De astăzi se adună baptiștii pentru un congres extraordinar la Timișoara. Vor fi două zile de dezbateri asupra unor modificări la statut. Printre acestea și problema subvențiilor de la stat.
În următoarele ore voi publica un punct de vedere legat de acest subiect.
Așa cum spuneam, primirea subvențiilor de la stat pentru orice activitate legată de cult (plata personalului cultic, plata personalului administrativ, clădiri) reprezintă un compromis identitar de neacceptat în baza unei argumentări care vizează un pragmatism deșănțat. Să o spun un pic mai delicat: e curvie!
Mă rog pentru frații care vor merge la Congresul de la Timișoara. Așa cum Timișoara ne-a rămas în amintire ca orașul din care a pornit Revoluția, mă rog acum ca acest oraș să nu rămînă în istoria baptiștilor ca orașul în care Biserica Baptistă și-a aranjat unirea imorală cu Statul.
Ce paradoxal! Ce extreme ale istoriei! Ieri am luptat să nu mai fim încălecați de tiranie, astăzi ne ducem singuri să ne legăm de stîlpul bătăilor de joc! Ieri am luptat pentru libertate, astăzi ne-o vindem pe un blid de linte! Ieri am stat în fața gloanțelor pornite din pușca statului, acum deschidem gura pentru niște firimituri aruncate în chicoteli disprețuitoare, tîrîndu-ne ca niște sclavi în fața stăpînului sărac și el ca și noi. Rîd de noi, naivilor! Rîd de noi și noi credem că sîntem luați în seamă la negocieri precum coegalii!
Dar … ce să spunem, pe de altă parte nimic nou sub soare! Vînzătorii de ieri vînd și azi. Urmașii delatorilor de ieri ne invită la trădare și astăzi. Cei care s-au plecat ieri slugarnic în fața autorităților astăzi sînt cei care consiliază și dau sfaturi asupra modului în care putem să ne plecăm și astăzi în fața stăpînilor lumești, invocînt același Romani 13, dar un pic mai elegant și cu o argumentație un pic mai sofisticată.
Propun să facem și un amendament la Tatăl nostru: în loc să ne rugăm
”Tatăl nostru care ești în ceruri, pîinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi…”
să modificăm:
”Statul nostru care ești pe pămînt, salariul nostru mic și pitic dă-ni-l nouă luna viitoare!”
Pînă acum Dumnezeu le-a purtat de grijă lucrătorilor Săi și nu S-a făcut de rîs niciodată. Acum credem că lui Dumnezeu i s-a scurtat Mîna, credem că resursele Lui s-au terminat. Să încercăm să Îl ajutăm cumva! I-am găsit un partener. Să-i ajutăm să lucreze împreună pentru binele nostru al tuturor, sărman Dumnezeu! Statul român îi va fi de mare ajutor, fiind atît de stabil și bogat, iar Guvernele țării, atît de recte, îi vor fi simpatice Dreptului și Sfîntului!
Cînd s-au întîmplat astfel de lucruri în istoria poporului Israel Dumnezeu a fost nemilos. Și-a demolat Templul, a dus poporul în robie, Israelul a fost scufundat în istorie pentru a fi smerit. I-a învățat minte, lăsîndu-i în voia minții lor blestemate, ca să mă exprim mai elegant.
Vom primi bani de la Stat, Dumnezeu ne va lăsa în voia minții noastre blestemate să ne descurcăm singuri cu statul, pentru că Dînsul nu și-a propus niciodată să bage capul în același jug în care gîtul statului s-a băgat. Ne va lăsa să ne culegem roadele propriilor decizii, secerînd ce semănăm, cultivînd ce-am plantat: îngrijorări în firea pămîntească, grija pentru propriile burhăi, îngrijorarea pentru mațe. Vom vota oare cu burdihanele, coborîndu-ne din mașini care ne rușinează enoriașii, dar plîngîndu-ne că suferim de foame?
