Este prima Duminică după ieșirea din spital, merge Natalia la Biserică sau nu? sau despre valoarea unor tradiții și a Legii sanitare din Vechiul Testament

Nu merge! Timp de cel puțin șase săptămîni! Nu numai din cauza capitolului 12 din Levitic, dar și din această pricină.

Capitolul 12

1 Domnul a vorbit lui Moise, şi a zis: 2 ,,Vorbeşte copiilor lui Israel, şi spune-le: ,Cînd o femeie va rămînea însărcinată, şi va naşte un copil de parte bărbătească, să fie necurată şapte zile; să fie necurată ca în vremea sorocului ei. 3 În ziua a opta, copilul să fie tăiat împrejur. 4 Femeia să mai rămînă încă treizeci şi trei de zile, ca să se cureţe de sîngele ei; să nu se atingă de nici un lucru sfînt, şi să nu se ducă la sfîntul locaş, pînă nu se vor împlini zilele curăţirii ei. 5 Dacă naşte o fată, să fie necurată două săptămîni, ca pe vremea cînd i -a venit sorocul; şi să rămînă şase zeci şi şase de zile ca să se curăţească de sîngele ei. 6 Cînd se vor împlini zilele curăţirii ei, pentru un fiu sau pentru o fiică, să aducă preotului, la uşa cortului întîlnirii, un miel de un an pentru arderea de tot, şi un pui de porumbel sau o turturea pentru jertfa de ispăşire. 7 Preotul să le jertfească înaintea Domnului, şi să facă ispăşire pentru ea; şi astfel, ea va fi curăţită de curgerea sîngelui ei. Aceasta este legea pentru femeia care naşte un băiat sau o fată. 8 Dacă nu poate să aducă un miel, să ia două turturele sau doi pui de porumbel, unul pentru arderea de tot, altul pentru jertfa de ispăşire. Preotul să facă ispăşire pentru ea, şi va fi curată.`

traducerea Dumitru Cornilescu

Da! Pot fi acuzat din nou de legalism și de alte lucruri chiar mai rele. Știu că este o modă mai nou, mai ales la cuplurile tinere, să își scoată lăuzele rapid din casă și să le reintroducă în ritmul nebun al vieții dinainte. Pruncii se balansează dezorientați și înfrigurați în scoicile purtate prin mașini, mașinile prin gropi, gropile într-0 țară mizeră în care oamenii nu prea se spală pe mîini, pe față, dar ciupesc de față pe copiii altora fără complexe.

Noah Cristofor s-a întors din spital, după ce l-am scos pe propria răspundere, sub greutate, cu o viroză. Considerați-ne bătuți în cap, dar oricine vine pe la noi ia masca din timp pregătită de la ușă.

De ce? Pentru că există o valoare a tradiției izolării pruncului și lăuzei pentru o vreme.

În urmă cu ceva timp am avut o întîmplare interesantă. Am mers să îmi vizitez cîțiva foști studenți. Slujba a fost frumoasă. La plecare ne trezim cu soția unuia dintre aceștia pe lîngă noi. Știam că născuse de curînd.

– Ce mai face micuța? Crește?

– Crește!

– Cît are?

– 9 zile!

Împreună cu Natalia am înțepenit. Ne-am întors brusc spre ea:

– Și tu ce cauți aici?

– Păi, știți, ne-am sfătuit cu soțul, soțul s-a sfătuit cu colegii lui și toți am ajuns la concluzia că sîntem liberi de Lege și nu mai trebuie să păstrăm toate tradițiile acestea bătrînești și … biserica noastră este mai destupată…

Fata era de o timiditate și bun simț enorm. Bine educată, dar prost informată.

– Oprește-te, draga mea! Mai întîi v-ați sfătuit voi între voi în lipsa voastră de înțelepciune și experiență. Apoi, este adevărat că surorile mai în vîrstă și mamele voastre v-au spus că nu este bine?

– Da!

– V-au și explicat de ce nu este bine?

– Mda!

– Iată de ce ar fi trebuit să asculți:

1. Mai întîi nu orice tradiție este rea. Mîncatul cu furculița este o tradiție nenorocită, că am putea să mîncăm pastele cu mîna și ciorba să fie sorbită ca ceaiul. Există tradiții și tradiții. Tradițiile poartă valori probate din generație în generație ca fiind bune și de folos. Progresul nu stă în anularea oricărei tradiții. Și faptul că azi te-ai îmbrăcat frumos și n-ai venit în șlapi la biserică stă tot în puterea unei tradiții. Bune, aș spune eu.

2. Textul pe care voi îl invocați, da, este în Vechiul Testament, stă în dreptul Legii de care ne-a eliberat Domnul, iar Legea Domnului este desăvîrșită, împlinită doar de Domnul, dar de folos tuturor nouă. Legea ritualică a fost desăvîrșită și dezlegată de Mielul de jertfă pus pe Altar, Mielul-Mare Preot, dar legea sanitară are valoarea ei. Cele șase săptămîni de lăuzie, de izolare a femeii de comunitate au rostul lor. Ah, știu ce te ofensează, ideea de NECURATĂ. Cum putem numi necurat ceea ce Domnul numește curat? Aici nu este vorba de o necurăție ritualică, ci de una sanitară în primul rînd, date fiind noile fapte.

