atata „spiritualism” cand nu e cazul! Ba ca poate a fost „abuzat” cand a fost mic…apoi sa-i treaca ca e destul de mare si sa-si asume responsabilitatea faptelor lui!!!

 14. naomi zice:

  Nu numai femeile o incaseaza ci si barbati

 15. Rodica Botan zice:

  Mai Pomisor…un om abuzat nu mai poate gindii la parametrii la care gindeste un om liber. Asa se intimpla in familie cind unul este abuzat pentru timp indelungat, asa se intimpla cind cineva este abuzat de un pacat oarecare care pune stapinire pe el. Cineva TREBUIE SA IL AJUTE SA IL SCOATA DE ACOLO CA SINGUR NU POATE. OMENIREA INTREAGA SI TU INCLUS IN EA ERAM LEGATI DE PACAT PINA N-A VENIT DOMNUL iSUS SA NE ELIBEREZE. CE VORBESTI, VORBESTI CA NU STII

  • Pomisor zice:

   Daca el insusi nu realizeaza situatia in care este si nu accepta responsabil greselile facute scotandu-l cu forta de acolo nu rezolvati nimic: va ajunge din nou in aceeasi situatie chiar foarte repede… Singura entitate care poate salva un om abuzat este Dumnezeu si El chiar scoate daca … isi recunoaste greselile si se lasa de ele (se pocaieste)…

   De ce credeti ca in Apocalipsa doar cei care inving primesc cununi? Restul – nimic! Este drept? Eu zic ca da… Pentru ca Dumnezeu nu gandeste sentimental… ci dupa regulile Lui…

   • Ciprian Simut zice:

    da, Dumnezeu este imuabil, este o entitate rece, iar Duhul, de fapt, nu poate fi intristat, e doar o figura de stil. Good Lord!

    • Pomisor zice:

     Nu am zis niciodata ca Dumnezeu este indiferent… De fapt nu au trecut 2 saptamani macar de la evenimentul Sofia care a demonstrat CLAR ca Dumnezeu poate interveni oricand este rugat… Sau palma data de eveniment a si fost uitata domnule calvinist?

     • Ciprian Simut zice:

      auzi Pomisor, inainte de acuze cu palmi si prostii arminiene, vezi ce teorii folosesti si apoi da-ti cu parerea.

      in primul rand, tu esti prins in obsesia legalista si arminiana, indiferent ce iti spun eu, tu tot asta o sa ridici in slavi. foarte bine, e parerea ta.

      in al doilea rand, citeste macar odata inainte sa postezi logica argumentelor tale ca sa acuzi pe drept nu pe fluturasi.

     • Ciprian Simut zice:

      iar o intorci aiurea:

      -problema nu era daca Dumnezeu intervine ci daca Dumnezeu simte sau este nemiscat emotional.

     • Pomisor zice:

      Domnule Ciprian Simut teoria mea este si va ramane una singura: Adevarul.

      Incercati sa o folositi si dumneavoastra! Nu veti regreta va asigur!

     • Ciprian Simut zice:

      cu argumente ca acestea nu veti face decat sa evitati, ca de obicei, raspunsul.

      acuza pe care mi-o aduceti, cum ca nu as incerca sa caut adevarul e jignitoare, dar din fericire nu ma simt. puteti crede in continuare ca detineti adevarul. mult spor!

     • Pomisor zice:

      Adevarul nu se detine, se urmareste (ca o persoana ce este) si numai in calitate de slujitor… Asa ca o teorie nu poate da adevarul pentru ca adevarul este o persoana…

     • Ciprian Simut zice:

      bine pomisor, e foarte frumos ce ai scris, e drept.

      dar, e din nou, o ocolire eleganta a subiectului.

     • Pomisor zice:

      In momentul in care veti umbla in lumina multe din intrebarile pe care acum le ridicati vi se vor parea copilaresti… si veti avea raspunsurile la indemana: direct de la Adevar.

      Dumneavoastra credeti ca ocolesc raspunsul. Gresit. Va arat cum sa il obtineti.

  • Sanyi zice:

   Rodica, in cateva cuvinte, as vrea sa-ti aud parerea. Ce sa faca biserica sau conducerea bisericii cu un „frate” care isi bate sotia? Sa fie acel barbat si din biserica baptista.

