De ce ar trebui conducătorii să înveţe muzică?

Am găsit un comentariu interesant AICI. ESte un citat din Sir Thomas Elyot (c. 1490 – 1546), contemporan cu Thomas More, eroul unuia dintre puţinele mele filme favorite, A man for all seasons, cred că se numea în engleză.

Iată citatul introdus de autorul blogului:

Elyot describes how and why it is necessary for a ruler to understand the the concept of harmony as a metaphor for the ideal state:

…[H]e shall commend the perfect understanding of music, declaring how necessary it is for the better attaining the knowledge of a public weal, which as I before said, is made of an order of estates and degrees, and by reason thereof containeth in it a perfect harmony: which he shall afterward more perfectly understand, when he shall happen to read the books of Plato and Aristotle of public weals: wherein be written diverse examples of music and geometry.  In this form may a wise and circumspect tutor adapt the pleasant science of music to a necessary and laudable purpose.

As our global economy daily deteriorates beyond the point of repair, it is time to take a long hard look at our leadership.  We have been fooled into allowing non-musicians to become leaders of nations.

 

Citiţi mai departe AICI.

Interesant, chiar dacă nu cred că se va rezolva situaţia României dacă domnul Boc ia lecţii de pian, dacă domnul Băsescu va lua lecţii de ceteră sau cimpoi. Cauza este pierdută. Muzica s-a scos din şcoli.

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în dulce Românie, In-text-esant. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la De ce ar trebui conducătorii să înveţe muzică?

 1. ACIDUZZU zice:

  „Interesant, chiar dacă nu cred că se va rezolva situaţia României dacă domnul Boc ia lecţii de pian, dacă domnul Băsescu va lua lecţii de ceteră sau cimpoi. Cauza este pierdută. Muzica s-a scos din şcoli.”

  Deocamdata, premierul este expert in cantatul la…cimpoi; cat despre cel de-al doilea, canta foarte bine la dramba !

  Se spune ca privighetoarea a depus o contestatie cu privire la acurateatea acordarii notelor juriului la un concurs de interpretare al trilurilor. Pe locul intai se situa o…cioara. Dupa discutii aprinse, se constituie o comisie de solutionare a contestatiei, in care presedinte de juriu era un mistret…
  Incep probele…Pe primul loc, una dupa alta, la probe se situeaza privighetoarea.
  Juriul delibereaza, in sfarsit:
  „Da, are dreptate privighetoarea! A cantat frumos! Dar, tot mai frumos a cantat…cioara !”
  MORALA:
  Asa se intampla intotdeauna cand presedinte (al juriului) ajunge un…porc !

  Iata dece, muzica s-a scos definitiv din scoli. Si din viata sociala !
  S-au reluat…odele !

 2. Vaisamar zice:

  Deocamdată, politicienii noştri sunt doar virtuozi ai trombonului şi nu dau seme că se vor reprofila.

 3. Marinel zice:

  Cred că primul lucru de care ar beneficia conducătorii, indiferent în ce domeniu, dacă ar învăţa muzică, ar fi acela că ar deosebi FALSUL! Restul sunt… detalii… 🙂

 4. naomi zice:

  Probabil ca mai repede ar fi dispusi sa cante la fluier …-ul piciorului 😉

 5. george zice:

  Nu mai fiti asa negativisti! De trei ani incoace, dl. Boc si intreg guvernul respecta cu strictete principala regula a corului: urmaresc cu atentie maxima bagheta … Dirijorului.