3. Este adevărat că te-au luat la pupăcit toate surorile cînd ai ajuns acum la biserică? Da! Este adevărat că toate te-au îmbrățișat și te-au ținut de mînă? DA! Bun! Acum du-te la copil acasă, spală-te bine, dar tot există posibilitatea să fi dus micoze și viruși spre bebelușul tău care se luptă pentru supraviețuire. Cred că ai cunoștință de faptul că există bacterii, viruși, micoze rezistente la simpla spălare cu săpun și acum și tu și bebelușul tău sînteți expuși și deschiși fiziologic multor riscuri. Izolarea este cea mai bună soluție în acest caz.

4. Este adevărat că ai sărit cel puțin peste o masă a bebelușului? Acesta țipă în brațele soacră-tii, pe tine de doare pieptul, și unul și altul suferiți, se rupe legătura laptelui dintre tine și el… Cui folosește? Acum bebelușul trebiue alăptat la cerere, ori de cîte ori dorește. Trebuie să stai lîngă el, să nu-ți pierzi laptele. Ce-ai cîștigat? Îți povesteam noi predica și îți cîntam cîntările. L-ai fi luat cu tine? Puteai să îl alăptezi în public atunci cînd el cerea și ție îți izbucneau izvoarele? Nu!

5. Cînd se spune în popor că … zaci ca o lăuză… vorba are în spate un adevăr. Lăuza trebuie să zacă. Oasele trebuie să se așeze la loc. S-au desfăcut pentru mica trecere a celui mic, organele interne trebuie să se reașeze. Știi prea bine cît de greu este să stai în șezut două ore în situația ta. Vă mirați de ce rămîneți cu proeminențe, dureri, noduli, tot felul de urme după naștere? Pentru că nu stați locului odată! Acum bucură-te de ședere. De stat lungită pe o parte. Stai liniștită să se reașeze totul în tine! Stai și citește, meditează, roagă-te pentru micuț.

6. Recomandarea medicilor ginecologi este izolarea micuțului și a mamei pentru cel puțin 6 săptămîni, cînd este următorul control pentru a se verifica dacă toate lucrurile sînt cum ar trebui să fie. Majoritatea n-a citit VT ca să știe de acest interval. Medicii confirmă faptul că izolarea este cea mai bună soluție acum, atît pentru alăptarea liberă cît și pentru purtarea bebelușului în mod strîns la piept, piele la piele, așa cum recomandă cele mai noi școli de neonatologie, școli care se inspiră din tradițiile care s-au dovedit reușite de mii de ani.

7. Depresia post partum, dacă există, poate fi atenuată tocmai de această izolare în prezența soțului și a copilului. Nu face nimănui bine să i se compare bebelușul, adus adesea după mamă (vai ce păr mult are, ce bărbie, ce riduri, așa s-a născut cu pata asta? Nu vorbește încă? al meu recita Eminescu la vîrsta asta!). Bebelușii se înfrumusețează și devin vizionabili la circa 6-8 săptămîni după începerea vieții. Atunci cad ultimele urme de lanugo, pielea se întinde, capătă mai multă imunitate prin laptele matern, iar mama devine stabilă psihic, gata să înfrunte lumea, mai ales dacă bebelușul poartă semne din naștere sau vreo boală genetică (un hemangiom poate fi traumatizant pentru orice părinte, un sindrom down este devastator). Cele 6-8 săptămîni ne ajută să ne pregătim psihic-fizic pentru confruntarea cu cei din jur. Pînă atunci se pot face plimbări în natură, în parc, în liniște, cu toată familia, dacă vremea o permite. Mulțimea, zgomotul celorlalți, rîsetele, sunetele tari, toate acestea sînt extrem de toxice pentru o lăuză care are toți receptorii întinși la maxim. Ea trebuie să asculte respirația sacadată a pruncului, mirosul ei este deformat, auzul, percepția senzorială capătă alte dimensiuni. Baia de mulțime este dezorientantă și nu ajută deloc la refacerea psihică.

De ce să aruncăm și copilul cu apa din albie? De unde vă vine răzmerița asta sufletească împotriva a tot ce vine din trecut? Cum de v-ați găsit să vă sfătuiți numai între voi, neascultîndu-vă părinții, dar încredințîndu-le povara de a sta singuri cu ai voștri plozi numai ca să vă plimbați în mod egoist?

AVEȚI COPII, COPIILOR! PLĂȚIȚI PREȚUL! Stați cu ei, că va veni vremea în care veți dori să stea cu voi și voi cu ei și nu vor mai sta!

Mergi acasă! Bucură-te chiar și de mirosul pamperșilor plini de caca! Celebrează fiecare clipă petrecută cu pruncul care îți caută sînul și privirea.

Lasă-i pe ceialalți, tot acolo îi vei găsi!

Pruncul tău nu va sta tot în leagăn …

Luați, dragii mei, aceste lucruri ca pe niște sfaturi utile, venite din experiența comună și din observații de bun simț asupra lumii. Putem totuși porni și o discuție despre necesitatea anumitor tradiții, despre stabilitatea pe care acestea o oferă comunităților eclesiale. Unul dintre avantaje este previzibilitatea. Putem, de asemenea, porni și o discuție despre rolul Legii Veterotestamentare în viața credinciosului creștin. La ce bun citim toată Biblia? Mîncăm carne de porc, dar ne ținem lăuzele acasă? Nu-i aceasta ipocrizie?

Sigur! Putem discuta multe, pînă atunci însă … Noah va rămîne acasă cu Natalia, piele la piele, în wrap … și ce minunat a creat Dumnezeu organismul uman.

