Nu chemați corul de bocitori! ”Există viață și după Referendum!”

Da! Îmi pare rău că iar am avut dreptate! Credeți că mă dau mare acum după rezultate? Nu! Uitați-vă la emisiunile mele Credo, realizate cu mult înainte de acest eveniment politic. Am spus-o de anul trecut: am gheață în spate. Nu vom face quorumul. Vom avea referendum, dar românii nu vor veni!

Șocați? Uimiți?

sursa facebook

Spuneam unei biserici săptămînile trecute ce se va întîmpla!

Auzeam un vuiet de ”nuuuu” în sală … Mi s-a și spus: ”Nu înmuiați inima poporului, măcar să credem!”

Am răspuns:

”Îmi pare rău, nu sînt necredincios, sînt realist, sînt mai bine conectat la realitatea din stradă decît dumneavoastră! Am făcut presă, fac presă, știu ce putere are presa și cît de ușor influențabil este românul! Nu, nu pot crede ce nu se poate crede!”

Bine ați ieșit afară din bula informațională, dragi coreligionari, dragi creștini!

Trăiți pe facebook, trăiți pe rețele, trăiți în grupuscule în care avem ”părtășie” noi între noi, în mici secte informaționale și avem oglinzile dinspre realitate complet deformate.

Coborîți între oameni, vorbiți cu ei, mergeți în Oltenia profundă, în Dobrogea, în Moldova, între Vasluiul, atît de batjocorit de cei de la TNR, și Galați!

Bun venit în confruntarea cu realitatea! Acum pornim de la ZERO! Acum știm ce și cum!

Unii dintre noi sîntem mai sceptici, mai puțin entuziaști la idei precum cea de ”popor creștin” și nu sîntem impresionați deloc de ”baba lui Țuțea” sau de poveștile de adormit pseudointelectualii spuse de Dan Puric. Poporul român nu este poporul polonez, nici slovac, nici croat. Vorba unui prieten: priviți pe stradă. Uitați-vă cum se îmbracă polonezele, femeile din Slovacia sau Slovenia sau Croația. Priviți la nația noastră. Sîntem mult mai adaptabili, mult mai ușor de mișcat spre noi modele sociale și mult mai ușor de cioplit după chipul și asemănarea Europei. Românul nu este conservator, nici tradiționalist, este adaptabil, se pleacă cu vîntul, se duce cu mulțimea, se integrează în peisaj imediat. Este nepăsător, nu tolerant!

Unii dintre noi avem mai puțină ”credință de mutat munții”, cum se exprima recentissime un prieten. Există unii dintre noi care caută serpentinele și încearcă să facă tunel acolo unde nu putem muta granitul. Probabil asta trebuie să încercăm să facem de acum încolo, în loc să ne culcăm liniștiți. Dacă Referendumul ar fi fost validat, ne-ar fi făcut și mai rău triumfalismul nemotivat. Ne-am fi culcat din nou pe urechea surdă la realitate.

Referendumul acesta nu este boala, nu este virusul, este numai termometrul care ne-a arătat cît sîntem noi românii ”apărători ai valorilor tradiționale”, noi cei care am stat în calea turcilor și am apărat creștinătatea et c. Știți bine retorica!

Acum în sfîrșit s-a terminat cu mitul poporului creștin de 2000 de ani, care nu are nevoie de evanghelizare. Să nu vă mai aud!

Asta e! Duș cu gheață!

Deșteaptă-te, creștine!

Există viață și după Referendum!

Să ne ducem din nou la armele prin care Biserica a biruit întotdeauna întunericul: post și rugăciune pentru țară, Cuvîntul Evangheliei și Lumina lui Cristos.

P. S.: deocamdată îmi păstrez concluziile referitoare la cauzele căderii referendumului pentru mine. Acum nu ne face niciun bine căutarea vinovaților și cauzelor. Să ne răcim mințile și să ne liniștim.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în dulce Românie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

36 de răspunsuri la Nu chemați corul de bocitori! ”Există viață și după Referendum!”

 1. Dan B zice:

  Profund dezamagit de rezultat, de atitudinea meschina din partea opozitiei si, mai cu seama de decadenta morala a neamului meu, ceva imi spune totusi ca umilinta asta este (sau poate fi) mai benefica decat victoria scontata …

  • Iosif Barna zice:

   Si eu cred acelasi lucru.
   Desi ma doare rău de tot, am aceeasi parere cu dvs.
   De data asta sunt de acord cu Marius Cruceru.
   Stim precis unde suntem.

