Vă puteţi imagina o lumea a bărbaţilor fără cravată? Fără multitudinea de dungi şi culori, picăţele şi pătrăţele, carouri şi imprimeuri. Cravate cu desene, cu steaguri, tematice, presidenţiale cu dungi în diagonale, din mătase, din cîrpă, de înnodat, cu elastic, cu noduri mari şi noduri mici, în trei, în patru, chiar în şapte îndoituri, late şi înguste, lungi şi scurte, ţipătoare şi discrete, cu insemne de club, de armă, militare şi civile…
...............................................
Inutil accesoriu bărbătesc, leneş şerpuitor pe burţile greu de ascuns, “gîtlegău” atîrnător prin mîncare, este singura pată de culoare ca pana la papagal în cenuşiul-negriul-alburiul costumelor noastre, între pantofii cremuiţi şi chelia lăcuită. Folos? Cît globurile pe pomul de Crăciun sau cît rama la fotografie? Cît ghiveciul pentru floare sau cît coperta pentru carte? Dacă orice accesoriu ar avea vreo funcţie, care ar fi funcţia practică a cravatei? Acoperitoare pentru nasturii de la cămăşi? Intermezzo între părţile sacoului? Platformă vişinie pentru acul de cravată din aur? Mijloc de încriptare a unui mesaj către comunitate? Cîte una sau toate la un loc.
De la ososul zurbagiu cochet pînă la patronul hipertensiv şi supraponderal toţi ne încrăvăţim! De ce?
...............................................
Vă puteţi imagina starea “fără cravată”, starea de priveghere-preaveghere la orice amănunt, de suspiciune faţă de orice-i “moft”, privirea ascuţit-acră faţă de tot ce-i inutil şi despre care nu ştii de unde vine? E starea bunicilor noştri “fără cravată”.
...............................................
Ei măcar ştiau, aşa naiv cum îşi explicau ei… ei ştiau de ce NU, noi, generaţie gîtuită şi cu glasul stins în faţa oamenilor cumsecade, nu ştim de ce DA, aşa cum nu ştim de ce facem brad, cozonaci de paşti, ouă roşii, de ce tăiem porc la sărbătoare de prunc, aşa cum ştim de ce tăiem miel la moarte de Dumnezeu.
...............................................
Starea “fără cravată” nu este o stare de relaxare, aşa cum au venit politicenii noştri la primele negocieri, este stare de trezie, stare de strajă, aşa cum repeta Marcu Nichifor (tot fără cravată) “să fim cu maaare bagare de samă!!!”-
...............................................
Starea de "fără cravată" este starea în care lăsăm starea socială la o parte, "doftoricirile", funcţiile, lozincile, formulele, prefixele şi cărţile de vizită.
...............................................
Suspiciunea, fariseismul, legalismul şi circumspecţia inutilă sînt învecinate cu acestă stare. Sigur! Dar nu aşa este tot creştinismul? Nu imediat ne bate pe umăr păcatul din dreapta? Binefacerea care devine diabolic act.
...............................................
Poate că ne-ar trebui o generaţie descrăvăţită, o generaţie care să refuze a purta ornamentul în favoarea unei declaraţii vestimentare, cu “moft” profetic, că este în starea de nelinişte care precede răspunsul la întrebarea DE CE?
...............................................
https://mariuscruceru.ro/2009/01/05/fara-cravata/
Reblogged this on Germania Evanghelica.
Reblogged this on Suceava Evanghelica.
Se pare ca este sucevean, intr-o familie cu aplecare spre muzica, mama si frati de ai lui.
Dintr-un ziar online….
CONCERT DE FLAUT LA SALA BĂEŞU. Sala „Pictor Aurel Băeşu” a Muzeului de artă Ion Irimescu a găzduit un concert de flaut organizat de Fundaţia Culturală „Ion Irimescu” şi Fundaţia Cristos pentru România din Suceava. Concertul a avut un caracter umanitar, fiind dedicat copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi din Fălticeni. Programul a constat într-un recital de flaut susţinut de Daborah Gramesc -elevă a Liceului de Artă din Suceava, Cristian Grămesc-student în Austria la Salzburg, Gabriel Grămesc -student masterand la Academia de muzică din Cluj şi mama acestora Estera Grămesc. Fundaţia Cristos pentru România sprijină de foarte mulţi ani copiii şi tinerii instituţionalizaţi prin ajutoare constând în medicamente, cărţi pentru şcoală, excursii, tabere şi orgaqnizarea de activităţi culturale.
_______________________________________________________________
Dumnezeu să îi binecuvineze pe toți ai săi!
Este varul meu si sunt mandra de el. Din partea mamei Estera, (sora cu mama mea) provine dintr-o familie in care muzica este luata foarte in serios, si care a dat mai multi muzicieni de valoare, dar mai ales a dat oameni care il iau in serios pe Dumnezeu!
Ma bucur! Dumnezeu să îl binecuvînteze. Sper să pună mîna pe o chitară Alexandru Marian. O merită!
Nu este sucevean, este timisorean, dar parintii lui s-au mutat la Suceava cand era mic.