Să facă cineva o fotografie în parcarea Congresului și apoi să pună fișierul audio cu plîngerile celor care se smiorcăie că suferă de foame pentru că nu primesc banii de la stat (de parca s-ar descurca cu aceștia: glumiți, stimați colegi, dacă nu vă descurcați cu ce munciți și cu ce vă dau bisericile, vă veți descurca cu firimiturile alea?)!
Noi credem că ne distrăm! De fapt este un joc extrem de periculos: facem surfing încălecați pe un rechin, care mai apoi ne va devora!
Fiti binecuvantat fr Marius !
Vad ca inca aveti resurse sa rezistati …si primiti zilnic motive de „rezistenta”.
Personal cred ca motivele de rezistenta vor fi mai multe la numar decat „40”…depinde de dvs cat de mult vreti sa „rezistati „… Mingea e in terenul dvs.
Observ ca scrieti „Vanzatorii de ieri vand si azi .”….” Cei care s-au plecat slugarnic…”
Fr Marius , dar cine i-a sustinut si pus pe acestia si urmasii lor sa ne conduca ? IN NICI UN CAZ CEI DE „RAND „…”CEI NEINSEMNATI „…IN NICI UN CAZ.
Asta e convingerea mea si de aceea „rezist „s-o scriu cu litere mari.
Cine a invitat pe d-nul V.V.Ponta la institul Emanuel si acolo s-au gasit dintre frati care l-au aplaudat si sustinut ba chiar unii si-au facut si selfie-uri…
Cunosc un proverb laic ….c-o fi romanesc sau nu…si stiu ca-l cunoasteti si dvs …”pestele de la cap se-mpute „…
Cand veti rezista impotriva celor care au condus Biserica si nu au condus-o spre limanul dorit de Dumnezeu ?
Cand veti rezista impotriva celor care conduc Biserica si nu au ceea ce au avut Petru si Ioan-putere de Sus ,dar au din belsug ceea ce nu aveau ei -aur si argint , case luxusoase, masini ….ca la mafioti si interlopi ?
Cand veti rezista impotriva celor care au ajuns sa conduca Biserica si ei au terminat seminariile cu note si calificative ca vai de ele , dar din lipsa de lucratori … s-au pus mainile peste ei cu pompa si fast, prin prezenta unor nume „grele” dintre cei cu vaza ?
Cand veti rezista impotriva celor care conduc Biserica , dar care o fac ptr o slava desarta si la numele functiei de pastor tot adauga titlu dupa titlu ….si astfel se fac mai evidentiati in ochii multimii ?
Cand veti rezista impotriva celor care chemati sa slujeasca nu o fac daca nu sunt platiti consistent ….si cand nu sunt platiti cum o cer , abandoneaza lucrarea , chemarea si Biserica si muncesc in alte tari ?
Cand veti rezista impotriva celor care se auto-invita la evanghelizari si despre care cineva a zis ca sunt „maidanezi-evanghelici ” fiindca toata viata lor le-a placut sa sada in locurile din fata , sa fie adulati , sa li se dea cinste , care evanghelizeaza ptr bani si faima ?
Cand veti rezista impotriva celor care slujesc prin cantare si o fac pe bani grei….ca-n lume ?
Cand veti rezista impotriva celor care ne conduc si in loc sa-L vedem pe Domnul Isus prin trairea lor , ei imi pun in fata modele din lume prin tot felul de conferinte gen Summitul de conducere si altele de genul acesta ?
Cand veti rezista impotriva celor care ne-au sucit creierii credintei si cand aveau un standard , azi au altul de pilda :
– candva erau puse sub disciplina Bisericii surorile care urtau cereci si bijuterii scumpe la vedere , astazi nu se mai zice nimic,
-cand femeia casatorita trebuia sa poarte capul acoperit in Adunare , azi ….daca are par pe cap …inseamna ca are capul acoperit….merge si un siret ….