Iată încă un argument bonus:

Copilul doarme mult acum. Are melatonină cu vagonul. Lăuza doarme cînd doarme el și se reface. Acum are nevoie de somn din belșug. Așa ne-a creat Dumnezeu, vorba mecanicului meu de biciclete, domnul Zsolty:

– Minunat ne-a creat Dumnezeu, domnu Marius, minunat, numai noi sîntem proști și nu luăm seama…

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Întrebările lui Ghiţă, Biserica Baptista, Fabrica de barbati, inventarul stricaciunilor spirituale, Pt. studenţii mei, utile. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

55 de răspunsuri la Este prima Duminică după ieșirea din spital, merge Natalia la Biserică sau nu? sau despre valoarea unor tradiții și a Legii sanitare din Vechiul Testament

 1. Tarniceriu Victor zice:

  Draga Marius, Domnul sa va binecuvinteze din plin. Ma bucur pt tine si familia ta. Baza noastra este Cuvantul Domnului care ramane in veac. Sa fiti fericiti si sanatosi.
  Fr. Victor

 2. Andreea Muresan zice:

  Extraordinar de bine le-ati spus! Ar trebui sa spuneti mai mult si mai des despre alaptarea la cerere, si alaptarea in general. Mor de ciuda cand vad prin biserici prunci cu sticluta la gura:(
  Buna perioada dupa ce am nascut pur si simplu nu vroiam sa vad pe nimeni. Nu pentru ca eram rea, ci pentru ca pur si simplu nu aveam nevoia asta, nici un pic, nici eu daramaite miculutul nou nout. Mi-era extraordinar de bine mie si pruncului, si cand ajungea si taticul acasa, era si mai bine, toti trei, un mic cuib.
  Problema insa aparea atunci cand nu aveam vlaga si chef, si nici timp, sa le explic de ce nu vreau sa vina in vizita. Mi se pare ca oamenii ar trebui sa stie lucrurile scrise mai sus, si daca nu le stiu din bunul simt, sa le invete!

  • Marius David zice:

   Da, voi mai spune cîteva lucruri despre alăptare, dar nu foarte multe pentru că este un subiect sensibil.
   Ei, uite, tocmai din pricina aceasta trebuie discutate aceste lucruri, unii nu le intuiesc, altii nu le stiu, alții gîndesc altfel și prin dialog încercăm să aproximăm adevărul!

 3. Cosmin zice:

  Domnul ne-a eliberat de Lege?
  Să vedem ce ne spune Domnul în Matei 5
  17 Să nu credeţi că am venit să stric Legea sau Prorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc. 18 Căci adevărat vă spun, câtă vreme nu va trece cerul şi pământul, nu va trece o iotă sau o frântură de slovă din Lege, înainte ca să se fi întâmplat toate lucrurile. 19 Aşa că, oricine va strica una din cele mai mici din aceste porunci şi va învăţa pe oameni aşa, va fi chemat cel mai mic în Împărăţia cerurilor; dar oricine le va păzi şi va învăţa pe alţii să le păzească, va fi chemat mare în Împărăţia cerurilor.

  Să vedem ce spune Pavel:
  Romani 3:31 Deci prin credinţă desfiinţăm noi Legea? Nicidecum. Dimpotrivă, noi întărim Legea.
  Romani 7:12 Aşa că Legea, negreşit, este sfântă, şi porunca este sfântă, dreaptă şi bună.
  … 16 Acum, dacă fac ce nu vreau, mărturisesc prin aceasta că Legea este bună.

  Să vedem ce spune Ioan:
  1 Ioan 2:3 Şi prin aceasta ştim că Îl cunoaştem, dacă păzim poruncile Lui. 4 Cine zice: „Îl cunosc”, şi nu păzeşte poruncile Lui, este un mincinos, şi adevărul nu este în el. 5 Dar cine păzeşte Cuvântul Lui, în el dragostea lui Dumnezeu a ajuns desăvârşită; prin aceasta ştim că suntem în El. 6 Cine zice că rămâne în El trebuie să trăiască şi el cum a trăit Isus.
  1 Ioan 3:22 Şi orice vom cere vom căpăta de la El, fiindcă păzim poruncile Lui şi facem ce este plăcut înaintea Lui. 23 Şi porunca Lui este să credem în Numele Fiului Său, Isus Hristos, şi să ne iubim unii pe alţii, cum ne-a poruncit El. 24 Cine păzeşte poruncile Lui rămâne în El, şi El în el. Şi cunoaştem că El rămâne în noi prin Duhul pe care ni L-a dat.
  1 Ioan 5:2 Cunoaştem că iubim pe copiii lui Dumnezeu prin aceea că iubim pe Dumnezeu şi păzim poruncile Lui. 3 Căci dragostea de Dumnezeu stă în păzirea poruncilor Lui. Şi poruncile Lui nu sunt grele;

  Să vedem ce spune Iacov:
  Iacov 2:8 Dacă împliniţi Legea împărătească, potrivit Scripturii: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi”, bine faceţi. 9 Dar, dacă aveţi în vedere faţa omului, faceţi un păcat şi sunteţi osândiţi de Lege ca nişte călcători de Lege. 10 Căci, cine păzeşte toată Legea, şi greşeşte într-o singură poruncă, se face vinovat de toate. 11 Căci, Cel ce a zis: „Să nu preacurveşti”, a zis şi: „Să nu ucizi”. Acum, dacă nu preacurveşti, dar ucizi, te faci călcător al Legii. 12 Să vorbiţi şi să lucraţi ca nişte oameni care au să fie judecaţi de o lege a slobozeniei, 13 căci judecata este fără milă pentru cel ce n-a avut milă, dar mila biruie judecata. 14 Fraţii mei, ce-i foloseşte cuiva să spună că are credinţă, dacă n-are fapte? Poate oare credinţa aceasta să-l mântuiască?

