Cîte ceva despre casa tradițională românească

Am mai spus-o! Sînt îndrăgostit de casa tradițională românească! Bun, dar de care? Casa de cîmpie, casa de deal? Casa din Bucovina, din Moldova, Oltenia, Muntenia?

Am și încercat să facem un proiect inspirat din arhitectura tradițională românească.

Am încercat să îmi așez un pic lucrurile.

Acest articol a ajutat cumva, dar cel mai mult m-a ajutat domnul Adrian Samoilă, prin recomandarea unei bibliografii minimale de la care se poate începe o călătorie diacronică pe zone. Iată AICI puteți găsi un adevărat muzeu virtual, cu descrieri complete, al tuturor tipurilor de construcții țărănești din România.

sursa: romanianmonasteries

sursa

Am găsit fascinant rolul pridvorului descris în acest articol.

Pe lângă semnificația spirituală, rolul practic era evident. În primul rând proteja de intemperii cel mai sensibil perete – cel sudic (cu ferestre și ușă). În al doilea rând, pridvorul avea rolul de a umbri peretele în timpul verii, menținând o temperatură plăcută în interior. Vara la amiază soarele urcă pe cer la 60° față de orizontală. În schimb, iarna urcă doar 30°, radiația pătrunzând în casă nestingherită pe sub streașină. Deci pridvorul permite umbrirea casei pe timp de vară și încălzirea și luminarea naturală iarna (fig.10).

 

Fig.10. Pridvorul ține umbră vara, dar permite trecerea radiației directe iarna 

VEzi și ACEST Articol. 

Pentru cei care chiar doresc să își construiască o casă țărănească, dar cu proiectare și tehnologie de astăzi, iată soluția AICI.

Pretul unei asemenea constructii incepe de la 25.000 Euro si poate urca cu inca cateva zeci de mii de euro, in functie de suprafata si de materialele dorite, respectiv de finisajele solicitate, mai spun specialistii firmei Casatamultvisata SRL. Materialele de constructie folosite sunt usor de procurat, fiind vorba in special despre lemn de diferite esente (brad, molid, stejar, fag), piatra si pamantul galben. Cat priveste tehnicile de constructie variaza de la cioplirea manuala a pietrei si zidirea acesteia, impletitura de nuiele si prelucrarea manuala, pana la cununi de barne si prelucrarea cu ajutorul sistemelor tehnice preindustriale.

Case taranesti - locuinte traditionale din Saru Dornei (Suceava), Bughea (Arges), Naruja (Vrancea), Valea Popii (Prahova) si Chiojdu (Buzau)

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în CASA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.