 2. dorin zice:

  La cauze puneti si pe asta: unii predicatori citeaza mai mult pe Andrei Plesu decat pe Hristos!

 3. Ioan C. zice:

  Finalul referendumului nu e chiar o surpriză după mizeria aruncată împotriva B.O.R. pe blogurile așa-zis ortodoxe, dar în fapt aservite politicilor Kremlinului.
  Spre cinstea lor, protestanții nu au publicat mizerii de acest fel, deși sunt destule dispute religioase între ortodocși și protestanți.

 4. Iosif Barna zice:

  La referendumul ăsta am pierdut trei prieteni din copilarie, nașul de la cununie, cu nevastă-sa cu tot, câteva rude, intre care un văr cu care am facut echipa cațiva ani. Unul din ei m-a injurat ca m-am dus să votez., spunând-mi ca sunt sluga lui Dragnea si un bou extremist. Norocul lui e ca eu mi-am lăsat înjurăturile pe schelă in urma cu ceva vreme, că dacă le aveam la mine îi mai trăgeam si un șut in dos de-i săreau mucii. Cu exceptia unuia singur, toti au fost crescuti in familii de credinciosi baptisti. Cu mentiunea ca, spre deosebire de ei, eu n-am mai dat pe la biserica de multi ani.
  Nașul meu mi-a explicat superior că: dacă Andrei Plesu iși permite să greșească in optiunea lui, atunci isi permite si el să greșească. Asta era argumentul lui suprem. Un apel la autoritate pe care orice bou il putea spune lui Aristotel. Mai exact, argumentul lui e că stă cu capul infipt in dosul lui Pleșu. Si-i place la nebunie. Ca e inteligent.
  Spuneti-mi domnule Cruceru, cum se face ca o tema ca asta a sfarsit prin a dezbina oamenii in asa hal incât nu te mai poti intelege nici cu cei pe care ii cunosti de o viată?
  Spuneti-mi dvs, ca dupa aia va spun eu.

  Sunt de acord cu mare parte din ce spuneti in articolul ăsta.
  Spre deosebire de ălalalt.
  Eșecul acestui referendum pe mine mă doare fizic.

  Ps. Mm trimis un mail cu nr de telefon si rog scuze daca limbajul meu deranjeaza.
  uneori sunt mai rupt la gură.

  • Marius David zice:

   Pe mine mă bucură într-un fel eșecul. Cred că avem mai multe de cîștigat dintr-un referendum pierdut.
   1. Ne vindecă de triumfalisme ieftine. Ah, cît s-a călărit calul referendumului înainte, să vedeți ce eroi ar fi apărut după …
   2. Ne face să ne regîndim lupta ca oi în mijlocul lupilor și sare și lumină
   3. ne unește, creștini fiind, pentru că avem acum cauze comune
   4. s-au dat pe față gîndurile multor inimi.
   5. s-au ridicat probleme pe care nu le discutam pînă acum, probleme extrem de util de discutat în spațiul public cu mult curaj.
   iată numai cîteva avantaje.
   timpul nu mai poate fidat înapoi, cutia s-a deschis.

   • Marius David zice:

    iată, reiau un comentariu a lui avocatului Paul Susman,

    Vești bune în ciuda ne-validării referendumului:

    Cu toate că referendumul a fost un eșec din mai multe puncte de vedere, acest demers luat în ansamblul, nu, deoarece și-a îndeplinit scopul. Termenul ‘soți’ este de acum înainte a fi interpretat ca uniunea dintre un bărbat și o femeie. Prin decizia 539 din 17 septembrie 2018, CCR a facut o interpretare indirectă a termenului ‘soți’, punctul 29…”Prin înlocuirea sintagmei „între soţi” cu sintagma „între un bărbat şi o femeie” se realizează doar o precizare în privinţa exercitării dreptului fundamental la căsătorie, în sensul stabilirii exprese a faptului că aceasta se încheie între parteneri de sex biologic diferit, aceasta fiind, de altfel, chiar semnificaţia originară a textului consacrat în Constituția din anul 1991″.

    Această interpretare a fost dată de CCR EXCLUSIV ca efect procedural al inițiativei celor peste 3 milioane de cetățeni de a revizui Constituția. Totuși decizia este definitivă și de aplicabilitate generală. Dupa cum spunea chiar jud. Danileț, codul civil nu va putea fi modificat pentru a da dreptul la căsătorie persoanelor de același sex fără modificarea actualei Constituții, iar orice instanță va fi ținută de a aplica interpretarea pe care a dat-o CCR în decizia mai sus menționată. Prin ea, CCR a stabilit astfel că nu există prin interpretarea termenului ‘soți’ un drept la căsătorie al persoanelor de același sex.