-candva tinerii care se logodeau nu aveau voie nici de mana sa se tina …ce sa mai vorbim de sarutari si alte manifestari….iar azi nici o problema…se pot tine de mana , se pot saruta innainte de binecuvantare , se pot atinge …se pot plimba noaptea ….si apoi pot veni linititi la binecuvantare punandu-se mainile peste ei si chemand Numele Domnului ….?
Domnul sa aiba mila de noi „cei de jos „care suntem condusi” de cei sus ” care vor mai mult decat o indoita cinste …
Daca se continua asa si nu va avea loc o intoarcere la lege si marturie , la umblarea pe cararile vechi, cei care au gustat ca bun este Domnul , vor iesi din bisericile conduse de astfel de vanzatori ca cei de ieri si ca cei de azi , vor iesi „dar afara din tabara la El …” evrei 13;13….si Domnul le va da pastori dupa cuvantul din EZECHIEL 34.
Fiti binecuvantat ca sa rezistati .
Imi cer iertare unde sunt gresit ….
Adrian
Frate Cruceru, fac doar doua corecturi acestui text pe care il consider extrem de dur. Chiar socant pentru cineva care nu este obisnuit cu modul dvs. de exprimare: este vorba despre un congres de lucru, ordinar, in care se vor discuta unele modificari ale statutului. Asa cum spuneti, si noi avem informatii conform carora unii vor incerca sa introduca in statutul de functionare modificari legate de sursa finantarii. Parerea mea personala este ca pericolul este mic, pentru ca desi initial ne asteptam la un numar mai mic de delegati (fiind un congres ordinar, nu unul extraordinar, electiv), fratii s-au mobilizat si ultimele cifre vehiculate sunt de peste 700 delegati. Parerea mea este ca se va vota masiv impotriva unor asemenea idei sturlubatice. Lucrarile nu vor dura 2 zile. Astazi sunt ceva conferinte, incepand de la amiaza, lucrarile congresului au loc maine.
frate Hentiu,
corecturile nu au obiect.
1. da, articolul este șocant, asta am și intenționat, poate pe ultima 100 de metri se mai trezește cineva. Oamenii nu mai sînt sensibili la argumente acum, merg cu gașca. merg pentru că spune cutare sau cu tare.
2. confundați terminologia tehnică: congresul ordinar este cel care vine la ORDINE, adică o dată la patru ani, EXTRA-ORDINAR, este cel care intervine în această ordine, adică între congrese. La fel este și cu adunările generale la biserici. Adunările ordinare sînt cele anuale, cele extraordinare sînt cele convocate pentru diverse probleme. Cel electiv este un congres ORDINAR.
3. nu, pericolul nu este mic, veți vedea trendul și valul. Tind să vă contrazic și veți vedea.
4. Lucrările nu vor dura două zile, nu am spus asta. Am spus că azi se adună frații, adică se cazează, se adună la părtășie. Mîine vor fi dezbătăile oficiale.
:)) Am inteles. Oricum „corecturile” mele sunt chestii de forma, nu de fond. Fondul este infinit mai important. In privinta formei, asa este, am confundat termenii tehnici. Acum este mult mai clar. Multumesc pentru corectarea corecturii! Pacat ca nu luati parte la congres… Am insa o rugaminte: cand mai treceti prin Timisoara faceti cumva si anuntati-ma si pe mine, pacatosul. Mi-ar face mare placere sa va mai ascult.
Cu drag, oricînd! Am o singură cerere: o cafea bună 🙂
ca unul care funcționez cu acest soi de combustibil! 🙂
Cu multa placere!
Ce sortiment doriti de la Dolce Gusto sau Jakobs. Atat prin metoda de distilare la filtru cat si cu presiunea data de metoda espresso. Vorba lui nea Shakespeare, originar din Stratford upon Avon: Cum va place.