  Atunci de ce Lege ne-a eliberat Domnul?
  Domnul ne-a eliberat de legea păcatului (Romani 7:18-21, 23; Romani 8:1-2) și astfel suntem liberi să ascultăm de Legea lui Dumnezeu. (Romani 8:4). Deci nu suntem liberi să facem ce vrem, ci fiecare este robul aceluia de acare ascultă (Romani 6:16-17; 1 Corinteni 5:10 ; Galateni 5:17). Să fim liberi față de păcat și ascultători față de Dumnezeu.

  • deci, Cosmin: taiem baietii imprejur? e o lege vesnica. parca te-am mai intrebat.

   • Marius David zice:

    Dacă Noah nu era prematur și cu celelalte complicații, ar fi avut circumcizia la 8 zile. Din aceleași motive. Medicale.

   • Cosmin zice:

    Frate Ciprian, în întrebare dai și răspunsul. Dacă spui că este veșnică pentru ce mai întrebi? Dar știu de ce întrebi. Și cred că ar trebui un răspuns mai pe lung ca să răspund complet. Dar pe scurt: da cred că ar trebui să ne tăiem împrejur băieții în ziua a opta. Pentru un răspuns mai detaliat poți citi: http://www.hebroots.org/hebrootsarchive/0312/0312i.html și http://www.hebroots.org/hebrootsarchive/0312/0312j.html

    • Marius David zice:

     Repet întrebarea: Cosmnin, dacă este așa de legitimabilă teologic, de ce susținătorii iudaizanți nu se taie cu toții împrejur?

     • Cosmin zice:

      Tăierea împrejur nu este nimic, şi netăierea împrejur nu este nimic, ci păzirea poruncilor lui Dumnezeu. –1 Corinteni 7:19

      Ce înțelegeți prin susținătorii iudaizanți?

      • Marius David zice:

       cei care s-au trezit dintr-o dată cu conștiința pătată că nu țin o zi sau alta.
       Întrebați de Apostol că vă lămurește el cum stă cu zilele.

       • Cosmin zice:

        Adică vreți să spuneți că dacă vreau să țin poruncile lui Dumnezeu sunt iudaizat? Atunci sunt vinovat. Vreau să țin poruncile lui Dumnezeu.
        Chiar și Apostolul ne-a lămurit:
        1 Corinteni 11:1 Călcaţi pe urmele mele, întrucât şi eu calc pe urmele lui Hristos.
        Cum a trăit Hristos? Ce făcea El de sabat? Ce făcea Pavel de sabat?
        Hristos și apostolii au ținut sabatul și noi suntem îndemnați să călcăm pe urmele lor.

        În Romani 14 Pavel nu vorbește despre ziua de sabat. Ne arată clar în versetul 1 că vorbește despre păreri îndoielnice. Unde lucrurile nu sunt reglementate clar de Scripturi și unii cred într-un fel alți în alt fel. Cred că Scripturile sunt foarte clare când vine vorba de sabat. În Romani 14 este vorba de mâncare și zile în care mănâncă sau nu mănâncă.

        Ca să înțelegeți există diferență între legea lui Dumnezeu și legea iudeilor. (Marcu 7:3-13) Dacă chem oamenii să asculte de legea iudeilor pot fi considerat pe drept un iudaizant, dar dacă îi chem să asculte de legea lui Dumnezeu atunci sunt în linie cu Apostolul:
        1 Corinteni 7:19 Tăierea împrejur nu este nimic, şi netăierea împrejur nu este nimic, ci păzirea poruncilor lui Dumnezeu.
        1 Ioan 5:2 Cunoaştem că iubim pe copiii lui Dumnezeu prin aceea că iubim pe Dumnezeu şi păzim poruncile Lui. 3 Căci dragostea de Dumnezeu stă în păzirea poruncilor Lui. Şi poruncile Lui nu sunt grele;

        Termenul de iudaizant este asociat cu textul
        Galateni 2:11 Dar, când a venit Chifa în Antiohia, i-am stat împotrivă, în faţă, căci era de osândit. 12 În adevăr, înainte de venirea unora de la Iacov, el mânca împreună cu Neamurile; dar, când au venit ei, s-a ferit şi a stat deoparte, de teama celor tăiaţi împrejur. 13 Împreună cu el au început să se prefacă şi ceilalţi iudei, aşa că până şi Barnaba a fost prins în laţul făţărniciei lor. 14 Când i-am văzut eu că nu umblă drept după adevărul Evangheliei, am spus lui Chifa în faţa tuturor: „Dacă tu, care eşti iudeu, trăieşti ca Neamurile, şi nu ca iudeii, cum sileşti pe Neamuri să trăiască în felul iudeilor?”

        Găsim aici un contrast între felul iudeilor și adevărul Evangheliei.
        Aceeași problemă că și aici în Galateni 2 era în
        Fapte 10:28 „Ştiţi”, le-a zis el, „că nu este îngăduit de Lege unui iudeu să se însoţească împreună cu unul de alt neam sau să vină la el; dar Dumnezeu mi-a arătat să nu numesc pe niciun om spurcat sau necurat.