   • Pomisor zice:

    In functie de gravitate o biserica, prin conducerea ei, poate lua masuri de la nimic la apelarea politiei… Ultima in cazuri extrem de grave dupa ce alte metode (discuti, consilieri, eventual excluderea de la cina) nu au dat nici un fel de rezultate, in cazul in care politia nu s-a sesizat deja… Aceasta in Romania in care exista un cadru legal potrivit. De preferat este sa nu se ajunga la asemena situatii…

    • Sanyi zice:

     Pomisor, ceea ce spui tu se poate face in alta tara cred eu dar nu in Romania. A fost atac armat la persoana, cei de la TV si ziarele au facut mare valva, raspunsul politiei a fost: daca victima nu depune o plingere la politie nu se poate incepe urmarirea penala impotriva agresorului.
     Daca sotia nu depune plangere la politie de geaba reclama conducerea bisericii din care fac sotii parte.

     • Pomisor zice:

      Corect, insa de cele mai multe cazuri adunarea afla de situatie de la sotie, mai rar din alte surse credibile. Deci reclamantul se presupunea ca exista.

     • Ciprian Simut zice:

      alte surse credibile?

      -genial: sotia presupun ca e o sursa credibila.
      -sotul, din cate stiu eu: ii impune sotiei prin teroare sa nu cumva sa mai spuna cuiva ca e batuta: asta da barbat! care femeie normala nu ar vrea sa fie cu un astfel de BARBAT!

   • Rodica Botan zice:

    Raspunsul la aceasta intrebare nu este exact raspunsul la situatia deja existenta- dar – pina si acest mic articol are un rol fantastic in a educa oamenii: barbati si femei- ce anume vrea Dumnezeu de la noi. De la fiecare. S-a vorbit prea mult despre supunere si nimic despre restul. Sint biserici la care asta era textul de la nunta…si exista mentalitati in unele familii ca baietior li se trece orice cu vederea…si barbatilor la fel. Se uita faptul ca daca femeia ii este supusa barbatului,barbatul trebuie sa fie supus Domnului…ca altfel nu exista stabilitate, echilibru. Ca daca un barbat ia atitudine bazat pe taonele lui si nu bazat pe Scriptura, se duce toata pravalia pe apa simbetei. De aia scoala asta de barbati ce o face Marius mi se pare importanta. Nu vorbesc de exceptii – ca sint tot felul de oameni- dar ca femeie- pot sa spun ca o femeie iubita si apreciata si respectata va fi supusa barbatului ei de placere- nu de forta.
    Nu stiu exact ce se poate face cu barbatul ala care nu stie sa fie supus Domnului dar care cere supunere oarba sotiei- ca si omul ala care datora multi bani si este iertat si apoi stringe de git pe datornicul lui…cred ca aia trebuie sa i se faca…sa fie pus la respect ca sa invete si el ceva…Formula trebuie respectata in totalitate- Esti supus Domnului si apoi poti sa ceri supunere sotiei…

    • Rodica Botan zice:

     Si mai cred eu ca dreptul la „drepturi” vine dupa dreptul la responsabilitati…in exact ordinea respectiva. Asta trebuie sa fie parte din educatia oricarui om. Unii insa se arunca doar la drepturi…

    • Sanyi zice:

     Rodica, asteptat un raspuns clar de la tine, insa observ ca nici tu nu ai o solutie pentru barbatii (pocaiti) care isi bat sotiile.
     Pentru acesti barbati biserica are o singura solutie „post si rugaciune” partea cealalta ramane la atitudinea sotiei, cat poate rabda, in alte ordine de idei, sa ne fereasca si sa va fereasca Domnul de un astfel de sot.

 16. Rodica Botan zice:

  Sint pe acilea oameni care au mai trecut prin viata si prin locuri mai putin placute…stai cuminte si nu da lectii unde stii numai teorie. Suna fain teoretic si corect…teoretic insa…

  • Pomisor zice:

   Cu ce ocazie au trecut pe acolo?
   Si eu pot spune din experienta ca intr-o zi neavand de lucru am trecut prin zone din Bucuresti unde simteam ca Dumnezeu nu ma vrea si evident ca rezultatele nu s-au lasat asteptate prea mult… ca m-am trezit usurat de un telefon, multumesc ca doar atat… Nu orice loc si orice fapta iti sunt permise…

 17. Rodica Botan zice:

  Pomisor…vrei radiografia de la coastele rupte? Sau ce anume te va convinge?