De ar fi toate asa de usor de rezolvat ca asta… 🙂
Pentru ca si noi tot cu combustibil cu cifra octanica ridicata functionam…
vedem, vedem ….
Da, cifră octanică ridicată. Asta contează!
Mulțumesc 🙂
Cât am slujit în Oltenia am avut această convingere, acum după 10 ani (fără un an pe cartea de muncă) îmi dau seama că această convingere este dăunătoare! Am 10 ani de slujire în vorbe dar nimic scris! Cred că te cam grăbești frate drag!
1. frate Silviu, cin eeste de vină că n-ai avut nimic în scris, numai vorbe? eu știu că la fiecare contract se semnează niște acte. Nu vreau să detaliez discuția pentru că sînt lucruri care nu îți dau dreptate.
2. știu că ai lucrat și în altă parte cu carte de muncă și există cel puțin de acolo vechimea pe cartea de muncă, nu?
3. ce anume este dăunător, că n-am înțeles? care concepție?
4. la ce mă grăbesc, că această idee ne curtează de vreo cîțiva ani. Unde este graba?
Fr Marius , am scris doua comentarii , ultimul azi la articolul nou….dar vad ca nu este redat… Nu sufar din cauza aceasta , dar daca am gresit undeva spuneti-mi . O zi binecuvantata !
nu văd celălalt comentariu, îl voi căuta la spam, să văd dacă apare acolo
Fr Marius ati verificat ….daca sunt la „spam”…? Dau si eu o cafea super buna si facuta dupa o metoda la fel de ….superrrr.
nu este, ceva nu ați făcut bine! Încercați din nou!
Pensie? Un pic de matematica si statistica nu va strica.
Va recomand 2 lucruri: unul este http://www.desiringgod.org/messages/boasting-only-in-the-cross (poate doar partea de 7 minute de la inceput, cea cu seashels), iar celalalt o munca practica cu invesstitii si beneficii directe (apicultura, oierit, agricultura). Nu trebuie sa incepeti de la zero, sunt fonduri suficiente.
Nu prindem noi pensia statului roman 🙂 si poate e mai bine asa. Ne forteaza …
A republicat asta pe Comentarii.
A republicat asta pe Depozitarul lui Dumnezeu și a comentat:
Marius Cruceru, spune :
„Am păstorit 20 de ani și am și muncit. Am preluat o biserică care a ajuns la 250 de membri, într-un orășel mic, de 5000 de locuitori în vatra orașului, 10.000 cu tooate satele din jur. Am predicat duminica de duminica, am făcut pastorală, mai ales în primii ani, de Vineri pînă Duminica seara, am făcut comitet în fiecare luni sau la două săptămîni lunea, am tras din greu și am muncit pe brînci, făcînd în același timp administrație școlară, acreditarea Universității emanuel, am făcut 8 ani de decanat, am terminat în același timp doctoratul, am crescut copii, am fost și soț printre altele, am pregătit predicile în așa fel încît frații să nu se plîngă decît … eventual de lungime …. Să nu îmi spună nimeni că nu se poate face! Am probat pe pielea mea. Da, este greu, este epuizant, este un preț de plătit. Sigur! Faceți atunci jertfe care să nu vă coste, că vă plătește statul. Îl costă pe cezar jertfele de la Templu. Puneți-o în contul lui. Chiar credeți că Cezarul este prost? Vă înșelați și înșelați și pe alții!”
Cam multă fală pentru un frate atât de credincios. Poate mai primiți un „os” de la fanfaronii pe care îi apărați. Cei care încasează sume grase din străinătate nu vor beneficii de la stat, ca să nu-şi piardă sponsorii. Ei pozează în oameni principiali, sfinți, dar când le vezi vilele simți duhoarea mormintelor văruite. Nu sunt pentru salarizarea de la stat, ci sunt împotriva celor ce au dezonorat slujirea pastorală – transformând-o într-o afacere. Iar aceşti oameni sunt foarte aproape de dumneavoastra domnule Cruceru, si au cravată! (Sper să aveți demnitatea de a publica asta)
Bud Spencer, alias H.,
vă avertizez, este ultima dată cînd vă las să comentați sub două pseudonime. În cazul în care veți continua, vă blochez IP-ul și atunci vomitați comentarii la orice șanț doriți dvs.