    Mă veți întreba de ce am avut atunci nevoie de referendum? Simplu, această jurisprudență ar/va putea în timp fi schimbată prin votul a 5 judecători (din totalul de 9), ca în cazul altor State prin evoluția dreptului – de unde și necesitatea de a fi avut precizarea în Constituția Romaniei. Judecătorii de acum s-au arătat totuși conservatori, deci nu cred că se întrevede o astfel de schimbare radicală a jurisprudenței curând.

    Până atunci, în Romania, Constituția României stabilește limitele căsătoriei la o uniune dintre un bărbat și o femeie (prin interpretarea Curții Constituționale a României din decizia mai sus menționată ).

    Paul Susman

    • Todea Mihai Sorin zice:

     Dle Paul Susman, afirmati:

     #Judecătorii de acum s-au arătat totuși conservatori, deci nu cred că se întrevede o astfel de schimbare radicală a jurisprudenței curând.#

     Sa nu uitam ca a existat si o opinie separata a individului care se semneaza mai jos si care a opinat in contrariu.

     Iata textul legal
     OPINIE SEPARATĂ
     la Decizia Curţii Constituţionale nr.539 din 17 septembrie 2018

     În dezacord cu opinia majoritară, considerăm că iniţiativa legislativă a
     cetăţenilor intitulată „Lege de revizuire a Constituţiei României” trebuia respinsă şi
     constatată neconstituționalitatea dispozițiilor modificatoare ale art.48 alin.(1) din
     Constituție, motivat de încălcarea art.152 alin.(2) din Constituţie, întrucât acestea
     suprimă dreptul la căsătorie și garanţii ale acestuia…
     argumentand ca
     „Dispoziţiile
     constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate
     în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu
     celelalte tratate la care România este parte”, iar potrivit art.20 alin.(2), „Dacă există
     neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale
     25
     omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările
     internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin
     dispoziţii mai favorabile”
     si prin
     discriminarea dintre cupluri necăsătorite de același
     sex și cupluri necăsătorite de sex diferit, bazată doar pe orientarea sexuală,
     constituie o discriminare interzisă potrivit Convenției. …
     si altele si concluzionand astfel

     Pentru toate aceste argumente, apreciem că „Legea de revizuire a Constituţiei
     României” încalcă limitele revizuirii prevăzute de art.152 alin.(2) din Constituţie,
     astfel că trebuia respinsă, ca neconstituțională.
     Judecător,
     Daniel Marius MORAR

   • Iosif Barna zice:

    Pe mine ma bucură printre lacrimi.
    – Lacrimile, pentru ca fetița mea si toti ceilalti multi copii – asa cum spunea Catalina – vor fi ca niste mieluți intre lupi si hiene.
    – Bucuria…trista bucurie … pentru ca au cazut măștile. Pentru ca, in sfarsit putem intelege ce vrea sa spuna Domnul nostru atunci cand spune:

    ”n-am venit să aduc pace, ci sabie. Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra sa.”

    Iata adevaratul punct de turnură al vietii de credință. Momentul in care constientizezi ca o idee fundamentală e mai importantă decat parerile unui tată, a unei mame, soacre sau a unui pârlit de nă-naș care sta cu capul infipt in dosul lui Pleșu…
    S-au separat apele. Știm fiecare cu cine avem de-a face si pe cine contăm.

    Referendumul asta i-a impartit pe oameni nu in doua tabere ci in trei. Pe de o parte suntem crestinii lucizi – care nu mai pot fi dusi de nas oricum – pe de alta parte organizatorii lumii noi, cu toate slugile lor, si, pe de alta parte, proștii.
    Idioții si tăntălăii care au stat acasă facând pe desteptii. Masa de manevra. Carnea de tun… Aș mai folosi si alte epitete dar nu pot ca pe aici citesc oameni cumsecade….
    Aștia trebuie treziți. Daca nu cu vorba buna, cu apă turnată in cap. Daca nu cu apa turnată in cap, cu câteva scatoalce peste ochi. Si daca nici asa nu merge, atunci cu un șut in dos, să se ducă invartindu-se unde si-o dus mutul iapa.

    Intr-adevar
    …am venit sa despart pe fiu de tatal sau, pe fiica de mama sa si pe nora de soacra sa.
    Si omul va avea de vrajmasi chiar pe cei din casa lui.
    Cine iubeste pe tata ori pe mama mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine; si cine iubeste pe fiu ori pe fiica mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine.
    Cine nu-si ia crucea lui si nu vine dupa Mine nu este vrednic de Mine.
    Cine isi va pastra viata o va pierde; si cine isi va pierde viata pentru Mine o va castiga.