        Care este legea care nu îi îngăduia unui iudeu să se însoțească cu unul de un alt neam sau să meargă la el? Eu nu am găsit o astfel de poruncă în Geneza-Deuteronom, deci concluzia mea este că nu este Legea lui Dumnezeu și este legea iudeilor, poruncă făcută de oameni în contradicție cu
        Deuteronom 4:2 Să n-adăugaţi nimic la cele ce vă poruncesc eu şi să nu scădeţi nimic din ele; ci să păziţi poruncile Domnului Dumnezeului vostru aşa cum vi le dau eu.
        … de aceea a și fost infirmată această poruncă omenească și de Duhul Sfânt și de Pavel.

       • Marius David zice:

        Nu iudaizat, ci iudaizant.
        repet, Cosmin.
        Sabatul trebuie păstrat în spiritul lui. Sabatul creștin este Duminica.
        așa cum îi spuneam Mirelei, nu vreau să deschid aici, în subsol, o discuție extrem de sensibilă.
        Poate că voi reveni cu un material separat, pe cînd vine vacanța.
        Domnul Isus Însuși a dezlegat Sabatul și a spus că nu omul este pentru sabat, ci sabatul pentru om.

        Citește, dacă citești, tot galateniul, nu doar secvențele care îți convin.
        Domnul ne-a dezlegat prin har de zile, sărbători, jertfe, îngrădirile legii.
        Dar repet, nu merită să expediem așa un subiect extrem de senbibil,mai ales pentru prietenii noștri adventiști.

       • Cosmin zice:

        Aștept atunci discuția despre lege, sabat și sărbători într-un post dedicat.

  • Marius David zice:

   Repet întrebarea: și cu tăierea împrejur cum rămîne?

 4. dorin zice:

  bine, deacord frate cu izolarea din ratiuni medicale dar, intrucat am avut numai fete, nu as invoca legea in chestia asta.
  dar dumneavoastra cand ati avut fata ati tinut lauza acasa 80 de zile, sau tinem legea doar atat cat ne convine?
  sanatate si pace din belsug s-aveti!

  • Marius David zice:

   Dorin, nu are nicio treaba LEGEA cu acesta chestiune. Recititi ce am scris. Eu nu v-am indemnat sa tineti legea mozaica.
   Sint citeva ratiuni strict medicale si de bun simt.
   Faceti cum doriti, pe pielea dvs .a sotiei si a copilului.
   Fiecare are dreptul sa experimenteze cum si ce doreste.

 5. Bogdan zice:

  „Mîncăm carne de porc, dar ne ținem lăuzele acasă? Nu-i aceasta ipocrizie?” Mie asa mi se pare, in cazul in care nu va explicati afirmatia :D. Are evreul sistemul digestiv mai aparte de ceilalti oameni? Functioneaza altcumva decat noi? Sau altele sa fie motivele? Chiar sunt curios sa citesc opinia dumneavoastra.

 6. mrgrazvan zice:

  Am citit si am inteles avantajele izolarii (mai ales pt. mama si nou nascut). Insa nu am inteles (si nu sunt de acord) cu obligativitatea „legii”. Asa cum si Dvs v-ati luat baiatul acasa pe proprie raspundere (desi medicii v-au recomandat sa il mai tineti in spital), tot asa si proaspata mama ar trebui sa decida singura daca merge la Biserica sau nu (ar putea pleca inainte de terminarea programului ca sa evita pupacelile inutile). Banuiesc ca in fisa postului pt. usierii Bisericii nu se gaseste verificarea certificatului de nastere si alungarea mamei acasa daca nu au trecut cele x zile de lauzie/necuratie.

  • Marius David zice:

   cine a vorbit de obligativitatea legii? Fiecare face cum dorește, însă recitiți argumentele mele. Nu au de-a face cu îndemnul de a păstra legea mozaica.
   Nu cred că mama poate decide SINGURĂ. Decide împreuăn cu soțul, mai ales în situația în care trece prin depresia postpartum.
   Depresia este în general caracterizata TOCMAI prin faptul că este problematic procesul de luare a oricărei decizii. Să vorbim despre lucruri despre care ne informăm. Nu ar fi mai bine așa?

 7. femeia zice:

  Dar eu ma intreb de ce trebuie dezbatute asemenea chestiuni care tin, in fond, si de intimitatea unei familii, a unei femei, in spatiul virtual?!
  Toata lumea trebuie sa se bage in ciorba altuia in asemenea hal?
  Mie nu mi-ar placea, dar, deh, cine ma intreaba pe mine!

  • Marius David zice:

   Stimata… femeia,
   dupa cum vedeți din celelalte comentarii, altora le folosește. Să nu fim egoiști! Dacă pe dvs. nu vă interesează să nu tragem confuziile în dreptul tuturor. Nu?
   Si apoi, venind vorba de ciorba altuia… Eu imi fac ciorba aici. Nu v-a obligat nimeni cu arma la tîmplă să intrați pe blogul meu, așa-i? 🙂
   Ați intrat de bună voie și nesilită de mine în sufrageria mea, așa cum își numea Iosif Țon propriul spațiu virtual,
   Puteți intra în discuție sau nu.
   Și apoi, după cum vedeți, chestiunea este mai complexă, nu este vorba numai de viața intimă a unei familii.
   Noi, evanghelicii, ne definim un pic altfel tensiunea dintre familie și Biserică. Dar, despre asta altă dată.

 8. Frate Marius,

  Va citresc cu regularitate si multumire mesajele pline de intelepciune pe care le postati: multumesc! Domnul sa va rasplateasca!

  Insa, inca nu m-am dezmeticit dupa citirea acestei postari. Parca nu v-ar apartine.

  Cred ca aceasta intoarcere la lege nu este de bun augur (mai ales ca nu implinim tot ce scrie in Levitic 12). Cred ca familia trebuie sa protejeze mama si copilul atata timp cat este nevoie si cat se poate de bine, fara vreun reper legalist. Poate fi nevoie de 2, 4, 6, 10, „n” saptamani.