Nu este vorba de nicio demnitate să public vomitătura unui anonim. V-am lăsat acest comentariu, între altele, ca să vadă și alții cam cu ce mă confrunt în spatele cortinei. Scuipaci de serviciu, care nu au DEMNITATEA de a comenta din dreptul numelor lor autentice,
nici măgar adrese de mail autentice nu dau.
Acest fel de acțiune se numește jeg, iar cînd răspund la astfel de comentarii am aceeași impresie ca atunci cînd trebuie să mă țin de bara de la tren, plină de jeg, și apoi trebuie să mă șterg imediat cu batiste din acelea dezinfectante.
Bleah!
Aveți tot diprețul meu. Nu pentru opinie, ci pentru modul de acțiune!
Argumentele mele sunt ancorate în realitatea „jegoasă” (ca să folosesc limbajul unui decan de Universitate Creştină) care vă înconjoară. De aceea v-ați înfuriat aşa de tare şi ați recurs la atacuri la persoană. Limbajul dumneavoastră domnule Cruceru, confirmă că retragerea dv. din slujire a fost o decizie bună. Cu un limbaj de mahala oricum nu vă mai asculta nimeni. La amvon, pastorul pios, iar pe internet, bloggerul fioros. Modul dumneavoastră de exprimare îmi inspiră milă şi totodată silă gândindu-mă că sunteți cadru didactic, formator de opinie…
stimabile,
1. nu încercați psihanaliză de cartier. M-am înfuriat pe metoda mușcă și fugi. V-am mai spus. Nu încercați să creați un straw man și să cîștigați bătălia făcîndu-vă păpuși în care să dați. N-aveți bărbăția și curajul unei confruntări oneste. De aceea vă ascundeți după pseudonime. Eu nu mă ascund. Eu stau la vedere, cu bunele și relele mele.
2. despre răutățile și limbajul meu, hmm, am prececente glorioase, care la fel, au fost blînzi cu unii, dar aspri cu ”puii de năpîrci”. Da, îmi pare rău, nu mă asortez cu roz-bombonul pe care îl doriți dvs. la atacurile mîrșave, nu pot juca rolul blîndocului care stă la călcat în picioare, doar de dragul de a vă da satisfacția unei mizeriabile victorii obținute ușor.
3. Știu mai bine decît dvs. că acea decizie a fost bună. Aici aveți mare dreptate. Nu sînt vrednic.
4. Bloggerul fioros cu cine merită. Dvs. și alții ca dvs. meritați ascuțișul metaforelor mele. Și tocmai pentru că sînt formator de opinie, vă voi indexa și vă voi pune în ac, precum colecționarul de insecte, ca să piară și curajul altora de a a parazita astfel discuția.
Deci, haideți la insectar!
1. „Lauda de sine, nu miroase bine” cu sau fără cravată!
2. Argumentul „curviei” nu are suport biblic în ceea ce priveşte tema discutată.
3. Ați uitat să menționați beneficiile extrapastorale şi şcolare, adică sponsorizări, sporuri şi fonduri speciale…
4. Nu toți pastorii au parte cumulativ de toate aceste abilități senzaționale de care dispuneți. Unii sunt mai simpli, mai „reduşi” comparativ cu Dinu Păturică, mai puțin descurcăreți… cu ei ce facem?
5. Rezultatul congresului de la Timisoara a fost deja planificat în veşnicie. Pentru ce atâta agitație?
stimate H.
