Lutierul – „am făcut o școală care ne trimitea direct la Oxford sau Cambridge, oribil!”, despre alegerea profesiei potrivite

Via Caius Hera am accesat astăzi video-ul de mai jos.

Este povestea extraordinară a unuia dintre cei mai cunoscuți lutieri (în sens propriu – diferențiindu-i de guitarireri), David Van Edwards.

Am auzit despre el de la maestrul Gyorgy Lorinczi, creatorul lăutelor mele. O poveste extraordinară.

Filolog de formație, a fost atras de lucrul de mînă.

Dacă urmăriți primele minute ale acestui video, veți auzi povestea lui de viață. Absolvent al unui liceu de prestigiu, care îi trimitea ori spre Oxford ori spre Cambridge, lucru care i s-a părut oribil, pentru că nu toți sîntem făcuți să devenim intelectuali în sensul restrîns al cuvîntului, a ales propriul său drum. A ales să facă ceea ce îi place și ceea ce poate face bine. Pentru aceasta îți trebuie enorm curaj.

Oare cîți meșteri de excepție s-au pierdut printre avocați? Oare cîți meșteșugari au devenit spre marele loc ghinion și spre al nostru și mai mare, medici? Oare cîți artiști au devenit profesori și cîți profesori au fost pierduți printre stomatologi? De ce? Doar pentru că așa au spus părinții? Pentru că o meserie era considerată o ratare. Pentru că biroul și munca cu hîrtiile și birocrația păreau mai nobile? Cîți sărăntoci și săraci sînt printre așa-zișii intelectuali! De ce? Pentru că sînt incompetenți și cu totul neopotriviți locului pentru care o școală proastă i-a pregătit.

Așa se explică doctoratele lui Ponta și Oprea sau al lui Tobă. Intelectualitatea este refuzată meșterului. De ce? Priviț la lucrările lui Alex Marian sau ale lui Gyorgy Lorinczi sau Gyorgy Nemeș (îi cunosc personal și am instrumente făcute de dînșii), oameni de o aleasă calitate în ce privește caracterul, oameni de mare cunoaștere a domeniului lor. Oare ce altceva înseamnă intelectual în sensul adevărat al cuvîntului? Nu un cunoscător, care poate vorbi cel puțin cîteva ore despre domeniul pe care îl cunoaște cu precizie?

Este intelectual un deținător de diplome? Este intelectual un fur de citate? Este intelectual unul care își tăbăcește coatele într-un birou, replicînd inutilitatea? Este intelectual un conțopist cu pretenții de Socrate? Societatea noastră este sătulă de impostori. De actori care conferențiază despre religie, de eseiști fără specialitate și probă a cunoașterii profunde a unui domeniu, de autori care s-ar putea califica mai bine ca blogări decît drept autorități științifice. Intelectual este cineva care publică o carte? Orice carte? O carte de bucate bine scrisă mi se pare mai demnă de lectură decît eseistica în care sînt aberate și celebrate fraze sforăitoare și goale de conținut.

Poate că societatea românească se va reforma și se va normaliza atunci cînd vom învăța adevăratele definiții ale poliglotului, ale intelectualului autentic, atunci cînd vom învăța să prețuim la adevărata valoare meșteșugarul ca specialist, atunci cînd vom prețui cu adevărat munca bine făcută, de orice fel va fi fost ea.

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în instrumentul săptămînii, inventarul stricaciunilor spirituale, Lauta, lutierie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.