    Cuvintele astea sunt categorice. Asta e adevarul din spatele lucrurilor.
    Ori la bal, ori la spital.
    Cale de mijloc nu mai avem.

   • Iosif Barna zice:

    Ignatie Trif, Episcopul Husilor.
    In urma cu aproape douazeci de ani l-am cunoscut pe acest inalt prelat. Era tânăr student pe vremea aia. La un simpozion al Asociatiei Transilvane pentru Literatura Română si Cultura Poporului Român (ASTRA) care s-a tinut la Blaj, a avut un discurs de exceptie. Ascultându-l am avut un soi de premonitie si am avut gandul ca acest baiat va ajunge candva episcop sau un bun profesor. Io am cântat vro doua cantece pe versurile lui L. Blaga. Ne-am cunoscut, am schimbat cateva vorbe, ne-am strans mâinile si ne-am despartit. E putin probabil ca-si va aduce aminte de mine. Nu l-am mai vazut de atunci, pâna cand am vazut intr-un articol ca noul Episcop al Husilor a fost intronizat. Nu mai stiam de unde cunosc ochii aia. Ca la vreme cand era student n-avea barbă. Imi părea izbitor de cunoscut. Si pana la urma m-am dumirit. Era fostul student Ilie Trif pe care l-am cunoscut in Blaj…

    Nu m-am inselat atunci in premonitia mea.
    Sa-i dea Dumnezeu sănatate si putere, iar noi sa ne rugăm pentru astfel de oameni.
    Iată ce scrie:

    ” Biserica, prin acest referendum, a primit un semnal puternic că trebuie să se focuseze pe un tip de pastorație de proximitate, frontală, pe înființarea a cât mai multe grădinițe, școli confesionale, centre de catehizare creștină, așa cum sunt în Occident, pentru a oferi o alternativă tăvălugului ideologiei neomarxiste a teoriilor de gen care vor să corupă, cu nesimțire și persuasiune diabolică, mintea și inima curată a copiilor”
    https://www.activenews.ro/stiri/Episcopul-Husilor-Ura-fata-de-un-partid-mai-intensa-decat-dragostea-fata-de-familie-a-dus-la-invalidarea-referendumului.-Masinaria-de-propaganda-a-%E2%80%9Eprogresistilor-a-fost-una-mai-abila-si-eficienta-153008

   • Todea Mihai Sorin zice:

    # ne unește, creștini fiind, pentru că avem acum cauze comune#

    DA,
    Cele mai importante cuvinte ale Preotului Conf. Univ. Constantin Necula spuse pe postul TRINITAS, inainte de Referendum, si aprobate de Victor Banescu ( purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române) si Preot Ionut Mavrichi au fost acestea:

    # Ne-am vindecat de ura confesionala #

    • Marius David zice:

     SErios? Nu cred! Este ceva circumstanțial! Vom reveni cu toții la sentimentele anterioare! Așteptați puțin!

     • Iosif Barna zice:

      Nu e circumstantial. Garantat nu e circumstantial.
      E o premisa.
      Una cum nu a mai existat in toată istoria României.
      Si ea a inceput sa se rostogolească incă de la cazul Bodnariu. Cazul acesta a fost un semnal de alarmă pentru toți părinții si un indicator.
      Peste 100 000 de oameni in stradă pentru cinci copilasi. Pentru prima dată in istoria acestui popor. ( lăsam la o parte razboaiele in care tații am murit pentru viitorul copiilor) Asta e ceva ce vine din altă lume. Nu de la noi.
      De atunci, unii dintre noi – cei mai informati – au inceput sa inteleagă ce sa intâmplă si ce vine peste noi. Altii – cei 3,5 milioane care au votat – au inteles poate mai tarziu. Dar au inteles. Si atitudinea lor nu poate fi lasată de izbeliste.
      Acum premisa asta e la apogeu.
      Eu unul sunt ferm convins ca esecul acestui referendum este ”megafonul cu care Dumnezeu trezeste o lume surdă” ( C.S. Lewis) E unul din acei mari ”ganglioni” care apar, la rastimpuri, in istoria unui popor. De data asta in istoria spirituală a poporului român.
      Dacă crestinii nu inteleg această premisa si nu sunt capabili sa lase disputele dintre ei, dacă o lasă sa treacă fara sa facă nimic si nu fac FRONT COMUN in fata acestei ruine, suntem condamnati. Sută la sută. Va ramane doar acea rămașita care rămâne intotdeauna in picioare indiferent de contextul istoric.
      E o premisă.
      Trebuie sa stim ce să facem cu ea.