  • Degeaba. Ar mai trebui sa cante impreuna si fiecare sa-si faca partea din partitura dirijata de dirijor nu din propria lor partitura. Si in dreptul fiecaruia sunt si note si pauze, unii trebuie la un moment dat sa cinte mai tare, altii mai incet. Alteori toti trebuie sa se-nfoaie deodata si sa realizeze o culminatie. Alteori sa inceapa sa scada, dar nu toti deodata ci pe rind, in ordinea ceruta de partitura (nu de dirijor). Ce bine ar fi sa ascultam de partitura nu de dirijor. Astia, uneori deformeaza partitura in asa hal incit devine de nerecunoscut. Lucrul cel mai grav pe care l-ar avea de invatat de la muzica cei ce vor sa invete ceva este faptul ca fiecare interpretare, cintare, este UNICA, nu poate fi repetata. Ce ai cintat aia ramine in urechile ascultatorului. Nu se mai poate reveni asupra unui sunet pus aiurea, cintat fals. Dar toata piesa sufera. Si ar mai fi o groaza de invataminte pe care ar merita sa le urmareasca cei care ar vrea sa fie mai buni. Dar nu sunt sigur ca cineva dintre cei vizati are interesul sa fie mai bun. Nici macar sa fie altfel. Inertia…………..

  • ACIDUZZU zice:

   …dar o privesc…tâmp, ca pe o bagheta magica, crezand ca stau in fata unui mare ilizionist care desavarseste „din joben” numere speciale. Intr-adevar speciale, inedite, si foarte controversate !

 6. Bogdan Burghelea zice:

  Mă amăgesc spunînd că Sir Thomas Elyot va fi fiind un antecesor a lui T. S. Eliot.

 7. Stefan Buortesch zice:

  Nu se prea potriveste in contextul muzical, doar in cel politic, dar mi-a placut:

  „Intr-una din zilele insorite ale lui Ianuarie 2015 un batran se apropie de intrarea in Palatul Cotroceni. Se apropie de ofiterul de garda si ii spune:
  – As vrea sa intru sa vorbesc cu presedintele Basescu.
  Ofiterul il priveste bland pe batran si ii spune:
  – Domnule, Basescu nu mai este presedinte si deci nu mai are resedinta aici.
  Batranul ii spune ca e in regula si se indeparteaza incet de intrarea in Palat. A doua zi acelasi batran se indreapta catre intrarea in Palatul Cotroceni si se adreseaza ofiterului de garda (acelasi din ziua precedenta):
  – As vrea sa intru sa vorbesc cu presedintele Basescu.
  – Domnule, asa cum v-am spus si ieri, Basescu nu mai este presedinte si deci nu mai are resedinta aici.
  Batranul ii multumeste si pleaca incet spre locuinta sa. A treia zi batranul se duce din nou la intrarea in palatul Cotroceni si se adreseaza aceluiasi ofiter:
  – As vrea sa intru sa vorbesc cu presedintele Basescu.
  Iritat, ofiterul se incrunta usor la batran si ii spune:
  – Domnule este a treia zi consecutiva cand veniti aici si cereti sa vorbiti cu Basescu. V-am spus deja ca Basescu nu mai este presedinte si deci nu mai are resedinta aici. Nu intelegeti?
  – Ba inteleg foarte bine, insa nu ma mai satur sa aud asta.
  Ofiterul ia pozitia de drepti, il saluta respectuos (ca pe un superior) si ii spune batranului:
  – Atunci ne vedem maine, domnule!”

  Stefan

 8. Gabriel Băloi zice:

  Se pare că muzica nu e bună pentru conducători , ci doar pentru mica parte a celor conduşi (doar pt. cei deţinători de duh muzical) , datorită caracterului ei simpatetic , sufletesc şi afectiv , dealtfel ineficace în puterea de conducere raţională bazată pe inteligenţa pură , non-afectivă.
  Vocaţia umanistă nu pare a fi apanajul şi nici predestinarea conducătorilor de stat.
  Ţara nu se conduce cu sufletul , fiindcă omenirea s-a îndesat de prostie , iar sufletul suferă cînd e pus în faţa prostiei sau laolaltă cu prostia.

  Dacă ne uităm mai bine pe suprafaţa istorică a Terrei , majoritatea conducătorilor sînt indivizi ( nu spun oameni ) „fără” suflete (care nu cred în sufletesc) , cu un status raţional non-afectiv , bazat pe identificarea şi încercarea de împlinire doar a unor nevoi primare pentru membrii societăţilor pe care le conduc , cel mai adesea preterînd şi nerespectînd valorile înalte pozitive şi prea umaniste.

