Oradea lui Voicu

Voicu a vizitat Oradea la capătul celălalt al unui aparat de fotografiat. Iată ce a ieșit:

M-am așezat la masă hotărât să descriu dimineața ploioasă de aprilie când am pornit-o indecis spre gară pentru a lua o nouă probă de patrie dintr-un loc unde mă va fi trimis necunoscutul așezat înaintea mea la ghișeul de bilete. Dar n-a mers cum anticipasem.

Fără preaviz, mintea mi-a jucat o festă: m-a aruncat înapoi, în visare și amintire, cumva invers decât atunci când stai vara pe plajă, uitându-te cum trec norii, și, deodată, o minge de volei rătăcită te lovește în cap, readucându-te pe pământ.

Așadar, înainte de proba de patrie propriu-zisă, povestea va survola câteva scene din copilărie, care debutează cu un puști chiorându-se în zare, cu bărbia lipită de o balustradă.

De pe terasa vilei din deal unde stăteau nenea Paul și tanti Mărioara se vedea Oradea cea Mare, în toată splendoarea: turle de biserici, acoperișuri în solzi de țiglă, coșuri de fum și, departe de tot, turnuri industriale. Dar ochii mei fugeau spre cărăruia aidoma unei sfori albe care cobora printre case spre ștrandul meu preferat de pe malul Crișului.

Bazinul cel adânc, cu trambulină și platformă, era pentru mine Mecca tuturor distracțiilor posibile. Spre groaza mamei, puteam sări în cap o zi întreagă, fără pauză de masă, dovadă alura de copil „ca un țâr care, deși nu mănâncă mai nimic, are o energie ceva de speriat”.

Citiți mai departe AICI.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Citate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.