  • Pomisor zice:

   Nu vreau sa vad, nu consider necesar. Oricum nu cunosc detaliile asa ca ma abtin de a face decalaratii.
   Intr-o cearta fiecare parte se considera cea care are dreptate dar este necesara raportarea faptelor fiecaruia la Lege si atunci se vede cum stau lucrurile… Nu m-ar mira ca fiecare sa fie gasit mai putin drept decat se considera…

   Daca o femeie crestina este abuzata complet pe nedrept are un Dumnezeu care ar trebui (si daca ea este cu adevarat nedreptatita chiar intervine) sa o scape sau sa ii arate calea de rezolvare…

 18. Rodica Botan zice:

  Nu era vorba de ce face Dumnezeu pentru femeia aceea- era vorba de atitudinea celor din jur. Stii ca e pacat sa faci rau- dar tot pacat este sa vezi o nelegiuire si sa te faci ca n-o vezi- Ai si tu o responsabilitate cind vezi ca se petrece o nedreptate in fata ochilor tai. Nu crezi? Cind stii sa faci binele si nu-l faci? Era in discutie textul de la inceput. Sa fi prezent la o astfel de situatie. Si sa ramii un spectator mut. La noi la Petrosani un student a omorit intr-o seara pe prietena lui si pe mama si pe tata. Locuiau intr-un apartament la blog- unde nu poti sa sughiti ca te aud vecinii. Nimeni…NIMENI nu s-a sesizat…

  • Pomisor zice:

   Si daca intervi trebuie sa fi suficient de intelept sa: 1) nu faci mai mult rau decat s-ar face in lipsa interventiei; 2) nu te compromiti pe tine (ca daca iti compromiti viitorul tau intervenind, este o afacere foarte proasta ca degeaba te numesc oamenii un erou cand Dumnezeu pune calificativul „Neintelept”)…

   In cazul expus vecinii ar fi trebuit sa sune la politie…

 19. Rodica Botan zice:

  Treaba cu compromisul mi se pare absolut …am sa trec peste cuvint. Este vorba de bine si de rau…nu poti fii mai compromis in fata lui Dumnezeu decit atunci cind alegi sa nu intervii in favoarea binelui. Sau …nu intervii decit daca pica bine la rezumeul tau? Altfel stai cu miinile incrucisate cind vezi ca se face nedreptate?

  • Pomisor zice:

   Si care este binele si care este raul? Stiti sigura cum este balanta dreptatii? Aveti certitudinea ca ceea ce propuneti este bine? Aveti idee cati oameni foarte bine intentionati au sfarsit extrem de rau amestecandu-se unde nu era treaba lor? Aveti idee ca multi ticalosi au profitat de aceste naivitati?

   Dar ce parere credeti ca imi fac eu de „un ajutor potrivit” care ii ajuta pe cei care o iubesc sa ajunga in mormant???

   • Rodica Botan zice:

    Pomisor…ai dreptate…la El este balanta…Dar El este Mirele nostru…
    Poate uitindu-ne cum procedeaza El cu mireasa Lui, vom intelege catre ce ideal ar trebui sa privim si noi. Mireasa Lui deocamdata nu este nicaieri aproape de perfectiune…si daca va fi vreodata este pentruca El o va spala in singele Lui…si asa o va prezenta Tatalui.
    Sint multe lucruri care imi vin in minte dar citeva ar fi ca: El ne da libertate absoluta de alegere; nu forteaza nimic- si nu vrea nimic de forma- daca nu ne comportam intr-un anume fel pentruca il iubim- n-are nevoie de o ascultare superficiala sau de ochii lumii. Nici macar nu se gindeste la „reputatia” Lui in fata fiintelor ceresti…uite cite prostii facem in zilele astea…si ne dam drept mireasa Lui- si inca –INCA…are rabdare cu noi si nu ne-a luat la palme…si nu a strigat dupa noi…”las ca …veniti voi acasa”…

    • Pomisor zice:

     Doamna Rodica, Domnul Isus nu recunoaste ca fiind parte din Biserica Lui pe cei care Il dezonoreaza. Cititi Apocalipsa 2-3 si veti vedea ca oamenii care nu Ii fac cinste sunt lepadati si nu ajung Acasa (adica in cer). Si nu este vorba de reputatia Lui cat de consecintele directe ale faptului ca punand in conditii de rai un om rau acesta transforma raiul in iad (omul sfinteste locul nu locul pe om…)…

     • Rodica Botan zice:

      Pomisor…nu noi ii alegem care sa mearga in rai…Biblia e plina de oameni pacatosi care au renuntat la pacat si mai pe urma s-au pocait. Domnul are rabdare cu fiecare din noi . Si Unul singur e bun…Si pe meritele Lui ajungem acolo…
      Iar… „omul sfinteste locul” nu este verset biblic…Cind se intimpla asta este pentruca Domnul sfinteste omul care sfinteste locul…

     • Pomisor zice:

      Nu noi ii alegem, foarte corect… Totusi pana la venirea Domnului care dupa toate evidentele va avea loc la pecetea a sasea trec primele cinci… in care crestinii vor fi cernuti… ca nisipul de pietre…

      Daca omul asculta de Dumnezeu se va sfinti… Sfintirea nu este doar un act al lui Dumnezeu, trebuie sa fie facuta „cu acordul omului”…

 20. DRAGO zice:

  URARE PENTRU FRATII CRESTINI!

  Ahoo.. Ahoo.. surori si frati
  Stati putin si va calmati
  Si-n loc de etichetari
  Pune-ti “sfinte sarutari”.

  Dragostea sa creasca-n voi
  Aratind ca oameni noi
  Ca sintem nascuti din nou
  Din Cuvint si nu din om

  Ia mai minati mai…
  De prin munti si de prin vai
  Suflete sa adunati
  Si la Domnul sa-i chemati

  Si din zori de dimineata
  Sa-i treziti din somn la viata
  Iar prin Duhul sa-i imbarbatati
  Ca sa ne devina frati

  Prin Isus sa devenim
  Epistole vii sa fim
  Si-nmprejurul nost sa fie
  Numai dragoste si armonie

  Iar la anul care vine
  Sa ne pregatim mai bine
  Pentru-a Domnului venire
  Imbracat ca si un Mire

  Biserica s-o rapeasca
  Catre bolta cea cereasca
  Si la Tatal s-o prezinte
  Imbracata-n haine sfinte

  Ca-mpreuna cu El sa fie
  Numai in sfinta-n imparatie
  Cea fara de sfirsit
  Din infinit la infinit

  Deaceea ,surori si frati
  Sa nu fim capre si nici tapi
  Ci doar mielusei,oite, oi
  Cum ne vrea Domnul pe noi.

  Iar la judecata mare
  Sa ne zica la fiecare
  Treci la Dreapta, sluga buna
  Ca ti-ai cistigat cununa

  Frati surori nu incetati,
  Domnului sa va rugati
  Si la anul care vine
  S-auzim numai de bine

  Roade sfinte sa rodim
  Pe Isus sa-l proslavim
  Find rascumparati prin Har
  Si prin jertfa pe Calvar.

  Eu inchei a mea urare
  Si doresc la fiecare
  UMPLERE CU DUHUL SFINT
  SI RAPIRE IN CURIND.

  Amin!..Amin!..

 21. Marius David zice:

  dragul meu, dacă voiam să preiau eu vreo postare de pe alte bloguri, o preluam.
  V-aşi ruga să nu îmi mai împănaţi blogul cu postările altora. No offense, dar încalcă şi legile bloggingului dacă preluaţi un articol în întregime fără permisiunea autorului şi mi-l plasaţi mie acilea.

  Ce spuneai? De cînd s-a trezi Ton nimeni nu mai doarme…
  Ba să fim noi sănătoşi… pe sforăite… se doarme.

  Cine s-a trezit… Vorba lui Silviu Tatu… Trezit, acrit sau expirat?

 22. calin zice:

  Paul Negruta intr-o predica spunea de obiceiurile maramuresene in care sotia care nu primea bataie de la sot nu era iubita de acesta. Bataia era un semn ca barbatul iubeste femeia. Totusi mi-ar place sa-treb o maramurasanca, col de la munte, daca ii face placere bataia ori ba?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.