Ceva mai clar și drept, negru pe alb, despre o pisică gri de stînga – un articol în ZF de Iulian Anghel

Iulian Anghel face un exercițiu de alfabetizare cu noi cu toți, dar în special cu cei care au votat USR/Plus, crezînd că votează ceva de dreapta. Românul este pasional, visceral, nu are aplecare spre informație și nu își ia deciziile educat, rațional. Nu prea citim platforme politice, este adevărat? Ascultăm talk-show-uri. O întrebare necesară: CINE SÎNTEȚI VOI? O întrebare pe care trebuie să o punem tuturor politicienilor și partidelor politice oricînd, nu numai în preajma votului.

Problema felului în care trebuie înţeleasă comunicarea este lămurită de multă vreme.

O face cu o enormă claritate Roland Barth, filosoful care a întemeiat semiotica moderna. O face apoi Umberto Eco şi mulţi alţi învăţaţi, dar un lucru este clar: există un “semnificant” şi “semnificat” şi, desigur, un “cod”. În cel mai banal mod cu puţinţă: eu sunt ăla şi vreau aia, iar tu înţelegi ce spun eu, în baza codului ştiut de amândoi.

Dar nu! Cică nu contează culoarea pisicii, atâta vreme cât prinde şoareci. Adică eşti proeuropean şi cu asta basta – să te voteze poporul!

Păi, hai să o luăm altfel. Pisica prinde şoarecii cui? Pentru că noi am avut o pisică ce prindea şoarecii vecinilor şi ni-i aducea nouă în casă şi-i scăpa pe sub pat, de nu mai ştiam noi, copiii, pe unde să fugim de groază.

Cică nu înseamnă nimic doctrina, dacă prinde şoareci. Dar, dacă eu, pe drumurile de munte, pun aceleaşi semne pe toate cărările? – că sunt proeuropean şi, dacă tot ajungi în vârf, unde e Europa, ce mai contează cărarea? Aşa să fie oare?

Citește întreg articolul AICI

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în dulce Românie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.