  Insa, in contextul special al dvs. toate argumentele capata dimensiuni de „Biblia nou nascutului”. Dumneavoastra invocati cazuri speciale care creioeaza un tablou destul de dramatic:

  – pruncul este prematur – evident ca necesita o grija mult mai mare. Nascut fiind la 7 luni, dupa 6 saptamani nici macar nu ajunge la varsta cand s-ar fi nascut daca ar fi venit „la timp”.

  – este noiembrie, toamna tarzie si … frig. Dar nu toti copii se nasc pe o astfel de vreme cand o raceala se poate strecura mult mai usor

  – drumul plin de gropi – o realitate a drumurilor din Romania insa, daca acesta ar fi un argument, ar insemna ori sa nastem acasa ori sa nu mai plecam din spital 🙂

  – legea sanitara – circumcizia poate fi un argument al acesteia sau ramane strict un marcaj pentru poporul ales? Intreb deoarece sunt foarte multi cei care isi circumcid pruncii pentru argumente medicale

  – pupaceala cunoscutilor – ce ne facem cand avem cativa copii pe langa bebelus care sunt dornici sa-l iubeasca? 🙂

  – alaptarea – nu cred ca este o tragedie „sarirea” unei mese. Mai nou se pare ca nici nu e foarte sanatos sa dormi cu bebe la piept toata noaptea pentru a se alapta la fiecare 5-10 minute. Tot mai nou, prin tari mai civilizate, oamenii isi alapteaza pruncii si in deplasare fie retragandu-se discret, fie la „Mama si copilul”, fie acoperindu-se cu un sal, acolo unde contextul permite si gestul nu este considerat ofensator. Desigur, nu la -10 grade Celsius.

  – depresia post-partum – toate bune si frumoase daca sotul si cat mai multe ajutoare roiesc in jurul mamei pentru a-i asigura confortul maxim. Pentru a-i gati, pentru a-i face curatenie, pentru a-i oferi ce are nevoie, pentru companie, … Cum aceasta este o utopie pentru 90% dintre proaspetele mamici si, un numar semnificativ dintre ele mai au de intretiunt o gospodarie si de crescut alti fratiori si surioare cred ca as recomanda mai degraba sa poata iesi singura sau cu bebelusul macar pentru plimbari scurte. A sta intre 4 pereti singura sau cu alte poveri in plus cred ca este un ingredient sigur pentru depresie …

  La o prima cautare, Google a oferit 2 surse cu continut relativ identic. „Iata cateva activitati pe care alte mamici le-au gasit folositoare in lupta cu depresia postnatala si pe care le puteti aplica:
  * gasiti pe cineva cu care sa vorbiti si caruia sa-i impartasiti sentimentele dvs
  * luati legatura cu cineva care va poate ajuta sa ingrijiti bebelusul, cu intretinerea casei si alte treburi administrative. Acest sprijin binevenit ca poate ajuta sa gasiti ragaz pentru dvs. si sa va odihniti
  * gasiti timp sa faceti ceva pentru dvs., chiar daca asta inseamna nu mai mult de 15 minute zilnic.
  Incercati sa cititi, sa faceti cateva exercitii fizice (plimbarile sunt perfecte pentru sanatatea dvs. si sunt usor de facut), faceti o baie relaxanta sau meditati …
  Sursa: http://www.mamicamea.ro

  In concluzie, nu as dori sa se inteleaga faptul ca militez pentru plimbariseala fara rost si in conditii cunoscut periculoase a unei proaspete mamici (leuze) insa nu sunt convins de argumentul biblic si nici de o situatie total nefavorabila precum cea a fr. Marius (un tatic de copil prematur) pentru a institui o recomandare-lege cu privire la sederea a cel putin 6 saptamani in casa.

  Un tatic adolescent precum cei descrisi in postarile trecute 🙂

  • Raluca zice:

   Primul meu copil s-a nascut, la fel ca al dvs. (din cate am inteles) prematur. Numai ca al meu a avut cam 1 kg greutate, la cele 32 de saptamani de sarcina. E drept ca a stat doua luni in spital, pana sa ajunga la „termen”, insa odata ajuns acasa, ne-am bucurat de puhoiul de bunici, matusi, veri si prieteni care nu avusesera voie sa il vada in spital. Iar de a doua sau a treia zi – liber la plimbare in parc, fara zece randuri de haine si caciulite. Nu stiu daca am fost noi mai „norocosi” decat alti parinti de prematuri. Nu cred. In cazul nostru, „imunitatea slaba” a fost si a ramas numai un mit. Si ne-am comportat cu cel mic in consecinta.
   Cat priveste ferirea proaspetei mamici de depresie post-partum tinand-o numai in sanul familiei, parerea mea este ca „tratamentul” eficient tine de temperamentul femeii in cauza. Eu sunt convinsa ca ramanand acasa m-ar fi prins un pui de depresie… Solutia pentru familia noastra a fost sa il iau cu mine peste tot (in primii doi ani) si sa il alaptez discret (si in public).
   Nici eu nu am mers in prima luna si jumatate la biserica, dupa niciuna dintre nasteri, insa numai pentru a nu le produce unora dintre membrii bisericii ridicari intrigate din spranceana.

