Și eu cunosc pe cineva … din Teleorman

Da, știu că vă este greață de Teleorman. Și mie mi-e greață de greața voastră nediscriminatorie! Vă disprețuiesc pe cei care nu știți să disprețuiți decît la kilogram și zonă!

Terminați cu voma minții!!!

Trebuie să fii la fel ca cei pe care vrei să îi batjocorești, dacă gîndești în termeni regionali și generalizanți. Cine spunea oare că generalizările sînt primul semn al lenevirii minții? Eu aș spune că unele forme de generalizare sînt semne de lipsă completă a minimului de inteligență socială, de lipsă completă a sensibilității spirituale.

Cum sună? Toți românii sînt leneș?! Ardelenii sînt înceți la mine? Banatu-i fruncea, dar moldovenii mintea? Cum sună?

Sau … toți dobrogenii sînt turci? Cu niciun turc nu te poți înțelege!

Pot și eu să spun: toți cei care batjocoresc teleormanul ca regiune și îl pun în cîntece și zicale sînt de-o mîrlănie și de un jeg spiritual și intelectual încît să merite ocolirea?! Dispreț pentru tot românașul care n-are nuanțe, nu știe să facă distincții, pentru toți aceia care judecă în lozinci și trag concluzii din pancarte.

Și eu cunosc pe cineva din Teleorman. Pe cea din pîntecele căreia a ieșit cea mai frumoasă ființă pe care am cunoscut-o (Natalia), pe Mărioara lu Gheorghiță. Mama soției mele!

 

Mama Nataliei, că nici nu-mi vine să-i spun soacră, a fost o ființă minunată, o femeie frumoasă foc, o munteancă aspră, subțire, ageră, harnică, care a născut și crescut 10 copii. Am văzut mai multe morți. Ea a avut cea mai frumoasă moarte la care am asistat.

Toți acești 10 copii umblă cu Dumnezeu. Pentru astă faptă am mai mare respect decît pentru toate doctoratele, masteratele, diplomele, epoleții sau CV-urile voastre pline, care nu vă pot cadorisi atîta minte încît să faceți distincția minoră a bunului simț: în Teleorman trăiesc și oameni simpli, curați, onești și buni. În Scornicești, credeți sau nu, la fel! La fel în localitatea în care s-a născut Hitler, în Georgia lui Stalin sînt oameni extraordinari, chiar și China este minunată.

Trăiesc în fiecare zi, de 26 de ani în casă cu o femeie care are sînge de teleorman. Natalia.

Natalia este un înger căruia îi caut din cînd în cînd, atunci cînd rămîn singur acasă și ea este plecată pentru mai mult timp … îi caut aripile. Am găsit ceva pene în 2008. Dar de atunci …

 

Da, și i-am cunoscut bunicii. Ologenii. Erau atît de îndrăgostiți unul de celălalt … vă amintiți? Mor după tine … . Alți teleormăneni! Și ce nume de sat: Țigănești!

Am cunoscut și teleormăneni fericiți și buni și harnici, minunați. Dintre toți aceștia, patru dintre ei m-au făcut pe mine fericit!

Din teleormăneanca asta mi-au ieșit copiii, așa că vă disprețuiesc pe cei care o disprețuiți!

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, exerciții de admirație, Gînduri, inventarul stricaciunilor spirituale, Perplexităţi, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Și eu cunosc pe cineva … din Teleorman

  1. Frumos, foarte frumos si bine punctat! Multumim!

    Sa ne ferim de generalizari colective (mai ales cand e vorba de rau)!

  2. Stelian C zice:

    Se pare ca imi scapa multe pentru ca nu locuiesc in Romania.
    Sunt din Teleorman, nascut in Rosiori de Vede.
    A zis cineva ceva despre mine?

    • johnnysilvergun zice:

      Corect. La fel si eu. Pana acu, pe unde am mers nu m-a injurat nimeni dinncauza faptului ca sunt din Teleorman. Ba mai mult, prietenul meu e din Vaslui si stii ce, nu bea si nu violeza! Ce zici de asta?!

  3. Turnagiu Adrian zice:

    Si eu sint din Tiganesti ,Teleorman si sint chiar verisorii cu ai tai dragi .Bunica Mea din partea Mamei sora lui Ion Ologeanu ,diaconul Bisericii Baptiste Tiganesti , un Poet Crestin .Mai cunosc bine pe Avram si pe sotia lui Nina o familie draga sufletului meu . Am o intrebare ,cind veti face o emisiune la Credo TV, cu istoricul Bisericilor din acea zona .Cum a luat fiinta Orchestra din Tiganesti ,Lucrarea Domnului din zona ,sint fotografii inca la Claudiu Ologeanu .

  4. Angi P zice:

    Îți mulțumesc!

  5. johnnysilvergun zice:

    Stai asa ca pe omul de rand ma indoiesc sa ii urasca cineva doar pentru ca e din Teleorman. Ce au romanii, au cu ce a iesit din Teleorman. Respectiv Dragnea and Co. Nu cred ca am auzit vorbe urate despre Marin Preda, Gala Galaction, Liviu Vasilica si altii cati or mai fi fost oameni importanti de-a lungul timpului.