      Parintele Necula are un articol dureros. Postez aici o parte.

      ”De azi creștinismul românesc a intrat în minoritate! Cerem să fim tratați ca atare! Iar prima cerere, rețineți, este aceea că familia este alcătuită din bărbat și femeie. Nu, nu pentru că un Cod Civil, care va fi diluat în 3 ore într-un Parlament dezorientat, va mai scrie sau nu că vorbim despre aceasta în chip moral ci pentru că oricât de multă hârtie învelește cadavrul ciopârțit al anatomiei umane, ea rămâne legată de bărbat și femeie. Neam boicotat, nu o dată, de-a lungul istoriei, am ajuns performanța teribilă de a ne boicota de noi înșine, de propria natură și naturalețe. Crucile din cimitire vor spune, cândva, arheologilor viitorului că și în acest Neam au trăit familii. Dacă nu ne-om boicota cimitirele, transformându-le grabnic în autostrăzi”,

      Duminica e pe sfârșite.
      Poate că nici nu va mai fi niciodată o Duminică reală.
      Nu, n-am să mă mai gândesc în timpul Liturghiei cum vă boicotați sufletele. M-am dezlipit de această datorie. Știu. Nu mi-ați cerut-o niciodată, dar mi-au trebuit zilele acestea să înțeleg.
      Nici măcar nu mai e nevoie să ne prefacem de-acum. Știm fiecare încotro ne îndreptăm privirile, care este drapelul sub care slujim”.

      https://www.libertatea.ro/ultima-ora/parintele-necula-dupa-referndum-neam-boicotat-referendumul-a-fost-un-test-in-urma-caruia-am-iesit-pozitiv-la-ura-2417414

 5. Florin zice:

  Cine stie ce s-a ascuns in spatele acestui referendum este bucuros de rezultat. Multi nu si-au dat seama de ce s-a ascuns in spatele acestui referendum. Dragnea a vrut sa modifice constitutia in favoarea politicienilor corupti; si atunci ca sa poata face asta, s-a decis sa modifice si din „soti” in „barbat si femeie” cu privire la casatorie; pentru ca pe motivul ca cei ce merg la vot si voteaza „Da” pentru revizuirea (modificarea) constitutiei zicand ca voteaza pentru ca sa fie casatoria intre barbat si femeie, sa poata schimba si altele in constitutie. De aceea si intrebarea de la referendum se refera la a fi de acord cu modificarea constitutiei asa cum vrea parlamentul

  • Iosif Barna zice:

   Poftim mostră de gandire ”limpede” la domnu Florin
   – dacă Andrei Plesu iși permite să greșească in optiunea lui, atunci ne permitem si noi să gresim. Reformulat, asta inseamna ca dacă Andrei Pleșu manâncă rahat (turcesc) atunci haideti să mâncăm si noi.
   – Dragnea a vrut sa modifice Constitutia in favoarea politicienilor corupti… bla. bla,bla..

   … si putem intocmi o lista intreagă de ”argumente” în virtutea cărora a fost bine că marea grămadă de idioți au stat acasă. Si se mai si bucură.
   ”…ei nu numai că le fac, dar şi găsesc de buni pe cei ce le fac.”
   Fara sa gândeasca vreunul ca tema acestui referendum e o AXIOMĂ si ca impotriva acestei forme de adevar nu exista niciun argument rational – ci doar petarde ilogice la care, dupa cum se vede, pun botul marea grămadă de idioti .
   De fapt , ce vorbesc eu…. Ăștia habar n-au ce-i aia o axiomă…

   Marius Cruceru are dreptate.
   Aceasta e poza neamului nostru in anul de grație 2018. Iar pe mine ma doare in piept, la propriu, si imi vine sa plâng. Si de durere dar si de furie.

   Intr-un fel e bine ca n-a trecut.
   E bine ca n-a trecut.
   Să ne sfredelească pe toti eșecul ăsta. Pe toti cei care mai gândesc si care sunt constienți că trebuie musai sa trecem la treabă.
   Avem multă treabă.
   Ingrozitor de multă treabă.
   Pentru ca, o spun cu toată responsabilitatea, ruina asta se petrece in timpul vietii noastre, în timpul generatției noastre si suntem direct responsabili inaintea lui Dumnezeu pentru ceea ce lăsam in urmă copiilor nostri.

