Vă puteţi imagina o lumea a bărbaţilor fără cravată? Fără multitudinea de dungi şi culori, picăţele şi pătrăţele, carouri şi imprimeuri. Cravate cu desene, cu steaguri, tematice, presidenţiale cu dungi în diagonale, din mătase, din cîrpă, de înnodat, cu elastic, cu noduri mari şi noduri mici, în trei, în patru, chiar în şapte îndoituri, late şi înguste, lungi şi scurte, ţipătoare şi discrete, cu insemne de club, de armă, militare şi civile…
...............................................
Inutil accesoriu bărbătesc, leneş şerpuitor pe burţile greu de ascuns, “gîtlegău” atîrnător prin mîncare, este singura pată de culoare ca pana la papagal în cenuşiul-negriul-alburiul costumelor noastre, între pantofii cremuiţi şi chelia lăcuită. Folos? Cît globurile pe pomul de Crăciun sau cît rama la fotografie? Cît ghiveciul pentru floare sau cît coperta pentru carte? Dacă orice accesoriu ar avea vreo funcţie, care ar fi funcţia practică a cravatei? Acoperitoare pentru nasturii de la cămăşi? Intermezzo între părţile sacoului? Platformă vişinie pentru acul de cravată din aur? Mijloc de încriptare a unui mesaj către comunitate? Cîte una sau toate la un loc.
De la ososul zurbagiu cochet pînă la patronul hipertensiv şi supraponderal toţi ne încrăvăţim! De ce?
...............................................
Vă puteţi imagina starea “fără cravată”, starea de priveghere-preaveghere la orice amănunt, de suspiciune faţă de orice-i “moft”, privirea ascuţit-acră faţă de tot ce-i inutil şi despre care nu ştii de unde vine? E starea bunicilor noştri “fără cravată”.
...............................................
Ei măcar ştiau, aşa naiv cum îşi explicau ei… ei ştiau de ce NU, noi, generaţie gîtuită şi cu glasul stins în faţa oamenilor cumsecade, nu ştim de ce DA, aşa cum nu ştim de ce facem brad, cozonaci de paşti, ouă roşii, de ce tăiem porc la sărbătoare de prunc, aşa cum ştim de ce tăiem miel la moarte de Dumnezeu.
...............................................
Starea “fără cravată” nu este o stare de relaxare, aşa cum au venit politicenii noştri la primele negocieri, este stare de trezie, stare de strajă, aşa cum repeta Marcu Nichifor (tot fără cravată) “să fim cu maaare bagare de samă!!!”-
...............................................
Starea de "fără cravată" este starea în care lăsăm starea socială la o parte, "doftoricirile", funcţiile, lozincile, formulele, prefixele şi cărţile de vizită.
...............................................
Suspiciunea, fariseismul, legalismul şi circumspecţia inutilă sînt învecinate cu acestă stare. Sigur! Dar nu aşa este tot creştinismul? Nu imediat ne bate pe umăr păcatul din dreapta? Binefacerea care devine diabolic act.
...............................................
Poate că ne-ar trebui o generaţie descrăvăţită, o generaţie care să refuze a purta ornamentul în favoarea unei declaraţii vestimentare, cu “moft” profetic, că este în starea de nelinişte care precede răspunsul la întrebarea DE CE?
...............................................
https://mariuscruceru.ro/2009/01/05/fara-cravata/
Denzel Washington e un actor bun si multe dintre filmele in care joaca sint interesante, insa cel de fata il aseman cu o prajitura delicioasa sau o mancare gustoasa in care se afla doar o cantitate mica de otrava, suficient insa ca sa faca rau celor ce o inghit. Cele cateva scene care reprezinta otrava acestui film ar trebui sa ne faca sa fugim de astfel de filme care pe langa unele lucruri interesante,, ne murdareste constiinta. Stie el inselatorul cum sa ne conduca in locul in care pacatul sa ne infasoare lesne si sa ne manjeasca constiinta . Personal, cred ca pentru mizeria pe care o contine, acest film trebuie evitat. O intrebare (sau doua, trei) buna la care trebuie sa ne gandim mai mult este : Ce fel de filme vizionam ? Ce facem cu mizeriile din filme, care nu sint putine? La ce privesc ochii nostrii si cum ne transforma acele lucruri inima?
draga Adi T.
Nu știu la ce anume te referi, la faptul că în film se arată cum Denzel bea și ia droguri sau la ce anume. Chiar este un film destul de curățel.
Nu știu ce anume îți va fi provocat poticnirea.
Cine nu poate răbda să nu ia.
Mai bine nu vă uitați la astfel de filme decît să vă poticniți.
filmul l-am văzut cu mai mult timp în urmă şi aşa cum ziceam mi-a lăsat un gust amar puţina cantitate de otravă pentru suflet. Partea cu pricina este cuprinsă în scenele de la începutul filmului , când Denzel se află într-o cameră de hotel cu o femeie goală, scene pentru care filmul primeşte din partea mea nota 0 din 10. Fără acea parte, filmul ar fi fost într-adevar unul interesant şi da, cu un mesaj la care ne putem raporta în diverse situaţii din viaţa noastră presărată cu tot felul de lupte. Vorbeam zilele astea cu un frate care imi spunea despre o regulă (condiţie) pe care trebuie să o respecte, din câte îmi spunea el toţi cei care produc filme, condiţia fiind că trebuie să includă în film scene imorale într-un anumit procent. N-am dezvoltat subiectul, o să-l întreb când ne mai întâlnim de unde are informaţia. Oricum am constatat urmărind mai multe filme această practică scârboasă, de ajungi să-ţi pui de fiecare dată simpla întrebare: Oare nu se putea fără acele scene? Evident că se putea dar există un scop precis pentru care ele se găsesc acolo. Într-unul din filmele care imi plac, Time changer, personajul principal este de-a dreptul şocat de lucrurile pe care le vede în lume la o oarecare distanţă în timp şi de efectele nocive ale divertismentului lumii moderne reprezentat foarte puternic de industria cinematografică prin care, cum spunea un frate cu mulţi ani în urmă când îşi cumpărase un televizor care avea lipit un abţibild cu mesajul : „Astazi a intrat lumea în casa ta”, chiar aia se întâmplase. E uşor să învităm lumea în casa noastră, cu scosul ei afară e mai greu.
da, hmmm, scuze pentru acea scenă. O și uitasem. Din păcate nu există mai nou prea multe filme holywoodiene fără ceva ingrediente de genul asta.
De fapt nici reclamele la escavatoare nu prea se mai fac fără vreo goliciune în cupă.