1. Nu stiu la ce faceți referire. Acela a fost un răspuns preluat dintr-un anumit context.
2. argumentul are suport istoric. Dar de, noi sîntem oamenii unei singure cărți, nu-i așa? Biblia și atît. Nu ne interesează istoria bisericii. Noi ”știe” mai bine.
3. din nou nu înțeleg la ce vă referiți. Acelea sînt superbe, dar lipsesc cu desăvîrșire. Vă invit personal la o discuție privată în care vă deschid un excell cu toate acumulările mele pe o lună, dați-mi voie să vorbesc și eu ca un nebun, vorba apostolului, ca să vedeți că aiurați și vorbiți prostii. Dar, de, ce-am fi noi românii fără hermeneutica suspiciunii. A mai comendat cineva ca Dvs. pe facebook: ”toți susținătorii separației de stat primesc bani de la americani!”. E prostia săptămînii. Ce păcat că nu se dau premii pentru așa ceva! Unii dintre dvs. s-ar îmbogăți subit! Sporuri și fonduri speciale! Propun: pentru prostii!
4. dacă sînt simpli și reduși, cum spuneți dvs., nu au ce căuta în leadership, nu-i așa? Din păcate pastorala a devenit pentru unii retragerea din fața confruntării cu propria incompetență. Unii nu sînt în stare să fie aleși nici măcar șefi de scară sau președinți de asociație de locatari, nu sînt buni nici de meseriaș la locul de muncă, și pntru că nu sînt în stare, dar sînt gureși și disponibili, atunci se fac pastori. Nu-i așa?
să își dovedească competențele și într-un alt domeniu, ca să fie credibili.
asta îi sfătuiesc și pe cei mai tineri dintre studenții mei. Să nu se bazeze doar pe faptul că oamenii îi vor respecta doar pentru că sînt ”popi”.
5. Da, și viața dvs. a fost planificată din veșnicie. Vă rog eu mîine să traversați pe roșu! Mă voi odihni în rezultatul suveranității lui Dumnezeu!
PS. Nu-i așa că este simplu să dai cu tifla sub anonimat?
Iată răspunsul unui „Creştin Adevărat”. A unuia care Îl proclamă (ori proclama) pe ISUS…
Îşi îndeamnă aproapele să traverseze pe roşu drumul…
Să învățăm ceva din asta:
1. Una e predica şi alta e practica. Cele 2 nu au nici-o legătura în viața nonconformistului „fără cravată”
2. Îndemnul la sinucidere e sfat pastoral în opinia lui MC
3. Când nu avem argumente valide trebuie să insultăm
4. Lui MC nu îi place să discute despre Dinu Păturică…
5. Astăzi se votează în favoarea subvențiilor de la stat….
Stimabile, ați înțeles foarte bine ironia mea.
Cineva ne învăța să nu ne prefacem stupizi, incidentul s-ar putea transforma în obișnuință.
Din cîte deduc aveți destulă inteligență să îmi fi receptat ironia. Dacă nu, atunci îmi pare rău.
Discut despre Dinu Păturică cu cei care își declară identitatea. Dinu Păturică este un nume. Bud Spencer alias H… sînt niște pseudonime prost inspirate.
Deci, dacă mîine treceți pe roșu și scăpați (toate evenimentele sînt programate de Dumnezeu, nu așa mi-ați spus?) vă aștept cu concluzii inteligente și cu o identitate.
Vă supărați dacă mă bag și eu puțin în discuție ? Sper să nu deranjez.
Articolul dumneavoastră mi se pare cu idei pertinente și cred că este dificil să găsești argumente solide pentru a-l combate. Decât unele subiective și periferice precum ale celor doi combatanți de mai sus. Acum, n-aș putea să afirm că au intenționat ceva rău, prin ceea-ce au spus. De asemenea, consider (părerea mea) că ați fost puțin cam aspru cu ei. Probabil, atitudinea pornea de la postarile lor sub pseudonime. Ce mi se pare mie dubios nu ar fi atât că cineva postează sub pseudonim. Să zicem că are el argumentele lui care nouă ne scapă. Dar ce pseudonime au gasit ? Bud Spencer ? Acid sulfuric? Aș putea încerca puțină psihologie dar nu risc. Prefer să rămân cu uimirea…
„5. Rezultatul congresului de la Timisoara a fost deja planificat în veşnicie. Pentru ce atâta agitație?”