 6. Dan zice:

  sunt multe cauze, suntem si noi slabi si asta e mersul lucrurilor, pana la urma. nu am vazut nici la prezidentiale, nici la parlamentare asa lupta si bani bagati pt boicot. opozitia, in frunte cu USRul e exact aceeasi mancare de peste(peste stricat). sa ne punem nadejdea pe Stanca veacurilor, sa ne schimbam noi si familiile noastre si pe urma putem avea ceva speranta. astept cu nerabdare articolul urmator.

  • Marius David zice:

   Cîteva idei?

   Nu sînt analist politic. Nu mă pricep la politică. Mă pricep la puține lucruri. Din cele învățate din meseria mea (care ține de text) încerc să trag cîteva concluzii după acești aproape trei ani

   Sînt cîteva chestiuni din care cred că avem de învățat pe viitor.

   De ce totuși am ajuns aici?

   Timpul prea lung – între inițierea procesului și ultimul pas. A durat prea mult, aproape trei ani de la inițierea listelor pînă la Referendum. Această supă s-a încălzit și răcit de prea multe ori. Oamenii s-au plictisit, s-au prea obișnuit cu tema, mesajele s-au tocit de-a lungul timpului și retorica acelorași teme a devenit obositoare.

   Timpul prea scurt – între votul din parlament și organizarea Referendumului. Prea puțin pentru organizarea mediatică și de o parte și de alta. De aici violența disperării. Și de o parte și de alta. Într-o lună nici măcar nu se poate rostogoli complet un trend viralizabil.

   Haiduceala mediatică – lucrul care pe mine m-a iritat cel mai mult a fost haiduceala mediatică. Tot felul de personaje s-au apucat să călărească în toate felurile posibile calul referendumului, iritîndu-i chiar și pe ai lor aliați. Prea mulți s-au simțit datori să își pună camera de filmat în față și să îndemne predicard, în stilul ”haideți să haidem”, la vot. Acest tip de acțiune a trecut referendumul pe ”persoană privată”. Am fost întrebat de ce nu fac și eu asta. ”Pentru că unii îl urăsc pe cutare, alții, pe cutare, alții, pe mine, de ce să dăm fețe demne de urît și să personalizăm referendumul?”. Mă tem că unii au folosit referendumul ca să își facă platformă, reclamă, să își adune simpatizanți, să își recupereze fanii pierduți, să își aducă aminte lumea că mai există … Păcat! Așa se poate compromite o cauză comună, prin privatizare.

   Coagularea presei – ah, toți știm. Am predat presă. Cu presa nu cîștigi războiul niciodată. Presa s-a coagulat masiv împotriva acestui referendum. A fost un război inegal. Chiar și presa de dreapta a tăcut sau trădat.

   Trădarea partidelor – partidele acum mănîncă ceapă ca să treacă mirosul de usturoi. N-au mîncat, nici gura nu le miroase. De fapt, vorba (domnului?) Codrin: ”nu decontăm politic, pentru că nu ne-am asumat, n-am pus umărul”. PNL: pe scurt ”Dragnea e de vină!”. Partidele au tăcut strategic. Dar nu vreau să insist mai mul aici, că devin pătimaș. USR?

   Insistența și presiunea prea mare – românului nu-i place să fie presat. Face exact invers. Nu știu, încă nu sînt sigur, dar am bănuiala ca prea multa insistență (prin sms-uri, mail-uri, inclusiv fluturași) n-a jucat un rol prea fast în aceste zile.

   Si ultima, asupra căreia voi reveni: românul n-a fost destul de nervos ca mămăliga să explodeze.

   Eh, astea sînt trecătoare:

   Cauzele reale?

   Ne-am schimbat!

   Ba nu ne-am schimbat!

   Există cîteva trăsături ale poporului român ancestrale, genetice, care ne duc aici.

 7. Onisie Catalina zice:

  Ar trebui sa luptam pt retragerea noilor manuale scolare modificate potrivit ideologiei de gen. Mi se pare un lucru ingrozitor. Cand nici nu se pomenea despre asa ceva in scoli, unii copii mai blanduti din clasa fiului meu erau batjocoriti si li se spunea „gay”. Am stat de vorba cu un astfel de baietel care suferea din cauza batjocurilor. Ce va fi de-acum incolo?

  • Iosif Barna zice:

   Când citesc postul tau incep sa inteleg si mai bine ce inseamna
   ”Iata, Eu va trimit ca pe niste oi in mijlocul lupilor….
   Si nu am nimic altceva a spune decat ceea ce a spus Domnul in continuare.