  6. Nicolae Dina zice:

    Numai un om cu ochelari de cal și cu mintea îngustă îi cataloghează pe teleormăneni după anumite „modele”! Numai niște necunoscători ai Teleormanului, precum unii „faimoși” publiciști care „varsă” vorbe necontrolate la diverse posturi TV, sunt capabili de asemenea analogii necontrolate. Oricum, nu trebuie să ne uităm în gura lor păcătoasă, fiindcă adevărații oameni, nepurtați de ură, cunosc caracterul celor care trăiesc, muncesc, iubesc, învață în câmpia de sud a țării și îi stimează ca pe toți ceilalți români, nu se înjosesc în a-i blama laolaltă pe toți cei care provin, întâmplător, din aceeași zonă cu anumiți politicieni indezirabili.

  7. Lazar zice:

    Tocmai ce am trăit pe viu aceasta crima de a fi din Teleorman. Și unde crezîl? Intr-Un spital dinu capitala noastră. De ce sunt atât de urâți și stigmatizati teleormanenii? Doar pentru ca în frunteatru unui partid și a unui guvern sunt doi dintre ei? La noi dragostea de aproape se reZuma doar dacă ești dintr-o anumita zona sau dacă ai de câștigat de pe urma cuiva sau mai rau de ce culoare politica ai!
    Păcat! Vremuri tulburi!

    Ei!!uite,eu sunt Teleormanea!
    Și ce e cu ăsta?
    Trăiesc intr-un judete ca oricare altul din tara,iar pentru mine nu e o crima ca ceilalti sunt din alt județ. Nu am judecat pe nimeni pentru originea sa, dar ce importanta avea ca Boc venea de la Cluj? Chiar admir clujenii…

  8. Marius Gruia zice:

    Cu tot respectul Marius Cruceru , daca sotia nu avea radacini in Teleorman , mai faceati aceleasi afirmatii despre teleormaneni ? Cred ca e mai periculos dispretul dumneavoastra fata de ceilalti decat dispretul lor fata de “spiritul teleormanean “ . “ Caci roada luminii sta in orice bunatate , in neprihanire si in adevar “ . Sunt teleormanean , cu radacini adanci in Teleorman , poate mai adanci decat Natalia si accept glumele celorlalti pe seama “Guvernului de Teleorman “. Suntem in aceeasi masura vinovati de ce ni se intampla ca natiune . Iar cu Tiganesti lasati-o mai moale , e o comuna “rosie “ pana in maduva oaselor . Mai usor cu osanalele .

    • Marius David zice:

      cu tot respectul, da!
      pentru că sînt destul de umblat să îmi dau seama că în fiecare zonă sînt și lichiele și genii. Aveți dvs. să îmi dați vreun exemplu de cîmp roditor de bunăciuni și oameni de treabă? Mă tem că nu!
      A face afirmații de genul … oltenii sînt, moldovenii sînt … bănățenii sînt .. este dovadă de prostie și scurtime de minte. Aceasta am dorit să subliniez.
      Cînd vă referiți la ”disprețul meu față de ceilalți” la ce anume vă referiți?
      DA, am și eu disprețul meu: față de prostie, față de proastă creștere, față de agresivitatea invidiosului, față de răutatea impotentului, față de jegul de caracter și altele.
      BA chiar sînt încurajat de Psalmist să disprețuiesc. Spune Ps. 15 că neprihănitul disprețuiește ceea ce este vrednic de disprețuit.
      Am dispreț pentru anumite categorii de oameni și nu mi-l ascund, dar n-are legătură cu geografia disprețul meu.
      Ca teleormănean atunci înțelegeți și contextul istoric și de ce Țigăneștiul este roșu, precum este și Vasluiul, altă zonă pe care se fac glume proaste.

  9. Catalin zice:

    Bai baiatule … merci! Ca frumos si dupa sufletul meu ai grait! Un ologean la baza, pentru ca exista si un sat care se numea Ologi ( probabil datorita multor tarani ologiti prin razboaiele patriei) si pe care regimul trecut l-a redenumit Crangu din pudibonderie!

  10. Cristina zice:

    Eu sunt din Turnu Magurele. Acum locuiesc la Sanremo! Dar sunt mândră de originile mele. In Turnu au fost/sunt oameni minunați! Nu ma opresc niciodată sa ascult părerile persoanelor înguste la minte. Timpul meu este prea prețios ca sa îl pierd cu ele. Îl dedic persoanelor de valoare. (Minunată poza soției cu copilul in brațe! :-)))

  11. Navirtu CONSTANTIN zice:

    B1Tv si RealitateaTv sint deranjate de Teleorman ca sa l discrediteze pe Dragnea.

  12. Pingback: Cîți oameni pot intra într-un IMS? | Marius Cruceru

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.