Rezultat planificat, nici mai mult nici mai putin, decat in vesnicie?! Wow! Am urmarit cu interes duelul ideatic cu MC, si tocmai de aceea zic si eu, imi puteti furniza o explicatie, fie ea si…sulfuric acidulata, pentru aceasta afirmatie facuta tare si fara echivoc?
Nu destul incearca Statul sa dezbine credinciosii? Acum ne dezbinam singuri? Nu uitati ca noi nu muncim pentru noi… ci, „ca niste robi nevrednici”, suntem in slujba Domnului. Frati in Domnul, fiecare are o parere, fiecare judeca in felul sau, personal, insa lupta este una pentru toti! Aici nu incap pareri si contraziceri, caci timpul este sa sustinem in rugaciune pe fratii din delegatie, si sa lasam in Mana Domnului ce va fi. Oricum, nu ne asteptam la nimic incurajator din partea „lupilor” de la Stat… Sa ne rugam ca, traind vremuri ca acestea, Dumnezeu sa ne inmulteasca credinta.
Multumesc pentru postare, si am sa ma rog pentru evenimentele ce vor urma.
Amin, amin de trei ori.
Comentez si eu de pe margine, sper ca nu va suparati. Sincer am avut un fior de teama cand am auzit de asa ceva. Nu cred ca subventiile de la stat sunt un lucru bun pe termen lung. Biserica se va lega de stat si de obicei, cei care platesc vor vrea sa se impuna. Dar, oare nu este asta o ispita pentru acei lucratori care nu se pot sustine din pastorala si sunt nevoiti sa lucreze si altceva? Cunosc pastori care si-au luat diferite slujbe pentru a supravietui. Si atunci cand se mai ocupa de enoriasi? Doar duminica?
drag Teo, și care este problema cu dubla vocație? Aici nu pot înțelege eu, de ce sînt pastori de biserici mici care nu pot vedea și faptul că pot întreține o gospodărie, că pot munci și altceva pe lîngă pastorala pînă îți creșete biserica.
Creșterea bisericii ar deveni o motivație mai ardentăă pentru un lucrător care ar dori să facă doar pastorală.
Un lucrător care începe cu 22 de membri chiar credeți că are nevoie de 1250 de la stat? îi ajung? bun! și ce face restul timpului? îi vizitează, îi termină într-o zi pe toți, că sînt vreo 4 familii?
face predici tot timpul?
Dacă are 50-100 de enoriași? Bun! Atunci înseamnă vreo 10 familii. După principul rabinic, 10 familii, dacă își dau zeciuiala corect, atunci pot întreține o a 11-a familie fără probleme.
Nu credeți? Așa au supraviețuit evreii prin istorie și au fost și tot timpul prigoniți.
Concluzia „intelligenta” este urmatoarea: Indiferent de decizia luata la Timisoara, dumneavoastra ramaneti aceeasi fiinta sensibila, tepoasa si frustrata. O fiinta care isi satisface nevoia de semnificatie pe un blog bantuit, pozand in nonconformistul bine-intentionat care chipurile vrea ceva mai bun. Inainte de a fi atat de rigid si aspru cu cei din jur, va sugerez sa priviti in Oglinda! Schimbarea „in bine” pe care pretindeti ca o doriti trebuie sã inceapā acolo. Vorbirea si scrierea unui crestin trebuie sã fie cu Har, dreasā cu sare. Din nefericire, dumneavoastra scapati mereu borcanul în mancare. Gustul este insuportabil iar bucatarul ultrarecidivist, de condamnat. (Adresa de email este realā) Cu sperantā, H2SO4
Stimate Acid Sulfuric,
1. după cum foarte bine ați înțeles, pentru că nu vă disprețuiesc inteligența, ci metodele, v-am taxat metoda ”mușcă și fugi” precum și multiplele pseudonime. Vă dau încă o dată ocazia de a intra într-un dialog normal.