   Fiti, dar, intelepti ca serpii si fara rautate ca porumbeii.
   Paziti-va de oameni; caci va vor da in judecata soboarelor si va vor bate in sinagogile lor.
   18. Din pricina Mea, veti fi dusi inaintea dregatorilor si inaintea imparatilor, ca sa slujiti ca marturie inaintea lor si inaintea Neamurilor.
   9. Dar, cand va vor da in mana lor, sa nu va ingrijorati, gandindu-va cum sau ce veti spune; caci ce veti avea de spus va va fi dat chiar in ceasul acela;
   20. fiindca nu voi veti vorbi, ci Duhul Tatalui vostru va vorbi in voi.
   21. Fratele va da la moarte pe fratele sau, si tatal pe copilul lui; copiii se vor scula impotriva parintilor lor si-i vor omori.
   22. Veti fi urati de toti, din pricina Numelui Meu; dar cine va rabda pana la sfarsit va fi mantuit.

   Asta cred ca va fi de acum încolo…. la fel cum a fost intotdeauna.
   Nu stiu de ce am crezut ca ar putea fi altfel

 8. Todea Mihai Sorin zice:

  Atata timp cat articolul 48 din Constitutie ramane in formularea actuala…
  Unul din efectele toxice pentru societatea romaneasca este ca ..in timp..prin intermediul mass-media..si a legislatiei obediente UE, Pansexualii..categorie de orientare sexuala in curs de extensie..si care prin definitie nu pot suferi nici de MISOGINISM.. nici de MISANDRIE.. eradicand atfel aversiunea fata de genul opus ..insa care prin aceasta orientare si au asumat responsabilitatea IMORALITATII SEXUALE declarand aversiune fata de SFINTENIE ca si realitate spirituala suprema SINE QVA NON a accederii in vesnicia binecuvantata de DUMNEZEU, ..vor incerca sa si gaseasca parteneri proveniti din familiile NORMALE

 9. Guranda Silvian zice:

  * BILANŢ de PARCURS *

  Cînd am auzit de cele doar 3 milioane de semnături am fost tare surprins: nu era o victorie. Era o îngrijorare. Nu ca o cobe, căci am sperat, mi-am tot exprimat îngrijorarea (m-am ferit să zic temerile). Ei, da, am sperat. Am sperat că Ion și Măria, românul ăla profund, profund de atașat normalităţii, va ieși, va vota cu mult bun simţ și va salva obrazul nației. Pentru o vreme, căci știam că la oraș e paralelă România, paralelă de tot. Ei, uite că m-am înșelat: nașul Pandelică și nașa Reța erau plecați la nuntă și plini de zaibăr. Beoreul să își facă analiza: unde sunt fiii neamului, unde îi mai e tăria aia persuatorie și ce a mai rămas din Gradina Maicii Domnului? Cum își explică imensele cozi la icoana de la Nicula și sînta Parascheva, deodată cu absenteismul la normalitate? Simplu: omul are nevoie de un Djin bun-la-toate, nu de metafizica kantiană, scuzați românismul. De jidani, fie ei chiar răstigniți, fie ei chiar pantokratori, fie ei în costum național și cu tricolorul pe piept, ca pe cupola mănăstirii Recea, s-a săturat. De ei și de porunci sinaitice. Vorba cîntecului: Românașului îi place, punct. Fără tresăriri existențiale, fără procese de conștiință. De aia se și răcorește înjurînd la plural cînd e calcat pe bătătură: hristoșii și dumnezeii mă-tii! Plăcerea și placerea, între astea două se mișcă românașul şi, da, asta e România aia cu adevărat paralelă. Noi nu ne vindem țara, ne vindem sufletul. Ca Iuda. Cum de am sperat? Fiindcă am rămas în urmă. Cu două mii de ani în urmă, atunci cînd am renunțat la Sfînta Treime Bolșevică și la frisoanele abisale ale lui Freud. Atunci cînd am simțit că nu mai pot trăi în cocină, cînd deasupra cerul e de un albastru infinit, și că am nevoie să mă spele lacrimile ca să mă pot agăța de Nevăzutul fără-de-sfîrşit. Ei, da, am rămas în urmă și tocmai am înțeles din statistici că am in jur, asemeni oricărui om normal, alți șapte progresiști. Nu din ăia al căror cap se pleacă – doar încă n-a intrat în noi islamul cu tupeul și sabia, ci numai cu buticuri și șaormerii, ci din ăia care au descoperit că omul nu trebuie să fie mai mult decît animalul despre care li se tot spunea prin școli, inclusiv academice. Și am mai înțeles, într-o străfulgerare, că tot ceea ce îmi mai rămîne de făcut este să îmi sfîrşesc bine alergarea, cu demnitate și, cînd voi pleca spre alte zări, să las în urmă dragilor mei amintirea bradului care moare drept, în picioare, cu fruntea sus, spre înălțimi. În rest, da, mă pot înșela.
  – Semnez cu sînge: Silvian a lui Guranda