   • Marius David zice:

    Raluca,
    nu sîntem toți la fel. Nici copiii noștri nu sînt toți la fel.
    Situațiile nu sînt lafel. Dacă ați avut har și binecuvîntare o dată, nu cred că merită să vă încercați norocul de fiecare dată.
    am mers mult fără cască pe bicicletă. este mai comod, mai funny, mai cu freză. N-am pățit nimic.
    Mă bucur că am avut casca cînd am căzut de pe Muntele Mic și transfăgărășan
    La fel, cînd am avut accident, m-am bucurat că am avut centura.
    se poate și fără centură și cască, așa cum mergeți dvs. Este mai cool.

    Am văzut un sticker … ASIGURAT DE ISUS.
    Eu am vorbit aici în primul rînd despre astfel de protecții. Suplimentare, nu neapărat necesare.

   • Vasilis zice:

    v-a pazit Dumnezeu, dar de curiozitate intreaba un medic de perioada in care un bebe isi formeaza anticorpii.
    acestia si-i formeaza in primul rand din laptele mamei nu stand nas in nas cu toti si toate

  • Marius David zice:

   la unele dintre cele pe care le amintiți am răspuns deja.
   În rest .. de acord cam cu tot ce spuneți.

  • Adinitta zice:

   Imi place mai mult comentariu d’voastra decat articolul de mai sus. Ma regasesc perfect in ceea ce ati scris. Am fost si eu lauza in urma cu 16 luni si daca nu as fi iesit sau sa am contact cu lumea de afara n’as fi scapat de depresie. Copilul mi’e perfect sanatos si eu la fel.
   Dumnezeu sa va binecuvanteze!

   • Marius David zice:

    Adinitta, vă rog să citiți și comentariile altor mame. Nu toate sînteți construite la fel. Nu aveți de unde să știți că n-ați fi scăpat de depresie petnru că nu ați încercat. Poate că ați fi scăpat chiar mai repede .Poate că n-ați fi trecut decît pasager prin ea.

 9. gh80iulian zice:

  intrutotul de acord cu izolarea protectiva pt aceste motive juste,mai ales ca ati explicat bine -cam asa vom proceda si noi la urmatoarea bucurie (pe care o vom avea cu voia Domnului in ianuarie).da ‘daca tot veni vorba despre informare va propun o alta provocare apropo de prunci :vaccinarea(sau mai bine zis vaccinurile)…

  • Marius David zice:

   Ah, chestiunea cu vaccinul este extrem de controversată. Noi am ales să îl lăsăm pe Noah doar cu vaccinurile din Maternitate și atît. În rest nu cred că mai continuăm schema de vaccinări clasică. Ne vom informa asupra fiecărui vaccin în parte. Avem destui prieteni medici care să ne lumineze.

   • em zice:

    E un pic trist ca vreti sa nu mai vaccinati baiatul. Daca va sta in tara, e posibil ca intr-adevar sa nu faca unele boli din cele prevenite de vaccinuri, cum ar fi poliomielita sau difteria. Sper ca nu va calatori cumva intr-o tara din lumea a treia.
    Insa vaccinarea e si o problema de responsabilitate sociala. Cand un numar critic de oameni nu se vaccineaza, sansele aparitiei unei epidemii cresc foarte mult. Vezi recentele ‘outbreaks’ de tuse convulsiva (de asta: https://www.youtube.com/watch?v=wuvn-vp5InE).
    Sa va traiasca, si sa traiasca si altii! Izolarea ca izolarea, dar cu comunitatea cum ramane?
    http://en.wikipedia.org/wiki/Herd_immunity
    Ce anume va impiedica sa vaccinati copilul?

    • Marius David zice:

     Am făcut două vaccinuri. cele din spital, din prima zi. Pentru fiecare dintre cele care urmează discutăm cu toți prietenii medici, cu neonatologi, cu personal specializat, facem peer review si așa am luat decizia.
     Sînt medici care nu urmează schema completa de tratament și vaccinări. Discuția este una foarte lungă și complexă.

  • vio zice:

   vaccinurile sunt o porcarie, nu au nici o fundamentare stiintifica, scopul e strict comercial. din pacate lumea nu se intereseaza si merge pe mana unor doctori care is vai de capu lor dar recomanda vaccinurile ca „asa trebuie”. insa cand ceri mai multe informatii si explicatii…nu stiu sa raspunda.
   Dumnezeu a facut omul si cred ca nu avem nevoie de „vaccinuri” pentru a imbunatati ceea ce Dumnezeu a facut.

 10. Sinela B zice:

  Foarte frumos ati procedat.
  Ma bucur ca ati fost suficient de curajosi sa nu va lasati exclusiv pe mana medicilor si suneti deschisi la „noile” (dar vechi de cand lumea) abordari in alaptare. Desigur este nevoie de prudenta si informare temeinica, dar daca bebele suge si sistemul intuitiv al mamei funcioneaza (si functioneaza, doar unii incearca sa ne sperie si sa ne faca slabi si neputiciosi, ne conving ca suntem defecti) totul este BINE, acel BINE pe care l-a zis Dumnezeu la facerea lumii. In momentele aceste parca putem gusta acest „bine”.