  Dar , în mod ciudat , indiferent de forma de guvernămînt , valorile spirituale supra-înalte îl sperie totuşi pe conducătorul ales de mulţimea de proşti , căci , cumva , el îi reflectă pe aceştia.
  Valorile umaniste sînt foarte înalte , Îl reprezintă pe Dumnezeu , şi tocmai de aceea sînt menţionate şi , mai ales , „respectate” la fel cum este menţionat şi „respectat” Însuşi Dumnezeu.

  Muzicienii , dar şi celelalte genuri intelectuale , sînt de două ori oameni , au două duhuri , două raţiuni şi o diversitate sentimentală , pe care încearcă cu greu să o stăpînească şi s-o identifice.
  La fel ca alţi oameni ai spiritului uman , muzicienii sînt pericolul care-l ameninţă şi-l ponderează pe conducător. Acolo e locul lor.

  Într-o societate sînt mai multe tipuri de realităţi vitale sau existenţiale.
  În speţă , muzicianul percepe realitatea complexă , compusă din elemente culturale şi valori morale cu ajutorul unor receptori afectivi capabili să recepţioneze adevăruri venite de Sus.

  Însă , cînd conduci un popor trebuie să identifici în jurul tău probleme şi situaţii de un anumit tip de realitate , una mai comună , simplistă , desprinsă de cea de Sus la fel ca şi majoritatea membrilor ei , bazată pe anumite nevoi telurice , primare , pe anumite drepturi şi obligaţii şi pe stabilirea unui anumit echilibru între acestea. Iar pe celelalte nevoi prea-înalte ţi le procuri singur !

  Prostia tumultoasă asumată de societate duce la inadecvarea conducerii afective.
  E periculoasă identificarea afectivă a realităţii înconjurătoare ; nu merge cu sufletul. Este prea multă prostie ca să fi afectiv.
  Muzicianul , sau un alt tip de intelectual , ÎNŢEPENEŞTE în faţa PROSTIEI , îşi pune prea multe întrebări în legătură cu prostia şi o duce în raţionamente înalte unde nu-i este locul , caută s-o explice , deşi nu-i de explicat.

  Muzica este un factor puternic de dezvoltare şi de adîncire în viaţa afectivă şi personală , deţine o inteligenţă afectivă , care intuieşte realităţile prin identificări afective , pe care , în genere , nu le poţi împărtăşi cu ceilalţi.
  Inteligenţa aceasta afectivă are păcatul de a fi subiectivă şi nu se adecvează eficient cu nevoile majorităţii.
  E bună pentru muzicianul umanist , care are nevoie de a se lăsa prostit de către conducătorul afon , pentru a face posibilă viaţa în societate.

  Conducerea non-afectivă ( sau non-muzicală şi afonă ) fiinţează şi rezistă prin sublimarea ce i-o aduce însăşi înţelegerea umanistă , acceptantă , a muzicienilor, scriitorilor sau a celorlalţi oameni de duh , care sînt nevoiţi să se lase , astfel , conduşi.

  • Marinel zice:

   Dureros în mare parte, dar adevărat!
   Cât priveşte afirmaţia: „Muzicianul , sau un alt tip de intelectual , ÎNŢEPENEŞTE în faţa PROSTIEI…”, mulţumesc de rezolvare. Sunt cu gâtul înţepenit şi am crezut că e de la curent! Sau o fi?… 😀

   • ACIDUZZU zice:

    Frate Marinel,
    Nu este cazul sa va framantati. La cat sunteti de activ si prolific spiritualiceste vorbind, scoatem din ecuatie…intepenirea ! E de la un pui de…torticolis, sigur. Cel mult o spondiloza cervicala. ca tot se poarta !
    Pe de alta parte, se potrivesc cu sensibilitatea dumneavoastra muzical-spirituala, ca…nuca-n perete, calitatile care nu dor : lenea si prostia ! Aici nu „le-aveti” frate Marinel ! Si nici…cea de-a treia calitate diplomaticaromaneasca: nesimtirea !

    In sens mai aprofundat, intepenirea mai poate sa vina din…Fapte 7:51, dar iarasi nu este cazul ! Exemplele „curg” dar pe langa dumneavoastra !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.