  Cluj-Napoca

 10. Todea Mihai Sorin zice:

  Freud, Maslow si Einstein au fost toti evrei..numitorul comun al lor fiind INTELIGENTA iesita DIN COMUN
  Primul e mai cunoscut pentru conceptul sexualitatii incestuoase in triunghiul Oedip (fiu) Iocasta (mama) Laios (tata) numit complexul Oedip ..
  Maslow concepe piramida nevoilor reprezentata intr un mod complex, geometric si stratificat
  iar
  Einstein e cunoscut intre altele si pentru zicerea :
  Un om destept rezolva problema, un om si mai destept o evita..
  Am fi putut evita problemele..
  Asta e.. ne a ramas desteptaciunea..
  No hai la lucru acum..

 11. Denisa zice:

  Pentru mine marea concluziae a referendumului e lipsa evanghelicilor de la vot sau participarea lor activa in tabara numita”boicot”.
  N-am crezut ca unii din cei langa care am stat pe banca la Scoala Duminicala vor putea sustine cu atata tarie boicotul sau se vor indoi de utilitatea referendumului.

 12. Buna seara!

  Destul de multi crestini cu biblia in gura, insa nici unul care sa vina cu o solutie pentru gay. Sunt totusi oameni care, la fel cu toti ceilalti concetateni heterosexuali, contribuie la evolutie acestui stat. Fie prin pozitiile pe care le ocupa in societate, fie prin contributiile banesti pe care le aduc statului.

  Doctrina crestina a bunatatii devine extrem de simpla plin extremismul pe care cei mai multi il arata. Astfel, ea devine un trigger pentru comunitatea gay. Corupte sunt, astfel, toate cele 3 tabere, insesizabil: clasa politica manipulatoare, biserica crestina si comunitatea ei care scoate carbunii din foc si comunitatea gay ca reactie. Toti se pun in ipostaza de apartinatori ai acestei tari: si unii, si altii, si ceilalti.

  Pana mai ieri politicienii romani reprezentau dusmanul comun al majoritatii romanilor, gay sau hetero. Apoi, departamentul de startegie vine cu o idee geniala, desi veche si mestecata deja: divide et impera. Si se ajunge la a cauta exponat care sa pozeze in lup. Caci daca doi caini se lupta intre ei si introduci un lup in tarc, lesne vor uita ei de sfada intre dansii si vor tabara pe lup.

  Iata, deci, cum inversunarea impotriva prostiei si a lipsei de caracter din aceasta tara nu pare sa existe pentru cei mai multi. Pentru ca principiile fiind inexistente la nivel de natiune, suntem precum Dori din Finding Nemo: orice luminita apare in preajma noastra ne face sa uitam intregul.

  Daca va amintiti, am mai spus-o dle Cruceru: Emotii si Sentimente. Coborand din nou in mizeria iscata de traditionalisti si gay, trebuie amintit din nou ca desi ambele tabere s-au aratat extrem de inversunate, nici una nu a venit cu o solutie pentru toti romanii. Fiecare dorea sa fie el mai presus, dreptatea lui sa fie cea dreapta. Religios si cultural se ingenuncheaza o tara. Si iata cat de bine le iese in continuare celor care o fac.

  Tristetea vine din alta imagine, pe care va rog sa o contemplati cand aveti vreme de asa ceva. Nimeni nu ne mai face nimic rau romanilor. A fost un timp cand presiunile straine au subjugat tara asta, pe ascuns sau vadit. Acum insa, doar ne-au invatat sa ne mancam intre noi. Precum sobolanii din James Bond, daca ati urmarit seria. Sobolanii nu mai mancau nuci de cocos, mancau sobolani, iar insula ramane vesnic curata. Suntem un laborator de cercetare a psihicului uman. Cred ca din comunism si pana acum s-au incercat pe noi toate tehnicile de ingenunchiere.

  In final, va aplaud pentru filmul dvs despre barbatie. Asa este, au pierit barbatii de odinioara. Din ambele tabere: crestini si atei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.