O nouă serie ”Cu Irisul deschis” – despre Disciplinele Spirituale

Duminică, 18 octombrie, vom începe o nouă serie asupra unui subiect controversat în lumea evanghelică: disciplinele spirituale. De ce ar fi controversată o temă care conține un lexem din aceeași rădăcină din care este derivat și cuvîntul discipol?

Pentru că sîntem cu musca pe căciulă. Cea mai mare pierdere a creștinismului contemporan este UCENICIA, relația mentor-ucenic, maestru-discipol, relație care a făcut creștinismul un imperiu de temut pentru împărații vremii la nici 60 de ani de la crucificarea Celui care l-a fondat.

La vremea cînd au apărut cărțile lui Foster, unii au îmbrățișat fără ezitare sugestiile autorului, alții au acuzat noua tendință ca fiind o posibilă întoarcere la o soteriologie a faptelor de influență catolică. Ne întoarcem din nou la Catolici? Facem metanii și pelerinaje ca la ortodocși? Mergem în cer prin fapte? Unde mai este harul, dar lucrarea Duhului în caracterul nostru? N-ar trebui să ne lăsăm în seama lucrării Domnului, care lucrează subtil, prin harul lui, nu prin faptele noastre?

sursa facebook

sursa facebook

În același timp vedem în Apostol cum scrie că se poartă aspru cu trupul său, vorbește despre efort, disciplinarea fizică, spirituală, iar disciplină este din aceeași familie de cuvinte cu DISCIPOL. Există creștinism fără discipoli? Există discipoli fără disciplină?

După ce ne-am uitat la VICII-VIRTUȚI, încercînd o diagnoză cu sugestii de vindecare, de această dată, pentru întreg anul universitar 2015-2016, încercăm o nouă serie de conferințe despre DISCIPLINELE SPIRITUALE.

Vom încerca să vedem, în continuarea seriei despre Vicii și Virtuți de anul trecut, cum putem să ne exorcizăm de vicii și cum putem cultiva virtuțile. Prin Har, prin Credință, nu prin putință, dar deschizîndu-ne spre lumea de sus, restrîngîndu-ne, în abstragere față de zgomotul lumii, dar slujind lumea și ecclesia, în supunere și apoi, de ce nu, în închinare și celebrare.

Duminică seara, începînd cu orele 18.00, Biserica Iris, Cluj. Strada Sobarilor, pentru bobocii studenți care încă nu știu unde este Biserica Iris.

Sperăm să ne ținem ochii deschiși, să ne ferească Dumnezeu de bătut cîmpii și de o gîndire nebiblică de-a lungul acestor seri. Fie-vă milă de conferențiar și rugați-vă și pentru minte și vorbire înțeleaptă.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.