2. la Timișoara nu s-a luat nicio decizie. s-a amînat doar, precum ordonanța 13. Cei care făcuseră presiuni pentru plata de la stat au fost un pic mai bine curtați de trevzie decît politicenii noștri și au avut inteligența, dată fiind presiunea mediatică și inoportunitatea momentului, să amîne. Sînt destul de realist și poate prea sceptic ca să cred că pînă la urmă și ordonanța 13 va trece, dar într-o altă formă, și plata de la stat va trece, dar într-un alt congres. Am amînat doar puțin înaintarea cangrenei.
3. După cum vedeți sînt destul de rezistent la jignirile personale. Cine nu are frustrări personale? Toți avem. Eu măcar mi le admit. Cine nu are nevoie de semnificație? Toți avem! Eu măcar o caut sincer și din cînd în cînd văd luminițe și fluturi mov cu aripi rotunde, vorba lui Tibi Ușeriu.
4. Aspru și rigid cu cei din jur? Mai întîi sînt aspru și rigid cu mine, mult mai aspru și rigid decît cu dvs. Dacă m-ați cunoaște mai bine, ați ști acest lucru.
5. Cu Har, da, am încercat iar, dar dreasă cu sare nu vreți să știți ce înseamnă. Uneori înseamnă sare pe rană și asta doare.
6. Cu mîncarea… aveam o mătușă care spunea simplu: cui nu-i place să nu mănînce. Simplu. N-am pretins niciodată abilități de bucătar, mai ales pentru alimentația publică. acest blog nu este sală de mese. Este, așa cum se declară în intenție, o chestie personală, este masa MEA, dacă cineva vine și se așează lîngă mine, asta este… eu mănînc cu cioburi de sticlă. Dacă vrea, bine, dacă nu, pleacă. Dar nu am autorizație și nici nu am cerut vreodată pentru alimentația publică. Nu sînt ziar al baptiștilor români, este un jurnal, blog (jurnal de bord), al meu personal, care reflectă, exact așa cum ați intuit bine, toate defectele, scădințele, neputințele și uneori micile sclipiri, imediat umbrite de alte tușe ale caracterului meu ”mic și prăpădit”, după cum spune copilul nostru de 2 ani și 5 luni. Cum ești tu? îl întreabă frate-său. ”mic și prăpădit” răspunde Noah.
7. Blog bîntuit? Da, și aici aveți dreptate, bîntuit de fantomatice psedonime, tot timpul în schimbare? Se pare că este destul de mare aglomerația de fantome de săptămînile trecute urcase blogul ăsta pe undeva pe la locul 18 din vreo 90.000 de bloguri din Ro? destul de bîntuit de trece de vreo 8 milioane de accesări. Cam mare aglomerație de fantome pentru cineva cdare rătăcește după semnificație. Sînt și alții care se pare că sînt în aceeași criză. Deci căutăm împreună.
Bine ați venit, dacă vreți să vă alăturați bîjbîielii.
cu simpatie,
mc
Se spune că: „speranța moare ultima…” În privința dumneavoastră – a mea, a murit. Succes la impactul final al tăvălugului în care vă găsiți 😦
Stimabile, v-am scris și pe privat. Se pare că fuga este cea mai ușoară soluție a lașilor. Curajul moare primul în generația noastră, din cîte se pare. Despre speranță mai vedem. Tăvălugul v-a prins? Scuze! A fost neintenționat. Îi prinde numai pe cei care se fac preș.
Pingback: #REZIST – total 40 de zile | Marius Cruceru