  Apropo de purtat si tinut in brate eu am purtat-o si o port pe fetita cat a are nevoie. Dar frate Marius daca ati zice si de la amvon ca „imbratisarile isi au vremea lor” in copilaria mica. Ma doare sufletul cand vad ca sunt sant parinti care vor sa isi super-educe copii din primele zile lasandu-i sa planga, ca sa vada ca cine-i seful. Cred ca dezbinarea semanata de cel rau incepe de aici, despartind pe parinti de copii, rodul trupului lor si din pacate santem asa de rupti unul fata de altul si ca soti. Cred ca una din minciunile din inima barbatilor, incurajata si din predici si studii biblice (intelese gresit zic eu) este ca nu trebuie sa asculte ce zice femeia, Eva, ea aduce raul, slabiciunea. Cred ca se vorbeste mai des despre cat rau poate face o femeie decat despre binecuvantarea ce o poate aduce in viata unui barbat. Si iar lipsa de unitate, ruptura.Si uite asa multi baieti stau pe tusa. Problema e mult mai complexa, cu siguranta vedeti si dumneavoastra, si e nevoie de semnale de alarma in domeniul acesta sau poate doar incurajari pozitive catre comportamentele normale si naturale care exista in om date de Domnul.
  Ma scuzati ca m-am lungit dar e o lipsa ce o vad in dreptul meu, si in locul acesta de asemenea. Tare m-as bucura ca biserica sa fie un loc unde familiile se pot educa si creste sa fie familii infloritoare.
  Faceti video conferinte, sau dati-ne linkuri.
  ….urmatoarea provocare decizionala pentru noi: homeschooling, pedagogii alternative, scoala traditionala.

 11. Tabita zice:

  Am avut si eu o fetita prematura care a stat in spital 5 saptamani iar la iesirea din spital mi s-a spus foarte clar : pana la 1 an nu pot sa o duc in locuri publice . Am luat in serios cea ce mi-a spus medicii si cateva luni bune pana fetita a crecut destul am stat cu ea acasa si am mers doar la parintii mei nu am fost depresata pentru ca in acea perioada am citit foarte multe carti si nu am avut timp de depresie chiar daca mai treceam prin multe alte probleme . La biserica la binecuvantare, am dus-o la 3 luni atunci cand am crezut eu ca este timpul , nu imi pare rau deloc pentru faptul ca am petrecut timp in casa cu bebelusul meu a fost un timp numai al meu si al ei am fost noi doua nedespartite . Acum dupa 7 ani ma uit la ea cat este de frumoasa si de vesela si ii multumesc lui Dumnezeu pentru acel timp care este un miracol al dragostei intre o mama si copilasul ei .

  • Marius David zice:

   foarte bine. Cite femei își doresc acea periaodă de liniște de meditație, de bucurie alături de copil. Cum ratăm timpurile și vremurile pe care Dumnezeu ni le face cadou.
   Vegherile de noapte din aceste timpuri. Chiar este o bucurie să petrecem nopțile lîngă preaiubitul nostru.

 12. elisa zice:

  Cred ca e vorba de credinta si in privinta izolarii si a imunitatii.
  Pai daca Domnul pazeste pe copiii LUI si ne spune „faca se dupa credinta ta”
  e lesne de inteles ca daca ne pazim noi copii……si nu o face EL…
  Sau IL onoram pe Domnul cu numai cu 30%.?
  si in rest este grija noastra sa l pazim . 😦

 13. lacrad zice:

  Multumesc, este foarte folositor.
  Am invatat lucruri noi, Minunat ne-a creat Dumnezeu, minunat, numai noi sîntem proști și nu luăm seama…

 14. corina caba zice:

  Daca cineva este anti-legalism, aceea sunt eu, dar sunt de acord ca e muuult mai bine sa stea mama cu bebe acasa cat de mult poate, este benefic din toate punctele de vedere (al sanatatii fizice, emotionale, etc) atat pentru bebe, cat si pentru mama. Dar e vorba de a stabili niste prioritati…

  • Marius David zice:

   Iată deci că nu ajungem decît la concluzia că Dumnezeu ne vrea binele. Nu orice prescripție duce la legalism. Unele sînt pentru propriul nostru bine. Dorește oare Dumnezeu să ne chinuiască sufletul?

 15. Valentina zice:

  Pe langa aspectul sanitar pe care l-ati menționat, textul subliniază evident aceasta „necurăție” a femeii leuze si tot in lege găsim si „necurăție” cu privire la ciclul menstrual. In ambele cazuri femeia trebuia sa stea izolata. In ziua de azi aceste pareri sunt pro si contra: crestine necăsătorite si căsătorite care nu vin la biserica in perioada de cilu, si crestine care considera acest lucru parte din vechea lege care nu li se aplica. Din acest articol, am inteles partea cu femeia leuze si protecția copilului, cum ramane cu cealaltă categorie.?

 16. Constantin din S. zice:

  Tipărește o broșură cu diferite aspecte practice și răspândește-o!
  Să nu prea faci aluzie la VT, pt.că, din comentarii, văd că unii înțeleg altceva.

 17. Andreea zice:

  La primul copil am stat ca pe ace acasa in cele 6 saptamani, in acea perioada s.au nascut mai multi copilasi in biserica la noi si am incercat sa convingem sfatul de frati sa lase libertatea fiecaruia sa vina la binecuvantare cand se simte pregatit/a. Eu eram pe picioare in 2 saptamani, nerabdatoare sa ies din casa. La al 2lea copil am simtit cele 6 saptamani ca o binecuvantare si am inteles cat de necesara este perioada asta pentru mama si bebe. Sfatul de frati a ramas pe varianta traditionala si ii multumesc Domnului ca le.a dat intelepciune in toate lucrurile, chiar si in aspectul asta. Daca as fi avut libertate as fi ales probabil sa ies mai repede, insa corpul are nevoie de odihna, copilul de acomodare cu lumea exterioara. Biserica a ramas tot acolo, predicile le.am ascultat online si am avut in plus un timp de partasie mai intim cu Domnul, in camaruta mea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.